“SINODUL REUNIFICARII” din Ucraina a fost stabilit pentru 15 decembrie. PF Bartolomeu i-a transmis IPS Onufrie ca nu-si va mai putea pastra TITULATURA IERARHICA/ Porosenko va participa la Sinod. IPS Emanuel al Frantei va conduce sedinta/ “PATRIARHUL” FILARET are OBIECTII fata de regulile Sinodului stabilite de Patriarhia Ecumenica

7-12-2018 55 secunde Sublinieri

Presedintele Ucrainei, Porosenko, a anuntat ca “Sinodul Reunificarii”, care ar trebui sa aleaga primatul bisericii autocefale a Ucrainei si sa aprobe statutul acestei structuri ecleziastice, va avea loc pe 15 decembrie. 

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis, de asemenea, intr-o scrisoare transmisa Mitropolitului Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), ca Sinodul Reunificarii va fi condus de catre Mitropolitul Emanuel al Frantei si ca vor vota pentru alegerea noului primat episcopii, precum si clerici si laici. Dupa ce i-a reprosat Mitropolitul Onufrie, care poarta titlul oficial “al Kievului’, ca nu a intrat in legaturi canonice cu Filaret Denisenko si Macarie Maletici si structurile lor, PF Bartolomeu il anunta pe acesta ca, dupa ce va fi ales noul primat al bisericii kievene, IPS Onufrie nu va mai putea purta, “canonic si ecleziologic”, titlul de “mitropolit al Kievului”

Mitropolitul Onufrie ar fi returnat scrisoarea Patriarhului Bartolomeu fara niciun comentariu.

De cealalta parte, Sinodul condus de Filaret Denisenko a emis un comunicat in care a adus cateva precizari critice fata de modalitatea in care Patriarhia Ecumenica intelege organizarea “Sinodului Reunificarii”. Astfel, Sinodul “Patriarhiei” Kievului (PK) contesta regula potrivit careia, pe langa episcopi, pot vota si clerici si laici pentru noul primat. De asemenea, Sinodul PK cere sa fie reprezentat in prezidiul care va conduce sedinta Sinodului Reunificarii, precizand ca este cea mai indreptatita structura ecleziastica pentru a ocupa o astfel de pozitie. In continuare, comunicatul contine referiri la justetea ridicarii bisericii ucrainene la rang de patriarhie, avand in vedere numarul de credinciosi si intemeierea sa de catre Sfantul Apostol Andrei, si lasa deschisa chestiunea candidaturii lui Filaret Denisenko (anterior acesta transmisese ca nu va candida pentru pozitia de primat).

Potrivit surselor media rusesti, statutul noii biserici ucrainene prevede ca aceasta, cu toate ca va fi autocefala, va ramane Mitropolie, se va consulta cu Fanarul asupra chestiunilor de interes global bisericesti, va primi mir de la Constantinopol si va canoniza sfinti doar cu acordul acesteia.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Transcrieri-Redactari, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““SINODUL REUNIFICARII” din Ucraina a fost stabilit pentru 15 decembrie. PF Bartolomeu i-a transmis IPS Onufrie ca nu-si va mai putea pastra TITULATURA IERARHICA/ Porosenko va participa la Sinod. IPS Emanuel al Frantei va conduce sedinta/ “PATRIARHUL” FILARET are OBIECTII fata de regulile Sinodului stabilite de Patriarhia Ecumenica

 1. Parca vad ca Bartolomeu o sa-l mai afuriseasca o data pe Filaret exact pe motivele pentru care au facut-o si rusii…

 2. Si apoi…ce urmeaza?Macedonia si Muntenegru?Sa-i pedepseasca pe sarbi cu nu-s cu PE ,apoi pe greci ca sunt “oscilanti’ in relatie cu fanarul? Asta-i nebunia cea de pe urma!Doamne fereste!

 3. “Doamne fereste!”

  Amin!

 4. @Pr.Gabriel
  Urmeaza razboiul si va folosit acest pretext pentru a i se da o motivatie religioasa, pentru a demoniza Biserica!

  Patriarhul ortodox rus Kirill a denunţat vineri ”persecuţiile” împotriva clerului şi credincioşilor ortodocşi ucraineni rămaşi sub tutela Moscovei
  Poliţia ucraineană a lansat în ultimele săptămâni percheziţii în mai multe biserici ale Patriarhiei Moscovei.
  Preoţii “sunt convocaţi pentru ‘discuţii’ şi interogatorii de către serviciile de securitate ucrainene, sunt reţinuţi sub diferite pretexte (…) şi sunt supuşi unor percheziţii umilitoare”.
  Patriarhul Kirill a transmis mesajul său Papei Francisc, Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, precum şi preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel.
  https://wwwb.agerpres.ro/mondorama/2018/12/14/rusia-patriarhul-kirill-denunta-persecutiile-impotriva-clerului-si-credinciosilor-ortodocsi-ucraineni-ramasi-sub-tutela-moscovei–228019

 5. Pingback: SINODUL UNIFICARII din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord c
 6. Pingback: Parlamentul Ucrainei obliga Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei sa-si schimbe numele/ PF Kirill: scrisoare adresata primatilor ortodocsi. „Este cert ca SCENARIUL UCRAINEAN poate fi repetat in oricare alta biserica locala”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare