VAL DE CONCEDIERI IN ADMINISTRATIE SI COMPANIILE CFR, ANUNTAT DE GUVERNUL PONTA (video)/ Seful FMI, Ch. Lagarde, ne cere “disciplina” si VINDEREA ultimelor COMPANII DE STAT

17-07-2013 7 minute Sublinieri

fmi-50-000-de-noi-someri-si-recesiune-in-2010

ILIE SERBANESCU: “Oricum nu rezolvam nimic daca dam pe unii afara de la Stat”

RADU TUDOR: “Sa dai afara oameni pe vremurile astea, stiind ca nu vor mai gasi nimic pe piata privata sau in alte zone bugetare, este egal cu a-i condamna definitiv la saracie si disperare”

***

VAL DE DISPONIBILIZARI LA STAT. Ilie Serbanescu VS Mariana Campeanu:

Din emisiunea “100 de Minute” cu Sandra Stoicescu (luni, 15 iulie 2013) – invitati: ministrul Mariana Campeanu, economistul Ilie Serbanescu si liderul sindical (politist) Dumitru Coarna despre cele circa 10.000 de concedieri din sistemul de stat din perioada urmatoare (asadar nu pe durata a 4-5 ani, asa cum se mintea acum numai 2 luni), lipsa totala de alternative de reconversie profesionala pentru someri, himera investititilor straine si a celor “50.000 de locuri de munca”, diversiunea: “statul e de vina” si “sunt prea multi salariati”  si despre politicile lichidatoare ale FMI

***

Guvernul Ponta creeaza noi locuri de munca… concediind zeci de mii de angajati!

Din emisiunea “La ordinea zilei” cu Dana Grecu si Radu Tudor (Antena 3) din 15 iulie 2013, despre preconizatele disponibilizari masive in sectorul bugetar

  • Antena3: 

Val de disponibilizări în toată ţara. Mii de români vor rămâne fără loc de muncă. Ce a declarat ministrul Muncii despre concedieri

În ziua în care Victor Ponta a preluat de la Relu Fenechiu conducerea Ministerului Transporturilor, angajaţii companiilor feroviare au primit o veste îngrijorătoare.

Până la finalul anului, 4.500 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă la cele trei societăţi din domeniu: CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA – Infrastructură. În plus, peste 2.800 de persoane care lucrează în Administraţie urmează să fie disponibilizate. 

Listă concedieri:

CFR Infrastructură şi CFR Călători – 2.000 angajaţi

CFR Marfă – 2.500 angajaţi

UCM Reşiţa
 – 960 de angajaţi

CET Bacău – 100 de angajaţi

Administraţie – 2.800 de angajaţi

ANAF, Autoritatea Vămilor, Garda Financiară – 1.500 de angajaţi

Sute de sindicalişti de la CFR au protestat în faţa Ministerului de Finanţe

Peste 200 de sindicalişti de la CFR au protestat, dimineaţă, în faţa Ministerului de Finanţe. 

Oamenii susţin că, în conformitate cu prevederile europene, statul ar trebui să subvenţioneze CFR în proporţie de peste 50%. 

În schimb, statul nu face decât să micşoreze salariile şi să dea angajaţi afară, spun protestatarii.

Citesc si eu programul de guvernare 2013-2016 al USL, aflat pe www.gov.ro si nu regasesc nicaieri angajamentul de a concedia oameni.

Vad in emisiunea Sandrei Stoicescu faptul ca mii de angajati de la CFR si din alte zone bugetare vor fi dati afara.

Pentru majoritatea covirsitoare a romanilor, locul de munca e garantia unei minime stabilitati personale. Sa dai afara oameni pe vremurile astea, stiind ca nu vor mai gasi nimic pe piata privata sau in alte zone bugetare, este egal cu a-i condamna definitiv la saracie si disperare. In orice sondaj de opinie serios vad o realitate dureroasa : locul de munca e mai presus de sanatate in dorintele celor chestionati. Un raspuns dramatic, ce ofera dimensiunea spaimei romanului de rind.

Am parcurs destule articole din presa economica unde se precizeaza ca si investitiile straine au scazut puternic in Romania. Despre companiile romanesti ce sa mai spunem, isi trag suflul de pe o zi pe alta, cu foarte mici exceptii.

Asadar, guvernul USL concediaza mii de oameni afirmand in acelasi timp ca va crea zeci de mii de locuri de munca. Cum se impaca aceste doua afirmatii contradictorii?

Intrebare pentru premierul Victor Ponta : sunteti constient de consecintele acestui gest, avind in vedere ca ranile provocate de guvernarea Basescu-Boc in acelasi sector nu s-au cicatrizat? Fara nici o alta conotatie critica interpretabila in fel si chip, va intreb, domnule prim ministru : guvernul pe care-l conduceti creeaza locuri de munca sau someri? Un eventual raspuns al dumneavoastra va fi publicat integral pe acest blog.

Vizita pe care o întreprinde directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti, Christine Lagarde, le-a dat prilejul jurnaliştilor francezi de la Slate.fr să analizeze modul în care instituţia financiară a găsit de cuviinţă să soluţioneze problemele generate de companiile de stat.

Astfel, “ţara este de vânzare“, scriu jurnaşiştii francezi, care, mai în glumă, mai în serios, adaugă că “în curând nu vor mai exista prea multe lucruri româneşti în România”. Ei arată că vânzarea celor 10 companii de stat cu datorii şi pierderi, cerută de FMI, este ineficientă. 

“Poştă, aeronautică, transporturi, energie, sănătate: în toate sectoarele, România a vândut. Vânzările au fost impuse de FMI pentru a reduce costurile din economie”, notează revista Slate, în ediția electronică.  Totodată, jurnaliştii francezi arată că privatizările au o imagine proastă în România, mai ales că, de pe urma vânzării de către stat a companiilor pe care le avea în proprietate, au profitat o mână de oameni.

Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor. Va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde. “Acordul poate merge pe doua planuri – consolidare bugetara si reformele structurale (… ) In ceea ce priveste societatile aflate sub controlul statului, unele ar trebui privatizate, iar altele restructurate. Acesta este un program de disciplina, care poate justifica de ce FMI continua intelegerea cu titlu preventiv“, a spus Lagarde la Bucuresti, la o intalnire cu presa.

Directorul general al FMI a insistat si pe importanta fondurilor europene pentru infrastructura, care ar trebui utilizate integral. “Fondurile europene nu au fost utilizate si ar trebui sa fie folosite pentru a avea drumuri, alta infrastructura, ca sa asigure un mediu prielnic pentru investitii in Romania“, a continuat Lagarde.

Un alt domeniu in care sunt necesare investitii, si pe care oficialul FMI l-a mentionat si la conferinta de la BNR, este cel al resurselor de energie, care ar sustine cresterea pietei interne. 

Intrebata cum explica o atitudine mai putin intransigenta a FMI pe parcursul ultimelor doua acorduri comparativ cu programele care s-au derulat in perioada pre-criza financiara, Lagarde a afirmat ca Romania a facut eforturi importante in ultimii patru ani.

Au fost eforturi masive in special in domeniul consolidarii fiscale, au fost reforme semnificative si presiuni pe sectorul financiar, care a ramas solid, au fost reforme structurale aplicate in sectorul energetic, electricitate si gaz, distributie de energie, care este in proces de implementare, au fost incepute reformele in domeniul privatizarii, unde cu siguranta mai sunt multe lucruri de facut“, a explicat Lagarde.

Politicile monetare neconventionale de injectie masiva de lichiditate au fost benefice atat pentru statele in care au fost aplicate, cat si pentru tarile unde au migrat fluxurile de capital, dar se pune intrebarea cat ar mai trebui continuate aceste politici, a mai declarat seful FMI, Christine Lagarde.

Ceea ce numim noi politici monetare neconventionale, ele au fost in mod masiv pozitive in momentul in care tarile au folosit aceste politici, au existat beneficii nete. Intrebarea este pentru cat timp vor mai exista, cand sa iesim din aceasta politica monetara neconventionala, cand va fi economia suficient de puternica pentru a ne permite acest lucru, inca trebuie sa studiem problema“, a afirmat directorul general al FMI.  Ea spune ca, desi partea de inceput a acestor politici a adus beneficii evidente economiei globale, “jocul a devenit mult mai subtil” si trebuie gasita o solutie pentru a iesi din aceste politici atunci cand va fi necesar.

Christine Lagarde, discurs la BNR

Ce are Romania? Aveti talent uman, surse de energie, finantare disponibila care trebuie fructificata si administratie care poate fi eficientizata. Aveti toate ingredientele (…) Ati progresat mult si daca mai uit la parteneriatul dintre FMI si Romania vad lucruri bune. Performanta mai ales in domeniul fiscal, al sanatatii, in sectoarele de energie“, a spus Christine Lagarde, la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Directorul general al FMI a aratat ca in privinta companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maxima, pentru a beneficia de intreg potentialul uman si tehnic din aceste societati.  “Acest set de reforme va face parte din noul program“, a afirmat Lagarde. 

Statul ar trebui sa se implice mai mult si sa garanteze creditele pentru IMM-uri si pentru alte sectoare care nu par “asa prietenoase la risc” cum doresc bancile, a mai declarat directorul general al Fondului Monetar International

“Am vorbit aseara (luni – n.r.) despre programele Viena 1 si Viena 2, poate va fi nevoie si de Viena 3, este un lucru care va fi discutat de parteneri. Viena 1 a functionat bine, iar Viena 2 a functionat nu asa de bine. Cred ca sunt si alte forte care trebuie implicate, participarea statului care ar trebui sa garanteze creditele pentru IMM-uri, dar si pentru alte sectoare care nu par asa prietenoase la risc cum ar vrea bancile. Vor mai fi cativa ani pana cand bancile vor constitui acele fonduri tampon“, a spus Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.

Ea a aratat ca nu trebuie sa aiba loc o capitalizare prea rapida a bancilor pentru Basel III, iar statul trebuie sa se implice mai activ pentru a contribui la reducerea acestor riscuri.

Aceasta cultura ar trebui sa minimizeze riscurile din economia reala si sa puna banii bancilor in ceea ce inseamna economie reala si mai putin in produse sofisticate“, a mentionat Lagarde. Exporturile, cererea interna si investitiile sunt cele trei locomotive care ar trebui sa alimenteze cresterea economica a Romaniei, pentru ca dependenta de un singur motor de crestere poate determina dezechilibre greu de stabilizat, a mai spus astazi directorul general al FMI.

“Abordarea mea despre cresterea economica este relativ simpla, aceasta este alimentata de trei locomotive diferite: una externa, care pentru Romania a fost foarte activa mai ales in prima parte a anului, consumul intern si cheltuielile de capital in forma de investitii. Luand in calcul nivelul de dezvoltare a economiei romanesti, aceasta poate fi sustinuta de toate cele trei locomotive si sa nu fie dependenta doar de un singur motor, pentru ca s-ar putea crea dezechilibre care ar fi greu de stabilizat“, a afirmat Lagarde, intrebata daca este benefic pentru Romania sa aiba crestere economica generata de exporturi, inregistrand excedent de cont curent in primele cinci luni.

In opinia directorul general al FMI, consolidarea fiscala si cresterea economica nu se exclud mutual, Lagarde mentionand insa ca este nevoie de “decidenti de politici foarte seriosi” si obiective pe termen mediu.

Daca investitorii au sentimentul ca decidentii de politici sunt foarte seriosi in consolidarea fiscala si vad obiective stabilite pe termen mediu si un drum cum se ajunge acolo, o ancora, acest lucru va alimenta investitiile necesare, care vor contribui la cresterea economica. Daca ai crestere, consolidarea fiscala este mai usoara decat daca nu ai crestere, este un principiu circular si se pare ca Romania s-a angajat in acest principiu si-mi doresc sa continue“, a explicat Lagarde.

Ea a aratat ca investitiile in educatie, in traininguri profesionale sunt investitii eficiente si trebuie facute toate eforturile pentru a nu se taia aceste cheltuieli. In rest, oriche cheltuiala trebuie studiata cu atentie, trebuie vazut unde merg banii.

Parteneriatul dintre FMI si Romania a fost benefic din punct de vedere fiscal si ar fi pacat ca Romania sa nu-l continue pentru a consolida cadrul macroeconomic si cresterea economica, a declarat directorul general al institutiei.

Vreau sa remarc faptul ca avem un parteneriat de durata cu Romania si a fost benefic din punct de vedere fiscal pentru ca a restaurat stabilitatea pentru a genera investitii, a restaurat increderea in fundamentele economice ale tarii“, a afirmat Lagarde, intrebata cat de bun doctor a fost FMI pentru Romania si daca institutia va continua tratamentul.

Ea a aratat ca este rolul FMI sa i se ceara ajutorul cand o tara se confrunta cu situatii dificile sau are nevoie de expertiza si disciplina pe care institutia le ofera.  “Vom fi foarte incantati sa ne continuam discutiile cu autoritatile pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic, care a fost restaurat cu mare eficienta. Stiu ca n-a fost usor, dar ar fi pacat sa nu-l consolidati, sa nu pastrati acest cadru macroeconomic pentru a consolida cresterea economica, pentru a crea locuri de munca, pentru a va asigura ca oamenii beneficiaza de aceste eforturi“, a mai spus Lagarde.

Seful FMI spune ca institutia nu impune niciun fel de tratament sau reteta, doar negociaza cu autoritatile, le respecta parerile, viziunile, pe care apoi le inainteaza comunitatii internationale.  “Vom merge pe un drum pe care l-am ales impreuna”, a conchis Lagarde.

Lagarde: “Este primea mea vizita in Romania. Am fost uluita, mi-a placut foarte mult frumusetea Bucurestiului. Mi-a adus aminte de orasul meu natal Paris“. Lagarde: Europenii impreuna pot prospera” Batrana europa se uita psre rasarit, iaro tara ca romania se uita spre vest, aceste viziuni se intersecteaza. Lagarde: “Vreau sa va spun unde cred eu ca se va ducea lumea. FMI-ul a facut publice saptamana trecuta a facut cele mai noi previziunei. Multe in sensul negativ din pacat: cresterea globala spre 1 %. Am reviuzut in scadere aceasta crestere din mai multe motive. Exista un anume ritm al acesteia: economiile emergente functioneaza cu prima viteza, SUA, Elvetia, Suedia cu a doua, apoi cu o viteza foarte mica multe tari care apartin UE. Previziunea Fondului pentru ele – 0,3 %. Apar astfel riscuri vechi si noi. Din categoria primelor: cand reporneste cresterea, situatia fiscala din SUA, a datoriei. Am invata sa traim cu asta

Lagarde: “Riscurile care nu sunt bine gestionate ar putea avea un efect destabilizator, mai ales aspura pierderilor titlulrilor“.

Basescu, la intalnirea cu directorul FMI: Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani. Lagarde cere mai multe reforme

Presedintele Traian Basescu a declarat marti la intalnirea cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, ca Romania are nevoie sa fie asistata inca doi ani, aratand ca tara noastra a reusit sa finalizeze al doilea acord cu FMI, desi au fost cateva probleme, dar au fost depasite.

Am reusit sa finalizam al doilea acord cu FMI. Sa fim cinstiti, au fost cateva probleme, dar cu bunavointa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie sa pornim unul nou“, a afirmat Basescu la inceputul intalnirii cu directorul FMI, potrivit Mediafax.

Lagarde a precizat ca se afla pentru prima data in Romania si abia asteapta negocierile pentru urmatorul pas, aratand ca trebuie facute mai multe reforme structurale. Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.

Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani. Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.

vrijer-franks-3


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, ILIE SERBANESCU, Radu Tudor, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “VAL DE CONCEDIERI IN ADMINISTRATIE SI COMPANIILE CFR, ANUNTAT DE GUVERNUL PONTA (video)/ Seful FMI, Ch. Lagarde, ne cere “disciplina” si VINDEREA ultimelor COMPANII DE STAT

  1. Marea majoritate a celor care vor fi concediati sunt cu varste de peste 45 ani,multi intre 50-60 ani,pe care nu-i mai angajeaza nimeni.
    Acestia sunt oameni cu familii,rate la banci,cu venituri si asa foarte mici.

    Ce face Ponta este doar o ultima batjocura la adresa omului de rand,fara pile,fara cumetrii,fara relatii in partid.

    In societatea moderna trebuie sa fim eficienti,austeri si performanti.

    Acesti oameni practic sunt condamnati la saracie,disperare si umilinta.

    Prin vanzarea ultimelor companii de stat si viitoarele concedieri,practic statul roman nu mai protejeaza cetateanul.
    Din acest moment populatia este la cheremul capitalismului salbatic,concurential,care elimina pe cei dincolo de o anumita varsta.

    De la comunismul anticrestin (insa care totusi avea grija ca fiecare sa aiba un salariu si loc de munca) am trecut la capitalismul crestin(actionarii si dividendele sa traiasca,plus baietii destepti care fac afaceri cu statul).

    Propun schimbarea numelui tarii noastre din Romania in Romsclavia,cea mai reprezentativa colonie din cadrul UE.

  2. in curand va urma si posta romana

  3. @.mircea „In societatea moderna trebuie sa fim eficienti,austeri si performanti.” Nu! Pentru guvernanți, trebuie să fim: proști, fraieri și cretini! Numai atunci se pot menține la putere.

  4. Pingback: FMI: ASASINII ECONOMICI AI ROMANIEI. De ce ni s-a impus privatizarea CFR MARFA si CE JAF se pregateste la CUPRUMIN? [extrase video din Secvential si Jocuri de putere] - Recomandari
  5. Pingback: DISTRUGEREA CAILOR FERATE: La initiativa COMISIEI EUROPENE, guvernul decide trimiterea a 40% din retelele feroviare la fier vechi - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare