TRUMP anunta ruperea ACORDULUI NUCLEAR cu IRANUL/ In Israel e ALERTA MILITARA si se mobilizeaza rezervistii/ O decizie care va duce la NOUA ORDINE MONDIALA?
- Hotnews:
Mai multe explozii s-au înregistrat în Siria în urma unui presupus atac israelian
O serie de explozii s-au înregistrat marți seară într-o zonă aflată la sud de Damasc, unde se crede că se află o bază militară iraniană, a relatat presa de stat siriană, indicând că exploziile ar fi rezultatul unui presupus atac aerian al forțelor israeliene, relatează cotidianul Times of Israel, citat de Mediafax.
Exploziile s-au produs în zona el-Kiswah, unde se crede că s-ar afla o bază militară a forțelor iraniene care sprijină regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.
Potrivit televiziunii de stat de la Damasc, apărarea antiaeriană siriană a doborât două rachete israeliene, informează site-ul cotidianul Haaretz pe pagina electronică.
Presupusul raid aerian are loc la scut timp după ce autoritățile militare din Israel au anunțat că au informații ce indică faptul că Teheranul plănuiește un atac iminent pornind de la bazele iraniene din Siria.
Armata israeliană susține că a detectat o “activitate iraniană neregulată” în Siria și ordonat autorităților din zona Platoului Golan să pregătească adăposturile antiaeriene.
Platoul Golan a fost ocupat Israel de la Siria în urma Războiului de Șase Zile din iunie 1967.
“Orice agresiune împotriva Israelului va primi un răspuns sever”, a declarat Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene.
Incidentul are loc în contextul în care Preşedintele american Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul, acțiune salutată de Israel.
Un oficial militar sirian a declarat că “Israelul a vizat o poziție a armatei siriene la sud de Damasc”
Un comandat al forțelor pro-Assad a transmis că în urma atacului s-au doar pagube materiale.
Autoritățile israeliene au refuzat să comenteze informațiile despre acest presupus raid aerian.
Il Giornale: ”Noi raiduri împotriva Damascului?”. În ultimele 48 de ore, site-ul israelian Debka raportează că în întreaga regiunea au loc mișcări inedite ale forțelor occidentale. Mișcări de trupe, de aeronave și mijloace navale care indică un fel de repoziţionare generală, ca și cum ar fi fost proclamată un fel de stare generală de alertă. Potrivit unor surse care au avut acces la site, forțele americane, britanice și franceze se îndreaptă spre Orientul Mijlociu întorcându-se în țările vecine Siriei. Mișcări extrem de interesante care amintesc, în unele privințe, de orele precedente așa-numitei greve punitive împotriva armatei siriene după presupusul atac chimic de la Douma. Mișcările „suspecte“ sunt de două tipuri. Avioane şi drone de supraveghere extrem de avansate ale aviaţiei americane ar fi început să opereze deja de mai multe zile, la orice oră, pentru a monitoriza chiar și cele mai mici mișcări de trupe și de vehicule atât de pe coastele siriene și libaneze cât și în jurul acestor zone. Toți ochii sunt aţintiţi asupra grupării Hezbollah, considerată dintotdeauna obiectivul fundamental al strategiei Israelului în Siria. Un alt tip de mișcări, sunt cele care au loc la nivel de deplasare a flotelor ariene şi navale. În ultimele ore, Marea Britanie a mutat un alt escadron de avioane de vânătoare Typhoon în Orientul Mijlociu (bazele fiind în Cipru și în Cisiordania), iar Franța a adăugat alte avioane Rafale și Mirage 2000 la cele care erau deja. Potrivit site-ului israelian, avioanele ar fi ajuns la pozițiile lor utilizând spațiul aerian al Israelului.
The Guardian: Trump a descris iniţiativa sa drept o “retragere”, ceea ce tehnic este incorect deoarece acordul, numit Joint Comprehensive Plan of Action (Plan de acţiune comun cuprinzător) nu este un tratat. SUA nu pot decât fie să îl respecte, fie să încalce termenii acordului cu Iranul. Trump a recurs la o retorică inflamatoare pentru a califica acţiunile Iranului de la convenirea acordului nuclear, afirmând inclusiv că ţara îşi continuă programul său nuclear. “Ambiţia sângeroasă a Iranului a devenit doar şi mai îndrăzneaţă”, a spus Trump.
Tehran Times: Ca de obicei, imprevizibilul notoriu Donald Trump a folosit limbajul cel mai dur împotriva Iranului. Acum, Iranul are trei opţiuni: să respecte în continuare acordul, să-şi accelereze programul de îmbogăţire a uraniului inclusiv până la o puritate de 20% şi să iasă din Tratatul nuclear de Neproliferare. Cu câteva ore înainte ca Trump să-şi declare decizia, UE a spus că intenţionează să protejeze companiile europene dacă Trump se retrage din acord. “Lucrăm la planuri de protejare a intereselor companiilor europene”, a spus Maja Kocijancici, purtătoarea de cuvânt a UE pentru afaceri externe, citată de Bloomberg. Ea a mai spus: “Acordul este foarte important pentru securitatea globală”. “Nu se bazează pe presupuneri de bună credinţă sau încredere. Se bazează pe fapte, pe angajamente concrete, pe mecanisme de verificare, pe monitorizare foarte strictă”, a spus Kocijancici.
Sabah: Rouhani a declarat, fără a se referi clar la acordul nuclear, că ţara sa se va confrunta timp de 2 sau 3 luni cu unele probleme. Menţionând că aceste probleme vor fi rapid depăşite, Rouhani a adăugat: “Sub embargou sau nu, ar trebui să stăm pe propriile noastre picioare”. De asemenea, Rouhani a subliniat: “Dorim să stabilim relaţii constructive cu lumea şi vom acţiona în interesul Iranului“. (preluare Rador)
- Stiripesurse:
Liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii marţi o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, transmite DPA.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi retragerea SUA din înţelegerea semnată şi de Rusia şi de China, prin care au fost suspendate unele sancţiuni împotriva Iranului, în schimbul îngheţării programului nuclear al acestei ţări.
“Noi, E3, rămânem părţi în JCPOA” (n. red. – Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acţiune cuprinzător comun), se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May. “Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei“, adaugă documentul, care precizează că este vorba şi de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legaţi de acord.
Şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a manifestat marţi o intenţie similară privind acordul, dar a avertizat că după discuţii cu partenerii europeni ţara sa şi-ar putea relua programul nuclear.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este “hotărâtă să menţină” acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP.
Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a comunicat reacţia Moscovei la anunţul făcut de Trump: dezamăgire, dar nu surpriză.
Turcia, prin ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a făcut cunoscut că îşi va desfăşura propriul comerţ cu Iranul şi “nu va da socoteală nimănui pentru asta”.
Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marţi că Rusia este “profund dezamăgită” de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters.
“Nu există şi nu pot exista motive pentru anularea planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit deplina eficienţă”, arată ministerul. “Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică”, acuză Moscova, scrie agerpres.ro.
ALERTĂ – Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul nuclear iranian
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.
Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.“A fost o înţelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată”, a spus Trump, citat de Reuters, insistând că acordul “nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce niciodată”.
John Bolton, consilierul naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a precizat imediat după declaraţia lui Trump că sancţiunile americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmează să precizeze perioadele de tranziţie pentru contractele existente.
Trezoreria a anunţat, potrivit Reuters, că în 90 de zile va retrage autorizaţiile de export către Iran al avioanelor de pasageri şi al componentelor şi serviciilor conexe. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran.
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul includea un compromis între Washington şi Teheran care le permitea inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar fără a avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli pâna la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.
Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian.
Israelul a ordonat marţi seara autorităţilor locale din Golan să pregătească adăposturile antiaeriene, deoarece a detectat “activităţi neobişnuite ale forţelor iraniene din Siria”. Armata israeliană este în stare de alertă de nivel ridicat, în aşteptarea unui atac, informează Reuters.
Preşedintele Americii nu are un plan B pentru retragerea din Acordul nuclear cu Iranul.
Preşedintele Donald J. Trump a anunţat ieri pe Twitter că astăzi la ora 21 se va pronunţa asupra Tratatului nuclear cu Iranul (The Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), cu cinci zile mai devreme decât anunţase.
După recenta vizită de stat a preşedintelui Emmanuel Macron la Washington şi după declaraţiile Secretarului de Stat Mike Pompeo din turneul în Orientul Mijlociu (Riyadh-Ierusalim-Amman) era de aşteptat că decizia liderului de la Casa Albă va fi retragerea din Tratat.
Premierului Benjamin Netanyahu nu i-a fost greu să-l convingă pe Trump, mai ales după ultima declaraţie – spectaculoasă – despre ceea ce numea minciunile Iranului în legătură cu programul său de înarmare nucleară. Vraful de documente (rod al unei temerare acţiuni a Mossad, aşa cum s-a anunţat) pe care l-a prezentat publicului a fost recepţionat cu scepticism de ceilalţi semnatari ai Acordului (ceilalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – China, Rusia, Franţa, Marea Britanie – plus Germania şi Uniunea Europeană).
De altfel, Marea Britanie, Franţa şi Germania s-au pronunţat limpede în favoarea menţinerii Acordului. Preşedintele Macron (care a purtat în ultimele luni multe discuţii telefonice cu preşedintele Iranului, Hassan Ruhani), încercând să salveze Acordul, a propus o “extindere” a acestuia, respectiv adăugarea unor prevederi, mai drastice.
Declaraţia istorică a preşedintelui Americii, cu care a ieşit câteva minute după 21 (ora României). vizează nu doar o problemă de securitate regională, ci una de securitate internaţională. Urmând îndeaproape argumentaţia prim ministrului Netanyahu, Donald J. Trump a anunţat că ţara sa se retrage din Acord, reinstituind cel mai înalt nivel al sancţiunilor anti-Iran de până acum.
Ieşirea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul e o veste bună doar pentru premierul Israelului, care s-a declarat vehement împotrivă încă de la semnarea acestuia în 2015. O veste bună, doar fiindcă îi serveşte politic pentru a se menţine la putere şi a-şi convinge concetăţenii că e indispensabil pentru securitatea ţării. Pentru Israel şi israelieni nu e însă deloc o veste bună. Un Iran a cărui soluţie, exprimată, ar fi retragerea din Acordul de Neproliferare, înseamnă că îşi poate construi, neconstrâns şi nesupravegheat internaţional, un arsenal nuclear care va atrage după sine (Arabia Saudită s-a şi exprimat deja) o dementă cursă a înarmărilor nucleare în Orientul Mijlociu.
În plus, extinderea influenţei iraniene în regiune, a adus în ultimele săptămâni confruntări israeliano-iraniene la graniţa de nord a Israelului, fiind posibil oricând un război de proximitate între cele două ţări pe teritoriul Siriei.
Înfricoşător e faptul evident că Donald J. Trump nu are un plan B la pentru din Acord.
E esenţial cum vor acţiona ceilalţi semnatari ai Acordului în orele care urmează şi dacă răspunsurile acestora vor conduce spre ceea ce îndeobşte se cheamă o nouă ordine mondială.
Maestrul Trump a primit raspunsul UE: Franta, Germania si Anglia renunta la dolari in tranzactiile cu Iranul, iar Banca Europeana pentru Investitii se implica in finantarea afacerilor din Iran.
France, Germany and the UK – have agreed to maintain trade with Tehran independent from the US dollar, said Russia’s Foreign Minister Sergey Lavrov.
Last week, EU lawmakers gave approval for the European Investment Bank (EIB) to do business in Iran in an attempt to save the 2015 nuclear deal.
“We are granting the EIB the capacity to invest in Iran if suitable projects are found,” said Siegfried Muresan, a lawmaker from the center-right European People’s Party.
https://www.rt.com/business/432363-eu-dollar-trade-iran/
Siria acuza Israelul ca ar fi efectuat lovituri aeriene, duminica seara, asupra bazei aeriene T4 din provincia Homs, unde sunt detasate forte armate iraniene aflate de partea regimului lui Bashar al-Assad.
http://m.ziare.com/international/siria-acuza-israelul-ca-a-lansat-atacuri-aeriene-asupra-unei-baze-de-pe-teritoriul-sau-1520637
Iranul va menține prezența militară în Siria
https://www.defenseromania.ro/iranul-va-men-ine-prezen-a-militara-in-siria_592203.html
Benjamin Netanyahu va merge săptămâna viitoare la Moscova pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Putin despre prezenţa Iranului în Siria
https://www.defenseromania.ro/netanyahu-vrea-sa-discute-cu-putin-despre-prezenta-iranului-in-siria_592208.html
Preţul petrolului va ajunge curând la 100 de dolari per baril din cauza perturbărilor cauzate de preşedintele Donald Trump, a transmis guvernatorul Iranului la OPEC
https://radiochisinau.md/iranul-avertizeaza-pretul-petrolului-va-depasi-100-de-dolari-per-baril—71150.html
Comandantul forţei de elită din Iran: “Trump ar trebui să ştie că suntem o ţară de martiri şi că îl aşteptăm. Suntem aproape, unde nici nu îşi poate imagina. Suntem pregătiţi”
https://www.defenseromania.ro/comandantul-fortei-de-elita-din-iran-avertisment-pentru-trump_592602.html
Gen. Qassem Soleimani, who heads the elite Quds Force: “I tell you, Mr. Trump, the gambler, I tell you that at this moment when you are incapable of thinking, we are closer to you in a place you never even imagined.”
https://www.cbsnews.com/news/iran-military-commander-warns-donald-trump-that-islamic-republic-ready-for-war/
SUA stie ca nu poate inlatura regimul din Iran, asa ca da asigurari ca nu doreste asta. Doreste insa sa forteze Iranul sa inchida stramtoareea Ormuz, pentru a-i declara razboi.
Şeful Pentagonului dă asigurări că Statele Unite nu intenţionează înlăturarea regimului din Iran
http://www.mediafax.ro/externe/seful-pentagonului-da-asigurari-ca-statele-unite-nu-intentioneaza-inlaturarea-regimului-din-iran-17372800
Iranienii ii transmit lui Trump: “Aceste jocuri teatrale de nebunie nu vor ramane fara raspuns”
https://www.romaniatv.net/proteste-masive-in-iran-din-cauza-sanctiunilor-americane_432475.html
Inchiderea strâmtorii Ormuz ar constitui un casus belli perfect pentru președintele Trump și o motivație plauzibilă de a lovi militar Iranul.
Chiar dacă SUA și Israelul pot învinge militar Iranul și pot debloca oricând strâmtoarea Ormuz, având superioritate militară netă în aer și pe apă, situația Orientului Mijlociu ar cunoaște în prima fază după intervenție o tulburare dramatică și generalizată, cel puțin până la o eventuală schimbare de regim la Teheran.
Rusia, deși mai apropiată de Teheran, se presupune totuși că nu va interveni militar și nu va risca o confruntare directă împotriva SUA. Nu este exclus, de altfel, ca unul dintre punctele misteriosului summit Trump-Putin de la Helsinki să fi fost cu privire la Iran și la planurile lui Trump în următorii doi ani în Orientul Mijlociu, la schimb cu renunțarea la solicitarea americană a schimbării lui Bashar al-Assad în Siria și la acceptarea influenței rusești la Damasc. În același sens ar pleda și întâlnirile Netanyahu-Putin din 2017 și 2018. Ambii lideri vor să se asigure că sprijinul lui Putin pentru Iran, în eventualitatea unui conflict, ar rămâne unul limitat și declarativ.
https://ziuadecj.realitatea.net/editorial/va-inchide-iranul-stramtoarea-ormuz-urmeaza-razboiul-sua-iran-si-caderea-regimului-de-la-teheran–176412.html
Trump threatened “severe consequences” for those who continue to trade with Iran
https://edition.cnn.com/2018/08/06/politics/trump-iran-sanctions-first-round-snapback/index.html
Declanşat, războiul nu va putea fi limitat la Iran, deoarece iranienii controlează câteva zeci de mii de luptători în Irak şi parte din guvernul irakian, câteva zeci de mii de luptători în Siria şi este aliat cu Assad, câteva zeci de mii de luptători în Liban şi un partid politic aflat la guvernare, este aliat cu rebelii Houthi in Yemen, cu rezistenţa şiită in Bahrain şi Arabia Saudită şi dezvoltă o relaţie complexă şi preponderent pozitivă cu Qatar şi Oman. Prin urmare, când vorbim de război cu Iran, nu vorbim de un război în Iran, ci în întregul Orient Mijlociu, de la Mediterana până-n Pakistan.
Am observat că mulţi susţinători ai preşedintelui american inclusiv de la noi cred că avantajul tehnologic şi militar american, indiscutabil, le va asigura acestora o victorie facilă şi rapidă, cum s-a întâmplat în cele două intervenţii în Irak. Nu e deloc aşa. Un război cu Iran nu poate fi câştigat, iar orice paralelă cu Irak denotă doar naivitate
Prioritatea principală a lui Trump este să îşi ralieze suporterii, printr-o poziţie dură faţă de Iran, pentru a preveni pierderea controlului asupra Congresului american în alegerile din noiembrie şi, prin asta, sfârşitul mandatului său înainte de termen.
https://adevarul.ro/international/in-lume/trump-europenii-iranul-1_5b683c76df52022f7513a35e/index.html
Iran: Rusia anunță că va face ”tot ceea ce este necesar” pentru a salva acordul nuclear după sancțiunile anunțate de SUA
‘Suntem profund dezamăgiţi de decizia SUA de a reinstitui sancţiunile naţionale împotriva Iranului’
‘Acesta este un exemplu clar că Washingtonul continuă să încalce Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite (privind planul comun de acţiune) şi dreptul internaţional’, a denunţat MAE rus.
‘După cum arată experienţa de mai mulţi ani, obţinerea de concesii din partea Iranului prin presiune nu funcţionează’
‘Comunitatea internaţională nu trebuie să accepte ca realizările importante ale unei diplomaţii multilaterale să fie sacrificate de ambiţiile americane de a-şi regla conturile cu Iranul’, declară diplomaţia rusă.
https://www.g4media.ro/iran-rusia-anunta-ca-va-face-tot-ceea-ce-este-necesar-pentru-a-salva-acordul-nuclear-dupa-sanctiunile-anuntate-de-sua.html
Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev: “În ceea ce priveşte decizia recentă a NATO de a-şi reconfirma angajamentul faţă de aderarea Georgiei, ce pot spune? Este o poziţie iresponsabilă şi o ameninţare la adresa păcii”. “Această decizie ar putea provoca un conflict teribil. Nu înţeleg de ce ar face acest lucru”.
https://www.stiripesurse.ro/rusia-declara-razboi-nato-i-spune-ca-va-fi-un-conflict-teribil-condi-ia-pusa-de-moscova-pentru-e_1282168.html
In noiembrie vor intra in vigoare cele mai dure sanctiuni ale SUA impotriva Iranului si Rusiei. Va fi o iarna fierbinte.
În noiembrie se vor activa şi măsuri împotriva băncii centrale a Iranului. Vor fi afectate şi industria auto şi exporturile de covoare şi mărfuri alimentare din Iran, precum şi importurile de grafit, aluminiu, oţel, cărbune şi unele aplicaţii software. De asemenea, Iranului i se interzice achiziţionarea anumitor avioane.
În noiembrie vor fi reintroduse şi sancţiunile împotriva sectorului energetic, iar SUA încearcă să convingă alte ţări să îşi reducă importurile de ţiţei iranian.
https://www.dcnews.ro/sanc-iuni-iran-ce-este-interzis-incepand-de-azi_606460.html
În noiembrie, dacă Moscova nu va da garanţii că nu va mai utiliza arme chimice şi dacă nu va fi de acord cu inspecţii ONU, Statele Unite vor putea atunci să blocheze aproape toate schimburile comerciale cu Rusia.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/sua-acuza-oficial-rusia-pentru-cazul-skripal-si-anunta-noi-sanctiuni-977366
Rusia: Impunerea de noi sancțiuni va fi considerată război economic ”Și va deveni necesar, va trebui să reacționăm la acest război pe plan economic, politic sau – daca va fi nevoie – și prin alte metode. Și prietenii noștri americani trebuie să înțeleagă asta”, a adăugat Medvedev.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-22630370-amenin-rile-rusiei-impunerea-noi-sanc-iuni-considerat-zboi-economic-vom-spunde-plan-economic-politic-sau-daca-nevoie-prin-alte-metode.htm
Rusia şi China au blocat joi o cerere a SUA de a adăuga o bancă rusă pe lista neagră a sancţiunilor ONU, precum şi un funcţionar şi două entităţi din Coreea de Nord.
Săptămâna trecută SUA i-au cerut unei comisii a ONU să îngheţe bunurile Băncii Comerciale Agrosoiuz, acuzată că ajută Coreea de Nord să scape de restricţiile impuse de ONU asupra tranzacţiilor financiare.
https://www.stiripesurse.ro/rusia-i-china-au-blocat-o-tentativa-a-sua-de-noi-sanc-iuni-impotriva-phenianului_1282676.html
”Suntem la câțiva pași de prăpastie” și ”războiul comercial global nu are nici învingători, nici înfrânți”, a spus ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
https://www.cotidianul.ro/ministru-german-nu-vrem-ca-washingtonul-sa-ne-dicteze-relatiile-cu-alte-tari/
Agentia Internationala pentru Energie avertizeaza ca sanctiunile asupra Iranului vor duce la o criza a petrolului.
“maintaining global supply might be very challenging”, “the market outlook could be far less calm at that point than it is today”
https://www.cnbc.com/2018/08/10/iea-report-iran-sanctions-could-make-maintaining-the-worlds-oil-supp.html
https://oilprice.com/Geopolitics/International/IEA-US-Sanctions-On-Iran-Could-Create-Major-Challenge-For-Oil-Supply.html
Mai avem doar o luna de pace!
Iran “Finalizing” Mechanism To Bypass SWIFT In Trade With Europe
Just days after Europe unveiled a “special purpose vehicle” meant to circumvent SWIFT and US monopoly on global dollar-denominated monetary transfers – and potentially jeopardizing the reserve status of the dollar.
“We hope that before the re-imposition of the second part of the US sanctions [from November 4], these mechanisms can be in place and be functional”
https://www.zerohedge.com/news/2018-10-01/iran-finalizing-mechanism-bypass-swift-trade-europe
S-ar putea sa avem chiar mai putin de o luna de pace: cel mai amplu exercitiu NATO de la sfârşitul Războiului Rece va avea loc în nordul Norvegiei, între 25 octombrie şi 7 noiembrie. Vor participa 45.000 de militari, 150 de avioane de luptă, 60 de nave şi 10.000 de vehicule.
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/10/02/nato-pregateste-cel-mai-amplu-exercitiu-de-dupa-razboiul-rece-stoltenberg–185734
Trump recunoaste ca SUA sprijina dicatura in Arabia Saudita si in alte parti in schimbul mentinerii petrodolarului si cumpararii de armament american.
Donald Trump a făcut marţi o remarcă mai puţin obişnuită despre Arabia Saudită: ‘Rege – noi te protejăm – n-ai putea să fii acolo mai mult două săptămâni fără noi – tu trebuie să plăteşti pentru armata ta’”.
„Noi apărăm multe dintre aceste naţiuni pentru nimic şi apoi ei profită de noi, oferindu-ne preţuri ridicate la petrol. Nu e bine. Noi dorim ca ei să renunţe la creşterea preţurilor, vrem ca ei să înceapă să scadă preţurile”
https://blacknews.ro/trump-i-a-spus-o-verde-n-fata-fara-noi-n-ai-rezista-la-putere-mai-mult-de-doua-saptamani/
Un jurnalist saudit critic la adresa puterii de la Riad a dispărut după ce a mers marţi la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul
https://blacknews.ro/un-critic-virulent-al-regimului-saudit-a-fost-dat-disparut-in-turcia/
In urma asasinarii ziaristului saudit, Trump se pregateste sa impuna sanctiuni Arabiei Saudite, cum a facut cu Iranul.
http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/trump-promite-o-pedeapsa-severa-daca-jurnalistul-jamal-khashoggi-a-fost-ucis-de-sauditi-vom-fi-foarte-suparati-1533743
Arabia Saudita ameninta cu repercursiuni economice globale daca este sanctionata.
Ce ar putea merge prost daca apare o criza globala a petrolului, iar Israelul pierde si ultimul aliat din zona si este atacat de Iran?
Saudis Threaten Global Economic Repercussions if Punished for ‘Murdered’ Journalist
Twenty-two U.S. senators last Wednesday forced a U.S. investigation of whether human rights sanctions should be imposed
The kingdom will respond to any measure against it with bigger measures, the source said, adding: “The Saudi economy has vital and influential roles for the global economy.”
https://www.haaretz.com/middle-east-news/saudis-threaten-global-economic-repercussions-if-punished-1.6553930
Trump a dat dovada de “flexibilitate maxima” fata de 8 tari care pot continua sa importe petrol din Iran fara a fi supuse sanctiunilor
In addition to Japan, India, and South Korea, the US would grant the oil waiver to China as well,
https://www.presstv.com/Detail/2018/11/02/578821/US-waivers-Iran-oil-sanctions-Japan-India-Korea
Netanyahu avertizeaza ca lumea este in pragul razboiului (“una dintre cele mai complexe situatii de securitate”) si ca nu este momentul pentru daramarea guvernului si alegeri anticipate
“We are in one of the most complex security situations”. “At a time like this, we do not topple a government and hold an election. It’s irresponsible. We have a year left”
https://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/Netanyahu-calls-talks-of-early-elections-irresponsible-572220
L’Irak, l’Iran et la fin du pétrodollar
http://www.alterinfo.net/L-Irak-l-Iran-et-la-fin-du-petrodollar-2eme-partie_a1891.html
As more and more nations abandon the dollar in trade for oil or other goods we see king dollar coming under pressure.
https://www.youtube.com/watch?v=18ojs0jB7fQ
MARC FABER red alert!!! THE US DOLLAR COLLAPSE
https://www.youtube.com/watch?v=SPx0f5GRrSM
Iranul, Rusia, China si Coreea de Nord cad in genunchi in fata lui Trump cer iertare si indurare: NASA a dat in vileag tehnologiile de varf, care au fost folosite de misiunile Apollo pentru ajunge pe Luna!
https://www.youtube.com/watch?v=DpPMoIv1lxI
Trump a fost asemanat cu Kennedy, ambii fiind antisistem. Ca si Trump, JFK voia o apropiere de Rusia si se spune ca de la aceasta initiativa de cooperare cu URSS i s-a si tras moartea.
Scrisoarea lui J. F. Kennedy catre seful CIA, din 12.11.1963 cu privire la initierea unei cooperari cu URSS pentru explorarea spatiului cosmic si a Lunii
http://www.majesticdocuments.com/pdf/kennedy_cia.pdf
Hrusciov avea de gand sa accepte propunerea lui Kennedy
http://www.spacewar.com/news/russia-97h.html
Iranul ii pregateste o “surpriza” lui Trump: inchiderea stramtorii Ormuz
Iran Won’t Negotiate With US Under Pressure – Revolutionary Guards General
https://sputniknews.com/middleeast/201904291074545991-iran-us-negotiations-pressure/
“I think more serious developments are bound to happen and maybe it is better this way so that Trump comes back to his senses because some political leaders won’t start to understand unless they hit their heads hard against a stone”
https://sputniknews.com/middleeast/201904301074566531-ran-speaker-get-even-usa/
Can Iran close Hormuz Strait?
https://www.youtube.com/watch?v=w9ISoyekpr0