Lamuriri si raspunsuri privind FINANTAREA CATEDRALEI NATIONALE, la care duminica, in cadrul ITO 2016, s-a savarsit PRIMA SFANTA LITURGHIE/ Intalnirea Tinerilor Ortodocsi la final. Un eveniment ignorat de mass-media si ironizat de publicul “secular-umanist”. TINERII ORTODOCSI VOR IMPLICAREA BISERICII IN APARAREA FAMILIEI SI RESPING EDUCATIA SEXUALA/ Cantaretul SMILEY: “Suntem în pericol să ne pierdem identitatea. NU UITATI CARE E CREDINTA VOASTRA!”

5-09-2016 22 minute Sublinieri

Patriarhul-Daniel-Liturghi-Catedrala-Neamului-Catedrala-Mantuirii-Neamului-CMN-ITO2016-50

Patriarhul-Daniel-Liturghi-Catedrala-Neamului-Catedrala-Mantuirii-Neamului-CMN-ITO2016-28

Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la atragerea şi justificarea fondurilor pentru finanţarea șantierului Catedralei Mântuirii Neamului, numită și Catedrala Națională, facem următoarele precizări:

I. Privitor la sursele de finanțare de la bugetul de stat și bugetele administrațiilor publice locale

Modalitatea de solicitare, acordare, folosire și justificare a sprijinului financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale este reglementată de prevederile următoarelor acte normative:

  • U.G. nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului
  • Legea nr. 376/2007 pentru modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului
  • G. nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase
  • G. nr. 1470/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România
  • Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor religioase recunoscute din România

Aceste acte normative reglementează în detaliu întreaga procedură de întocmire a dosarului de solicitare, acordare, folosire și justificare a sprijinului financiar de către unitățile de cult beneficiare.

Respectând întocmai aceste norme legale, între anii 2009-2016, Patriarhia Română a solicitat sprijinul financiar pentru şantierul Catedralei Naţionale Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliului General al Municipiului București, Consiliilor Locale ale Sectoarelor Municipiului București, Consiliilor Județene și Consiliilor Locale ale Primăriilor orașelor capitale de județ din toată țara.

Deşi a primit un procent de 5-6% din cât a solicitat, Patriarhia Română a justificat în totalitate sprijinul primit.

Aceste justificări s-au făcut în baza documentaţiilor întocmite conform normelor legale, documentaţii care, după întocmire au fost verificate de organele de control abilitate din cadrul Patriarhiei Române, din unităţile administrative care au acordat sprijinul, iar după verificarea şi aprobarea lor de către aceste organe de control, au fost supuse controlului Curţii de Conturi care nu a semnalat până în prezent nicio neregulă cu privire la aceste justificări.

După verificarea și aprobarea lor de către organele de control abilitate ale instituțiilor care au acordat sprijinul, aceste documentații justificative au fost supuse controlului inspectorilor Curții de Conturi care, după încheierea procedurii de control, nu au semnalat niciodată, până în prezent, vreo neregulă cu privire la justificările înaintate de Patriarhia Română pentru sprijinul primit şi folosit la şantierul Catedralei Naţionale.

II. Privitor la sursele de finanțare din donațiile obținute prin colecta națională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Donațiile obținute între anii 2009-2016 prin colecta națională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, organizată de Biserica noastră pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, au fost folosite în exclusivitate la șantierul Catedralei Naționale. Modul de colectare și folosire a acestor donații a fost verificat în fiecare an de către organele de specialitate ale Patriarhiei Române și prezentate periodic pentru verificare și aprobare Permanenţei Consiliului Național Bisericesc, iar la final de an Consiliului Național Bisericesc și Adunării Naționale Bisericeşti.

Periodic, toate eparhiile din Patriarhia Română au fost informate despre donaţiile provenite din aceste eparhii pentru construirea Catedralei Mântuiri Neamului.

Facem precizarea că, din motive de smerenie creștinească, discreție sau alte motive personale, un număr mare de donatori au manifestat dorința ca donațiile lor să nu fie date publicității nominal, motiv pentru care acestea au rămas în evidențele contabile ale Patriarhiei Române, aceşti donatori fiind, ca și toţi ceilalţi donatori, pomeniţi de către cler în rugăciune la altarul Catedralei Patriarhale Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Bucureşti.

De asemenea amintim faptul că în ultimii ani, din cauza accentuării gradului de sărăcie a populației în timpul și după efectele crizei economice, aceste donații de la credincioșii din eparhii au devenit total insuficiente pentru continuarea lucrărilor la șantier în ritmul necesar pentru finalizarea Catedralei la termenul programat. Acest termen a fost stabilit de către Patriarhia Română luând în considerație programul Guvernului României privind aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de statalitate românească modernă urmând ca altarul noii Catedrale să fie sfințit cu acest prilej, Catedrala Naţională fiind în primul rând dedicată Eroilor români.

Sectorul Monumente și Construcții Bisericești al Administrației Patriarhale

***


News Magazine, sâmbătă, 27 aug (Antena 3 – realizator Maria Coman)

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei BOR, Vasile Banescu – explicatii lamuritoare

***

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că pe unii îi deranjează că au fost alocați trei milioane de euro din bugetul Capitalei pentru Catedrala Națională, în timp ce anul trecut au rămas necheltuiți 200 de milioane de euro, iar alți 10 milioane de euro au fost alocați unor case de avocatură “alese pe sprânceană”, în condițiile în care Primăria are o Direcție juridică “foarte bine dotată”.

Gabriela Firea a explicat că Primăria Capitalei a acordat 15 milioane de lei pentru construirea Catedralei Națională, în condițiile în care Patriarhia avea nevoie de 60 de milioane de lei. Ea a precizat că nu a reușit să îi convingă pe toți consilierii să voteze în favoarea acestei hotărâri, deși a invocat argumentul național.

În legătură cu Catedrala, nici când am venit cu argumentul că acest obiectiv este inclus în proiectul «România 100» – în decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la crearea statului national român modern și este normal să avem și noi o mică contribuție pentru finalizarea acestui obiectiv – nici măcar acest argument, dacă vreți, național, de românism, de bucurie că poți aduce o contribuție cât de mică și o recunoștință pentru toate eforturile înaintașilor noștri, nici măcar acest argument nu a stat în picioare, a spus Gabriela Firea la Antena 3.

Ea a dat exemplul consilierilor Uniunii Salvați Bucureștiul, care s-ar fi opus pentru că au o atitudine de ONG. “USB merge pe ideea de ONG și se opune oricărui proiect”, a mai spus Firea.

Primarul Bucureștiului a adăugat că, până acum, Primăria a acordat în total 26 de milioane de lei pentru Catedrala Națională.

Nu doar Primăria Capitalei a dat bani, au dat și primării din țară și consilii județene, a fost o contribuție națională, dar Catedrala se află pe teritoriul Bucureștiului, mai mulți bucureșteni vor veni la Catedrală și străini care ne vor vizita. În total 26 de milioane din bugetul Primăriei Capitalei au mers către Catedrala Mântuirii Neamului, oricum necesarul Patriarhiei era de 60 de milioane de lei și am acordat doar 15, adică aproximativ trei milioane de euro, a precizat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a mai spus că s-a ajuns la această sumă pentru că trebuie ținut cont și de celelalte cheltuieli.

Am auzit o discuție total falsă, că ne îngrijim de biserici, și nu de spitale. Într-o lună și jumătate au plecat 20 de milioane de euro către spitale și teatre“, a declarat Firea.

Ea a mai spus că domeniul sanitar este o prioritate și că așteaptă ca managerii celor 19 spitale din București să îi prezinte un inventar cu toate necesitățile.

“Prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București am solicitat tuturor managerilor de spitale să ne prezinte un inventar cu toate necesitățile, toate dotările, aparaturile, tot ceea ce este nevoie pentru ca cele 19 spitale din Capitală să arate la nivel european. Aștept acest inventar, unii manageri au fost în concediu și nu au reușit să transmită toate datele și vă garantez că pentru mine este o prioritate domeniul sanitar, iar spitalele Capitalei, care sunt în administrarea noastră, vor arăta așa cum se spune, ca afară”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a mai arătat că investițiile în spitale nu exclud alocarea unor sume pentru finalizarea Catedralei Naționale și a precizat că anul trecut au rămas necheltuiți 200 de milioane de euro din bugetul Capitalei.

Asta nu înseamnă că în paralel nu poate fi acordată o sumă, repet mică, comparativ cu bugetul Capitalei, pentru finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului. Anul trecut au rămas în vistieria Primăriei Capitalei 200 de milioane de euro pentru că nu au fost în stare să cheltuie acești bani deoarece trebuie proiecte, trebuie să respecți toată birocrația care este valabilă și în România și în Occident, proiecte tehnice, caiete de sarcini, studii de fezabilitate, să urmărești proiectele, au rămas necheltuiți bani foarte mulți, care ar fi însemnat dezvoltare pentru București, rezolvarea problemei traficului, rezolvarea absenței parcărilor, fluidizării traficului, dotărilor din spitale. Eu nu îmi propun să fiu un primar general care nu face nimic de teamă să nu fie criticat și care să rămână cu aproximativ 200 de milioane de euro în vistierie. Prefer să îi cheltuim legal și eficient în toate domeniile“, a spus Firea.

Primarul general a mai arătat că, tot anul trecut, Primăria Capitalei a alocat 10 de milioane de euro pentru cinci case de avocatură, în condițiile în care are juriști angajați, și cinci milioane de euro pentru dezinsecție și deratizare, care se pot face “cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate“.

Deși există un departament foarte bine dotat, o direcție juridică, se cheltuie 10 milioane de euro pentru cinci case de avocatură care să reprezinte Primăria Capitalei, deci ne deranjează trei milioane de euro care merg către Catedrala Mântuirii Neamului, care este a noastră a tuturor, este de utilitate publică, nu pleacă nimeni cu Catedrala în spate, nu pune lacătul pe ea nici Patriarhia Română, nici Ministerul Culturii, nici Secretariatul de Stat pentru Culte, nici Guvernul, nici Primăria Capitalei, va fi un bun național și va dăinui peste veacuri, dar s-au alocat fără nicio ezitare și fără nicio emoție 10 milioane de euro doar într-un an pentru case de avocatură alese bineînțeles pe sprânceană, că nu cred că orice casă avocatură are acces la contractele cu Primăria Capitalei, repet, având juriști angajați, cinci milioane de euro pentru dezinsecție și deratizare – se realiza așa cum știți, superficial, această licitație este blocată – și am demonstrat acum că se poate face dezinsecție și deratizare cu mult mai puțin, cu mult mai multe zerouri din coadă tăiate, din surse proprii, prin Centrul de Protecție a Plantelor și cu sprijinul sectoarelor“, a declarat Gabriela Firea.

Patriarhul-Daniel-Liturghi-Catedrala-Neamului-Catedrala-Mantuirii-Neamului-CMN-ITO2016-21

Mii de tineri ortodocşi din lumea întreagă prezenţi la #ITO2016, dar şi credincioşi din Bucureşti şi din ţară, au participat duminică, 4 septembrie 2016, la prima Sfântă Liturghie oficiată de Patriarhul României la Catedrala Naţională.

Astăzi, în Duminica a 11-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat prima Sfântă Liturghie la Catedrala Mântuirii Neamului. Slujba a fost oficiată pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei Naţionale.

Alături de Preafericirea Sa au slujit şi:

Preasfinţitul Părinte Makarios, Episcop de Christoupolis – delegat al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol;
Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis – delegat al Patriarhiei Alexandriei;
Preasfinţitul Qais, Episcop de Erzurum – delegat al Patriarhiei Antiohiei;
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului;
Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale;
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal;
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal;
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor;
Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului;

Dumnezeu este milostiv, dar și drept

În cuvântul adresat celor prezenţi, Patriarhul României a explicat învăţăturile ce reies din textul evanghelic.

Această Evanghelie ne arată că Dumnezeu este în același timp iertător şi drept, este în acelaşi timp milostiv și drept, a spus Preafericirea Sa:

Dacă ne pocăim și cerem să ne ierte păcatele, El este bun, milostiv și iertător. Când însă noi nesocotim bunătatea Lui, și, în mod viclean și egoist, doar profităm de ea, dar la rândul nostru nu arătăm milă şi iertare față de semenii noștri, atunci Dumnezeu ne arată dreptatea Sa spre îndreptarea noastră și a celor asemenea nouă. Deci, Dumnezeu este milostiv, dar și drept. El este iertător, dar și îndreptător, în înțelesul că nu trece cu vederea păcatul, ci cheamă la pocăința spre îndreptare. Astfel, Dumnezeu Cel milostiv și iertător îl responsabilizează pe omul nemilostiv și neiertător. El nu pedepseşte, ci El îndreaptă pe oameni, îi responsabilizează când îi ceartă pentru că vrea să-i readucă pe calea mântuirii. El ne arată cât de mult pierde spiritual omul dacă nu este și el iertător asemenea lui Dumnezeu.

Biserica a primit de la Hristos Însuși porunca de a ierta greșelile oamenilor. Întrucât ea a înțeles valoarea mântuitoare și sfințitoare a iertării, Biserica îi îndeamnă pe toți oamenii să ierte greșelile altora, a mai spus Patriarhul Daniel.

Biserica ne îndeamnă să iertăm semenilor noștri toate greșelile lor. De ce? Pentru că astfel ne eliberăm sufletul din legăturile păcătoase ale egoismului și ale răzbunării, spre a ne împărtăși cu Sfânta Euharistie, cu iubirea sfântă, smerită şi milostivă a lui Hristos. Deci, când ne împărtăşim cu Sfânta Euharistie ne împărtăşim cu iubirea iertătoare a lui Hristos. De aceea trebuie să iertăm păcatele sau greşelile celor care ne-au greşit. (…) Iertarea cere o luptă interioară cu noi înşine, o răstignire a dorinței egoiste de răzbunare, a tentației de a răspunde la răutate cu răutate.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat şi faptul că Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndeamnă să înmulțim binele, nu să-l limităm sau să-l oprim:

Făcând aceasta, creștem duhovnicește și ne sfințim, adică devenim cu adevărat „oameni ai lui Dumnezeu”. Iar dacă iubirea milostivă și iertătoare devine lumina vieții noastre, atunci se schimbă în bine și relațiile între oameni. Adică, se oprește violența prin iertare, se stinge ura prin iertare, se înlocuiește răutatea cu bunătatea prin iertare și se schimbă „iadul” vieții păcătoase în „bucurie a raiului” ca viață trăită în iubirea şi sfinţenia lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tinerilor prezenţi cuvântul de încheiere al Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea – 2016.

În continuare a avut loc festivitatea de încheiere #ITO2016. Iuliana Lia Florea a dat citire actului solemn de încheiere a evenimentului, apoi au fost predate însemnele întâlnirii reprezentanţilor Arhiepiscopiei Iaşilor, gazda Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea de anul viitor.

Patriarhul României a rostit rugăciunea de călătorie pentru tinerii care se vor pleca astăzi de la Bucureşti şi i-a binecuvântat.

În încheiere a fost intonat imnul #ITO2016.

Daniel Gheorghe

Zilele acestea a avut loc o întâlnire a tinerilor ortodocși la București. Din câte am observat din mass-media, nu foarte darnica în informații despre această manifestare, evenimentul a fost un real succes iar desfășurarea sa a fost marcata de firesc, pietate și credință. Văd însă că la adresa acestor copii drepți se revarsă valuri de ură “secular-umanista”. Atacul la niște copii care mărturisesc pe Hristos cu bun-simț și entuziasm arată mizeria amorala pe care se întemeiază ateismul militant. Indoctrinarea, spălarea pe creier, intoleranta și ideile retrograde sunt fix ale celor care clamează “toleranta” în numele “diversității” și care resping dialogul. Secularismul este o ideologie perfida care nu are scrupule, care își fundamentează pseudo-morala în funcție de interesul de moment și care abuzează prin lipsa compasiunii și a respectului față de celalalt!

Stefana Totorcea:

Cica #ITO2016 concureaza cu Miscarea Salvati Rosia Montana la capitolul “Manifestatii ignorate de mass-media centrala”. Probabil ca sa nu faca frisoane secular-umanistii, saracii! Iaca: 2500 de “fundamentalisti” (inter)nationali, la care s-au adaugat alti 2000 locali (bucuresteni get-beget sau de adoptie), au facut vineri seara un supermars pe strazile Capitalei. Asta in timp ce, in unele tari din Europa, crestinilor li se cere sa isi ascunda identitatea religioasa, ca sa nu supere – Doamne-fereste! – pe cineva! Ei bine, se pare ca noua generatie de romani “frumosi si liberi” nu vrea neaparat “o tara ca afara” din acest punct de vedere.

Cristina Leordeanu:

Vineri seara au fost 4000 de oameni in procesiune ortodoxă pe străzile din centrul Bucureștiului, în cadrul Intalnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, care s-a ținut anul ăsta în Romania, și televiziunile nu au dat NIMIC? Păi ce pot sa zic? Dumnezeu să-i ierte pe cei ce-si neagă credința din străbuni! Că exact asta fac.
Dacă o putea si El, drăguțul de El, să/i ierte, că ăștia Îi pun răbdarea la încercare rău de tot. […]

Corduneanu Ionut:

Celor 2500 de tineri participanti directi li s-au adaugat inca pe atat dintre bucuresteni la Procesiunea luminilor pe Calea Victoriei vineri, 2 septembrie. A fost un moment maret, ignorat de presa nebisericeasca. De aceea avem nevoie de televiziunea si radioul nostru, ca sa ilustreze istoria asa cum este, nu asa cum vor sa o scrie unele grupuri de interese. Intrebarea principala a bucurestenilor care ii vedeau pe tineri era de ce televiziunile, si mai ales TVR, la care suntem cu totii obligati sa platim abonament, nu a ilustrat aceste frumoase manifestari, informand publicul despre cele ce vor urma.

Sâmbătă seara, în parcul IOR din Capitală, a avut loc unul dintre evenimentele care au marcat Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea 2016 (ITO 2016). În fața a câteva mii de persoane, pe scena bucureșteană au concertat Bere Gratis, Smiley și Elena Gheorghe.

În timpul concertului său, înainte de hit-ul său „Acasă” Smiley a ținut să le vorbească tinerilor aflați în asistență despre semnificațiile acestui cântec.

Cred că piesa vorbește de la sine, nu trebuie să vă mai explic eu nimic. Doar că suntem în pericol să ne pierdem identitatea, din toate punctele de vedere, așa că nu uitați care-i casa voastră, care-i limba voastră și cel mai presus de toate, care e credința voastră!”, a spus Andrei Tiberiu Maria.

„Smiley” a fost în pelerinaj la Sfântul Munte Athos la mijlocul lunii iunie, așa cum ActiveNews relata la vremea respectivă.

Liana APOR1

***

  • Ziarul Lumina: 

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, la final

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate. La final, a avut loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, desfășurată în capitala țării noastre între 1 și 4 septembrie 2016. 2.500 de tineri au primit binecuvântarea Patriarhului României, care a rostit cu această ocazie cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii și dinamica misiunii creștine”.

A treia ediție a Întâlnirii Tinerilor Orto­docși din toată lumea (ITO) s-a încheiat ieri la București, punându-se și temelia pentru ediția de anul viitor, care va fi organizată de Arhiepiscopia Iașilor. În ultima zi a evenimentului, cei 2.500 de tineri participanți, precum și credincioși din Bu­cu­rești au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită pentru prima dată la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, pe un podium amenajat în fața viitoarei Catedrale Patriarhale, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi străini și români format din: PS Părinte Macarie, Episcop de Christoupolis din partea Patriarhiei Ecumenice; IPS Părinte Dimitrie, Mitropolit de Irinopolis din partea Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi; PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient; IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințiții Părinți Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Cererile liturgice și ecfonisele rugăciunilor au fost rostite alternativ în limbile română, greacă, arabă și slavonă. Cântările Sfintei Liturghii au fost interpretate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

„Iertarea cere o luptă interioară cu noi înşine, o răstignire a dorinței egoiste”

În Duminica a 11-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a făcut pomenirea Pildei datornicului nemilostiv. După citirea pericopei evanghelice de la Matei (18, 23-35), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a spus că iertarea și mărinimia sunt calități ale sufletului care îl apropie pe om de Dumnezeu. „Toți oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu, dar la asemănarea cu Dumnezeu Cel milostiv ajung numai cei care trăiesc în comuniune cu El și împlinesc voia Lui, adică numai sfinții. Prin urmare, omul care nu iartă altora greșelile lor nu poate dobândi sfințenia care vine de la Dumnezeu. Atât de mult ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv câtă iubire sfântă și milostivă adunăm în sufletul nostru prin pocăința pentru păcatele proprii și prin iertarea greșelilor oamenilor, prin rugăciune și prin fapte bune”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României i-a îndemnat pe tineri să lupte cu egoismul și cu dorința de răzbunare, care nu îl fac pe om mai puternic, ci, din contră, șubrezesc viața duhovnicească și alungă liniștea sufletească: „Iertarea cere o luptă interioară cu noi înşine, o răstignire a dorinței egoiste de răzbunare, a tentației de a răspunde la răutate cu răutate”, a spus Preafericirea Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, sute de tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Ei au participat la Sfânta Liturghie în bună rânduială și cu evlavie, iar unii au purtat costume tradiționale din zone diferite ale țării noastre.

Ediția din 2017 a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși va avea loc la Iași

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, ediția a treia. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cu acest prilej cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii și dinamica misiunii creștine”. În continuare, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor au înmânat celor cinci delegați ai Arhiepiscopiei Iașilor fanioanele și trofeele ITO 2016. De asemenea, Alexandru Bordea, purtătorul de cuvânt a ITO 2016, a înmânat torța tinerilor de la Iași. Ediția de anul viitor a ITO va fi organizată de Arhiepiscopia Iașilor. La final, Patriarhul României a rostit rugăciunea pentru cei care călătoresc și i-a binecuvântat pe tinerii care au plecat spre casele lor în cursul după-amiezii de ieri. Patriarhul României a vizitat, împreună cu unii ierarhi, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, în special interiorul viitorului locaș de ­rugăciune, care este în curs de construire.

Mulțumiri pentru instituții care au sprijinit ITO 2016

La finalul ITO 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit următoarelor instituții care au sprijinit evenimentul: Primăria Municipiului București; primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5, 6 ale Capitalei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Universitatea din București; Universitatea Politehnica din București; Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală; Inspectoratul Școlar al Municipiului București; colegiile naționale din București: „Ion Creangă”, „Mihai Eminescu”, „Gheorghe Șincai”, „Virgil Madgearu”, „Aurel Vlaicu”, „Gheorghe Lazăr”, „Mihai Viteazul”, „Ion Neculce”; bisericile în care s-au ținut rugăciunile de dimineață: Mănăstirea Radu Vodă, Biserica „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis patriarhal, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis patriarhal, Biserica „Sfântul Ilie”-Rahova, Biserica Manu Cavafu, Biserica Precupeții Noi, Biserica „Sfântul Gheor­ghe”-Grivița, Biserica Iancu Ve­chi-Mătăsari, Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, Paraclis universitar, Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar; DGASPC Sector 6; RATB; Poliția Capitalei; Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului Bucu­rești; Brigada de Poliție Rutieră a Municipiului București; ISU București; Serviciul de Am­bu­lanță al Municipiului București; SMURD; Societatea Națională a Apelor Minerale – Rio Bucovina; Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Na­țional de Geologie – Institutul Geologic al României; parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor care au susținut financiar evenimentul: Parohia „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Parohia Jilava, Parohia „Sfântul Vasile”-Victoria, Parohia Mărcuța, Parohia Biserica Albă, Parohia „Sfântul Nicolae” din Brănești; ASCOR; LTCOR; ASTO; Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea

În contextul anului 2016, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română au organizat Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea, la București, în perioada 1-4 septembrie 2016.

