REGIM MILITARIZAT SAU RAZBOI? Care ar fi explicatiile pentru ”lista coloneilor”?

22-06-2012 5 minute Sublinieri

“Funcţionăm dintr-o inerţie a răului, dintr-o ură şi o răutate care-şi cere zilnic tainul sufletului nostru. Binele nostru e răgazul viforului…”

Care ar fi motivatia avansarii in grad militar a atator personaje politice, mediatice si administrative, care pot forma laolalta o divizie militara? Intrebarile si posibilele explicatii ale comentatorilor au fost provocate de: REGIMUL COLONEILOR IN TARA NIMANUI

Utzu:

Lista de mai sus se referă la ofiţeri ai armatei române, în rezervă. Nu se referă la ofiţeri acoperiţi sau la ofiţeri ai serviciilor secrete. Ministrul Dobriţoiu vorbea despre 2700 de persoane avansate în grad în mod ilegal.. aproape un regiment întreg, oricum mai mult de două batalioane întregi. Încă o dată, nu vorbim despre pseudo structuri militarizate ci de ofiţeri ai Armatei Române, dintre care mulţi nici măcar nu au făcut armata. […]

fane

[…] Acum vorbind serios , intrebarea pusa de unul intr-un comentariu , nu mai stiu unde , ramane valabila si poate se gaseste cineva sa ma lamureasca : ce rol au toate avansarile astea , cu ce-i avantajeaza ? Care-i smecheria de si-au dorit gradele astea , au ceva facilitati , sunt remunerati cumva pentru grad de rezervist , au vreo importanta in calculul pensiei ? Ca doar n-or fi stricat hartia pentru numirile lor , asa , degeaba …

Dragos:

Fratiile voastre ce credeti? E un gest de rasplatire, recompensa pentru serviciile aduse sau tocmai am aflat cu totii ca exista o “armata” (stat major second hand) din umbra pentru eventualitatea unui guvernari militarizate? Sunt curios pe ce criterii acesti civili fara stagiu militar satisfacut au fost numiti fie locotenent, fie locotenent colonel, maior sau colonel.

Utzu

Valoarea propriu-zis militară a acestor indivizi e zero. Îl şi văd pe apostu eliberat din închisoare comandând un batalion de apărare în apuseni, împotriva invaziei străine.. Cred că e aceeaşi spoliere a banului public şi de sabotare instituţională cu care ne-am obişnuit în această ţară. Totodată vorbim despre 2700 de ofiţeri făcuţi doar de ministrul apărării în mod ocult, pentru că ministrul nu poate să ridice în grad mai sus de colonel. Pe când Băsescu ridică până la general de brigadă de 5 stele!!! Oare câţi generali avem despre care nu ştim nimic?

Îmi amintesc că locotenentul din piaţa universităţii exact de la încadrarea pe filieră indirectă a pornit.. exact asta reclama, la scară mai mică.

Privind în jur, mie mi-e atât de clar că doar Dumnezeu ne ţine în palmă să nu se dărâme absolut totul în jurul nostru, să nu se risipească asemenea prafului în vânt. Pur şi simplu, fiind o fire pragmatică de felul meu, trântor ce-şi pierde vremea în policy-uri şi alte cele, pur şi simplu nu mai găsesc nimic, dar chiar nimic, de care să mă agăţ cu speranţa într-un viitor un pic mai puţin “pâclos”.

Funcţionăm dintr-o inerţie a răului, dintr-o ură şi o răutate care-şi cere zilnic tainul sufletului nostru. Binele nostru e răgazul viforului..

De ceva vreme sunt blocat pe “Doamne, dă-le gândul cel bun!” (ocârmuitorilor). E cam singurul lucru care îmi aduce linişte cu privire la această amărâtă ţară a noastră.. Clipă lângă clipă, să se adune gând bun lângă gând bun. Păcat însă că-s rugător pe cât îs de modest.. Iertaţi-mă!

Utzu

@dragoş

Revin cu un comentariu la întrebările dumneavoastră.. care m-au pus pe gânduri şi în urma cărora mi-am amintit de episodul cu zăpezile din vrancea din primăvară când se solicita instituirea stării de urgenţă, ca urmare a calamităţii naturale.

Dar art. 93 din Constituţie spune nurmătoarele:

(1) Presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora.

Potrivit art. 2,3 al legii nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, prevede următoarele:

Art. 2. – Starea de asediu reprezinta ansamblul de masuri exceptionale de natura politica, militara, economica, sociala si de alta natura aplicabile pe intreg teritoriul tarii ori in unele unitati administrativ-teritoriale, instituite pentru adaptarea capacitatii de aparare a tarii la pericole grave, actuale sau iminente, care ameninta suveranitatea, independenta, unitatea ori integritatea teritoriala a statului. In cazul instituirii starii de asediu se pot lua masuri exceptionale aplicabile pe intreg teritoriul tarii ori in unele unitati administrativ-teritoriale.
Art.3. – Starea de urgenta reprezinta ansamblul de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica aplicabile pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale care se instituie in urmatoarele situatii:
a) existenta unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea nationala ori functionarea democratiei constitutionale;
b) iminenta producerii ori producerea unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea, dupa caz, a urmarilor unor dezastre.

Îmi amintesc că Băsescu a ieşit în primăvară cu Cărticica şi a explicat de ce nu a instituit starea de urgenţă, reclamând că vrea să fie atras într-o capcană:

Potrivit preşedintelui, România nu se află nici în prima situaţie, nici în cea de-a doua. ’Cu atât mai mult cu cât, citind mai departe, constatăm că, odată instituită starea de urgenţă prin decret al preşedintelui României, înseamnă că toate măsurile care se dispun, se dispun prin ordonanţe militare. De asemenea unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă. Dacă enunţ şi numai aceste două lucruri, şi este evident că nici Constituţia nici legea nu se referă la o situaţie de viscol care afectează parţial teritoriul ţării şi nici la situaţii de iarnă. Pentru acestea sunt celelalte situaţii care trebuie gestionate la nivel judeţean şi la nivelul ministerelor. De aceea nu pot să apreciez decât că ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă cu un decret de instituire a stării de urgenţă, ceea ce ar fi însemnat ca imediat conducerile administraţiilor locale să fie preluate de militari sau prin ordonanţe militare, ori este vorba de necunoaşterea legii. Am convingerea că, mai ales după experienţele primelor zile de iarnă adevărată, iarnă grea aş spune în unele zone, atât administraţiile locale şi adminstraţia centrală îşi vor creşte continuu capacitatea de a interveni în sprjinul oamenilor’, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

Mi-e puţin teamă să merg mai departe cu aceste speculaţii, dar mi se par a fi singura explicaţie pentru aceste avansări. La acest moment starea de urgenţă şi de asediu este înţeleasă de populaţie doar referindu-se la dezastre naturale, intrând în cel mai rău caz în competenţa ISU.

Am în gând două ipoteze:

1. Băsescu a luat măsuri “proactive” pentru a evita o nouă suspendare a sa, urmând a desfiinţa parlamentul şi a institui starea de urgenţă pe litera a), caz în care întreaga administraţia publică trece în subordinea structurilor militare. Cum la noi armata este cvasi desfiinţată, cu unii ofiţeri care nu-s în stare să-şi găsească nici măcar urechile, s-ar explica militarizarea primarilor, agenţilor de la fisc, medicilor, jurnaliştilor, etc.

Deşi sunt ridicaţi în grad în rezervă, în caz de stare de urgenţă, cadrele în rezervă intră în serviciu activ şi s-ar putea ocupa de administraţia ţării în regim militarizat.

Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei ce a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului justiţiei.

2. A doua ipoteză este ceva mai cruntă, dar îmi vine în minte pentru că la mine, de vreo 6 luni sau mai mult, se fac exerciţii cu sirenele de antiaeriană chiar şi noaptea şi le aud tot timpul. A doua speculaţie, care intră în categoria fantasmagorică, se referă la un conflict armat iminent, care îi obligă să ne familiarizeze puţin cu structurile de comandă, care să ne facă să înţelegem la momentul oportun, rostul acestor instituţii paralele militarizate, să nu ne ia ca din oală şi să ştim la cine să ne uităm.

M-am gândit la această a doua variantă, pentru că mi se pare dubios că în două zile de la publicarea acestor ştiri, nu s-a gândit nimeni de la televiziunile astea atât de prompte în explicaţii, la prima variantă, cea cu teama de suspendare, care cel puţin mie, îmi pare foarte plauzibilă, timp în care nu se feresc să-l acuze pe băsescu de toate tâmpeniile posibile.

Pentru a doua ipoteză însă, o astfel de interpretare venită de la televizor ar duce la o stare de panică generalizată, care ar putea fi evitată dacă ipoteza conflictului armat ar câştiga teren pornind de jos în sus. Adică unul altul pe câte un forum vorbeşte despre asta, poate ispitit cu întrebări întrebătoare sau poate nu, iar încet încet interpretarea prinde consistenţă şi notorietate, în mod inofensiv. Paranoicii sunt liberi să considere războiul iminent, scepticii să considere că paranoicii au luat-o razna definitiv, dar fără ca o interpretare sau alta să fie însuşită de autoritatea “oficială” a televizorului sau mass media, decât de la momentul oportun.

A treia ipoteză (bonus), ar fi cea din primul comentariu, cum că sunt câteva găşti puse pe furat şi jefuit în cel mai nesimţit mod. După mintea mea cu totul defectă.. asta e varianta fericită.

Cred că m-am făcut puţin de ruşine cu aberaţiile mele, deci vă rog iertaţi-mă şi rugaţi-vă şi pentru mine păcătosul. Doamne, ajută!


Categorii

Cuvantul cititorului, Era Big Brother, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “REGIM MILITARIZAT SAU RAZBOI? Care ar fi explicatiile pentru ”lista coloneilor”?

  1. Treaba pare f simplă- f probabil trepăduşii aceştia au aflat, că va urma un război. Iar în timp de război, bineînţeles că cei mai favorizaţi sunt ofiţerii armatei. Au comanda locală sau chiar la nivel de ţară, nu mai este democraţie, nu prea poate să-i schimbe nimeni în afară de superiorii lor şi Dumnezeu (când îi ia de pe faţa pământului). Şi alte multe avantaje, dintre care nu cel mai mic este dreptul de a mânca la popotă şi posibilitatea de a procura alimente familiei şi cunoscuţilor- deseori pe timp de război foamea este o mare problemă, iar de-acum, de când FAO încearcă să controleze toate sursele de hrană, problema va fi capitală. Ghici cine va avea putere imensă pe timp de război, când nu vor mai exista super-marketuri iar rezervele de hrană vor fi cu adevărat strategice?! Şi cine va putea să rechiziţioneze ce-i pofteşte inima pt binele superior al “ţării”? În plus, tot coloneii şi generalii vor ţine în mâinile lor toate furniturile armatei, hotărând de unde se aprovizionează aceasta.
    Mie personal, dacă aş şti că urmează un război, cel mai mare bine pe care mi l-aş face, ar fi să încerc a ajunge ofiţer superior al armatei (şi atenţie, nu care cumva la trupele direct combatante!)

  2. ei , frate Utzu , daca tot esti modest , atunci sa continuam cu aprecirile la adresa ta : multumesc , din nou , pentru ca ” ai aprins becul ” . Acum , ca le-ai expus , imi par foarte plauzibile primele doua ipoteze si s-ar putea ca ideea sa plece fie din interiorul NATO , fie copiind masurile luate in alte tari ( cazul FEMA in SUA , legile restrictive promulgate de Obama , … ) . Ceea ce insa nu se copiaza din alte tari este modalitaea prin care se ajunge la avansari in grad de rezervist . La noi se prefera si in acest caz , eludarea legii si nu aplicarea ei . Conform legii , avansarile se fac strict pe criterii meritorii si step-by-step , nicidecum sarind calul de la soldat la colonel . Dar cum altfel ar mai iesi Romania in evidenta daca nu prin aspecte negative ?

  3. Văzduhul sa încins şi arde
    Şi-i mult deja pâ’n la apus.
    Razele frig muşcâd veşmântul
    Şi flăcări curg, în rug de sus.

    Văzduhul şi-a aprins mânia
    Şi soarele necruţător
    Arzând transformă’n iad eterul
    lar umbra frige c’an cuptor.

    Ţărâna arde sub picioare
    Şi peste câmpul vestjit
    Văpaia cruntă şi haină
    Îşi mână dansu’i îndrăcit.

    Pădurea vestejită plânge.
    Iar umbra-i aspră, pârjoleşte.
    Palele de vânt înteţesc iadul
    Văzduhului ce clocoteşte.

    Razele cad cumplit pe ziduri.
    Pe străzi asfaltul înmuiat
    Avertizează’n chip ironic
    Că nu e mult până la Iad.

    Noaptea’i un chin în locuinţă
    Şi ziua toată-i un blestem
    Şi’avertisment apocaliptic.
    (Dar oamenii nu se mai tem).

    Am găsit căi de rezolvare
    Şi’avem motive (şi răspuns)
    Să credem nouă nu scripturii.
    Să facem mit din Iisus.

    Natura însă-i pârjolită
    Şi tot văzduhul clocoteşte.
    Economia lumii “frige”
    Şi Dumnezeu ne părăseşte.

    Apocaplisa vine! vine!! vine!!!
    Dar… nu mai cerem păsuire
    Că suntem mândri, răi şi lacomi
    Fără de milă şi iubire.

    Nu mai ieşim în câmp (la rugă)
    Cu sfinte moaşte, (că-i ruşine)
    Ies gayy, (să ne facă cinste)
    Că-i drept, modern, “deştept” şi-i bine…

    Vapaia curge valuri. valuri
    Căci “scutul” cerului sa dus.
    Sa dus respectul, sa dus frica
    Şi dragostea pentru Iisus.

  4. Din punctul meu de vedere, Basescu sufera de un dezechilibru psihic evident, si in caest context este un individ extrem de periculos de la care te poti astepta la orice gest extrem indreptat impotriva celor care il contesta si ii contexta ideile, comportamentul.

  5. Din pacate exista “o armata” de colaborationisti dispusi sa-l ridice in slavi, contra interese personale satisfacute.
    Zilele astea am inteles mai bine cum de KGB-ul a gasit asa de repede si de “eficient” colaboratori in Romania, o tara mornahista in care nu existau decat 600 de comunisti, in 1945…

  6. @ Nicolae Mirean:

    Cutremurator de adevarat! Cu o rugaminte doar, daca nu va suparati: s-a, nu sa […dus, incins etc]

    Multumim!

  7. @ Bogdan:

    Tapalaga este unul dintre servitorii propagandistici cei mai odiosi, si foarte probabil “galonati” in mod acoperit, ai regimului securistic si antinational Basescu-CIA. In rest, am mai raspuns aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/21/regimul-coloneilor-in-tara-nimanui-legea-big-brother-a-intrat-in-vigoare-dreptatea-si-etica-ultimele-rafinamente-ale-oligarhilor-securisti-plagiatul-si-petrolul/#comment-108123 si mai sus la acelasi articol.

  8. Sunt oamenii unui regim, alesi pt a le fi aserviti, iar ca rasplata oferita rezulta si profilul lor psihologic: labili afectiv, suferinzi de mania grandorii. Deci iata ca gradul bate banul !

    Nu pot fi zvonuri de razboi…NATO exista, UE exista, deci …..Daca acestea cad atunci se pune problema unui razboi.

  9. da.. am fost indisponibil de aseară să revin cu un comentariu. Reflectând, cred că am dus cam departe scenarita, în sensul că o astfel de structură militarizată ar trebui să existe în orice stat. Nu cred că este doar manevra lui Oprea/Băsescu, ci cred că până la un punct este o uzanţă normală de a constitui ierarhii paralele de comandă, în rezervă, în caz că intervine o situaţie de fapt care să solicite în mod obiectiv aplicarea unor astfel de măsuri.

    Nu cred că este doar manevra lui Băsescu/Oprea, pentruc ă sunt prea puţine nume făcute publice din cele 2700 prezumtiv abuzive ridicări în grad. Adică din cele 2700, antena3 a publicat vreo 40 (zic şi eu nu le-am numărat). Faptul că nu s-au făcut referiri şi nu s-au emis nici un soi de explicaţii (nici măcar cel de corupţie nu a fost rostit explicit), mă face să cred că de fapt problema este că dintre cei 2700 sunt prea mulţi pdl-işti şi au căutat un motiv de a desfiinţa aceste grade pe cale judiciară, cam asta am înţeles că ar fi dorinţa Ministerului Apărării.

    Deci s-ar putea să nu fie nimic atât de prăpăstios pe cât reclamam în primul comentariu, ci s-ar putea să fie vorba doar de asigurarea unui control asupra acestei structuri militarizate de rezervă. Iertaţi-mă pentru vorba deşartă şi tulburare. Doamne, ajută!

  10. @utzu:

    Cu toate astea, trebuie sa fie o practica noua si inovativa.

    Nu retinem din istorie astfel de practici… Pe de alta parte, este o contradictie sa fie o lista care nu apartine Basescu/Oprea dar care sa fie prea populata cu PDL-isti.

    Oricum am lua-o, nu o putem pune in registrul normalitatii.

  11. Cred ca ipoteza a doua este cea corecta si cred ca le poate ingloba pe celelalte doua in anumite circumstante.

  12. @admin ,

    cate lucruri normale se mai intampla in ziua de astazi ?! Mi se pare cam gol acest registru al normalitatii .

    @Utzu ,

    iti inteleg ingrijorarea legat de scenarita dar eu nu o pot numi exagerata . Te mai contrazic si pentru faptul ca spui ca nu este atat de prapastios ceea ce se intampla . Orice structura militarizata , alta decat cea/cele oficiale , trebuie sa fie motiv de ingrijorare , intr-o lume din ce in ce mai polarizata si in care tensiunile ating cote de neimaginat in urma cu cativa ani , in care probleme sociale sunt din ce in ce mai neglijate de structurile politice , in care secretele au devenit desuete si se discuta la orice colt de strada , tocmai pentru a lucra asupra psihicului populatiei .
    Dar , na , asta-i jobul conducatorilor nostri , sa creeze si astfel de structuri , inteleg perfect asta . Ceea nu pot intelege este de ce aceste structuri trebuie sa fie conduse de incompetenti ? Pentru ca doar asa pot fi numiti niste oameni neinstruiti , pusi pe posturi si functii despre care nu au habar . Eu cel putin asa gandesc : daca tot creez un tampon intre mine si … rebeli , sa zicem , macar ma asigur ca rebelii respectivi nu ajung la mine , instruind personalul corespunzator , nu taindu-mi singur craca de sub picioare .

  13. @ admin
    Nu poate fi vorba de supărare dragii mei. Sunt multele şi marile mele lipsuri care le recunosc şi care mă fac să mă reântorc la ce şi
    la cine sunt. Am scos şi ceia ce se repeta. Mulţumesc şi cer iertare tuturor pentru marea îndrăzneală şi
    obraznica insistenţă.

    Văzduhul s-a încins şi arde
    Şi-i mult deja pâ’n la apus.
    Razele frig muşcâd veşmântul
    Şi flăcări curg, în rug de sus.

    Ceru’şi trimite sol, mânia
    Iar soarele necruţător
    Arzând transformă’n iad eterul
    Şi umbra “arde” ca-n cuptor.

    Ţărâna frige sub picioare
    Şi peste câmpul vestjit
    Văpaia cruntă şi haină
    Îşi joacă dansu’i îndrăcit.

    Pădurea vestejită plânge.
    Iar umbra-i aspră, pârjoleşte.
    Pale de vânt înteţesc “iadul”
    (Din areul ce clocoteşte).

    Razele cad cumplit pe ziduri.
    Pe străzi asfaltul înmuiat
    Avertizează’n chip ironic
    Că nu e mult până la Iad.

    Noaptea’i un chin în locuinţă
    Şi ziua toată-i un blestem
    Şi’avertisment apocaliptic.
    (Dar oamenii nu se mai tem).

    Am găsit căi de rezolvare
    Şi’avem motive (şi răspuns)
    Să credem nouă nu scripturii.
    Să facem mit din Iisus.

    Natura însă-i pârjolită.
    Văzduhul arde, clocoteşte.
    Economia lumii “frige”
    Şi Dumnezeu ne părăseşte.

    Apocaplisa vine! vine!! vine!!!
    Dar… nu mai cerem păsuire
    Că suntem mândri, răi şi lacomi
    Fără de milă şi iubire.

    Nu mai ieşim în câmp (la rugă)
    Cu sfinte moaşte, (că-i ruşine)
    Ies gayy, (să ne facă cinste)
    Că-i drept, modern, “deştept” şi…-i “bine”…

    Vapaia curge valuri. valuri
    Căci “scutul” cerului sa dus.
    S-a dus respectul, s-a dus frica
    Şi dragostea pentru Iisus.

  14. E groaznic să scrii pe tastatură virtuală şi să mai şi îndrepţi câte ceva . Iertaţi rupturile din text că nu le pot nicum îndrepta.

  15. @nicolae:

    Stai linistit, am mai aranjat putin textul si noi.

  16. http://www.ziare.com/robert-turcescu/emisiuni/turcescu-ameninta-mapn-cu-instanta-1174578

    Ei , asta chiar ca-i culmea ! Sa fie adevarat si poate unii dintre “colonei ” sa nu fi stiut nimic despre avansarea lor ?! Oameni buni , pe ce planeta se afla Romania ?

  17. @fane:

    Asta-i din seria porcului care zboara…

  18. @fane

    Citind acest material, am dat peste soluţia ideală pentru a elimina din sistem pseudo coloneii:

    Apropos, că tot zic cei de la Centrele militare că sunt acoperiţi legal în ceea ce priveşte avansările unor politruci şi (…), făcute la grămada. Îi sugerez ministrului să facă o convocare pentru pregătirea la mobilizare – perfect legală şi normală – a tuturor celor avansaţi aiurea şi de ce nu, să le facă pregătirea militară necesară!Poate o să le placă. Poate o să dorească să fie chemaţi în activitate pentru o misiune în Afganistan. Doar sunt ofiţeri ai Armatei Române!

    Vă puteţi imagina cât de tare ar fi să primească ordin de mobilizare toţi cei 2700 de “ofiţeri”? 😀 Nu neapărat instrucţie de la mama ei (să nu fim sadici), dar să îi pună să defileze pe sub arcul de trimf, de 3 ori pe an.. că deh.. ordinul se execută, altfel.. 😀
    Dacă tot am citat din legi, uite acum din Codul penal:

    Infracţiuni contra ordinii şi disciplinei militare

    Art. 331
    Absenţa nejustificată

    Absenţa nejustificată de la unitate sau serviciu, care a depăşit 24 de ore dar nu mai mult de 3 zile, a militarului, în termen sau concentrat, până la gradul de sergent inclusiv, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
    Pedeapsa aplicată militarului în termen se execută într-o închisoare militară.
    În timp de război, absenţa nejustificată a oricărui militar de la unitate sau serviciu, care a depăşit 4 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

    Art. 332
    Dezertarea

    Absenţa nejustificată de la unitate sau serviciu, care depăşeşte 3 zile, a oricărui militar, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 7 ani.
    În timp de război, absenţa nejustificată a oricărui militar de la unitate sau serviciu, care a depăşit 24 de ore, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

    Art. 333
    Călcarea de consemn

    Călcarea regulilor serviciului de gardă, de pază, de însoţire sau de securitate, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
    Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi părăsirea comenzii sau oricărui alt post de către militar.
    Călcarea consemnului de către santinela aflată în serviciu de gardă sau de pază pe lângă depozitele de armament, muniţii sau materiale explozive, la frontieră ori în alte posturi de un deosebit interes militar sau de stat, ori dacă fapta ar fi putut avea urmări grave, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
    Faptele de mai sus săvârşite în timp de război se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 12 ani.

    Art. 334
    Insubordonarea

    Refuzul de a executa un ordin cu privire la îndatoririle de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
    Dacă fapta este săvârşită de un ofiţer, de un maistru militar sau subofiţer, de un militar angajat, de doi sau mai mulţi militari împreună ori în faţa trupei adunate sau dacă fapta are urmări grave, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
    În timp de război, pedeapsa pentru fapta prevăzută în alin. 1 este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar pentru fapta prevăzută în alin. 2, de la 3 la 12 ani.

    Art. 339
    Părăsirea câmpului de luptă

    Părăsirea câmpului de luptă sau refuzul de a acţiona, săvârşite în timpul luptei, ori predarea în captivitate, sau săvârşirea altor asemenea fapte de natură a servi cauza duşmanului, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
    Tentativa se pedepseşte.

    Vă daţi seama că armata nu e prostul nimănui, iar dacă tot crezi că poţi profita ca nesimţitul de pe urma ei, la o adică, te poţi trezi cu surprize foarte neplăcute. Pe puţini i-am auzit să le placă armata, dintre cei care nu au urmat profil militar. Turcescu et ejusdem vor să fie ofiţeri pentru că le este acelaşi lucru cu şef/patron/dictator..

    În fine, abia ăsta e un scenariu fantasmagoric, dar cred că “ofiţerii” s-ar cere plângând singuri afară dacă ar fi să se vrea aşa ceva. Iertaţi-mă!

  19. Doamne ajuta!

    Avansarile astea au fost facute pt k ei stiu foarte bine ca se apropie razboiul si nu vor sa fie “prinsi” drept civili in acest razboi. Adica una e sa fii colonel, sa ai un grad superior, atunci cand incepe un razboi si alta e sa fii un simplu soldat. Ca ofiter de grad superior esti cat de cat acoperit: nu esti trimis in prima linie, nu ti se dau cele mai nashpa ordine, etc.

  20. Offtopic (oare?)

    In timpul acesta Siria este voalat invinuita ca a doborit un avion turcesc…

    http://uk.reuters.com/article/2012/06/22/uk-syria-crisis-idUKBRE84S0P320120622

  21. @fane
    Turcescu ameninta MAPN cu instanta, pentru ca l-a dat de gol ! El o fi crezut ca este “acoperit” 🙂 🙂 🙂

  22. @ admin:

    Asta-i din seria porcului care zboara…

    Sau a porcului care se da drept oita curata si nevinovata.

  23. De la Stanculescu incoace am vazut folosul minciunii pt mincinos dar cred ca vom apuca sa vedem si ziua cind se va poticni minciuna intilnindu-se cu adevarul.
    Cind vor veni zilele grele,incompetenta se va da singura in vileag.

  24. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: REPUBLICA PROCURORILOR si pericolul pierderii increderii in democratie - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare