Rusia si China au blocat rezolutia ONU care cerea SCHIMBARE DE REGIM IN SIRIA. Ce leaga Rusia de Siria?
Rusia si China si-au exercitat veto-ul asupra unei rezolutii ONU care cerea presedintelui Al-Assad sa plece din fruntea regimului din Siria. 13 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat in favoarea rezolutiei menita stoparii violentei din Siria. […]
- Mediafax:
Obama îndeamnă regimul de la Damasc să se retragă de la putere
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îi cere omologului sirian, Bashar Al-Assad, să se retragă de la putere, acuzându-l de reprimarea protestelor şi de uciderea civililor. Barack Obama acuză regimul sirian de “ură faţă de oameni şi faţă de demnitatea umană”, după moartea a sute de persoane în oraşul Homs, informează FOX News.
“La 30 de ani după ce tatăl său a masacrat zeci de mii de persoane nevinovate la Hama, Bashar Al-Assad a demonstrat o ură similară faţă de oameni şi faţă de demnitatea umană”, a spus Obama. Bilanţul incidentelor violente din oraşul sirian Homs a ajuns la aproximativ 350 de morţi, afirmă un lider al opoziţiei siriene, citat de Sky News.
“Era o zi normală de proteste, dar au început să lanseze obuze de mortieră asupra mulţimii”, a declarat Abu Rami Alhomsy, membru al Comisiei Generale a Revoluţionarilor Sirieni. “Multe femei şi mulţi copii au fost ucişi sau răniţi“, a spus el. Bilanţul nu poate fi verificat din surse independente, dat fiind că regimul sirian nu permite accesul jurnaliştilor. Autorităţile susţin că autorii atacurilor sunt “terorişti”.
Vineri, mii de sirieni au manifestat în întreaga ţară pentru a marca 30 de ani de la acţiunile de reprimare de la Hama (centru). Siria se confruntă din martie 2011 cu un val de proteste violente faţă de regimul Bashar Al-Assad, acţiunile de reprimare soldându-se, potrivit estimărilor ONU, cu aproximativ 6.000 de morţi.
Serghei Lavrov se va deplasa în Siria pentru găsirea unei soluţii politice la criză
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi şeful serviciilor de informaţii externe, Mihail Fradkov, vor merge marţi la Damasc pentru o întrevedere cu preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, în încercarea de găsire a unei soluţii diplomatice la criză, anunţă Ministerul rus de Externe. “La solicitarea preşedintelui Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov şi Mihail Fradkov se vor deplasa la Damasc pe 7 februarie pentru a se întâlni cu preşedintele Siriei“, precizează diplomaţia rusă.
“Vizita la Damasc a domnului Lavrov şi a domnului Mihail Fradkov confirmă intenţia noastră fermă de a găsi o soluţie politică la conflict”, a declarat Ghenadi Gatilov, adjunctul ministrului rus de Externe.
Sâmbătă dimineaţă, Lavrov anunţa că proiectul de rezoluţie pe tema Siriei susţinut de occidentali nu este deloc pe placul Rusiei, avertizând că dezbaterea textului în Consiliul de Securitate ONU sâmbătă ar provoca un scandal.“Proiectul de rezoluţie nu este deloc pe placul Rusiei. Dacă Statele Unite doresc încă un scandal în Consiliul de Securitate ONU, atunci să îl propună“, a avertizat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia. Şeful diplomaţiei ruse a precizat că i-a trimis vineri secretarului de Stat american, Hillary Clinton, propunerile de amendamente dorite de Rusia.
“Nu există niciun motiv ca cineva să se teamă de obiectivitatea acestor amendamente. Sper că va triumfa raţiunea asupra abordării tendenţioase. Sper că proiectul nu va fi supus la vot în forma actuală”, sublinia Lavrov. Membrii Consiliului de Securitate ONU ar urma să se pronunţe sîmbătă asupra proiectului de rezoluţie care condamnă acţiunile de reprimare din Siria. Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.
- Foreign Policy.ro: Patru motive pentru care Rusia continuă să îl protejeze pe Assad
Răsturnarea regimului Assad ar putea duce la pierderea bazei de la Tartus, ultima facilitate logistică navală pe care Rusia o deţine în afara fostului spaţiu sovietic. În consecinţă, „Rusia va face tot posibilul pentru a preveni căderea lui Assad”, crede un expert de la Universitatea Harvard. După o zi de dezbateri furtunoase în Consiliul de Securitate al ONU pe tema violenţelor din Siria, reuniunea s-a terminat fără ca statele membre cu drept de veto să ajungă la un acord. Miza era adoptarea unui plan al Ligii Arabe care cerea statelor membre să ia toate măsurile necesare pentru a stopa alimentarea cu arme a Siriei (fără a impune un embargo) şi cerea tuturor părţilor implicate oprirea imediată a violenţelor şi pedepsirea vinovaţilor de crime împotriva umanităţii.
Nu în ultimul rând, planul Ligii Arabe cerea expres preşedintelui Assad să predea puterea unui adjunct care să pregătească terenul pentru organizarea de alegeri libere. Însă, China şi Rusia se opun planului propus de Liga Arabă pe motiv că implementarea sa va conduce la răsturnarea regimului Assad. Cele două state au avertizat ca îşi vor folosi dreptul de veto.
Poziţia oficială
Nu este treaba Rusiei să decidă cine rămâne sau pleacă de la putere, spun oficialii Moscovei. ”Condamnăm utilizarea forţei de către forţele guvernamentale împotriva civililor. Dar, în acelaşi timp, condamnăm acţiunile grupurilor extremiste armate care atacă guvernul” a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Rusia consideră sugestia Ligii Arabe ca preşedintele Assad să predea puterea adjunctului său drept inacceptabilă. „Nu este treaba Consiliului de Securitate să decidă care rege sau prim ministru trebuie să plece. Orice soluţie trebuie să exprime un consens al tuturor părţilor, inclusiv al preşedintelui Assad” a declarat Vitaly Churkin, ambasadorul Rusiei la ONU. Şi China „se opune presiunilor pentru schimbarea forţată a regimului din Siria, pentru că violează Carta Naţiunilor Unite şi normele de bază care ghidează practica relaţiilor internaţionale” a precizat Li Baodong, ambasadorul chinez la Natiunile Unite.
Explicaţii informale
În ultimele luni, Rusia a fost cel mai agresiv apărător al intereselor Siriei pe scena internaţională. „Şi-a asumat acest rol din cauza importanţei economice pe care Siria o are pentru exporturile de armament rusesc, fiind totodată statul care găzduieşte singura bază militară rusească din afara fostului spaţiu sovietic. În plus, există preocuparea că protestele anti-guvernamentale de la Moscova ar putea fi inspirate de încă o revoltă populară de succes”, crede Dmitry Gorenburg, expert la Davis Center for Russian and Eurasian Studies din cadrul Universităţii Harvard.
1. Violenţele sunt departe de a fi descurajat Rusia să alimenteze în continuare regimul de la Damasc cu arme (în ianuarie un astfel de transport a făcut o oprire neprogramată în Cipru). Potrivit Oxford Analytica, Siria se află în top 5 al celor mai importante pieţe pentru armamentul rusesc. În 2010, Damascul a cumpărat aproape 6% din totalul vânzărilor de armament rusesc. Totodată, contracte în valoare de alte 4 miliarde de dolari (esenţiale pentru menţinerea în viaţă a anumitor companii din complexul militaro-industrial rusesc) urmează să fie onorate de Rusia în viitorul apropiat.
2. În plus, dincolo de contractele de armament, companiile ruseşti au investiţii de aproape 20 de miliarde de dolari în Siria în domeniul extracţiei gazelor naturale, (plus o facilitate de producţie LNG).
3. Totodată, baza de la Tartus este ultima facilitate logistică navală pe care Rusia o deţine în afara fostului spaţiu sovietic. Baza este un cap de pod rusesc în Orientul Mijlociu şi este esenţială pentru realimentarea navelor ruseşti care tranzitează Mediterana. Dmitry Gorenburg crede că este de aşteptat ca un regim care vine la putere prin forţă să nu fie foarte binevoitor faţă de Rusia (un susţinător de cursă lungă al lui Assad).
4. Nu în ultimul rând, pentru expertul de la Universitatea Harvard, deşi primăverile arabe, nu au legătură directă cu protestele din Moscova, totuşi „liderii ruşi se văd înconjuraţi de un val de proteste anti-establishment. Încă un guvern răsturnat nu are decât să maximizeze aceasta stare de spirit globală predispusă revoltelor. O teamă conexă este aceea că răsturnarea regimului Assad poate conduce la o renaştere a protestelor anti-guvernamentale din Iran, aducând instabilitatea politică şi mai aproape de frontierele Rusiei”.
Legaturi:
- Rusia inarmeaza SIRIA cu AVIOANE
- SUA a elaborat un plan de EVACUARE pentru institutiile din Orientul Mijlociu in caz de RAZBOI. Rusia trimite ARMAMENT regimului din SIRIA
- SIRIA: Assad isi pregateste RETRAGEREA IN MUNTI?
- PREGATIRI DE RAZBOI LA GRANITELE SIRIEI: Turcia si SUA si-au capacitat trupele, Siria si-a pregatit rachetele/ IRANUL SE PREGATESTE SI EL “PENTRU CE E MAI RAU”
- RUSIA schimba strategia cu SIRIA? Moscova propune O REZOLUTIE ONU care condamna violentele TUTUROR PARTILOR implicate in razboiul civil sirian
- SIRIA: exclusa din Liga Araba, “tradata” de Turcia, vizitata de Patriarhul Kirill. SE REPETA SCENARIUL LIBIA?
http://www.realitatea.net/dublul-veto-rus-si-chinez-in-cazul-siriei-slabeste-rolul-onu-ban-ki-moon_910851.html
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NB04Ak01.html
http://www.hotnews.ro/stiri-international-11425385-rezolutia-legata-siria-fost-blocat-sarkozy-rusia-china-incurajeaza-regimul-damasc-continue-violentele-delegatul-sua-onu-sunt-dezgustata-decizia-rusinoasa-celor-doua-tari.htm
Statele care au blocat Consliul de Securitate al ONU impiedicandu-l sa adopte rezolutia degata de Siria “incurajeaza regimul sa continue politica sa nemiloasa si fara speranta”, a declarat presedintele Frantei Nicolas Sarkozy in urma votului din cadrul Consiliului ONU, informeaza Reuters. Potrivit BBC News, delegatul SUA la ONU, Susan Rice, s-a declarat “dezgustata” de decizia “rusinoasa” a celor doua tari. Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton a avertizat ca blocarea Consiliului creste riscul intensificarii violentelor si a izbucnirii unui razboi civil din Siria.