Tema întrunirii a fost Iisus Hristos – bucuria Vieții, iar scopul: formarea tinerilor, prin participarea la programe educative, duhovnicești, culturale și artistice, în București, pentru a deveni la rândul lor formatori în comunitățile din care fac parte. Dintre obiectivele specifice, menționăm: aprofundarea noțiunii de bucurie din perspectiva întâlnirii cu Hristos; promovarea valorilor familiei creștine și a atitudinii pro-viață; înțelegerea importanței unei educații integrale; promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor.

Conform conceptului întâlnirii, aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 235/2016), la eveniment au participat 2.500 de tineri ortodocși din întreaga lume, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, responsabili cu activitatea de tineret la nivelul parohiilor și cu experiență de minimum doi ani în structurile parohiale.

După festivitatea de deschidere din seara zilei de joi, 1 septembrie 2016, în zilele de vineri și sâmbătă, tinerii au participat la rugăciunile de dimineață în zece biserici din Capitală, apoi la două ateliere de lucru în zece unități de învățământ din București. În seara zilei de vineri, 2 septembrie, la Sala Palatului, a avut loc conferința duhovnicească Iisus Hristos – bucuria Vieții, în cadrul căreia tinerii au adresat conferențiarilor (părintelui diacon Sorin Mihalache și doamnei Liana Stanciu) o serie de întrebări care arată preocupările și căutările tinerei generații pentru o viață creștină autentică. Conferința a fost urmată de procesiunea luminilor, pe traseul Sala Palatului – Calea Victoriei – Piața Națiunile Unite – Dealul Mitropoliei, iar celor 2.500 de participanți la întâlnire, li s-au adăugat aproximativ 2.000 de tineri bucureșteni. În seara zilei de sâmbătă, 3 septembrie, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR) a fost organizat un concert de muzică. Întâlnirea s-a încheiat cu prima Sfântă Liturghie săvârșită la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, în ziua de duminică, 4 septembrie 2016.

Întrucât societatea contemporană, a cărei paradigmă este într-o continuă schimbare, face ca nevoile tinerilor să fie din ce în ce mai variate, atelierele de lucru din cadrul întrunirii au oferit un cadru adecvat în care tinerii au identificat probleme specifice generației lor și au propus posibile soluții. Astfel, tinerii – împărțiți în 100 de grupe de lucru – au avut posibilitatea de a intra în dialog și de a-și exprima opiniile cu privire la: 1. Prezența și importanța tinerilor în Biserică și 2. Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii.

În vederea implicării tuturor participanților la cele două ateliere de lucru, metoda aleasă a presupus crearea unui mediu specific, pe echipe mici de lucru (maximum cinci persoane), fiecare grup fiind așezat în jurul unei mese. S-au format patru puncte de lucru în fiecare sală, reprezentantul echipei rămânând în poziția inițială, iar ceilalți participanți rotindu-se, astfel încât, timp de 15 minute, fiecare echipă de lucru să abordeze tema propusă, preluând informațiile de la cei care au lucrat anterior. Persoana rămasă la punctul de lucru a prezentat concluziile temei dezbătute, iarvoluntarul facilitator a consemnat ideile principale într-un document.

Pentru a dobândi abilitățile necesare organizării acestor ateliere de lucru, înainte de începerea evenimentului, 100 de voluntari facilitatori au participat la mai multe sesiuni de formare. Rolul acestor voluntari a fost important, întrucât, după finalizarea atelierelor de lucru, fiecare voluntar a redactat un document în care a prezentat sistematic concluziile tinerilor, documentul fiind transmis Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale.

În urma centralizării și analizării documentelor primite de la voluntarii facilitatori, se evidențiază concluziile de mai jos.

I.Primul atelier de lucru, Prezența și importanța tinerilor în Biserică, a avut următoarele subteme: a. Organizarea și lucrarea cu tinerii în Biserică: ONG sau/și grupă de catehizare? b. Ce activități ar trebui să organizeze, să inițieze sau să găzduiască Biserica, pentru ca tinerii să fie implicați mai mult în viața parohială? c. Vicii și dependențe, prejudecăți și tabuuri (dependența de droguri, alcool, pornografie, stereotipuri negative față de Biserică etc.) – este Biserica un răspuns? Cum? d. Întâlniri ale tinerilor în capele mici și în catedrale mari – Ce este esențial pentru bucuria întâlnirii?

La fiecare dintre aceste patru subteme, tinerii au identificat următoarele soluții:

a. Organizarea și lucrarea cu tinerii în Biserică: ONG sau/și grupă de catehizare?

  • în fiecare parohie ar trebui să existe cel puțin o grupă de catehizare pentru copii/tineri; acolo unde grupul de tineri este mai mare, iar resursele comunității pot susține o astfel de inițiativă, tinerii se pot constitui într-o asociație care să faciliteze dezvoltarea și implementarea de proiecte la nivel local sau regional;
  • indiferent de forma de organizare, este important ca tinerii să fie implicați activ în viața comunităților din care provin, deoarece activitățile desfășurate într-un cadru non-formal sunt benefice dezvoltării personale;
  • organizarea activităților de tineret la nivelul comunităților locale reprezintă o alternativă sănătoasă și utilă de petrecere a timpului.

b. Ce activități ar trebui să organizeze, să inițieze sau să găzduiască Biserica, pentru ca tinerii să fie implicați mai mult în viața parohială?

  • în Biserică este necesară dezvoltarea de proiecte cu impact local, care să răspundă nevoilor tinerilor, în funcție de categoria de vârstă și de specificul comunității care le inițiază; proiectele pot cuprinde următoarele activități:
    • cateheze, dialoguri și conferințe duhovnicești;
    • ateliere de pictură/sculptură (cu expoziție), culinare (cu agapă), tradiționale (țesut, cusut, ouă încondeiate), de muzică (colinde, pricesne etc.);
    • seminarii: team-building, de cunoaștere, dezvoltare personală, educație (limbi străine, sănătate);
    • excursii tematice: istorice, culturale;
    • tabere (de film, de fotografie, de muzică etc.);
    • școli de vară;
    • seri de film, urmate de dialog tematic;
    • reviste și buletine parohiale scrise de tineri;
    • acțiuni caritabile: vizitarea și ajutorarea grupurilor vizitate, promovarea voluntariatului, concerte caritabile, meditații gratuite pentru copiii nevoiași, pregătirea tinerilor nevoiași pentru o anumită meserie;
    • slujbe pentru tineri: Sfânta Liturghie, acatiste, paraclise etc.;
    • acțiuni de ecologizare;
    • schimb de experiență între parohii, reuniuni, întâlniri naționale și internaționale;
    • prezența preotului în școli pentru dialog cu tinerii, Taina Sfintei Spovedanii;
    • îngrijirea bisericilor, a monumentelor istorice, a cimitirului parohial;
    • activități și competiții sportive, drumeții etc.

c. Vicii și dependențe, prejudecăți și tabuuri (dependența de droguri, alcool, pornografie, stereotipuri negativefață de Biserică etc.) – este Biserica un răspuns? Cum?

  • Biserica condamnă viciul (păcatul), nu persoana. Omul trebuie ajutat să iasă din cercul vicios în care se află, iar Biserica reprezintă locul unde această eliberare se poate realiza. Acolo unde oamenii care se confruntă cu probleme nu vin la Biserică, este necesar ca tinerii, împreună cu ceilalți membri ai comunității să iasă în întâmpinarea lor;
  • Biserica luptă împotriva viciilor, a dependențelor, a prejudecăților și a tabuurilor prin următoarele acțiuni:
    • promovarea unei vieți sănătoase, trăită în armonie cu semenii;
    • organizarea unor întâlniri cu tinerii, pentru a-i informa cu privire la consecințele viciilor și ale dependențelor;
    • crearea unui grup de sprijin format din tineri din parohie, preoți, psihologi, medici etc., care să-i ajute pe tineri să conștientizeze efectele negative ale viciilor;
    • consilierea prin spovedanie a persoanelor dependente;
    • promovarea unor modele autentice pentru tineri (oameni care au fost păcătoși, dar care și-au schimbat radical viața și au devenit sfinți);
    • promovarea valorilor morale și a persoanelor care au fost motivați să depășească viciile;
    • sancționarea materialelor pornografice prin diverse petiții;
  • stereotipurile negative față de Biserică pot fi combătute prin:
    • promovarea activităților filantropice, culturale, artistice, de ecologizare pe care Biserica le desfășoară;
    • intensificarea organizării de tabere și de cursuri de formare pentru tineri.

d. Întâlniri ale tinerilor în capele mici și în catedrale mari – Ce este esențial pentru bucuria întâlnirii?

  • Orice întâlnire între tineri în Biserică, indiferent de spațiul întâlnirii (capelă, biserică parohială sau catedrală) este o întâlnire cu Dumnezeu; important este scopul acestei întâlniri;
  • prin întâlnirile tinerilor în Biserică trebuie promovate: încrederea reciprocă, dialogul, respectul, rugăciunea, cooperarea, unitatea; este importantă bucuria întâlnirii, dar și susținerea celor aflați în suferință;
  • diversitatea de caractere și de preocupări duce la identificarea unui lider în interiorul fiecărei comunități; acesta trebuie să însuflețească permanent întâlnirile de tineret, prin dragoste și sinceritate.

II. Cel de-al doilea atelier, Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii, a avut următoarele subteme: a. Familia creștină – profilul familiei creștine în societatea de azi; cum văd tinerii familia creștină? b. Educația pentru sănătate – modalități de abordare adecvată a educației pentru sănătate; c. Ora de Religie – așteptări, sugestii de îmbunătățire, abordări inovative; d. (Auto)descoperirea, (auto)definirea și cercul de prieteni în Biserică – spațiu al socializării tinerilor.

a. Familia creștină – profilul familiei creștine în societatea de azi; cum văd tinerii familia creștină?

  • tinerii au observat vulnerabilitatea și provocările cu care se confruntă familia tradițională, afirmând că portretul unei familii creștine trebuie să fie definit de o serie de cuvinte-cheie: respect, înțelegere, credință, fidelitate, compasiune, dăruire, iubire (necondiționată), comuniune, familia fiind „biserica de acasă”;
  • Biserica oferă cadrul adecvat în care familia creștină își poate proteja identitatea spirituală în fața secularizării și a globalizării;
  • Biserica, printr-o mai mare implicare socială, trebuie să ofere alternative sănătoase de conviețuire, prin programe de felul Școala Părinților,în care să fie formați tinerii din parohii, care au devenit părinți de copii.

b. Educația pentru sănătate – modalități de abordare adecvată a educației pentru sănătate:

  • tinerii au observat tendința de sexualizare a conceptului de „educație pentru sănătate”, temă intens dezbătută în spațiul public românesc;
  • răspunderea principală în această privință revine familiei (părinților);
  • tinerii nu doresc impunerea în școli a unei astfel de discipline; ea ar putea exista ca activitate extrașcolară, la dezvoltarea căreia să ia parte Familia, Biserica și personalul medical avizat;
  • modul în care se face informarea asupra acestor aspecte trebuie să țină cont atât de inocența copiilor, cât și de prezentarea riscurilor pe care o viață sexuală prematură sau extraconjugală le reprezintă.

c. Ora de Religie – așteptări, sugestii de îmbunătățire, abordări inovative:

  • ora de Religie este percepută de tineri ca un spațiu al sincerității și al disponibilității, în care tinerii aprofundează cunoștințele religioase dobândite în familie și în care, într-o atmosferă relaxantă, ajung să-L cunoască pe Dumnezeu cu ajutorul profesorului de Religie;
  • a fost subliniată importanța înființării unor cabinete de Religie, cu ajutorul elevilor; aceștia se vor implica activ în dezvoltarea unor astfel de cabinete, iar materialele didactice se vor reînnoi permanent;
  • în vederea abordării inovative și pentru îmbunătățirea calității orei de Religie, tinerii au evidențiat:
    • abordarea non-formală a orei de Religie;
    • activitățile în echipe și sarcinile de cercetare a temelor religioase „pe teren” (în contact direct cu practica religiei);
    • folosirea materialelor multimedia în prezentarea lecției;
    • inițierea de proiecte social-filantropice la nivel local, cu sprijinul profesorului de religie etc.;
    • importanța organizării excursiilor tematice.

d. (Auto)descoperirea, (auto)definirea și cercul de prieteni în Biserică – spațiu al comunicării și comuniunii între tineri.

  • prin intermediul activităților de tineret, susținute de preot și de comunitate, în Biserică se poate dezvolta un spațiu în care tinerii să se asocieze în jurul unor idealuri creștine, astfel încât să fie asumată și exprimată identitatea ortodoxă la nivel comunitar.

Toți participanții la atelierele de lucru au fost încântați de formatul acestora, de temele propuse și de modalitatea de lucru. Majoritatea au declarat că și-au descoperit abilități noi în cadrul dezbaterilor, că s-au simțit importanți și au avut sentimentul că părerea lor contează. Dorința lor unanimă este ca propunerile lor să fie puse în practică.

Redăm gândurile a doi dintre tinerii participanți: „Reflecțiile asupra subtemelor stabilite i-au determinat pe participanți să afirme că ar trebui să se implice mai mult în activitățile pe care Biserica le desfășoară”.Tineretul ortodox român vrea să fie activ, are idei deosebite pentru înnoirea Ortodoxiei în comunitate și are nevoie de susținere din partea celor care au puterea de a pune în practică aceste idei”.

Concluziile pe care vi le supunem analizei în cadrul Congresului Internațional de TeologieEducația religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale arată entuziasmul, dăruirea și cooperarea participanților la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea, de la București, din perioada 1-4 septembrie 2016, dorința implicării active a acestora în viața Bisericii, precum șiimportanța organizării în continuare a unor astfel de evenimente.

1 Document prezentat în sesiunea de deschidere a Congresului Internațional de Teologie Educația religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale (București, 3-7 septembrie 2016), de către Pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal.

*

ITO2016

Ortodoxia, un tezaur de predat tinerilor

Organizată anul acesta la București, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea constituie un prilej ca aceștia să se poată familiariza cu imensul patrimoniu spiritual și cultural al creștinismului. Dacă tânăra generație nu va beneficia de o educație religioasă autentică, ea riscă să se transforme într-o masă fără memorie, lipsită de morală, abandonată relativismului și nihilismului. Responsabilitatea Bisericii Ortodoxe în societatea secularizată contemporană este, astfel, uriașă. Dintre responsabilii delegațiilor venite la București din partea Bisericilor Ortodoxe autocefale, am stat de vorbă cu Christos Dafnopatidis, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, și cu părintele Alexie Kshutashvili, conducătorul grupului de tineri din Patriarhia Georgiei.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fii ortodox, dat fiind faptul că locuiți într-o țară necreștină?

În comparație cu epocile anterioare, nu cred că în această perioadă întâlnim foarte multe probleme în viața de zi cu zi. De­sigur, există neajunsuri, care însă se soluționează întotdeauna cu duhul dragostei și al cooperării. Lucrurile însă pot merge și mai bine. Noi, cei de aici, locuitori în cetatea Sfântului Constantin, din păcate, am rămas puțini la număr în comunitate și suferim din acest punct de vedere. Iubim locul în care trăim, dar în acest moment nu întâmpinăm greu­tățile cu care s-au confruntat părinții noștri. Aceasta însă nu înseamnă că lucrurile nu se pot îmbunătăți. La nivelul fiecărei persoane, un creștin nu poate să nu întâlnească dificultăți, dar pe toate le biruim cu ajutorul lui Hristos.

Cu ce gânduri participați la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la București?

Cei din delegația noastră sunt bucuroși să participe la întâlnirea de care pomeniți fiindcă aici vor putea să cunoască tineri ortodocși din toată lumea, să lege prietenii cu gazdele, să vadă o nouă țară. Toate acestea le dau bucurie și cu siguranță împreună vom trăi experiențe duhov­nicești interesante. Sunt sigur că cei veniți din Constantinopol se vor simți foarte bine. Vom vizita România, o țară frumoasă, și totodată vom cunoaște alți tineri ai Bisericii Ortodoxe de pretutindeni. Nu putem decât să așteptăm cu interes acest eveniment.

Vorbiți-ne puțin despre via­ța duhovnicească a tinerilor ortodocși din Turcia.

Pentru noi, Biserica este un loc al rugăciunii, un loc unde suntem mai aproape de Dumnezeu, dar este totodată și un loc în care putem să vorbim propria noastră limbă, un loc al comuniunii sub diferite aspecte. Biserica reprezintă toate acestea la un loc. Pe lângă faptul că este un spațiu de închinare, Biserica oferă orizontul cel mai larg în care putem să ne manifestăm.

Ce programe educaționale desfășoară Patriarhia Ecumenică?

Clericii noștri încearcă și ei să facă tot ce pot. Preafericirea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, face eforturi în acest sens, trimițându-i pe tinerii noștri în diferite vizite pentru a cunoaște Ortodoxia în țările europene unde ea este majoritară.

În general, tinerii sunt legați între ei, fac multe lucruri împreună. Și când spun asta nu mă refer doar la acti­vitățile cu caracter strict religios care implică participarea la școlile duhovnicești organizate în Biserica de aici, ci și la cele prin care ne putem cu­noaște tradițiile na­ționale. Există festivaluri unde orto­docșii greci cântă și dansează dansurile tradiționale, își împăr­tășesc experiențele de viață trăite în comunitățile de care aparțin.

O credință deschisă presupune întâlnirea cu celălalt

Cât de preocupați sunt tinerii din Georgia de cultivarea credinței lor?

În general, tineretul din Geor­gia este foarte religios. Bisericile georgiene în timpul slujbelor din duminici sau în sărbători sunt pline. Majoritatea, aproximativ 60% din oamenii care sunt în Biserică, sunt tineri. Sunt copii, sunt adoles­cenți, sunt tineri intelectuali. Nu sunt doar teologi, ci și din alte specializări. Și în această delegație care va veni în România vor fi doar doi teologi, restul fiind studenți sau masteranzi în economie, politologie, drept, psihologie. Sunt oameni activi, care merg la biserică.

În cadrul Patriarhiei Georgiei există o organizație de tineret care se numește „Davitiani”. De regulă, aceasta sta­bilește și pregătește conferințe publice pe diferite probleme teologice, religioase, sociale. La ele participă foarte mulți tineri, studenți și profesori. Se organizează, de asemenea, anumite pelerinaje la diferite mănăstiri și biserici.

Ce așteptări au tinerii geor­gieni de la această Întâlnire Internațională a Tineretului Ortodox?

Și anul trecut, tineri ortodocși din Georgia au participat la o asemenea manifestare, la Cluj-Napoca, și s-au întors foarte mulțumiți și bucuroși de ceea ce au văzut în țara dumneavoastră. Cel mai important este faptul că noi suntem ortodocși, iar Biserica Ortodoxă de pretutindeni este foarte mare, cuprinde toate continentele, întreaga lume, însă din păcate ne cunoaștem foarte puțin unii pe alții. Acest eveniment dă posibilitatea ca tinerii ortodocși să se cunoască între ei, să se cunoască tradițiile, problemele lor, să-și împărtășească gândurile, speranțele, cultura, tradițiile lor etc. Ortodoxia nu este o credință închisă. Tocmai de aceea oamenii trebuie să se cunoască între ei. Această întâlnire oferă tocmai această posibilitate, ca tinerii să comunice între ei. Biserica Ortodoxă nu se rezumă doar la Biserica Georgiană, Rusă sau Bulgară. Noi toți trebuie să ne cunoaștem între noi.

Prin aceasta se realizează plinătatea comuniunii dintre noi, ne putem cunoaște reciproc, ne putem împărtăși fiecare ceea ce are specific. De aceea, astfel de întâlniri sunt foarte importante.

Liturghie_CMN2_w2000_h1331_q100 Liturghie_CMN5_w2000_h1331_q100 Liturghie_CMN9_w2000_h1331_q100 DSC_7487_w4928_h3280_q1002-8Patriarhul-Daniel-Liturghi-Catedrala-Neamului-Catedrala-Mantuirii-Neamului-CMN-ITO2016-52


Categorii

1. DIVERSE, Educatie, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Lamuriri si raspunsuri privind FINANTAREA CATEDRALEI NATIONALE, la care duminica, in cadrul ITO 2016, s-a savarsit PRIMA SFANTA LITURGHIE/ Intalnirea Tinerilor Ortodocsi la final. Un eveniment ignorat de mass-media si ironizat de publicul “secular-umanist”. TINERII ORTODOCSI VOR IMPLICAREA BISERICII IN APARAREA FAMILIEI SI RESPING EDUCATIA SEXUALA/ Cantaretul SMILEY: “Suntem în pericol să ne pierdem identitatea. NU UITATI CARE E CREDINTA VOASTRA!”


  1. News Magazine, sâmbătă, 27 aug (Antena 3 – realizator Maria Coman)

    Purtatorul de cuvant al Patriarhiei BOR, Vasile Banescu – explicatii lamuritoare

  2. Multumesc.
    Slava Tie DOAMNE!

  3. Nu știu de ce pare toată lumea eterică in acele interviuri de la Trinitas ….parca au citit după un text…Cert este ca in provincie ,viata tinerilor ortodocși este ffff inexistenta.Acel ASCOR , abia dacă mai respira in Craiova….
    Poate sunt eu mai sceptica însă ar fi frumos sa se simtă ca o familie….
    Adevarul este simplu.Sincer.
    Am doi copii si din păcate, nu pot sa ii înscriu la asa zisele cercuri sau orice denumire ar avea,in care ei sa simtă acea “familie”de care vorbesc acei tineri entuziaști…
    Aici,in Craiova, abia mai respira viata duhovniceasca….

  4. @Dora

    Incercati sa intrati pe grupul Ascor Craiova de pe facebook, o sa vedeti ca Ascor-ul nu a murit in Craiova. Sunt niste copii minunati care se ostenesc dupa putinta lor. Nu sunt sprijiniti ce-i drept, dar copiii dvs. vor respira ,,alt aer” langa ei. In functie de varsta lor ii puteti indruma catre pr. Mihail Scorbura de la Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (are un grup frumos Crinii Maicii Domnului), un apropiat al maicii Siluana, sau catre grupul pr.diac. Iulian Cravcenco de la aceiasi biserica.

  5. @ Dora:

    Va credem, dar sa stiti ca depinde si de parohie, exista preoti buni, misionari si acolo, din cate am auzit. Ce varste au copiii dvs.? Poate fratele Robert, tot din Craiova, care mai comenteaza aici, sa va dea o mana de ajutor. Presedinta ASCOR de acum, Roxana Oprita, asa cum am vazut-o, cu siguranta este un om sincer si este animata de cele mai bune intentii. Incercati sa o contactati si cred ca o sa va ajute. Nu stiu la ce se refera mai exact nemultumirile dvs.

  6. Doamna Dora, pe tinerii craioveni căutători de Dumnezeu si implicați în viata Bisericii ii găsiți , in primul rând, în bisericile din oras.Majoritatea tinerilor din ASCOR merg la biserica Madona si la catedrala Sf.Dumitru. Sau puteti afla mai multe despre ei in spatiu virtual, pe grupul de Fb ASCOR Craiova , ori pe site-ul Google, ASCOR Craiova. Căutați si veti afla!

  7. http://ziarullumina.ro/Intalnirea-tinerilor-ortodocsi-din-toata-lumea-la-iasi-125530.html

    Pr. Necula e omniprezent, mai sunt calugari, preoti, cu viata imbunatatita care pot fi modele pentru tanara generatie.

    “Gazda evenimentelor importante din perioada 1-4 septembrie va fi cunoscutul realizator și prezentator de emisiuni radio Daniel Buzdugan”.
    Chiar ma incearca un sentiment de revolta, ,,multumita” unei colege de serviciu ascult in fiecare zi matinalul lui Buzdu si Morar. Chiar nu se putea alt prezentator? Nu stie nimeni de la MMB ca are prieteni gay cu care se lauda prin emisiuni, ca face emisiuni despre amanti(e) iar radioascultatorii sunt invitati sa-si povesteasca aventurile, ca toate credintele sunt bune in mintea lui? Ce semanam, asta vom culege. Rusine!

  8. Pingback: Vasile Banescu despre initiativa USR de decuplare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI de la BANII PUBLICI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare