SUA: sistem national de SUPRAVEGHERE VIDEO cu tehnologie de ANALIZA COMPORTAMENTALA

13-08-2012 3 minute Sublinieri

Fosti ofiteri de spionaj au creat un sistem de supraveghere mai precis decat oricare tehnologie moderna de recunoastere faciala si au instalat-o pe teritoriul SUA fara instiintarea cetatenilor, conform celor mai noi dezvaluiri ale grupului de hackeri Anonymous. La fiecare cateva secunde, informatiile culese din punctele de supraveghere din cadrul oraselor si obiectivelor importante de pe teritoriul SUA sunt inregistrate, criptate si trimise instant catre o baza de date centralizata aflata intr-un loc secret, urmand a fi agregate cu alte informatii similare. Toate acestea fac parte din programul numit TrapWire, produs de compania Abraxas din Virginia de Nord, a carei angajati fac parte din elita comunitatii de spioni americane – toti fosti agenti ai Pentagon, CIA si ai altor organisme guvernamentale. Se presupune insa ca legaturile corporatiei sunt mult mai incalcite decat se declara oficial.

Detaliile legate de Abraxas si de TrapWire sunt rarisime, si nu fara motiv. Pentru un program al carui scop declarat este lupta impotriva terorismului si monitorizarea activitatilor dubioase, este de inteles faptul ca Abraxas isi doreste limitarea prezentei publice a acestuia. Dar multumita penetrarii bazei de date Stratfor de anul trecut, toate acestea sunt pe cale de a se schimba.

Hackerii responsabili pentru penetrarea Stratfor in Ajunul Craciunului anul trecut au declarat obtinerea a peste 5 milioane de emailuri private. WikiLeaks a inceput publicarea acestora la inceputul anului sub titulatura Global Intelligence Files, printre ele regasindu-se si cateva referitoare la implementarea TrapWire in spatiul public, care au fost puse in circulatie saptamana aceasta. In acelasi timp, WikiLeaks a fost supus unui baraj sustinut de atacuri de tip distributed denial-of-service (DDoS), reducand substantial accesul publicului la sus-numitele documente.

Miercuri, un administrator al contului de Twitter al WikiLeaks a scris ca motivatia acestor atacuri se poate datora publicarii unor informatii Stratfor ceva mai sensibile. Un grup de hackeri numit Antileaks si-a asumat apoi atacul asupra WikiLeaks, descriind ofensiva ca un protest impotriva editorului Julian Assange, “capul unei noi specii de teroristi“. Pe masura insa ce fisierele Stratfor fac inconjurul Internetului, discutiile despre terorism de-abia incep.

Alte site-uri au republicat ce se crede a fi cele mai recente documente Global Intelligence Files, insa documentele originale sunt deseori inaccesibile datorita atacurilor continuate. Activistul australian Asher Wolf sustine ca atacurile asupra WikiLeaks duc la pierderea a circa 40 gigabiti de trafic pe secunda. Vineri Wikileaks a declarat ca site-ul principal pierde 10 gigabiti pe secunda, adaugand: “Responsabilii ori controleaza mii de calculatoare ori sunt in stare sa le simuleze.”

Conform unei declaratii de presa din 6 iunie, TrapWire este “conceput sa ofere o metoda simpla dar puternica de colectare si inregistrare a activitatilor suspecte“. Un sistem de noduri interconectate detecteaza activitatile considerate suspecte, pe care apoi le transfera pentru a fi “analizate si comparate cu informatiile culese din alte zone din cadrul retelei, cu scopul de a identifica modele de comportament caracteristice planuirii de atacuri”.

Intr-un email din 2009, vicepresedintele Stratfor Fred Burton scria: “TrapWire este o solutie tehnologica bazata pe modele comportamentale care ajuta la conectarea punctelor in timp si spatiu.” Burton a facut parte din Serviciul Diplomatic de Securitate, colectivul Abraxas incluzand multe alte nume de experti in securitate cu experienta in domeniul Fortelor Armate.

Ceea ce se crede a fi o intelegere de parteneriat inclusa in documentele Stratfor din august 2009 indica semnarea unui contract cu Abraxas pentru oferirea de rapoarte si analiza prin sistemul TrapWire.

“Activitatile suspecte raportate de toate punctele retelei TrapWire sunt agregate intr-o baza de date centralizata si filtrate printr-un set de reguli care cauta modele indicative ale operatiunilor de supraveghere si planificare a atacurilor teroriste“, explica revista Crime and Justice International intr-un articol din 2006. “Orice model de legatura intre indivizi, masini si activitati este raportat. Aceste informatii pot fi impartasite organelor legii, permitandu-le sa inceapa investigatia asupra celulei de supraveghere suspectate.”

Intr-un interviu din 2005 pentru The Entrepreneur Center, fondatorul Abraxas, Richard “Hollis” Helms afirma despre produsul sau ca “poate colecta informatii despre oameni si masini mai precise decat prin recunoastere faciala, poate desena modele si creea evaluari de risc ale zonelor care s-ar putea afla sub supravegherea teroristilor”. El o numeatehnologie proprietara conceputa sa protejeze infrastructura nationala critica impotriva unui atac terorist prin detectarea activitatilor pre-atac ale teroristilor si permiterea organelor de ordine sa investigheze si sa intervina cu mult inainte ca un atac sa fie executat”.“Frumusetea ei consta in faptul ca putem proteja un numar infinit de obiective la fel de eficient precum am proteja doar unul, iar informatiile sunt trimise automat catre autoritatile locale.

De la conceperea lui, TrapWire a fost implementat in majoritatea oraselor americane mari in cadrul obiectivelor de mare importanta si a inceput sa apara si in afara tarii. Sistemul de monitorizare iWatch adoptat de Departamentul de Politie al Los Angeles lucreaza in conjunctie cu TrapWire, la fel ca si District of Columbia si programul “Vezi ceva, spune ceva” sustinut de Politia New York, care a legat la sistem 500 de camere de supraveghere in 2010. Proprietatile private precum casinourile din Las Vegas s-au abonat si ele la sistem. Statul Texas a cheltuit jumatate de milion de dolari, cu o licenta anuala aditionala de 150 0000 $ pentru serviciile TrapWire, iar Pentagonul si alte organizatii militare au procedat la fel.

Intr-un email din 2010 publicat de WikiLeaks, Fred Burton scria: “Dumnezeu sa binecuvanteze America. Acum au TOATE obiectivele importante din America continentala, Marea Britanie, Canada, Vegas, Los Angeles, New York drept clienti.” Documentele de pe USASpending.gov arata ca numai Departamentele de Siguranta Nationala si cel de Aparare au dat Abraxas un milion de dolari in ultimele 11 luni.

Stirile despre raspandirea si instalarea secreta a TrapWire vin in contextul unei vanatori federale a scurgerilor de informatii din Washington. Thomas Drake, fost agent al NSA, a vorbit recent despre proiectul guvernamental Trailblazer, care era folosit pentru monitorizarea comunicatiilor private, fapt ce i-a adus condamnarea la inchisoare sub Legea Spionajului. In plus, fostul director tehnic al NSA, William Binney si altii au declarat in saptamanile recente ce autoritatile au un dosar atasat fiecarui cetatean american, o alegatie respinsa de seful NSA, Keith Alexander in cadrul discursului de la Def-Con din Las Vegas de luna trecuta.

traducere de B.D. pentru razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, America, Era Big Brother, Teroarea "terorismului", Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “SUA: sistem national de SUPRAVEGHERE VIDEO cu tehnologie de ANALIZA COMPORTAMENTALA

 1. as vrea sa remarc o greseala: pe la inceputul articolului apare de mai multe ori TripWire; numele corect este TrapWire

 2. Si “diplomatia” rusa, bazata pe resurse umane infiltrate la cele mai inalte nivele, isi continua jocul cu soarecele informatic.

  (banuiesc, n-am nicio evidenta, ca si SIE al nostru,bineintentionat si eficient cum e, a dat semnale ca Ponta si/sau Crin sunt agenti rusi, spre deosebire de Base, care-i de-al nostru cu (c)arma si bagaj. Fapt pentru care USA nu are decat o singura opinie….bine, isi instaleaza in continuare aparatura, dar asta nu ii face deloc mai destepti; ba s-ar parea ca din contra.
  Pe logica asta, ca ipoteza de lucru, poate chiar FSB-ul sa-si protejeze “cartita” presidentiala , aruncand prafuri pentru mama mare.)

 3. Pingback: FBI a creat sistemul BIG BROTHER de RECUNOASTERE FACIALA ce foloseste informatii inclusiv de pe GOOGLE si FACEBOOK - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: MAJORITATEA AMERICANILOR - FERICITA CA E SUPRAVEGHEATA ORWELLIAN!. Isterizarea securitara prin "TEROAREA TERORISMULUI" a dat rezultate: sclavii cer si mai multa sclavie si isi arunca intimitatea la cosul istoriei TRAIASCA "FRATELE CEL MARE&
 5. Pingback: “Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI -
 6. Pingback: CUM A DEVENIT SUA NOUA URSS - Recomandari
 7. Pingback: STATUL NEOLIBERAL SI INGINERIA SOCIALA DIGITALA: cum sunt supravegheate, analizate si administrate interactiunile umane cotidiene in societatea GUVERNATA ELECTRONIC. Proiectul IARPA: ANTICIPAREA SI PREVENIREA POSIBILELOR REVOLTE prin analizarea BIG DATA -
 8. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
 9. Pingback: Dincolo de spionajul tehnologic: POTOPUL DIGITAL. Ce loc mai ramane pentru cei refractari la tirania digitala sau pentru oricine merge impotriva curentului? - Recomandari
 10. Pingback: STATUL ALGORITMIC SI DIGITALIZAREA SOCIETATII. Evgheni Morozov despre dictatura noilor tehnologii si omul-rating - Recomandari
 11. Pingback: CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: SUPRAVEGHEREA IN MASA NU poate, NU va putea si NU a reusit niciodata sa opreasca un TERORIST | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare