O ROMANIE CU MAI MULTI MUNCITORI SI MAI PUTINI STUDENTI. Ce inseamna pentru unii “GENOCID ECONOMIC”: faptul ca sunt prea multi absolventi de studii superioare si prea putini de SCOLI PROFESIONALE…

30-09-2014 3 minute Sublinieri

scoli-profesionala1

Din seria lunga si nesfarsita a mass-mediei “quality” care scrie exclusiv din punctul de vedere al intereselor celor ce detin puterea reala, intalnim un alt caz: cel al lipsei de muncitori calificati.

Ziarul Financiar este cel care atinge aceasta tema in articolul:

Adevăratul genocid economic: companiile locale şi multinaţionale au nevoie de 200.000 de muncitori calificaţi pentru că au comenzi, iar Bucureştiul, rupt de realitate, oferă absolvenţi de facultate pe bandă rulantă, de care nimeni nu are nevoie

semnat chiar de directorul sau editorial, Cristian Hostiuc.

Aparent, ai spune ca de aceasta data e vorba nu de interesele multinationalelor, caci acolo este vorba de nemultumirile antrepenorilor romani. Mai mult decat atat, tema este serioasa si reala: intr-adevar, lipsesc muncitori calificati pe piata interna a fortei de munca, pentru a folosi limbajul de lemn al economiei. Dar, sa vedem ce spune in aceasta privinta autorul:

Lipsa şcolilor profesionale şi a muncitorilor calificaţi: au de lucru şi nu pot onora comenzile externe pentru că nu au muncitori de un anumit tip, în general din profesiile vechi, sudori, electricieni, matriţeri, etc. Un antreprenor din Sibiu se plângea că pierduse un electrician specializat care plecase la o multinaţională, unde a primit un salariu net de 4.000 de lei pe lună. De unde să iau altul acum? Aveam nevoie de forţă de muncă şi m-am dus în Vâlcea, să iau de acolo. Le asigur casă, masă de luni până vineri în Sibiu, iar în weekend le plătesc transportul către zonele de unde provin.

Astfel de cazuri sunt cu duiumul în România, în care companii locale şi multinaţionale încearcă să rezolve pe cont propriu, peste noapte, probleme concrete cu care se confruntă, care ar trebui să constituie puncte în strategia naţională de dezvoltare a României.  Nemţii, confruntându-se cu aceeaşi problemă, au de mult o politică proprie.

Industria din România a crescut mult în criză şi dintr-odată s-a trezit cu un deficit important de forţă de muncă specializată, cu toate că are comenzi, iar nivelul salarial oferit este peste salariul minim, 900 lei brut (670 lei net) sau cel mediu, 1.700 de lei net.

Scoaterea şcolilor profesionale în 2009 de către ministrul Ecaterina Andronescu, pentru că “nu mai era cerere”, a fost o catastrofă economică ale cărei urmări s-a văzut în anii următori. De la 220.000 de elevi înscrişi în 2007 în învăţământul profesional, în 2010 numărul a ajuns la 54.000, în 2011 la 12.300, în 2012 la 19.000, iar în 2013 la 26.000. O decizie a ministrului Ecaterina Andronescu a dus la dispariţia a 200.000 de joburi, care nu erau plătite cu salariul minim pe economie şi bonuri de masă. În schimb au înflorit facultăţile private, cu absolvenţi pe bandă rulantă, de care piaţa muncii nu are nevoie şi care sfârşesc prin a ajunge casieri, vânzători în malluri sau chiar pleacă afară. Un alt antreprenor din Sibiu spune revoltat: Avem prea mulţi absolvenţi de facultate şi de master şi nu avem muncitori. Cei cu facultate nu vor să se recalifice în altceva, în schimb pleacă din ţară şi se duc să spele vase. În acest moment sunt peste 110.000 de absolvenţi de facultate pe an în România. Primarul Oradei, Ilie Borojan spune că limitează şi reduce locurile pentru facultăţile din Oradea şi creşte locurile disponibile la şcolile profesionale pentru a atrage mai mulţi investitori, care vin într-o zonă sau alta în funcţie de forţa de muncă disponibilă.

România pierde anual peste 10 mld.euro numai din salarii pentru că nu poate oferi 200.000 de muncitori calificaţi, ceea ce companiile caută. Este un adevărat genocid economic, la care Bucureştiul, rupt de realitate, asistă de pe margine.

Sunt o multime de fracturi logice si de legaturi aiuristice in doar in cateva paragrafe. Sa incercam sa punctam cateva, cele mai importante:

1. Legatura dintre locurile de munca dintr-un anumit domeniu si numarul de absolventi de facultate. Sau, altfel spus, Romania are “prea multi absolventi de facultate si prea putini muncitori“! Corelatia este bazata pe… NIMIC. Faptul ca exista un numar X de absolventi de facultate nu se explica prin lipsa scolilor profesionale! Ar fi ca si cum am spune “avem absolventi de litere si filosofie pentru ca n-au avut sansa sa fie mecanici auto!” De altfel, nici nu-i adevarat. Romania NU are o populatie studenteasca exagerata raportat la media europeana, dimpotriva, si cu toate “fabricile de diplome” de la pseudo-universitatile private, tot la coada clasamentului suntem.

2. Faptul ca lipsesc muncitori calificati nu este cauzat, in primul rand, de sistemul de invatamant, ci de migratie. Muncitorii nostri calificati sunt in strainatate. Acolo este grosul populatiei noastre active la acest nivel. Nu-i adevarat ca cei mai multi sunt absolventi de studii superioare care “spala vase la straini” – aceia se mai descurca cu o bursa, cu altceva, exista Erasmus, exista variante. Insa adevaratul genocid economic este ca grosul populatiei noastre active si-a luat lumea in cap si munceste cum apuca in strainatate pentru ca…

3. Salariile din Romania sunt foarte mici. Cat de atractiv este un salariu “peste cel minim” sau, hai, “peste cel mediu”? Nu cumva lipsa fortei de munca se explica si prin veniturile mici? Ce fel de salarii ofera de prefera calificatii nostri sa lucreze pe santier in Spania, decat sa vina “acasa” pentru un job la “antreprenorul” local?

4. Desfiintarea Scolilor Profesionale o fi fost o greseala, insa cel mai probabil chiar nu mai exista cererea, caci sistemul de invatamant anterior fusese gandit intr-un mod integrat cu industria romaneasca. Liceele si scolile profesionale erau gandite ca asociate centrelor industriale locale, astfel incat sa fie oferite specializari de care era nevoie in respectivele centre. Odata ce industriile respective au disparut, normal ca a disparut si functionalitatea sistemului de invatamant profesional anterior. Daca vor “privatii”, din nou, un sistem de educatie profesional adaptat noilor realitati, de ce nu cotizeaza mai mult pentru a crea, impreuna cu Ministerul Educatiei, mici centre de “ucenicie” si calificare afiliate industriilor respective? Ah, sau, in cazul asta, intervine placa cu statul cel rau care ia bani prin taxe, dar altfel bun sa-l punem sa educe doar pentru nevoile noastre?

5. Adevarata problema nu sunt absolventii de facultate, ci cei care nici macar BAC-ul nu mai reusesc sa-l ia. Si care sunt foarte numerosi. Si e surprinzator cum, in loc sa promoveze solutia Scolii Profesionale pentru acestia, Ziarul Financiar vede, in schimb, ca Facultatea duce la… “genocid economic“. Bun, e clar, Scolile Profesionale sunt necesare, dar care-i treaba cu “absolventii de studii superioare“, de cand sunt ei o pacoste?!

Natia romana ar trebui, in rezumat, sa produca forta de munca ieftina si calificata si sa o lase mai moale cu studentii de care “nu are nevoie nimeni” si care au prostul obicei, inca, sa mai ingroase randurile cate unui protest cu Rosia Montana sau sa se mai trezeasca cu vreo idee piezisa fata de mantra pietei libere a neoliberalismului.

“Cuvantul Ortodox”


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Educatie, Opinii, analize, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “O ROMANIE CU MAI MULTI MUNCITORI SI MAI PUTINI STUDENTI. Ce inseamna pentru unii “GENOCID ECONOMIC”: faptul ca sunt prea multi absolventi de studii superioare si prea putini de SCOLI PROFESIONALE…

  1. >România pierde anual peste 10 mld.euro numai din salarii pentru că nu poate
    >oferi 200.000 de muncitori calificaţi, ceea ce companiile caută.

    Mira-m-as !
    Exista milioane de muncitori calificati, care au lucrat in fostele uzine comuniste…

    Pe de alta parte mergeti pe http://www.bestjobs.ro si dati search pe meserii alese la intamplare:

    tamplar: 3 oferte in Bucuresti, 2 in Cluj 5-10 pe loc.
    strungar: 2 locuri in Timisoara
    frezor: 4 Timisoara 2 Cluj

    Si asta pe toata Romania !!!

    In IT de exemplu situatia e diferita
    java: 203 Bucuresti, 48 Timisoara, 43 Cluj 20-40 pe loc

  2. In momentul acesta avem nevoie de muncitori calificati care sa lucreze pentru companii straine(outsourcing) iar companiile straine au nevoie de muncitori calificati platiti cu salariul minim pe economie. De la nivelul salarial al programatorilor si pana la cel al croitoreselor ne batem cu India, cu salarii de 10 ori mai mici decat cele din tarile occidentale. Iar daca nu vom crea branduri proprii pe care sa le vindem la nivel global, cred ca riscam sa ajungem un fel de China a UE. In prezent singurul brand 100% romanesc recunoscut international este ‘marmelada’ de Topoloveni. Cam putin, zic eu 🙂

  3. Am impresia exista multa propaganda antiromaneasca in articol (ce pare scris la comanda).
    Ziarul Gandul, este un ziar care varsa din toate puterile otrava impotriva poporului roman.

    “Un numitor comun al tuturor antreprenorilor locali din Cluj, Timişoara, Oradea, Braşov şi Sibiu este faptul că Bucureştiul este rupt de realitatea locală, de problemele companiilor româneşti, iar economia merge haotic, fără niciun fel de direcţie, doar prin realizări individuale, ceea ce la un moment dat nu mai este suficient pentru a creşte mai departe.”

    “Dacă antreprenorii din Transilvania s-au adaptat, îşi caută de lucru singuri, caută oameni pentru a-i angaja (îşi fac propriile şcoli profesionale) şi sunt în contact permanent cu Occidentul pentru a fi în hala lor de producţie ca să ia know-how, organizare şi comenzi, cei din Moldova sau Oltenia visează la vremurile lui Ceauşescu, la combinatele lui, când „toată lumea avea de lucru şi când statul avea grijă de toţi”, iar salvarea trebuie să vină de sus, de la Bucureşti.”

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/adevaratul-genocid-economic-13353932

    Foarte greu sa stabilesti ce e real, ce e propaganda, ce e rea vointa si/sau incompetenta… Gandul si ProTV sunt campioni in stiri negative si/sau nocive… Sport.ro (ProRV sport) avea si o emisiune Liga lui Mitica.

    Se doreste o desprindere a Transilvaniei de Romania, pe “cale democratica”.
    Se creeaza artificial decalaje economice – investitiile germane au mers aproape exclusiv in Transilvania.

    Se cultiva mitul transilvaneanului corect, competent, harnic in comparatie cu regateanul lenes, corupt, incompetent care sta cu mana intinsa dupa ajutoare…

    Scolile din Romania pot produce forta de munca pt intreprinderile din teritoriu. Daca nu ai fabrici deageaba produci muncitori sau orice altceva.

  4. “Prea multi studenti”:

    http://www.rfi.ro/stiri-societate-52746-inceput-universitar-studentii-jumatate-numarul-acum-7-ani

    Acum șapte ani, în România erau ceva peste un milion de studenți, iar șase din zece urmau o facultate de stat. Acum sunt 450.000, dintre care aproape 340.000 învață în universitățile stat pe locurile bugetate și pe locurile cu taxă și aproximativ 110.000 de studenți în universități particulare.

    Înjumătățirea numărului de studenţi în ultimii ani are cauze multiple. Una dintre ele este ponderea semnificativă a absolvenţilor de liceu care nu reuşesc să ia bacalaureatul şi care, din acest motiv, nu se pot înscrie la admiterea într-o universitate.

    Un alt obstacol este taxa de şcolarizare – deloc neglijabilă, dacă nu prohibitivă în multe cazuri (9.000 de lei pe an, de pildă, la Facultatea de Medicină din UMF ”Carol Davila” Bucureşti).

    Sociologii pun situaţia şi pe seama scăderii natalităţii după 1990, însă ”rădăcinile” problemei par să se lege, tot mai adânc, şi de dezinteresul pentru studiile superioare în rândul majorităţii absolvenţilor de liceu. Pe de o parte, aceștia văd inutilă o diplomă de licenţă, câtă vreme, în România de astăzi, ”te poţi descurca foarte bine şi fără”, după cum susţin unii dintre ei. Iar pe de alta, pentru că alţii, oricât de pasionaţi ar fi pentru un domeniu, nu văd nicio perspectivă solidă după terminarea facultăţii.

    Lipsa de experienţă ar putea fi compensată, din acest an, pentru mulţi studenţi. Asta cel puţin potrivit ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, care a anunţat că peste 100.000 de studenţi vor primi, în acest an universitar, bani de la stat pentru a face practică la companii, care, la rândul lor, vor putea deconta salariile angajaţilor care îi pregătesc.

    Acest punct de vedere îşi găseşte ecou, în siajul crizei economice, la bilanţul evenimentelor de tip Târgul locurilor de muncă, unde mulţi vizitatori se arată dezorientaţi, pesimişti şi dezarmaţi de volumul scăzut al ofertelor pentru studii superioare şi, mai ales, de faptul că li se solicită experienţă.

    Lipsa de experienţă ar putea fi compensată, din acest an, pentru mulţi studenţi. Asta cel puţin potrivit ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, care a anunţat că peste 100.000 de studenţi vor primi, în acest an universitar, bani de la stat pentru a face practică la companii, care, la rândul lor, vor putea deconta salariile angajaţilor care îi pregătesc.
    Abandonul şcolar, o problemă şi în rândul studenţilor

    Deloc paradoxal, odată cu scăderea ”cererii” pentru locuri în facultăţi, scade şi ”oferta”. De la inflaţia de universităţi din anii ’90, când părea că în orice localitate se deschid porţile studiilor de licenţă, în anul universitar 2012/2013 funcţionau, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 48 de universităţi de stat şi 56 private, acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu.

    Iar numărul universităţilor va continua să scadă, după ce guvernul a decis, în iulie, ca patru astfel de instituţii particulare acreditate să fie lichidate, iar alte trei vor fi monitorizate.

    Instituţiile de învăţământ superior cu toate programele intrate în lichidare în anul universitar 2014-2015 sunt Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi şi Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara.

    În acelaşi timp, guvernul a decis ca în anul universitar 2014-2015 să fie monitorizate alte trei universităţi private, şi anume Universitatea Bioterra din Bucureşti, Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte Gheorghe Cristea din Bucureşti şi Universitatea Apollonia din Iaşi.

    Numărul total al instituțiilor având specializări/programe de studii universitare care vor intra în lichidare începând cu anul universitar 2014-2015 se ridică la 39, dintre care patru sunt însă cu toate programele în lichidare.

    Pe de altă parte, fenomenul abandonului şcolar nu ocoleşte nici învăţământul superior. Astfel, aproape 40% dintre studenţii care ar fi trebuit să termine facultatea în 2013 la 20 de universităţi de stat au abandonat studiile, potrivit Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care susţinea, în martie, că măsurile luate de stat şi de universităţi pentru a diminua fenomenul sunt, uneori, ”la limita penibilului sau chiar sub această limită”.

  5. Pingback: Candidatii la presedintia României între STERGEREA IDENTITATII NATIONALE SI RELIGIOASE, circul diversionist de mahala si SFIDAREA NESIMTITA A ADEVARATELOR TEME SI PROBLEME ALE POPORULUI - Recomandari
  6. @ioan:

    …da, si, de fapt, grija tinerilor romani nu o duce chiar nimeni.

  7. as vrea sal corectez un pic pe romeo, si anume in ce priveste situatia economica din transilvania: tin sa-ti reamintesc frate romeo ca cu exceptia clujului, timisoarei si tg. mures care totusi se mai tarasc si acelea cum se tarasc, in rest situatia este catastrofala ca si in restul tarii, de exmplu valea jiului care mai bine i se zicea valea plangeri, apuseni unde jalea este la ea acasa, harghita si covasna unde statiuni balneoclimaterice au ajuns o ruina, precum: borsec, malnas bai, s.a, , judetul bihor unde personaje precum frati micula zburda ca ”investitori” strategici, iar o statiune renumita baile felix este sub semnul intrebarii, eu ati spun nu din auzite, ci din vazute, in privinta universitatilor, si al facultatilor acestea au devenit o rampa de lansare al somerilor de maine, personal cunosc persoane care acum asi dau cu pumni in cap [metaforic vorbind] ca au urmat o facultate, deoarece nu-si gasesc un loc de munca conform pregatirii lor, eu am urmat o postliceaa sanitara si nu-mi gasesc un loc de munca in domeniu, efectiv toata lumea ati da cu flit, cu atit mai mult ca in curind voi implini varsta de 40 de ani, de pilda cand ati cauti un loc de munca in presa la rubrica oferte de serviciu , sa vedeti ca fapt divers ce fel de ”locuri de munca” poti gasi in cea mai mare parte, care mai de care mai bizare, amintim doar cateva: masaj, video chat, dansatori\dansatoare, dame de companie, efectiv te crucesti

  8. Pingback: REGULAMENT SCOLAR ABERANT. Totala subminare a autoritatii profesorale [VIDEO] - Recomandari
  9. Pingback: Agenda guvernului tehnocrat: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICIILOR SECRETE, AMANAREA CRESTERII SALARIULUI MINIM. Romania post-Colectiv trebuie sa fie laica, supravegheata si saraca | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICIILOR SECRETE, AMANAREA CRESTERII SALARIULUI MINIM. Romania post-Colectiv trebuie sa fie la
  11. Pingback: ACTUALIZARE – Premierul Ciolos pare ca da inapoi dupa o convorbire cu P.F. Daniel/ Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SERVICII
  12. Pingback: ACTUALIZARE – Premierul Ciolos pare a face un pas inapoi dupa o discutie cu P.F. Daniel/ Agenda guvernului tehnocrat dupa vizita “asasinului economic” Thomsen de la FMI: TAIEREA BUGETULUI PENTRU LACASURILE DE CULT, CRESTEREA BUGETELOR SE
  13. Pingback: ”De ce atata ura?” sau SECULARIZARE PRIN REEDUCARE. Campania mediatica agresiva pe tema ”finantarii” Bisericii abia a inceput. “BUGETUL” SOCIAL AL BOR – ADEVARATA TINTA A SISTEMULUI DE PROPAGANDA | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: UN CONSENS ANTI-SOCIAL SI ANTI-NATIONAL PERICULOS. Incalcarea fara mila a DREPTURILOR OMULUI prin SĂRĂCIREA AGRESIVĂ a României | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: THE WINTER IS COMING. Avocatul Gh. Piperea despre GLOBALISMUL NEOLIBERAL/ Cifrele saraciei si depopularii României | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: SARACANI (DE FITE?). 86% din salariile românilor sunt SUB NIVELUL CELUI MEDIU/ Despre ”PUTORILE CARE NU MUNCESC” (Starea Natiei – Dragos Patraru) | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: 5 MILIOANE SARACANI. Un fals paradox: ECONOMIA ROMÂNIEI “DUDUIE”, DAR SARACIA CRESTE/ Cat de ”convergenti” suntem in raport cu UNIUNEA EUROPEANA: salariile românilor sunt mult SUB medie, pe cand preturile sunt ALINIATE la media tarilor d
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare