Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti protesteaza fata de evenimentele legate de conferinta ”Fata nevazuta a homosexualitatii”: ”REINSTAURAREA CENZURII IN ROMANIA INCEPE CU MEDIUL ACADEMIC”

26-02-2015 4 minute Sublinieri

conferinta-fata-nevazuta-a-homosexualitatii-602x400

Societatea Studenților Universității București (SSUB) şi alte 13 ONG-uri au emis un comunicat oficial prin care condamnă și cer reparații Ministerului Tineretului și Sportului pentru decizia acestuia de a anula găzduirea, la Casa de Cultură a Studenților din București a conferinței „Tulburarea identității de gen și viitorul omenirii.

Conferința, programată pentru 18 februarie, urma să cuprindă și lansarea oficială a cărții „Fața nevăzută a homosexualității” scrisă de Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău. Însă, la presiunile grupurilor de asalt pro-homosexualitate, gazdele conferinței  nu au mai dorit să pună Casa de cultură a Studenților la dispoziția organizatorilor. Motivele invocate de oficiali au fost acelea că ideile promovate de carte contravin „principiilor de funcționare ale instituției”, precum și „politicilor publice în domeniul tineretului”, adoptate de Ministerul Tineretului și Sportului.

Prin comunicatul intitulat Reinstaurarea cenzurii în România începe cu mediul academic , cele 14 ONG-uri atrag atenţia asupra actelor de cenzură ce au loc sub pretextul „toleranței”:

„Constatăm că la 25 de ani de la momentul în care s-a murit în stradă pentru libertatea opiniei, a reînceput să se manifeste în România o tendință alarmantă, anume evacuarea din spațiul public a părerilor care contravin ideologiei oficiale. Aceasta nu mai poate fi pusă la îndoială, iar contra celor care totuși o fac, se folosesc metode discriminatorii și coercitive. În acest moment, în România discursul conservator începe să devină indezirabil, iar fidelii săi, să fie cenzurați, culmea, sub pretextul „toleranței”. Toleranță care pare să fie unidirecțională!”, se arată în comunicatul SSUB.

De asemenea, comunicatul semnalează „derapajele” ce au loc în alte ţări din dorinta de a nu jigni comunitatea homosexuala:

„Dorim să comunicăm autorităților că în alte țări acest fenomen de suprimare a libertății în numele „toleranței” a luat proporții inimaginabile: spre exemplu, în Franța s-a ajuns până acolo încât a fost interzisă utilizarea în actele oficiale a cuvintelor „mamă” și „tată”, pentru „a nu jigni demnitatea persoanelor homosexuale”!

NU ne dorim un astfel de viitor pentru mediul academic și în general pentru România și solicităm celor care au fost învestiți vremelnic la conducerea destinelor acestei țări să se comporte responsabil”mai scrie în comunicatul oficial.

În finalul, conducerea SSUB cere demisia oficialilor vinovaţi şi anunţă intenţia de a merge în instanţă:

“Considerăm inacceptabil actul de cenzura prin care Ministerul Tineretului ne-a interzis accesul în instituția-simbol a studentimii, care este Casa de Cultură a Studenților. Din acest motiv, urmează să utilizam căile legale pentru repararea prejudiciului moral și material produs dacă, în cel mai scurt timp, conducerea MTS nu înțelege să prezinte scuze publice și să ofere reparațiile ce se impun.”, a declarat Presedintele SSUB, George Velcea.

Iată textul integral al comunicatului SSUB:

Societatea Studenților Universității București (SSUB) condamnă și cere reparații Ministerului Tineretului și Sportului pentru decizia acestuia de a anula găzduirea, la Casa de Cultură a Studenților din București (C.C.S.), a conferinței „Tulburarea identității de gen și viitorul omenirii”. Conferința, programată pentru 18 februarie, urma să cuprindă și lansarea oficială a cărții „Fața nevăzută a homosexualității” scrisă de Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău.

Prin adresa scrisă cu nr. 143/17.02.2015, C.C.S. și-a motivat decizia prin aceea că o astfel de carte, prin conținutul său, ar contraveni „principiilor de funcționare ale instituției”, precum și „politicilor publice în domeniul tineretului”, adoptate de Ministerul Tineretului și Sportului.

Organizatorii evenimentului, desfășurat în cele din urmă într-un spațiu privat, consideră ca lipsită de temei această decizie și atrag atenția că nicio politică publică nu poate avea întâietate și nici nu poate contrazice prevederile constituționale care, la art. 30, creează obligații clare față de stat în interzicerea cenzurii.

Cartea „Fața nevăzută a homosexualității” este o lucrare științifică și conține statistici, cercetări și studii științifice din peste 500 de surse bibliografice. Însă orice discuție despre conținutul și oportunitatea cărții este inutilă, câtă vreme nu s-a dorit o dezbatere, fie și pe o temă sensibilă, ci suprimarea ei.

Constatăm că la 25 de ani de la momentul în care s-a murit în stradă pentru libertatea opiniei, a reînceput să se manifeste în România o tendință alarmantă, anume evacuarea din spațiul public a părerilor care contravin ideologiei oficiale. Aceasta nu mai poate fi pusă la îndoială, iar contra celor care totuși o fac, se folosesc metode discriminatorii și coercitive. În acest moment, în România discursul conservator începe să devină indezirabil, iar fidelii săi, să fie cenzurați, culmea, sub pretextul „toleranței”. Toleranță care pare să fie unidirecțională!

Dorim să comunicăm autorităților că în alte țări acest fenomen de suprimare a libertății în numele „toleranței” a luat proporții inimaginabile: spre exemplu, în Franța s-a ajuns până acolo încât a fost interzisă utilizarea în actele oficiale a cuvintelor „mamă” și „tată”, pentru „a nu jigni demnitatea persoanelor homosexuale”!

NU ne dorim un astfel de viitor pentru mediul academic și în general pentru România și solicităm celor care au fost învestiți vremelnic la conducerea destinelor acestei țări să se comporte responsabil.

Menționăm că la conferință au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai comunității LGBT din România, care au putut lua cuvântul. Pe lângă faptul ca aceștia au recunoscut că nu au citit cartea pe care o comentau, ceea ce a dat naștere unui moment hilar, apreciem că dezbaterea și-ar fi găsit foarte bine loc în spațiul Casei de Cultura a Studenților. Înregistrarea conferinței este disponibilă oricui la www.youtube.com/watch?v=BFMiJ-3ye80

De altfel și SSUB luptă împotriva fenomenului discriminării, iar în ultimii ani a organizat mai multe evenimente privind combaterea discriminării, unul dintre acestea chiar în parteneriat cu Universitatea din București[1].

Precizăm că nu ne-am propus, în niciun caz, să ne îndreptăm contra unor persoane sau comunități, iar evenimentul a fost organizat la cererea studenților, care au manifestat un deosebit interes față de acest subiect, dovadă fiind faptul că sala conferinței a fost neîncăpătoare.

“Considerăm inacceptabil actul de cenzura prin care Ministerul Tineretului ne-a interzis accesul în instituția-simbol a studentimii, care este Casa de Cultură a Studenților. Din acest motiv, urmează să utilizam căile legale pentru repararea prejudiciului moral și material produs dacă, în cel mai scurt timp, conducerea MTS nu înțelege să prezinte scuze publice și să ofere reparațiile ce se impun.”, a declarat Presedintele SSUB, George Velcea.

Totodată, SSUB cere demisia oficialilor vinovați.

De asemenea, catalogăm ca inoportună reacția Universității din București, care s-a „dezis” de evenimentul nostru, în condițiile în care nu era nici organizatoare și nici parteneră a conferinței, iar aceasta nu urma să se desfășoare în vreunul din spațiile instituției.

Reamintim că, în urmă cu un an, unei alte asociații studențești, Studenți pentru Viață, i s-a interzis, tot în ultimul moment, participarea la un târg educațional organizat chiar de Universitatea București, din cauza atașamentului acestei organizații la principii văzute de unii ca „neconforme”. Prin poziția sa, conducerea UB cedează comod tentației de a capitula în fața corectitudinii politice.

Se solidarizează cu prezenta scrisoare:

Asociația Christiana (co-organizatoare a evenimentului suprimat)

Și următoarele organizații non-guvernamentale:

Societatea Europeana pentru Justitie

Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public

Alianța Familiilor din România

Liga de Utilitate Publică

Asociația „Rost”

Asociația „Familia Tradițională”

Asociația pentru Revigorarea Tradiției

Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”

Asociația Generală a Românilor Uniți (Greco-Catolici)

Federația Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din România

Asociaţia pentru apărarea familiei şi copilului

Asociaţia Dascălilor din România

[1] www.ssub.ro/2014/03/combaterea-discriminarii-in-mediul-universitar-si-a-atins-scopul/


Categorii

1. DIVERSE, Corectitudine politica/ Marxism cultural, Homosexualitate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti protesteaza fata de evenimentele legate de conferinta ”Fata nevazuta a homosexualitatii”: ”REINSTAURAREA CENZURII IN ROMANIA INCEPE CU MEDIUL ACADEMIC”

  1. Pingback: TOLERANTA – NOUA REEDUCARE | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: LA NOI SE POATE IMPUNE DICTATURA GAY? NU, PENTRU CA DEJA EXISTA: TVR, amendata de CNA pentru emisiunea dedicata cartii “FATA NEVAZUTA A HOMOSEXUALITATII”. Membru al CNA: “CUM ISI PERMIT ASA CEVA?”/ Marea Britanie: copiii care vor c
  3. Pingback: VIRGILIU GHEORGHE despre AMENDAREA emisiunii TV “Universul Credintei”: “NE INDREPTAM CU PASI REPEZI SPRE UN NOU TOTALITARISM”. Un alt pericol al deciziei CNA: PRECEDENT PENTRU CENZURAREA OPINIILOR NU DOAR IN SPATIUL PUBLIC, CI SI I
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare