Val de ȘTIRI FALSE și inflamare emoțională anti-BOR pe marginea decesului lui Răzvan Ciobanu

2-05-2019 4 minute Sublinieri

Cătălin Sturza, Adevărul

Fake news. BOR NU refuză să-i facă slujbă de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu deoarece ar fi fost „gay”.

Conform unor știri vehiculate de unele publicații, Biserica Ortodoxă Română ar refuza să-i facă slujba de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu, decedat luni într-un accident de circulație, din cauza „orientării sexuale” a bărbatului.

Nu a zis nimeni că Biserica refuză să-i facă slujbă lui Răzvan Ciobanu – și nu există nici o poziție oficială în acest sens. Se pretinde că un preot ar fi afirmat că e neclar dacă i se va putea face slujbă de înmormântare, în condițiile în care se specula că e posibil să fi fost vorba despre sinucidere. În ceea ce privește identitatea preotului care ar fi făcut afirmația, eu unul nu am reușit să găsesc numele acestuia nicăieri. Altfel, potrivit tradiției și canoanelor Bisericii, nu se oficiază slujbă de înmormântare pentru sinucigași, dacă se dovedește că aceștia nu erau „ieșiți din minți” – tradiția e valabilă și în Biserica Ortodoxă, și în Biserica Catolică.

De asemenea, era neclar dacă rudele vor cere Bisericii să i se facă slujbă, de vreme ce Răzvan Ciobanu declarase, în repetate rânduri, că el nu mai face parte din Biserica Ortodoxă și că „nu este fiul lui Dumnezeu.” Caz în care e posibil ca apropiații să nici nu ceară preot la înmormântare – și atunci, logic, nu i se va face nici slujbă. BOR nu poate fi obligată să facă gesturi care merg împotriva canoanelor sale – așa cum nimeni nu poate obliga familia sau rudele unui decedat să cheme Biserica la înmormântare, dacă ei nu doresc acest lucru.

Dacă citim știrea de pe huff.ro, o să găsim explicațiile cu privire la suspiciunea de sinucidere și la canoanele BOR în corpul știrii; și o să vedem că e vorba de opinia care ar aparține unui simplu preot al cărui nume nu este precizat, nu de opinia oficială a BOR. Și, cu toate astea, titlul spune: „Decizie de ultimă oră a BOR. Preoții refuză să-i facă slujba de înmormântare”; și în primul paragraf citim: „Patriarhia a decis că preoții nu au ce căuta lângă «un gay».”Nici un cuvânt din corpul știrii, din ce scrie dincolo de primul paragraf, nu susține această idee.

Un alt fake news este acesta că localnici ajunși la locul accidentului și-ar fi însușit obiecte din mașina lui Răzvan Ciobanu. Conform Observator TV, după accidentul în care și-a pierdut viața creatorul de modă „mai mulţi localnici prezenţi la locul tragediei i-au băut apa şi sucurile din maşină şi au plecat acasă cu obiecte din caroseria maşinii, care rămăseseră intacte: faruri, halogene şi alte obiecte de caroserie”. Știrea a fost preluată de mai multe publicații în cheia „în a doua zi de Paște, localnicii din comuna Săcele au furat obiectele personale ce i-au aparținut unui om care a murit.”

„Știrea” este însă infirmată de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Mihaela Munteanu: „Întrebată dacă este adevărat că localnicii ajunși la locul accidentului și-au însușit obiecte din mașina lui Răzvan Ciobanu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Mihaela-Andreea Munteanu, a răspuns: „«Nu este adevărat»”.

Aceasta a declarat că persoanele care au luat obiectele aflate pe câmp le-au predat la postul de Poliție din localitate. «La fața locului au fost polițiștii, care au ridicat toate bunurile găsite, bani, pentru că s-au găsit și bani, documente, poșete. Au ridicat tot ce era important. După care, când a fost ridicată, s-au rupt anumite lucruri, părți din caroserie și au căzut anumite obiecte nerelevante pentru anchetă, pe care le-au luat localnicii și le-au dus la postul de poliție»”, a mai declarat Andreea Munteanu pentru Republica.

Așadar, mă întreb – cine profită, în fapt, pentru a obține diverse avantaje (trafic, rating, valuri mediatice) de pe urma morții unui om?

Gabriel Popa/ Facebook

Apropo de „în ce țară ne-am dori să trăim”. Iată scriu și eu câteva gânduri, de la mine.

Îmi doresc o țară în care cea mai mare parte a presei „mainstream” și „deontologice” să nu mai preia un ditai fake newsul cusut cu ață albă, cum este cel despre „BOR care ar refuza să-i facă slujbă de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu deoarece ar fi fost gay”.

Îmi doresc o țară în care un politolog cu pretențiile lui Vladimir Tismăneanu să nu mai preia un ditai fake news-ul colportat inițial de site-uri precum huff.ro și fanatik.ro.

Îmi doresc o țară în care un medic cu pretențiile lui Vasi Rădulescu să nu mai preia un ditai fake newsul care s-ar baza pe declarațiile unui „preot” care nu este nici măcar numit – și al cărui nume este imposibil de identificat.

Îmi doresc o țară în care oameni care se pretind „educați” să aibă minima decență să verifice știrile despre care scriu, mai ales când vorbesc cu gura plină despre „educație” – și dacă nu verifică știrile, măcar să verifice sursele pe care le citează.

Îmi doresc o țară în care cei care se pretind „instanțe morale” să fie într-adevăr morali, și să se comporte cu cavalerism și moralitate; nu mai tot timpul ca în proverbul „hoțul strigă hoții”.

Aș mai adăuga și că îmi doresc o țară care să nu facă dintr-o categorie de victime („proletarii”, în anii 50; minoritățile sexuale, în prezent) noii martiri și sfinți; pe spinarea cărora să ascute, zi de zi, lupta de clasă. Și îmi doresc în țară care să nu facă din preoții ei și din creștinii asumați noii „vinovați de serviciu”, demonizați zilnic și găsiți țapi ispășitori pentru tot ce „nu merge” – de la starea economiei la un tragic accident rutier.

Și că îmi doresc o țară care să nu facă din corectitudinea politcă noua religie; în care activiștii de profesie sau amatori să nu instrumenteze moartea unui om pentru a-și promova agenda lor ideologică; și în care presa să nu se folosească, cinic, de moartea unui om pentru a face trafic și rating.

Și îmi doresc o țară în care să nu găsesc războaiele psihologice din altă parte aici. Impuse „la norma ideologică”, forțate să „se potrivească”, pentru că, deh, tot ce-i la modă „pe afară” trebuie vârât pe gât, cu polonicul sau cu ciocanul, și la noi.

Paul Gabriel Andrei/ Facebook

Domnul acesta care e, înţeleg, un super medic de pe la noi se plânge că trăieşte într-o ţară plină de ură şi needucată şi că ar vrea să locuiască într-una în care biserica să accepte să facă slujbă şi unui homosexual.

Băi, nu cumva educaţie presupune şi că ştii să citeşi şi că ai capacitatea de a nu crede orice prostie pe care o vezi? A fi un om educat nu se referă şi la faptul că îţi alegi cu atenţie sursele de informare? Băi, nu cumva cei peste 2400 de oameni care i-au dat like domnului medic sunt aceiaşi care imediat sunt gata să atribuie unor alţi oameni atributul de “analfabeţi funcţionali”? Băi, nu cumva hoţul strigă “hoţii”?

În plus, domnul nici nu accepta comentarii “de afară”, nu cumva să apară cineva să îi spună că greşeşte.

Deci o postare cu peste 300 de share-uri plecată de la o informaţie falsă şi ticăloasă. Dar noi suntem băieţi deştepţi, nu se pune problema.

Paul Gabriel Andrei/ Facebook

Dacă eu îmi fac acum un site “porcărie punct org” sau “rahatel.eu” și postez “Biserica refuză să îi facă slujba lui Răzvan Ciobanu deoarece a fost gay” toată lumea preia acest lucru. Nu mai contează ca site-ul e obscur, că nu a auzit nimeni de el, că e creat de 3 zile, nu mai verificăm dacă prostia scrisă acolo e și reală și e în concordanță cu canoanele existente, nu mai contează nimic atâta timp cât ne slujește scopului – de a mai trage o palmă pe fața “Bisericii Ortodoxe care refuză modernismul.”

Putem fi mai penibili de atât? Unii dintre noi.

Nota noastra

Știrile false au continuat. Aceeași sursă, huff.ro, inventează o nouă „șire” în care arată că, „după lungi analize făcute de mai marii Bisericii Patriarhia a decis ca Răzvan Ciobanu să aibă parte de o slujbă creștină de înmormântare.” Este citat chiar și un nenumit „purtătorul de cuvant BOR”, care ar fi zis că „Răzvan Ciobanu va beneficia de toate ritualurile Ortodoxe la înmormântare, înclusiv slujba de înmormântare.”

Evident, totul este fals. Nu a existat o decizie, așa cum nu a existat nici „analize” și nici o „schimbare a deciziei”. Și nici vreo declarație a purtătorului de cuvânt al BOR așa cum e ea redată pe huff.ro. Minciună totală, de la cap la coadă, în serie și agravată. 


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Știri false

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Val de ȘTIRI FALSE și inflamare emoțională anti-BOR pe marginea decesului lui Răzvan Ciobanu

  1. Daca mortul a declarat de mai multe ori ca nu mai este fiu al Bisericii si a facut-o si in mod public, eu chiar nu inteleg de ce i s-a mai facut slujba de inmormantare. Pur si simplu nu inteleg de ce Biserica tine cu tot dinadinsul sa pastreze confuzia aceasta, cum ca slujba in care mortul este absolvit de pacate este ceva ce se acorda oricui. Sa nu se mai mire nimeni ca se face manifestatie publica impotriva BOR atunci cand unu’ ca Sergiu Nicolaescu vrea sa fie ars, iar Biserica nu ii acorda slujba. Slujba asta e ceva ce se castiga, nu este un drept din nastere. Nu e o obisnuinta, nu e o cutuma, este un premiu sau un dar. Cred ca putin respect fata de propriul har nu ar prisosi.

  2. Pingback: Noii bolsevici nu se dezmint. Suvoi de BLASFEMII si instrumentalizari ale Invierii cu scop electoral. Iisus Hristos mesaj pentru români – Ieșiți la vot pe 26 mai!
  3. Se cuvine sa se tina seama de optiunea declarata de omul in cauza! Atat de catre Biserica cat si de catre absurzii de serviciu! Asa cum absurzii de seviciu ar sari ca arsi daca un astfel de om ar fi fortat sa participe duminica la Liturghie tot asa se cuvine sa pastreze linistea atunci cand i se respecta declaratiile de divort de Biserica! Din nefericire, astfel de situatii de exceptie, in care Biserica savarseste lucrarea ei asupra cuiva care nu mai impartaseste modul ei de viata, confirma o nefericita regula instaurata mai ales odata cu epoca moderna si cauta acum sa ii forteze limitele. Aceasta nefericita regula nu mai are in vedere calitatea de practicant al modului de viata bisericesc iar acum limitele acesteia se vad fortate de cei care vor ca Biserica sa isi faca lucrarea ei asupra oricui chiar daca acela este in raspar cu Biserica. Pozitia comiunistului VT nu este decat una de introducere pe usa din dos a corectitudinii politice conform careia acum Biserica este fortata sa faca pe motiv de minoritate slujba de inmormantare pentru ca in cativa ani sa fie fortata sa faca si Cununii apartinatorilor sodomiei.

  4. Lui Vladimir Tisminetzki nu ii dadea fiori inregimentarea comunista sau poate ii dadea fiori de placere. Si tot asa nu ii da fiori de gheata prostiile debitate in public! Cum adica Biserica Ortodoxa este obligata sa inmormanteze crestineste pe apartinatorii mozaismului? Batranul comunist confunda Biserica Ortodoxa cu crematoriul Cenusa? Astept cu interes pozitia publica a domnului VT privind extinderea savarsirii ritualurilor mozaice pentru adeptii hinduismului si ai samanismului!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare