SUA contreaza Iranul in stramtoarea Ormuz. RAZBOIUL AR PUTEA INCEPE PANA IN MARTIE?

30-12-2011 6 minute Sublinieri

Serghiei Lavrov, min. de externe al Rusiei: Pentru noi, orice incercare de a transforma problema nucleara a Iranului in confruntare directa prin noi sanctiuni si amenintari cu forta sunt inacceptabile

  • Hotnews:

Un portavion american a fost identificat in zona manevrelor navale – amiral iranian

Un avion iranian a “identificat” un portavion american in zona manevrelor navale efectuate de marina in regiunea extrem de sensibila a stramtorii Ormuz, a afirmat un oficial militar, citat joi de agentia oficiala Irna, preluata de AFP.“Un avion de supraveghere iranian a identificat un portavion american in zona manevrelor unde sunt amplasate navele iraniene si a facut poze si filme”, a spus amiralul Mahmoud Moussavi.

“Aceasta demonstreaza ca marina iraniana observa si supravegheaza toate miscarile fortelor (…) (straine) din zona”, a adaugat el. Iran, care a inceput sambata zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in marea Oman si in oceanul Indian, a evocat posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol.

Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, a sustinut miercuri ca este “foarte usor” pentru Iran sa inchida stramtoarea Ormuz, adaugand insa ca deocamdata nu este necesara o astfel de masura. Aceasta stramtoare, pe unde trece intre o treime si 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabila din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, si a adancimii sale, care nu trece de 60 de metri.

Reactionand la amenintarea iraniana, Statele Unite, care mentin in zona o puternica prezenta militara, prin Flota a V-a, au avertizat ca “nicio perturbare a traficului maritim in stramtoarea Ormuz nu va fi tolerata”. In afara de Iran, al doilea producator din OPEC, alte tari din Golf, precum Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Qatar si Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin aceasta stramtoare.

SUA: Nave de razboi americane au traversat fara probleme Stramtoarea Ormuz

Doua nave de razboi americane au traversat stramtoarea Ormuz, fara probleme, in ciuda amenintarilor iraniene de a inchide trecerea maritima strategica, in cazul unor noi sanctiuni internationale, au anuntat joi Fortele Navale americane, citate de AFP.

Portavionele USS John C. Stennis si crucisatorul USS Mobile Bay “au efectuat o trecere de rutina programata prin Stramtoarea Ormuz” marti, a declarat un purtator de cuvant al Celei de-a Cincea Flote americane, Rebecca Rebarich. Armata SUA nu a mentionat nici o tensiune in relatia cu fortele navale iraniene, in ciuda declaratiilor amenintatoare venite atat din partea Teheranului, cat si a Washingtonului, in ultimele zile.

“Contactele noastre cu Marina iraniana urmeaza in continuare practicile normale, bine cunoscute, conform rutinei si intr-o maniera profesionala “, a declarat locotenentul Rebarich intr-un email transmis de la cartierul general al flotei din Bahrein. Cele doua nave americane au facut o oprire in portul Jebel Ali, Emiratele Arabe Unite, inainte de a traversa Stramtoarea Ormuz spre Marea Arabiei, unde acestea trebuie sa ofere sprijin aerian pentru fortele NATO din Afganistan.

Navele au trecut prin Stramtoarea Ormuz, in contextul in care Marina iraniana a inceput sambata zece zile de manevre in regiune, in Marea Oman si Oceanul Indian. Un oficial militar iranian, citat joi de agentia de stiri oficiala IRNA, a anuntat ca un avion iranian a “identificat” un portavion american in zona de manevre navale. “Un avion de supraveghere iranian a identificat un portavion american in zona manevrelor unde sunt amplasate navele iraniene si a facut poze si filme“, a spus amiralul Mahmoud Moussavi. […]

Iranul nu are capacitatea militara de a bloca stramtoarea Ormuz – experti americani

Amenintarea Iranului privind inchiderea stramtorii Ormuz ar putea fi foarte greu transpusa in practica, avand in vedere ca Teheranul nu dispune de forta necesara pentru o blocada fizica, considera expertii americani consultati de agentia Reuters. Acestia noteaza insa ca Iranul castiga din punct economic doar prin simpla agitare a acestei amenintari, avand in vedere majorarea cotatiei petrolului, in urma nervozitatii pietelor.

Fortele navale iraniene nu au capacitatea sa sustina o blocada fizica a stramtorii Ormuz, dar detine puitoare de mine si rachete capabile sa provoace destule pagube, spun analistii citati. “Nu va fi floare la ureche” pentru Iran, spune Caitlin Talmadge, profesor la George Washington University. Dar, “daca Teheranul vrea intr-adevar sa provoace necazuri, ar putea”.

Expertii noteaza ca Flota a V-a americana, amplasata in Bahrain, monitorizeaza permanent zona si activitatile de amplasare de mine nu ar putea scapa nedetectate.

Care este componenta Flotei a V-a

Flota a V-a avertizase miercuri ca nu va tolera nicio perturbare a traficului maritim prin stramtoare, dupa ce un oficial iranian de rang inalt a spus ca Teheranul poate inchide cu usurinta traficul in Ormuz: “Este intr-adevar foarte usor … sau, cum spun iranienii, la fel de usor ca si cum ai bea un pahar de apa”. Amenintarile iraniene vin dupa ce Uniunea Europeana a decis sa inaspreasca sanctiunile impotriva Teheranului, din cauza controversatului program nuclear al acestuia.

Declaratiile belicoase ale Iranului privind inchiderea stramtorii Ormuz nu sunt noi dar aceasta cale maritima esentiala pentru traficul petrolului, care are o largime de 34 km in cel mai ingust punct al sau, nu a fost pana in prezent blocata vreodata. Contextul amenintarilor formulate de Iran este insa unul nou, in conditiile in care Teheranul se simte acum mai amenintat ca niciodata de impunerea unor noi sanctiuni asupra exporturilor sale de petrol.

“Ne aflam intr-un joc al amenintarilor. Daca ii scoti de pe piata petrolului, nu au nciun interes ca aurul negru sa mai treaca prin stramtoare”, spune Vali Nasr, profesor la Tufts University. Mesajul Iranului este: “Daca ne scoateti din joc, nu avem niciun interes sa permitem altora sa participe la joc”, adauga Nasr, fost consilier la departamentul de Stat.  Iranul nu va fi insa capabil sa mentina o blocada in stramtoare deoarece are flota formata din vase mici, care nu au capacitatea de a ramane in ape deschise in formatie coordonata timp de zile intregi, explica analistii.

Hartuirea tancurilor petroliere, in loc de blocada

Iranul ar putea, in schimb, sa hartuiasca tancurile petroliere si vasele occidentale de razboi cu rachete, mine si, posibil, atentate sinucigase cu nave mici. O alta posibilitate este atacarea facilitatilor de export din Golf.

Dar un supertanc petrolier nu este atat de usor de scufundat, in conditiile in care este mult mai mare si mai rezistent decat o nava de razboi, spun analistii. Iranul are 23 de submarine si peste 100 de nave de lupta sau ambarcatiuni de patrulare. Flota a V-a are peste 20 de vase de razboi. O optiune, in cazul in care Iranul trece la fapte, este trimiterea unor vase mai mici, care pot naviga mai aproape de coasta Omanului. Dar ostilitatile ar putea majora costurile de asigurare si de transport.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul John Kirby, a afirmat: “Eforturile de a creste tensiunea in regiune sunt contraproductive si nu ajuta pe nimeni. In ceea ce ne priveste, suntem linistiti deoarece avem in regiune suficienta capacitati pentru a ne onora angajamentele facute prietenilor si partenerilor nostri, precum si comunitatii internationale”.

“Se asteapta ca armata americana sa poata raspunde la orice amenintare iraniana relativ repede”, a precizat Suzanne Maloney, expert pe probleme iraniene la Brookings Institution.

Profitul economic al Iranului

Dar chiar si simpla proferarea a acestor amenintari poate aduce beneficii economice pentru Iran, prin cresterea pretului la petrol, in urma nervozitatii pietelor. “Declaratiile razboinice ale Iranului cresc pretul petrolului si acest lucru e foarte bun pentru Iran”, precizeaza Talmadge. In cazul unui incident in stramtoare, armata americana ar putea emite un avertisment potrivit caruia orice iesire a unei nave iraniene din zona de coasta va fi considerata un act de razboi, spune ea.

Un aspect esential este acela ca o incercare a Iranului de destabilizare a situatiei in stramtoarea Ormuz ar putea conduce la o confruntare militara cu Statele Unite. Dar Maloney afirma ca presedintii Iranului si SUA vor fi atenti in ceea ce priveste escaladarea tensiunilor. “Nu cred ca Iranul vrea un razboi”, explica ea, notand insa ca exista factiuni in conducerea iraniana care isi doresc o intensificare a conflictului.

Iranul are nevoie de stramtoarea Ormuz ca orice alt producator de petrol deoarece economia sa depinde puternic de aceste exporturi, adauga Talmadge. “Dar nu prea au multe carti de jucat, sunt foarte izolati pe plan externe si in regiune si aceasta este cartea de care se afata cand sunt disperati”, precizeaza aceasta. “Au mai facut cateva amenintari similare inainte, care nu s-au materializat”, a concluzionat Talmadge.

Aproximativ 2 milioane de barili de petrol sunt produsi si exportati zilnic prin canalul ingust care desparte Oman de Iran si care este calea de legatura intre marii producatori de petrol precum Arabia Saudita cu Golful Omanului si marea Araba. “Ei ameninta de obicei sa-l inchida dar nu exista niciun moment in istorie in care sa fi si facut acest lucru”, adauga Maloney.

  • Contributors [Theophyle]: Ormuz

Daca exista in lumea “esternirilor” un loc in care combatantii se “privesc  in ochi”, cantarind miscarile adversarului, acesta se numeste stramtoarea Ormuz (Hormuz). Ormuz este o stramtoare care desparte Peninsula Araba de Iran, cu o latime minima de 54 de kilometri, intre Oman si insulele aflate in apele teritoriale ale Iranului. Conform datelor publicate de EIA (US Energy Information Administration), in anul 2009 (nu exista date mai recente), trec zilnic prin stramtoarea Ormuz  cam 13 nave petroliere, care transporta 15,5 milioane de barili – asta insemnand cam 33% din transporturile maritime de petrol la nivel mondial. (sursa datelor, aici) De mentionat ca inchiderea acestei stramtori in cazul unui conflict armat ar putea duce pretul petrolului la cifre pe care nici un expert nu le poate inchipui, desi exista posibilitati terestre de a-l transporta, dar care l-ar scumpi cu cel putin 18-26 de USD.

In ultimele zile auzim tot felul de amenintari, mai mult sau mai putin fezabile, legate de exercitii de razboi ale flotei iraniene in apele acestei stramtori. Flota iraniana din regiune, sub comanda Garzilor Revolutiei, (IRGC – Iranian Revolutionary Guards Corps) a inceput sambata trecuta zece zile de manevre navale in regiune, in Marea Omanului si in oceanul Indian, evocand posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol.  Riposta purtatorului de cuvant al Flotei a V-a a fost destul de prompta – “Circulatia libera a bunurilor si serviciilor prin stramtoarea Ormuz este vitala pentru prosperitatea regionala si globala“. De mentionat ca Flota a V-a Americana, acopera si deserveste activitatile operationale americane in Marea Rosie, Golful Persic si Estul Africii pana in Kenia. Comandamentul acestei flote se afla in Manama, Bahrain. (Despre flota americana in regiune si in general puteti citi, aici). Dupa acest raspuns prompt, Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, a declarat ieri ca este “foarte usor” pentru Iran sa inchida stramtoarea Ormuz, adaugand insa ca deocamdata nu este necesara o astfel de masura. Asta in limbajul Teheranului ar insemna un pas inapoi.

Din fericire (sau nefericire), partea americana a luat in serios amenintarile Teheranului si in teritoriul respectiv se vede o constructie militara care aminteste de pregatirile pentru o confruntare, impresia fiind ca americanii s-au cam saturat de amenintarile venite de la Teheran, cel putin la nivel de riposta locala. De mentionat ca in apropierea stramtorii se afla o forta expeditionara care include un portavion, CNV-74 Stennis; un al doilea portavion CNV-70 Vinson se afla pe drum spre a se alatura primului (Doamne ajuta, pentru a-l schimba). Doua portavioane americane intr-o regiune au insemnat intotdeauna probleme militare. (Vezi miscarile flotei americane in harta postata, aici). Daca luam in considerare si baza militara existenta la Diego Garcia, care gazduieste escadrila strategica inzestrata cu bombardiere (globale) B-1B Lancer, atunci configuratia militara nu arata incurajatoare in directia unui sfarsit de an si inceputul altuia, in atmosfera unei paci mondiale.

Avand in vedere istoria imediata a regiunii, putem conclude ca de la vorbe de multe ori s-a trecut la fapte extrem de rapid.  Numai pentru o rememorare, va amintesc Operatiunea  Călugăriţa  (Praying Mantis – 18 aprilie 1988), in care Iranul a pierdut o fregata (sau doua),  niste vedete maritime si doua platforme de forare petroliera din apele stramtorii Ormuz – puteti citi despre acest conflict, aici. Ceva mult mai recent, intre lunile decembrie 2007 si ianuarie 2008, exact acum 4 ani, cand disputele verbale s-au transformat in dispute militare, din fericire scurte si fara prea multe victime; despre aceste dispute puteti citi, aici.

Personal nu cred ca vom avea o disputa militara in zilele urmatoare. Pana la urma insa, una pana in luna martie a anului viitor este poate mai posibila. Sa speram ca totusi vom avea un sfarsit de an linistit. Pace tuturor si un an bun la toata lumea!

P.S. Va invit sa cititi linkurile din articol; sunt importante pentru a avea o mai buna viziune asupra regiunii si a jucatorilor din acest “estern.”

Moscova, Decembrie 29 (Itar-Tass)- Orice incercare de a transforma situatia problemei nucleare a Iranului in confruntare directa este inacceptabila, a spus ministrul de externe Serghiei Lavrov.

Intr-un articol intitulat “Relatii internationale intr-o zona a turbulentelor – Care sunt punctele de echilibru”?, din anuarul Ministerului de Externe, Lavorov a spus, “dupa cum arata practica, presiunile si sanctiunile unilaterale nu pot fi un panaceu si aceste mijloace nu fac altceva decat sa impiedice gasirea unei solutii. Incercand sa solutionam conflictele, este necesar sa ne implicam in cooperare si nu sa izolam anumite tari.

Suntem ghidati de acest principiu in abordarea programului nuclear al Iranului. Pentru noi, orice incercare de a transforma situatia in confruntare directa prin noi sanctiuni si amenintari ca se va folosi forta sunt inacceptabile. Suntem convinsi ca avem capacitatea de a gasi o solutie avantajoasa reciproc doar prin dialog, asigurand regimul ne-proliferarii nucleare sirespectand drepturile si obligatiile tarilor membre ale Tratatului de Non-Proliferare”.[…]


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Iran, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SUA contreaza Iranul in stramtoarea Ormuz. RAZBOIUL AR PUTEA INCEPE PANA IN MARTIE?

  1. Pingback: Rusia isi trimite o flota de nave de razboi catre Cipru, Siria si Tunisia. IRAN PREGATESTE TIRURI CU RACHETE - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: SUA impune SANCTIUNI dure Bancii Centrale a Iranului, pe care Teheranul le considera ACT DE RAZBOI - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: IRAN ameninta SUA ca VA TRECE LA ACTIUNE. Franta face presiuni pentru SANCTIUNI - Razboi întru Cuvânt
  4. Pingback: Ron Paul: sanctiunile SUA sunt ACTE DE RAZBOI COMERCIAL fata de Iran, China si Rusia [video]/ UE PUNE EMBARGO IMPORTUL DE TITEI IRANIAN/ “Teocratia de cumetrie” - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: Leon Panetta (Pentagon): Israel ar putea ataca Iranul in aceasta primavara. REACTIA lui Ali Khamenei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Razboiul e aproape, iar sfarsitul la usi. CE SA FACEM, DECI? -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare