Uniunea Europeana a taiat din FONDURILE pentru statele ESTICE si ia in calcul SUSPENDAREA VOTULUI Bulgariei si Romaniei

25-07-2012 2 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Bugetul UE 2014-2020: Propunerea revizuita a Comisiei Europene a fost respinsa de statele membre. Franta cere finantarea bugetului comunitar din alte surse

Reprezentantii statelor membre UE au respins, marti, propunerea de buget pentru perioada 2014-2020, prezentata de Comisia Europeana, informeaza AFP. Principalii contributori au solicitat “economii masive” care sa tina seama de contextul general de austeritate din Europa.

Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski a starnit nemultumirea statelor membre cu cea mai recenta propunere revizuita pentru a reflecta impactul fiscal al aderarii Croatiei la UE in iulie 2013, relateaza agentia de presa franceza. Draftul de buget prevede suma de 988 de miliarde de euro, 1,03% din produsul national brut (PNB) al Uniunii, pentru plati care vor fi realizate pe un angajament total de 1,033 de miliarde de euro, sau 1,08 % din PNB.

Potrivit procedurilor, propunerile bugetare sunt realizate de Comisia Europeana si inaintate autoritatii bugetare, formate din Consiliul European si Parlamentului European, pentru amendare si adoptare.

Statele net contributoare la bugetul comun – Germania, Marea Britanie, Franta, Finlanda, Suedia, Tarile de Jos si Austria – au criticat propunerea ca fiind excesiva si au cerut reducerea cheltuielilor cu 100 miliarde dolari in perioada 2014-2020.Totodata, Germania si Marea Britanie au solicitat un plafon de 1% din PNB pentru cheltuieli in aceasta perioada.

“Putem accepta o crestere a platilor in functie de inflatie, aceasta este limita noastra si nu vom reveni asupra acestei la pozitii”, a avertizat ministrul britanic David Lidington. “Propunerile Comisiei trebuie reduse”, a declarat, de asemenea, omologul sau german Michael Link.

La ora actuala, contributiile statelor membre constituie 75% din bugetul UE.

Pozitia principalelor contribuabili a fost criticata de “Prietenii coeziunii”, un grup format din cincisprezece tari, inclusiv noile state membre sustinute de Spania, Italia, Grecia si Portugalia. Acestea s-au declarat dezamagite de Comisie pentru ca suma prevazuta pentru finantarea noilor membri ca parte a acordului de aderare (care are drept scop ajutorarea regiunilor mai putin dezvoltate), a fost redusa cu 5 miliarde de euro.

Francezii iau in considerare o taxe pe tranzactiile financiare, insa o astfel de propunere nu ar putea fi aplicata la nivelul intregii Uniuni din cauza opozitiei Marii Britaniei, Olandei si Irlandei.

Franta cere finantarea bugetului comunitar din alte surse astfel incat sa scada presiunea asupra statelor contributoare

Ministrul francez pentru Afaceri Europene Bernard Cazeneuve a pledat pentru gasirea unor alte resurse pentru bugetul Uniunii care sa inlocuiasca contributiile nationale. Guvernul francez este decis sa lupte pentru finantarea bugetului comunitar din alte surse astfel incat sa poata fi redusa contributia nationala, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene citat de AFP.

“Franta este foarte atasata de aceasta dezbatere si vom fi foarte ofesivi”,  a precizat ministrul Cazeneuve avertizand ca “va trebui sa ajungem la o intelegere asupra naturii, bazei, mobilizarii si alocarii acestor resurse“. O alta solutie luata in considerare este realizarea unei cooperari consolidate care ar cere participarea a cel putin noua state membre UE. Sase dintre ele si-au exprimat clar intentia de urma aceasta cale: Germania, Franta, Austria, Belgia, Portugalia si Slovenia.

Alte state, precum Spania, Grecia, Slovacia si Estonia s-au declarat “deschise” la aceasta posibilitate. “Paleta acopera de la sapte la doisprezece (tari – n.r.)”, a declarat ministrul Cazeneuve. “Pregatim un proiect care va necesita un consens“, a adaugat acesta. Proiectul se bazeaza pe o propunere a Comisiei Europene care a inclus introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, in valoare de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru alte produse financiare. Aceasta taxa ar putea genera pana la 57 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni.

Sunt studiate si alte posibilitati de finantare, inclusiv o taxa pe emisiile de CO2, a informat Cazeneuve. Administratia de la Paris cauta metode de scoate din impas bugetul UE, impas cauzat de incapacitata statelor membre de a creste cuantumul contributiior facute.

Franta, Germania si Finlanda au cerut saptamana trecuta reducerea cu 5 miliarde de euro a bugetului UE pentru 2013. “Trebuie sa ne respectam angajamentele asumate in fata Comisieo Europene pentru a restabili finantelor publice,” a explicat ministrul Cazeneuve.  Proiectul de buget pentru 2013 propus de Comisia Europeana prevede 138 miliarde de euro pentru cheltuieli, in crestere cu 9 miliarde de euro (6,8%) fata de 2012. Propunerea este sustinuta de 17 din cele 27 de state membre ale UE.

Suplimentarea sumei alocate cheltuielilor ar insemna pentru Franta cresterea contributiei pana la 1,6 miliarde de euro, relateaza AFP citand surse.

UE ar putea suspenda dreptul de vot al Romaniei si Bulgariei

Bulgaria si Romania au facut obiectul unor rapoarte “taioase” ale Comisiei Europene, dupa ce au fost din nou criticate pentru coruptie, fragilitatea statului de drept sau crima organizata (in cazul Bulgariei). Dar ce se poate face in mod realist pentru a convinge cele doua guverne sa adopte angajamente pe termen lung pentru stabilirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei? Romania si Bulgaria s-au alaturat Uniunii Europene in 2007, desi aceste probleme au fost evidentiate si atunci in rapoartele UE. Acum Comisia Europeana are responsabilitatea de a actiona. S-ar putea retine fondurile structurale si de dezvoltare in valoare de cateva sute de milioane de euro. S-a amanat deja accesul celor doua tari la spatiul Schengen, acord care permite cetatenilor sa traverseze frontierele UE fara pasaport. Sanctiunea finala ar putea fi suspendarea dreptului de vot pentru Romania si Bulgaria, ceea ce ar insemna ca nici una dintre tari nu va putea vota impreuna cu alte state membre in probleme care le afecteaza, scrie Judy Dempsey pe un blog asociat New York Times.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Uniunea Europeana a taiat din FONDURILE pentru statele ESTICE si ia in calcul SUSPENDAREA VOTULUI Bulgariei si Romaniei

  1. Daca ni se va suspenda dreptul de vot, nu-i chiar rau. Ar putea fi inceputul sfarsitului pentru Uniunea Europeana.

    Daca le merge cu noi, vor incerca si la altii cand le va conveni. Pana cand va tine?
    Daca nu le merge, inseamna ca vom iesi din zona lor de autoritate, cat timp va trece pana cand altii ne vor urma exemplul?

  2. Cate tari crezi ca vor cu adevarat sa iasa din UE?
    Faptul ca ne suspenda dreptul de vot e foarte rau. Practic nu o sa avem nimic de zis in momentul in care se iau masuri care ne afecteaza.
    E firesc sa fim penalizati daca nu indeplinim regulile uniunii.

  3. @ Luci Savu:

    Si cu Basescu multe am avut de zis, n`asa? Da, sa traiti! Executam fara mila popor roman prost si rabdator!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/11/11/traian-basescu-acelasi-obiectivul-anti-national-euro-2015-un-deficit-anti-social-zero-0-in-2013-si-marea-privatizare-sau-ultimul-jaf-national/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/09/adio-dulce-suveranitate-consecinta-summit-ului-european-istoric-romania-in-jugul-guvernantei-fiscale-si-al-constrangerilor-bugetare-in-plus-donam-miliarde-de-euro-la-fmi/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/14/lipsa-de-mila-principiul-declarat-al-reformei-lui-basescu-de-ce-este-anti-uman-dar-si-anti-capitalist-sa-delegi-atributiile-sociale-catre-privat/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/03/07/basescu-reloaded-reluarea-in-forta-a-reformei-distrugerii-statului-legea-sanatatii-reorganizarea-teritoriala-si-exploatarea-resurselor-miniere-de-corporatiile-straine/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/08/18/presedintele-traian-basescu-zelos-slujitor-al-agendei-eurocratilor-este-necesara-crearea-statelor-unite-ale-europei/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/02/traian-basescu-despre-rolul-pozitiv-al-crizei-in-formarea-statelor-unite-ale-europei/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/01/tratatul-de-stabilitate-european-optiunea-severa-a-presedintelui-traian-basescu-o-bataie-de-joc-uniunea-europeana-spatiul-vital-pentru-germania-si-sfarsitul-statului-national/

  4. Pingback: Van Rompuy propune un BUGET UE care DEFAVORIZEAZA DRASTIC Romania si Estul European - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Europa bogata inchide robinetul Europei sarace. BUGET al SUBDEZVOLTARII pentru Romania - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare