SINODUL BOR s-a pronuntat prudent si conciliant pe tema AUTOCEFALIEI UCRAINEI. “Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală”
În ziua de 25 octombrie 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate următoarele hotărâri:
- A fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan al Cetății Albe-Ismail (1934-1943). Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române și prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.
- Au fost aprobate mai multe texte liturgice.
- A fost aprobat programul-cadru pentru anul 2019, „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
- Anul 2020 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
- Au fost desemnați cei trei ierarhi eparhioți care anual se vor adăuga la membrii de drept ai Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române (Președintele Sinodului Permanent și Mitropoliții din țară și străinătate). Pentru Sinodul Permanent din anul 2019 au fost desemnați Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.
- A fost evidențiat sprijinul financiar oferit de către Centrele eparhiale unităților de învățământ în anul școlar 2017-2018. Valoarea totală a acestui sprijin oferit de către cele 29 de eparhii s-a ridicat la suma de 4.939.643,57 RON. Sfântul Sinod a reînnoit apelul la sprijinirea financiară și materială a unităților școlare care au această nevoie.
- De asemenea, Sfântul Sinod a evaluat rezultatele referendumului pentru modificarea Art. 48 din Constituția României din 6-7 octombrie 2018.
Pastorația și misiunea Bisericii trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor și familiilor, folosind o cateheză adecvată și o prezență a păstorilor în mijlocul lor.Intensificarea slujirii liturgice, a vieții parohiale și a filantropiei sociale este o prioritate.
- Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.
Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
În contextul în care Patriarhia Ecumenică refuză orice consfătuire ortodoxă, iar rușii și majoritatea Bisericilor cer insistent discutarea problemei ucrainiene la nivel panortodox, decizia Sinodului nostru, timidă, sugerează o poziționare de partea Constantinopolului la nivel politic, dar o recunoaștere a faptului că dreptatea este de partea Moscovei. Poate ar fi necesară mai multă demnitate și verticalitate.
Într-adevăr, soluțiile propuse pe marginea eșecului referendumului se apropie de adevăr; e nevoie de o pastorație mai implicată. Doar că, de fapt, este necesară catehizare serioasă, care lipsește, pe care să fie adăugată pastorația.
Eu personal mi-aș dori o viziune mai curajoasă și implicată. Se vede că deocamdată domină compromisul și ezitarea, chiar dacă este păstrată linia corectă la un novel foarte formal.
Cam ternă și moale ”hotărârea” Sf Sinod în cea ce privește criza dintre Patriarhia Constantinopolei și Patriarhia Rusiei. Nu văd, ca această rezoluție căldicică, diplomatico-bisericească să ajute la ceva celor două. Iar nouă poate chiar să ne facă rău. Mă gândesc, că atunci când au fost luate necanonic bisericile din Basarabia de Sud, Bucovina de Nord și Hotin, Biserica Rusiei na folosit nici dialogul, nici cooperarea, nici corsponsabilitatea, nici sinodalitatea.
Ortodocșii români din Ucraina, atâția câț mai sunt, suferă acum și vor suferi și mai mult, iar BOR nu face mare lucru pentru ei. Drept este, că și statul român este invizibil pt aceștia! Deznaționalizarea lor tropăie pe ultima sută de metri!!! Desigur, putem spune, că avem acum ierarhi români prin părțile acelea, dar ce folos? Dacă nu-L promovăm pe Adevăr în mod clar și apăsat, atunci ce facem de fapt? Iar criza aceasta actuală între Constantinopol, Moscova și Kiev ar putea constitui o trambulină pt interesele românești (bisericești) în Zona Basarabiei și Bucovinei de Nord!!!
1) Doream alta lamurire: noul patriarh al Ucrainei este trecut in dipticepa BOR ?
Este pomenit la liturghie alaturi de ceilalti intaistatori ai Bisericilor Ortodoxe ?
Poate ne spune cineva.
2) Care din patriarhii bisericilor ortodoxe surori il pomenesc, in afara patriarhului din Constantinopol ?
Politica și iar politică!!!1
Kievul trebuie să contraatace pe plan politic deoarece militar nu are destule mijloace.
Este greu eînțeles ca biserica dintr-un stat național să fie subordonate unui al stat ortodox dar agresiv și agresor.În Basarabia românească situație este identică dar Maica Rusie nu-și face astfel de probleme .Unde nu merge cu vorba bună folosim tancul.
Domnul Iisus nu i-a condamnat pe cei care l-au răstignit ci pe trădători .
Cine are urechi ….
SUA fac presiuni asupra lui Igor Dodon, iar Patriarhul Rusiei și-a amânat vizita în R.Moldova
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, urma să efectueze o vizită în Republica Moldova în perioada 25-28 octombrie. Ulterior acesta a anunțat că își scurtează vizita cu două zile. El urma să vină la Chişinău sâmbătă, 27 octombrie, ulterior să meargă la Comrat și la Bălți.
https://radiochisinau.md/patriarhul-rusiei-sia-amanat-vizita-in-rmoldova—76998.html
Președintele Igor Dodon riscă să fie suspendat din nou din funcție dacă nu va semna trei legi adoptate de către deputați: legea privind transmiterea Stadionului Republican Ambasadei SUA, cea care stabilește ca Ziua Europei să fie sărbătorită la 9 mai și noul Cod al audiovizualului.
https://radiochisinau.md/igor-dodon-risca-sa-fie-suspendat-din-nou-din-functie—77028.html
Citeam zilele trecute la pr. Gheorghe Florovsky despre Unitatea Bisericii dupa chipul Sfintei Treimi… Ma doare sufletul cand vad ce se intampla in jurul meu si ma intreb daca venind Domnul va recunoaste in noi Biserica Sa, ori ne va spune ca nu ne cunoaste.
https://inliniedreapta.net/stire/fost-angajat-cia-explozie-politica-si-religioasa-intre-moscova-si-romania-daca-patriarhul-ecumenic-va-declara-ca-doar-bor-are-drepturi-pe-teritoriul-canonic-al-r.-moldova/