Incepe razboiul? TURCIA vrea INTERVENTIE in SIRIA/ Razboiul rece intre SUA si RUSIA

28-07-2012 6 minute Sublinieri

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri, la Londra, că nu este posibil să “continuăm să rămânem spectatori sau observatori” ai evenimentelor din Siria, preconizând acţiuni comune ale ONU, OCI şi Ligii Arabe, relatează AFP. “Ceea ce se întâmplă în Siria este foarte important şi foarte periculos“, a declarat premierul după o întâlnire cu omologul său britanic, David Cameron.

“Ne confruntăm cu un regim care îşi ucide şi masacrează propriul popor, iar noi trebuie să facem tot ceea ce stă în puterile noastre, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, al Organizaţiei ţărilor Islamice (OCI), şi al Ligii Arabe, pentru a obţine progrese importante în ceea ce priveşte evitarea acestei situaţii îngrozitoare”.Tensiunea creşte la Alep, iar declaraţiile recente privind folosirea armelor de distrugere în masă, sunt lucruri la care nu putem să fim doar observatori sau spectatori, a adăugat Erdogan.

Damascul a recunoscut în premieră luni că deţine arme chimice, susţinând că nu vor fi folosite niciodată împotriva populaţiei, dar ameninţând că le va folosi în cazul unei intervenţii militare străine. “Am evocat destul timp situaţia îngrozitoare din Siria şi îngrijorarea noastră că acest regim se pregăteşte de acte abominabile la Alep”, a declarat la rândul său David Cameron.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a lansat vineri un avertisment în ceea ce priveşte posibilitatea “pierderilor devastatoare de vieţi şi dezastrul umanitar” de la Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, care se pregăteşte de un asalt de anvergură al forţelor regimului sirian împotriva rebelilor.

Premierul turc a asistat în timpul serii de vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Oraşul sirian Alep este sub bombardament aerian şi terestru încă de la prima oră a dimineţii de vineri. Regimul Assad a trimis tancuri, avioane de luptă şi elicoptere militare pentru a lovi poziţiile rebelilor. Joi, 34 de oameni au fost ucişi în acest oraş. Alţi patru au murit de dimineaţă. Vineri, însă, toată lumea se aşteaptă la un carnaj: presa siriană spune că se va da “mama tuturor luptelor“, iar SUA spun că va urma un masacru.

Miza este mare, potrivit analiştilor: dacă Alepul va fi pierdut, regimul Assad va cădea rapid. La fel de bine însă se poate repeta scenariul de la Damasc, unde forţele lui Assad au intervenit masiv, iar rebelii au pierdut teren. La Alep, rebelii au controlul asupra cartierelor din est şi din vest, iar joi au atacat şi un avanpost aflat nu departe de centrul istoric al Alepului. Forţele regimului cotrolează însă căile de acces în oraş şi principalele şosele din Alep, dar şi arterele comerciale.

Deocamdată, opozanţii au reuşit să scape de tiruri, pentru că sunt în permanentă mişcare. Zeci de mii de locuitori şi-au părăsit casele şi s-au refugiat în adăposturi improvizate, în special şcoli. Miza este mare pentru rebeli, după ce au pierdut lupta pentru capitala Damasc.

Comunitatea internaţională este însă neputincioasă, în ciuda avertismentelor. SUA au anunţat că nu pot interveni. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că o nouă eră va începe foarte curând pentru Siria. Joi, Erdogan acuza Siria că oferă refugiu kurzilor din PKK şi ameninţa că i-ar putea lovi chiar pe teritoriu sirian. Iordania a acuzat forţele lui Assad că au ucis un copil de trei ani, după ce au atacat un convoi de refugiaţi ce încerca să treacă graniţa cu Iordania.

Consiliul de Securitate al ONU rămâne însă divizat. Încă nu se poate trece de veto-ul Rusiei şi al Chinei. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a cerut Moscovei şi Beijingului să acţioneze, ca să împiedice un masacru la Alep.

Sunt încurajate însă presiunile din interior. Qatarul şi Arabia Saudită oferă refugiu diplomaţilor şi militarilor care părăsesc regimul. Astfel de dezertări au acum loc zilnic. O deputată din Alep a demisionat vineri şi s-a refugiat în Turcia, împreună cu familila. Generalul Manaf Tlass, care a dezertat recent şi se află la Paris şi-a oferit joi serviciile pentru a uni forţele de Opoziţie extrem de fragmentate din Siria.

  • Vocea Rusiei: 

Crucea Roşie părăseşte Siria

Pe 27 iulie Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că va fi evacuat parţial personalul străin din Siria, transmite Reuters. Organizaţia a declarat că aceasta se face din motive de securitate. La Damasc îşi desfăşoară activitatea toţi colaboratorii. Anterior s-a anunţat că circa o jumătate din cei 300 de observatori internaţionali au părăsit Siria.
Rusia se teme că baza din Tartus va fi atacată
Personalul punctului de asistenţă tehnico-materială din portul sirian Tartus va fi evacuat în cazul unei situaţii de urgenţă, a declarat astăzi comandantul Flotei Navale Militare a Rusiei, vice-amiralul Viktor Cirkov.

El a precizat că punctul de asistenţă tehnico-materială din Tartus este folosit în exclusivitate pentru realimentarea navelor ruseşti care îşi desfăşoară serviciul de luptă pe mare. „Navele care se află în prezent acolo îndeplinesc obiective legate de pregătirea de luptă în conformitate cu planul adoptat în 2011”, a declarat el.

Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare din Cuba şi Vietnam, potrivit unui anunţ al comandantului marinei ruse, viceamiralul Viktor Cirkov, citat vineri de agenţia de presă RIA-Novosti. 

“Negociem pentru ca forţele navale ruse să poată fi staţionate şi în afara graniţelor Rusiei“, a declarat oficialul.

“Negocierile au început în urmă cu câţiva ani. Studiem problema înfiinţării unor puncte de susţinere materială şi tehnică în Cuba, Seychelles şi în Vietnam”, a menţionat Cirkov.

Interviul acordat agenţiei RIA-Novosti a fost difuzat înainte de reuniunea de la Soci, cu privire la Marea Neagră, la care participă preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul vietnamez, Truong Tan Sang.

Rusia a anunţat în 2001 abandonarea bazei sale navale din golful Cam Ranh, din sudul Vietnamului, închiriat în virtutea acordului semnat în 1979 între Hanoi şi URSS. Rusia a anunţat şi retragerea din Cuba.

Moscova a motivat pe atunci că deciziile au fost luate din cauza necesităţii de a-şi concentra eforturile pentru a contracara în special ameninţarea teroristă.

Rusia nu a păstrat, în afară de portul din Sebastopol, din Crimeea, din sudul Ucrainei, acolo unde este momentan flota din Marea Neagră, decât “un punct de realimentare şi asistenţă tehnică“, în portul din Tartus, în Siria, utilizat de marina rusă încă din 1970.

Washingtonul continuă să încerce să scoată din impas negocierile cu Moscova în problema scutului antirachetă. Statele Unite i-au invitat pe reprezentanţii Moscovei la testarea elementelor scutului său antirachetă pe atolul Kwajalein, considerată unul dintre cele mai secrete obiective ale Pentagonului. Lucrurile n-au ajuns încă până aici.

În vreme ce la Moscova reflecta la invitaţie, Pentagonul s-a răzgândit să-i mai transmită Federaţiei Ruse “informaţii prea consistente”. Congresul Statelor Unite a încercat ca pe viitor să nu mai existe astfel de invitaţii.

Cu ceva vreme în urmă reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Pentagonului au invitat delegaţia Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse să asiste la testele elementelor sistemului de apărare antirachetă american de pe insula Kwajalein din Oceanul Pacific.

Americanii se gândeau că acest lucru ar putea convinge Moscova că sistemul de apărare antirachetă creat de SUA nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi nu va perturba echilibrul strategic.

Poligonul de încercare “Reigan” situat pe insula Kwajalein este unul dintre cele mai secretizate obiective ale Pentagonului. Pe cele 11 insule sunt amplasate elemente ale sistemului de comandă şi control operaţional  al scutului antirachetă al SUA, platforme de lansare a rachetelor balistice şi rachetelor de interceptare (precum şi un centru de dirijare a zborurilor şi un cosmodrom).

Potrivit unei surse a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, americanii au făcut invitaţia de a vizita Kwajalein în formă orală. Moscova nu s-a grăbit însă s-o accepte. În primul rând, cum a declarat o sursă a Kommersantului, Moscova nu a primit nicio scrisoare de invitaţie, iar în al doilea rând, “partea rusă în general nu crede că asemenea vizite au vreun sens”. “Se înţelege de ce americanii ne cheamă. Pentru ei este important să arate că ei colaborarează cu noi, ne transmit informaţii şi încearcă să elimine preocupările noastre legate de parametrii tehnici ai sistemului implementat- a explicat sursa Kommersantului -.

În realitate nu elimină nimic şi n-o pot face – legislaţia americană le interzice să ne transmită date de telemetrie. Nu are sens să ne deplasăm acolo ca să urmărim cu binoclu cum decolează racheta”.

Din acelaşi motiv în primăvară militarii ruşi au refuzat să accepte invitaţia Statelor Unite de a vizita statul major al Agenţiei pentru scutul antirachetă din Colorado Springs, unde americanii au vrut să le arate cum funcţionează şi ce posibilităţi are sistemul de apărare al scutului antirachetă. Ruşii nu s-au dus nici la testele radarelor şi antirachetelor scutului antirachetă, desfăşurate în mai în zona insulelor Hawaii.

Raţionamentul părţii ruse nu a fost nefondat. Transmiţându-i Federaţiei Ruse invitaţiile, americanii încercau să convingă asupra faptului că experţilor ruşi li se va permite să folosească “tot echipamentul lor” Însă înaintea testelor, reprezentantul special al secretarului de stat, Ellen Tauscher, a declarat: Statele Unite nu-i va transmite Federaţiei Ruse date de telemetrie, informaţii despre tehnologia de interceptare şi alte informaţii secrete.“Le propunem să vadă lansarea din apele internaţionale. Suntem gata să-i informăm pe reprezentanţii Federaţiei Ruse asupra ora lansării rachetei-ţintă şi să le punem la dispoziţie informaţiile pe care înaintea testelor le furnizăm aviatorilor şi marinarilor noştri militari în zona testelor” – a precizat Tauscher.

În timp ce autorităţile de la Moscova cântăreau invitaţia la Kwajalein, aceasta şi-a pierdut valabilitatea. Asupra acestui fapt a insistat Pentagonul, mai exact Agenţia pentru scutul antirachetă, care critică tot mai mult Departamentul de Stat pentru “excesiva deschidere faţă de ruşi”.

Potrivit unei surse a “Kommersantului”, Departamentul militar al SUA s-a pronunţat împotriva iniţiativei Departamentului de Stat de a duce la Moscova, la conferinţa internaţională din luna mai pe problema scutului antirachtă, un mare număr de tabele şi grafice, după care să le şi publice pe site-ul Ambasadei Statelor Unite în Federaţia Rusă. Sursa Kommersantului “s-a plâns că în ultimii ani Statele UNite i-au invitat pe reprezentanţii Federaţiei Ruse la testele scutului antirachetă de patru ori, iar Moscova i-a chemat doar o singură dată pe americani la lansarea “unei rachete balistice vechi”.

O sursă a publicaţiei ruse de la Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a recunoscut că “tema scutului antirachetă bate serios pasul pe loc”, dar a adăugat că “Rusia nu are nicio vină”. “Le-am propus Statelor Unite să creăm împreună un scut antirachetă, dar au refuzat”. “Am cerut garanţii scrise că sistemele lor nu vor fi îndreptate împotriva forţelor noastre. Nu ne dau – a spus diplomatul. – Chiar dacă mergem la teste şi ne pun la dispoziţie informaţii convingătoare potrivit cărora sistemul american nu distruge echilibrul strategic, acest lucru nu înseamnă nimic fără garanţii juridice – astăzi nu o face, mâine însă da”.

Diplomaţii şi militarii din cele două ţări explică impasul în negocierile referitoare la scutul antirachetă între altele prin factori de politică internă: mai întâi Rusia a trecut printr-un ciclu electoral, în toamnă se vor desfăşura alegeri prezidenţiale în SUA. La întâlnirea dintre Barack Obama şi Dmitri Medvedev, desfăşurată la sfârşitul lui martie, la Seul preşedintele american chiar promitea: după alegeri acesta va fi “mult mai flexibil” în problema scutului antirachetă.

Lucru care însă s-ar putea să nu se petreacă. La sfârşitul săptămânii trecute, Camera inferioară a Congresului a adoptat amendamentul la proiectul bugetului militar al SUA pentru 2013, care interzice să i se transmită Rusiei orice informaţii secrete referitoare la tehnologiile antirachetă – înainte Congresul interzicea să-i comunice Rusiei doar informaţii referitoare la datele tehnice ale interceptoarelor SM-3. Acesta înseamnă că chiar ş în cazul în care va fi reales, este puţin probabil ca Obama să-i poată face Moscovei concesii reale.

SURSA: RADOR


Categorii

1. DIVERSE, Scutul antiracheta (Deveselu), Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Incepe razboiul? TURCIA vrea INTERVENTIE in SIRIA/ Razboiul rece intre SUA si RUSIA

  1. UPS!
    Ne apropiem OARE! de ceea ce-a spus Pr.Paisie Aghioritul?
    Turcia vad ca o mananca palmele!

  2. Imi pare rau pentru sirieni…victimele NOM si-a stapanitorilor vecului asta din urma…

  3. Pingback: Iranul avertizeaza TURCIA ca va raspunde DUR in cazul unei interventii militare in SIRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: SIRIA: premierul dezerteaza in tabara “rebelilor”, Damascul anunta posibila integrare in UNIUNEA EURASIATICA a lui Putin/ OBAMA, ERDOGAN SI BATA DE BASEBALL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare