SFÂNTUL IOSIF CEL MILOSTIV (Mitropolitul Iosif Naniescu) și SFÂNTUL GHEORGHE PELERINUL (Moș Gheorghe Lazăr) – NOI SFINȚI OCROTITORI AI MOLDOVEI. Mărturii documentare, slujba de priveghere și cea de proclamare a canonizării (VIDEO, FOTO)

25-03-2018 1 minut Sublinieri

DOCUMENTAR: Sfântul Ierarh Iosif cel milostiv, Mitropolitul Moldovei – de la portret la icoană

******

Doxologia:

(Video) „Sfinții canonizați astăzi ne arată cum trebuie să fie un ierarh al Bisericii și la ce înălțime se poate înălța un credincios în viața de familie” – IPS Teofan 

 

(Video) Citirea Tomosurilor Sinodale de Proclamare a Canonizării Sfinților Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și Gheorghe Pelerinul 

Proclamarea Canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv și a Sfântului Gheorghe Pelerinul (Galerie FOTO)

Închinare la Sfintele Moaște — Proclamarea Canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv și a Sfântului Gheorghe Pelerinul (Galerie FOTO)

De astăzi, credincioșii se pot închina la moaștele sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul

La Catedrala Mitropolitană din Iași a slujit astăzi Sfânta Liturghie Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor format din 14 ierarhi. Înainte de binecuvântarea de la finalul Liturghiei a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

În acest context, au fost prezentate icoanele sfinților și s-au cântat troparele. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a citit tomosul de canonizare pentru Sfântul Iosif cel Milostiv, iar Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a citit tomosul de canonizare pentru Sfântul Gheorghe.

După binecuvântare, Părintele Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură cu titlul Unitatea de credință și de neam se întărește prin lumina și rugăciunile sfinților”. A prezentat atât viața și activitatea celor doi sfinți, cât și importanța acestui moment în istoria Bisericii Ortodoxe Române. „Sfinții sunt cu adevărat vii, iar vii sunt sfinții”, a spus Preafericirea Sa, care a completat: „Fără sfințenie, nimeni nu va vedea pe Dumnezeu, iar fără sfinți nimeni nu va înțelege pe deplin ce este Biserica”.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut, la rândul său, un cuvânt de mulțumire și a dăruit Părintelui Patriarh icoanele sfinților Iosif și Gheorghe. De asemenea, a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv.

După ce toți ierarhii s-au închinat, raclele cu sfintele moaște au fost așezate în apropierea Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite de către credincioși.

Proclamarea solemnă a CANONIZĂRII SFÂNTULUI IERARH IOSIF NANIESCU, “CEL MILOSTIV”, Mitropolitul Moldovei, și a SFÂNTULUI GHEORGHE LAZĂR, “PELERINUL”

File de PATERIC ROMÂNESC de la parintele Ioanichie Balan. IPS IOSIF NANIESCU “cel sfant si milostiv”/ MOS GHEORGHE PELERINUL/ “Mai bine este a manca paine uscata, dar cu dragoste, decat vitel gras, dar cu vrajba!”


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Ierarhi romani, Patriarhul Daniel, PS Damaschin Luchian, PS Ignatie Trif, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare