UCRAINA – O ALTA IUGOSLAVIE?/ Emisarul american Victoria Neuland injura UE pe tema implicarii din Ucraina. AMERICANII COORDONEAZA PE FATA STRATEGIA OPOZITIEI PRO-UE/ Rusia sugereaza ca ar putea interveni pentru “APARAREA SUVERANITATII” Ucrainei

6-02-2014 7 minute Sublinieri

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, pare sa fi facut, intr-o convorbire telefonica, afirmatii prea putin diplomate fata de Uniunea Europeana, intr-o discutie legata de criza din Ucraina, potrivit unei inregistrari postate pe YouTube, scrie AFP.

“Fuck the EU“, este auzit zicand cel mai inalt reprezentant al Departamentului de stat pentru continentul european, in aceasta convorbire telefonica, care dureaza putin peste patru minute.

Nuland, a carei voce este auzita clar, discuta cu un barbat a carui voce corespunde cu cea a ambasadorului Statelor Unite in Ucraina, Geoffrey Pyatt, iar cei doi discuta despre maniera in care pot fi rezolvate disputele politice din Ucraina.

Conversatia, care pare inregistrata fara cunostinta protagonistilor, si care a fost postata pe YouTube si redistribuita masiv pe Twitter, nu este datata si nu poate fi autentificata 100%.

Nuland se afla in prezent in vizita la Kiev si este implicata personal de mai multe saptamani in gasirea unei solutii pentru criza dintre regim si opozitie, aparand inclusiv, la finele lui decembrie, alaturi de manifestantii pro-europeni.

In conversatia telefonica, cei doi diplomati discuta cea mai buna strategie pentru Ucraina, in incercarea de a rezolva criza, si despre rolurile Uniunii Europene si Natiunilor Unite.

Nuland citeaza numele diplomatului ONU Robert Serry, numit in urma cu cateva zile reprezentant special al secretarului general pentru Ucraina. “Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi super pentru a ajuta la coagularea lucrurilor, de a avea acest sprijin al ONU, iar UE, fuck the EU”, spune Nuland.

Intrebat cum comenteaza acest subiect, departamentul de Stat nu reactionase pana la jumatatea zilei. Dar purtatorul de cuvant al Casei Albe Jay Carney i-a luat apararea Victoriei Nuland. “Secretarul adjunct de Stat s-a aflat in contact cu omologii sai din UE si relatiile cu UE sunt mai puternice decat niciodata“, a spus acesta, in conferinta cotidiana de presa.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat joi, la întâlnirea cu subsecretarul de Stat american Victoria Nuland, că doreşte să efectueze cât mai curând o reformă constituţională.

Ianukovici a precizat, conform unui comunicat al Preşedinţiei Ucrainei, că reforma trebuie efectuată “prin respectarea tuturor procedurilor”, subliniind că sunt necesare “compromisuri” pentru a pune capăt crizei din Ucraina.

Ianukovici a promis accelerarea procedurilor pentru eliberarea manifestanţilor arestaţi recent în confruntările cu forţele de ordine.

Preşedintele Ucrainei a făcut aceste declaraţii înainte de întâlnirea pe care o va avea la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin. Rusia a avertizat Ucraina în legătură cu restanţele acumulate la gaze, impunând condiţii pentru acordarea asistenţei financiare. Un apropiat al lui Putin a acuzat Statele Unite de exercitarea unui şantaj asupra Ucrainei.

Kremlinul a somat SUA să înceteze şantajul asupra Ucrainei şi finanţarea “rebelilor”, în condiţiile în care adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, a revenit joi la Kiev pentru a încerca să găsească o soluţie la criza politică, relatează AFP.

“Occidentul trebuie să înceteze şantajarea şi intimidarea”, a declarat consilierul preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Glaziev, într-un interviu pentru cotidianul Kommersant Ucarina, făcând referire la întâlnirea din decembrie a oficialului american cu oligarhii apropiaţi puterii de la Kiev.

“Din câte ştim, i-a ameninţat pe oligarhi că vor puşi pe o listă neagră a SUA dacă preşedintele Ianukovici nu cedează puterea opoziţiei. Acest lucru nu are nicio legătură cu dreptul internaţional”, a adăugat consilierul preşedintelui Putin.

“Se pare că Statele Unite mizează pe o lovitură de stat”, a mai afirmat Glaziev, adăugând că americanii cheltuie “20 de milioane de dolari pe săptămână pentru finanţarea opoziţiei şi a rebelilor, inclusiv pentru a-i înarma”.

De asemenea, Serghei Glaziev a denunţat “tentativa de lovitură de stat din Ucraina” şi a apreciat că puterea trebuie să o combată prin forţă pentru a evita “haosul”.

Oficialul rus a reamintit, totodată, că asemenea SUA, Rusia a fost “garantul” suveranităţii Ucrainei după decizia Kievului din 1994 privind renunţarea la armele nucleare şi, din această poziţie, are dreptul “să intervină în conflicte de acest fel”.

“Ceea ce fac americanii azi într-o manieră unilaterală este o încălcare flagrantă a acestui acord”, a subliniat oficialul rus. Ucraina se confruntă de la sfârşitul lunii noiembrie cu proteste fără precedent, după ce puterea de la Kiev a renunţat la procesul de apropiere de UE, în favoarea consolidării relaţiilor cu Rusia.

  • Mediafax:

CRIZA DIN UCRAINA: Rusia sugerează că ar putea “INTERVENI” pentru “apărarea suveranităţii” ţării vecine

Rusia ar putea interveni pentru apărarea suveranităţii Ucrainei în virtutea unui acord încheiat cu Statele Unite după încheierea Războiului Rece, sugerează un consilier prezidenţial rus, Serghei Glaziev, citat de Kommersant Ucraina. 

Glaziev a făcut referire la un acord dintre Rusia şi SUA din anul 1994 prin care Moscova a fost “garantul” suveranităţii Ucrainei după decizia Kievului de a renunţa la armele nucleare rămase din perioada sovietică.

“Occidentul trebuie să înceteze acţiunile de şantaj şi intimidare”, a continuat consilierul preşedintelui Vladimir Putin, subliniind că, aparent, Statele Unite ar miza pe o “lovitură de stat” în Ucraina.

EXPLOZIE a unui colet-capcană, la Kiev: Doi opozanţi ucraineni au fost răniţi

Doi opozanţi au fost răniţi joi, la Kiev, dintre care unul grav, de explozia unui colet-capcană, a anunţat poliţia. 

Un bărbat tocmai deschidea un colet pe care scria “medicamente” şi care făcea parte dintre numeroasele donaţii primite la sediul Casei Sindicatelor, transformate în cartierul general al opoziţiei. Explozia i-a smuls mâna şi l-a rănit la nivelul feţei, a anunţat poliţia, citând un medic de la spitalul la care bărbatul a fost internat.

Aceeaşi explozie a atins şi un adolescent, în vârstă de 15 ani, producându-i arsuri la nivelul ochilor, spitalizat şi el, potrivit aceleiaşi surse.

Un purtător de cuvânt al organizaţiei contestatare Euro-Maidan, Anatoli Vedmid, a declarat pentru presă că poliţia nu a fost autorizată să inspecteze locul unde a avut loc explozia, la etajul cinci al clădirii. “Avem motive să ne ferim de poliţie, care reprezintă puterea executivă”, a declarat el, citat de Ukrainska Pravda. Vedmid a adăugat că opozanţii dispun de mijloace în vederea efectuării propriei anchete şi că verifică pachetele care le sunt trimise.

Dmitro Bulatov afirmă că torţionarii rusofoni l-au obligat să spună că este spion american

Disidentul ucrainean torturat Dmitro Bulatov, care primeşte îngrijiri medicale în Lituania, a declarat că torţionarii rusofoni l-au obligat să admită că este spion american.

“M-au obligat să vorbesc în faţa unei camere de luat vederi şi să spun că sunt spion american, că America mi-a dat bani pentru protestele din Piaţa Independenţei, că am fost inspirat de americani pentru a crea dezordine”, a declarat Bulatov la Vilnius.

“Cred că erau membri ai serviciilor speciale ruse. După cum m-au bătut, sigur erau profesionişti”, a adăugat el. Ministerul lituanian de Externe a confirmat că Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, avea pe corp urme clare de violenţă.

Nota noastra:

Nu injuratura este cea care atrage atentia in dialogul inregistrat intre Neuland si ambasadorul SUA din Ucraina, ci modul deschis in care acestia coordoneaza atat actiunile opozitiei ucrainiene cat si implicarea euro-atlantica in sustinerea acesteia. 

O astfel de implicare e un semnal, probabil, ca SUA va incerca, asa cum zicea Friedman, sa faca un maxim de “damage” Rusiei in Ucraina. E foarte putin probabil ca SUA are ganduri mai mari de atat – adica o aducere a Ucrainei in UE, tocmai pentru ca, totusi, SUA nu controleaza in intregime procesele integrarii europene, in special in aceasta zona, unde decide… Germania. Iar aici interesele Germaniei si ale SUA nu sunt neaparat divergente, insa nici nu se suprapun. 

Ramane intrebarea de unde a venit scurgerea de informatie. Deocamdata, americanii ii arata cu degetul pe rusi

Este o greseala faptul ca opiniile publice vest-europene descriu criza ucraineana drept o rivalitate intre Occidentali si Rusi. In realitate, Washington nu cauta sa basculeze tara catre UE, ci sa lipseasca Rusia de unul din partenerii sai istorici. Pentru acest scop, SUA sunt gata sa declanseze un nou razboi civil pe continent. 

Dupa ce au dezmembrat Iugoslavia in timpul unui razboi civil de zece ani (1990-1999), SUA au decis sa distruga, intr-un mod similar, Ucraina? Asa lasa sa se inteleaga manevrele pe care opozitia se pregateste sa le opereze pe timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. 

Ucraina este divizata istoric intre Vest, unde se afla o populatie inclinata catre UE, si Est, locuit de o populatie inclinata catre Rusia, la care se adauga si o minoritate musulmana in Crimeea. De la independenta, Statul s-a prabusit treptat. Profitand de confuzie, SUA a organizat “revolutia orange” (2004)[1], care a adus la putere un clan mafiot pro-atlantist. Moscova a raspuns anuland subventiile la pretul gazelor, dar guvernul orange nu a putut conta pe aliatii sai occidentali pentru a fi ajutat sa plateasca la pretul pietei. Pana la urma, a pierdut alegerile prezidentiale din 2010 in favoarea lui VIktor Ianukovici, un politicial corupt, uneori pro-rus. 

Pe 21 noiembrie 2013, guvernul a renuntat la acordul de asociere cu UE. Opozitia a raspuns cu proteste, la Kiev si in partea apuseana a tarii, ce au capatat, in curand, un aspect de insurectie. Opozitia a cerut alegeri legislative si prezidentiale anticipate si a refuzat sa constituie un guvern atunci cand Ianukovici i-a propus, dupa ce premierul a demisionat. Evenimentele sunt numite de Radio Free Europa (radioul departamentului de stat al SUA) Euromaidan, apoi Eurorevolutie

Paza opozitiei este asigurata de Azatlyk, un grup de tanari tatari din Crimeea ce s-a reintors, pentru evenimente, din jihadul din Siria [2]. 

Presa atlantista a preluat cauza “opozitiei democratice” si denunta influenta rusa. Mari personalitati atlantiste au venit sa sustina protestatarii, printre care Victoria Neuland (secretar de stat adjunct si veche ambasadoare la NATO) si John McCain (presedinte al ramurii republicane a NED). De partea cealalta, presa rusa denunta manifestantii care vor sa rastoarne din strada institutiil alese democratic. 

La inceput, miscarea  aparea ca o tentativa de reeditare a “revolutiei orange”. Dar puterea s-a schimbat pe strada, pe 1 ianuarie 2014. Partidul nazist “Libertate” a organizat un mars ce a reunit 15000 persoane in memoria lui Stepan Bandera (1909-1959), liderul nationalist care s-a aliat cu nazistii impotriva sovieticilor. De la acest mars, capitala a fost acoperita de grafiti antisemite si unele persoane au fost atacate pe strada pentru ca erau de etnie evreiasca. 

*

Opozitia pro-europeana este compusa de trei partide politice: 

- Uniunea pan-ucraineana Patria, a fostului premier si oligarh Iulia Timosenko (in prezent incarcerata in urma condamnarilor penale de deturnare de fonduri publice), astazi condusa de avocatul si fostul presedinte al Parlamentului Arseni Iateniuk. Uniunea apara proprietatea privata si modeul liberal occidental. A obtinut 25,57% din voturi la legislativele din 2012.

- Alianta democratica ucraineana pentru reforma (UDAR) condusa de fostul campion mondial de box Vitali Klitciko. Se revendica drept democrat-crestina si a obtinut 13,98% la alegerile din 2012.

-  Uniunea pan-ucrainieana Libertate (Svoboda), a chirurgului Oleg Tiahnibok. Aceasta formatiune a izvorat din Partidul national-socialist al Ucrainei. Este favorabila denaturalizarii evreilor ucrainieni. A adunat 10,45% din voturi in 2012.

Aceste partide parlamentare sunt sustinute de:

- Congresul nationalistilor ucrainieni, un grupuscul nazist din vechile retele “stay-behind” ale NATO din blocul de Est. [3] Sionist (?-n.n.), el preconizeaza expulzarea evreilor in Israel. A obtinut 1,11% voturi in 2012. 

- Autopararea ucraineana, grupuscul nationalist care si-a trimit membrii sa se lupte cu rusii in Cecenia, apoi in Osetia in timpul conflictului georgian. A obtinut 0,8% voturi in 2012.

Printre altele, opozitia a primit sprijinul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (schimsatica – n.n.) aflata in razvratire fata de Patriarhia Moscovei. 

De la ascendentul pe care l-a castigat in strada partidul nazist, manifestantii, deseori in tinuta paramilitara, au ridicat baricade si au atacat cladirile oficiale. Unele elemente ale fortelor politienesti au facut dovada, de asemenea, de multa brutalitate ce a mers pana la a tortura detinuti. O duzina de manifestanti au murit si aproape 2000 au fost raniti. Tulburarile s-au propagat si in provinciile occidentale. 

Conform informatiilor noastre, opozitia ucraineana cauta sa transporte material de razboi achizitionat de pe piete paralele. Este, evident, imposibila cumpararea de arme in Europa de Vest si transportul lor fara consimtamantul NATO. 

Strategia Washingtonului pare ca amesteca in Ucraina retete incercate cu ocazia “revolutiilor colorate” si altele puse in practica cu ocazia “primaverilor arabe” [4]. SUA nu se ascunde, de altfel: au trimis doi inalti functionari, Victoria Neuland (adjunctul lui J. Kerry) si John McCain  (care nu este doar senator american, ci de asemenea presedinte al IRI, ramura republicata a NED [5]) pentru a sustine manifestantii. Spre deosebire de Libia si Siria, Washingtonul nu poate sa conteze pe jihadisti pentru a semana haosul (cu exceptia extremistilor tatari, care nu sunt, insa, decat in Crimeea). Au decis, astfel, sa se foloseasca de nazisti cu care departamentul de Stat a lucrat impotriva Sovieticilor si pe care i-a organizat in partide politice de la independenta. 

[…] In realitate, Washingtonul, ce a sustinut partidul nazist german pana in 1939 si a continuat sa faca afaceri cu Germania nazista pana la finele lui 1941, nu a avut niciodata probleme morale cu nazismul, asa cum nu are nici astazi in sustinerea militara a jihadismului in Siria. Elitele Europei occidentale, care au in nazism un pretext de a persecuta pe cei recalcitranti (…) au uitat ce este acesta in realitate. In 2005, au inchis ochii la reabilitarea nazismului de catre presedinta Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, ca si cum era ceva lipsit de importanta [9]. Prin simpla declaratie de sprijin pentru UE si in atlantismul lor autosuficient, ei sustin, acum, dusmanul lor cel mai mare. Razboiul civil ar putea debuta in Ucraina in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. 

[1] « Washington et Moscou se livrent bataille en Ukraine », par Emilia Nazarenko et la rédaction, Réseau Voltaire, 1er novembre 2004.

[2] « Des jihadistes assurent le service d’ordre des manifestations à Kiev »,Réseau Voltaire, 4 décembre 2013.

[3] Din acest mediu a izvorat si liderul “revolutiei orange”. Cf. « La biographie cachée du père du président ukrainien »,Réseau Voltaire, 18 avril 2008.

[4] « Le printemps arabe frappe à la porte de l’Europe », par Andrew Korybko, Traduction Gérard Jeannesson, Oriental ReviewRéseau Voltaire, 3 février 2014,

[5] « La NED, vitrine légale de la CIA », par Thierry Meyssan, Odnako, Réseau Voltaire, 6 octobre 2010.

[…]

[9] « La présidente de la Lettonie réhabilite le nazisme », par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 16 mars 2005.

traducere razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, America, Opinii, analize, Rusia, Traduceri, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “UCRAINA – O ALTA IUGOSLAVIE?/ Emisarul american Victoria Neuland injura UE pe tema implicarii din Ucraina. AMERICANII COORDONEAZA PE FATA STRATEGIA OPOZITIEI PRO-UE/ Rusia sugereaza ca ar putea interveni pentru “APARAREA SUVERANITATII” Ucrainei

  1. apropo de asemanarea intre Ukraina si fosta Iugoslavie!
    Problema e ca au inceput si cu tarile din fosta Iugoslavie:

    http://romanian.ruvr.ru/news/2014_02_07/In-Bosnia-Si-Hertegovina-ard-cladiri-guvernamentale-7919/

  2. Între timp,Victoria Nuland (Principal),a recunoscut conversatia cu ambasadorul american la Kiev si si-a cerut scuze,deci convorbirea nu mai e probabilă.Însă,două lucruri sunt mai importante decat mizeriile care-i ies pe gură acestei femei;
    1)Spune explicit că un anume Fridman,l-a influentat pe Secretarul General ONU,să numească un olandez ca reprezentant in Ucraina,ce ar reprezenta interesele americii si implicit Europei.
    2)Amestecul în formarea noului guvern din care,nu ar trebui să facă parte ”Marele Boxer Anonim”.Mai mult,faptul că SUA,cheltuiesc 20 mil.de dolari pe săptămana in Ucraina,asa cum remarca si Cioroianu,nu le dă dreptul să dea jos sau să numească guverne.
    Asta e grandoarea Americii,de fap,lăturile în care sunt târâte popoarele.

  3. Pingback: UCRAINA – VIOLENTELE AU RABUFNIT DIN NOU [video]. - Recomandari
  4. Pingback: LA CE RISCURI NE EXPUNE SITUATIA EXPLOZIVA DIN UCRAINA? Dan Dungaciu, A. Severin si Ioan Mircea Pascu despre POSIBILELE CONSECINTE ALE GENERALIZARII HAOSULUI UCRAINEAN IN REGIUNE [video] - Recomandari
  5. Pingback: LA CE RISCURI NE EXPUNE SITUATIA EXPLOZIVA DIN UCRAINA? [VIDEO]: Dan Dungaciu, A. Severin si I. M. Pașcu despre POSIBILELE CONSECINTE ALE GENERALIZARII HAOSULUI UCRAINEAN IN REGIUNE - Recomandari
  6. Pingback: NOUL PLAN AMERICAN DE DOMINATIE GLOBALA. Cum actioneaza SUA pe fronturi multiple: Ucraina, Siria, Venezuela. Cum va reactiona Rusia? - Recomandari
  7. Pingback: CU UN PAS MAI APROAPE DE MARELE RAZBOI? Ron Paul, fost candidat la presedintia SUA: CONGRESUL AMERICAN “DECLARA RAZBOI” RUSIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare