REVOLTELE DIN SIRIA: presedintele Bashar al-Assad acuza o conspiratie in spatele protestelor ce au fost reprimate violent

31-03-2011 1 minut Sublinieri

Aşteptat să anunţe reforme democratice, liderul de la Damasc a preferat să insiste ieri, în parlament, asupra dejucării unui presupus plan de dezmembrare a ţării. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, le-a spus ieri parlamentarilor că protestele din ultimele două săptămâni sunt un amestec între nevoia autentică de reformă şi acţiunile instigatorilor influenţaţi din exterior.Siria este ţinta unui complot extern de amploare”, a declarat şeful statului.

Într-un discurs de aproape 30 de minute, el a insistat, în repetate rânduri, asupra unei acţiuni externe care ar avea ca scop destabilizarea Siriei. Avem de-a face cu un complot în vederea dezmembrării Siriei. A început prin incitări pe internet şi pe Facebook, după care acţiunile s-au mutat în mass-media şi în stradă. Am reuşit să dejucăm un complot americano-israelian”, a declarat al-Assad, potrivit cotidianului “Jerusalem Post”.

Apel la unitate

Bashar al-Assad a afirmat că “o minoritate” încearcă să semene haos în Siria şi teroare la Deraa, unde au avut loc cele mai violente proteste, dar a ţinut să precizeze că ţara sa nu se află în aceeaşi situaţie cu alte ţări arabe, unde au loc de asemenea mişcări populare. “Nu este o revoluţie! Siria trebuie să rămână unită”, a spus preşedintele.

Ce vrea Israelul

Israelul are interesul ca Bashar al-Assad să rămână la putere, susţine Gabriel Ben-Dor, director de studii de securitate naţională la Universitatea din Haifa. Potrivit lui Ben-Dor, atât statul evreu, cât şi Autoritatea Palestiniană se tem că înlăturarea de la putere a actualului lider sirian, relativ predictibil, ar putea fi urmată de o perioadă de instabilitate.

Chiar dacă Damascul îi susţine pe doi dintre cei mai activi duşmani ai Israelului, gruparea libaneză Hezbollah şi mişcarea palestiniană Hamas, trebuie luat în calcul un scenariu şi mai sumbru: dacă regimul lui Bashar al-Assad cade, locul său ar putea fi luat de un regim sunnit radical. Ideea că regimurile arabe contestate vor fi înlocuite de “democraţii liberale sună prea bine pentru a fi adevărată”, apreciază, la rândul său, Moshe Ma’oz, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “REVOLTELE DIN SIRIA: presedintele Bashar al-Assad acuza o conspiratie in spatele protestelor ce au fost reprimate violent

 1. http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/sua-isi-indeamna-cetatenii-sa-paraseasca-siria-573731.html

  Cetăţenii americani sunt îndemnaţi de către administraţia SUA să părăsească Siria. “Departamentul de Stat avertizează cetăţenii americani asupra posibilităţii unor tulburări politice şi civile în Siria”, anunţă o notă diplomatică americană.

  “Cerem cetăţenilor americani ca, din acest moment, să amâne orice călătorie neesenţială. Cetăţenii americani care se află, în prezent, în Siria, trebuie să se gândească să părăsească ţara”, continuă comunicatul.

  Potrivit AFP, americanii sunt îndemnaţi să evite în special oraşele Latakia şi Deraa, în nord, unde au avut loc violenţe sângeroase.

  “Încercările siriene de a atribui actualele tulburări unor influenţe externe riscă să crească sentimentul de ostilitate faţă de străini”, a avertizat Departamentul de Stat.

  Diplomaţia americană a anunţat marţi arestarea a trei cetăţeni americani, în ultimele zile, la Damasc, unul dintre ei fiind, ulterior, eliberat.

 2. Siria, în pragul unei revoluţii. Mii de oameni au manifestat în diferite oraşe
  http://www.antena3.ro/externe/siria-in-pragul-unei-revolutii-mii-de-oameni-au-manifestat-in-diferite-orase-121964.html

  Siria ar putea fi următoarea ţară din seria revoluţiilor arabe. Cel puţin nouă oameni au fost ucişi, vineri, în ciocniri cu forţele de securitate, în cursul unor manifestaţii la care au participat mii de oameni, în diferite oraşe siriene.

  Protestatarii sunt dezamăgiţi de faptul că preşedintele Bashar al-Assad nu a anunţat nici o reformă majoră, după primele manifestaţii de luna trecută.

  Cele mai grave confruntări s-au produs în oraşul Duma, la 15 kilometri de Damasc. După ce au incendiat portretul preşedintelui Bashar al-Assad, manifestanţii au aruncat cu pietre spre poliţişti, iar aceştia au ripostat cu muniţie de război. Cel puţin opt oameni ar fi fost ucişi, iar alte câteva zeci – răniţi sau arestaţi.

  Autorităţile dau vina pentru uciderea manifestanţilor pe aşa-zişi “bandiţi înarmaţi” care ar fi deschis focul de pe acoperişuri. Tot ei au fost blamaţi şi pentru uciderea unei fetiţe, într-un alt oraş din ţară. Informaţiile sunt greu de verificat, deoarece regimul sirian a impus restricţii ziariştilor străini.

  Un jurnalist de la Reuters este dat dispărut iar un coleg de-al său a fost eliberat după câteva zile de arest. Alţi doi jurnali;ti, de la Associated Press, au fost somaţi să părăsească imediat ţara.

  Analiştii consideră că violenţele din Siria au fost amplificate de discursul preşedintelui de la jumătatea săptămânii. Acesta a pus protestele pe seama unei “conspiraţii străine” şi nu a ridicat starea de urgenţă, aşa cum spera populaţia.

 3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tulburarile continua in Siria si Yemen. Dilema turcului cu vecinul de la Damasc
 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tulburari in Orientul Mijlociu: conflict grav intre Israel si Hamas, proteste reprimate violent in Siria si Egipt
 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: Daca mai era nevoie de o confirmare… REVOLUTIILE ARABE NU SUNT DECAT LOVITURI DE STAT MILITARE MASCATE. Sau era in care conspiratiile devin si ele tot mai oficiale
 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » D’ale internetului: BLOGGERITA SIRIANA AMINA ARRAF- LESBIANA, ACTIVISTA SI “RAPITA” DE FORTELE SIRIENE – NU EXISTA! In plus: despre hamsterizarea jurnalismului
 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acum si China protesteaza fata de scutul antiracheta american. TANDEMUL RUSIA-CHINA, UNIT SI IN PRIVINTA SIRIEI/ Israel va relua exercitiile aviatice in Romania din luna august
 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube
 9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?
 10. Pingback: LORZII RAZBOIULUI: pregatiri NATO pentru RAZBOI cu Siria si apoi cu Iran, conform reprezentantului RUSIEI la NATO
 11. Pingback: SIRIA, SCANTEIA UNUI NOI RAZBOI? Barack Obama ii cere presedintelui Bashar al-Assad sa demisioneze
 12. Pingback: Un atasat militar al Israelului, expulzat din Rusia/ SUA A IMPUS SANCTIUNI SIRIEI/ Isi vor declara palestinienii independenta in mod unilateral fata de Israel? (Stiri si evolutii internationale)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare