Parlamentul Ucrainei obliga Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei sa-si schimbe numele/ Se pregateste PRELUAREA bisericilor si parohiilor „rusilor”?/ Patriarhul Kirill cere, intr-o scrisoare adresata TUTUROR primatilor ortodocsi, sa nu recunoasca noua „pseudo-biserica”. „Este cert ca SCENARIUL UCRAINEAN poate fi repetat in oricare alta biserica locala”

21-12-2018 3 minute Sublinieri

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat astazi o lege care obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP) să îşi schimbe numele. Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată.

În prezent, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP)se numeşte oficial ”Biserica Ortodoxă Ucraineană”.   Legea adoptată obligă  Biserica Ortodoxă Ucraineană să indice în titlu că aparţine de Biserica Ortodoxă Rusă (BORu). Nota explicativă motivează această indicaţie prin faptul că centrul BORu se află într-o ţară care a comis agresiune militară împotriva Ucrainei.

Biserica Ortodoxă Ucraineană susţine că decizia Radei Supreme este ilegală şi a promis că va lupta pentru pastrarea numelui actual.  „Suntem martori ai intervenţiei statului în treburile bisericii, depăşind autoritatea sa şi încălcand Constituţia. Biserica se poate redenumi voluntar, iar statul nu are dreptul să facă acest lucru”, a declarat Vasili Anisimov, şeful serviciului de presa al Biserica Ortodoxă Ucraineană, pentru Interfax.

Pe 15 decembrie, în Ucraina a fost înfiinţată o nouă biserică ortodoxă sub auspiciile Patriarhiei de la Constantinopol. Acesta se va numi oficial Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată după ce mai mulţi deputaţi ucraineni şi-au împărţit pumni din cauza unui banner. Motivul, la tribuna centrală a fost plasat un banner pe care era poza oligarhului Victor Medvedciuk, care ar fi rudă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Pe banner era scris „Vladimir Medvedciuk-agentul lui Putin. Să fie Judecat”. Un deputat din partea Blocului de Opoziţie a luat bannerul de pe tribuna centrală. Imediat de el s-a apropiat un ales al Frontului Popular. Între cei doi s-a iscat un conflict care a degenerat într-un schimb de pumni. Imediat s-au apropiat şi alţi colegi, iar disputa s-a transformat într-o bătaie generală, informează deschide.md.

Preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, şi-a îndemnat colegii la calm şi a spus că în Parlamentul Ucrainei nu este loc de bătaie. Oligarhul Victor Medvedciuk este şi unul dintre oamenii de afaceri care controlează câteva instituţii media de la Kiev. Acesta a fost implicat în negocierile privind schimbul de prizonieri între Kiev şi regimurile separatiste din Doneţk şi Lugansk. În timpul conferinţei de presă anuale susţinute de Vladimir Putin la 20 decembrie, acesta a spus că Victor Medvedciuk a zburat de mai multe ori la Moscova, doar că toate vizitele au fost coordonate de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Anterior presa de la Kiev a scris despre mai multe vizite a lui Victor Medvedciuk la reşedinţa lui Petro Poroşenko care ar fi avut loc noaptea.

Nota noastra

Adoptarea legii privind redenumirea Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei) in Biserica Ortodoxa a Rusiei din Ucraina este considerata de „canonici” (membrii structurii ecleziastice subordonate Moscovei) drept un prim pas spre confiscarea proprietatilor si parohiilor de catre noua structura „unificata” a „schismaticilor autocefali”. De altfel, Rada are in vedere adoptarea unei alte legi, inca nevotata, care sa reglementeze „trecerea” unei parohii de la una din structuri la cealalta prin vot. Criticii acestei legi spun ca, de vreme ce apartenenta la o comunitate religioasa nu e clarificata in legea ucraineana, votul va putea fi dat de oricine se considera membru al comunitatii, ceea ce ar putea deschide calea unor abuzuri. „Schema e simpla: o multime de oameni care fac „trecerea” (si care nu sunt neaparat ai locului) se vor aduna in fata bisericii. Vor vota ca aceasta apartine, de acum, „Bisericii Ortodoxe din Ucraina” (cea autocefala). Din 2014, 60 de biserici ale structurii ecleziastice canonice din Ucraina au fost confiscate prin astfel de „referendumuri”, dar practica era considerata ilegala. Prin legea 4128, ea intra in legalitate”, considera orthodoxie.com.

Reprezentantii „canonicilor” au declarat, de altfel, ca nu vad niciun motiv de a-si schimba numele si ca nu se considera vizati de lege, de vreme ce centrul lor se afla in Kiev, nu in Moscova.

In schimb, Mitropolitul Epifanie, primatul ales al „autocefalilor”, a afirmat ca, dupa „Sinodul Unificarii”, Mitropolitul Onufrie (BOU – PM) nu se mai poate intitula „al Kievului”, de vreme ce primatul BOU – Kiev este, in acelasi timp, si mitropolitul canonic al Kievului. „Mitropolitul Onufrie va fi doar mitropolitul Bisericii Ortodoxe a Rusiei din Ucraina”, a declarat Epifanie. De asemenea, Epifanie a aratat ca este deschis pentru relatii amicale cu BOU – PM, afirmand ca „avem nevoie de dialog”, de relatii constructive, nu de vendete. „Trebuie sa ajungem la intelegere, nu la dusmanie”, a mai aratat Epifanie, care a adaugat ca „daca vor simti dragoste (membrii BOU-PM – n.n.) se vor alatura bisericii locale.” Epifanie a multumit, de asemenea, SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei in a avea o biserica independenta. 

Dupa „Sinodul Unificarii”, structura ecleziastica ce va dobandi autocefalia de la Patriarhia Constantinopolului va fi condusa de un mitropolit. Cu toate acestea, dupa eveniment, Filaret Denisenko, reabilitat de Constantinopol, dar fara rangul auto-atribuit de „patriarh al KievuluI”, a afirmat ca el ramane pana la sfarsitul vietii „patriarhul emerit” al bisericii autocefale. 

De partea cealalta, Patriarhul Kirill a trimis o scrisoare catre toti liderii Bisericilor Ortodoxe surori, aratand ca la Kiev a avut loc o „adunare nelegala” in care s-au unit doua organizatii „schismatice”. Din BOU-PM au participat la aceasta adunare doar doi episcopi, in ciuda presiunilor, care au fost suspendati din pozitiile lor din cauza alaturarii cu „schismaticii”. Patriarhul rus a mai aratat ca autocefalia a fost proiectul liderului laic al Ucrainei, care a avut obiective politice in acest sens, ducand la interventia statului in viata bisericii. In scrisoare se precizeaza ca reprezentantii Patriarhiei Ecumenice au stat la prezidiul adunarii alaturi de Porosenko, presedintele Ucrainei, care s-a impartasit la greco-catolici, si de cei doi lideri schismatici, „anatemizatul” Filaret Denisenko si Macarie Maletici, „care nu are succesiune apostolica.”

In continuare, PF Kirill a scris ca „nu a avut loc nicio unificare. Schismaticii au fost si sunt, in continuare, in afara Bisericii. Chiar si amestecandu-se, sunt inca o minoritate ăe harta ortodoxa a Ucrainei.” Potrivit statisticilor invocate de liderul religios rus, BOU-PM detine peste 12.000 parohii, dublu fata de numarul parohiilor ce compun structurile schismatice. Mai departe, Kirill a reamintit ca PF Bartolomeu a promis, la Chambesy, in ianuarie 2016, ca nu va actiona unilateral in chestiunea autocefaliei Ucrainei inainte sau dupa Sinodul din Creta, incalcandu-si, astfel, cuvantul.

PF Kirill a comparat situatia din Ucraina cu cea creata in anii 1990 in Bulgaria, unde autoritatile statului au sprijinit activ o organizatie schismatica. Pe atunci, solutia propusa de Patriarhul Bartolomeu viza legalizarea schismei si demisia patriarhului canonic al Bulgariei, se arata in scrisoarea citata, pe cand Patriarhia Moscovei a insistat pentru organizarea unui Sinod Pan-Ortodox la Sofia, care a decis, dimpotriva, sa protejeze organizatia canonica si primatul legal al acesteia. Kirill ii acuza pe reprezentantii Patriarhiei Ecumenice de „profunda deviere de la traditia canonica ortodoxa si ecleziologia patristica”. „Este cert ca scenariul ucrainean poate fi repetat in oricare alta biserica locala”, a mai adaugat patriarhul rus. 

In final, Patriarhul Kirill a cerut primatilor Bisericilor Ortodoxe locale sa nu recunoasca rezultatele adunarii nelegale a schismaticilor, sa nu intre in comuniune cu nou creata „pseudo-structura” ecleziastica, precum si sa protesteze deschis fata de actiunile care sunt „devastatoare” pentru ortodoxie. 

Later Edit: Ce vor face comunitatile românești?/ „SINODUL UNIFICARII” din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord cu Patriarhul Bartolomeu in cazul Ucrainei

“SINODUL REUNIFICARII” din Ucraina a fost stabilit pentru 15 decembrie. PF Bartolomeu i-a transmis IPS Onufrie ca nu-si va mai putea pastra TITULATURA IERARHICA/ Porosenko va participa la Sinod. IPS Emanuel al Frantei va conduce sedinta/ “PATRIARHUL” FILARET are OBIECTII fata de regulile Sinodului stabilite de Patriarhia Ecumenica

Politia si Securitatea Ucrainei au PERCHEZITIONAT biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei si resedinta Staretului LAVREI PECERSKA

Acord intre Patriarhul Bartolomeu si Porosenko. Presedintele Ucrainei: REPREZENTANTII PATRIARHIEI MOSCOVEI SA PLECE DIN TARA!/ Interviu halucinant al unui ierarh ecumenic: Constantinopol NU a recunoscut Patriarhia Kievului; Biserica Patriarhiei Moscovei nu mai exista in Ucraina! Pe de alta parte, ierarhul constantinopolitan sustine SLUJIREA IN LIMBA ROMÂNĂ/ IPS Nicolae al Mesaghiei: „Prima întrebare este: e oare atât de necesară autocefalia din punct de vedere duhovnicesc?”

Sinodul Bisericii Serbiei NU RECUNOASTE reabilitarea canonica a liderilor schismatici din UCRAINA de catre Patriarhia Constantinopolului

SINODUL BOR s-a pronuntat prudent si conciliant pe tema AUTOCEFALIEI UCRAINEI. “Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală”

Acord intre Patriarhul Bartolomeu si Porosenko. Presedintele Ucrainei: REPREZENTANTII PATRIARHIEI MOSCOVEI SA PLECE DIN TARA!/ Interviu halucinant al unui ierarh ecumenic: Constantinopol NU a recunoscut Patriarhia Kievului; Biserica Patriarhiei Moscovei nu mai exista in Ucraina! Pe de alta parte, ierarhul constantinopolitan sustine SLUJIREA IN LIMBA ROMÂNĂ/ IPS Nicolae al Mesaghiei: „Prima întrebare este: e oare atât de necesară autocefalia din punct de vedere duhovnicesc?”

AUTOCEFALIA UCRAINEI – TACIUNELE FIERBINTE CARE RISCA SA INCENDIEZE INTREAGA ORTODOXIE. Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei – TEXT INTEGRAL/ Analize si comentarii despre implicatiile conflictului dintre Patriarhia Constantinopolelui si Patriarhia Moscovei


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Kirill, Transcrieri-Redactari, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Parlamentul Ucrainei obliga Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei sa-si schimbe numele/ Se pregateste PRELUAREA bisericilor si parohiilor „rusilor”?/ Patriarhul Kirill cere, intr-o scrisoare adresata TUTUROR primatilor ortodocsi, sa nu recunoasca noua „pseudo-biserica”. „Este cert ca SCENARIUL UCRAINEAN poate fi repetat in oricare alta biserica locala”

  1. Sper ca romanii vor avea mai multa minte si nu vom ajunge ca in Bulgaria sau Ucraina !

  2. Trebuie menționat că BOU-PM este o structură autonomă. Chiar dacă nu este autocefală și aparține de Moscova, ea are autonomie, adică se guvernează singură, alegându-și singură Mitropolitul și toate deciziile sunt luate pe plan local. Denumirea de Biserica Rusă din Ucraina nu ar reprezenta realitatea. Nu este Biserică rusă, ci ucrainiană; ea este o Biserică Locală.

    Întreruperea comuniunii cu Constantinopolul efectuată de Moscova ar fi trebuit operată de toate Bisericile Autocefale, deoarece această sancțiune se impune asupra celor care intră în comuniune cu clerici și grupări schismatice. Dacă până la declararea autocefaliei nu era implicată direct decât Moscova, reacția aceasta ar trebui să intervină și din partea celorlalte Biserici. Cel puțin nu ar fi normal să intervină o schismă internă în Ortodoxie și ar trebui evitată situația în care unele Biserici vor fi în comuniune cu unele, iar altele nu.

  3. Pingback: PF BARTOLOMEU a semnat TOMOSUL de acordare a AUTOCEFALIEI Ucrainei. Autonomia noii structuri ecleziastice este LIMITATA, iar DIASPORA ucraineana se afla sub controlul Fanarului/
  4. Pingback: Sfantul Munte Athos nu va participa la ceremonia de intronizare a noului primat al Kievului, Epifanie/ Mitropolitul Serafim al Pireului cere Sinodului Bisericii Greciei sa nu recunoasca noua structura autocefala a Ucrainei
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare