RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului?

6-02-2013 3 minute Sublinieri

Bíró Zsolt; Németh Zsolt; Szabolcs Attila; Pozsgay Imre; Németh Zoltán

 

Așa-zisul drapel secuiesc a fost arborat azi, în semn de solidaritate cu maghiarii din Covasna și Harghita, pe o primărie din Budapesta, scrie Dan Tănasă, pe blogul său.

Cotidianul de limba maghiară Kronika relatează într-un articol postat azi pe pagina sa de internet despre răspunsul autorităților de la Budapesta în scandalul arborării pe clădirile publice ale statului român a așa-zisului drapel al așa-zisului ținut secuiesc.

Secretarul de  stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Németh Zsolt, a afirmat azi la Budapesta cu prilejul arborării așa-zisului drapel secuiesc pe clădirea primăriei din Budafok-Tétény, care este în sectorul 22 al Budapestei, că ”în Secuime este un război al drapelurilor”.

Németh este de părere că prin faptul că prefecții din Covasna și Harghita au interzis arborarea drapelului secuiesc ”suntem martorii oculari ai unei agresiuni simbolice”. Secretarul de stat ungar a evocat vorbele ministrului roman al Apărării, Mircea Dușa, de la sfârșit de săptămână, conform căruia drapelul secuiesc este un atac contra simbolurilor naționale românești. Potrivit Kronika, guvernul maghiar solicită cu fermitate guvernului român sa pună capăt acestei agresiuni simbolice.

Totodată secretarul de stat de la Budapesta a îndemnat toate primăriile din Ungaria ca în semn de solidaritate cu localităţile din Covasna și Harghita să arboreze drapelul secuiesc, prin care să se exprime pentru autonomie.

Secretarul de stat al Ministerului de Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, ungurii trebuie să răspundă. Astfel, oficialul i-a îndemnat pe toţi primarii din Ungaria să facă un gest fără precedent: să arboreze începând de astăzi, steagul Ţinutului Secuiesc.

Presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Referindu-se la refuzul autorităţilor române de a permite arborarea steagului neoficial al Ţinutului Secuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o agresiune simbolică din partea autorităţilor române. “Nu exagerez când spun că suntem în faţa unei agresiuni simbolice“, a declarat Nemeth Zsolt.

Oficialul maghiar a mai adăugat că în Secuime a fost declanşat un adevărat “război al steagurilor”. Nemeth Zsolt a declarat că se aşteaptă ca guvernul Ponta să intervină şi să oprescă această dispută.”Guvernul maghiar se aşteaptă ca guvernul român să intervină şi să oprescă acestă agresiune simbolică împotriva minorităţii maghiare din Ardeal”, a declarat Zsolt. Oficialul maghiar a mai adăugat că primăriile din Ungaria ar trebui să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc.

Niţă: “Autonomia nu poate fi pusă în discuţie”

Declaraţiile oficialului maghiar vin la câteva zile după ce steagul Ţinutul Secuiescu a fost scos din sala unde a fost învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanţa decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna. La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fiu pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna Tamaş Sandor legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă “o reacţie emoţională”.

“Războiul” steagului secuiesc tranşat în instanţă

În noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins acţiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost aprobat steagul judeţului. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, declara, în iunie, într-o conferinţă de presă, că a atacat în contencios hotărârile Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul judeţului, respectiv cel al oraşului Covasna, pe motiv că singurul simbol al unităţii administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema.

În martie 2008, Consiliul Judeţean Covasna a adoptat o hotărâre privind includerea în statutul judeţului a unor însemne specifice: stema, drapelul şi fanionul judeţului Covasna, care să fie utilizate, în condiţiile legii, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive, alături de drapelul naţional.

Culorile drapelului şi ale fanionului sunt bazate pe combinaţia coloristică a stemei judeţului, aprobată prin hotărâre de guvern, şi anume albastru şi auriu.

“Ţinutul Secuiesc este în inima noastră”

Pe 18 ianuarie preşedintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc. “Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Ţinutul Secuiesc este în inima noastră, dar şi în semn de solidaritate faţă de cei care au fost atacaţi de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc şi simbolurilor secuieşti, printre aceştia fiind şi primarul comunei Ozun”, a afirmat Tamas.

Nemeth Zsolt susţinător constant al autonomiei

Secretarul de stat al MAE maghiar, Nemeth Zsolt, alături de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este unul dintre susţinătorii înfocaţi ai autonomiei Ţinutului Secuiesc. În august 2012, Nemeth Zsolt a declarat că Ungaria susţine dezideratul comunităţii maghiare pentru automia Ţinutului Secuiesc. Pentru minorităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele îşi definesc ca un lucru benefic şi care este în concordanţă cu reglementările internaţionale în vigoare. Noi nu dorim să spunem de la noi ceea ce este bun şi ce este bine pentru aceste comunităţi, dar susţinem toate aceste obiective pe care singure şi le definesc”, a spus diplomatul ungar.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului?

 1. Directorul Biroului de Sprijin pentru Românii de Pretutindeni din Germania (BSRPG), Gheorghe Olteanu, a trimis o scrisoare deschisă premierul Victor Ponta în care descrie în cei mai buni termeni situaţia creată în Covasna şi Harghita, riscul la care se supune Executivul prin întârzierea adoptării unor măsuri clare şi aşteptările românilor de pretutindeni, precum şi a celor din ţară de la liderii politici care îi reprezintă. „Fără o politică intransingentă de aplicare a legii, întreaga ţară şi nu doar românii din Cohara vor suporta tot mai multe răbufniri ale urii secesionist-revansarzilor maghiari. (…) Redaţi-ne credinţa într-o Românie demnă, curată, frumoasă, prin tot ceea ce întreprindeţi, şi binecuvantat veţi fi şi neuitat în renaşterea noastră. Atunci, odată cu dispariţia sechelelor comunisto-securiste, ne vom putea întoarce şi noi, nenumaraţii fii rătăcitori, acasa.”., scrie Gheorghe Olteanu în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta

  sursa: http://www.ghimpele.ro/2013/02/scrisoare-deschisa-adresata-guvernului-ponta-romanii-sunt-discriminati-si-umiliti-in-inima-tarii-de-o-etnie-minoritara-cu-complicitatea-guvernantilor/

 2. Dormiti linistiti, romani, Basescu vegheaza la Covasna si ecoul se aude la Bruxelles….

 3. Nu vad de ce nu s-ar baga atata vreme cat i se permite.

 4. http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/steag-secuiesc-ponta-cere-reactii-la-obrazniciile-ungariei-147755.html

  UPDATE 13.15: “Vreau să vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles – nu dumneavoastră, MAE – să daţi un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de – eu nu vreau să folosim un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal obrăznicii -, dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni despre cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă. Nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern (…) E foarte importantant acest lucru, ca să nu-şi închipuie totuşi cineva că putem să întoarcem de prea multe ori obrazul şi cred că sunt nişte lucruri pe care trebuie să le punem la punct foarte clar”, a declarat Victor Ponta.

 5. fara nicio legatura: China l-a decorat pe Gen Iulian Vlad (pe care aflam ca l-a vizitat la Jilava fostul sef al securitatii de stat din China, undeva prin anii ’90) pentru prietenia si ajutorul dat

  Sursa; http://www.cotidianul.ro/gen-iulian-vlad-premiul-pentru-contributii-la-relatiile-de-prietenie-dintre-romania-si-china-206059/

  Daca Romania ar (mai) avea ceva din abilitatea diplomatica al altor vremi.

 6. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini, articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES - Razboi întru Cuvânt
 7. Nu sunt de acord cu arborarea acestui steag la institutii oficiale romanesti.Romania este tara tuturor locuitorilor ei.Se incearca reactia romanilor , sa vada , sunt nepasatori?

 8. Pingback: BASESCU "se" rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
 9. Pingback: Cotidianul "ADEVARUL", unul din varfurile de lance al REVIZIONISMULUI filo-maghiar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: BISERICILE SI MANASTIRILE STRAVECHI DIN KOSOVO - ASEDIATE, INCENDIATE SAU PROFANATE DE ALBANEZI. "Fantoma secesionismului bantuie prin Europa si poate deveni pandemica" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: Provocarile continua: PARLAMENTUL UNGARIEI AFISEAZA STEAGUL SECUIESC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: MITTING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga "diversionistii"!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: MITINGUL IREDENTIST MAGHIAR DE LA TARGU MURES: s-a cerut autonomie, ca prim pas spre independenta!* CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. RADU BALTASIU. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi în
 14. Pingback: AUTONOMIA, PREVAZUTA IN CONSTITUTIA REVIZUITA? Prioritatea politica externa a Ungariei: DREPTUL MAGHIARILOR DE PESTE HOTARE DE A-SI FOLOSI SIMBOLURILE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: DREPTUL LA AUTONOMIE ETNICA INTRODUS PRIN USA DIN DOS IN CONSTITUTIA REVIZUITA la cererea UDMR? Minoritatile isi pot folosi public SIMBOLURILE si se pot organiza AUTONOM! Liber la STEAGUL SECUIESC (si video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare