update III: FOC SI SANGE LA KIEV. Violente fara precedent in UCRAINA – zeci de morti si sute de raniti dupa escaladarea protestelor. TARA SE AFLA IN PRAGUL RAZBOIULUI CIVIL [LIVE, video, foto]

18-02-2014 15 minute SublinieriKievul s-a transformat într-un adevărat teatru de război. Cel puţin 25 de oameni au murit în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine, potrivit Reuters. La ora 6, în dimineaţa zilei de miercuri, oamenii sunt încă pe baricade. Imaginile transmise în direct redau flăcările întreţinute de protestatari, care la anumite intervale cântă şi se roagă în cor.

Live pe BBC.co.uk

Live pe Reuters.com

Actualizare 10:00: 25 de morţi şi peste 1.000 de răniţi este cel mai nou bilanţ al violenţelor din Ucraina, aflată în pragul războiului civil.

Ministerul Sănătății a confirmat că jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev după ce a fost împuşcat. Redactorul-şef al cotidianului, Igor Gujva a declarat că Veremii şi un coleg de-al său se întorceau acasă cu taxiul, în timp ce persoane necunoscute au atacat maşina la o intersecţie. Acestea au început să clatine vehiculul, după care i-au tras afară pe şofer şi pe pasageri, pe care i-au bătut. Doi bărbaţi sunt răniţi, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plăgi împuşcate.

ACTUALIZARE ora 08.30. Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat miercuri dimineaţa că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forţele de securitate şi protestatari, relatează Russia Today, în pagina electronică.

ACTUALIZARE ora 08.05. Prima reacție a lui Viktor Ianukovici după violențele din Ucraina: „Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (…) Au depăşit limitele cerându-le oamelilor să ia armele. Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei.

ACTUALIZARE ora 08.00. Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citaţi de BBC News Online.

ACTUALIZARE ora 6. Violenţele s-au extins şi în provincie. La Liov, protestatarii au luat cu asalt o unitate militară, i-au alungat pe soldaţi şi au preluat controlul asupra unui depozit de armament şi muniţie. Chiar dacă situaţia se agravează de la o oră la alta, preşedintele Viktor Ianukovici refuză să anuleze intervenţia forţelor de ordine la Kiev şi cere protestatarilor să plece din Piaţa Independenţei. Opoziţia îl acuză că a declanşat un război împotriva propriului popor. Kievul este un oraş sub asediu, şcolile sunt închise astăzi, metroul nu circulă, iar intrările în oraş au fost restricţionate. Potrivit unor surse oficiale, Viktor Ianukovici urmează să se adreseze naţiunii.

Cel puţin 15 oameni, între care șase polițiști, au murit şi  aproape 200 au fost răniţi astăzi în urma confruntărilor care au izbucnit din nou în Ucraina. În fața Parlamentului, protestatarii au fost întâmpinaţi de trupele antirevoltă cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Nici manifestanţii nu s-au lăsat mai prejos: au aruncat cu pietre şi au folosit bâte pentru a rupe cordoanele jandarmilor și au incendiat sediul partidului de guvernământ. Seara, forțele de ordine au început asaltul asupra manifestanților strânși în Piața Independenței.

ACTUALIZARE 24.00  Într-o încercare de a opri violenţele, liderul opoziţiei Vitali Klitschko a mers la sediul preşedinţiei pentru a discuta cu Viktor Ianukovici. În capitala Ucrainei a fost instituită stare de asediu, pentru ca jandarmii să poată interveni pentru evacuarea oamenilor din Piaţa Independenţei.

Mai multe baricade şi corturi au luat foc, iar cerul este luminat de petarde şi cocktailuri Molotov. Jandarmi au ripostat cu gaze lacrimogene şi cu blindate echipate cu tunuri de apă. Potrivit oficialilor ucraineni, în Piaţa Indepenndeţei se desfăşoară o operaţiune anti-teroristă. Două avioane de vânătoare au survolat la mică înălţime zona, cu scop clar de a intimida. Potrivit presei locale, autorităţile au oprit circulaţia spre Kiev pentru a împiedica un aflux de protestatari din alte oraşe ale ţării. Între timp, violenţele s-au extins şi în alte oraşe ale Ucrainei. În această seară, manifestanţii au atacat sediile poliţiei şi administraţiei din Liov şi Ternopo.

Ca măsură suplimentară de precauţie, puterea a blocat difuzarea unui canal local de televiziune care transmitea în direct protestele.

ACTUALIZARE 23.00 Cinci protestatari ar fi murit în timpul asaltului forțelor de ordine, susține agenția UNIAN. Pe de altă parte, Ministerul de Interne anunță că șase polițiști au murit în timpul ciocnirilor de pe parcursul întregii zile. Un precedent bilanț indica nouă morți, între care doi polițiști.

ACTUALIZARE 22.15 Vicepreședintele SUA, Joe Biden, l-a sunat pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, potrivit UNIAN. Liderii din marile capitale și-au reînnoit apelurile la calm și dialog.

ACTUALIZARE 21.13. Guvernul a anunțat că, de la miezul nopții, vor fi impuse restricții de circulație, pentru a evita escaladarea violențelor. Evenimentele de la Kiev pot fi urmărite în direct, prin intermediul unui live feed al televiziunii private Espreso. 

ACTUALIZARE 20.45 Ministerul român de Externe se declară îngrijorat de evenimentele din Ucraina, cere încetarea ostilităților și arată că numai dialogul poate rezolva această criză. MAE precizează că se situează pe aceeași poziție ca cea exprimată de Uniunea Europeană.

[…] ACTUALIZARE 20.27. Forţele de ordine au început asaltul asupra Pieţei Independenţei, centrul protestelor antiguvernamentale. Manifestanţii aruncă cu pietre şi coctailuri Molotov în jandarmii care ripostează rândul lor cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Confruntările vin la aproape trei ore după expirarea ultimatumului acordat de autorităţile ucrainene protestatarilor din Kiev, care au fost avertizaţi să părăsească străzile din centrul capitalei. […]

Violenţele din centrul Kievului au ajuns, marţi seară, la cote fără precedent, după ce autorităţile au intervenit în forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Sute de oameni au fost răniţi, iar bilanţul morţilor creşte de la o oră la alta, atât de partea protestatarilor, cât şi de cea a poliţiştilor. Gândul vă ţine la curent, în timp real, cu desfăşurarea evenimentelor şi vă pune la dispoziţie un stream video din capitala Ucrainei.

Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine au izbucnit marţi dimineaţă în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examina o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. Marţi seară, Poliţia a intervenit în forţă, 21 de oameni fiind ucişi în timpul confruntărilor, după ce, iniţial, Opoziţia anunţase că trei persoane au fost împuşcate mortal. Numărul răniţilor a trecut de 150, printre aceştia aflându-se 15 jurnalişti, unii de la Reuters şi Associated Press. Potrivit Ministerului de Interne, 47 de poliţişti au fost răniţi, relatează CNN, o parte din morţi provenind din rândurile forţelor de ordine. Înainte de intervenţie, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălţime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanţii regimului Ianukovici. Guvernele străine, de la cel al SUA până la cel al Suediei, le cer autorităţilor ucrainene să înceteze violenţele. În ciuda numărului de morţi şi răniţi în continuă creştere, 30.000 de protestatari rămân pe poziţii. Târziu în noapte, liderii Opoziţiei au avut o serie de discuţii cu preşedintele Ianukovici. Fără niciun rezultat însă, pentru că acesta le-a cerut, potrivit lui Vitali Kliciko, doar să părăsească piaţa şi să predea armele pe care protestatarii susţin că nu le au. 

FOTO: AFP, Sergey SUPINSKY

UPDATE 7:55 Jurnalistul ucrainean Viaceslav Veremii a murit în spital după ce a fost bătut şi împuşcat de persoane necunoscute în centrul Kievului, au declarat colegii săi, citaţi de BBC News.

UPDATE 7:15 Opoziţia a “depăşit limitele” în speranţa că va ajunge la putere graţie manifestaţiilor de stradă, iar vinovaţii vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP. “Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, nu în stradă (…) Au depăşit limitatele cerându-le oamelilor să ia armele“, a declarat preşedintele într-o adresare către naţiune, în timp ce un asalt asupra manifestanţilor este în curs în centrul Kievului.

“Este o încălcare gravă a legii, iar vinovaţii vor compărea în faţa justiţiei”, a continuat el.

UPDATE 7:13 Protestatari ucraineni au preluat controlul asupra unor depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov, un oraş situat în vestul Ucrainei, după ce au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP.

UPDATE 4:15 Jurnalistul ucrainean Maxim Eristavi scrie pe Twitter că în cartierele din jurul Pieţei Independenţei patrulează susţinători înarmaţi ai lui Ianukovici. ”Din când mai auzi un foc de armă. E ca un safari împotriva protestatarilor”.

UPDATE 4:10 Doi ofiţeri de circulaţie au fost împuşcaţi la Kiev de către autori necunoscuţi, iar un altul este grav rănit, a anunţat ministerul de Interne.

UPDATE 4:00 Potrivit activiştilor citaţi de BBC, grupuri mari de oameni vin din Vestul Ucrainei pentru a se alătura protestatarilor de pe Maidan. 

UPDATE 3:20  Bilanţul morţilor a ajuns la 21 de persoane

UPDATE 2:30 Liderii Opoziţiei nu au ajuns la niciun acord cu Ianukovici, a declarat Vitali Kliciko după ce a ieşit de la discuţiile cu preşedintele ucrainean. În timpul negocierilor din această noapte, acesta le-a cerut doar să părăsească piaţa. ”Cred că autorităţile ar trebui să se retragă imediat şi să oprească vărsarea de sânge pentru că oamenii mor. I-am spus lui Ianukovici; ”Cum putem negocia când se varsă sânge? Din nefericire, el nu înţelege”“, a spus Kliciko, potrivit CNN.

UPDATE 2:02 Peste 30.000 de protestatari sunt la această oră în Piaţa Independenţei. Aceştia sunt încercuiţi de 10.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine, potrivit BBC.

UPDATE 1:30 Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi i-a cerut ”să retragă trupele guvernamentale” şi ”să dea dovadă de maximă rezervă”, după ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi protestatari. Biden a arătat clar că SUA condamnă violenţa ”de oricare parte”, dar că ”guvernul poartă o responsabilitate specială în detensionarea situaţiei”. Potrivit unui rezumat al discuţiei telefonice dat publicităţii de Casa Albă, Biden a subliniat ”urgenţa dialogului imediat cu liderii Opoziţiei” şi necesitatea ”unor propuneri serioase de reformă politică”

UPDATE 1:21 Potrivit CNN, clădirea sindicatelor din Kiev, devenită sediu al protestatarilor, este în flăcări.

UPDATE 1:17 221 de oameni au avut marţi nevoie de îngrijiri medicale la Kiev, iar 114 au fost duşi la spital, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Ucraina.

UPDATE 1:05 Numărul morţilor a ajuns la 19, potrivit CNN.  Potrivit postului american de televiziune care citează surse guvernamentale, preşedintele Ianukovici urmează să ţină un discurs în faţa naţiunii.

UPDATE 00:55 Un jurnalist ucrainean, Vitali Portnikov, citat de BBC, spune că oamenii sunt pur şi simplu împuşcaţi pe străzile Kievului. Institutului de Mass Media din Ucraina, un organism care se declară independent, susţine că 21 de ziarişti au fost răniţi în timpul confruntărilor.

UPDATE 00:45 Volodimir Orizko, fostul ministru de Externe al Ucrainei, a făcut un apel la UE şi SUA să susţină Opoziţia. Politica de neimplicare a Europei”, susţine el, este ”un act de trădare”.

UPDATE 00:30 Protestatarii au capturat un membru al trupelor Berkut, unitatea de elită a Poliţiei antirevoltă. Un bărbat aflat pe scena de pe Euromaidan le cere manifestanţilor să-l trateze cu respect şi cu demnitate.

UPDATE 00:22 Liderii Opoziţiei Vitali Kliciko şi Arsenii Iaţeniuk aşteaptă de o oră să se întânească cu preşedintele Ianukovici, a declarat pentru BBC Oksana Zinovieva, purtătoare de cuvânt a lui Kliciko.

UPDATE 00:07 Un purtător de cuvânt al liderului Opoziţiei Vitali Kliciko spune că acesta se întâlneşte cu preşedintele Viktor Ianukovici, scrie BBC.

UPDATE 23:40 Preşedintele Ianukovici urmează să se adreseze naţiunii, susţine europarlamentarul pro-guvernamental Hanna Herman. Au existat discuţii cu liderii Opoziţiei, a spus ea, fără să furnizeze alte detalii.

UPDATE 23:35 Manifestanţii au aruncat sticle incendiare înspre două vehicule blindate care se îndreptau spre Piaţa Independenţei, potrivit Reuters, citat de BBC.

UPDATE 23:25 BBC anunţă că bilanţul morţilor a ajuns la cel puţin 13 persoane.

UPDATE 23:00 Manifestaţii iau cu asalt sediile administraţiei şi poliţiei din Liov. Protestatarii opoziţiei proeuropene din Ucraina au luat cu asalt, marţi seară, sediile administraţiei regionale şi poliţiei din oraşul Liov, situat în vestul ţării, relatează AFP. Aproximativ 500 de opozanţi au aruncat cu pietre în direcţia sediului administraţiei regionale, după care au intrat în interior fără să întâmpine rezistenţă. Ulterior, aproximativ o sută de protestatari au luat cu asalt sediul poliţiei regionale.

UPDATE 22:30 Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziţiei, le-a cerut protestatarilor să apere tabăra din Piaţa Independenţei. “Nu plecăm nicăieri. Este o insulă a libertăţii şi o vom apăra”, a spus el, potrivit BBC.

De asemenea, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălţime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanţii regimului Ianukovici.

UPDATE 21:30 Arsenii Iaţeniuc, unul dintre liderii Opoziţiei, a făcut un apel public la preşedintele Ianukovici: “Nu lăsaţi ca Ucraina să devină o ţară înecată de sânge. retrageţi trupele şi anunţaţi încetarea focului. Apoi vom negocia”, arată CNN.

UPDATE 21:10 Explozii şi confruntări între forţele de ordine şi protestatari au loc în Piaţa Independenţei din centrul Kievului. Autorităţile au intervenit cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu pietre şi sticle incendiare. Mai multe corturi ale manifestanţilor au ars.

Forţele de ordine au dat în timpul după amiezii un ultimatum, în care au anunţat că vor interveni în forţă, iar autorităţile le-au cerut femeilor şi copiilor să părăsească piaţa. Aceeaşi cerere a avut-o şi Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, care a reamintit că forţele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieţei Independenţei. “Le cerem femeilor şi copiilor să plece din Piaţa Maidan. Nu excludem posibilitatea unui asalt al forţelor de ordine”, a spus Kliciko.

Traficul a fost întrerupt în cursul zilei de marţi pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar poliţişti antirevoltă din cadrul trupelor de elită se apropiau de Maidan, piaţa din centrul Kievului care a devenit un simbol al mişcării de contestare, ocupată de aproape trei luni, relatează AFP.

Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elită a poliţiei antirevoltă, se aflau pe străzi în apropiere de Maidan, unde manifestanţi consolidau, de urgenţă, baricade şi smulgeau pavele.

 UPDATE 20.00 Sute de manifestanţi au ocupat din nou, marţi seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică, după adoptarea legii amnistierii protestatarilor. Manifestanţii au pătruns din nou în Primărie şi au creat o infirmerie improvizată. Protestatarii opoziţiei ucrainene evacuaseră, duminică, sediul Primăriei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reacţie la eliberarea protestatarilor arestaţi. Primăria din Kiev, ocupată din 1 decembrie 2013, era „cartierul general” al mişcării de contestare a Administraţiei Viktor Ianukovici, la fel ca Piaţa Independenţei (Maidan).


UPDATE 19.40 Ucraina este în pragul unui „război civil”, avertizează Aleksei Pucikov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat din Rusia, atribuind responsabilitatea ţărilor occidentale, relatează AFP.

„Occidentul şi politicienii occidentali care sunt în mare parte responsabili (…) îndreaptă situaţia spre război civil”, a adăugat oficialul rus, conform agenţiei Interfax.

Bilanţul morţilor se ridică la şapte persoane – cinci manifestanţi şi doi poliţişti.


UPDATE 19.05 Uniunea Europeană şi NATO au exprimat profunda preocupare în legătură cu violenţele din Ucraina, relatează AFP. „Sunt foarte preocupată de escaladarea violenţelor la Kiev”, a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Condamn utilizarea forţei şi îndemn autorităţile ucrainene să elimine cauzele crizei”, a adăugat oficialul UE.

La rândul său, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat „profund preocupat de revenirea la violenţe”.

UPDATE Administraţia Barack Obama a îndemnat regimul Viktor Ianukovici să înceteze violenţele împotriva manifestanţilor proeuropeni, în contextul în care autorităţile ucrainene pregătesc o intervenţie în forţă, relatează AFP.

[…]

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examinează o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale, a anunţat un jurnalist al AFP.

Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după ce aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de poliţişti ce înconjoară Parlamentul.

Acestea sunt primele ciocniri care au loc la Kiev după confruntările de la sfârşitul lunii ianuarie, în urma cărora patru persoane au murit şi peste 500 au fost rănite. Mii de manifestanţi s-au oprit la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului de la Kiev, apărată de trupe ale Ministerului de Interne şi de forţele speciale. Participanţii la protestele din Piaţa Maidan, cupată de aproape trei luni de manifestanţii anti-Ianukovici, încearcau să evite o confruntare directă între manifestanţii radicali şi forţele de ordine.

Obiectivul nostru este încercuirea Parlamentului sau blocarea lui, pentru a nu le permite deputaţilor să numească un premier rus“, a declarat Andrei Parubi, deputat din partea partidului Batkivşcina, formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko.

Surse apropiate preşedinţiei ucrainene au anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici ar urma să anunţe marţi numele noului premier.

Parlamentul de la Kiev urmează, de asemenea, să examineze o reformă constituţională care prevede reducerea prerogativelor prezidenţiale, în favoarea Legislativului.

Organizăm o ofensivă paşnică împotriva Parlamentului. Opoziţia dispune doar de 169 de deputaţi din cei 450, ceea ce nu este suficient, dar sper că reprezentanţii majorităţii vor înţelege că trebuie să voteze reforma constituţională“, a declarat liderul partidului naţionalist Svoboda, Oleg Tiagnibok.

Militanţii grupării radicale care s-a aflat la originea ciocnirilor violente cu forţele de ordine de la sfârşitul lunii ianuarie, au anunţat, de asemenea, “moblizarea” pentru marţi.

PutinUÎn acelaşi timp, opoziţia acuză puterea că cedează la presiunile Rusiei, după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna, în noiembrie anul trecut, Acordul de Asociere cu UE, în favoarea apropierii de Moscova.

În loc să dea curs solicitărilor manifestanţilor din Piaţa Maidan, puterea răspunde la cerinţele Kremlinului. Nu vom permite acest lucru“, a promis Andrei Parubi într-o postare pe blogul personal, adăugând că ucrainenii refuză “să-şi vândă independenţa pentru 15 miliarde de dolari“.

Rusia a anunţat în decembrie anul trecut că va acorda Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde au fost deja trimise Kievului, împreună cu promisiunea unei importante reduceri a preţului la livrarea gazelor.

Între timp, Rusia a anunţat luni că intenţionează să acorde Ucrainei în această săptămână o nouă tranşă în valoare de două miliarde de dolari, în contextul în care Kievul se află în pragul falimentului.

Sediul partidului lui Viktor Ianukovici a fost atacat de manifestanţi cu pietre şi cocteiluri Molotov

La rândul lor, occidentalii au anunţat că pregătesc un sprijin financiar pentru Ucraina, însă suma ar fi cu mult mai mică decât cea oferită de Rusia.

Situaţia părea să se calmeze luni la Kiev, după ce manifestanţii au părăsit sediul Primăriei, ocupat din decembrie, în urma unei amnistii pentru cei peste 200 de manifestanţi anchetaţi şi care riscau pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru participarea la proteste.

Opoziţia doreşte progrese, însă negocierile cu puterea se află în impas, fie că este vorba despre reforma constituţională sau de numirea unui nou premier.

Evacuarea sediului Primăriei din Kiev, un loc simbol al protestelor din capitală, după ce a fost transformat în “cartier general al revoluţiei”, a fost criticată de mai mulţi participanţi la manifestaţii, care au apreciat că opoziţia face prea multe concesii puterii.

angelinaÎntre timp, reprezentanţii opoziţiei de la Kiev s-au întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel şi au cerut acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, dar şi impunerea de sancţiuni pentru apropiaţii preşedintelui Viktor Ianukovici.

Situaţia rămâne extrem de tensionată“, a apreciat cancelarul german, care a cerut Ucrainei progrese în privinţa formării noului Guvern şi a reformei constituţionale.

Ucraina se confruntă din noiembrie anul trecut cu proteste fără precedent, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Demisia Guvernului, la sfârşitul lunii ianuarie, şi negocierile între puterea şi opoziţia din Ucraina, nu au pus însă capăt conflictului, marcat de confruntări, care au provocat patru morţi şi peste 500 de răniţi.

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev. Protestatarii au lansat un atac împotriva sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-au şi ocupat, aruncând cu pietre şi cocteiluri Molotov. Trei manifestanţi au fost ucişi prin împuşcare, a declarat Oleg Musii, şeful serviciului medical al opoziţiei

UPDATE – Manifestanţii au fost respinşi de către poliţişti antirevoltă

După ce au preluat controlul asupra sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, manifestanţii au fost respinşi de către poliţişti antirevoltă.

Un steag albastru al Partidului Regiunilor a fost incendiat.

Ei au fost nevoiţi să se retragă, la apropierea poliţiştilor antirevoltă. Manifestanţii au spart cu ajutorul unui topor intrarea într-un garaj din curtea imobilului. O maşină a fost incendiată, iar o limuzină blindată a reuşit să părăsească zona violenţelor.

Anterior, un jurnalist AFP anunţase că între 200 şi 300 de manifestanţi au aruncat cu pietre şi coteiluri Molotov în această clădire şi au spart mai multe geamuri. Ei au forţat cu un topor intrarea într-un garaj situat în curtea imobilului.

Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de polişti ce înconjoară Parlamentul.

Violenţe în faţa Parlamentului de la Kiev. Sute de oameni s-au adunat în faţa clădirii, în ziua în care opoziţia ucraineană încearcă să reducă atribuţiile preşedintelui, prin modificarea Constituţiei. Protestatarii au fost întâmpinaţi de trupele antirevoltă cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene. Nici manifestanţii nu s-au lăsat mai prejos: au aruncat cu pietre şi au folosit bâte pentru a rupe cordoanele jandarmilor. În plus, protestatarii au ocupat sediul central al partidului preşedintelui Viktor Ianukovici.

Ucraina3Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după ce aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de polişti ce înconjoară Parlamentul.

Protestatarii au lansat un atac împotriva sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, aruncând cu pietre şi coctailuri Molotov, a constatat un jurnalist al AFP, citat de Mediafax.

Ei au forţat cu un topor intrarea într-un garaj situat în curtea imobilului.

Un secretar de presă al opoziției a scris pe contul său de Twitter că un grup de oameni au atacat protestatarii pro-europeni, iar forțele de ordine îi protejează pe cei dintâi. Peste o sută de persoane au fost rănite.

Astăzi, opoziția ucraineană încearcă să reducă din atribuțiile președintelui prin modificarea Constituției.

La sfârşitul săptămânii trecute, protestatarii au acceptat să plece din clădirile guvernamentale pe care le ocupau, inclusiv din sediul primăriei capitalei, în schimbul eliberării manifestanţilor reţinuţi în ultimele două luni la Kiev. Dezbaterile din Parlamentul, privind modificarea Constituţiei Ucrainei, au loc la o zi după vizita la Berlin a liderilor opoziţiei. Aceştia i-au cerut cancelarului Angela Merkel să impună sancţiuni economice guvernului de la Kiev.

UCRAINA UPDATE: Manifestanții au preluat controlul asupra sediului Partidului Regiunilor, care este invadat de fum și unde sunt semnalate mai multe incendii.

UCRAINA Manifestanții de la Kiev au luat cu asalt clădirea Parlamentului. Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Legislativului de la Kiev, care examinează o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale, a anunţat un jurnalist al AFP.

Live streaming video by Ustream

Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după ce aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de poliţişti ce înconjoară Parlamentul.

Acestea sunt primele ciocniri care au loc la Kiev după confruntările de la sfârşitul lunii ianuarie, în urma cărora patru persoane au murit şi peste 500 au fost rănite.

Mii de manifestanţi s-au oprit la câteva sute de metri de clădirea Parlamentului de la Kiev, apărată de trupe ale Ministerului de Interne şi de forţele speciale.

Participanţii la protestele din Piaţa Maidan, cupată de aproape trei luni de manifestanţii anti-Ianukovici, încearcau să evite o confruntare directă între manifestanţii radicali şi forţele de ordine.

Obiectivul nostru este încercuirea Parlamentului sau blocarea lui, pentru a nu le permite deputaţilor să numească un premier rus“, a declarat Andrei Parubi, deputat din partea partidului Batkivşcina, formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko.

Surse apropiate preşedinţiei ucrainene au anunţat că preşedintele Viktor Ianukovici ar urma să anunţe marţi numele noului premier.

Parlamentul de la Kiev urmează, de asemenea, să examineze o reformă constituţională care prevede reducerea prerogativelor prezidenţiale, în favoarea Legislativului.

Organizăm o ofensivă paşnică împotriva Parlamentului. Opoziţia dispune doar de 169 de deputaţi din cei 450, ceea ce nu este suficient, dar sper că reprezentanţii majorităţii vor înţelege că trebuie să voteze reforma constituţională“, a declarat liderul partidului naţionalist Svoboda, Oleg Tiagnibok.

Militanţii grupării radicale care s-a aflat la originea ciocnirilor violente cu forţele de ordine de la sfârşitul lunii ianuarie, au anunţat, de asemenea, “moblizarea” pentru marţi.

În acelaşi timp, opoziţia acuză puterea că cedează la presiunile Rusiei, după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna, în noiembrie anul trecut, Acordul de Asociere cu UE, în favoarea apropierii de Moscova.

În loc să dea curs solicitărilor manifestanţilor din Piaţa Maidan, puterea răspunde la cerinţele Kremlinului. Nu vom permite acest lucru”, a promis Andrei Parubi într-o postare pe blogul personal, adăugând că ucrainenii refuză “să-şi vândă independenţa pentru 15 miliarde de dolari”.

Rusia a anunţat în decembrie anul trecut că va acorda Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari, dintre care trei miliarde au fost deja trimise Kievului, împreună cu promisiunea unei importante reduceri a preţului la livrarea gazelor.

Între timp, Rusia a anunţat luni că intenţionează să acorde Ucrainei în această săptămână o nouă tranşă în valoare de două miliarde de dolari, în contextul în care Kievul se află în pragul falimentului.

La rândul lor, occidentalii au anunţat că pregătesc un sprijin financiar pentru Ucraina, însă suma ar fi cu mult mai mică decât cea oferită de Rusia.

Situaţia părea să se calmeze luni la Kiev, după ce manifestanţii au părăsit sediul Primăriei, ocupat din decembrie, în urma unei amnistii pentru cei peste 200 de manifestanţi anchetaţi şi care riscau pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru participarea la proteste.

Opoziţia doreşte progrese, însă negocierile cu puterea se află în impas, fie că este vorba despre reforma constituţională sau de numirea unui nou premier.

Evacuarea sediului Primăriei din Kiev, un loc simbol al protestelor din capitală, după ce a fost transformat în “cartier general al revoluţiei”, a fost criticată de mai mulţi participanţi la manifestaţii, care au apreciat că opoziţia face prea multe concesii puterii.

Între timp, reprezentanţii opoziţiei de la Kiev s-au întâlnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel şi au cerut acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, dar şi impunerea de sancţiuni pentru apropiaţii preşedintelui Viktor Ianukovici.

“Situaţia rămâne extrem de tensionată”, a apreciat cancelarul german, care a cerut Ucrainei progrese în privinţa formării noului Guvern şi a reformei constituţionale.

Ucraina se confruntă din noiembrie anul trecut cu proteste fără precedent, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Demisia Guvernului, la sfârşitul lunii ianuarie, şi negocierile între puterea şi opoziţia din Ucraina, nu au pus însă capăt conflictului, marcat de confruntări, care au provocat patru morţi şi peste 500 de răniţi.

 • Mediafax:

Rusia va oferi Ucrainei două miliarde de dolari săptămâna aceasta

Rusia va oferi săptămâna aceasta Ucrainei două miliarde de dolari, în cadrul planului de asistenţă financiară stabilit în decembrie, dar suspendat în aşteptarea formării unui nou guvern la Kiev, anunţă Ministerul rus al Finanţelor. 

“Săptămâna aceasta vom oferi Ucrainei două miliarde de dolari”, a precizat Anton Siluanov. Moscova a promis, în decembrie, un împrumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei. O primă tranşă de trei miliarde a fost oferită în decembrie.

Serghei Lavrov: Presa occidentală deformează realitatea despre Jocurile Olimpice de la Soci, despre crizele din Siria, Ucraina

Instituţiile mass-media occidentale deformează realitatea despre desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Soci, despre conflictul din Siria şi despre criza din Ucraina, scopul fiind urmărirea unor interese politice, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 

“În privinţa crimelor comise de diverse regimuri, în privinţa Jocurilor Olimpice, există numeroase exemple care demonstrează existenţa tentativelor absolut conştiente de a forma opinia publică într-un anumit sens; în acest scop, instituţiile de presă nu ezită să recurgă la manipulare şi la minciuni deliberate. Acest lucru se petrece inclusiv în privinţa Jocurilor Olimpice de la Soci”, a spus Lavrov, citat de AFP.

Televiziunea publică rusă a acuzat în ultimele zile presa străină, în special cea occidentală, că insistă pe imperfecţiunile de la Jocurile Olimpice de la Soci.

“Dar este adevărat că, ţinând cont de numărul mare de străini, de sportivi şi de susţinători prezenţi, acum a devenit imposibil să fie propagate minciuni”, a adăugat Lavrov.

Referindu-se la un material al postului CNN nefavorabil Rusiei, Lavrov a continuat: “Este vorba de utilizarea poziţiei dominante în cadrul mass-media pentru difuzarea de minciuni şi adaptarea abordării în scopul atingerii propriilor interese politice”.

Ucraina8Ucraina6

Ucraina5Ucraina7

 


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “update III: FOC SI SANGE LA KIEV. Violente fara precedent in UCRAINA – zeci de morti si sute de raniti dupa escaladarea protestelor. TARA SE AFLA IN PRAGUL RAZBOIULUI CIVIL [LIVE, video, foto]

 1. “ucrainenii refuză “să-şi vândă independenţa pentru 15 miliarde de dolari“…vor mai mult, mai ales de la Germania, poate .

  La vestul lor, un alt popor zapacit de-atatea promisiuni nu-si vindea deunazi tara, iar astazi sta cuminte dincolo de tejghea…la ce s’o da.

 2. http://www.kyivpost.com/content/kyiv/renewed-violence-breaks-out-today-near-ukraines-parliament-at-least-one-injured-336993.html

  moua morti pana la aceasta ora numai intr-o zi, sapte civili si doi politisti,
  oare ce-o mai urma?

 3. Stau şi mă uit şi nu pot să înţeleg pentru ce se bat oamenii ăştia?
  Cât de mare să fie orbia să creadă că prin asta se va rezolva ceva.
  De pe urma acestor idealişti visători alţi vor trage foloasele însă ei nu înţeleg sărmanii că ceea ce vor ei nu se va petrece niciodată. Este o totală utopie. Mai bine s-ar duce la casele lor să facă altceva mai benefic.
  Tare mă tem că puţini dintre români sunt răsăriţi la minte şi în curând o să călcăm pe urmele lor…

 4. 17 ianuarie:
  Viktor Yanukovych a semnat decretul de demitere a lui Hennadiy Vorobyov, comandantul trupelor de uscat Ucrainiene
  http://www.kyivpost.com/content/politics/vorobyov-dismissed-as-commander-of-ukrainian-ground-forces-335153.html

  19 februarie:
  Viktor Yanukovych a semnat decretul de demitere a lui Volodymyr Zamana, seful statului major al armatei Ucrainiene
  http://www.voanews.com/content/ukraine-president-fires-army-chief-as-deadly-standoff-grips-kyiv/1855123.html

  Se pare ca Yanukovichi nu se poate baza pe armata.
  Fosti militarei israelieni implicati in protestele din Ucraina:
  http://www.youtube.com/watch?v=ezP1Dcr1sUQ

 5. cei care au creeat acest conflict,nu sunt ucrainieni,si nu ucrainienii continua distrugerea tarii si uciderea oamenilor pe strada.Acest scenariu a fost pus in practica si la Revolutia noastra.Poate sub alte doleante ale populatiei,de care s-au folosit.Recunoastem mana de lucru.
  Nu cred nimic [sau aproape nimic]din ce se transmite pe toate canalele.
  Ce stiu sigur este, ca doar ucrainienii sufera si mor in aceste lupte de strada,in rest,este o MARE,MARE MANIPULARE.
  Sa ne rugam cu totii pentru ei,sa le ajute Dumnezeu, sa depaseasca aceasta mare incercare.Doamne,ajuta/

 6. Pingback: UCRAINA LIVE (video+foto): MACEL si HAOS la KIEV. Razboi civil in toata regula aproape de granita României, dupa “scenariul sirian”, cu LUNETISTI CARE TRAG CU MUNITIE DE RAZBOI, CADAVRE INTINSE PE STRADA si politisti capturati de catre “
 7. Of, Bunule Doamne! Pana cind ne vei mai rabda sa traim pe pamantul asta? Cit le vei mai suporta pe toate?

 8. Pingback: update I – UCRAINA: LOVITURA DE STAT REUSITA. “Euromaidanezii” au pus mana pe toata puterea in stat, prin forta si l-au demis pe Ianukovici. Presedintele a fugit la Karkov. SE PREGATESTE SECESIUNEA TARII. RISC DE RAZBOI CIVIL MAJOR LANGA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare