Romania si Bulgaria isi disputa FRONTIERA MARITIMA. La mijloc se afla gazele, CORPORATIILE STRAINE si interesele Rusiei

23-03-2012 2 minute Sublinieri

sursa imagine

Litigiul dintre România şi Bulgaria a revenit zilele acestea în prim-plan, în contextul în care pe teritoriul disputat de cele două state este proiectat să treacă gazoductul Southstream. Acesta ar urma să aducă gaz din Rusia ocolind Ucraina.

Discuţia a fost redeschisă de către şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, care a explicat că există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre România şi Bulgaria. E drept, este vorba de 17 kilometri pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate. Vom invita partea bulgară să discutăm la nivel de experţi, într-un cadru pe care-l vom agrea la nivel bilateral”.

Negociem de două decenii

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizarea că: „România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră. Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, până în prezent având loc 14 runde”.

Accelerarea discuţiilor, spun, unele surse diplomatice, se datorează însă revenirii la Kremlin a lui Vladimir Putin. Acesta in­tenţionează să accelereze lucrările şi să finalizeze proiectul Southstream care vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria prin Marea Neagră, şi, mai departe către Grecia, Italia şi Austria. În timp ce terenul aflat în litigiu urmează să fie tranzitat de această conductă, sursele citate susţin că porţiunea respectivă, care de fapt ar avea aproximativ 300 de kilometri pătraţi, nu este singura chestiune legată de frontiera cu Bulgaria în opinia Bucureştiului. Astfel, România ia în calcul deschiderea de discuţii cu Bulgaria pentru recalcularea frontierei de pe Dunăre, care conform regulilor, este trasată pe mijlocul firului de apă. Rediscutarea ei ar fi necesară, susţin sursele citate, în contextul erodării naturale a malului bulgăresc.

Monitorizaţi de UE

Reacţiile nu au întârziat nici de partea cealaltă a Dunării. Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat încrederea că disputa privind frontiera maritimă va fi soluţionată până la 15 aprilie, „într-o manieră rezonabilă, europeană”. Nici Uniunea Europeană nu este indiferentă la această chestiune. „Toate ţările care se află în proces de aderare, deci ţările candidate, ştiu foarte bine că una dintre condiţii este rezolvarea problemelor cu vecinii“, a spus Peter Stano, purtător de cuvânt al comisarului pentru Extindere. Declaraţiile ministrului Diaconescu au agitat apele la sud de Dunăre deoarece, ieri la prânz, Anton Păcureţu, ambasador la Sofia, a declarat că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria. Această precizare a venit la puţin timp după ce Dimităr Ţamcev, adjunctul ministrului bulgar de Externe, şi-a arătat surprinderea faţă de declaraţia lui Cristian Diaconescu în faţa presei în legătură cu delimitarea apelor teritoriale în Marea Neagră.

România ne fură o bucată de mare“, titrează cotidianul popular bulgar Standart, referindu-se la aceşti “17 kilometri pătraţi” de frontieră maritimă între Bulgaria şi România, pe care Bucureştiul îi revendică. Pentru România, ei fac parte din apele sale teritoriale. În această zonă grupurile american ExxonMobil şi austriac OMV Petrom au anunţat la sfârşitul lunii februarie că au descoperit importante zăcăminte de gaz.

Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolaï Mladenov, a subliniat că cele două ţări discutau despre delimitarea teritoriilor din Marea Neagră încă de acum 20 de ani. “Subiectul nu constitue deloc o problemă în cadrul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări“, a asigurat acesta, citat de presa bulgară, care se arată totuşi surprinsă de apariţia acestei neînţelegeri.

De cealaltă parte a Dunării, acest “timingnu miră deloc cotidianul Adevărul:

Porţiunea de platou continental din Marea Neagră aflată în dispută între România şi Bulgaria este situată într-o zonă prin care este proiectată trecerea conductei South Stream [proiect susţinut de Rusia]. În cazul soluţionării favorabile României a litigiului, s-ar asigura peste 50 de metri lineari comuni cu platoul continental al Turciei, ceea ce ar constitui un avantaj prin crearea unei conexiuni directe cu Turcia în cazul în care proiectul Nabucco [gazoduct concurent al South Stream, susţinut de UE] ar fi finalizat.

Şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, a dorit totuşi să calmeze spiritele:

Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui totuşi să fie rezolvate pentru că iată apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Romania si Bulgaria isi disputa FRONTIERA MARITIMA. La mijloc se afla gazele, CORPORATIILE STRAINE si interesele Rusiei

  1. Hopa!
    Se spune(a) prin profetii(le) pentru Romania ca, razboiul va incepe de la bulgari, deci – din Balcani si…va fi pricina de calcare a teritoriului Romaniei dupa care, imediat dupa…sau concomitent vor fi alaturi de ei, Rusia si Ungaria iar cei care ne vor ‘calca’ o vor patii (Pr.Arsenie Boca) fiind inconjurati de flacari.

    Nu pricepeam (pe vremuri) cum/de (la) ce?! bulgarii ar genera un conflict, acum…parca se limpezesc lucrurile.

    Vestile despre razboi/razboaie au fost si sunt intetite – nu mai mira pe nimeni! Pregatiti sa fim (sufleteste) si mai ales duhovniceste…

  2. Pingback: DEMNITATE: Ministrul de finante al Bulgariei: FMI ESTE PARTE A CRIZEI, NU SOLUTIA! Bulgaria nu are nevoie de asistenta FMI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: RAZBOIUL INTRE RUSIA SI SUA, FAZA PE GAZE: Acordul TANAP si inca un motiv pentru care TURCIA STA IN CALEA RUSIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare