SUA DA ULTIMATUM IRANULUI PANA IN MAI, Rusia pregateste un plan de EVACUARE a rusilor din regiune

14-03-2012 3 minute Sublinieri

iran

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a cerut şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, să informeze Iranul că negocierile cu marile puteri prevăzute în aprilie reprezintă “ultima şansă” a Teheranului de a evita un război, relatează miercuri cotidianul Kommersant, citat de AFP. “Negocierile prevăzute în aprilie între Iran şi şase mediatori internaţionali sunt ultima şansă pentru Teheran de a evita războiul. Hillary Clinton i-a cerut lui Serghei Lavrov să transmită acest mesaj autorităţilor iraniene”, scrie publicaţia, citând un diplomat rus care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Clinton şi Lavrov au avut o întrevedere luni, la New York, după o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Statele din grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) iau în considerare o reluare a negocierilor, blocate de mai mult de un an, pe tema programului nuclear iranian. Conform şefului diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, aceste negocieri ar putea avea loc la începutul lui aprilie, la Istanbul.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a recunoscut că situaţia privind Iranul se agravează, refuzând însă să vorbească despre o “ultimă şansă”. “Nu se vorbeşte niciodată despre ultima şansă. Totul depinde de voinţa politică, iar Rusia face totul pentru ca această voinţă să fie consolidată, a declarat Riabkov pentru Kommersant.

“Asistăm la o escaladare incontestabilă (…). Cei care vor folosirea armelor trebuie să se abţină şi să acţioneze pentru a găsi o soluţie diplomatică”, a continuat el. Deşi face apel la pace, Rusia se pregăteşte totuşi să facă faţă unor eventuale atacuri împotriva Iranului, potrivit Kommersant. “Avem un plan de mobilizare” pentru a face faţă unui posibil val de refugiaţi, a afirmat o sursă din Ministerul rus al Apărării.

Conform unei surse din Ministerul de Externe, un program clasat “top secret” a fost creat pentru a proteja cetăţenii ruşi în cazul unui război împotriva Iranului. Statele Unite şi aliaţii lor occidentali au impus numeroase sancţiuni Iranului, pentru a încerca să determine ţara să renunţe la programul său nuclear, pe care îl suspectează că are un scop militar, deşi Teheranul dezminte.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat săptămâna trecută la Washington că nici sancţiunile, nici diplomaţia nu au reuşit să frâneze dezvoltarea programului nuclear controversat al Iranului.“Nici unul dintre noi nu îşi permite să mai aştepte mult timp“, a adăugat el. Preşedintele american, Barack Obama, care l-a primit pe Netanyahu, nu a exclus folosirea forţei ca ultim resort, dar a precizat că privilegiază calea diplomatică şi sancţiunile pentru a convinge Iranul să nu progreseze spre arma nucleară.

BBC: Iranul a lansat un “atac cibernetic de nivel înalt”

Iranul a lansat un “atac cibernetic de nivel înalt” vizând să perturbe serviciul televizat al BBC în limba persană, care este urmărit de peste şapte milioane de telespectatori în fiecare săptămână, potrivit directorului general al BBC, citat de AFP. Mark Thompson urmează să acuze miercuri Iranul că perturbă emisiunile în limba persană, în cadrul unui discurs pe care îl va susţine la Royal Television Society (RTS), o asociaţie britanică a criticilor de televiziune, din care BBC a publicat câteva fragmente.

“A existat recent o tentativă simultană de bruiere a diferitelor difuzări prin satelit care alimentează serviciul persan cu destinaţia Iran, de a perturba liniile telefonice ale reţelei londoneze prin nenumărate apeluri telefonice automate şi un atac cibernetic”, urmează să anunţe directorul BBC. “Este dificil şi practic imposibil de dovedit originea acestor atacuri, dar tentativele de bruiere ale serviciilor BBC nu sunt o noutate şi faptul că diferite atacuri sunt concomitente este evident suspect”, va adăuga el. BBC a anunţat recent într-un comunicat că numărul spectatorilor postului de televiziune “BBC Persian” practic s-a dublat, de la 3,9 milioane pe săptămână în 2009, la aproape 7,2 milioane, “în pofida unei intense campanii de intimidare şi de cenzură din partea autorităţilor iraniene”.

Două nave de război israeline au trecut ieri prin Canalul Suez, destinația acestora fiind neclară, a informat presa egipteană. În pofida Tratatului de pace între Israel şi Egipt, semnat în 1979, vasele israeliene trec foarte rar prin Canalul Suez. Cele două nave sunt Lahav şi Yafo, fiind însoțite vasul francez ”Imidissi”,  a precizat o sursă din cadrul Autorităţii Canalului Suez, fără a oferi alte detalii.

“A fost o operaţiune de rutină. Erau în drum spre Eilat”, a precizat o sursă israeliană din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului, făcând referire la oraşul balnear unde se află baza Marinei israeliene din Marea Roşie. Luna trecută, două nave de război iraniene au traversat Canalul Suez, ajungând în Mediterană, acțiunea fiind catalogată de Israel drept „un act de provocare”.

Prima operaţiune a navelor de război iraniene în Marea Mediterană de la revoluţia islamică din 1979 a provocat în februarie 2011 reacţii vehemente din partea Israelului şi Statelor Unite. Anul trecut, în august. Israelul a trimis două nave înarmate cu rachete în Marea Roşie, după mobilizarea de către Iran a unui submarin şi a unui vas de război, pe care Teheranul a calificat-o drept “misiune de patrulare”, informează site-ul Ynetnews.

Armata israeliană nu a dorit să comenteze pe marginea trecerii celor două nave, operațiune care intervine în contextul amplificării tensiunilor în jurul programului nuclear iranian. Israelul şi mai multe state occidentale consideră că programul nuclear al Iranului are scopuri militare, dar Teheranul susține că scopurile programului său nuclear sunt civile.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “SUA DA ULTIMATUM IRANULUI PANA IN MAI, Rusia pregateste un plan de EVACUARE a rusilor din regiune

  1. Atacul Iranului va atrage atentate teroriste in SUA. Obama nu ii convine asta, de aceea americanii sunt disperati sa amane razboiul pana dupa alegeri pentru ca Obama sa fie reales. Un razboi cu Iranul si declansarea de atentate ar propulsa clar pe Ron Paul si ar schimba jocul elitelor in SUA, de aceea nu stiu ce sa mai faca ca sa ii convinga pe evrei sa amane atacul.

    Mai multe informatii aici: http://www.youtube.com/watch?v=v1ex2HnovN4

  2. Pingback: Cabinetul de securitate al Israelului e pentru ATACAREA Iranului fara aprobarea SUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare