Toți îi erau dragi, îndeosebi bătrânii și copiii. Între copii se simțea ca un bătrân cu inimă de copil. Între bătrâni trăia sentimentul unui copil care se îngrijește de bunici. Avea o mare slăbiciune: nu accepta ca un bătrân să fie bolnav și părăsit. Era aprig, neînduplecat în dorința sa de a-i ajuta pe cei în vârstă. Avea, poate, sentimentul de vinovăție, văzându-se pe sine înconjurat de oameni, iar pe alții aflați în părăsire. Se implica, stăruia, insista, trecea peste obstacole și neînțelegerea multora în dorința de a-i ajuta pe bătrânii săi dragi, de a fi împreună cu ei, bucurându-le inima.
Articole din categoria: Preot Constantin Necula
Suntem dinaintea unui ceas astral. În marea vieții românești, Biserica Ortodoxă Română își așterne, la An Centenar de Unire națională, în apele tulburi ale istoriei contemporane, Nava Amiral, Catedrala. Suntem dinaintea unei provocări la etica lumii urbanizate în care trăim, care și-a uitat satele și țăranii care și-au răstignit familiile și viitorul în țărâna unei țări. O lume obsedată de praful drumurilor modernizate ori de dezintegrarea propriilor familii pentru a se alinia cerințelor unor orizonturi utopice. Catedrala e lecția reintegrării noastre în normal. Asemenea Crucii de pe Caraiman, construită din oțelul podurilor bombardate de dușman de pe toată Valea Prahovei, Catedrala reașază așchiile podurilor de oțel ale visurilor noastre naționale. Unitatea de caracter a oamenilor care alcătuiesc fundamentul de rezistență al Războiului celui Dintâi. Plânsul mamelor și mireselor, fraților celor mici ori surorilor cărora nu li s-au mai întors acasă sufletele: fiii, mirii, frații, soții… Scâncetul de foame al orfanilor ori geamătul de durere al rănitului, uneori de dincolo de pragul suportabilului. Strigătul de îmbărbătare al ofițerului ori murmurul de încurajare a muribundului de pe buzele preotului militar. Toate sunt în Catedrală. Țin Catedrala și fac din ea edificiul reprezentativ al celor 100 de ani de Românie.
Ar fi frumos și o mare bucurie duhovnicească dacă parinții din România – țara care a aderat la Convenția de la Istanbul – ar reacționa pașnic, în scris și prin rugăciune, pentru a îndepărta din hotarele acestui popor atacul și agresiunea la versetele Creației. Și încă mai mare bucurie am avea, dacă am primi un cuvânt de folos de la Sfânta noastră Biserică. Dogmatica Ortodoxă vorbește de la sine.
“Cei care contestă încă acest proiect o fac ignorând cultura naţională, istoria acestui proiect vechi de peste 130 de ani, ignorând faptul că poporul român este unul creştin şi că majoritatea credincioşilor creştini îşi doresc această catedrală. (…) Este de notorietate, în ultimele zile, iniţiativa nefericită a unei facţiuni din partidul numit USR, pentru că nu toţi membrii USR sunt împotriva finalizării unui proiect. A încerca să sabotezi finalizarea unui asemenea proiect de o asemenea importanţă este total descalificant şi dezonorant”.
„Noi ne tensionăm unii pe alții, ne pierdem respectul pe care spunem că îl propovăduim și de foarte multe ori spunem lucruri care nu sunt reale. Eu m-am săturat de minciunile împotriva familiei românești. Mi-e până în gât să aud că noi suntem din Evul Mediu, când de fapt noi suntem un pic mai vechi decât Evul Mediu. Să aud tot timpul că suntem niște spălați pe creier și niște prostalăi că nu gândim ca ceilalți”, a mai spus pr. Necula.
Fără Hristos Domnul și Sfinții care i-au întrupat exigențele dinaintea noastră, în istorie și cotidian deopotrivă, nu avem chip dinaintea lumii ce ne vrea fără chip, nu avem mărturie dinaintea lumii ce ne vrea fără mărturie. Sfinții Români ce ne-au adus Rusaliile în mijlocul comunităților noastre s-au lăsat aprinși de focul Duhului Sfânt, arzând nu doar pentru Împărăția lui Dumnezeu, ci și pentru noi, cei care căutăm în focul lor aprinderea inimii noastre în Hristos.
Cele trei milioane de semnături, în ciuda gândurilor harismaticilor din ONG-uri, nu le-am strâns pe bază de Wi-Fi. Oamenii s-au întâlnit, și-au dat mâna, am ascultat sute de mii de oameni vorbind, cum am ascultat și reprezentanți ai ONG-urilor care și-au permis să facă pe seama Coaliției pentru Familie fel de fel de scenarii. Îmi pare rău că nu trăiesc într-un stat de drept, care ar trebui să protejeze drepturile democrate ale oamenilor. Nu este posibil, la nesfârșit, să fie vină când Patriarhul, când Mitropolitul, când popii, când pastorii, când toți ceilalți, numai cine-i de vină nu e de vină niciodată.
8. 1 AN DE LA MOMENTUL “# COLECTIV”… 30-10-2016
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au rugat sâmbătă, 29 octombrie 2016, pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Slujba Parastasului a avut loc în salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală și a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. În cadrul slujbei, au fost pomeniți nominal toți cei trecuti la cele veșnice în urma incendiului.
Catedrala se construieste pentru a oferi un simbol…Un simbol al ortodoxiei, al specificului national, al diferentei intr-un ocean al globalizarii…Daca nu va convine, mutati-va cortul de protest in fata catedralelor din Occident la care cascati gura cand treceti pe acolo dar cand vine vorba de o varianta tarzie ortodoxa, va limitati imediat cu smerenie bugetara la solutii modeste, din lemn… Ah, pe voi va chinuie gandul ca finantele publice sunt secatuite…ce ziceti atunci de un canticel impotriva achizitiilor de F16 second hand, de fregate prafuite si impotriva cazari de tehnica Nato care ne transforma intr-o tinta pentru Ivan…?
Sfânta Biserică ne pregăteşte prin cele două căi puse înainte. Alege creştine, alege tu, omenire, vrei să fii al lui Dumnezeu sau al satanei? Eşti liber să alegi şi ai minte să descifrezi ce este bine şi ce este rău. Să nu iei binele drept rău şi răul drept bine. Trebuie să păşim cu inima curată în Postul cel Mare, în vederea Paştelui, a trecerii noastre de la omul trupesc la omul duhovnicesc, pentru ca nu numai cu gura, dar şi cu strunele sufletelor noastre să putem cânta „Hristos a Înviat!”.
Dacă îi lăsăm să fie educați asupra egalității de gen și îi și provocăm să facă sex cât mai des și mai protejat, dacă se droghează cu droguri aprobate de stat, citesc reviste porno și merg la bordeluri protejate de finațiștii lucizi ai statului, dacă devin delatori împotriva propriilor părinți și bunici vom primi premiul Barnevernet pentru educație? Mă gândesc: oare dacă îți duci copiii noaptea la demonstrații de stradă unde se înjură instituții și oameni, unde argoul de galerie de fotbal este la putere și unde sunt prezente undele manipulării ești un tată bun, responsabil?
ActiveNews/ Eduard Dumitrache: UPDATE: Dezbaterea „Educație pentru sănătate” sub patronajul Președintelui Klaus Iohannis Joi, 26 noiembrie, a avut loc la Palatul Cotroceni dezbaterea „Educație pentru sănătate” inițiată de Administrația Prezidențială. S-a vorbit despre situația actuală din România, despre igienă și …
Constantin Necula: Eu personal urmăresc de foarte multă vreme cum se crește această cultură a zdrobirii Bisericii în stradă. Nu sunt un puști în ceea ce privește comunicarea. Dacă odată vom avea timp, vom dovedi în ce mod a fost crescut acest sentiment anti-Biserică. Este în creștere ascendentă, mai ales din momentul în care Biserica a reușit să riposteze foarte hotărât în câteva atacuri ale seculariștilor. Abia azi-dimineață au fost făcute publice câteva pancarte împotriva câtorva dintre cei care conduc mișcările seculariste din România. Erau tăiați de pe o pancartă, ăla, nu, ăla, nu, oameni care probabil se vor înscrie pe lista de comunicare cu președintele României. Eu cred că din societatea civilă face parte inclusiv Biserica. Ne confundă. Nu suntem instituția statului.
Un astfel de moment s-a petrecut la Sibiu, orașul care a fost păstorit, până acum, de președintele Iohannis. Acolo, protestatarii au scandat “Vrem spitale, nu catedrale”, în fața Catedralei Mitropolitane din oraș. Părintele Constantin Necula, unul din cei mai populari preoți din țară, a ieșit în întâmpinarea acestora, invitându-i să discute în lăcașul ctitorit mai bine de 100 de ani.
Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii este aproape de finalizarea proiectului legii vaccinarii, document care va ramane in dezbatere publica atat cat va fi necesar, dar pentru care va prima opinia specialistului, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
GATA DE… INCEPUTUL LUMII – ,,In premiera… de medialert * Vezi si: Nota noastra: In aceasta continuare a materialelor anterioare pe subiectul “apocalipsa 2012″ realizatorii emisiunii In premiera au decis ca e timpul sa infuzeze optimism in spectatori. Optimism de …
Am primit pe mail o mare parte din conferinta tinuta de pr. Constantin Necula la Beius, la invitatia penticostalilor condusi de Vladimir Pustan, lipsind, din cate ni s-a explicat, ultimul minut si partea cu intrebarile. O redam, dand astfel prilej …
SMINTEALA UNUI AMESTEC ECUMENIST INTRE NEOPROTESTANTI SI ORTODOCSI? Este delicat sa abordam acest subiect inca in prima saptamana de Post, insa sminteala prea mare si apelurile repetate ale credinciosilor din Beius, alertati de ceea ce se anunta in orasul lor, …
Ziua de Cluj: Mitropolia Clujului, în pericol! Mitropolia Ortodoxă a Clujului este la un pas de a pierde a doua arhiepiscopie ca importanţă de pe cuprinsul său, cea a Alba Iuliei. Teologii clujeni spun că ar fi vorba de plata …
20. Cum manipuleaza si cum ne… monitorizeaza “vedetele” ecleziale: PARINTELE CONSTANTIN NECULA 31-10-2008
Inregistrarea de fata credem ca ar trebui privita ca pe un semnal foarte trist de degradare a vietii Bisericii noastre, prin batjocorirea “inteligenta” si “subtila” a lui Hristos-Adevarul, precum si a “celor mai mici frati” ai Sai. Pentru noi, cel …