(UPDATE) Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata (VIDEO)

22-06-2011 14 minute Sublinieri

REORGANIZARE CU PRETUL ORICARUI COMPROMIS: PRETUL ARDEALULUI. LA UN PAS DE INALTA TRADARE?

UDMR RIDICA POTUL SI SUSTINE CA IN ROMANIA SE SAVARSESC… ACTE VIOLENTE IMPOTRIVA MAGHIARIMII! ATENTIE LA PROVOCARI!

UPDATE:

Potrivit dorintei lui Traian Basescu, COVASNA SI HARGHITA VOR FI EXCEPTATE DE LA REORGANIZARE:

8 REGIUNI + 2 JUDETE

Trebuie găsită o fomulă să nu le creezi sentimentul că le iei din ce au avut.• M-a informat Valeriu Turcan că se spune pe surse din UDMR că le-am promis Ţinutul Secuiesc. Nu există asemenea discuţie. Se creează o confuzie. Marko Bela nu spune de opt plus unu. Ceea ce apare în presă este o minciună. Varianta opt plus unu e o minciună. Noi am avut o înţelegere: consultaţi-vă mai întâi şi apoi ne înţelegem.

• Le-am spus că maxim ce putem face în condiţiile în care nu vreţi să organizăm teritoriul pe judeţe mari este ca cele două judeţe Covasna şi Harghita să rămână aşa cum sunt. Separate ca judeţe. E varianta opt plus doi şi e maxim ce puteţi obţine. Citez: Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt judeţe plus două care rămân aşa cum sunt. Nu unite. Niciodată. Nu încurcăm 20 de milioane de români pentru o chestiune tehnică. Dumnezeu din 68 v-a lăsat organizaţi aşa, aşa rămâneţi! E maxim ce puteţi face. Asta am spus. Dacă vreţi, pot pune la dispoziţie stenogramele. Dacă refuză, se trece pe organizarea pe judeţe mari a deconcentratelor ministerelor.

Dacă UDMR refuză reforma administrativă, trecem la alt plan: facem reformele instituţiilor deconcentrate. Deconcentratele consumă 25,4% din veniturile bugetului de stat. Suntem al şaselea stat din UE în privinţa acestor cheltuieli. Economia ar fi de 100 de milioane de euro pe an. Dar câte ştampile însemană, câte mâini de funcţionari prin care trec hârtiile oamenilor… O evaluare rezonabilă e că până la 31 decembrie reorganizarea se poate petrece.

Despre Legea Minorităţilor Naţionale… E o colecţie de drepturi din legile care sunt şi acum. Sunt strânse într-un cod. Se poate face şi asumare [pe Statutul Minoritatilor!, n.n.] dacă se face o dată cu reorganizarea administrativă. Sună ca un parteneriat. Reorganizarea e un obiectiv major. Statutul e un obiectiv pentru minorităţi. Sunt pachete în care partidele se înţeleg. Nu poţi să faci numai cadouri. Se poate întâmpla în această vară sau la începutul toamnei.

Erdelyi Magyar Televizio a publicat o declaratie a fostului presedinte al UDMR Marko Bela referitoare la reorganizarea administrativa si ultima propunere cu un statut special pentru Harghita si Covasna.  “Desi PDL insista pe ideea cu mega-judetele, ar fi dispus sa accepte o solutie separata pentru Tinutului Secuiesc, in care cele doua judete Harghita si Covasna sa-si mentina statutul”, a declarat Marko Bela pentru Erdelyi Magyar Televizio. “Propunerea partidelor din coalitia de guvernare va fi dezbatuta in sedinta Consiliului Unional de la finalul acestei saptamani”, a precizat Marko Bela.

Potrivit aceleiasi surse, Marko Bela ar fi catalogat acesta propunere drept interesanta, dar care necesita clarificari deoarece sunt intrebari care nu au inca un raspuns. “Pe cate avantaje prezinta acesta solutie tot atatea dezavantaje prezinta, de asemenea nu raspunde la problema judetului Mures sau a regiunii Partium (judetele  Arad, Bihor, Maramures, Satu-Mare si Sălaj. n.red.). Dar cum in acel moment s-a ivit acesta solutie sigur ca trebuie sa fie analizata”, a adaugat el.

 

 • Gandul:

Marko Bela confirmă oferta lui Băsescu: Partenerii noştri sunt dispuşi să accepte o soluţie separată pentru Secuime, adică Harghita şi Covasna să-şi păstreze statutul

EXCLUSIV GÂNDUL: Oferta lui Băsescu pentru UDMR: ZONA 9

Românii sunt chemaţi, într-un clip postat pe Youtube, la o adunare naţională la Sfântu Gheorghe

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, al cărui nume apare printre organizatori, delimitându-se însă de această acţiune.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, al cărui nume apare printre organizatori, a transmis, miercuri, un comunicat, în care arată este invocat “în mod abuziv”.

Conducerea Forumului precizează că nu se află printre organizatorii acestei adunări.

“Citarea abuzivă a forumului, fără acordul acestuia, poate fi interpretată ca o provocare care încearcă decredibilizarea acestuia. Precizăm că o asemenea adunare nu este bine venită şi în acest sens facem apel la cei care o organizează să o anuleze”, conchide conducerea FCRCHM.

În îndemn apar doar mesaje scrise precum “România este sub asediul ungurilor” şi “Dizolvarea judeţelor va distruge dovezile existenţei noastre istorice pe aceste meleaguri”, organizatorii, precum şi apelul în sine…

Szasz Jeno (PCM): Nu secuii ameninţă România, ci secuii sunt provocaţi într-un mod foarte grosolan


Alea jacta est in privinta regionalizarii! Presedintele Traian Basescu ne-a spus-o clar si raspicat: orice varianta e mai buna decat cea existenta (cu judetele actuale). Orice varianta insemnand, de fapt, si o varianta care sa satisfaca revendicarile teritoriale ale UDMR-istilor (fara de al caror accept orice intentie “reformista” a presedintelui este moarta in fasa), mai ales ca acelasi presedinte a declarat ca nu se teme ca minoritarii ar lua HarCov-ul in spinare si ar fugi cu ea in Ungaria. Tradus din romana in romana, asta inseamna ca da, nu e nicio problema, de fapt le putem da, linistiti si fara apasari “nationaliste”, cele doua judete pe mana. Si deja se dau “pe surse” diferite forme ale compromisului cu UDMR care contin formula Tinutului Secuiesc, adica pohta ce au pohtit autonomistii maghiari. Dar nu cumva, in absenta oricarei ratiuni serioase care sa poata sa explice caracterul suspect de… urgenta (!) al unei asemenea initiative de “reorganizare administrativ-teritoriala” – nu dar ca radicale, bulversante si complet artificiale, dar si supra-adaugate haosului economic si social – precum si modul autoritarist (spre dictatorial) in care ea este “bagata pe gat” poporului “CU ORICE PRET”, avem motive legitime sa ne gandim ca poate… chiar acesta, si niciun altul, era si sensul pentru care anumite structuri externe AU ORDONAT conducatorului Romaniei realizarea grabnica  acestui “proiect” care frizeaza dementa?

Singura intrebare care mai ramane, in acest context, este: cat de grava va fi cedarea si cat de precipitat se va rostogoli asupra noastra? Adica: va urma si adoptarea statutului minoritatilor in forma actuala in care se se acorda autonomie cultural-teritoriala maghiarimii? Pentru ca in aceasta forma, scenariul tragic desenat de acad. Dinu C. Giurescu devine realitate: si UDMR isi poate construi puntea sa catre Ungaria, din Harghita si Covasna via Bihor si regiunile unde au prezente semnificative pana in “tara muma“. Adica… un dictat de la Viena imbracat in formele europenizarii si ale reformarii statului. La urma urmei, si pe atunci nazistii re-desenau de zor granite avand in cap imaginea unei noi ordini europene (formularea este preluata ad-literram, nu adaptata). Acum, fara sa fie nazisti la mijloc, nici vreun razboi mondial (deocamdata!), dar avand, e drept, o noua ordine europeana deasupra capetelor, istoria pare a se repeta.

Ceea ce apare in plus, peste toate celelalte, in acest “joc” cu focul si cu destinul insusi al acestei tari este radicalizarea discursului conflictual si infierbantarea atmosferei pe dimensiunea nationalist-sovina dinspre partea maghiara. Este absolut halucinant sa vezi cum liderii UDMR (inclusiv dintre cei care pareau cei mai moderati si mai concilianti cu majoritatea!) au dat drumul in forta la goarnele alarmiste si iredentiste, intr-un mod care este extrem de ingrijorator. Este absolut de neinteles de ce fac liderii UDMR acest joc, de a plusa puternic, demagogic si isteric, pe panta nationalista, cand aveau si au toate parghiile institutionale in maini pentru a bloca proiectul regionalizarii in opt judete care ar atenta, chipurile, la Tinutul Secuiesc. Din acest “meci” incins si absurd ca un cosmar – dar decis deja in culisele negocierilor – intre cei care constituie actuala putere, “tribunele” risca a se infierbanta la cote periculoase din care mai lipseste doar o scanteie pentru a se provoca grave incidente inter-etnice, revolte stradale mergand pana la razboi civil, pana la repetarea unor tragedii ca cele din Targu Mures de acum 21 ani. Oare asta se si urmareste?

Asa s-a ajuns ca incidentul creat de trei indivizi beti la Alba Iulia (vezi mai jos detalii) sa fie speculat, cu o viteza si o promptitudine suspecta de premeditare, de catre Ministerul de Externe al Ungariei (!) si de insusi liderul UDMR, Kelemen Hunor, aflat deja la a nu stiu cata declaratie violenta si provocatoare in ultima perioada. Realitatea a fost grav distorsionata in media maghiara si s-au inventat lucruri incredibil de false pornind de la un incident care nu a avut deloc conotatii etnice. Este mai mult decat evident, asadar, ca exista o intreaga orchestrare a fortelor unguresti, in care e folosita reteaua UDMR-biserica-media-autoritati maghiare, gata pregatita pentru a specula orice scanteie in context si a o transforma in scandal international daca se poate, pentru a provoca tulburari sociale.

Singurul lucru normal pe care ar putea sa il faca UDMR, dupa comunicatele si declaratiile oficiale emise de liderii formatiunii, ar fi sa isi ceara scuze pentru jignirea adusa poporului roman, creionat in mod implicit ca unul turbulent (betiv) si cat pe ce sa sara in capul maghiarimii cu bate de baseball. In plus, au mai avut tupeul sa dea vina pe presa pentru inflamarea spiritelor, dupa ce liderii lor faceau apeluri isterice la nesupunere civica si proteste stradale. Incredibila indrazneala au capatat acesti manipulatori lipsiti de scrupule.

Ce putem face in aceasta situatie? Sa ne rugam mai mult, mai fierbinte, mai dureros pentru tara noastra aflata in primejdie iminenta si mortala… si sa ne marturisim dragostea de tara, adevarul istoric si traditia romaneasca in mod echilibrat, calm, spre deosebire de isteria propagandistilor “reformei” mincinoase si ai provocatorilor conflictelor inter-etnice. Sa fim foarte atenti ca nici instigarea, nici revolta sau alte forme ce apartin unei panoplii de reactii de mase manipulate si duse la abator sa nu ne afecteze discernamantul si sa nu ne conduca in directiile de manifestare extrema, dorite de catre cei care orchestreaza din umbra aceste miscari care atenteaza la integritatea si unitatea statului national roman! S-ar parea ca exista undeva interesul sa se ajunga la o grava destabilizare sociala a Romaniei, inclusiv la violente si la varsari de sange, de nu chiar la o “revolutie” motivata, iata – daca nu s-a putut social – in orice caz nationalist.

Doamne, ai mila de noi!

Vezi si:

 • Gandul:

Băsescu, despre reorganizare: Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Nu mă tem că minoritarii maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria

Nu sunt unul dintre cei care se tem că minoritarii maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria.

Nu resping o soluţie de mijloc. Sunt pregătit să discutăm o soluţie.

N-aş vrea ca să fiu eu care să dea subiect de dezbatere şi dezinformare. Sunt mai multe variante care se analizează. Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Orice variantă care reduce birocraţia şi costurile de administrare a statului.

În ceea ce priveşte reorganizarea, ea este susţinută practic de toate structurile Coaliţiei, modul e încă subiect de negociere. După ziua de luni voi putea formula un punct de vedere cum se va face reorganizarea. Cert este că ea se va face.

În ceea ce priveşte reorganizarea administrativă, există suportul a două formaţiuni politice pe varianta propusă de mine şi susţinută de guvern. Există UDMR şi minorităţile care consideră că procesul trebuie să ţină cont şi de distribuţia minorităţilor în teritoriu. Sunt mai multe variante. Luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR şi al minorităţilor dacă vom putea merge într-un ritm accelerat. Dacă ajungem la un consens, până la 31 decembrie să se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor.

Eu consider principiile Constituţiei României fiind extrem de bune, sănătoase, dar are nevoie de o serie de ajustări.

Surse apropiate negocierilor care se poartă între UDMR şi actuala putere ne-au declarat că propunerea care li s-a făcut maghiarilor pentru a accepta reorganizarea teritorială într-o formă cu 12 judeţe, a fost crearea superjudeţului compus din Mureş, Harghita şi Covasna, la care să se adauge şi Braşovul. În această formă, Traian Băsescu câştigă atât ungurii care îşi doresc cele trei judeţe şi nu vor spune nu nici Braşovului, cât şi populaţia Sibiului, pe care o scoate de sub tutela Braşovului, aşa cum era în formula cu opt judeţe, contestată de UDMR.

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, după consultările purtate cu partidele politice pe tema revizuirii Constituţiei şi a reogranizării administrative, că există mai multe variante de negociere şi că luni va exista un răspuns ferm din partea UDMR şi a minorităţilor. „Nu resping o soluţie de mijloc. Suntem la stadiul în care nimic nu este mai cositisitor decât actuala situaţie“, a precizat Traian Băsescu.

„Eu fac un apel la cetăţenii români să nu ia în consideraţie declaraţii iresponsabile. Nimeni nu vrea să rămânem agăţaţi în nişte tradiţii care nu mai răspund nevoilor (…) Eu am cea mai bună relaţie cu populaţia din Covasna şi Harghita. Nu sunt un politician care să vrea să se hrănească din naţionalism excesiv. Am atât cât trebuie să aibă orice român şi şeful statului“, a mai spus Băsescu la Cotroceni.

 • Realitatea.net:

Kelemen Hunor, despre reorganizare: Căutăm soluţii acceptabile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Uniunea caută soluţii la propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării care să ţină cont de interesele României şi ale comunităţii maghiare, apreciind că fiecare parte trebuie să accepte un compromis. Kelemen a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că se poate găsi o soluţie, dar fiecare parte trebuie să dea dovadă de înţelepciune şi să accepte un compromis. “Vom încerca să căutăm soluţii acceptabile pentru noi, să ţinem cont de interesele României şi ale comunităţii maghiare. Aceste două lucruri trebuie armonizate şi trebuie să meargă împreună. Noi nu putem să nu ţinem cont de interesele comunităţii maghiare, fiindcă asta este menirea noastră înainte de orice, de a susţine interesele electoratului nostru şi datorită încrederii comunităţii maghiare suntem noi în Parlament şi pentru a susţine interesele sale facem politică. Se poate găsi o soluţie, dar fiecare trebuie să fie înţelept şi să accepte un compromis. Important este, din punctul nostru de vedere, interesul comunităţii maghiare, indiferent dacă vorbim de Harghita, Covasna, Mureş sau Sălaj, Bihor, Cluj, Satu Mare. Vom susţine acea variantă pentru care vom avea şi susţinerea colegilor din organizaţiile teritoriale”, a spus liderul UDMR. Preşedintele UDMR a adăugat că delegaţia Uniunii a reiterat, marţi, la consultările de la Cotroceni, faptul că UDMR nu poate susţine varianta PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

CTP: Traian Băsescu vrea reorganizarea judeţelor pentru a rămâne în istorie

Comportamentul lui Traian Băsescu poate fi comparat cu cel a lui Nicolae Ceausescu, spune Cristian Tudor Popescu.

“A spus aşa: “dar vă asigur că se va face”. Ei, ală e momentul în care m-a trecut un fior. Aici e vorba de acelaşi lucru pe care l-am mai comentat. E vorba de faptul că Nicolae Ceauşescu a mai cruţat poporul român de ideile sale câtă vreme se plimba prin străinătate, ne lasa în pace. În clipa în care nu l-a mai invitat decât  Gaddafi şi eventual Fidel Castro, s-a concentrat pe români în anii  80. În momentul ăla a început sistematizarea satelor, dărâmarea Bucureştiului. Aşa se întâmplă la genul asta de persoane, domnul Băsescu se situează în descendenţa tipului uman a lui Ceaşescu, dar nu are posibilităţile de exprimare a lui Ceauşescu şi atunci dânsul, pentru că a pierdut orice speranţă după 6 ani să însemne ceva pe plan international, se concentrează pe românii săi. Ne regionalizează, ne reconstituţionalizează şi nu ştiu ce idei o să mai aibă domnia sa. Altfel e  absurdă e atitudinea domnei sale.  Au ieşit românii să strige vrem regionalizare, nu putem trăi aşa, a fost cineva salvat de puşcărie prin acea prevedere constituţională cu licit, ilicit la avere până acum? Nici vorbă. Toate au fost transformate în priorităţi, în ultimele două săptămâni, de domnul Traian Băsescu.(…)

La zece minute după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, trei cetăţeni români din Alba Iulia au început să spargă cu pietre şi cu o bâtă de baseball geamurile unor case din apropierea barului în care băuseră până atunci, au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Poliţiei din localitate. Printre clădirile luate cu asalt se aflau şi biserica şi imobilele Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, dar şi case particulare, dintre care două case locuite chiar de români, conform unei declaraţii date pentru gândul de preotul Szász János, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia.

Potrivit poliţiei, doi locatari din zonă, de etnie maghiară, au ieşit să vadă ce se întâmplă. Unul dintre cei doi, Zoltan Olah, rectorul Institutului Teologic, a vrut să-i şi fotografieze pe agresori, moment în care cei trei l-au atacat şi i-au luat aparatul de fotografiat, care, conform poliţiştilor, valora 1.800 de lei. Poliţia şi procurorii au explicat pentru gândul că cei doi cetăţeni atacaţi nu au avut nevoie de spitalizare (! – n.n.). Agresorii au fost reţinuţi pe loc de Poliţie, însă procurorii Parchetului Judecătoriei Alba Iulia au decis să-i cerceteze în libertate. Totuşi, pentru a fi siguri că acoperă toate dimensiunile scandalului care a avut ecouri până la Budapesta, procurorii Parchetului Tribunalului Alba, unde a ajuns dosarul, îi cercetează pe cei trei şi pentru instigare la discriminare, pe lângă infracţiunile de distrugere, lovire, tâlhărie şi ultraj contra bunelor moravuri.

Scandalul de la Alba Iulia a creat două tabere, ajungând să creeze chiar şi tensiuni diplomatice între Ministerul de Externe din Ungaria şi cel din România. Oficialii bisericii romano-catolice din Alba Iulia, Ministerul de Externe ungar şi reprezentanţi ai UDMR dau o dimensiune etnică acestui conflict. Arhiepiscopia şi UDMR susţin chiar că acesta ar fi efectul discuţiilor inflamate din ultimele zile, legate de regionalizarea României şi implicaţiile asupra Ţinutului Secuiesc. Pe de altă parte, poliţia şi Parchetul îndeamnă la o abordare mai rece a scandalului, spunând că a fost un incident izbucnit spontan, fără implicaţii etnice.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia: “Pacea de pe strada Păcii a fost grav conturbată”

Ştirea a apărut iniţial pe site-ul săptămânalului catolic maghiar Keresztalja, publicat la Cluj, fiind citată apoi de mai multe instituţii de presă, inclusiv cele din Ungaria. Săptămânalul a relatat că trei huligani români aflaţi sub influenţa alcoolului au aruncat cu pietre în Institutul Teologic Romano-Catolic şi l-au bătut pe rectorul Zoltan Olah cu bâte de baseball, atunci când a încercat să-i fotografieze. Rectorul şi-ar fi pierdut cunoştinţa şi a fost transportat la un spital local pentru îngrijiri de urgenţă, potrivit săptămânalului, citat de agenţia ungară MTI (! – n.n.)

Ulterior publicării ştirii, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia a dat un comunicat de presă referitor la acest incident, luni seara.

“În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, în data de 18-19.06.2011, ora 00:10, pacea de pe strada Păcii din Alba Iulia a fost grav conturbată de trei persoane, care după ce au ieşit din baza sportivă Winner’s Club Ţălnar au spart două geamuri ale bisericii Institutului Teologic continuând să spargă alte patru geamuri la clădirile aparţinând Bisericii Romano-Catolice şi la două case particulare. În timpul acestor distrugeri au fost strigate următoarele lozinci: jos cu ungurii, afară cu ungurii din ţară etc”, se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei.

Tot luni seara, Ministerul de Externe al Ungariei s-a declarat şocat de “o serie de incidente antimaghiare petrecute în oraşul Alba Iulia, din România, potrivit unui comunicat citat de agenţia MTI. Ministerul ungar a precizat că, în ultimele zile, anumite clădiri care adăpostesc instituţii religioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic şi un alt etnic maghiar au fost atacaţi brutal. Incidentele contrastează puternic cu deschiderea şi cooperarea strânsă care au caracterizat relaţiile româno-ungare în ultima perioadă, a mai precizat Ministerul de Externe de la Budapesta.

Astăzi, Ministerul român de Externe a reacţionat la gestul omologilor de la Budapesta, cerând ambasadei româneşti din capitala Ungariei să obţină clarificări. Ministerul de Externe a calificat limbajul folosit de partea ungară drept “neadecvat şi contrar spiritului deschis al dialogului politic direct dintre cele două ţări”, conform Mediafax. Ministerul a mai menţionat că partea ungară nu a contactat, pe tema menţionată, prin intermediul canalelor diplomatice uzuale, partea română, aşa cum se procedează în mod normal, anterior emiterii comunicatului de presă“.

Contactat de gândul, preotul Szász János, director economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia, a declarat: “Am fi dat comunicatul de presă indiferent de etnia atacatorilor, având în vedere gravitatea faptului. Nu aşa te duci la distracţie, cu bâta de baseball. Întrebarea noastră, ca şi a rectorului, este: Cu ce scop şi cu ce intenţie?”.

Acesta a precizat ca nu ştie ce naţionalitate aveau agresorii, dar că “vorbeau româneşte” şi că doar unul dintre cei trei agresori avea o bâtă de baseball. “Nu spun că este un conflict etnic. Este o consecinţă a tot ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu discuţiile despre reorganizare (pe regiuni administrative)”, a mai spus Szász János, care a precizat că unele dintre locuinţele particulare atacate erau ale unor români.

Procuror: “La prima impresie, a fost o chestie pur spontană, fără nicio altă conotaţie”. Una dintre victime a negat injuriile etnice

Reprezentanţii Poliţiei din Alba Iulia susţin însă că incidentul nu a avut implicaţii etnice, fiind unul izbucnit spontan. “Trei tineri au ieşit dintr-un bar, au plecat sub influenţa băuturilor alcoolice şi s-au apucat spontan să spargă geamurile la şase imobile. Le-au luat la rând”, a explicat pentru gândul inspectorul principal Luminiţa Rac, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Alba. Luminiţa Rac susţine că nici rectorul Zoltan Olah, nici celălalt cetăţean lovit nu au depus plângere şi nici nu au avut nevoie de spitalizare.

Cei trei agresori sunt domiciliaţi în Alba Iulia, unul în vârstă de 27 de ani, altul de 29 de ani, iar cel de-al treilea de 34 de ani. Ei au fost reţinuţi pe loc de poliţişti. Li s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru distrugere, lovire, tâlhărie şi ultraj contra bunelor moravuri, însă procurorii Parchetului Judecătoriei Alba Iulia au refuzat cererea poliţiştilor de a-i aresta preventiv pe cei trei. Astfel, ei sunt judecaţi în stare de libertate, doi dintre ei având interdicţie de a părăsi ţara. Pentru a se convinge dacă a fost sau nu vorba de un atac pe considerente etnice, procurorii Parchetului Tribunalului Alba au decis să extindă cercetările asupra celor trei agresori şi pentru infracţiunea de instigare la discriminare.

“Se pare că au fost unele afirmaţii, unele cuvinte proferate, dar deja o primă parte vătămată ne-a declarat că nu a auzit aşa ceva. La prima impresie, a fost o chestie pur spontană, fără nicio altă conotaţie. Cei trei par băieţi la locul lor, au slujbe, au ieşit să joace fotbal, apoi au găsit de cuviinţă să bea şi să se îmbete, lucru care a dus la acest incident”, au declarat pentru gândul surse din conducerea Parchetului Tribunalului Alba Iulia.

UDMR: “Pentru noi, este foarte clar un conflict cu o conotaţie etnică. Nu e prima dată când se sparg geamurile şi se strigă: afară cu ungurii din ţară”

Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, nu poate să nu dea o tentă etnică acestui incident. “Din păcate, fiecare acţiune precum cea întâmplată la Alba Iulia are o conotaţie etnică. Nu este prima dată când se sparg geamurile facultăţii de acolo şi când se strigă: afară cu ungurii din ţară. Pentru noi, este foarte clar un conflict cu o conotaţie etnică”, a spus Kovacs pentru gândul. Oficialul UDMR îi dă dreptate preotului de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, spunând că discuţiile inflamate dintre politicieni, din ultimele zile, privind regionalizarea României, şi pe care presa le scoate în faţă, au un efect provocator la nivelul cetăţenilor.

“În ultimele zile, în toată presa au fost invitaţi politicieni cu gândire naţionalistă din toate partidele. Au fost reinventaţi domnii Funar sau Vadim Tudor. Presa poate contribui decisiv la ce simt oamenii la nivelul străzii. În ultimele zile, din păcate, presa a contribuit foarte mult la a inflama spiritele”, consideră Kovacs Peter.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat ministrului de Interne, Traian Igaş, tragerea la răspundere în mod exemplar a tinerilor care l-au agresat pe rectorul Institutului Teologic din Alba Iulia, subliniind că acest gest violent reprezintă un act de vandalism împotriva maghiarilor. Agresiunea împotriva rectorului Institutului Teologic din Alba Iulia a fost condamnată de reprezentanţii UDMR. “UDMR respinge cu fermitate şi condamnă acel fapt de vandalism, care a fost comis la sfârşitul săptămânii împotriva rectorului Institutului Teologic Catolic de la Alba Iulia”, se arată într-un comunicat remis marţi şi semnat de Kelemen Hunor, transmite corespondentul NewsIn.

“Agresiunea comisă împotriva lui Oláh Zoltán nu a fost adresată doar împotriva persoanei acestuia, deoarece tinerii aflaţi în stare de ebrietate au scandat lozinci antimaghiare, astfel suntem matorii vandalismului împotriva întregii maghiarimi din Transilvania“, se subliniază în comunicat. Preşedintele UDMR afirmă că solicită tragerea la răspundere a făptaşilor cât mai repede, motiv pentru care s-a adresat chiar şi ministrului de Interne. “Condamnăm acest fapt şi pe cele asemănătoare şi solicităm tragerea la răspundere a făptaşilor cât mai repede, acest lucru i l-am transmis şi ministrului de Interne, Traian Igaş, şi l-am rugat ca poliţia să acţioneze rapid şi în mod exemplar în cauză, precizează preşedintele UDMR.

El consideră că atmosfera antimaghiară din ultima vreme este deosebit de îngrijorătare, motiv pentru care solicită actorilor politici să aibă declaraţii înţelepte şi cumpătate. “În numele UDMR fac apel conducătorilor oraşului Alba Iulia şi a judeţului Alba să facă tot posibilul pentru a se asigura că fapta de agresiune petrecută la sfârşitul săptămânii să nu aibă continuare şi să restabilescă condiţiile de coexistenţă paşnică în regiune”, a conchis Kelemen Hunor.

Potrivit comunicatului remis luni de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trei persoane au spart două geamuri ale bisericii Institutului Teologic, continuând să spargă alte patru geamuri la clădirile aparţinând Bisericii Romano-Catolice şi la două case particulare. În timpul acestor distrugeri cele trei persoane ar fi strigat “Jos cu ungurii” şi “Afară cu ungurii din ţară”. După ce a apelat serviciul 112 solicitând intervenţia Poliţiei, rectorul Oláh Zoltán a ieşit pe stradă cu scopul de a-i fotografia pe agresori, însă a fost bătut de tineri cu o bâtă de baseball, fiindu-i aplicat două lovituri peste cap. În acelaşi timp, a fost agresat şi un locatar dintr-un imobil vecin care, la fel ca şi Oláh Zoltán, dorea să fotografieze persoanele agresoare. Doi dintre cei trei au fost reţinuţi de poliţişti şi sunt cercetaţi pentru distrugere, lovire şi tâlhărie.

Legaturi:

*

***

***


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “(UPDATE) Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata (VIDEO)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. urmaritii expresia fetei si privirii dl. Kelemen Hunor si spuneti ce anume va inspira ? Mie mi se pare ca din toti liderii maghiarimii din Romania , el intruchipeaza cel mai bine sentimentele pe care le au maghiarii fata de noi . Marko Belo era mult mai diplomat . Observati ca pe masura ce conducerea UDMR a intinerit , subiectele secesioniste sunt din ce in ce mai frecvente , beneficiind si de suportul extern european dar si de al neo-extremismului din Ungaria .

  In urma cu vreo luna si ceva , Basescu a refuzat sa participe la o reuniune desfasurata in Polonia ( parca ) pe motiv ca acolo era invitat si presedintele Kosovo-ului ( si chiar am fost surprins ca Base mai face s lucruri bune ) . Se pare ca acel motiv , exprimat atat de clar si de raspicat a deranjat niste urechi foarte fine , care , se pare , au reactionat imediat . La foarte putin timp dupa incident a fost scoasa din pusculita ideea aceasta a reorganizarii teritoriale . Probabil nimeni nu va putea sa dovedeasca vreodata ca puterii actuale i s-a impus reorganizarea ( facuta urgent , pe genunchi , IN ORICE FORMA dar nu oricum ) dar numai acesta poate fi motivul pentru care s-a spus :

  ” Cert este că ea se va face. ”

  Kelemen Hunor spune :
  ” Se poate găsi o soluţie, dar fiecare trebuie să fie înţelept şi să accepte un compromis. Important este, din punctul nostru de vedere, interesul comunităţii maghiare, indiferent dacă vorbim de Harghita, Covasna, Mureş sau Sălaj, Bihor, Cluj, Satu Mare. ” -Daca coroboram asta cu dfragmentul din declaratia lui Base ” Nu sunt unul dintre cei care se tem că minoritarii maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria. ” cred ca putem sa ne dam seama care este compromisul si din ce cauza maghiarii nu pot sa ia harcov-ul si sa fuga cu el in Ungaria .
  Compromis reciproc UDMR-PD-L : se va rezolva cazul secuimii dar nu se va rezolva cazul partium-ului . Nerezolvandu-se cazul partium-umului , Base crede ca s-a pus la adapost si secuimea nu are iesire la Ungaria dar aici a fost intrecut la capitolul gandire parsiva ( si lui Base chiar nu-i lipseste aceasta aptitudine ) de maghiari pentru ca in contextul unei noi ordini europene , o regiune invecinata cu Ungaria , este ca si a lor ( sa nu uitam ca economic , comercial , lingvistic , traditional , zona Bihor-Satu Mare se afla deja in Ungaria -cumparaturi la unguri , domicilii stramutate la unguri , locuri de munca la unguri , s.a.m.d ) . Prin urmare , cel mai mare hop este cel al secuimii si daca acesta va fi depasit , restul este floare-la-ureche .

  Sa vedem acum cat de repede va fi demarat si proiectul Rosia Montana , pentru ca eu cred ca si acesta ( pe langa multe altele de care nu stim ) are legatura cu reorganizarea si cu autonomiile . Sa ne aducem aminte cine se ascunde in spatele lui Gabriel Resources si din care natie se trage ( cel putin ca loc de nastere ) .

  Daca mai este cineva in tara asta care crede ca reorganizarea este doar o nascocire basesciana facuta sa ne ameteasca , sa ne distraga atentia de la alte lucruri importante , inseamna ca are o doza infinita de naivitate . Daca mai este cineva in tara asta care sa priveasca aceste evenimente ca pe simple informatii politice sau electorale dupa care sa comute pe … ” Nora pentru mama ” ( asta mi-a venit in minte la repezeala ) inseamna ca a trait degeaba si viata nu l-a invatat nimic . Romania se afla in prezent in cel mai important moment de dupa `89 . Acum se decide soarta acestei tari . Apelurile la unitate , patriotism , dragoste de tara si de pamant romanesc sunt inutile pentru ca toate acestea ne-au fost atent , lent , dar adanc erodate de-a lungul anilor , cu contributia majora a mass-mediei dar mai ales cu complicitate politicienilor nostri ( in cunostinta sau in necunostinta de cauza ) .

  Prin urmare ne ramane doar RUGACIUNEA si poate ca este mai bine asa , sa gustam si sa vedem ca bun este Domnul si mare este mila Lui . Faca-se voia Lui . Amin !

 2. iata cat de seriosi sunt politicienii nostri :

  http://www.ziare.com/basescu/presedinte/razboi-de-imagine-la-palatul-cotroceni-1102649

  Eh , Doamne ! Tara arde si …

 3. Primim dupa inimile noastre…
  Cum ar putea sa stea alaturi un -BRAV ARDELEAN- de un -nenorocit de soldovean-?
  🙁

 4. Este atat de trist ce se intampla…Din pacate tot ce a obtinut UDMR intotdeauna a fost prin santaj politic. Acest partid anormal intr-o lume civilizata si propriu societatilor lumii a treia, care sunt inca organizate pe criterii etnice, a fost intotdeauna utilizat de partidele aflate la putere pentru a-si incropi o majoritate parlamentara atunci cand nu mai erau legitimate de sondajele de opinie, fiindca se indepartasera prea mult de programul cu care ajunsesera la guvernare.
  Tot ce au obtinut ungurii pana acum nu a fost prin consultarea alegatorilor, ci doar prin jocuri politice la nivel “inalt”. Acum insa cer ceea ce nici un guvern in toate mintile nu le-ar putea oferi. Insa PDL-istii au dovedit de atatea ori ca sunt in stare de orice compromis pentru a se mentine la putere, incat ar fi in stare sa se plieze.
  Din pacate in Romania clasa politica este formata din elemente din fosta Securitate si fosta nomenclatura comunista, si acesti oameni nu au dragoste de tara si popor (desi o declara triumfalist prin adunari), ci sunt interesati doar de propria bunastare.
  Si tot din pacate, majoritatea romanilor se conduc dupa dictonul “capul plecat, sabia nu-l taie”.Da, nu-l taie, dar il supune si il calca in picioare…Poate ca ceva coloana vertebrala ar fi necesara…?

 5. @ fane:

  Linkul e putin relevant, totusi, e un soi de analiza politica destul de subtire. Pe de alta parte, impresia noastra este ca in acest moment extrem de putini oameni politici, ziaristi si ‘analisti’ de la noi concep sau sunt in stare sa admita ca miza este chiar Ardealul, si nimic mai putin. Pur si simplu este o superficialitate crasa si blocarea in niste paradigme care exclud, intotdeauna, orice poate sa sune a “teoria conspiratiei” sau a ceva mai tragic, mai “pesimist”. Pana nu vedem, nu credem, asta e psihologia celor mai multi dintre noi. S-a tot crezut ca totul e un joc politic de imagine, sau ceva electoral, s-a crezut cu PROSTIE (ca nu mai merge zis doar naivitate) ca nimeni niciodata nu va putea sa faca pasii decisivi inspre autonomie, ca UDMR-ul are o conducere “moderata”, vezi Doamne, si ca sunt oameni de inteles, rezonabili…, ca Basescu nu va ceda la ideea lui fixa cu 8 judete si deci asumarea nu va avea loc in veci, ca oricum e o nebunie din care si PDL-ul pierde si nu ar avea niciun interes, etc., etc. Nimeni nu vrea sa creada ca miza nu mai este una de ordin politic minor…. Ca VANZAREA s-a si semnat, s-a consumat DEJA. Acum doar se bifeaza punctele, unul cate unul. Opozitia este defazata, joaca inca in alt film. Ceva ne spune ca in curand se vor trezi si unii dintre ei, dar PREA TARZIU. Insa e o capcana ideologizanta si sa-i bagam chiar pe toti in aceeasi oala sau sa-i banuim chiar pe toti de ticalosie. Unii ma tem ca sunt sinceri, dar prea narcisisti si prea superficiali, tributari unei logici si unor prejudecati care au fost de mult depasite aici. Se joaca la un nivel mult mai inalt si chiar si “tiranul” nu este mai mult decat o marioneta. Dar cea mai buna, perfecta aproape. De aceea nu a fost lasata din mana si nu va fi lasata, probabil, niciodata. Din contra, abia de acum va fi mai multa nevoie de unul ca el, capabil de a executa cu exces de zel diabolic si de a impune clasei politice si poporului intreg ABSOLUT ORICE i se comanda. Adica: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/02/dictaturi-malthusiene-se-contureaza-inca-un-scenariu-lovituri-de-stat-dictaturi-de-forta-majora-guverne-autoritare-pentru-aplicarea-politicilor-dure-asupra-populatiei-inventarul-scenariilor-de-cr/

 6. @admin ,

  opozitia nu este defazata , dimpotriva , sunt oameni care cunosc , au acces la aceleasi surse de informatii ca si cei de la putere , au fost si ei la putere si sunt constienti de obiectivele care anima UDMR-ul inca din decembrie `89 incoace , ca dovada ( si am mai spus intr-un comentariu zilele trecute ) ca si ei pregateau un proiect de reorganizare administrativa si n-au respins complet , sec si fatis , propunerea pres-ului . Tocmai din aceasta cauza ii banuiesc si pe ei de tradare , pentru ca oricui ii este clar ca problema reorganizarii administrative nu este altceva decat o cutie a pandorei udmr-iste , pe care indiferent cu ce cheie o deschizi , ajungi invariabil la acelasi rezultat . Prefer sa-i banuiesc de tradare decat de prostie , pentru ca prosti nu sunt ( ba dimpotriva ).

  Doamne , ajuta-ne !

 7. ” Unii ma tem ca sunt sinceri, dar prea narcisisti si prea superficiali, tributari unei logici si unor prejudecati care au fost de mult depasite aici.”

  @admin ,
  vorbim de politicieni romani , nu ? Poate n-am inteles eu bine , dar de unde credeti ca au rasarit ? Aveti idee ce inseamna o lupta electorala in Romania si ce anume implica ? De la santaj , pana la talharie , de la prostitutie pana la crima organizata , toata gama de procedee , nici unul nu este ocolit ( si sa nu credeti ca doar cei de jos se ocupa cu treburile murdare , fara ca cei mari sa sktie absolut tot) -nu vorbesc cu presupuneri . Si fratia ta spui ca sunt sinceri ? Cui i-ar folosi un politician sincer ca sa-l promoveze ? Nimanui , pentru ca , asa cum spui , omul sincer mai are momente de naivitate si ar putea sa-i scape vreo pasarica pe gura , care sa ciripeasca vrute si nevrute .

 8. Fane,
  “prosti nu sint”,..vicleni da.

  Doamne ajuta!

 9. @fane:

  Acum, asa om fi noi, mai naivi, chiar ne inchipuim ca peste tot mai gasesti oameni sinceri sau, macar, care nu sunt total ghidati numai si numai de interese meschine sau oculte. Credem ca este o modalitate omeneasca de a privi… oamenii, chiar si atunci cand fac parte din domenii de activitate compromise cum este politica sau jurnalismul. De aceea incercam sa fim, pe de o parte, fara patima politica, si, pe de alta parte, fara viziuni care generalizeaza absolut, condamnandu-i pe toti si interzicand orice premiza de buna credinta sau macar de rationalitate si coerenta a unor sustineri, pe baza dictonului ”toti sunt la fel”. Asa, noi chiar credem ca mai sunt unii sinceri din politica, fie ca asta ar insemna sa faca parte din PDL, PSD, sau ce doriti. Dar, cum bine stim, cu o floare nu se face primavara. Insa ar fi trist ca noi sa fim intr-atat de intunecati incat sa ne interzicem sa mai vedem vreo floare, vreun semn de umanitate, chiar si atunci cand cresc in balegare. Si chiar supraestimezi nivelul de informatie la care sunt expusi politicienii. Marea majoritate habar nu au pe ce lume traiesc, in afara orizontului lor stramt de ”alesi locali” sau parlamentari sau ce or fi. Plus deficitul de discernamant si de educatie… Sa nu va inchipuiti ca este aceasta masa initiata in tainele masoneriei sau ale eurocratilor, marea majoritate habar nu are in ce s-a bagat, nu ii duce capul, nu ii intereseaza sau nu li se spune totul.

  Ce se intampla acum, strigator la cer, este impunerea fortata a unor masuri in serie, din care regionalizarea este doar una din ele – si una din cele mai grave – prin care se restructureaza masiv statul asa cum era el organizat pana acum, se restructureaza functii esentiale ale serviciilor publice insa nu pentru ca, chipurile, vor sa faca guvern eficient si minimal, ci pentru ca RESTRUCTURAREA unei societati este o tehnica de a controla mai eficient acea societate. Pentru ca dai peste cap un mod in care acea societate functiona, de bine sau de rau, dar functiona intr-un mod independent de vointa politica a centrului de comanda. Atunci vii si faci ”reforme”, tocmai ca sa distrugi acest mod autonom de functionare a societatii si a statului si sa faci sa depinda intru totul de vointa politica a centrului de comanda unic – in pofida discursului propagandistic legat de descentralizare.

  Acum, ca aceste lucruri sa se intample, trebuie gasite si personajele dispuse sa se inhame la o astfel de operatie de chirurgie brutala, cu forcepsul, de inginerie sociala aplicata unei societati. Si nu oricine se poate inhama, de aceea e gresit sa gandim ca ”toti sunt la fel”. Nu, chiar nu toti pot sa aplice astfel de inginerii, nu au capacitatea, sau nu au o vointa sa de ferma, sau pur si simplu se gandesc sa o mai dea la pace cu oamenii, sa nu ii intarate chiar asa, in ultimul hal. Cu toate acestea, noi nu trebuie sa ne cantonam in a observa ca ”x” a acceptat acest rol de felcer al Romaniei, pentru ca iarasi ne-am ingusta mult perspectiva sau am deriva intr-un soi de filipica stridenta care nu face decat sa adauge zgomotului zgomot. Trebuie sa avem acea buna cuviinta si fermitate de a spune, precum Inaintemergatorul, NU TI SE CUVINE. Cand te joci cu viata unui popor, credem ca aceasta ar o atitudine crestina, de a ne opune, calm, fara partis-prisuri politice, fara preferinte electorale, ci referindu-ne la problema de fond – ca asa ceva NU SE CUVINE a fi infaptuit. Nu se cuvine sa dai ungurilor autonomia, nu se cuvine sa jignesti poporul, considerandu-l lenes si betiv, nu se cuvine sa darami asezarea institutionala a statului in numele reformei etc. Si de ce nu se cuvin toate acestea? Nu pentru ca Traian Basescu e Traian Basescu, ci pentru ca pur si simplu aceste lucruri, acum infaptuite de actualul presedinte, NU SE CUVIN IN SINE, SUNT ACTE CARE LA O ANALIZA RATIONALA SUMARA ISI VADESC CARACTERUL ANTISOCIAL SI ANTINATIONAL.

 10. Apropo de cei sinceri, de stropul de umanitate: bine ar fi ca acestia putini sa fie cunoscuti-indeosebi faptele lor bune-si sa primeasca aplauzele(la scena deschisa) si recunostinta noastra(fara a deveni idoli). Si cine stie, poate vor deveni prin aceasta si exemple de urmat pentru ceilalti care stau in atipire.
  De mult gandesc cu mintea mea ca exemplul bun mai poate misca inimi spre indreptare, mai abitir decat exemplul negativ, ocult, meschin care, voind sa zgaltaie spre trezire poate aduce si scarbe si deznadejde.
  Aceasta nu o spun voua, admini care oricum faceti eforturi peste puteri spre pastrarea unui duh de discernamant si ratiune in spatiu virtual. Ci mai mult mie, caci in ultimul timp parca nu mai pot vedea din cauza valului de transformari aberante si grabite. S-au deschis atat de multe fronturi de lupta, incat omeneste nu le poti face fata-legea prostitutiei, legea educatiei, legea regionalizarii, austeritate, zvonuri de cutremure, de razboaie, identitati electronice, samd. Pe asta mizeaza si ei-nu le poti combate pe toate ,si chiar de ai face-o apari ca un intrus ce te opui din fanatism.
  Doar bunul Dumnezeu le mai poate strica planurile si incurca socotelile.
  Iar noi sa iesim in strada? Da, dar doar imbracati in sac si cu cenusa in cap.

 11. nu , fratilor , nu de naivitate va acuz , de fapt nu va acuz de nimic . Iar despre politicieni ( de la A la Z fara a tine cont de culoare politica ) spun in continuare ca sunt pur si simplu tradatori atata timp cat nu fac nimic concret ca sa blocheze mascarada reorganizarii . Ati auzit clar , termenul este 3 iulie pentru finish-ul consultarilor dupa care va fi anuntata varianta … castigatoare . In timpul asta opozitia ce face ? Sondaje , de parca i-ar pasa cuiva de sondajele lor ( mai bine ar incerca petitii ca tot se poarta pe internet ) . Ei au posibilitatea sa o faca si sa fie si ascultati , dar nu o fac . De ce ? Poate pentru ca sunt santajabili ?

  In privinta nivelului de informatie la care au acces politicienii ( parlamentari , ministri ) m-am referit la informatia venita pe canalele normale ( SRI , SIE ) , nu la informatii top secret de la intalnirile bilderbergilor sau elitelor masonice . SRI are cu siguranta informatii stranse despre activitatea dreptei maghiare , despre tot felul de discutii , ei au capacitatea sa faca o analiza si sa o serveasca pe tava . Doar dezinteresul alesilor nostri poate fi cel care sa-i faca impermiabili la informatie dar cred ca poti fi socotit tradator chiar si prin ignoranta , asa ca …

 12. @fane:

  In fine, sunt o serie de confuzii ale fratiei tale, ne temem ca ducem discutia pe niste directii ne-esentiale. Asadar: termenul este pana luni, si nu e dat intregii clase politice, ci Coalitiei de la putere, adica PDL si UDMR. Opozitia, stric tehnic vorbind, nu prea are ce sa faca, cel mult sa demareze acele referendumuri (si nu sondaje) pe plan local. Despre utilitatea lor nu ne pronuntam, insa in mod cert ele sunt totusi mai reprezentative decat petitiile online, care sunt ca sa dea impresie ca exista ceva.

  Ei, si aici e o problema serioasa…

  In privinta nivelului de informatie la care au acces politicienii ( parlamentari , ministri ) m-am referit la informatia venita pe canalele normale ( SRI , SIE ) , nu la informatii top secret de la intalnirile bilderbergilor sau elitelor masonice . SRI are cu siguranta informatii stranse despre activitatea dreptei maghiare , despre tot felul de discutii , ei au capacitatea sa faca o analiza si sa o serveasca pe tava . Doar dezinteresul alesilor nostri poate fi cel care sa-i faca impermiabili la informatie dar cred ca poti fi socotit tradator chiar si prin ignoranta , asa ca …

  In primul rand, nu orice politician are acces la rapoartele SRI, exceptie cele publice. In al doilea rand, ce pazeste SRI-ul? De ce nu sunt percepute drept amenintari la siguranta nationala speculatiile de genul celor legate de incidentul de la Alba Iulia? Si tot restul, nesupunerea civica si amenintarea cu protestele stradale? Caci daca SRI-ul din strat considera, asa cum considera si presedintele, ca problema nu e la astfel de manifestari, ci la romanii care vor sa speculeze ”nationalist” ca sa impiedice ”marea reforma” atunci sa ne asteptam sa existe rapoarte despre romani, si nu despre pericolul iredentist.

 13. @ Vlad:

  E drept ce spui, dar e mai bine, poate, sa nu fie ispititi si cu afisarea. Unii, despre care am auzit cate ceva, au si iesit la lumina, insa cu relativa discretie, fara sa se bata cu pumnii in piept, si incearca sa se strecoare asa cum pot, sa marturiseasca si sa faca binele asa cum pot. Iar cativa se si spovedesc, sunt credinciosi practicanti si nu fariseici. Oricat ar parea de ireal. Iar altii indraznim sa credem ca mai pot fi inca macar putin umani. Si tot e ceva. Nu avem legaturi, nu cunoastem direct pe niciunul, ca sa fim bine intelesi si sa nu iasa alte vorbe, ne bazam pe ceea ce am auzit de la terte persoane si pe unele lucruri cunoscute tot pe net si la TV. Si, sincer, poate ca sunt naiv, dar personal chiar cred ca multi care stau mai ascunsi se vor ridica acum, la chestiunea asta de amenintare ultima a fiintei nationale. Numai ca e tardiv, zarurile chiar cred ca au fost aruncate… si nu aici, la noi. Se va trece ca si cu tancul peste vointa majoritatii, nu se mai impiedica ei de nimeni si de nimic 🙁

 14. “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,
  Tara mea de glorii, tara mea de dor?

  Ce-o vom mai plange! 🙁

  Ajuta-ne, Doamne! Ajuta-ne sa ne rugam curat!

 15. fantastic de dureroase evenimentele ce s-au pus în desfăşurare!!!

  http://www.gandul.info/politica/marko-bela-confirma-oferta-lui-basescu-partenerii-nostri-sunt-dispusi-sa-accepte-o-solutie-separata-pentru-secuime-adica-harghita-si-covasna-sa-si-pastreze-statutul-8373165

  http://www.gandul.info/politica/exclusiv-gandul-oferta-lui-basescu-pentru-udmr-zona-9-8373018

  Aţi enunţat o teză care Nu trebuie trecută cu vederea! Pentru că nu presiunile sociale (singure) vor scoate pe români în stradă, se va miza probabil pe reacţia patriotardă ultra-naţionalistă (vezi poza cu Bella)!!! Care oricum va duce în derizoriu orice demers echilibrat şi de bun-simţ, pro-românia. Mi-e teamă ca nu cumva din toată situaţia iscată să fie arătaţi apoi cu degetul tot patrioţii ca fiind iniţiatorii sau responsabilii consecinţelor viitoarelor tulburări. Asta ca să rămânem definitiv fără pavăza iubirii de ţară în faţa ideologiei europenizării. Poate totuşi mă hazardez. Iartă-ne Doamne!

 16. @utzu:

  Poate totuşi mă hazardez.

  Din pacate nu. Deja se promoveaza in mod inexplicabil pe siteuri online ale televiziunilor unele initiative chiar in inima regiunilor HarCov, care, in acest context, sunt pur si simplu explozive si extrem de usor de transformat, prin provocari, de liderii secuilor in conflict interetnic… Oamenii acestia chiar vor sa faca jocul sforarilor?! Si mai ciudat este ca Forumul Civic al Romanilor pare ca se delimiteaza de aceasta initiativa… Nu e ciudat cum s-au mobilizat atat de rapid aceste grupuscule, printre care figureaza si asociatii onorabile, cam la fel cum s-au activat si secuii si udemeristi fata de incidentul de la Alba Iulia? Pare ca intotdeauna niste baieti sunt pregatiti in spate…

 17. Măcar de-ar fi inexplicabil.. aş sta liniştit. Tocmai însă că explicaţiile găsite mă fac să fiu aşa amărât. Vom ieşi oare vreodată din acest ciclu al trădării!??!!?? Din peste 500 de conducători cât au avut românii din evul mediu şi până acum, numărăm pe degete pe cei dreptcredincioşi. Tot sper că suntem noi cei 18 inşi peste care s-a surpat turnul Siloamului, dar mi-e că suntem de fapt încă sub mila Domnului şi că încă nu s-a abătut peste noi dreptatea Lui. Suntem de tot plânsul şi eu mai mult decât toţi..

 18. de credincios ce sunt am făcut confuzie între Sfânta Evanghelie după Luca cap.13, versetele 2-3 cu capitolul 9 versetele 2-3 din Evanghelia după Ioan. Voiam să sugerez că sper să suferim ca să se arate lucrările lui Dumnezeu în noi, iar nu ca urmare a păcatelor noastre. Se pare că sunt şi de tot râsul.. mai mult decât toţi..

 19. Iarta-ne Doamne.

 20. Pai “caracterul suspect de… urgenta” se cam explica.

  Pana la sfarsitul acestei lunii Ungaria trebuie va ceda presedentia U.E. si dupa cum vedeti nu mai este prea mult timp.

  De aia se grabeste Basescu si tot o flutura cu statutul minoritatilor si regionalizarea, stie el ce stie, trebuie sa execute ordinele primite.

 21. ‘ajutorul meu de la Domnul,Cel ce a facut cerul si pamantul’–poate veni instant, prin declansarea , poate la fel de spontana, a unor conflicte in alta parte a Europeni, poate aparent chiar mai ‘civilizata’ (vezi UK, Belgia, Spania..nu?)

  cat despre Romania–Sultanul a vandut Bucovina,fanariotul executa porunca, apoi va fi mazilit.

  iar despre SRI-lele , modelul Ferma Animalelor: cainii pazesc porcii

 22. Se tot spune asa linistitor ca … maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria … ma tem insa ca de fapt vine Ungaria la noi pe spatele secuilor.
  Iar noul coridor zis si Partium urmeaza ca s-a faca legatura directa cu Ungaria. Asta cu autonomia vitala a secuilor este doar praf in ochi, adevaratul scop este anularea Trianonului sau cel putin fentarea lui, acuma gasind sansa istorica in care un grup de tradatori de neam in frunte cu TB. le pot facilita lucrarea.

 23. Varianta 8+2 (Harghita şi Covasna) şi e maxim ce puteţi obţine

  E o varianta care, din pacate, chiar ar putea sa avantajeze mult mai bine ruperea tarii, pentru ca se vor da legi cu regim diferentiat pentru regiuni si pentru judete (aici intelegandu-se Harghita si Covasna).

 24. Nu secuii sunt adevărata problemă! Vom trăi mereu alături de ei, fie că vor ei asta sau nu.

  Adevăarat problemă o constituie ÎNDRĂCITUL de la Cotroceni. Bolnavul psihic pe care-l avem în fruntea ţării îşi aplică pas cu pas programul pe care îl anunţase public în urmă cu un an jumătate. Dar atunci lumea prefera să se certe pe existenţa sau inexistenţa pixelului albastru în loc să pună cap la cap toate declaraţiile PUBLICE pe care le făcea dereglatul.

  Este un STALINIST interesat doar de putere, de deţinerea ei fără să-i pese de costuri, de popor, de lacrimi, de suferinţe. Nu-l interesează nimic altceva!

  Pentru numele lui Dumnezeu, lăsaţi de-o parte aceşti gangsteri din presă care-i fac jocul şi vedeţi-i hidoşenia cumplită pentru că numai spunând lucrurilor pe nume ne putem elibera.

 25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comisia Europeana analizeaza posibilitatea de A ADMINISTRA DIRECT FONDURILE EUROPENE DIN… ROMANIA, GRECIA SI BULGARIA. Vreo legatura cu URGENTA REGIONALIZARII?
 26. Comentariu de pe realitatea: “patriotul 23 Mai 2011 19:53

  DESTEAPTA-TE ROMANE e miscarea de pe facebook si tweeter a romanilor in a caror vene inca mai curge singele acestei natii ,
  PESTE 200 000 DE TINERI AU ADERAT LA ACEASTA MISCARE SI TE RUGAM FII ALATURI DE NOI CHIAR DACA PARTICIPI NUMAI CU SUFLETUL !
  DESTEAPTA-TE ROMANE”

  Se pare că şi la noi o să înceapă revoluţia de la facebook şi tweeter.
  Şi vreau să spun că acest comentator are foarte multe comentarii apobate (acelaşi comentariu postat de mai multe ori pe diverse articole politice de pe site-ul realităţii).

 27. @Un crestin-ortodox:

  Da, pai sigur, doar asta se si urmareste si doar aceste instrumente de manipulare in masa sunt cele mai performante pentru asa ceva. De aceea am atras atentia asupra lor in mod insistent si o sa mai atragem.

  In ceea ce priveste si celalalt viral, constituit de clipul video de pe youtube, este de retinut ca cel care a creat contul l-a facut exact in ziua de 22 iunie (http://www.youtube.com/user/ProArdeal )! Adica a fost un cont creat special pentru a lansa acest viral pe youtube. DAR! lansarea sa pe youtube este doar o parte a problemei, caci urmeaza ce e mai grav: cum de a ajuns in presa asa de repede? Ca oricine poate sa puna orice pe youtube, insa sa ai ”sansa” sa fi preluat de marile siteuri de stiri, de la agentii de presa la siteurile teveurilor, este o performanta absolut remarcabila care in cazul nostru nu se poate explica decat printr-o actiune concertata.

 28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) UNGARIA SE BAGA IN DISCUTIA REGIONALIZARII SI VORBESTE DEPSRE ARBITRAJ EUROPEAN. ”Registrul national” al ungurilor din toata lumea
 29. Cu siguranţă este o acţiune concertată. Observ că FCRCHM a postat un comunicat în care declară abuzivă cooptarea sa pe anunţul de pe youtube. Nici păr. Ioan al Covasnei şi Harghitei nu pare să fi binecuvântat o astfel de “adunare” la Sf Gheorghe… Deci clar diversiune!
  Acuma, nu zic că în mare parte mesajul de pe youtube nu ar fi adevărat. Şi că o mare adunare nu ar fi oportună. Dar ÎN NICIUN CAZ în Harghita sau Covasna. Mai degrabă la Preşedenţie sau Guvern, căci acolo au de gând să ne vândă pe 2 Lei. Şi în frunte cu ierarhii vizaţi, Daniel, Andrei (MS), Ioan HR, CV). Asta da treabă!

 30. Am pus si noi, inca de ieri, stirea cu dezmintirea Forumului Civic in articolul de fata… Si se pare ca efectiv totul e un fals, si alte asociatii infirma implicarea si denunta diversiunea si abuzul.

 31. Va amintiti de profetia unor pustnici, din munti, despre “evenimentele” din 2011, din Romania? 🙁

 32. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube
 33. S-a dorit razboi civil inca de la inceputul lui 90 (evenimentele din Tg. Mures si marea lor manipulare mediatica). Ce putem face concret? Rugaciune, da. Voievozii neamului incepeau luptele cu rugaciuni pentru ajutor si le incheiau cu rugaciuni de multumire, zidind biserici si manastiri. Oare se va milostivi Dumnezeu de noi sa ne trimita asa un voievod? Macar pentru rugaciunile fierbinti ale Sfintilor Neamului pe care ii avem pe pamint si in Cer.
  Doamne, indura-te de noi, pacatosii, pentru rugaciunile sfintilor Tai!

 34. Nu cred ca e o idee buna adunarea pt proteste a romanilor la Sf Gheorghe. Pot fi provocari acolo, pot iesi violente si apoi or sa zica ungurii ca noi suntem de vina. Parerea mea.

 35. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… ‘SOLUTIA FINALA’?
 36. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UDMR vrea amanarea regionalizarii. CE SE VA INTAMPLA CU STATUTUL MINORITATILOR?
 37. regionalizarea este EXACT masura perfecta ca ungurii sa nu rupa din tara aceasta nimic… ce nu pricepeti… de ce credeti ca vor amanare si nu sunt de acord?… daca se face regionalizarea , adio autonomie… pot fi acuzati de atentat la suveranitatea nationala. Cui nu-i convine sa plece in ungaria. de data asta Basescu a gandit bine… iar cei care vreti ca ungurii sa rupa din tara mea , Romania, da-tii drumul pe meleagul ungariei. RAPID.

 38. @daminell:

  :))

  Asta ar fi raspunsul normal la asemenea pareri. Dar, sa intram in joc si sa raspundem totusi si la afirmatii in mod concret:

  regionalizarea este EXACT masura perfecta ca ungurii sa nu rupa din tara aceasta nimic… ce nu pricepeti… de ce credeti ca vor amanare si nu sunt de acord?

  Masura exact necesara ca ungurii sa nu rupa din tara nimic este sa fie lasate EXACT asa cum sunt judetele de astazi si, astfel, sa fie lasat in pace (daca nu pazit, ca se pare ca am cere prea mult) statul national central si indivizibil, acela de care scrie in Constitutie.

  daca se face regionalizarea , adio autonomie… pot fi acuzati de atentat la suveranitatea nationala.

  Normal ca nu ai cum sa ii acuzi de atentat la suveranitate, daca le dai tu pe tava autonomia! Prin regionalizare…

  de data asta Basescu a gandit bine… iar cei care vreti ca ungurii sa rupa din tara mea , Romania, da-tii drumul pe meleagul ungariei. RAPID.

  Despre gandirea al nostrului presedinte s-au pronuntat altii cu mult mai mult talent, cum ar fi CTP: http://www.gandul.info/puterea-gandului/boala-lui-erostrat-8377584

  In privinta regionalizarii ca atare, poate parerile unui academician conteaza, totusi:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/21/lectia-de-istorie-a-prof-acad-dinu-c-giurescu-de-la-punctul-de-intalnire-transcrisa-integral-in-aceste-zile-se-joaca-integritatea-teritoriala-a-romaniei-se-joaca-stabilitatea-ei-fiecare/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare