NEAM BOICOTAT. Opinii de pr. Constantin Necula, Catalin Sturza, Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si altii/ REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE E INVALID. Suntem in minoritate. Totusi, 4 milioane de români au votat pentru valori crestine. CE URMEAZA DE MAINE?/ Declaratia de presa a liderilor CpF (Video): „Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare”

8-10-2018 24 minute Sublinieri

Pr. Constantin Necula: NEAM BOICOTAT

Cifrele sunt limpezi și fiecare le va folosi pentru a argumenta în felul ce-i convine. Am văzut deja reacția unor vectori de imagine aplaudând cu o mână și cu cealaltă postând pe facebook, sursa cea mai de preț a diseminării unei manipulări vrednice pentru o cauză politică adevărată. Ne-am testat și am ieșit pozitiv la ură și preconcepții, la greață prin privire la sexualitatea celuilalt, la mediocritate și vulgaritate, la incultură politică. Constat că cea mai boicotată ne-a ieșit conștiința. Unii din copiii creștini ai Bisericii mele au ieșit din abstracția boicotului. Alții, asemeni unor adolescenți care le știu pe toate, au spălat vase, au curățat cartofi, au făcut baie de aburi și au aplicat orice în încercarea de a-și trăi Duminica așa cum o fac mereu. De fapt, adepții boicotului nu au făcut decât ce fac mereu Duminica. Se afundă într-o credință personală și îl reduc pe Dumnezeu exact doar la ce cred ei că este, un Dumnezeu al oportunismului detailat până la aroma de cafea și fumul de țigară.

Nespălații pe creier au acuzat spălații. Acuzele lor dovedesc că sunt mult mai grave fisurile din conștiința noastră decât simpla provocare și menținere a unui boicot. Motivarea, construcția unei atitudini neloiale pentru cultura democratică a fiecărei persoane implicate în procesul gândirii nu a contat și nici nu va mai conta deloc. Par că și-au anulat apartenența la Biserica Ortodoxă, și probabil că vor face un spectacol media din asta, o serie de personalități culturale, media, de scenă ori film, membri ai colectivului larg al divertismentului românesc. Acesta este cel mai mare câștig al Referendumului, probabil, identificarea unei majorități declarativ creștine care nu știe Crezul. Bine că nu au avut azi de mers la vreun Botez ori Cununie… Cum ar fi rezonat cu ceea ce scrie Crezul mintea lor născocitoare și hrănită din profunzimile boicotului. Un boicot care folosește exact aceluia pe care acuzau că-l slujim ceilalți, votanții. Liderul unui partid care a promis un Referendum și l-a dat, a promis UE un Nu și l-a oferit, a dovedit încă o dată că știe mai mult decât autointitulații politicieni că politica se înrudește, temeinic și pentru mine definitiv, cu cea mai veche meserie din lume – cum le place să zică.

Unii se întrebau dimineața cât a crescut peste noapte procentul de participare. Nu, creștinii României nu v-au provocat la un exercițiu de hoție cum v-ați obișnuit și cum jurați că va fi și acesta. Nu boicotul vostru și nici pompieristicii observatori ai unor partide au făcut să fie corectă participarea la Referendum. Cum mai pot crede eu în obiectivitatea unui partid și ai observatorilor lui când de la început au acuzat de fraudă un act în a cărui organizare nu creștinii și nici ceilalți, votanții, sunt implicați? Unde mai pui că la nivel local, același partid, i-a dăruit voturile câștigate de un candidat al său membrului unui partid de la putere prin redistribuire, socotind aceasta moralitatea întruchipată.

Pe bune, ca votant n-ar fi trebuit să mă întrebe dacă vreau să le ofer celuilalt, dacă nu cumva ceva mai mult decât o obligație m-a făcut să dăruiesc votul omului lor? De fapt, înțeleg acum că nici nu contează. Votăm, boicotăm ori amerizăm pe lacuri de gudron toxic, credem că ținem de același neam, de aceeași populație matură și gata să mergem mai departe în vot. Cred că de fapt facem parte din Neamul cel mai ciudat al Planetei numită democrație. Neamul lu’ Boicot. Că de fapt ați testat pe noi noua baterie de voturi, alcătuită științific din manipulare-minciună-boicot. V-a ieșit. Se dovedește, a câta oară, că nu ne cunoașteți și că în încercarea de a descoperi un adevăr, unii dintre noi chiar sunt gata de orice anulare de sine. Voi puneți-vă în valoare, creați-vă omul nou- al politicii corecte- suntem aici  în calitate de martori că tot ce-am spus, prin voci oficiale, se va împlini întocmai.

Duminica e pe sfârșite. Poate că nici nu va mai fi niciodată o Duminică reală. Nu, n-am să mă mai gândesc în timpul Liturghiei cum vă boicotați sufletele, m-am dezlipit de această datorie. Știu. Nu mi-ați cerut-o niciodată, dar mi-au trebuit zilele acestea să înțeleg. De fapt nu ați cerut Bisericii nimic. Ea v-a oferit mereu, ca o îndrăgostită, iubitului ei – sau, mă rog, definiți cum vreți cuplul, e liber – tot ceea ce ținea de boicotarea răului din voi, din viețile voastre. Nici măcar nu mai e nevoie să ne prefacem de-acum. Știm fiecare încotro ne îndreptăm privirile, care este drapelul sub care slujim. Criza de lideri politici amendată, insistența timp de 30 de ani pe toate greșelile reale ori închipuite ale oamenilor din Biserică și mai nou din tot ce o mărturisește, utilizarea diasporei pe post de marotă a politicii liberale până când s-a dovedit prea legată de cultura de Acasă ca să nu înțeleagă cultura Înstrăinării în care trăiește și multe, multe altele, sunt motivul unor procente mici, dar importante.

De azi creștinismul românesc a intrat în minoritate! Cerem să fim tratați ca atare! Iar prima cerere, rețineți, este aceea că familia este alcătuită din bărbat și femeie. Nu, nu pentru că un Cod Civil, care va fi diluat în 3 ore într-un Parlament dezorientat, va mai scrie sau nu că vorbim despre aceasta în chip moral, ci pentru că oricât de multă hârtie învelește cadavrul ciopârțit al anatomiei umane, ea rămâne legată de bărbat și femeie.

Neam boicotat, nu o dată, de-a lungul istoriei, am ajuns performanța teribilă de a ne boicota de noi înșine, de propria natură și naturalețe. Crucile din cimitire vor spune, cândva, arheologilor viitorului că și în acest Neam au trăit familii. Dacă nu ne-om boicota cimitirele, transformându-le grabnic în autostrăzi.

Cristina Popescu: Revizuirea Constituției nu a reușit, prezența cetățenilor la vot fiind una redusă – 20%.

Asta nu înseamnă că românii doresc gay-marriage -scorul prognozat de 90% in favoarea căsătoriei bărbat-femeie se poate extrapola în linii mari la nivel național- dar înseamnă că referendumul a fost un eșec.

Deși ar fi multe de zis, acest eșec trebuie internalizat și digerat pentru a obține o radiografie corectă.

Aș puncta, acum, doar câteva idei: deși au avut și ele un rol important, acțiunile opozanților de a asocia referendumul cu Dragnea sau intoxicările și fentele puse în circulație în legătură cu întrebarea supusă aprobării ori isteria fraudei la vot nu au fost, din punctul meu de vedere, cauzele majore ale eșecului.

Chiar dacă au fost mijloace frauduloase de comunicare, ele intră în logica unei campanii în care partea interesată urmărește un anumit obiectiv și sunt permise câtă vreme nu se săvărșește vreun delict: la război ca la război.

De asemenea, nu se poate pune eșecul pe seama abuliei partidelor politice: când se pornește la drum cu un demers cetățenesc, inițiatorii trebuie să se aștepte și la posibilitatea ca partidele să nu considere că acel demers este și miza lor; bun, va fi un moment al adevărului, dar trebuie să fie pregătiți și pentru această ipoteză.

Cauzele majore sunt altele (cred eu):

În primul rând, deși nu sunt de acord cu gay marriage, românii nu au avut sentimentul urgenței acestei probleme. Atenție, nu discut de (in)utilitatea revizuirii, ci despre faptul că nu a existat sentimentul vreunui pericol, al unei necesități stringente, al unei amenințări.

Evident, unii știm că atunci când pericolul va fi devenit fățiș, fie va fi prea târziu pentru acțiune, fie deja mulți vor fi prea anesteziați de reeducare; acest tip de rău lucrează insidios.

Și ajungem la punctul doi: pentru a face lumea conștientă de miză, e nevoie de organizare și infrastructură de comunicare a zonei conservatoare, capabile să transmită mesaje pe scară largă în societate; până să viseze la partide politice relevante electoral, conservatorii ar trebui să se organizeze la nivel de societate civilă, să creeze asociații, să țină școli de vară, conferințe, rețele de voluntari, să construiască site-uri cu vizibilitate mare, edituri; să facă munca de educație asiduă și constantă în societate; să coopereze și să se coordoneze cu actorii instituționalizați (Biserică, culte); să treacă prin șlefuirea adaptării la colaborarea între grupuri cu unele poziții diferite dar care pot trage într-o singură direcție pe diferite aspecte punctuale etc.

Câtă vreme nu avem capacitatea de a ne transmite mesajul către straturile profunde ale societății și la nivel general, iar nu limitat la câteva segmente active, micuța mișcare conservatoare autohtonă nu poate deveni relevantă.

Poate acesta să fie momentul nașterii unui nucleu al viitoare mișcări conservatoare.
S-au legat prietenii și s-au consolidat rețele informale în perioada asta. E păcat să nu fie exploatate.

Până nu își cultivă mesajul acolo unde adversarii deja reeducă prin propriile rețele ONG și prin influență în media și stat, conservatorii nu pot spera la un partid.

O remarcă, așa cum s-a văzut din exterior: inițiativa a fost gândită destul de bine tactic vorbind, la început, pentru că a vizat organizarea referendumului odată cu alegerile parlamentare din 2016. Lebăda neagră a fost impracticabilitatea Legii 3/2000, ceea ce a dejucat strategia.

Acum, în aceste condiții de amânare, erau două șanse (nu mă refer la varianta implicării partidelor în campanie): fie varianta oportunistă – încurajarea ducerii referendumului odată cu europarlamentarele (unde s-au pierdut doi ani în amânări mai mergeau 7 luni); fie calea mai grea – transformarea celor doi ani de răgaz oferiți de amânările perpetue ale revizuirii în doi ani de campanie de informare; ceea ce nu s-a putut face în cele două săptămâni dinaintea votului se putea încerca în doi ani – și nu mă refer aici la conducerea CpF, ci la toți cei care au susținut/sprijinit/s-au asociat la acest proiect.

Lucrul bun? Am avut ocazia să vedem dându-și jos măștile pe majoritatea acoperiților “dreptei” din zona civic-intelectuală sau publicistică. Am verificat și noi, încă o dată, cum arată “Trădarea cărturarilor”, ca să citez titlul unei cărți. Îi putem da la o parte de acum.

Dar am văzut și câțiva “drepți” printre intelectuali, care au salvat prestigiul breslei riscând-ul pe al lor. Și un politician care a părăsit un partid pentru asta. Și un regizor cunoscut, care cred că a riscat foarte mult pentru cineva din branșa aia.

Acestea fiind spuse și cu speranța coagulării unei structuri civice conservatoare cu acest prilej (eșecurile pot demobiliza dar uneori pot și mobiliza), să urăm bun venit războiului cultural și în România.

Eu o să intru într-o scurtă perioadă de câteva zile de reflecție și reculegere.

Catalin Sturza: Câteva gânduri răzlețe la încheierea votului

Accept și acceptăm rezultatul votului democratic – în fapt, despre asta a fost vorba de la bun început. Despre a permite acestui Referendum să se desfășoare. Și despre a lăsa poporul să decidă. Poporul a ales – a votat, după ultimele estimări, în mod covârșitor DA, însă Referendumul nu va fi validat, deoarece nu s-a realizat cvorumul. S-a depășit, totuși, pragul celor trei milioane de semnatari ai inițiativei cetățenești. Pentru tabăra „DA” neprezentarea e o înfrângere, pe care o acceptăm cu fair play.

Pentru creștinii din toate cultele care au susținut Căsătoria între un bărbat și o femeie: nu este prima dată în istorie când mulțimile l-au ales pe Barabas. Iar istoria Creștinismului a început cu o mare înfrângere. Pe care Hristos a transformat-o, mai apoi, într-o victorie. Să avem încredere în înțelepciunea și mila Celui de Sus – iar prima lecție este, pentru mine, cea a pocăinței noastre în plan personal.

Pentru agnosticii care au susținut Căsătoria între un bărbat și o femeie: am stat de vorbă cu mulți dintre dvs. în acești ani. Ați dat dovadă de mult bun-simț fie pentru că ați susținut definiția milenară a Căsătoriei, fie pentru că sunteți conștient de pericolul reprezentat de ideologia neomarxistă și vedeți deja efectele acestei ideologii în țări mai „avansate” pe acest drum. Un drum care duce, în istorie, spre totalitarism. Lupta cu aceste ideologii nu se rezumă, în fapt, la un Referendum – ea e o luptă pentru apărarea libertăților noastre fundamentale, o luptă de zi cu zi.

Pentru creștinii care au stat acasă: Referendumul nu a fost nici „despre Dragnea”, nici „despre politic”. Peste cinci ani nimeni nu va mai ști cine a fost Dragnea, dar toată lumea își va aminti de acest Referendum. Referendumul a fost, în fapt, doar între noi și conștiința noastră. Fiecare a ales după conștiința lui și a fost pus în aceste două zile față în față cu conștiința lui.

Pentru românii din Diaspora care au făcut cozi la secțiile de votare: Mobilizarea dvs. a transmis un mesaj foarte clar pentru cine are urechi de auzit. Mi-au scris, în aceste zile, prieteni din Diaspora care mi-au zis că erau sătui să mănânce propaganda comunismului pe pâine în cei 45 de ani de comuniști; nu se așteptau să ajungă să mănânce propagandei corectitudinii politice pe pâine și în țările civilizate unde au ajuns. Mulți dintre amicii mei din Diaspora mi-au spus că am avut o șansă reală – care nu se mai întoarce.

Pentru cei din comunitatea LGBT: Referendumul acesta a fost despre Căsătorie și despre clarificarea și protejarea definiției acesteia în Constituție. Am văzut deja în alte părți că instituția Căsătoriei poate fi „extinsă”, diluată și, în fapt, deformată în multe feluri – nu doar prin „extinderea” (în fapt, redefinirea) către persoanele de același sex. Dacă am purtat o luptă, am purtat-o pentru a apăra ceva fundamental. Și pentru a trasa o linie în nisip în fața ideologicului – nu pentru a ofensa ori speria pe cineva.

Pentru propagandiști și activiști: Alarmele care au sunat că acest referendum „restrânge drepturi” sau limitează „ce face omul în dormitor” au fost abuzive și mincinoase. Ca să nu spun: iresponsabile și periculoase. Au speriat niște oameni că inițiativa cetățenească ar fi împotriva lor când, în fapt, ea nu a fost nici o secundă împotriva lor. Dacă această nevalidare a Referendumului e în vreun fel o victorie – ce valoare are o astfel de victorie obținută prin manipulări și minciuni? Orientate chiar ÎMPOTRIVA celor pe care pretindeți că îi apărați?

Pentru „progresiști”: ați decis să boicotați și, în fapt, să delegitimați cele mai importante două instrumente ale democrației – Referendumul și votul. În plus, ați spus, mereu, că tema Căsătoriei nu e relevantă, deoarece „nu are efecte imediate”. Prin asta, ați arătat că societatea românească trebuie să meargă doar „la bara din față”. Oare cum sperați să puneți pe agenda publică și să treceți, în viitor, teme care nu sunt despre mărirea pensiilor sau a salariilor? Și când veți propune astfel de teme, cum le veți apăra și promova – tot prin sloganistică, sofisme și minciuni?

Tot pentru progresiști: iar dacă veți spune că tema Căsătoriei „nu a fost de interes public”, oare de ce tema parteneriatelor civile, care e mult mai minoră, dacă pot spune așa, decât tema Căsătoriei, ar fi de interes public? În special cu un vot, cel mai probabil, covârșitor DA care arată o poziționare majoritară împotriva ei? Și oare de ce orice temă „progresistă”, în general, ar prezenta vreun interes pentru agenda publică a românilor?

Pentru partidele politice și politicieni: cu câteva excepții notabile – Titus Corlățean, Daniel Gheorghe și alți câțiva – nu v-ați asumat, în fapt, tema și ați jucat alba-neagra. Pe sistemul: „să dăm bine și în fața alegătorilor conservatori din afară, dar și în fața elitelor progresiste de la Bruxelles”. De câte ori poate să țină un astfel de joc? De câte ori poate să meargă un astfel de urcior la apă?

Pentru BOR: creștin fiind, nu mă consider separat de BOR. Văd Biserica nu ca pe o instituție, ci drept „corpul mistic al lui Hristos”, din care toți creștinii fac parte. Sunt, însă, câteva lecții de învățat de aici. O catehizare mult mai serioasă pe tema familiei se impune pe viitor – ca să nu spun: un an sau doi de catehizare continuă și de promovare a temei familiei ar fi condus, poate, spre un cu totul alt fel de rezultat, azi.

Pentru intelectualii publici care au lansat cele mai jenante minciuni și dezinformări cu privire la Referendum: știu, sunt doar un mic și umil publicist. Însă, în ochii acestui mic și umil progresist, v-ați pierdut ORICE credibilitate. Poate veți scrie lucruri inteligente, poate veți scrie lucruri valoroase estetic. Totuși, în ochii mei, nimic din ceea ce veți mai scrie sau publica în viitor nu mai are vreo valoare, cel puțin, nu din punct de vedere moral. Pentru că prin ceea ce ați făcut în aceste săptămâni v-ați pierdut ORICE legitimitate morală.

Pentru agențiile de publicitate și business-urile care au scos filmulețe grotești cu minori și care au promovat pe site-urile proprii sofismele și manipulările cele mai ieftine: oare publicul dvs. e format din activiști și propagandiști? Sau e format din familii foarte „tradiționale”? Puteați să tăceți, nu v-a întrebat nimeni. Dar ați ales să treceți drept „cool”. Nu, NU ați fost cool; și prin ceea ce ați făcut ați jignit oameni. And that’s no good news for business, dacă mai țin eu bine minte ce scrie în manualele de marketing.

Pentru organizațiile pro-familie: apreciez, susțin și voi susține pe mai departe lupta dvs. Este absolut inacceptabil și incalificabil felul cum au încercat unii dinte propagandiști să vă eticheteze drept „ultraconservatori”, „iliberali” și „naziști”. Așa cum este inacceptabil să numești familia și valorile familiei și ale demnității umane drept „naziste”. Unul dintre motivele pentru care am intrat în luptă a fost exact acesta – e un derapaj grav al democrației când un astfel de discurs cu privire la familie și la valorile ei își face loc în mainstream, în piața și viața publică.

Pentru cea mai mare parte a mass-media – ca la punctul de mai sus adresat intelectualilor publici, doar că legitimitatea morală nu o aveați, de la bun început.

Și un ultim cuvânt. Un prieten observa că, la cifrele estimate pentru final (încă nu le am) suntem undeva pe la 20% din cei peste 18 milioane pe listele oficiale, adică undeva la undeva la 4 milioane. Însă sociologul Barbu Mateescu spunea de curând că probabil suntem în tară, în mod real, la vreo 14 milioane e. Iar 4 milioane din 14 ar însemna undeva la 28%. Văzut astfel, referendum aproape de prag, dar, totuși, nu acolo, nici așa. În orice caz, 4 milioane care au rezonat la aceasta temă nu e puțin din punct de vedere politic. Nu e ca și cum nu existam, totuși. E mult peste ce pot USR, Cioloș și Cernea et comp sa adune in mod pozitiv. Așa că mi se pare grotescă sărbătoarea USR de parcă ar fi repurtat vreo victorie. Victoriile se repurtează la alegeri, nu se câștigă prin boicot.

Lucian Cirlan (fb):

Pentru clasa politica (inclusiv PSD) cel mai bine ar fi ca acest referendum sa eșueze (de la sine). Nimeni nu-si dorește un nou competitor (conservator) in piața politica. Le place politica “tradiționala”. Vor avea mai putine bătăi de cap la Bruxelles.

Acum înțelegeti de ce guvernul PSD a dat 2 zile pentru referendum? Daca sambata seara ar fi fost 10-12% astazi s-ar fi mobilizat. Cum nu a fost cazul, putem si noi sa măsuram adevarata forța de mobilizare politica a Bisericii (generic vorbind). Daca vor fi in total 3,5-4 milioane de voturi, cultele religioase si-au făcut treaba. Asta e limita lor de mobilizare politica, plus câteva procente de boicot “creștinesc” si confuzia întrebării. Pur si simplu nu ai cum sa scoți 6 milioane la vot pentru o tema consensuala si fara o “amenințare” directa (căsătoriile gay).

Anghel Buturuga:

Observatii preliminare

Intr-un fel sau altul suntem undeva pe la 20% din peste 18 milioane oficial, adica undeva la undeva la 4 milioane.

Sociologul Barbu Mateescu spunea de curand ca daca suntem in tara 14 milioane e bine. 4 milioane din ar 14 insemna undeva la 28%. Aproape de prag, dar, totusi, nu acolo.

In orice caz, 4 milioane care au rezonat la aceasta tema nu e putin din punct de vedere politic. Nu e ca si cum nu existam, totusi. E mult peste ce pot USR, Ciolos si Cernea et comp sa adune in mod pozitiv.

Ca sa nu se inteleaga ca vand gogosi sau altceva, reiau ce am spus: AM PIERDUT. Si nu doar ca am pierdut, dar infrangerea asta are o importanta simbolica echivalenta cu intrarea precipitata si cumva explicitata intr-o noua era ostila crestinilor.

***

Desi nu suntem totusi chiar putini cei care am votat, desi exista o majoritate clar conservatoare pe teme etice care a ramas silentioasa, dupa acest referendum suntem o minoritate. Simbolic, ca perceptie, dar si concret, suntem cei care am pierdut.

Adrian Papahagi: Gânduri răzlețe

Mai sunt câteva ore în care puteți vota pentru ca măcar familia să nu fie ideologizată, după ce am pierdut școala și media.

Dacă acest referendum este validat, copiii voștri mici (al meu are deja 19 ani, nu mă mai tem) vor scăpa, poate, preț de un deceniu, de îndoctrinarea sexomarxistă. Dacă nu va avea cvorum, de luni va porni tăvălugul.

***

Un gând frățesc către toți concetățenii homosexuali, printre care și mulți cunoscuți, colegi, prieteni sau foști tovarăși de bătălii politice: suntem cu toții oameni și cetățeni ai acestei țări, nu vă urăște nimeni, așa cum vi s-a repetat.

Vă îndemn pe toți cei care veți fi votat DA la referendum să îi îmbrățișați pe frații noștri cu alte preferințe sexuale cu dragoste creștinească și să le explicați că nu avem nimic cu ei, dar că instituția căsătoriei privește strict un bărbat și o femeie care pot (măcar teoretic) să aibă copii ÎMPREUNĂ.

Am înțeles în această lună că trebuie gândite inițiative legislative care să nuanțeze dreptul de succesiune pentru persoanele de același sex care aleg să trăiască împreună. De asemenea, trebuie concepute documente notariale simple și cuprinzătoare, prin care aceștia să poată fi solidari așa cum își doresc, în fața legii, la spital sau în alte circumstanțe.

Cu toate acestea, nu cred în parteneriatul civil. El ar relativiza căsătoria bărbatului și femeii care aleg să fondeze o familie, să perpetueze viața și să-și crească copiii. Dacă s-ar institui parteneriatul civil pentru persoane gay, ar fi discriminatoriu să-l interzicem celor straight, și atunci am avea două tipuri de căsătorie, deci primul și-ar pierde sensul.

***

Le mai spun ceva prietenilor gay: aveți grijă să nu fiți anexați și folosiți ideologic, ca vârf de lance împotriva libertății de credință și expresie a creștinilor sau a altora. Noi, creștinii, vă privim ca persoane unice și demne. Noi nu vă reducem la opțiunea sexuală, fiindcă pentru noi sexul nu este o obsesie, ca pentru ideologii sexomarxiști; aceștia, însă, vă instrumentalizează ca grup și vă reduc la o etichetă ideologizată, ceea ce vă afectează demnitatea, întrucât nu sunteți priviți ca indivizi, ci ca masă de manevră. Sub pretext că vă apără drepturile, ideologii stângiști urmăresc de fapt să limiteze libertatea de credință și conștiință a altora. Vă folosesc, așa cum s-au folosit bolșevicii de muncitori, pentru a-i disloca pe cei care îi încurcau în adevăratul lor proiect: cucerirea puterii cu orice preț.

***

Sper că s-a demontat minciuna că acest referendum e al PSD. PSD se mobilizează doar pentru accesul la banul public.

A fost un referendum cetățenesc, demonizat profesionist de elite bine antrenate în terorism intelectual (și plătite pentru asta) și nesprijinit în mod real de partidele politice (și nici chiar de Biserici prea mult, din câte pot observa).

***

Poate că, măcar după acest referendum, BOR va înceta să mai investească în ziduri și în relația cu PSD, și se va ocupa să zidească creștinismul în oameni și să sprijine societatea civilă creștină, nu partide cleptocrate.

Dacă nu, în 10 ani bisericile pe care s-au ostenit să le ridice vor fi goale, iar în 20 de ani vor deveni discoteci (că pentru muzee sunt prea urâte).

***

Mă bucur că va înceta minciuna “majorității creștine” din România (folosită ca sperietoare de neototalitari și ca autoamăgire de către Biserici). Până la sfârșitul zilei, ne vom fi făcut recensământul, împreună cu frații greco-catolici, romano-catolici și evanghelici, și măcar știm câți mai luăm valorile creștine în serios, asumându-ne riscul mărturisirii și neajunsul de a deveni obiectul urii și disprețului “toleranților” de profesie.

***

În fine, nu am tras încă concluziile. Mai e timp. Mergeți și votați, sau faceți cum vă îndeamnă conștiința! Eu mi-am făcut datoria față de propria conștiință, cu toate riscurile marginalizării și stigmatizării.

Aceasta e credința mea, altceva nu pot să spun. Am vorbit și mi-am eliberat sufletul.

Stiripesurse: Mihail Neamtu, analiza votării: „Suntem la începutul unei noi etape în România”

Felicitări tuturor celor care ați mers la vot! Ați sacrificat 5 minute din viața dumneavoastră ca să vă spuneți un punct de vedere cu privire la această valoare cardinală. Știați foarte bine ceea ce știau și primarii, că acest vot nu aducea nimănui un ban în plus, nu aducea beneficii materiale nici celor din partide sau celor aflați în structuri ecleziastice, așa că dumneavoastră, cei care ați coborât ați făcut-o fără să fiți mobilizați pe vreo rețea ci numai din pricina glasului conștiinței.

Cei care n-au fost la vot, e foarte important să mergem în continuare. Votul este esențial. Votul este un semn că te implici și vei dormi liniștit mâine seară pentru că probabil știi că peste 5-7 ani copiii tăi te vor întreba despre ce s-a întâmplat astăzi.

Felicitări și mai ales respect, Diaspora! Procentual, deocamdată, diaspora are un vot mai important decât ceea ce găsim acasă, fapt ce ne obligă să facem câteva analize pe care le voi face diseară la TVR și la Rareș Bogdan.

În primul rând astăzi nu trebuie să renunțăm să-i încurajăm pe cei care n-au apucat să meargă la vot. Pe de altă parte trebuie spus că, da, probabil în jur de 3 milioane de oameni au socotit această temă esențială. Cine vrea să disprețuiască aceste 3 milioane, să o facă. Există alte voci care spun că a fost o risipă. Eu cred că a fost un moment esențial pentru că acesta ne arată cum se așează societatea românească. E limpede și pentru mine ceea ce știam de o vreme încoace: pentru prima dată în România au apărut forțe politice care refuză asocierea cu mesajul religios. Pentru prima dată în România există forțe politice care asumă agenda progresistă pe față.

Eu cred că PSD-ul a slăbit foarte mult motoarele după întâlnirea de la Bruxelles. A hotărât în mod tacit să boicoteze acest referendum. Eu nu am văzut nici o mobilizare în zone care sunt tradițional PSD-iste care să mă pună pe gânduri. Am văzut voturi importante venite din Bihor, venite din alte județe unde există o puternică prezență creștină, dar n-am văzut voturi în zona Teleorman, de pildă, ca să ni se spună că acest referendum a fost al PSD-ului.

Avem PSD-ul care nu s-a implicat. Avem un președinte, Klaus Iohannis, care nu s-a dus la vot până la această oră. Avem un șef de partid precum Dacian Cioloș care nu s-a implicat. Și avem un Dan Barna care a fost activ în boicotul acestui referendum.

Evident în România trebuie să observăm că războiul cultural între progresiști și conservatori se adâncește. Sunt unii care vor să ia voturi și de la unii și de la alții. Sunt alții care se așteaptă să întărească baza secularistă, să intensifice războiul cultural exact de mâine. Probabil că vor fi jubilații pentru că, nu-i așa, agenda conservatoare nu a avut parte de sprijinul politicului.

Ceea ce este important este că în aceste 30 de zile unii cu ceilalți ne-am redescoperit. Am văzut care sunt lucrurile ne unesc și am văzut că avem capacitatea de a mobiliza milioane de români într-o direcție care este spirituală. Există alții care se vor bucura că în România secularismul prinde teren și este limpede că prinde teren. Unii vor crede că România are viitor cu această retorică a diviziunii între sexe, unii vor crede că România are viitor prin sabotarea nu numai a unui referendum, ci a ideii de familie și chiar a ideii de unitate sau uniune naturală între bărbat și femeie.

Mă bucur că aceste milioane de oameni au ales să iasă la vot pentru că așa au crezut, nu pentru că așa li s-a spus.

A căpătat relevanță ateismul în România? Dacă o nouă generație de tineri formați în școlile din Cluj, din București crește astăzi fără idealurile generației noastre, dacă o nouă generație crede astăzi că e mai mult de învățat de la Karl Marx decât de la Iuliu Maniu și această informație ajunge la liderii spirituali din România, atunci s-ar putea ca ceva din această lecție să producă schimbări.

Cei care au votat la Londra nu vor să se mute la Moscova, însă cei care au votat la Londra sunt sătui de propaganda și de isteria sexomarxiștilor. Excesele pe care le vedem în grădinițe și în școli când se fac intervenții în sufletul copiilor și brutale expuneri de stiluri de viață alternativă în fața unor copii de clasa a IV-a sau a V-a au provocat reacția diasporei, care este una semnificativă.

Suntem la începutul unei noi etape în România. Există o oficializare a poziționărilor seculariste, există oameni care au spus clar că ei vor să voteze cu agenda LGBT-istă sau cu agenda progresistă. Există însă și această sumă de oameni, undeva între 3 și 4 milioane, care își dorește o reprezentare.

Nu înseamnă că dacă acest referendum nu se validează nu a avut sens. Este în primul rând un referendum legitim și nu înseamnă că acesta este sfârșitul. Este începutul unei noi etape, care presupune noi strategii și noi tactici.

O înfrângere cât o victorie

În 2016, prezența la vot a fost de 40%. Acum toate partidele, dar mai ales PSD și PNL au sabotat referendumul. Au vândut meciul, cum s-ar spune. USR a fost clar pe contra și s-a mobilizat extraordinar pentru un boicot. Șeful statului a sfidat inițiativa cetățească și a stat ca un laș ce este acasă.

Acum, au venit la vot aproximativ 20% din numărul celor înscriși pe liste. Cam 3,5 milioane de oameni, deci jumătate din cei care, așa cum am vazut în 2016, se implică civic, prin participare la vot. Vreau să spun că aceste 3,5 milioane de oameni înseamnă enorm în ecuația politică. Pentru că sunt cei activi civic, cei ce simt românește, cei ce înțeleg destul ca să priceapă pericolul globalizării marxiste. Masa asta încăpățânată este o forță extraordinară. Pe ăștia nu i-a prostit propaganda antiromâneacă, antinațională și internaționalistă. Ăștia nu sunt votanți PSD. Simpatizanții PSD și PNL au stat acasă, ca și mulți alții îndoctrinați de noul marxism dizolvant.

Înfrângerea de azi este totuși o mare victorie. Știm câți suntem. Știm că în fibra noatră a românilor mai este ceva bun, sănătos și puternic. Ca în Sodoma și Gomora, unde nu mai existau 10 drepți…
Nu suntem pierduți. Ba chiar suntem salvați. Avem pe ce construi. Avem o armată ferm motivată să lupte contra curentului antiromânesc.

Și marele merit al coagulării acestei armate este al Bisericii Ortodoxe Române. Biserica s-a arătat că este vie și activă. Chiar dacă o mare masă de ortodocși declarați și-au trădat Biserica, tot e o victorie. Nici o organizație politică sau civica nu poate măcar visa că are acum sprijinul a 50% din numărul celor ce sunt activi civic. Ei bine, Biserica are. Are 3 milioane de români ce cred în valorile tradiționale ale românilor.

Deci, să zâmbim! Să vedem partea plină a paharului.
Suntem destui ca să-i spulberăm pe toți. Să-i trimitem în viitor la coșul de gunoi al istoriei.
Rămâne să vedem cum ne putem organiza, ca să le dăm fiori și facem din această înfrângere onorabilă o mare victorie.
Până la urmă ar trebui să le mulțumim că ne-au dat posibilitatea să ne numărăm, să ne știm potențialul.

Dan Borș, senior LS

Dan Diaconu:

Azi e ultima noastră şansă: putem să facem istorie sau să cădem, ca atâtea alte ori, sub istorie. Până acum ne-am lamentat că am fost în bătaia vântului, că jocurile majore au fost făcute peste capetele noastre considerate mereu insignifiante. Acum este pentru prima şi ultima dată în istorie când ni se oferă posibilitatea să ne trasăm singuri destinul.

Ignorând acest referendum nu faci altceva decât să-ţi ignori propria suveranitate, să te auto-condamni la pieire. Nu-ţi voi spune că tu şi copiii tăi vor deveni obiect al agresiunii şi hărţuielii continue, chiar dacă acesta va fi primul efect. Îţi voi spune însă că nu faci altceva decât să-ţi semnezi condamnarea la moarte. Nu te vei mai numi român, ci sclav, fiinţă nedemnă, bună doar să slujească, să facă ceea ce-i cer stăpânii.

Ai primit dreptul să votezi, drept care timp de aproape 50 de ani le-a fost refuzat părinţilor sau bunicilor tăi. Ignorându-l nu faci altceva decât să semnalizezi că n-ai nevoie de el, că, la o adică, îţi poate fi confiscat. Şi aşa se va întâmpla!

Înainte de a lua decizia laşă de a nu participa întreabă-te ce-i mână în luptă pe cei care-ţi spun că e bine să stai acasă. Absolut toate argumentele lor sunt false. Ţi-au spus că e o afacere de-a lui Dragnea. E o minciună! Ţi-au spus că lucrurile sunt clare şi o căsătorie la noi nu poate fi decât între un bărbat şi o femeie. Din nou minciună! Asta e stipulat în Codul Civil, lege care poate fi schimbată cu o majoritate simplă. Te-ai întrebat de ce ONG-urile lor umblă pe la „Ministerul Educaţiei” încercând să introducă forţat educaţia sexuală şi ideologia genului în programa şcolară? Te-ai întrebat de ce toate acele ONG-uri – agresive înainte – joacă acum rolul „minoritarului deprimat”? Te-au intoxicat cu un slogan cretin: „că iubirea nu se votează”. Cine te cheamă să votezi pentru iubire sau nu? Familia, într-adevăr, se întemeiază pe iubire, dar vorbim despre un mod de organizare socială. Întrebarea de la Referendum nu este despre iubire, ci despre organizarea socială. Mai vrei familie? Dacă te abţii însemnă că nu mai vrei deoarece surogatul care ţi se propune nu-i nimic altceva decât desfiinţarea familiei. Asta nu ţi-au spus!

Întreabă-te acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, dacă cei care te manipulează ţi-au spus cum au transformat societăţile pe care le-au bombardat cu teoriile lor abrutizante. Ţi-au spus că-n scurt timp în ţările care-au adoptat căsătoria homosexuală va fi interzis să spui „el” sau „ea”? Ţi-au spus că asta deja se întâmplă acolo în mediul corporatist şi că pentru faptul că eşti normal şi preferi să-i spui femeii „ea” şi bărbatului „el” poţi să-ţi pierzi slujba şi să te alegi cu procese? Ţi-au spus cum sunt târâţi copiii pe la manifestaţiile gay? Ţi-au spus cum arată orele obligatorii de educaţie sexuală? Ţi-au spus că şi-au întins mâna mult prea lungă chiar şi asupra religiei? Poate nu eşti credincios, nici eu nu dau afară cu credinţa mea, dar parcă n-aş accepta să-mi fie reinterpretate credinţele în linia noii teorii a genului.

Ţi se spune că s-au cheltuit nişte bani inutil. E ticălos. Referendumul s-a făcut la iniţiativa a 3 milioane de oameni care au semnat. E un act cât se poate de democratic. Iar banii pentru organizare oricum s-au cheltuit. Pentru că aşa e în democraţie.

Refuzând să mergi, alegi o societate totalitară. Vei fi strivit de valul tenebros care se va abate asupra ţării. Dacă eşti om normal, pur şi simplu nu vei mai putea trăi. Vei fi permanent agresat, vei trăi mereu sub teroarea unei ideologii nenaturale, care-ţi va fi impusă cu forţa pentru a te putea conduce mai uşor către sclavie.

Ştiu că eşti convins că deţii adevărul absolut, dar fă un minim efort şi vezi dacă nu cumva eşti spălat pe creier, Nu-i nicio ruşine în asta, oricine poate pica în capcană, iar eu mă întreb deseori dacă sunt sau nu spălat pe creier. Şi, pentru verifica acest lucru, fac o o treabă cât se poate de simplă: investighez propriile mele crezuri şi văd dacă într-adevăr sunt ale mele sau nu cumva sunt unele dibaci „inserate” prin metodele lumii de azi(publicitate, influenţare, manipulare s.a.m.d.). Caută singur întorcându-te la sursele primare şi vezi dacă cei care-ţi spun să te abţii te mint. Mergi la legea referendumului, articolul 7 şi o să vezi că acea întrebare e pusă aşa pentru că aşa cere legea(adoptată nu acum, ci prin anul 2000), nu pentru că Dragnea vrea să scape. Verifică fiecare alegaţie pe care propaganda ticăloasă o face şi o să constaţi că eşti minţit. Iar minciuna, teroarea ei, se dezlănţuie asupra ta cu un scop clar ascuns. Te-ai întrebat de ce?

Înţelege acum, în ultimul moment, că referendumul acesta e pentru tine. Strict despre şi pentru tine. În mare te întreabă limpede dacă eşti de acord ca familia să se întemeieze pe o relaţie dintre un bărbat şi o femeie. Atât. E simplu. Vrei asta, votează da. Nu vrei asta, votează nu. Dar votează pentru că aşa arăţi că nu eşti manipulat.

Acţionează acum, arată că exişti şi că-ţi pasă. Dacă n-o vei face nu vei avea absolut niciun temei în viitor să te plângi că nu eşti luat în seamă. Nu vei mai fi luat în seamă pentru că nu vei merita, pentru că nu vei exista!

Lucrurile eroice se fac cu acţiuni simple. Lumea întreagă se uită cu speranţă la noi. La fel cum s-au uitat la sloveni atunci când au introdus în constituţie apa ca drept fundamental al cetăţenului, spre disperarea celor de la Nestle. Înţelege că azi poţi face istorie sau că de azi poţi începe să mori. Tu alegi!

La cald

O să încep cu o veste bună: în ţara asta sunt aproximativ 4 milioane de oameni cu capul pe umeri. Nu mă îndoiam, dar speram din tot sufletul ca numărul lor să fie mai mare. N-a fost să fie. Asta e, 4 milioane din aproximativ 15 milioane, numărul real al celor cu drept de vot. Restul masei electorale este formată dintr-o minoritate de tefelişti (aproximativ 4%-7%) şi o imensă masă de prostovani, de imbecili manipulabili, imposibil de înţeles şi cărora ar trebui să le fie luat dreptul la vot. Nu ştiu cum s-ar putea face asta, dar pentru aceste moluşte instinctuale şi manipulabile democraţia nu este o opţiune.

Vestea proastă e că cei 4 milioane de oameni sunt absolut nereprezentaţi pe scena politică. Voi începe cu PSD. Mai ţineţi minte referendumul din 2012? Speriat de amploarea mediatică, Ponta a ales să facă un blat mizerabil cu ajutorul statului paralel şi al Bruxelles-ului. Imediat după ce actorii au răsuflat uşuraţi că nu s-a făcut cvorumul, atât Ponta cât şi Băsescu, dar şi locotenenţii beligeranţilor au ales să pună batista pe ţambal, plecând în concediu. În condiţiile în care aveai o cvasi majoritate care-i cerea ticălosului trădător să plece, vajnicul securist Ponta alege blatul. Desigur, şi poporul are partea sa de vină în acea afacere. Ghişe a încercat să organizeze ceva, dar şi-a rupt picioarele în jurul Cotroceniului şi n-a fost însoţit de nimeni. Nu trebuie uitat că pe vremea aceea, în PSD se afla la butoane şi Liviu Dragnea. Şi, la fel ca Ponta, a ales blatul. Spre deosebire însă de Ponta s-a mai ales şi cu un dosar penal şi cu o condamnare pentru exces de zel.

Şi acum să mergem la referendumul de azi. PSD-ul l-a împins deoarece s-a gândit că merge la sigur şi va avea un consistent câştig electoral din asta. I-au aburit pe iniţiatori ani la rând cu organizarea şi, fix în momentul în care fenomenul se răcise, s-au hotărât s-o pună de un referendum aproape în anonimitate. Culmea e că treburile s-au scurtcircuitat la Bruxelles unde sexomarxiştii din PE s-au activat. După tăvălirea României prin colbul audierilor inepte, politicienii care contează au fost chemaţi rând pe rând la „Înalta Poartă” şi li s-a transmis mesajul clar că acest referendum nu trebuie să treacă. Şi, rând pe rând, precum Iuda, politicienii lu’ Peşte au început să se dezică. Tăriceanu a anunţat că nu face campanie, apoi cei din PNL, apoi, desigur, PSD. Culmea e că atât PSD cât şi PNL au mers înainte strict pentru a marca electoral. În rest, n-au făcut nimic împotriva dezinformării, menţinând vidul informaţional.

Este pentru a doua oară când PSD-ul face un blat monstruos. În mod normal trebuiau să-şi asume referendumul şi să participe activ la campania de informare. N-au făcut-o sperând să stea şi cu fundul în luntrea de la Bruxelles şi cu sufletul în raiul naţional. Nu merge aşa, băieţi, iar din punctul meu de vedere asta a fost ultima ieşire la care m-aţi avut de client. Nu vă mai votez nici dacă mi se usucă mâna. M-am săturat ca din cauza unor limbrici să suport jocurile securistice şi scenetele lor ieftine puse în scenă. Nu mai merge şi sper ca o majoritate covârşitoare a celor 20% care au mers la vot să nu se mai lase păcăliţi. Decât momâile astea care preferă să ne omoare lent, mai bine să luăm în freză adevăratul duşman. Cel puţin va fi o moarte demnă.

Despre PNL nu am ce să spun. Au încercat acelaşi joc sterp cu al PSD şi, la fel ca şi aceştia, au luat-o-n freză. Mai mult, pentru că a participat la referendum, Orban va fi belit. Îşi merită soarta şi reintrarea definitivă în lada de gunoi a politicii.

O să mai zăbovesc puţin asupra USR&Cioloş. Ei sunt adevăraţii câştigători ai referendumului. Şi-au asumat poziţia şi chiar dacă au obţinut rezultatul dorit prin cea mai jegoasă manipulare, trebuie să înţelegem că au câştigat. Asta ne e democraţia, ăştia ne sunt câştigătorii.

Ca şi urmări ale referendumului vom avea o condamnare pe repede înainte a lui Dragnea. Asta dacă nu cumva se va cere singur acasă pentru a scăpa de furia securo-justiţiei. În plus, într-un interval destul de scurt PSD va pierde guvernarea. Lucru pe care-l merită, iar un guvern sexomarxist va duce la îndeplinire agenda pentru România. Nu mai e absolut nicio piedică în recunoaşterea căsătoriilor homosexuale, astfel încât în aproximativ 1 an vom fi mai europeni decât ne-am fi dorit vreodată, iar istorica poziţie a caprei pe care-am adoptat-o de secole va deveni, în sfârşit relevantă. Din păcate n-am putut evita căderea, astfel încât ceea ce se va întâmpla va fi radical.

Poate vă întrebaţi cum veţi putea scăpa de toată nebunia asta. Nu veţi scăpa! Dacă vă bate gândul emigrării, singurele variante cât de cât viabile din UE ar fi Ungaria, Polonia sau statele baltice. Diferenţele culturale dintre noi şi ei sunt însă atât de mari încât orice tentativă de a pleca acolo se va transforma, în cele mai multe dintre cazuri, în dezastru. În afara UE, sunt de urmărit Serbia sau, pentru cei care vor confortul limbii, Republica Moldova. RM poate fi o alternativă destul de viabilă, dar nu poţi lua cetăţenia acolo fără să renunţi la cea română. Alternativa nu mai e decât Maica Rusie pentru cei care rezistă la frig şi la o societate extrem de diferită faţă de valorile cu care ne-am obişnuit. Cu alte cuvinte, aşa cum scriam cu ceva mai mult timp în urmă, „nowhere to run”.

Din păcate România va înceta să mai existe puţin câte puţin. Încet şi sigur ne vom dizolva într-un internaţionalism buruienos din care nu vom mai ieşi întregi. În mare ne cam merităm soarta.

DECLARATIA DE PRESA A COALITIEI PENTRU FAMILIE

​Coaliția pentru Familie a recunoscut eșecul referendumului, acuzând o campanie de dezinformare. „E ciudat că partide care au votat legea de revizuire și-au retras sprijinul”,a declarat liderul CpF, Mihai Gheorghiu, după închiderea urnelor.

„​Cred că trăim o zi istorică chiar dacă țelul nostru e neîmplinit și nu am putut revizui Constituția. Data viitoare vom reuși. (…) Nimeni nu va mai putea spune că sunt doar niște semnături. E vocea unei părți a poporului român și această voce trebuie să cântărească. (…) Să fim bucuroși pentru această zi. Acest vot creștin există. Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare. Nu se mai poate legifera împotriva unei astfel de voci”, a declarat Gheorghiu.

E un vot copleșitor. E primul vot post-decembrist pentru mărturisirea credinței noastre, pentru apărarea civilizației creștine a Europei și a României, pentru apărarea unei valori fundamentale a acestei națiuni și a civilizației europene creștine.

Ce am trăit noi astăzi nu este un sondaj, o filă de hârtie care să fie pusă într-un dosar. Este un vot legal și constituțional care aruncă în talgerul agendei publice a României problema căsătoriei, chiar dacă nu am împlinit ținta noastră de 6 milioane. Și nu am împlinit-o pentru că ne-am confruntat cu o imensă mașinărie propagandinstică, anti-referendum, pro-boicot, de manipulare și dezinformare a cetățenilor români.

Această ură teribilă îndreptată împotriva creștinilor din această țară este un fenomen teribil care ar trebui să ne îngrijoreze pe noi, să arate care este miza profundă a mărturisirii noastre creștine.

Să fim bucuroși pentru această zi. Comuniunea noastră și-a arătat puterea. Există o parte a acestui popor, de 4 milioane, care a fost activă, care a putut să treacă peste campania de dezinformare și s-a prezentat în fața tuturor românilor cu această opțiune. E o opțiune importantă de care trebuie să ținem seama și de care trebuie să țină seama toți factorii politici, constituționali și legislativi din această țară.

Ileana Machidon:

Câteva gânduri despre azi

Îți pui cele mai frumoase haine, pregătești cel mai frumos dar și mergi să-l oferi celui pe care îl iubești cel mai mult. Auzi zgomote în spatele ușii, vezi cum se umbrește vizorul, aștepți cu emoție momentul, dar ușa rămâne închisă. Mai rămâi puțin, crezând că poate nu găsește cheia, dar în scurt timp te lămurești că ușa va rămâne închisă… și tu te întorci mai gol… Ce vei face cu darul?

Azi, în drum spre biserică, priveam pe geam trecătorii: mergând hotărâți spre undeva – pentru câteva secunde am crezut că se duc spre secția de votare; grupuri discutând cu seriozitate despre ceva – despre vot, am fost convinsă… nu m-am despărțit de copilărie cu totul, se pare…

Poate că e timpul să începem să construim punți solide între noi, căci vom avea nevoie unii de alții.

În casă e rece acum. Tu verifici mânuțele și piciorușele, așezi pătura bine, să țină de cald, și șoptești: o să fie bine!


Categorii

Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

142 Commentarii la “NEAM BOICOTAT. Opinii de pr. Constantin Necula, Catalin Sturza, Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si altii/ REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE E INVALID. Suntem in minoritate. Totusi, 4 milioane de români au votat pentru valori crestine. CE URMEAZA DE MAINE?/ Declaratia de presa a liderilor CpF (Video): „Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Vedeti in poza din articol ce personaj sta in spatele lui Dancila, cu ochii pe ea, ca sa intelegeti cat de “europeni” o sa ne faca tavalugul.
    https://www.stiripesurse.ro/viorica-dancila-primul-mesaj-dupa-e-ecul-referendumului-romania-este-un-stat-cu-o-societate-proeuropeana_1295109.html

  2. @Adigo

    Va rugam atentie la limbaj… Nu din motive de corectitudine politica, ci pur si simplu de a face mesajul digest.

  3. @ViKingRo
    Adevarat! Daca ar fi macar cateva zeci de preoti si cativa ierarhi care sa inteleaga ce-ai spus si sa se rusineze de predicile lor goale si de fariseismul lor …

  4. @ ViKing Ro,
    citindu-ti situl am vazut o doza de tristete “iremediabila”.Cineva spunea ca poporul nostru trbuie sa treaca prin “furcile caudine”pt.a se curati.Replica?.Pai de 2000 de ani ne caudim.Poporului iudeu iau trebuit tot atati ani pt.asi recapata tara integral si demnitatea de neam.Lau rastignit pe Hristos ?,dar noi ce-am facut?

  5. @ GHEORGHE
    Poporul A FOST evreu pana acum 2700 de ani. – vezi Enciclopedia Britannica.
    Cei care au colonizat Palestina sub autoritatea militara britanico-sionista nu sint “popor iudeu”, sint khazari convertiti aparent la un iudaism pe care l-au deformat(“terminat”) prin talmudismul babilonian si cartea de magie kabala.
    Nu e nimic “integral” si numai demnitate nu este ce e acolo cum nu sint semiti.
    Sint “doar” anti-crestini angajati total in distrugerea crestinismului pe baza de filozofie sabateeana sau mai direct a principiilor culutului frank-ist de pacatuire prin crime cat de multe pentru a-si aduce Mesia lor = antihristul cat mai repede…
    Asa actioneaza asupra adevaratilor semiti – palestinienii si israelitii iudaici.
    Asa au actionat ideologizand cultura apuseana prin marxismul politic mai intai, apoi prin cel cultural.
    Asa au actionat in sustinerea financiara a tuturor revolutiilor si razboaielor.
    Sigur ca intre ei, cei care nu sint “la comanda” sint oameni cu coloana vertebrala si acestia spun lucrurilor pe lume inclusiv demonstyrand ca nu pot fi 6 milioana de “omorati” ca parte a totalului documentat de 270 mii de morti in lagarele germane.

  6. @gheorghi,
    nu-ti scriu de dragul de a te contrazice ,simtindu-ma lezat in “amorul propriu”.Poporul evreu era EVREU si-n anul unu cand Dumnezeu Cuvantul a luat trup din FECIOARA MARIA.In anul 70 au fost inprastiati in toata lumea inclusiv pe pamant cazac.Dar anul 1948 ,Dumnezeu i-a adunat dupa voia LUI ,inclusiv de la noi din tara.Citeste Biblia si nu alte “surse” .E CA SI CUM AI SPUNE CA HRISTOS NU S-A NASCUT DIN EVREI.E drept ca adunandu-se au adus, cu ei, si ideologiii capatate in cei 2000 ani,formand mai multe factiuni.DOAMNE AJUTA!

  7. Turma nu mai are pastori! Are manageri de biserici care stau la caldurica si tremura de frica in fata injuraturilor ateilor si homosexualilor! Ei nu mai umbla cu SPADA ADEVARULUI, care loveste la despartitura trupului de suflet!
    Daca preotii mergeu prin sate sa spuna ce se voteaza la referendum asa cum merg cu icoana de Nasterea Domnului sau de Boboteaza, acum eram cu un picior in afara gropii…ramanem in groapa cu Managementul ortodox!
    Avem manageri de biserici si atat! Har 0!
    Erezia iubirismului tuturor satanizatilor si aruncarii margaritarelor la porci e regula de management misionar…

  8. @Traian

    M-as feri sa sustin ca preotii n-au facut si n-au dres. Aici e doar un exemplu relevat, culmea, tocmai de tabara care a boicotat – https://youtu.be/L4a3Ci1rhmY

    In loc sa dam vina pe altii, mai bine ne punem cenusa in cap si ne gandim ce putem face de-acum inainte, impreuna.

  9. Doamne ajută fraților! Nu cred că e frumos și nici corect să acuzăm prea mult preoții. Încă avem preoți buni, chiar și ierarhi. Și noi avem foarte multe de îndreptat la noi înșine. Cu siguranță s-ar fi reușit un procent peste 30% dacă s-ar fi implicat Biserica mai mult. La mine în sat au ieșit 48%. Duminică după Liturghie și până seara (cam 19.15) am umblat prin tot satul cu părintele ca să vorbim cu oamenii care erau pe la porți. Și erau destui. Nu vă pot spune ce reacții am întâlnit! Ce experiență am avut! De fapt toată filosofia boicotului constă într-o reacție de tip lozincard niciodată demonstrată. E reacția unui creier gol care a prins și el o replică de la TV sau de pe FB și pe care și-o însușește cu obrăznicie. Slavă Domnului, mai sunt și oameni cu care se poate discuta omenește. Revenind acum la implicare, teoretic, așa cum am observat și la mine în sat, discuția din om în om ar fi salvat Referendumul, însă nu oricum ci dacă se află un fond cât de cât normal. Nu s-a întâmplat asta! De ce? Nu știu. Dar poate că Dumnezeu voiește ca omul să mai decidă și singur, că doar e om, nu animal. Nu trebuie să apară totdeauna cineva să mă scoată din nepăsare și astfel să aleg binele. Ar fi trebuit să am și eu atâta rațiune încât să mă exprim… Așa cred, poate greșesc…

  10. Traian,
    Episcopul Slatinei a mers patru zile consecutiv in fruntea preotilor si credinciosilor marsaluind prin orasele judetului. S-a expus la maxim apostrofarilor si injuraturilor. Din pacate, la vot nu am fost decat foarte putini. As zice ca noi, turma i-am parasit pe pastori de data asta. Cred ca ar trebui sa fim ceva mai rezervati cand spunem ca nu mai au har.
    Sigur, stiu ca nu toti au facut la fel. Dar mai stiu si ca de acum greul va fi in primul rand pe episcopi si pe preoti. Aia care sunt, asa cum sunt.
    Dumnezeu sa ne ocroteasca in zilele care urmeaza!

  11. Dacă împărțim cele 3,7 milioane la 15 500 de preoți, ne iese o medie de aprox 235 oameni sub influența fiecarui preot. Spovedește fiecare preot din tara asta un asemenea numar de persoane? Se asigura spovedania macar formală, din când în când a populației țării? Cu tot cu copiii între 6 și 18 ani, probabil fiecărui preot i-ar reveni aproape 1000 de oameni pe care să-i catehizeze ….Când să aibă timp și răbdare să le spună câte ceva, să înțeleagă inclusiv analfabetul ce e cu referendumul, pentru ce se votează? Avem o altă masă de oameni tineri care e controlată pe facebook, si aceea da explicatii si la bunicu, bunica, si ei asculta ca nepotul e dăștept! In timpul lui Stefan și a altor voievozi, băteau clopotele și mulțimea era informată dintr-o directie. Acum se poate aplica cu succes metoda divide et impera, avem facebook, TV ….. Avem analfabeti cum n-a fost niciodată in Romania, spuma tarii a plcat să slujească la straini … iar cei intretinuti din strainatate dispretuiesc cultura si logica si ratiunea, ca banul iese mai usor cu munca de jos ….E drept, o mica parte din preoți nu sunt de cea mai bună calitate să poata converti oamenii, dar Biserica nu are alții de unde să aleagă, sunt o imagine a calitatii poporului …In aceste condiții este un imens succes pe langă maxim 100 care sunt fii duhovnicești direcți ai celor 15500 preoți să fi reușit fiecare credincios să mai aducă și alți membri ai familiei care nu merg la Biserică, nu se spovedesc, …. foarte posibil media de credinciosi spovediti regulat să fie mult mai mică. Este nevoie de un nepot sau de un preot în care să aibă încredere pentru a alege ceva sau altceva. Avem 6 milioane pensionari, o parte din ei de la o varsta se senilizează, o parte nu stiu carte, cea mai mare parte manipulabili. Avem 5-6 milioane persoane intre 18 si vârsta pensionarii, care incă nu au reusit sa se stabileasca in strainatate, mai putin razbatatori. Mai sunt 3-4 milioane in strainatate care sunt ca si cum nu-i avem …

  12. Stiati ca judetul Harghita, altminteri campion la absenteismul la referendum, are pe dealul Gordon, statuia numită „Inima lui Iisus”,cea mai mare statuie a lui Iisus din estul Europei? Ia uitat-va la monstruozitatea asta:
    https://www.vice.com/ro/article/nzvp7b/inima-lui-iisus-din-harghita-e-mai-hardcore-ca-statuia-imensa-de-la-rio

    Cati preoti sau ierarhi ortodocsi au luat atitudine fata de o asemenea monstruozitate?

    Acuzele la adresa preotilor si ierarhilor nu sunt referitoare la implicarea in referendum, care este incontestabila, ci la lucrarea de baza a lor, induhovnicirea oamenilor. Biserica nu este o cladire, nici o turma de fiinte lipsite de repere, carora trebuie sa li se spuna la tot pasul ce sa faca, ci adunarea celor care au ales sa traiasca dupa aceleasi valori si sunt in acelasi duh, altul decat duhul lumesc. Ce mai este sacru astazi, ce mai este deasupra multimii vorbelor si imaginilor desarte, posesiunilor si pozitiilor sociale in spatele carora ne ascundem neputintele si nimicnicia? Ce este mai presus de vietile noastre din ce in ce mai virtuale si externalizate pe retele de socializare, dar din ce in ce mai goale launtric? Oare nu era menirea preotilor sa parcurga drumul cel lung de la urechile la inimile credinciosilor.

  13. Saptamana trecuta, la primul seminar de drept din acest an universitar, le am dat studentilor ca tema de dezbatere pt azi tema referendumului. Am desemnat echipele pro si contra, echipa de arbitri si am stabilit regulile dezbaterii. Arbitrilor li s a spus de fata cu echipele combatante ca echipa castigatoare nu va fi desemnata in functie de parerile personale, ci de forta argumentelor si maniera de expunere. Membrii echipelor erau amestecati dpdv al opiniei personale (ex: in echipa pro se aflau membri care in realitate erau contra si viceversa). Li s a spus limpede ca va fi testata capacitatea de mentinere a obiectivitatii in fata atacurilor adversarilor dar si fata de opiniile proprii, capacitatea de identificare a resurselor informationale, maniera de sustinere a argumentelor si mentinerea nivelului civilizat de debate, fara atacuri la persoana si prin concentrarea pe mesaj. Bref: regulile clasice ale debate-ului.
    Experimentul a fost si pt mine si pt ei o surpriza fantastica. Dezbaterea a durat 4 ore in loc de 2, am rugat o pe profesoara de engleza sa ne cedeze ora ei pt prelungiri. Am mutat bancile sub forma unei mese rotunde iar in ultimele 2 ore s au alaturat si celelalte grupe.
    Afirm fara nicio exagerare ca starea mea de spirit s a schimbat fundamental fata de ceea ce simteam si gandeam ieri. Am avut in fata niste tineri deloc dezinteresati de subiect, a caror naivitate si lipsa de cultura in materia debate-ului si a analizei de mesaj a fost speculata ordinar. Niste oameni pe ale caror fete se citea clar, la inceputul orei, sentimentul vag ca fusesera cumva tradati, fara sa inteleaga nici ei de ce. In proportie de min 3/4 s a dovedit ca desi mare parte nu fusesera la referendum (nu i am intrebat, dar am dedus din cum vorbeau), il sustineau de fapt in inimile lor. S au atins absolut toate subiectele corelate, cauzele absenteismului, confuziile intretinute etc.. I am lasat sa ajunga singuri la concluzii, eu nu m am ocupat decat de moderare si de evidentierea capcanelor de discurs si a punctelor tari si slabe ale fiecarui vorbitor. Discutia a fost vie, argumentata, nostima, plina de viata si respecr reciproc. Si urmeaza a fi prelungita pt ca s a ajuns la analiza pe text a legii adoptiei si la necesitatea consultarii jurisprudentei cedo.
    Concluzii (fapte, nu interpretari proprii):
    1. imensa majoritate a fost, da, indusa in eroare de inocularea nerusinata a ideii ca interesele psd-ului ar fi in spatele referendumului, idee sustinuta – atentie! – de formularea nefericita a intrebarii. O prima lectie: clar, se impunea modific prealabila a legii referendumului printr o oug SI sub acest aspect! este f greu pt un om lipsit de cunostinte juridice si indoctrinat sistematic de teza diabolismului psd sa priceapa cum e cu legile de revizuire, ca e doar una la numar, ca restul sunt ordinare si organice etc. Realmente toti mi au spus ca daca intrebarea era clara n ar fi stat pe ganduri sa participe. Asa, s au temut de o capcana.
    2. Vis a vis de implicarea Bisericii, marea majoritate au vazut o ca pe un minus. Intrebati de ce, mi au raspuns ca din cauza radicalismului discursului unora dintre preoti sau credinciosi. Mi au spus ca ce nu le place la unii preoti si oameni ai Bisericii este vocabularul si ura (ei au numit o asa, nu eu!) cu care vorbesc de homosexuali si homosexualitate(cu care, de altfel, atentie! nici ei nu erau de acord). Am intrebat concret la ce se refera. Unul mi a spus ca a auzit un preot la un mom dat numind asta ‘uraciune’ cu glas de tunet. Ceilalti confirmau in cor, din cap sau verbal. Am intrebat: ok, dar ziceti ca nici voua nu va place! Au stat pe ganduri, au recunoscut ca asa e, dar mi au spus ca acel ton si limbaj li se pare patimas si lipsit de intelegere, ca amenintarile cu iadul si atat nu ii conving, si ca ar fi preferat calm, moderatie in ton si argumente. Le am spus: bine, dar nu toti preotii vorbesc asa. Mi au zis asa e, dar multi o fac, ailalti sunt niste exceptii. In plus, ei cred ca multi preoti sau calugari sunt homosexuali la randul lor.
    Asta mi a amintit de unul din colegii lui fi miu care merg la spovedit la duhovnicul nostru (el avusese initiativa sa se se spoved si fi miu i a zis sa vins cu el). Eram si eu cu ei la prima lui spovedanie, si cand am iesit l am intrebat: “a fost ok?” El mi a zis: “ba da, sunt f fericit, simt o mare usurare” Eu : “da, parintele e f ok, este bland, nu se socheaza orice i ai spune, nu te judeca, doar iti arata si iti da sfatul.” El: “da, asa e. Dar sa stiti ca daca nu era asa, nu mai veneam doua oara.” Nu numai ca a venit, dar au mai adus 3 colegi.
    Concluzii:
    Sustinerea si interesul pt cauza e mult mai mare decat cele 3 mil. Sunt sigura de asta. Cof nu tr sa se descurajeze, si nici noi, sunt absolut sigura ca suntem mult mai multi de 4 mil. Sa recunoasca clar ca au gresit neinsistand asupra modificarii intrebarii (problema intrebarii mi a fost si.mie semnalata – din pacate relativ tarziu – de cativa sapt trecuta, si am spus atunci pare mi se ca mi se pare cea mai importanta manipulare. S a dovedit si cea mai eficienta). Trebuie sa tinem cont de datele problemei: aparatul de manipulare e mult prea gigantic si bine pus la punct pt nivelul de instruire al romanilor. Tr sa avem mila, blandete, bunatate, respect si rugaciune pt cei care nu au inteles. Sa nu ii numim creiere goale, sa nu ii infieram (si eu am facut o poate: mea culpa). Sfatul parintelui de care vorbeam zilele trecute – de a nu cadea in marea ispita a urii/judecatii/dispretului – si de a nu ne otravi astfel inimile e mai valabil ca oricand. Trebuie luptat in continuare. A fost introdus deja proiectul parteneriatului civil Adevarata miza e legea adoptiilor (imperfecta!!!) si educatia sexuala si de gen. Romania este profund conservatoare si o.miscare/partid de acest gen da, trebuie urgent constituita. Atentie! Nu numai noi ne simtim tradati, dar si multi din cei care n au fost!!
    Cat despre restul: cine are urechi de auzit sa auda.

  14. @ cititor:

    I-au fost dedicate articole si reportaje speciale de catre noile siteuri oengistice afiliate Soros et co. Facute in cel mai odios stil bolsevico-securistic. Dar saracul a fost una dintre exceptii.

  15. @Nicos. D
    ma bucur, acolo a fost Sarea pamantului, asa ar fi trebuit sa faca toti. Oamenii nu puteau sa decida singuri pentru ca au fost manipulari si neclaritati, era evident si necesar ca in aceasta situatie unii dintre ei sa primeasca lamuri. Aceste lamuriri nu le-a avut poporul roman la referendum.
    @cititor,
    patru zile…ce trist, altii nici atat… Suntem liberi de 30 de ani, frate, acum culegem roadele. Cinste acelor preoti extrem de putini care merg prin casele oamenilor nu doar la Craciun, Boboteaza, ci pentru a vedea ce mai face x sau y, ca un parinte care se intereseaza de fii lui duhovnicesti, iar acolo unde nu ajunge cu pasul ajunge cu un telefon. Asa ne-au castigat sufletele duhovnicii adevarati. Functionarii insa nu fac asa, au program, si mai si chiulesc de acolo. Mai sunt si profesorii de religie pe care chiar nu-i intreaba nimeni ce fac la acele ore si ce au propovaduit in acesti ani.
    Primul ma acuz pe mine si nu sunt preot, am scris anterior. Aceasta este scadenta. Vai noua. Ce am construit ? Greul este cu fiecare daca vede prapastia in care este cel de langa el, sufera cu el. Daca nu intelegem ca de noi a depins totul atunci cautam scuze, justificari, cotiri, Noi nu am gresit, preotii nici atat . Oare ce ne mai trebuie ca sa ne trezim
    sa nu ramanem definitiv si iremediabil pierduti?

  16. In Visul unei nopti de vara spiridusul Puck a asternut printr o vraja o ceata groasa peste padure, ca sa ii impiedice pe Demetrius si Lisander sa se ucida unul pe altul in rivalitatea lor pt inima Elenei.

    In Ro, diavolul a asternut o ceata groasa care sa ne impiedice sa ne privim cu adevarat unul pe altul.

  17. @Doroteea
    Ai descris perfect mentalitatile unor snowflackes! Dar iata ca si BOR si-a schimbat abordarea, ca sa fie pe placul snowflackes, ca tot vine iarna si intunericul:
    „A te adresa tinerilor cu un limbaj de judecare a sexualității, în perspectiva a ceea ce este permis și interzis, când ei nici măcar nu știu foarte bine dacă au credință în Dumnezeu, nu este doar absurd, ci și criminal”.
    Aceștia, spunea și misticul spaniol Ioan al Crucii, „nutresc dorința ca Dumnezeu să dorească ceea ce doresc ei și se întristează când trebuie să dorească ei ceea ce dorește Dumnezeu” .
    „Dorind să pășească pe calea spirituală după propria plăcere și propriul gust, lor le repugnă calea cea îngustă care, după cuvintele lui Cristos, duce la viață (Mt, 7, 14)”
    http://ziarullumina.ro/echilibrul-intre-indulgenta-si-exigenta-134547.html

    Ce relevanta mai au voturile monahale si ce mai inseamna notiunile de virtute, suferinta, pacat si pocainta intr-un context atat de tolerant, care aduce aminte de Freud? Ce soi de crestinism este acesta si cui ii foloseste?

  18. @Nikos. D
    Slavă Domnului !!! Nu mă pot abţine să nu remarc doza de bun simţ, de firesc, de înţelepciune, dar și de implicare ce răzbate din comentariul frăţiei tale… Bunul Dumnezeu să răsplătească părintelui și frăţiei tale implicarea, dăruirea, râvna și perseverenţa la lucru în ogorul Domnului…Și cred că ai mare dreptate, trebuie să mă problematizez și eu, nu să aștept mereu “să apară totdeauna cineva (care) să mă scoată din nepăsare” !!!
    Din păcate, la starea asta de obedienţă cvasigeneralizată din România zilelor noastre contribuie un complex de factori, impus de “sistemul globalist” prin apartenenţa noastră la UE, care UE “este desăvărșit după Satana”(părintele Dionisie Ignat de la Colciu, +2004).
    Primul și cel mai dăunător factor este televizorul, apoi alimentaţia plină de otrăvuri cu efect obedient (E-uri), inclusiv sucurile, berea, băuturile necarbonatate, pasta de dinţi (fluorul are tot efect obedient), apa de băut (cea care conţine clor, care are tot efect obedient), deodorantele, ţigările, etnobotabicele, multe dintre medicamente, vaccinurile polivalente și, mai ales, adjuvanţii din vaccinuri, dârele chimice împrăștiate de avioane ș.a.m.d
    Astăzi, dacă ești preot, trebuie să știi toate acestea ca să poţi informa dreptcredincioșii și să-i poţi sfătui cum și de ce trebuie să se ferească și să-și ferească și copiii și nepoţii. Dar, dacă televizorul este sursa în care omul, creștinul, are mai multă încredere decât în preot, bătălia/-iile este/sunt pierdută/-te, pentru că este o competiţie inegală. La acestea se adaugă mai nou și Facebook-ul. Deci, este foarte greu pentru bietul preot, dar dacă are vreo câţiva credincioși bine informaţi și de ajutor, cu mila Domnului poate răzbi !!! Cam așa cred că stau lucrurile, în mare…Un model de preot în felul părintelui Constantin Galeriu, Constantin Sârbu, Dimitrie Bejan, Gheorghe Calciu, (s-avem parte de binecuvântarea lor) la scară mai mică, căci ei au fost uriași…Avem modele și astăzi, dar nu vreau să-i ispitesc cu laudele mele neroade…
    Însă dacă enoriașii nu-l ascultă și nu-l urmează pe preot, preotul osârduitor va primi răsplatda de la Domnul, dar enoriașii vor ajunge la cheremul celui rău…Și invers, dacă preotul va fi neglijent, superficial, greu răspuns va avea de dat în ziua Înfricoșătoarei Judecăţi…
    Preoţii de astăzi trebuie să aibă dragoste faţă de credincioși și să fie neiubitori de bani, spunea Sfântul Paisie Aghioritul, iar Domnul va iconomisi mântuirea lor.
    Oricum ar fi, noi trebuie să ne rugăm (și) pentru ei, și pentru cei care s-au rătăcit, pentru ca Bunul Dumnezeu să ne ajute pe toţi !!! Altă cale nu avem, iar fără ajutorul Domnului nu putem face nimic !!!
    Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toţi !!!

  19. @Doroteea,
    felicitari pentru initiativa. daca o faceai inainte de referndum. primeai si de la Domnul.
    Am o nedumerire: cuvantul ‘uraciune” este folosit in sf. Scriptira, iar tinerii nostri au sute de ore de religie la care constat ca nu se citeste din Biblie. Altfel ar intelege limbajul preotilor si altfel s-ar raporta la Dumnezeu si la lume. (Biblia se foloseste de 360 de ori cuvantul “a iubi’ si de 180 de ori cuvantul “dragoste”).
    De la acest nivel trebuie sa inceapa implicarea in lamuriea semenilor nostri
    Va rog sa ma iertai pentru ca sunt primul care am gresit, mult puteam face si nu am facut.

  20. @nimeni

    Iisus i a intors pe pacatosi si necredinciosi, pe Zaheu, pe samarineanca, pe desfranata, fara nicio predica, fara niciun repros.
    Cine nu pricepe ca blandetea fats de pacatos poate coexista perfect cu fermitatea credintei nu are decat sa mearga in continuare pe calea asta. S a vazut ce rezultate bune a dat. Fiecare e liber sa isi asume riscul de a inchide altora usa Bisericii, cine sunt eu sa dau sfaturi?
    Din fericire mai sunt si altii, putini dupa cum s a vazut pe 6 si 7 oct., care stiu sa deschida larg usa Bisericii si sa ii si tina pe tineri inauntru, pe Calea cea dreapta.
    “Oare nu era menirea preotilor sa parcurga drumul cel lung de la urechile la inimile credinciosilor?” (#52)

  21. @Ingrid
    Subscriu, cu menţiunea că exercitarea votului să fie obligatorie doar la referendum !!! Nimeni și nimic nu mă poate obliga să votez la alegerile parlamentare sau pentru alegerea președintelui, când efectiv nu am ce alege !!!
    @GHEORGHE
    Duminică la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa evanghelică a “Învierii fiului văduvei din Nain” !!! Ai citit frăţia ta cuvântul postat duminică de fraţii admini, a părintelui Varnava Iankos ??? La un moment dat, părintele Varnava spune că văduva venea spre Hristos (se subînţelege că venea cu nădejde), deși fiul ei era deja mort !!! Era văduva naivă ? Vedea ea “roz” ? Oare frăţia ta nu știi ce nădejde îţi poate da disperarea, eșecul ? Ea acceptase voia divină, de aceea Domnul Iisus Hristos a mângâiat-o !!! Nu ar putea Domnul Iisus Hristos să facă o minune și cu noi ??? Dintr-un referendum eșuat nu ar putea să ne îngăduie repetarea lui ???

  22. Ce vi se pare ? In evanghelie avem o formă de referendum?… Ce ziceți? Eu cred ca a fost.
    Mulțimea a fost consultată de Pilat. Nu? Desigur nu cu buletine de vot.(ca nu erau în… corect politic). Dar consultare a fost. Pilat ia consultat in legătură cu eliberarea Domnului Iisus. Şi se ştie ce au preferat. Ce le pretindem azi preoților ? Ce sa facă mai mult? Oare, dacă minunile şi puterea Mântuitorului (marturisită şi de trimişii arhiereilor) nu a fost in măsură sa învingă manipularea mulțimii…, preoților de acum ce să le pretindem? Oamenii… daca aleg sfințenia il caută pe Dumnezeu si așa, ajung la preot, dacă nu… cer la ceilalți ce nu vor pentru ei înșiși. Adică cer ca ceilalți sa fie sfinți. De aceea cer : DNA sa vină, să-i ia. Ca de…, au furat… DNA ia spionat prin sri… are dovezi,:mă rog… . Hoții, Hoții!!! . Dar cei ce arunca cu asemenea pietre… se ģândesc la raul din ei înşisi? Omul, este de neînțeles până la urmă. Dacă ar fi sfinți… huliții aceștia, iar susține oare?(sub tirul manipulării…). Iar susține pe preoți şi biserca sub atacul sodomiților? Domnul a fost sfințenia desăvârșită, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, şi…??? Ei bine…, l-au cerut pe Varava. Concluzia… găsiți-o d-voastră, fiecare.

  23. @Doroteea
    “Iisus i-a intors pe pacatosi si necredinciosi”

    Pacatosii pe care i-a intors sau i-a vindecat Iisus erau constienti de caderea lor, erau smeriti si nu erau nicidecum necredinciosi!
    Iisus era bland cu pacatosii smeriti si credinciosi, dar i-a certat si pe apostoli pentru lipsa credintei!
    Credinta nu se dobandeste ascultand predici. Cine are credinta nu trebuie momit, Iisus nu a momit pe nimeni cu vorbe mestesugite.
    Iisus în destule cazuri a spus oamenilor pe care i-a vindecat: „Credința ta te-a mântuit” (Mt. 9,22; Mc. 10, 52) și ceva asemănător (de pildă la Mt. 8,10; 15,28).
    Există unele cazuri în care Domnul se referă concret la ceea ce trebuia să creadă oamenii pentru a se izbăvi de problemele sănătății lor: „Crezi în Fiul lui Dumnezeu?” (In. 9,35-38) și „Crezi că pot face aceasta?” (Mt. 9, 28).

    Luca 8
    24. Şi, apropiindu-se, L-au deşteptat, zicând: Învăţătorule, Învăţătorule, pierim. Iar El, sculându-Se, a certat vântul şi valul apei şi ele au încetat şi s-a făcut linişte.
    25. Şi le-a zis: Unde este credinţa voastră?

    44. Apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui şi îndată s-a oprit curgerea sângelui ei.
    45. Şi a zis Iisus: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Dar toţi tăgăduind, Petru şi ceilalţi care erau cu El, au zis: Învăţătorule, mulţimile Te îmbulzesc şi Te strâmtorează şi Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de mine?
    46. Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva. Căci am simţit o putere care a ieşit din Mine.
    47. Şi, femeia, văzându-se vădită, a venit tremurând şi, căzând înaintea Lui, a spus de faţă cu tot poporul din ce cauză s-a atins de El şi cum s-a tămăduit îndată.
    48. Iar El i-a zis: Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace.

  24. Ioan:
    Am precizat ca initiativa a avut loc in prima saptamana de scoala. O dezbatere cere pregatire si documentare si coagularea echipelor. Seminarul e saptamanal. Iar eu nu fac misionarism in facultate, imi interzice codul deontologic, eu ii invat dezbatere.

    In rest, data viitoare cand te mai intalnesti cu Domnul si te informeaza care ce daruri a primit, roaga L si pt acest popor, daca tot ai atata trecere.

  25. Da, asa e, Biblia foloseste in sute de locuri cuvantul ‘dragoste’ si cuvantul ‘iubire’ si in cateva randuri cuvantul ‘uraciune’. La noi e invers. Sau, mai exact: cand vorbim de noi pastram proportia biblica, iar cand vorbim de ceilalti o rasturnam.

  26. Pana astaseara si eu gândeam asa, Vikingro. Ca mulțimile au ‘strigat’ si acum : ‘nu avem împărat decat pe Cezarul’: ne intereseaza sa o ducem bine aici si acum. Chestia cu ‘Sa vedeti ce o sa fie’ e prea improbabilă.

    Însă, citind despre marea ofensiva pornită imediat după rezultat, am început să văd lucrurile altfel.
    Adică de la momentul T+1 (de la rezultat inapoi).

    Aici au vrut să ajungă. Si le-a iesit. Au ales perfect momentul referendumului. Dacă ar fi fost ‘la cald ‘, nici macar imediat după strângerea semnăturilor, ci chiar si un an după, referendumul ar fi fost validat. Nu. Au așteptat până când subiectul nu mai era de actualitate in mintea oamenilor, ci alte subiecte, bine implementate, mai ales prin mass media.
    În tot acest timp au demonizat Psd (ca partid de guvernamant), ca oamenii sa nu mai aibă încredere în orice inițiativă a acestora, ca tot ce vine de la ei sa aiba ‘ceva ascuns'(ca hotii noaptea).
    Apoi…Au dat foarte putin timp ptr ca mobilizarea pro sa fie cat mai slabă și sa nu fie vreme de explicații. Ei insa au fost f bine si din timp pregătiți. Asta s-a văzut cu ochiul liber.

    Un alt aspect este ca s-au jucat cu cifrele – cu nr de români cu drept de vot.
    Jurnalistul clujean, George Bara, comentează rezultatul referendumului astfel: „Numărul de români cu drept de vot vehiculat de BEC este fals. În România sunt: 4 milioane minori, 5 milioane salariați, 6 milioane pensionari. Sunt datele de la ministere după care se calculează bugetele pentru pensii, impozite și servicii sociale. Atât. 15 milioane de români, 11 milioane cu drept de vot. În diaspora mai sunt 3 milioane… Poate 4. Cel mult 15 milioane de români cu drept de vot, nu aproape 19 cum susține BEC. În plus, cei din diaspora au accesul foarte greu la secții de vot, unii nu au deloc, alții călătoresc 400 km pana la cea mai apropiata secție. Deci 11 milioane de romani cu drept de vot în tara, au votat aproape 4 milioane (3.7). Rezultat: 33%.”

    Dumnezeu are multe cai de a întoarce oamenii, uneori e nevoie sa mai dam si cu capul de zid ptr a ne trezi din amortire.
    Romanii care nu au votat, dar oameni de buna credinta, vor începe să deschidă ochii, sunt convinsă că după ofensivele progresiste din aceste zile vor intelege. Si inca nu e prea târziu.

  27. In orice problema spinoasa discutata, de cele mai multe ori ierarhiei bisericii i se gasesc scuze ca nu cumva sa fie deranjati preacucerniciile si preacuviosiile lor cu ceva. Caci asa e in biserica: trebuie sa iti vezi pacatul tau, nu trebuie sa judeci preotii, etc. Preotii, auzind aceste scuze si tamaiati de enoriasi obisnuiti sa zica doar “amin*, prefera sa isi spuna ca s-a facut lumea rea, ca s-a secularizat, ramanand comfortabil in starea actuala. Ganditi-va bine caci la fel am actiona si noi daca am fi in locul lor. Si ei sint oameni ca si noi deci pot cadea in aceleasi capcane psihologice. Si urmariti luarile de pozitie oficiale ale bisericii noastre din aceste zile. Exact asta fac si vor pierde si mai mult din credibilitate.
    Cred ca este de datoria noastra sa ridicam probleme, sa punem intrebari, sa gandim critic si sa ajutam preotii sa identifice problemele reale cu care se confrunta biserica, asa cum se vad ele din afara altarului. S-a creat un clivaj foarte adanc si periculos intre preoti si popor. Perioada post-referendum este un bun prilej pentru asta. Va indemn cu toata inima sa aveti curajul de a gandi critic si a spune lucrurilor pe nume oricand se iveste prilejul – si nu vorbesc aici de campanii in presa sau pe net, vorbesc de discutii de suflet de la om la om intre cler si popor. Pentru binele bisericii.

  28. @ViKingRo
    Adevarat, dar este prea amar adevarul ca sa fie pe gustul “oamenilor de bine”.
    In rest, Iisus a spus foarte clar ce are de facut un crestin, oricat de dramatica este situatia: “Nu te teme. Crede numai!” (Marcu 5:36)

  29. @Romil,
    nu,fiindca nu vad disperarea esecului sa strapunga cerul pt .ca Domnul sa ne mangaie.

  30. @ViKingRo

    Se poate face într-adevăr un paralelism între cele două situaţii, cu diferenţa că în locul fariseilor și cărturarilor, diavolul s-a folosit în 2018 de #rezist, transzgândărit (transgenderit) peste noapte în #boicot … gloata rămânând gloată ! Domnul Iisus Hristos a fost condamnat din nou, batjocorit, scuipat, huiduit și răstignit, fiecare din noi având o parte din vină… Putem face (mai multă) pocăinţă, putem cere iertare de la Domnul, putem prin rugăciunile noastre să-l rugăm să ne ajute, să ne mai ofere o nouă oportunitate, fie organizarea unui nou referendum, într-un cuvânt să facem VOIA SA spre Slava Lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire. Amin și Doamne ajută tuturor !!!

  31. @nimeni
    Prietene, nu mai incerca atat sa justifici un esec evident si ura viscerala pe care o porti acestor tineri. Lipsa de preocupare a tinerilor pt Biserica este exclusiv vina celei din urma. Si asta ne include si pe noi.
    A! Daca traiam in Japonia si biserici ortodoxe ai fi gasit 3 in tara mai discutam. Dar traim intr o tara ortodoxa care s a bucurat de 28 de ani de libertate religioasa. Cine e responsabil de ratacirile lor?? O sa mi spui: parintii. Si cine e responsabil de ratacirile parintilor? Ghici! Ce a facut Biserica pt a feri oamenii de rataciri? S a vazut alaltaieri: 20%.
    Risipa de comentarii inveninate (ca sa nu mai vorbim de verdictele si avertismentele eronate repetate, care si au dovedit invaliditatea si de care nu te ai sfiit vreodata) ar dobori poate o cobra, dar nu prea te califica sa dai sfaturi de indreptare crestineasca a semenilor.

  32. @Mircea

    Ai dreptate parţial… De ce spun asta ? Am încercat concret prin discuţii, cu mult înainte de referendum. Sigur, sunt mai păcătos, mai nepriceput, dar acum doar mă ROG pentru ei… Nu cred că este altă posibilitate. Și-apoi, Sfântul Ioan Iacob sfătuia să-L rugăm pe Domnul să ne dea copii buni, ca să avem preoţi buni… Câţi dintre noi am crescut copii buni care să devină preoţi buni ??? “Toate-s praf, lumea-i cum este/ Și ca lumea suntem noi”, constata cu nemărginită durere Mihai Eminescu !!! Și din lumea asta șubredă noi vrem preoţi buni ??? Să ne rugăm, mai ales, să ne dea Bunul Dumnezeu, MAME bune !!! Vrednicul de pomenire părinte Dimitrie Bejan (+1995), adevărat nou apostol al Lui Hristos în URSS, dar și-n RSR, prigonit de securitate până-n 22 decembrie 1989, mărturisea într-un interviu altui vrednic de pomenire părinte, Ioanichie Bălan, că-n perioada comunistă de tristă amintire din România, femeile au fost cele care au salvat credinţa și au dus-o mai departe : mamele, bunicile, mătușile, surorile noastre !!! Același lucru a fost mărturisit și de pururea pomenitul părinte Arsenie Papacioc, dar și de mulţi alţi părinţi. Și-i cred cu toată fiinţa mea : revenirea mea după ’89 în sânul Bisericii s-a datorat, în primul rând, rugăciunilor mamei și surorilor mele !!!
    Din păcate, asupra femeilor astăzi ispitele sunt foarte mari, aproape strivitoare aș zice … Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le întărească în ispite, să înţeleagă MARELE DAR DE A PUTEA FI MAME, de a aduce oameni pe lume, spre Slava Lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor lor, iar pe noi bărbaţii să ne ajute să le putem pune în valoare darurile primite de ele de la Dumnezeu !!! Pentru că femeie asta înseamnă : împărăteasă dăruitoare (părintele Arsenie Papacioc) !!!

  33. @Ileana

    Ca de obicei : succint și cuprinzător. Subscriu. Chestia relatată de dl. George Bara am vrut s-o postez și eu, dar mai bine ai relatat-o aici în acest context. Doamne ajută !!!

  34. @Romil
    Eu as fi de parere ca exercitarea votului să fie tot timpul și o obligație, nu doar un drept, cu excepția adeverințelor ca e mort, sau internat in spital cu probleme suficient de grave de sanatate incat sa nu poata vota nici la urna mobila. Atunci când constiinta nu ma lasă să votez cu nimeni, votul se poate invalida in cabina de vot, dar votul este exprimat si nu poate zice nimeni ca ar mai fi fost 30 persoane pt nu stiu care si 59 pt nu stiu care si voturile nu s-au exprimat din lene. De asemenea nu am avea morti pe liste.

  35. George Bara ar putea avea un point (ce i drept cam tardiv si neinsotit de nicio dovada):
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Romania

    Daca ar fi sa ne luam dupa wikipedia si coroborand cu datele referendumului, ar rezulta ca numarul minorilor din Ro e de circa 1 milion – ceea ce da, pare cam putin.

    Este o pista esentiala si extrem de veridica la prima vedere, care ar trebui explorata rapid si exploatata la fel de rapid.

    @Ingrid (#74):
    Dreptul de a vota e bine sa ramana doar drept, pt ca neexercitarea lui semnaleaza un indicator important: dezinteresul poporului pt o anumita tema (cazul referendumului) sau pt clasa politica (la alegeri).Absenteismul e un instrument prin care poporul poate invalida o agenda politica impusa sau o clasa politica ce si a pierdut reprezentativitatea. Ca el poate si sa reflecte – cum s a intamplat acum – un adevar dureros, asta asa e, dar nu prea avem ce face. Daca nu se infirma cifra aceea de 18 mil, dureros sau nu, tot adevar ramane.

  36. Adevarata problema e cea de neam:
    -ne-am trezit democrati “peste noapte”,fara a trece prin scoala democratiei dupa cateva generatii asa cum au facut-o si altii.Americanii in 1778 dupa lupte interne si extrne ,Franta in 1789 dupa revolutie.La noi revolutia a fost,dar am o avut o tara(greutate ,sa nu cititi altceva,nu cu tz) .Care?.In vremea trecuta fiecare,indiferent ce serviciu si viata avea se descurca pe cont propriu (nu era carne ,dar frigiderele erau pline, de exemplu).Aceasta ,”ma dscurc”,e ceva care se sterge greu ,din gena.Asa spiritul civic a murit inainte de ase naste.Indiferenta care costa enorm.LA REFERENDUM trebuia sa se vina ,indiferent de alegere,da sau nu.Acest civism l-au capatat doar cei 20 %,pt.restul mai trebuie sa treaca un secol de dureri si necazuri pt. a se trezi din somnul ratiunii.DOAMNE AJUTA!

  37. Mulțumesc Doroteea de aceste informații . Acestea sunt pulsul . Interesant, chiar foarte interesant . Ma bucura . Dar , fapta e făcută . Nu știu ce mai putem . Trebuie sa acceptam crucea , si sa ne împotrivim legiferării păcatului prin legii .
    Întreb , nu dau cu parul : dv predați dreptul unor elevi , oare acei elevi nu au cunoștințe minime de drept ? Legea in forma casat bărbat si femeie adopt de parlament a fost publicată in MO in 18 sept . Deci întrebarea era dacă sunt de acord cu legea . Si atunci unde poate fi manevra PSD in acest caz ? Unul cu cunoștințe minime in juridic – drept înțelegea aceasta intrrbare . Eu am greșit când am strigat la început de referendum Gheorghe pune DA si e suficient . Mi-am dat seama când am dus-o pe mama la vot . Am dus-o de brat pana la cabina . Citește mama . Ma întreaba , copile unde sa pun ștampila ?????
    Poi No , pică cerul pe mine . Cred ca trebuia întrebare ca lumea . Eminescu zice ca : te întreaba si socoate . Dar propaganda gândește pt mulții … chiar PSD a zis ca face informare la populație in privința întrebări si NU a mai făcut . Peștele la cap se impute . Avem ce meritam .

  38. “SABIA REFERENDUMULUI”…

    Dezbaterile şi poziţionările proşi contra referendumului privind clarificarea în Constituţie a definiţiei căsătoriei între bărbat şi femeie, dar şi rezultatele de acum ştiute ne-au adus în atenţie
    două versete nou-testamentare a căror exegeză este deosebit de relevantă pentru a înţelege corect realităţile din societatea românească. E vorba de versetul 34 – cap. 10 din Evanghelia după Matei şi de versetul 35 – cap. 2 al Evangheliei după Luca. În primul, Mântuitorul Iisus Hristos rosteşte cuvintele surprinzătoare: „Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie…“; al doilea exprimă o prorocie a bătrânului Simeon în faţa Maicii Domnului: „Prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi!”.
    Un prim indiciu în descifrarea primului verset îl avem în cuvintele rostite de Mântuitorul în continuare: „Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra
    sa. Şi dușmanii omului vor fi casnicii lui…” (v. 35-36). Prin acest mesaj paradoxal (Mântuitorul fiind şi Cel ce a rostit „Fericiţi făcătorii de pace…”), El vrea să ne spună, de fapt, că Evanghelia Sa va fi ca o „sabie”, care va despărţi pe credincioşi de necredincioşi, pe iubitorii adevărului de iubitorii minciunii… Despărţire care, iată, se poate observa chiar în aceeaşi familie, până în ziua de azi, când unii membri sunt credincioşi, alţii atei, unii iubitori ai rânduielii şi libertăţii sănătoase, alţii ai libertinajului fără limite. În cazul subiectului nostru: unii proreferendum şi clarificării în Constituţie, alţii contra.
    Prorocia bătrânului Simeon utilizează acelaşi cuvânt „sabie”, cu înţeles uşor diferit, dar nu total.
    Pe de o parte, prin sufletul Maicii Domnului va trece sabia sfâşietoare a pătimirilor Mântuitorului,
    dar şi a celor care, luându-şi crucea, vor urma Lui; pe de alta, sufletul ei este sfâşiat de sabia
    dezbinărilor de tot felul a fiilor adoptivi, din toate locurile şi din toate timpurile, inclusiv din ţărişoara noastră, văzută de bunii creştini ca o Grădină a Maicii Domnului. Referendumul pentru definirea creştină a căsătoriei a fost şi rămâne expresia unui adevăr evanghelic devenit, iată, „sabie” care a despărţit pe drept-măritorii creştini de liber-cugetători, adepţi ai „diversităţii”, „boicotari” declaraţi etc. Mai mult: prin poziţionarea prosau contrasemenii noştri şi-au arătat (descoperit) gândurile şi simţămintele din inimi, poate pentru unii multă vreme tăinuite.
    Am observat, astfel, cu multă bucurie, cum personalităţi din cele mai diferite domenii şi-au
    descoperit gândurile frumoase şi au susţinut public acest act de importanţă naţională, spre
    cinstea lor, după cum am fost nevoiţi să vedem, cu profundă tristeţe şi dezamăgire, şi atitudinile
    potrivnice, de la persoane pe care până acum le credeam angajate trup şi suflet la propăşirea
    spirituală şi materială a neamului nostru. Dar, tot răul spre bine! – cum se spune adesea.
    Referendumul s-a dovedit a fi „sabie” care a despărţit „apele”: pe susţinătorii unei bune rânduiri a
    familiei de adepţii obiceiurilor străine creştinismului românesc. Totodată, menirea de a da pe faţă
    gândurile din inimile unor semeni ai noştri, dându-ne şi nouă posibilitatea să-i cunoaştem aşa cum sunt, nu cum păreau a fi. Un cunoscut proverb francez spune: „Un homme averti en vaut deux” (un om avertizat valorează cât doi). În pofida neîmplinirii scopului propriu-zis, o realităţilor legate de acest referendum ne poate stimula să fim mai uniţi, mai bine informaţi, cu mai
    mult tact în transmiterea învăţăturii sănătoase şi mai bine înarmaţi în lupta cu stihiile veacului,
    care nu vor pregeta să profite de trista dezbinare din rândurile conaţionalilor.
    Încheiem, de aceea, evocând avertismentul şi îndemnurile Sfântului Apostol Pavel, atât de
    actuale în contextul realităţilor pe care le trăim: „Lupta noastră nu este împotriva trupului şi a
    sângelui, ci împotriva Începătoriilor, împotriva Stăpâniilor, împotriva Stăpânitorilor întunericului
    acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh. Pentru aceea, luaţi toate armele lui
    Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare…” (Ef. 6, 12-13). Preot Vasile Gordon, 10 Octombrie 2018

  39. Eu abia acum vad o multime de comentarii anterioare. Daniela (#18) semnalase problema cifrelor. Repet: aceasta neclaritate nu trebuie sa ramana asa.
    Mircea:
    #2 Reciteam acum postarea ta si realizez (mai ales prin prisma experientei mele revelatoare de ieri) cat e de sintetica si acurata. Nu sunt multe de adaugat.
    #19 gand la gand cu bucurie! am vrut si eu sa spun acelasi lucru mai demult.

  40. @Doroteea

    “Lipsa de preocupare a tinerilor pt Biserica este exclusiv vina celei din urma.”
    Adevarat, dar lipsa de cultura, de valori si de idealuri a tinerilor este exclusiv vina lor.

    “Cine e responsabil de ratacirile lor?? O sa mi spui: parintii. ”
    Nu n-o sa spun asta! Multi copii de tarani analfabeti au ajuns oameni ilustri, multi sfinti au fost orfani. S-au ridicat mai multi si mai sus dintre cei care au cunoscut lipsurile si greutatile in copilarie decat dintre cei crescuti in puf de mamicile lor grijulii.

    Cat pentru cei ca tine, care se se dau crestini dar nu rateaza nici o ocazie sa-si atace interlocutorii care le arata ca gresesc fundamental, care nici macar nu inteleg ce inseamna a fi credincios sau necredincios, care nu au nici cea mai mica intentie de a intelege ceva din ce spune celalalt si se grabesc sa fie “avocatul diavolului” cu orice ocazie, am un mesaj: nu puteti prosti pe nimeni, decat pe prosti!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare