Sinodul Bisericii Serbiei NU RECUNOASTE reabilitarea canonica a liderilor schismatici din UCRAINA de catre Patriarhia Constantinopolului

13-11-2018 51 secunde Sublinieri

Sinodul Bisericii Serbiei NU RECUNOASTE reabilitarea canonica a liderilor schismatici din UCRAINA de catre Patriarhia Constantinopolului

Patriarhia Serbiei nu recunoaste si nu intra in comuniune cu liderii gruparilor schismatice din Ucraina reabilitati de Constantinopol.

Purtatorul de cuvant al Sinodului Bisericii Ortodoxe a Serbiei, episcopul Irineu, a comunicat, ieri decizia luata cu privire la situatia ecleziastica din Ucraina. 

Astfel, Biserica Serbiei considera ca decizia Patriarhiei Constantinopolului de a reabilita canonic liderii factiunilor schismatice din Ucraina, Filaret Denisenko si Macarie Matelici, este neintemeiata canonic si, prin urmare, ne-obligatorie pentru Patriarhia Serbiei. 

De asemenea, Biserica Serbiei cere lamurirea problemei autocefaliei intr-un cadru panortodox cat mai curand posibil:

“Sinodul constata cu tristete ca Patriarhia Constantinopolului a luat decizia, nefundamentata canonic, de a reabilita si de a recunoaste ca episcopi doi lideri ai grupusculelor schismatice din Ucraina, Filaret Denisenko si Macarie Maletici, impreuna cu episcopatul si clerul lor.

Primul a fost cateristit la timpul sau, apoi exclus din comuniunea ecleziastica si anatemizat, pe cand al doilea a fost deja lipsit de succesiunea apostolica, de vreme ce provine din secta “auto-hirotonitilor”, motiv pentru care sinodul considera decizia amintita a Sinodului Constantinopolitan drept lipsita de constrangere pentru Biserica Ortodoxa a Serbiei.

Sinodul [Bisericii Serbiei] nu recunoaste persoanele amintite [Filaret si Macarie], precum si pe adeptii lor, drept episcopi si clerici si, drept urmare nu accepta comuniunea liturgica si canonica cu ei.

In fine, Sinodul propune Patriarhiei Constantinopolului si tuturor celorlalte biserici locale autocefale ca chestiunea autocefaliei si a diasporei ortodoxe sa fie examinate cat mai curand posibil intr-un sinod panortodox, astfel incat sinodalitatea si unitatea Bisericii sa fie confirmate si intarite si ca, pe viitor, sa fie evitate incercari precum cea prin care trece acum sfanta ortodoxie.” 

Sursa: orthodoxie.com


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi sarbi, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Sinodul Bisericii Serbiei NU RECUNOASTE reabilitarea canonica a liderilor schismatici din UCRAINA de catre Patriarhia Constantinopolului

  1. Prietenul la nevoie se cunoaste.

  2. Pingback: SINODUL UNIFICARII din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord c
  3. Pingback: ARHIEPISCOPIA CIPRULUI NU recunoaste noua structura ecleziastica din Ucraina. Mai mult decat atat, pune problema VALIDITATII TAINELOR noilor episcopi kieveni!/ Episcopul Victor al BOU - PM reclama PERSECUTII asupra parohiilor pentru a le determina sa ader
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare