TURCIA VERSUS ISRAEL: premierul Erdogan suspenda contractele de armament si anunta ca vasele turcesti ar putea naviga langa Fasia Gaza

6-09-2011 38 secunde Sublinieri

Informatia data, initial, pe surse, se vede a fi confirmata oficial chiar de premierul Erdogan:

Premierul turc Recep Erdogan a anuntat in urma cu citeva minute “suspendarea totala” a contractelor din industria de armament cu Israel, anunta Reuters. Mai mult, Erdogan a anuntat ca e posibil sa viziteze Gaza, iar navele turcesti “vor fi vazute mai des in aceste ape”, cu referire la Meditarana de Est.

Este ultima miscare a Turciei, extrem de dura, care duce la escaladarea conflictului diplomatic cu Israelul. Motivul racirii relatiei bilaterale este atacul Israelului asupra unui vas turc care a incercat sa sparga blocada instituita asupra Fisiei Gaza. Reamintim ca la 2 septembrie a.c., Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara si a anuntat ca-si va reduce prezenta diplomatica in Israel.

Erdogan, unul dintre principalii promotori ai cauzei palestiniene si lider de initiativa in lumea araba, a anuntat ca normalizarea relatiilor cu Israelul e “de neconceput” pina cind statul evreu nu-si va cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs in 2010.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “TURCIA VERSUS ISRAEL: premierul Erdogan suspenda contractele de armament si anunta ca vasele turcesti ar putea naviga langa Fasia Gaza

 1. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15369143,00.html?maca=rum-CB_rom_evz_new-5743-html-cb

  Între timp, numărul turiştilor israelieni care vizitează Turcia a scăzut, în prima parte a acestui an, cu 60%. Şi: turiştii turci se plâng că au fost şicanaţi pe aeroportul din Tel Aviv, turiştii israelieni că au păţit aşa ceva la Istanbul. Viceguvernatorul metropolei de pe Bosfor, Ahemd Aydin, e de părere că autorităţile turce nu au făcut nimic în plus faţă de “colegii lor israelieni”.

  Până şi întrebările puse la Istanbul sunt aceleaşi cu întrebările pe care le formulează angajaţii serviciilor aeroportuare de la Tel Aviv – şi, la fel ca şi turiştii turci, cei israelieni trebuie să aştepte pentru formalităţi până la maximum 15 minute.

  Plaja lui “îţi răspund cu aceeaşi monedă” rămâne larg deschisă. Rămâne de văzut până unde se poate întinde.

 2. Cred ca se foloseste acest pretext pentru (re)afirmarea Turciei ca mare putere. Ma indoiesc ca se va escalada mai departe, probabil e doar inca un pas intr-un parcurs mai lung. Vom vedea in ce sens se va merge, deocamdata sunt divergente mari in Turcia, inclusiv in administratie, intre secularisti si islamisti.

 3. Turcu nu e turc degeaba. Mie mi se pare cam destul de clar incotro o vor lua lucrurile. Erdogan a lucrat pas cu pas de ani de zile ca sa ajunga aici, avansul Turciei si situatia de moment propice sicanelor si sfidari Americii care acum alte probleme si mai ales are un presedinte care e prieten cu Israelul mai mult impis in fata de cei care l-au pus acolo ii fac pe Turci sa prinda tupeu. Se mai adauga la tabloul asta si “primavara araba” care poate oricand sa se intoarca inaintea “semanatorilor ei” (vezi Bahrein si Arabia Saudita) si instabilitatea din Israel. Turcia se crede pe val iar Israeul strans cu usa va incepe probabil prin aruncarea in fata a kurzilor care spera si ei la un stat o data cu caderea Siriei. Cu siguranta Israelul le-a promis si o bucata din Iran in cazul unui razboi asadar avem un tablou de sah cu piese grele aflate in pozitii de atac multiple. Ce lipseste este un nebun … sau poate ca inca nu este scos la atac prea in fata.

 4. Apreciez actiunile Turciei impotriva Israelului. Cineva trebuie sa le spuna ovreilor ca povestea cu ,,poporul ales” este doar o poveste si si ei trebuie sa raspunda pt. actiunile lor. Interesul Turciei in zona este unul de natura economica (in principal) dar exista si unul politic. Ca de obicei SUA va arbitra acest conflict. Un aliat important al americanilor intra in razboi cu un stat NATO….greu de crezut !

 5. @.

  Noi doar le constatam…

  Cineva trebuie sa le spuna ovreilor ca povestea cu ,,poporul ales” este doar o poveste si si ei trebuie sa raspunda pt. actiunile lor.

  Si face Turcia sau altcineva asta? Nu ar fi mai bine sa le spuna despre poveste Insusi Dumnezeu?

  Un aliat important al americanilor intra in razboi cu un stat NATO….greu de crezut !

  Un aliat care… nu prea mai e asa aliat. Si un altul ii cam ia locul de pion in aceasta zona. Ghici ciuperca cine-i.

 6. @admin
  Multumesc pt. comentarii ! Nu sunt intru totul de acord cu ele, dar nu asta-i important ! Traim intr-o lume in care istoria se (re)scrie cu fiecare ora. Cu stima,

 7. Pingback: NORI DE FURTUNA IN ORIENTUL MIJLOCIU. Noul Imperiu Otoman - sau ambitiile Turciei/ TENSIUNILE ESCALADEAZA IN CHESTIUNEA CIPRIOTA: Turcia vs Cipru si Israel. Motivul conflictului: LEVIATANUL!
 8. Pingback: TURCIA AMENINTA CU INGHETAREA RELATIILOR CU U.E. PE MOTIV DE... CIPRU! Imperiul Otoman renaste? Cuviosul Paisie: "Turcii isi au coliva pregatita"
 9. Pingback: ATAC CU BOMBA in centrul capitalei TURCIEI
 10. Pingback: SE APROPIE RAZBOIUL PROFETIT INTRE TURCIA SI GRECIA? "Intamplator", Rusia a inceput niste exercitii militare de amploare
 11. Pingback: TURCIA: ISRAEL, o "amenintare atomica" in Orientul Mijlociu
 12. Pingback: Israel ar putea sa invadeze FASIA GAZA dupa ce TEL AVIV a fost TINTA RACHETELOR HAMAS. Moscova critica reactia DISPROPORTIONATA a Israelului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare