Tensiuni in Republica Moldova: TRUPELE RUSESTI din Transnistria AU UCIS UN TANAR MOLDOVEAN (video). Incidentul care strica “FILMUL” MOSCOVEI?
Noi tensiuni apar în conflictul transnistrean după ce un tânăr de 18 ani din Republica Moldova a fost omorât de către un militar din trupele ruse de menţinere a păcii, chiar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie. Guvernul de la Chişinău a condamnat acest incident şi a cerut sancţionarea celor care se fac vinovaţi de moartea tânărului.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac:
Premierul Vlad Filat a declarat că autorităţile de la Chişinău vor face tot posibilul pentru a elucida acest caz , încât cei vinovaţi de moartea tânărului să fie traşi la răspundere: „Categoric, nimic nu justifică moartea unui om. Nu au existat motive ca pacificatorul rus să ucidă un om. În acelaşi timp, este necesar să nu admitem apariţia unor evenimente care ar tensiona şi mai mult situaţia”, a spus premierul moldovean. El a cerut procurorilor să delege cei mai buni experţi pentru anchetarea cazului. Vlad Filat a subliniat, totodată, că autorităţile moldovene îşi propun să colaboreze cu reprezentanţii Ambasadei ruse la Chişinău pentru a elucida cât mai repede cazul respectiv.
La rândul său, ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a calificat incidentul drept regretabil, dar a declarat că militarul ar fi fost nevoit să tragă, deoarece viaţa sa ar fi fost pusă în pericol: „Trebuie să ştiţi că era un autoturism furat, cu un şofer beat, fără permis de conducere care trece şi dă jos bariere, ignoră solicitările… Deci a apărut un pericol pentru militari, unul a fost cât pe ce să fie călcat”, a spus ambasadorul rus.
Poliţia din Republica Moldova a dezminţit însă afirmaţiile lui Valeri Kuzmin, precizând că autoturismul nu a fost furat şi că tânărul deţinea permis de conducere. În ceea ce priveşte nivelul alcoolemiei, poliţia a spus că nu deţine deocamdată nici o informaţie în această privinţă.
Tânărul omorât de militarul rus era originar din localitatea Pârâta, situată pe malul stâng al râului Nistru, dar subordonată Chişinăului. În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, aproximativ la ora şapte, el a trecut pe lângă postul de militari ruşi din apropierea localităţii fără să oprească, izbind un indicator rutier. Peste 20 de minute el s-a întors, fără a reduce viteza în apropierea postului trupelor ruse, iar şeful de tură a tras în direcţia autoturismului, rănindu-l mortal pe şofer. În autoturism se mai afla o persoană care nu a fost rănită.
Zeci de persoane indignate au protestat în ultimele zile lângă ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău şi lângă prostul trupelor ruse, unde a fost omorât tânărul, cerând retragerea militarilor ruşi din Republica Moldova.
Acesta este primul caz de la încheierea războiului de pe Nistru, în iulie 1992, când o persoană este împuşcată de militari în zona demilitarizată de la frontiera administrativă cu regiunea separatistă transnistreană.
Autorităţile transnistrene apără forţele ruse de menţinere a păcii şi evocă o presiune politică la Chişinău, la două zile după ce un tânăr moldovean a fost împuşcat mortal de un militar rus, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică de marţi, potrivit Mediafax.
“În legătură cu incidentul tragic, ne exprimăm condoleanţele pentru familia tânărului care a murit. Totodată, considerăm că declaraţiile şi concluziile pripite privind activitatea misiunii pacificatoare în contextul dat pot da dovadă de o anumită presiune politică, ceea ce este inadmisibil. Este important să fie discutate toate întrebările dificile la o masă de negocieri după încheierea anchetei”, se arată într-o declaraţie de presă a “ministerului de externe” de la Tiraspol.
Mai mult, Tiraspolul declară că misiunea de menţinere a păcii din partea Federaţiei Ruse este “cea mai importantă garanţie a păcii şi siguranţei din regiune”. Un tânăr în vârstă de 18 ani, Vadim Pisari, a fost împuşcat de trupele de menţinere a păcii în apropiere de satul Pârâta, duminică dimineaţă, în jurul orei 7.00. El a fost transportat la spitalul de urgenţă din Chişinău, dar ulterior a decedat.
Incidentul s-a produs pe segmentul podului de peste râul Nistru. Victima se deplasa cu un automobil marca VAZ-2101 din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când în viteză ar fi lovit bara de protecţie a postului nr.9 şi, fără a reacţiona la semnalul santinelelor de post de a opri, a plecat de la faţa locului. Peste puţin timp, când se întorcea pe acelaşi segment, forţele de menţinere a păcii i-au făcut semn şoferului autovehiculului VAZ să oprească. Tânărul însă nu a reacţionat, continuându-şi deplasarea, astfel că a fost împuşcat.
Câteva sute de locuitori din Pârâta, raionul Dubăsari, în estul R.Moldova, susţinuţi de Asociaţia Veteranilor şi organizaţia neguvernamentală Hyde Park, au blocat marţi drumul către capitală, cerând desfiinţarea posturilor forţelor ruse de menţinere a păcii din zonă. Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, care şi-a exprimat îngrijorarea profundă şi a declarat că circumstanţele incidentului trebuie să fie elucidate rapid, cerând părţii ruse cooperarea necesară cu anchetatorii Republicii Moldova.
Presa rusă s-a înarmat cu deducții și a ieșit la atac. Faptul că autoritățile de la Chișinău îl prezintă ca pe o victimă pe Vadim Pisari, tânărul ucis la 1 ianuarie de un pacificator rus, este răstălmăcit de unii jurnaliști din Rusia drept dovadă că întreg incidentul este un atac organizat de conducerea RM.
Un articol extrem de subiectiv și doldora de deducțiile redactorului principal al portalului Regnum, Modest Kolerov, publicat astăzi, a reușit deja să stârnească un val de reacții de indignare din partea internauților de la noi.
În textul său, Kolerov îl califică pe tânărul ucis drept un „provocator beat” și „hoț de mașini”, deși Ministerul de Interne a negat deja acest fapt și a precizat că tânărul avea permis de conducere, nu era în stare de ebrietate, iar mașina nu era furată. Totodată, pacificatorii ruși sunt prezentați drept adevărate victime.
„Este vorba despre un atac direct din partea unui șofer beat la volanul unei mașini furate asupra postului de pacificatori. În timpul respingerii legale, atacatorul a fost ucis. Faptul că autoritățile din RM au ieșit cu o reacție ca o temă evident pregătită de acasă, că îl apără pe agresorul beat și îl prezintă ca pe victimă, ne dă temeiul să credem că atacul asupra pacificatorilor putea fi o provocare planificată de conducerea RM cu scopul de a torpila propunerea liderului transnistrean privind facilitarea regimului frontier. Pacificatorii au respins atacul și anume din acest motiv Republica Moldova este nemulțumită!”, afirmă Kolerov.
Acest Kolerov mai scrie că și autoritățile RM trebuie să fie cercetate în cadrul anchetei.
„Conducerea RM și-a asumat răspunderea pentru atacul provocator asupra pacificatorilor ruși. Și de aceea, Rusia și Transnistria trebuie să ceară cercetarea autorităților RM pentru implicare directă în organizarea acestui atac”, scrie Kolerov.
De la bun început, Rusia a adoptat o poziție dură în acest caz, presa rusă a răstălmăcit în fel și chip cazul, astfel încât principalul vinovat să fie tânărul ucis, iar ambasadorul rus la Chișinău, Valeri Kuzmin, a fost primul care a declarat că tânărul era beat, la volanul unei mașini furate, fără permis de conducere și a mai recomandat presei din Republica Moldova „să nu facă isterie din cauza acestui incident”.
- Stirile ProTV:
Vor bloca traseul spre Parata. Astfel vor actiona locuitorii raionului Dubasari, daca nu vor fi disfiintate posturile de pacificatori de pe podul din Vadul lui Voda. Revoltati, acestia spun ca vor organiza si maine un protest si vor inainta mai multe cerinte conducerii tarii. […]
Zis si facut: protestatarii au blocat traseul Chisinau – Dubasari. VIDEO
Protest cu altercatii pe podul de la Vadul lui Voda. Sute de localnici ai raionului Dubasari au blocat traseul Chisinau-Dubasari, cerand lichidarea posturilor de pacificatori din zona. Altii, insa, au venit sa ceara unire cu Romania si introducerea fortelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Ca urmare, intre protestatari au aparut altercatii. De cealalta parte, locuitorii raionului Dubasari spun ca nu vor aderare la NATO. Scandand “Afara, armata rusa”, acestia au cerut autoritatilor retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Organizatorii protestului, printre care presedintele raionului Dubasari, primarul satului Parata, dar si mai multi veterani ai razboiului de pe Nistru au semnat o adresare pe care au trimis-o Guvernului prin intermediul unui reprezentant al executivului, prezent la eveniment. Protestatarii spun ca daca nu le vor fi respectate cerintele, ei vor fi nevoiti sa recurga la lichidarea fortata a posturilor de pacificatori.
Familia tanarului impuscat nu a fost prezenta la protest, deoarece, astazi, fiul lor a ajuns acasa, in sicriu. Vadim Pisari va fi inmormantat maine. Inainte de ceremonia funerara, localnicii din raionul Dubasari se vor aduna din nou la protest. Tanarul de 18 ani a fost impuscat mortal duminica dimineata de catre un pacificator rus pe podul de peste raul Nistru. Seful postului a tras in el de cateva ori dintr-un Kalasnikov, dupa ce baiatul a refuzat sa se opreasca. Tanarul a fost ranit in zona spatelui, iar dupa cateva ore a murit la spital. In prezent, cazul este cercetat de Procuratura Generala. Insitutia refuza sa precizeze daca pacificatorul este retinut sau se afla in libertate. Cert este ca a fost pornita urmarirea penala pe faptul vatamarii grave a corpului, soldata cu decesul victimei. Conform Codului Penal al Moldovei, aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoarea de la 8 pana la 15 ani.
Nota noastra:
Este de notat faptul ca Transnistria are un nou presedinte: Evgheni Șevciuc, confirmandu-se supozitiile pe care le faceam (vezi trimiterile) despre planurile Moscovei de a il schimba pe Igor Smirnov de la putere.
Avem de-a face cu un joc dibaci al Moscovei: in contextul presiunilor euro-atlantice exercitate pe frontul estic, Transnistria risca sa devina un punct slab, prin imaginea total compromisa de regim marioneta sustinut de trupele rusesti si de un sef mafiot local (Smirnov).
Prin debarcarea lui Smirnov si organizarea unor alegeri in care castigatorul nu a fost cel recomandat, public, de Kremlin (Anatoli Kaminski), pas de mai spune ceva de Transnistria – care, chipurile, a votat un lider nou si despre care nu se mai poate spune ca e un regim marioneta rusesc. Si asa, conform scenariului, Transnistria devenea o problema autonoma, ce tinea doar de vointa cetatenilor ei si de cei ai Chisinaului.
Incidentul tragic soldat cu uciderea lui Vladimir Pisari a stricat insa povestea romantioasa tesuta de Mosfilm.
Realitatea ocupatiei rusesti a iesit de sub pojghita democratizarii imediat si brutal: trupele ”pacificatoare” au gloante reale pe teava, iar ambasadorii rusi sughita agresiv la Chisinau sa puna batista pe tambal.
Lucru care, probabil, se va si intampla.
Legaturi:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/kievul-regreta-incidentul-din-transnistria-si-este-dispus-sa-discute-despre-demilitarizarea-regiunii-249234.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/moscova-ancheteaza-moartea-tanarului-moldovean-impuscat-de-pacificatorul-rus-960127.html