REFERENDUM pentru INTERZICEREA explorarii si exploatarii gazelor de sist in MURGENI/ Fracturarea hidraulica duce la PENURII DE APA (studiu SUA)

7-02-2014 2 minute Sublinieri

rovana-plumb-despre-gazele-de-sist-vrem-sa-aflam-daca-avem-sau-nu-avem-aceasta-resursa-207133

Consiliul Local al oraşului vasluian Murgeni a aprobat, miercuri, în cadrul şedinţei ordinare, organizarea unui referendum, în ziua alegerilor europarlamentare, prin care populaţia să fie întrebată în legătură cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe raza unităţii administrative.

Populaţia oraşului vasluian Murgeni ar putea vota pe 25 mai, ziua stabilită pentru alegerile europarlamentare în România, dacă sunt de acord cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe raza unităţii administrative, după ce consilierii au votat, în unanimitate, organizarea unui referendum în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iniţiativa aparţine unui consilier local PDL, care consideră oportună organizarea unui astfel de referendum pe 25 mai, în condiţiile în care comunitatea nu ar fi nevoită să facă cheltuieli suplimentare pentru o astfel de acţiune.

„Dacă tot se organizează alegeri europarlamentare, am considerat că este oportun, pentru a nu exista refuzul Prefecturii Vaslui pe motiv că nu sunt fonduri, să facem şi un referendum privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe raza oraşului Murgeni, inclusiv suburbii. Mi-am justificat iniţiativa explicându-le consilierilor locali pericolul la care ne-am expune dacă am accepta astfel de foraje în zonă. Nimeni nu ne va mai cumpăra animalele sau produsele agricole pe motiv că sunt contaminate, ceea ce ar însemna să ne izolăm şi să ne distrugem din punct de vedere economic”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX consilierul local PDL Dan Liviu Cain.

Consilierii locali din Murgeni au aprobat, în cursul anului trecut, şi interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul oraşului, hotărâre care a fost atacată în instanţă de Prefectura Vaslui. De altfel, şi hotărârea privind organizarea unui referendum pe aceeaşi temă va trebui să primească viză de legalitate din partea aceleiaşi instituţii.

Oraşul vasluian Murgeni este primul din ţară care a luat o astfel de iniţiativă, în condiţiile în care unitatea administrativă se învecinează cu comuna Găgeşti, unde compania Chevron deţine deja acord de mediu din partea autorităţilor pentru efectuarea explorării gazelor de şist.

Exploatarea gazelor de șist în Statele Unite are loc în regiuni deja confruntate cu ”stres hidric” și riscă să agraveze penuriile de apă, arată un studiu al grupului de organizații Cere, citat deAFP.

Exploatarea petrolului și gazelor de șist se realizează, în principal, prin tehnica fracturării hidraulice care constă în injectarea la o presiune foarte mare a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi aditivi chimici, pentru a elibera hidrocarburile închise în roci.

Aproximativ jumătate din puțurile săpate începând cu anul 2011 în SUA și Vestul Canadei în scopul utilizării acestei tehnici controversate se află în regiuni care deja se confruntă cu un puternic ”stres hidric”- atunci când cererea de apă depăşeşte cantitatea disponibilă într-o anumită perioadă sau atunci când utilizarea apei este limitată de proasta calitate a acesteia – arată studiul Ceres.

Potrivit sursei citate, studiul a fost realizat în baza a 40.000 de forări efectuate între 2011 şi mai 2013.

”Fracturarea hidraulică agravează concurenţa pentru apă în unele din regiunile cel mai afectate de secetă şi stresul hidric”, rezumă Mindy Lubber, preşedinta Ceres, care reuneşte agenţii neguvernamentale, cercetători şi companii.

Raportul subliniază impactul exploatării gazelor de șist în California, stat ce se confruntă cu una dintre cele mai grave episoade de secetă din ultimul secol.
”Dezvoltarea gazelor de şist în multe regiuni (din SUA) se bazează, în mare parte, pe resursele de apă subterană, care sunt, în general, mai puţin reglementare decât cele de suprafaţă, agravând astfel riscul de diminuare a resurselor de apă”, argumentează documentul.

Studiul face apel la o mai mare transparenţă şi cere companiilor să dezvăluie cantitatea de apă utilizată în fiecare din puţuri, raţionalizând, în acelaşi timp, utilizarea sa, pentru a evalua mai bine amploarea problemei. Conform agenției franceze, exploatarea gazelor şi petrolului de şist alimentează o revoluţie energetică în SUA, care ar putea deveni, anul acesta, cel mai mare producător de ”aur negru” al planetei.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “REFERENDUM pentru INTERZICEREA explorarii si exploatarii gazelor de sist in MURGENI/ Fracturarea hidraulica duce la PENURII DE APA (studiu SUA)

  1. Pingback: Prefectura Vaslui BLOCHEAZA tentativa satenilor din PUNGESTI de demitere prin referendum a primarului pro-CHEVRON/ Analiza juridica: “EXPLODEAZA GAZELE DE SIST?” - Recomandari
  2. Pingback: Proteste la RADENI provocate de PROSPECTIUNI dupa GAZELE DE SIST/ Bunele practici corporatiste CHEVRON: compania “ofera” pizza si suc gratis unor localnici afectati de EXPLOZIA UNEI SONDE DE GAZE DE SIST - Recomandari
  3. Pingback: Precedent (in SUA): o familie castiga milioane dolari despagubiri intr-un PROCES impotriva unei companii ce EXPLOATEAZA GAZE DE SIST/ Presa ucraineana: miza conflictului din SLAVIANSK ar fi GAZELE DE SIST - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare