update – VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER TUPOLEV/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI

11-05-2014 16 minute Sublinieri

Basescu se coboara la nivelul mitocanesc al lui Rogozin

Oficial NATO, declaratii revelatoare pentru naivii care isi inchipuie ca Republica Moldova va fi ajutata MILITAR in caz de nevoie

Rogozin 10 mai 2014

UPDATE

  • Mediafax:

Referendumul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a început. Washingtonul reafirmă ilegalitatea sa

Referendumul organizat de separatişti proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei unei “republici populare” autoproclamate în regiunile Doneţk şi Lugansk, asupra cărora deţin controlul, a început duminică, potrivit unor jurnalişti AFP. […]

Kievul denunţă referendumul din estul Ucrainei drept o farsă criminală finanţată de Kremlin

Kievul a catalogat duminică referendumul pentru “independenţă” din estul Ucrainei drept o “farsă criminală” finanţată de către Kremlin, într-un comunicat emis de către Ministerul de Externe. […]

Explozii numeroase şi foarte puternice la Slaviansk, în estul Ucrainei

Detonări numeroase şi foarte puternice s-au auzit duminică dimineaţa în apropiere de Slaviansk, un bastion al rebeliunii armate în estul Ucrainei, unde, începând de la ora locală 8.00 (8.00, ora României), se desfăşoară un referendum controversat asupra independenţei regiunii. În urma unor tiruri susţinute, în mare parte din noaptea de sâmbătă spre duminică, confruntările au fost reluate duminică dimineaţa în satul Andriivka, pe “linia frontului”, la intrarea din sudul localităţii cu 110.000 de locuitori, încercuite de către forţele ucrainene, care au declanşat o vastă “operaţiune antiteroristă” pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a insurgenţilor proruşi de la Slaviansk. […]

Mercenari americani coordonează şi conduc trupele guvernamentale în estul Ucrainei

Aproximativ 400 de mercenari de la o firmă americană operează în Ucraina alături de militarii şi poliţia ucrainene, în operaţiunile împotriva separatiştilor proruşi, scrie ziarul german Bild am Sonntag.  Potrivit unor informaţii, care au la bază comunicaţii radio între centre de comandament ale armatei ruse, interceptate de către Agenţia americană de supraveghere NSA şi transmise serviciilor secrete germane BND, mercenarii americani coordonează şi conduc operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi în zona enclavei Slaviansk. […]

*

Băsescu: Rogozin să ştie că suntem o naţiune care a trăit între trei imperii şi suntem tot aici

Preşedintele a fost întrebat, duminică, într-o emisiune la Digi 24, despre declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, într-una dintre postările pe contul de Twitter acesta spunând: “Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi”.

“Rogozin este un om extrem de impulsiv, de orgolios, iar în cazul de faţă eu suspectez că a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu vodcă. Este evident că nu poţi să iei în consideraţie acest tip de declaraţii. Ce să ne spună Rogozin, cine suntem? Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie. Şi îi pot spune eu că suntem o naţiune care a tărit între trei imperii, Imperiul Rus la răsărit, Imperiul Otoman la sud şi Imperiul austro-ungar la vest şi suntem tot aici, ei a trebui să plece de pe-aici. Ăştia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta”, a comentat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, Ministerul de Externe “şi-a făcut treaba”, replicând la aceste declaraţii, în condiţiile în care Rogozin este vicepremier în guvernul Federaţiei Ruse.

“Eu nu pot să consider că astfel de declaraţii, cel puţin până la proba contrară, sunt declaraţii oficiale ale statului rus. Este un exces, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a nervilor sau amândouă la un loc”, a menţionat Băsescu. […]

Băsescu despre Rogozin: Trebuie aflat câtă vodcă consumase înainte să facă aceste declaraţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Timişoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat duminică faptul că a adus la Moscova petiţii cerând Rusiei să recunoască regiunea separatistă prorusă Transnistria, în pofida unei încercări de confiscare din partea autorităţilor moldoveneşti, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Semnăturile transnistrenilor în favoarea recunoaşterii republicii lor se află deja la Moscova. Serviciile speciale moldoveneşti, care au percheziţionat avionul nostru, au confiscat doar o parte nesemnificativă din încărcătură”, a scris reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

El a efectuat o vizită în regiunea separatistă pentru a asista la ceremoniile oraganizate vineri pentru marcarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, iar plecarea sa din Republica Moldova, precum și unele declarații ale sale provocatoare au dat naștere unor controverse cu ecouri până în România. […]

[…] Europa Liberă: Agresiunea rusă în Ucraina şi părerea aproape unanimă că Moldova ar putea fi următoarea ţinta a Kremlinului obligă Chişinăul să se gândească la sporirea capacităţii de apărare a statutului. Ce ar trebui să facă în primul rând pentru asta, cu exemplul ucrainean în faţă, adică a unui razboi diversionist dus de Moscova? Şi pe ce sprijin din partea NATO în această intenţie ar putea conta?

Alexander Vershbow: „Desigur, provocările cu care se confruntă Republica Moldova nu ţin doar de capacitatea de apărare şi securitate. Ţările NATO precum şi omologii noştri din Uniunea Europeană sunt foarte interesaţi în a ajuta Republica Moldova să continuie procesul de reforme, pentru a consolida statutul de drept, dezvoltând reformele economice, astfel încât ţara să evolueze şi să continue relaţia reciproc avantajoasă cu Uniunea Europeană.

Desigur, orice stat suveran este interesat să-şi menţină capacitatea de a se auto-apăra, prin urmare NATO este gata să sprijine Ministerul Apărării şi Forţele Armate ca să-şi dezvolte o strategie pentru următorii ani, astfel încât ţara să îşi consolideze capacitatea de auto-apărare.”

Europa Liberă: E limpede ca NATO e incapabilă de a lua poziţie în Ucraina, sau în Moldova, în caz că ajunge şi ea ţintă a agresiunii ruse, întrucât Carta Alianței vorbeşte explicit de protejarea teritoriului țărilor membre, nu şi de cea a teritoriului ţărilor asociate. Totuşi, în contextul actual, când Rusia pare de neoprit, mulţi se întreabă la ce mai foloseşte NATO, dacă nu poate interveni în această situaţie?

Alexander Vershbow: „Este adevărat că NATO, prin intermediul Tratatului de la Washington, oferă garanţii de securitate doar ţărilor membre ale Alianţei, dar asta nu înseamnă că NATO nu poate încerca să ajute ţările partenere, ca să-şi întărească capacitatea de apărare a ţării şi să-şi întărească instituţiile de apărare. Deci, în acest sens putem ajuta Republica Moldova. În acelaşi timp, criza din Ucrainei afectează Republica Moldova şi alţi vecini ai Federaţiei Rusă.

Oricum, această criză nu are o soluţie militară, soluţia trebuie găsită pe căi politice, prin urmare NATO este parte a efortului internaţional pentru a continua presiunea asupra Rusiei, astfel încât autorităţile să se abţină de la destabilizarea în continuare a situaţiei din Ucraina şi să se conformeze angajamentelor internaţionale asumate. Şi să-şi trateze vecinii cu respect, inclusiv să ţină cont de suveranitatea şi integritatea fiecăre ţări în conformitate cu acordurile internaţionale.”

Europa Liberă: În ce măsură sunt ameninţate membrele estice ale NATO la ora actuală? În ce condiţii ar putea totuşi interveni NATO ca să oprească agresiunea Rusiei? Doar dacă va exista o agresiune împotriva vreunui stat membru?

Alexander Vershbow: „Desigur, angajamentele noastre ne obligă să ne apărăm membrii şi în prezent întreprindem un şir de măsuri pentru a ne reasigura partenerii că nu există nicio ambiguitate în privinţa angajamentelor pe care ni le-am asumat. În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina, pentru a susţine Republica Moldova şi alţi vecini, care sunt sub riscul de a fi implicaţi în actuala criză. Ne menţinem prezenţa în Europa de Sud-Est, inclusiv prin intermediul navelor NATO care vin pe Marea Neagră. Desigur, angajamentul nu este la fel de puternic ca în cazul ţărilor membre, însă noi încercăm să transmitem mesajul că susţinem integritatea teritorială şi suveranitatea tuturor vecinilor Federaţiei Ruse şi vom face presiuni în continuare astfel încât Rusia să se conformeze la obligaţiunile internaţionale asumate.”

Europa Liberă: Care e diferenţa între sprijinul din partea NATO pe care poate conta un stat membru, precum e România, de exemplu, şi un stat partener precum e Moldova?

Alexander Vershbow: „Diferenţa este una clară: noi avem o responsabilitate exclusivă de a apăra teritoriul şi populaţia ţărilor membre, asta facem în prezent, încercăm să ne reînoim planurile de apărare, facem exerciţii militare, astfel încât să  fie foarte clar că garanţiile noastre de apărare sunt credibile. Ţările partenere nu beneficiază de garanţii exclusive de apărare, însă în continuare încercăm să le consolidăm capacităţile de apărare, încercăm să extindem dialogul politic. Sprijinul politic este unul foarte clar şi este împărtăşit şi de partenerii noştri din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Îşi mai imagineaza cineva la NATO acum că ţări precum Ucraina, Georgia sau Moldova ar putea fi primite vreodată în Alianţă? Aţi putea spune că uşile rămân deschise, dar totuşi înţelegerea celor mai mulţi este că aşa ceva nu se mai poate întâmpla?

Alexander Vershbow: „Politica „uşilor deschise” este una fundamentală şi se regăseşte în Tratatul de bază, adoptat în anul 1949. De la finele Războiului rece am primit în Alianţă alţi 12 noi membri. La început şi pentru ei această posibilitate  părea un vis care, totuşi, a devenit realitate. Prin muncă grea şi reforme, ţările au ajuns la standardele noastre şi au reuşit să devină membre NATO.

Politica „uşilor deschise” este în continuare valabilă şi în prezent avem patru ţări aspirante active care îşi doresc să devină ţări membre NATO. Desigur, Ucraina, care în trecut a fost chiar candidată pentru aderare, a decis în urmă cu patru ani să-şi schimbe politica. Este dreptul fiecărui guvern să decidă acest lucru, iar Alianţa respectă acest drept. În cazul Moldovei, neutralitatea ţării este declarată în Constituţie, prin urmare Moldova nu a fost niciodată interesată de a deveni membră NATO, însă putem coopera în continuare, pentru a întări capacitatea ţării de auto-apărare. […]

***

  • Hotnews:

UPDATE Dmitri Rogozin, pe Twitter: Romania mi-a inchis spatiul aerian. Data viitoare voi zbura cu un TU-160/ MAEroman, “surprins” de declaratiile oficialului rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin scrie pe Twitter ca autoritatile de la Bucuresti nu i-au permis accesul in spatiul aerian al Romaniei la cererea Statelor Unite si este blocat in Transnistria. Informatia nu a fost confirmata deocamdata de autoritatile de la Bucuresti, potrivit Digi 24. Rogozin afirma ca “data viitoare” va zbura cu un TU-160. “La cererea SUA, Romania a inchis spatiul aerian pentru aeronava mea. Ucraina nu ma lasa sa trec. Data viitoare o sa zbor cu TU-160”, scria in urma cu o ora Rogozin pe contul sau de Twitter in engleza. 

UPDATE Ora 17:30: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, in pofida faptului ca avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum la Chisinau, potrivit Itar-Tass. Rogozin s-a intors din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

UPDATE Reactia Ministerului Afacerilor Externe:

Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vice-premierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia “Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160”.

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin.

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO.

In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a sustinut, sustine fara echivoc si respecta intru totul regimul de sanctiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei.

Dmitri Rogozin a sarbatorit Ziua Victoriei la Tiraspol, in regiunea separatista Transnistria. Inainte de a ajunge la Tiraspol, vicepremierul rus a acuzat Kievul ca nu i-a permis accesul in spatiul aerian al Ucrainei. Vicepremierul rus se afla pe lista cu oficialii rusi sanctionati de Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca nu are voie sa puna piciorul in spatiul comunitar, dar poate strabate spatiul aerian al statelor membre.

Dmitri Rogozin, un nou mesaj pe Twitter: Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul – cine sunteti si ce credem despre voi

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a postat din nou, sambata seara, un mesaj pe Twitter, dupa ce a revenit la Moscova la bordul unui avion de linie: “Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul – cine sunteti si ce credem despre voi.” La aproape doua ore dupa acest mesaj, Rogozin – reprezentant al aripii dure de la Kremlin, sanctionat deja de UE – a revenit si a spus ca “Nici nu se putea publicitate mai buna pentru referendumul poporului”, facand trimitere la cererea Transnistriei de unire cu Rusia. El a postat si fotografii cu cutiile in care se afla semnaturile transnistrenilor care cer alipirea la Rusia.In paralel insa, Ministerul moldovean de Externe a anuntat intrun comunicat publicat de Unimedia ca fortele moldovene au confiscat cutiile cu semnaturile transnistrenilor. “In legatura cu intentia oficialilor rusi de a transporta cu avionul de ruta speciala (charter) a unor cutii continand <<liste cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei>>, MAEIE precizeaza ca materialele respective au fost retinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora in conformitate cu legislatia in vigoare”, se spune intr-un comentariu al institutiei.

Reamintim ca Rogozin a scris sambata dupa-amiaza pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. “La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160“, a scris pe contul sau de Twitter, in limba engleza, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. “Voi zbura, in pofida interdictiei”, a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Potrivit Publika TV, care citeaza reprezentanti ai ambasadei Ucrainei de la Chisinau si ai Ministerului moldovean de Externe, Rogozin a plecat intr-un final la Moscova cu o cursa de linie. Avionul cu care vicepremierul rus a vrut sa plece sambata din Republica Moldova a fost intors de catre autoritatile ucrainene, dar acesta nu se afla in avionul respectiv, precizeaza sursa citata.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a calificat drept o “declaratie foarte grava” amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau. “Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin“, precizeaza Biroul de presa al MAE, intr-un comunicat.

 Aşteptăm acum cu nerăbdare o vizită la Moscova a unor delegaţii guvernamentale din România şi Moldova, a scris sâmbătă vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un nou mesaj postat pe Twitter. Într-un alt mesaj, Rogozin a scris: ‘Ei bine, domnilor din România, curând vă vom explica totul – cine sunteţi şi ce credem despre voi’.

Tot sâmbătă, dar în cursul după-amiezii, Rogozin a scris că, la solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său. ‘La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160′ (cel mai mare avion de luptă construit vreodată, TU-160 este un bombardier strategic supersonic cu aripi cu geometrie variabilă – n.r.), a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care s-a aflat de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.

Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin s-a întors din drum în mod benevol, a anunţat ministerul ucrainean de Externe. Autorităţile ucrainene au calificat declaraţiile oficialului rus drept “provocare şi truc politic”, informează Mediafax.

“Avionul lui Rogozin venind din Chişinău s-a întors din drum benevol, fără constrângere şi avioane de interceptare ucrainene! Este o provocare şi un truc politic. Imaginaţia bogată a lui Rogozin ne uimeşte!”, a afirmat ministerul ucrainean, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Diplomaţii ucraineni au subliniat în mesaj că “versiunea lui Rogozin privind zborul său din Chişinău este plină de minciuni! Ucraina nu a impus nicio interdicţie pentru zborurile care tranzitează spaţiul său aerian”.

Anterior, Rogozin a anunţat că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în pofida faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se se întoarcă din drum, la Chişinău.

“Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a publicat pe contul său de Twitter în rusă o fotografie în care pe fundal se vede aeroportul Domodedovo din Moscova. Oficialul rus, care spunea, în postări anterioare, că Ucraina și România nu i-au dat drept de survol ca să se poată întoarce din Transnistria, sugerează că a forțat spațiul aerian ucrainean și se află deja în capitala Federației Ruse.

Potrivit site-ului deschide.md, vicepremierul Dmitri Rogozin a ajuns la Moscova la bordul unei aeronave aparținând companiei S7, care operează zboruri regulate pe ruta Chișinău – Moscova și retur.  

Rogozin a ajuns la Aeroportul Internațional Chișinău la ora 13:23. A fost escortat de o echipă de securitate a Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și s-a deplasat cu automobilul Ambasadei, dar fără drapelul protocolar al Federației Ruse, scrie sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, despre restricţia intrării vicepremierului rus Dmitri Rogozin în spaţiul aerian românesc, că el crede că “cei care au luat decizia” “ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane”, Rogozin fiind una dintre aceste persoane.

Cei care au luat decizia cred că ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane. Să-i fie de bine“, a spus Traian Băsescu, întrebat de jurnalişti despre faptul că Rogozin a acuzat că România că nu-i permite trecerea prin spaţiul său aerian.

Întrebat cum a reuşit aeronava să traverseze România, preşedintele a răspuns: “Nu ştiu cum au interpretat autorităţile române, dar nu Rogozin mă frământă pe mine acum”, a spus şeful statului.

Băsescu despre ameninţarea cu folosirea unui bombardier rus: Rogozin era nervos. A vorbit gura fără el.

Întrebat, sâmbătă seară, la Arad, de corespondentul MEDIAFAX, despre ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, preşedintele Traian Băsescu a spus că acesta “era nervos”.

“Cred că era nervos şi a vorbit gura fără el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul ăsta de vedere, a răspuns Băsescu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria, citat de agenţia Itar-Tass: “La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”.

Analistul politic Cozmin Gușă crede că NATO se repersonalizează ca adversar al Rusiei, după o lungă perioadă în care alianța nord-atlantică și-a diluat identitatea.

“Tocmai comentam zilele trecute că în România se face politică mică, din nefericire, alții fac politică mai mare și mai sofisticată. Și noi trebuie să ne așteptăm în continuare la acest gen de evenimente pentru că ele nu țin de o regiune, ele țin de rebipolarizare din punct de vedere geopolitic și ceea ce vedem astăzi cu acest incident și ceea ce vom vedea în continuare se subordonează acestui proiect mai amplu pe care noi îl experimentăm de ceva vreme, respectiv retrasarea granițelor între lumea de sorginte euro-atlantică și lumea de sorginte euro-asiatică. Asta sigur nu poate să spună foarte multe unui nespecialist, dar ar putea să sugereze oricui că în timp ce lumea de tip euro-atlantic încearcă să-și împingă granițele cât mai spre est, lumea euro-asiatică al cărei lider informal astăzi este Rusia încearcă să suporte această presiune din vest și să-și traseze și să-și ramforseze aceste granițe cât mai la vest. NATO nu mai exista de ceva vreme și nu poate să existe în afara unei logici de război rece. Iar ceea ce face NATO în aceste momente este să-și asigure această repersonalizare prin asemenea decizii de închidere a spațiului aerian, decizii care nu se pot rediscuta de membrii NATO. Pe de altă parte, Rusia va folosi acest pretext de a închide posibilitatea de pentru ca un oficial de-al său pentru a zbura înapoi către patrie pentru a rediscuta de alte zone care trebuie să fie securizate în numele forței pe care Rusia trebuie să o arate. NATO oferă astăzi un bun prilej Rusiei să facă gesturi de forță în continuare, asigurându-și un avantaj de repersonalizare, a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe rețelele de socializare că România i-a închis spațiul aerian în drumul său din Transnistria spre Rusia, precizând că data viitoare va trece cu bombardierul.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat avertismentele vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României. 

“E prima dată când încep să fiu îngrijorat. Eu credeam că Putin și ai lui au un plan, dar nu sunt demenți”, a spus Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Analistul politic a adăugat că statul la putere al lui Vladimir Putin timp de 14 ani i-a determinat “o fierbânțeală a minții“, criticând și declarațiile de vineri despre poporul sovietic.

Despre Dmitri Rogozin, Bogdan Chirieac a opinat că nu are doar fierbânțelile lui Putin, ci și mania tinerilor de a pune mesaje, poze pe Twitter.

Analistul a subliniat: “Sper că totuși nu a înnebunit nimeni la Moscova. (…) În momentul în care provoci state NATO e o problemă”.

Rusia avertizează din nou Republica Moldova. Dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a sărbătorit Ziua Victoriei cu parade militare grandioase, la Moscova şi în Crimeea, vicepremierul rus s-a dus la Tiraspol. Acesta i-a avertizat pe liderii de la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană va avea consecinţe grave. El a avut un mesaj şi în ceea ce priveşte Transnistria. Vicepremierul rus afirmă că acest teritoriu este sub „protectorat rus”. Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană luna viitoare. Prezent pentru o zi la Tiraspol, pentru a participa la parada militară de Ziua Victoriei, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a profitat din nou de ocazie pentru a ameninţa Chişinăul cu consecinţe dacă va continua să se apropie de Uniunea Europeană.

„Avertizăm în mod direct că (n.r. – semnarea Acordului de Asociere cu UE ) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale. Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles”, a spus Dmitri Rogozin.

Oficialul rus nu a spus niciodată la ce fel de consecinţe se referă, dar a adăugat că apropierea de Uniunea Europeană este un lucru dorit doar de clasa politică de la Chişinău, nu şi de populaţie, mai ales că 700 de mii dintre cetăţenii moldoveni, susţine oficialul rus, lucrează în Rusia.

„Rusia va fi bucuroasă să coopereze cu Republica Moldova. Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi, însă avem probleme cu politicienii care au decis să se îndrepte spre Bruxelless. După părerea mea, ei pot pleca singuri spre Europa şi nimeni nu va avea de suferit”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte Transnistria, Dmitri Rogozin spune că recunoaşterea independenţei Transnistriei este o „problemă complicată” care depinde de modul cum va evolua situaţia din regiune, însă nu evită să îşi arate afecţiunea pentru republica separatistă.

„Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere. Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia”, a subliniat vicepremierul rus.

Nu este pentru prima dată că Dmitri Rogozin avertizează Moldova. Anul trecut, tot în timpul unei vizite în Transnistria, oficialul rus a ameninţat Chişinăul că ar putea să rămână fără gaz rusesc, în plină iarnă, dacă vor continua să facă paşi pentru integrarea europeană. Mai mult, oficialul rus a ironizat aspiraţiile europene ale Chişinăului. Dmitri Rogozin spune că Republica Moldova poate fi cel mult primită în vestiarul organizaţiei continentale. Noua vizită a lui Rogozin a fost îndelung criticată de autorităţile de la Chişinău, care consideră acestă iniţiatvă una de sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Armata ucraineană a început să mobilizeze tancuri în regiunea Lugansk (est), în contextul refendumului care urmează să se desfăşoare duminică, a anunţat “guvernatorul” autoproclamat al regiunii Lugansk, Valeri Bolotov, citat de agenţia RIA Novosti. 

Insurgenţii proruşi se pregătesc să organizeze duminică un referendum asupra independenţei “republicii populare” autoproclamate Doneţk şi Lugansk, întorcând spatele unei cereri de amânare a scrutinului care le-a fost adresată de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Rebelii afirmă că totul va fi pregătit pentru vot şi se declară siguri că populaţia le va aproba proiectul, în pofida sondajelor, care sugerează, din contră, că o mare parte a locuitorilor din estul ţării susţin unitatea Ucrainei. Kievul şi Occidentul condamnă organizarea unei asemenea consultări, pe care o cataloghează ilegală. Ei se tem de repetarea scenariului care a condus, în martie, la anexarea Crimeei de către Rusia, în urma unui referendum.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc sâmbătă referendumul de duminică privind independenţa, în timp ce militarii ucraineni îşi continuă operaţiunile, în urma confurntărilor sângeroase care au avut loc vineri la Mariupol.

UPDATE Hollande şi Merkel ameninţă Rusia cu “consecinţe”, în caz de eşec al alegerilor din Ucraina

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au ameninţat Rusia cu “consecinţe” în cazul în care nu se organizează alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute în Ucraina pe 25 mai, într-o declaraţie comună publicată sâmbătă în Germania, relatează AFP.

“Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie”, se arată în acest text difuzat la Stralsund (nord), la finalul unei reuniuni informale a celor doi lideri.

UPDATE Hollande şi Merkel denunţă ca “ilegale” referendumurile din estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au denunţat sâmbătă ca “ilegale” referendumurile aflate în pregătire în estul Ucrainei, într-o declaraţie comună difuzată la Stralsund, în nordul Germaniei, la finalul unei reuniuni informale, relatează AFP.

“Referendumurile planificate în mai multe oraşe din estul Ucrainei sunt ilegale”, subliniază cei doi lideri în acest text comun.

În principal, Merkel şi Hollande exercită, în această declaraţie comună, o presiune asupra Kievului şi Moscovei, cu scopul de a obţine organizarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai în Ucraina.

“Organizarea unor alegeri prezidenţiale libere şi echilibrate în Ucraina, pe 25 mai, este de o importanţă capitală”, subliniază ei, în document.

Cei doi au detaliat o serie de măsuri cu privire la diminuarea tensiunilor din Ucraina, cu o zi înaintea unui referendum care deschide calea unei declaraţii de independenţă a unei părţi a estului rusofon al ţării, o zonă în care violenţele urmează să se amplifice.

În opinia lor, “referendumurile planificate în mai multe oraşe din estul Ucrainei sunt ilegale”.

Cei doi conducători au ameninţat, din nou, Moscova, cu sancţiuni.

“Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie”, ameninţă ei, fără să precizeze gradul sancţiunilor vizate.

Ei au îndemnat Moscova să facă un gest vizibil pentru a reduce ameninţarea forţelor ruse la frontiera ucraineană.

“Forţele ruse staţionate în apropierea frontierei ucrainene trebuie să-şi reducă în mod vizibil starea de alertă”, au apreciat ei.

Însă cei doi s-au adresat şi Guvernului de la Kiev. “Toate părţile trebuie să se abţină de la acte de violenţă, intimidare sau provocări. Deţinerea ilegală de arme trebuie să înceteze imediat”, au cerut ei, deplângând violenţele recente “în special de la Odesa şi Mariupol, care au provocat pierderi de vieţi inacceptabile”.

“Acest lucru le va permite forţelor ucrainene de securitate să se abţină de la utilizarea forţei. Utilizarea legitimă a forţei pentru protejarea bunurilor şi peroanelor trebuie să fie proporţionată”, au adăugat ei.

De asemenea, ei au cerut Kievului “să se abţină de la efectuarea unor acţiuni ofensive înaintea alegerilor”.

Hollande şi Merkel au îndemnat totodată la “un dialog naţional între reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi reprezentanţi ai tuturor regiunilor din Ucraina“. Acest dialog este necesar “să fie angajat imediat ce este posibil şi cel mai târziu înainte de 25 mai” şi este necesar să “abordeze toate problemele aflate în suspans, mai ales ordinea constituţională din Ucraina şi centralizarea”.

Ei au subliniat importanţa OSCE, despre care afirmă că doresc să exercite un rol de supraveghere a alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, de supraveghere a colectării armelor deţinute ilegal şi de moderator în dialogul naţional.

De asemenea, liderii primelor două economii europene au avertizat cu privire la orice tentativă de perturbare a aprovizionării cu gaze naturale a Ucrainei.

“Toate părţile este necesar să se abţină de la orice acţiune care ar putea să aducă atingeri economiei Ucrainei, în special în domeniul furnizării de energie”, au declarat Hollande şi Merkel, îndemnând totodată diferitele părţi “să furnizeze Ucrainei” o “asistenţă economică şi financiară” în coordonare strânsă cu instituţiile financiare internaţionale.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc referendumul de duminică

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc sâmbătă referendumul de duminică privind independenţa, în timp ce militarii ucraineni îşi continuă operaţiunile, în urma confurntărilor sângeroase care au avut loc vineri la Mariupol.

Acest oraş din sud-estul ţării este teatrul unor confruntări violente. Aproximativ 60 de insurgenţi înarmaţi cu arme automate au atacat sediul local al poliţiei.

***

Extrase din Editia Speciala cu Lavinia Sandru (Realitatea TV) din 10 mai 2014, cu opiniile invitatilor:

Ruxandra Ivan, Bogdan Chirieac si Dan Dungaciu

*

Ruxandra Ivan: Este o tactica mai veche a diplomatiei ruse de a pune in fata astfel de oameni de rang secund, cu un comportament strident, fata de care ceilalti oficiali par a fi moderati. Rusia, prin traditia politicii sale externe, incearca sa-si protejeze granitele sale lungi prin stabilirea unor zone de protectie, zone-tampon; din aceasta zona faceau parte fostele tari sovietice. Romania ar trebui sa imparta rolul de “varf de lance” fata de Rusia cu Polonia si ne-ar trebui o abordare strategica, declaratiile iritante la adresa acesteia nefiind una. Ar fi important sa fie o pozitie unica a administratiei romanesti, sa fie mai putine declaratii provocatoare si mai multe actiuni ferme.

Dan Dungaciu: Rogozin face parte din categoria de politicieni, ca Jiriniovski, care arunca cu declaratii enorme fara ca decizia politica a Fed. Ruse sa se bazeze pe ele. Aceste declaratii nu sunt de luat in serios (de validat la nivel diplomatic). Romania s-a concentrat pe voci care nu sunt neaparat relevante – cum e, de pilda, cu Vocea Rusiei sau cu Rogozin. Rolul lui este de a arunca astfel de petarde si de a te face sa intri in jocul lui.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Dan Dungaciu, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “update – VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER TUPOLEV/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Sa avem iertare, dar provocarea a fost facuta de Romania care nu i-a acordat dreptul sa treaca prin spatiul sau aerian. O provocare pe cat de inutila, pe atat de prosteasca. Rogozin nu a facut decat sa reactioneze. Autoritatile romanesti nu fac decat sa provoace mereu Rusia, in loc sa incerce sa pastreze niste relatii civilizate, in interesul tarii noastre. Folooseste la ceva sa zgandari si sa iriti continuu un vecin foarte mare si puternic, numai pentru a face pe placut SUA ? Ce castiga Romania din aceasta atitudine ?
    Seamana cu un catel care latra de mama focului din spatele gardului la o haita de lupi care trece iarna pe ulita unui sat.

  2. Este regretabil ce se intampla in politica externa romaneasca. I-am provocat in mod absolut gratuit pe rusi, iar consecintele nu vor intarzia sa apara. Si, ca de obicei, populatia va avea de suferit. Oamenii de rand vor fi cei napastuiti, care nu sunt vinovati pentru lipsa de diplomatie a unor politicieni corupti, total aserviti intereselor atlantice si europene si care nu gandesc in interes national. Toata aceasta ura desantata la adresa rusilor, toate declaratiile belicoase ale lui Basescu din trecut si pana in prezent, toate atacurile furibunde la adresa istoriei lor, se vor repercuta asupra acestei tari distruse si ingenuncheate. Trebuia dusa o politica de buna vecinatate de-a lungul timpului, in niciun caz atacati. Prin buna vecinatate ma refer la relatii economice, politice, culturale care sa sprijine economia romaneasca, sa creeze locuri de munca si piata de desfacere. Si, nu in ultimul rand, acces la valorile spirituale create de rusi de-a lungul vremurilor. Suna idealist ce spun, dar ma uit in jur si vad cata distrugere in toate domeniile au adus “valorile” americane. Nu ma numar printre rusofili sau printre proamericani. Doar imi iubesc tara si mai stiu ca proverbul spune, “in viata primesti ceea ce dai!” Ce-am castigat punand spatiul aerian la dispozitia aviatiei SUA pentru a bombarda Iugoslavia? Inca un dusman. Ce vom castiga zgandarind Rusia? Probabil pierderea definitiva a Basarabiei si eventual vreo invazie cu consecinte catastrofale. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne apere pe toti!

  3. Retorica asta a razboiului, pe care generatiile care nu am prins razboiul o traim acum in premiera, e de-a dreptul interesanta, daca nu ar fi si periculoasa. Te invata si mai mult despre natura umana, iar natiunile, desi formate din indivizi , ajung sa dobandeasca o personalitate anume, sintetizand printr-un metabolism inca necunoscut si foarte fin, amalgamul de caractere, predispozitii si psihisme ale membrilor. Acest Rogozin, de ex, da, e provocator, probabil e si fara mila, dar nu se poate sa nu vedem si componenta hatra, mucalita. Cumva pare sa se joace de-a “ttttttt”, cu puscociul, cum face fiul meu de cateva zile incoace ( de ne “impusca” de dupa colturi, subit atins de psihoza generala a razboiului!!! altfel un tip nonviolent), dupa care sta, dupa colt, sa vada daca “raspunde” cineva! Mi se pare totul atat de absurd, hilar si terifiant in acelasi timp, incat nu-mi vine sa cred ca noi chiar traim aceste timpuri. Uneori ies in curte, ma uit la copaci, la flori, la cerul albastru,traversat din cand in cand de avioane, ma scutur si=mi zic: “Asa ceva nu se poate, nimeni nu e atat de zdruncinat la minte sa prefere moartea si sangele si groaza unui cer senin si linistit.”
    E vorba de atat de putin: sa renuntam la orgoliu. Cineva sa faca primul pas. Dar nimeni nu face primul pas, asta e tragismul naturii umane. Vorba lui Anton Pann: “Rade om de om si dracul de toti”.
    Si mai e ceva, cred: dupa ce investesti atat in jucarii noi, de ucis si cucerit, dupa ce le vezi gata, stralucitoare si echipate, inclusiv cu oameni, iti vine sa incepi jocul, trebuie sa le smulgi din cutii si sa le pui in miscare, sa vezi ce stiu sa faca, daca fac ce trebuie. Atata s-au tot inarmat baietii mari si rai, ca acum vor sa strige: “dati-va la o parte ca vin!”

  4. @Obrenovici, Melina
    Sa avem iertare, dar Romania i-a autorizat survolul spre Moldova, dar a considerat prezenta lui in autoproclamata republica Transnistreana o provocare si drept urmare i-a interzis survolul la intoarcere. In conditiile unor astfel de provocari fatise ale rusilor, nu mai putem vorbi de “niste relatii civilizate, in interesul tarii noastre”! Acum, fiecare are alegerea sa se plece in fata amenintarilor, dar sa nu uite: „Capul ce se pleacă sabia nu-l taie,/ Dar cu umilinţă lanţul înconvoaie“.
    În Rusia medievală a existat o practică judiciară vîdacea golovoi sau vîdati golovoiu, literal „predare cu capul“ sau, în vechea limbă românească, „a-şi pune capul“, deci a-şi pierde, a-şi pune viaţa la dispoziţia, la cheremul cuiva. Care are asupra primului dreptul de viaţă şi de moarte, aşa cum îl întâlnim într-o scrisoare din 1436-1440 a lui Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti, către braşoveni. Amintindu-le de o slugă a sa Martin care fugise în Ardeal cu bani „publici“, domnul le comunica: „acum a venit [Martin] la domnia mea şi şi-a pus capul sub picioarele mele, [zicând] că e sluga credincioasă a domniei mele“.
    http://www.magazinistoric.ro/adevarul-despre-o-expresie-celebra-capul-ce-se-pleaca-sabia-nu-l-taie-1-2229/

  5. Exact Melina, asa este cum spui. Este clar ca romanii nu ii iubesc prea mult pe rusi, ca acestia au fost de-a lungul istoriei mereu un pericol pentru noi, ca privim mai degraba spre Occident decat spre Rusia. DAR asta nu inseamna ca trebuie sa fim la cutite cu Rusia ! Ei nu vor uita aceasta atitudine dusmanoasa si provocatoare a noastra ! Avem interese economice, sunt vecinii nostri. Putem avea relatii diplomatice politicoase, nu mitocanesti, de genul celor spuse de Basescu (“Rogozin trebuie sa fi baut multa vodka, etc”) cum e posibil sa jignesti un inalt oficial strain in acest mod de mahala ?
    Tensionarea relatiilor cu Rusia ne va costa si nu va fi bine. Ma uit ca alte tari din est, de exemplu Ungaria, Bulgaria,. Cehia si Slovacia pastreaza o atitudine foarte moderata fata de Rusia, nicidecum nu o provoaca ! Singura Polonia este agresiva contra Rusiei, dar Polonia e de doua ori cat Romania si economic o duce muuuult mai bine decat noi, si am vaga senzatie ca la o adica NATO va sari mult mai degraba in sprijinul Poloniei unde are interese importante geostrategice, decat in interesul Romaniei, teritoriu perfiferic bun de pradat.

  6. Mie mi-a sunat replica lui ca intrun banc cu Bula, rusul si Transnistria.
    “Las’ ca data viitoare vin cu bombardieru’ ”

    Conform profetiilor Rusia va fi facuta praf. Deci vom fi in tabara castigatoare. Nu ca Base s-ar orienta dupa asta.

  7. “Armata” noastra aeriana este mai puternica decat armata lor ruseasca. Ganditi-va cati monahi si monahii, in manastiri sau in lume, are Romania raportat la numarul de locuitori si cati are Rusia. Plus ca avem “agenti” infiltrati si prin manastirile lor (cu toate ca parintele Iustin Parvu nu era de acord cu acest lucru; el voia ca monahii sa ramana aici sa se razboiasca). Armata noastra este covarsitoare si de aceea va fi invingatoare. Imi aduc aminte ca si Constantinopolul nu ar fi fost cucerit daca se gaseau macar cinci osteni vajnici in armata lui Hristos.
    Deci sa punem in actiune artileria grea – rugaciunea cu postul, pocainta – si nimeni nu ne va sta impotriva de vom avea pe Domnul si ostirea Sa de ingeri de-a dreapta noastra.

  8. Pana sa fie facuta praf, cum intr-adevar spun profetiile, sa nu fim si noi spulberati, din mers

  9. @Obrenovici, Melina:

    E absolut evident faptul ca provocarea a venit, de aceasta data, din partea Rusiei, prin agentul specalizat in asa ceva, Rogozin.

  10. @ Obrenovici Din punctul de vedere al unor relatii civilizate cu rusii am gandit si eu, in postarea de mai sus. Cand esti o tara mica, la granita cu mari imperii, cand axa Budapesta – Moscova se profileaza din ce in ce mai evident in defavoarea noastra, cand ai o clasa politica nepasatoare fata de natiune, fata de integritatea teritoriala si fata de suveranitatea tarii, consider ca nu-i momentul sa ataci si sa insulti politic si diplomatic un vecin, care se afla sub presiuni americane si europene mari si intr-o situatie exploziva si pe muchie de cutit militar. Acest aspect e valabil si-n viata de zi cu zi. Daca persoana de langa tine este irascibila, cauti sa n-o asmuti. Daca poti, o domolesti, daca nu, eviti orice conflict. Istoria ne-a aratat ca rusii nu uita si nu iarta. Pe de alta parte, ma gandesc la posibilitatea in care “aliatii” nostri mai si pleaca, iar vecinii n-au in gand sa se mute in alta parte. Primii deja trec peste tara parjolind si arand totul, iar ceilalti vor secera ceea ce va mai ramane. NATO nu va intra in conflict deschis cu Rusia (chiar daca ai nostri guvernanti repeta zilnic aceeasi placa: tara membra UE si partenera NATO), cel mult SUA, care ghidoneaza Organizatia Nord Atlantica, vor scoate focul cu mana noastra. Iar noi nu stim sa evitam prin politica si diplomatie, inclestarea dintre marile puteri.

  11. @ admin De acord cu dumneavoastra. Dar nu trebuia sa raspundem provocarilor. Multi cunosc declaratiile rautacioase, chiar agresive ale lui Rogozin. Napoleon spunea ca diplomatia este un politist in haine de gala.

  12. Pai si in primul razboi mondial am iesit praf. Iar pacea de la Bucuresti a fost o nenorocire. Si am ramas si fara tezaur. “Noroc” ca a intrat SUA in razboi si a castigat Antanta intrun final. Si 1 decembrie e ziua nationala.

  13. A se vedea si UPDATE-urile din postare.

  14. Ca o parere, acest referendum al separatistilor prorusi va complica si mai mult confruntarea dintre Rusia si SUA. Amploarea consecintelor politice nu este inteleasa pe deplin de cele doua puteri. Disponibilitatea de a continua conflictul, de a exista victime si ura crescanda atat a populatiei fata de guvernul de la Kiev, cat si a rusilor fata de americani si invers, vor duce nu numai la o scindare a teritoriului si la un razboi civil, ci si la o posibila balcanizare a Ucrainei. Si asta se petrece pentru ca marii jucatori nu vor sa cedeze. Nu-i intereseaza suferinta oamenilor, sangele varsat, colapsul economic si nici nu vor sa se aseze la masa dialogului. Conferinta de la Geneva a fost doar de ochii lumii. Putin a semnat hartiile doar ca sa dovedeasca Occidentului ca nu are niciun amestec in haosul din Ucraina, stiind ca regiunile din Sud si din Est nu vor recunoaste acordul vreodata si in acest fel, in cazul escaladarii situatiei, sa-i fie creata posibilitatea de a interveni militar. Americanii, secondati de UE, intretin starea exploziva si amestecul in treburile interne ale Ucrainei. Toti vor avea de pierdut. Inclusiv noi, romanii, prin pierderea definitiva a Basarabiei.

  15. Ar fi bine, macar la nivel teoretic, sa incercam sa stam intr-o singura luntre. Daca intre a fi aserviti URSS-ului cu cioara vopsita sau UE/USA (tot o facatura, de acord) am ales ultima varianta, macar sa fim coerenti cu noi insine.

    Ce sa tot comentam daca NATO va interveni sau nu in sprijinul Romaniei, daca noi nu sumtem in stare sa aplicam o conventie hotarata in comun (interzicerea selectiva a unor personaje politice ruse in tarile NATO_UE). Ori, ori !

    Iar ca lu nenea ala nu-i convine si se simte stramtorat, asta e si scopul ’embargolului’. Ca isi arata muschii si latra, e chiar foarte bine, ca sa intelegem ‘cum ne vede marele Stapan de la rasarit, si ce ne asteapta daca-i cadem in gheare’…dar asta stim, istoria recenta ne invata, e suficient sa-i dam putina atentie

  16. Nici o surpriza ca Basescu face casa buna cu badarania. Dar de data asta badarania s-a potrivit de minune adrisantului. Sper sa nu se ofenseze obrazurile europene, dar limbajul asta de maidan isi are si el locul lui. Mie mi se pare singura forma de raspuns pentru Rogozin, cu atat mai mult cu cat rusii s-au dezobisnuit sa li se raspunda asa cum o merita. Barbatii politici ai europei sunt in ziua de astazi domnisoare de pension, tari cand e vorba de drepturile moi ale perversiunilor socio-sexuale, cacaciosi la tranta.

    Daca vor sa ne invadeze, rusii o vor face oricum, nu ca sa-l pedepseasca pe tata Base…

  17. @Tiberiu:

    Corect, insa nu era rolul lui Basescu sa faca asta. El e presedinte si imaginea badaraniei la rangul asta efectiv e ceva care nu se face. In mod normal, ai nostri ar fi trebuit sa aiba si ei un Rogozin, un Jirinovski de rezerva, adica fix rolul acesta al nebunului, care are sarcinile sale foarte tactice si care, doar el, poate spune unele lucruri.

  18. ‘ar fi trebuit sa aiba si ei un Rogozin, un Jirinovski de rezerva, adica fix rolul acesta al nebunului’….am avut dar l-au eliminat.

    Greu de spus daca strict din motive electorale, sau pentru ca ventilatorul batea tot catre noi…

  19. Lasand la o parte caracterul ofensator al acestei interdictii, Statul Roman si-a asigurat dreptul la represalii diplomatice din partea Rusiei ! Ma intreb, oare, cati dintre concetatenii mei sunt avizati asupra acestui urat incident diplomatic si, mai ales, cati sunt constienti de posibilitatile repercusiunilor dinspre rasarit …

  20. @c2:

    Acela era doar un Jirinovski. Rogozin e mai cu staif, el chiar are si functii statale importante. E util intotdeauna un astfel de jolly-joker.

    @Melina:

    Nu e ofensatoare interdictia, mai ales daca vorbim de Rogozin si daca ne gandim ca a mers acolo ostentativ… E aiureala modul in care a fost aplicata. Adica la dus a fost lasat, la intors nu. Acest incident diplomatic nu ne-a inrautatit situatia, el doar arata ca suntem pe lista de inamici ai administratiei Kremlinului, care acum recurge la tot felul de tertipuri pentru a ne sicana.

  21. Transnistria este un cap de pod al Rusiei catre zona gurilor Dunarii. Rusia are trupe acolo, are si populatie de etine rusa in Transnistria, deci are un interes deosebit in aceasta zona. Daca am avea putina minte am intelege ca nu putem spune noi nimanui unde sa aiba si unde sa nu aiba interese, cu atat mai putin Rusiei. Desigur, este valabil si invers.
    Asadar Rogozin nu s-a dus in Transnistria ca sa provoace pe cineva. Prezenta sa personala in acel loc era necesara ca o confirmare pentru cei de la Tiraspol de implicarea si ajutorul Rusiei in conditiile in care lor nu li s-a raspuns neechivoc la cererea de alipire la Rusia. Nu e ca trebuiau sa vorbeasca ceva tete-a-tete, pur si simplu prezenta vicepremirului rus era gestul asteptat. Si daca veti fi atenti, la Tiraspol nu s-a dus nici Putin, nici Medvedev, ci Rogozin. Asta are o anumita semnificatie si insemnatate.
    Romania, prin blocarea spatiului aerian pentru Rogozin nu a facut decat sa respecte angajamentul pe care si l-a luat atunci cand a semnat pentru aderare la NATO si la Uniunea Europeana. Cum zicea c2, daca suntem de o parte, atunci sa nu o scaldam, ceea e e corect. Problema este ca NATO provoaca neincetat Rusia iar problema Rusiei este ca noi suntem in NATO. Dar, inca o data, nu este nimeni in drept sa defineasca care sunt problemele Rusiei si care nu. Dar macar atata minte sa avem sa intelegem ca o problema se cere rezolvata.
    De asemenea, e bine sa stim ca nici una dintre parti nu va ceda. Nu mai e vorba de orgolii, etapa asta a fost depasita. Pe orgolii a fost construita politica NATO, acum e vorba de supravietuire. Daca Rusia reuseste sa sparga unitatea NATO, acesta dispare ca un castel de carti de joc si odata cu el puterea SUA, in timp ce NATO nu poate ramane unit decat daca Rusia este un dusman pentru toti membrii sai. De aici si propaganda occidentala pe care o vedem si la noi in media (dar si pe RIC – din fericire nu din partea adminilor), de aici si politica masurilor diferite ale Rusiei fata de diferitele tari din Europa; pe unii ii mangaie pe crestet, pe altii ii faulteaza la gioale. Repet, e vorba de supravietuire de aceasta data, si pentru unii si pentru ceilalti, deci nimeni nu va da inapoi.
    Raspunsul lui Basescu dat lui Rogozin dovedeste insa ca suntem foarte compatibili cu lumea rusa. Avem fix acelasi grad de ne-educare si mojicie care ne conduce in actiunile noastre politice. Crimele rusilor (violurile, furturile, omorurile) din ultima lor trecere peste Romania s-au datorat foarte mult nivelului lor de educatie, foarte apropiat de zero. In multe privinte si astazi rusii au ramas la fel de primitivi, nu insa in toate. Dar sa stiti ca ungurii care au omorat romani la Ip si Traznea erau educati. La fel si nomenclatura nazista a Germaniei celui de-al treilea Reich, era foarte educata, ceea ce nu i-a impiedicat sa gandesca “solutia finala” si mai ales sa o aplice. Totusi, astazi noi romanii vad ca ne simtim foarte bine cu aliati de acest fel si mai putin bine cu rasuflarea rusilor de langa noi. Chestie de alegere, cum spuneam fiecare dintre noi va trebui sa aleaga curand, daca inca nu a facut-o. O alegere clara, simpla si fara echivoc si farafastacuri, asa cum o sora Ana a facut-o publica intr-o singura fraza chiar aici acum cateva zile (si sper sa se inteleaga ca nu solicit nimanui sa faca aceeasi alegere).
    Dincolo de faptul ca ceea ce ne defineste sunt optiunile noastre si nu reusitele, tara aceasta sta in alegerile noastre. Romania va fi sa nu va mai fi in functie de noi, pentru ca Romania este ceea ce construim noi zilnic prin exact ceea ce alegem sa facem si prin ceea ce alegem sa fim. Romania este rezultanta noastra (nu suma, ca sa nu se exaspereze cei cu ceva studii sociale care scriu pe aici).
    Asadar, cantariti cu grija si puneti in balanta chiar si ceea ce ati uitat chiar si lucrurile la care nu luati seama pentru ca inca nu va afecteaza. Si la est si la vest lumea s-a schimbat enorm in ultimul sfert de secol.

  22. Avantajul Rusiei faţă de România este, că Rogozin este doar vicepremier, pe când Băsescu este Preşedinte. Altminteri doi beţivi…

  23. @Enkidu – sa te fereasca Dumnezeu sa fii in tabara care va trioumfa asupra Rusiei, fiindca aceea va fi tabara Satanei NATO.

  24. Ce valori sustin si apara dusmanii Rusiei ? Femeia cu barba ?

  25. Titus L: “Romania, prin blocarea spatiului aerian pentru Rogozin nu a facut decat sa respecte angajamentul pe care si l-a luat atunci cand a semnat pentru aderare la NATO si la Uniunea Europeana. ”

    Bun, sa inteleg ca nu mai suntem stat suveran, suntemn niste catelusi care fac exact ce doreste UE si NATO, INDIFERENT DE INTERESUL NOSTRU NATIONAL.

    In aceste conditii, nu pot decat sa il admir pe Orban si Ungaria, care isi urmareste propriile interese nationale si au demnitate. Ceea ce noua ne lipseste vad !!!

    Reamintesc faptul ca avem provincii romanesti ocupate nu de Rusia, ci de Ucraina….. Un mic detaliu care vad ca scapa din vedere celor foarte anti-rusi… Eu nu sunt pro-rus, sunt constient de pericolul rusesc, tocmai de aceea ar trebui sa avem relatii civilizate cu ei si sa nu ii provocam.

  26. Se pune intrebarea: Romania, ca stat membru NATO si al UE, daca a primit ordin sa aplice restrictiile impuse Rusiei si personalitatilor ruse aflate pe ”lista neagra”, a respectat ad-litteram acest ordin, a anuntat oficial autoritatile de la Moscova, imediat de la aplicarea unor asemenea restrictii? Sau a actionat la un ordin verbal de la Washington ori din exces de zel, pentru a-si arata fidelitatea fata de SUA? Caci nu se explica altfel supararea lui Rogozin la adresa romanilor…
    Noi, ca romani, ne simtim jigniti, amenintati chiar, de vorbele lui Rogozin?
    Atunci de ce pe Facebook si Twitter nu ai loc de texte injurioase la adresa Rusiei si a liderilor sai, scrise toate de romani”patrioti”? Pentru ca spatiul alocat acestor retele de socializare este public si suporta orice!
    Asadar, pe Twitter si-a descarcat naduful cetateanul Dimitri Rogozin, nu vicepremierul Dimitri Rogozin! Declaratiile oficiale ale demnitarilor nu se fac pe Facebook sau Twitter, ci pe canalele oficiale. In concluzie, nici vorba ca Rusia sa ameninte Romania! Din pacate, atitudinea celor care trebuie sa reprezinte Romania in lume, sa stabileasca relatii de colaborare si parteneriat unde interesele tarii o cer, aduce mari deservicii acestei tari si acestui popor. In locul colaborarii si parteneriatului care ne-ar aduce prosperitatea, avem subordonare neconditionata, la nivel de sclavie fata de SUA si UE, si relatii ostile, care pot usor degenera in conflict fata de Federatia Rusa. Avem de asemenea o polarizare sociala accentuata, unde un numar mic de potentati domina cu aroganta si dispret o majoritate pauperizata excesiv, lipsita de cele mai elementare drepturi.

  27. Obrenovici:

    Adica am fi stat suveran doar daca ne-am incalca tratatele semnate si asumate? Ciudata conceptie!

    Si ca Ucraina detine teritorii romanesti este adevarat, dar n-a facut nimic pentru a ni le lua! Doar s-a trezit ca le are, cine le-o fi dat si cu incuviintarea cui? In schimb, teritoriile romanesti nu face ele nimic pentru a se uni.

    Dar stiti ce? Nu-i asta important. E chiar pagubos, pentru ca de mii de ani se omoara crestinii intre ei fix pentru asta: “teritoriile noastre”. Eu nu admir demnitatea nimanui pentru ca e vecina cu mandria. Daca veni totusi vorba de unguri, hai sa facem si noi mai intai ca ei, sa ne vedem pe noi ca fiind un singur popor, o singura natiune si pe urma mai vedem in cate tari. Nu tarile separate ne tin separati.

  28. ‘Lasand la o parte caracterul ofensator al acestei interdictii, Statul Roman si-a asigurat dreptul la represalii diplomatice din partea Rusiei”…

    Sper sa nu va dezamagesc , dar Moscova declansat mai de ceva vreme ofensiva impotriva Romaniei.

    Uitati, din istoria relativ recenta:
    La Chisinau serviciile ruse au dat pe piata o caseta erotica cu un diplomat facut profiterol, iar mai apoi, aceiasi prieteni pe care ii admirati si sustineti, au pus in scena (contrar uzantelor) spectacolul online “casuta postala” (in care un diplomat roman este arestat de FSB pentru spionaj). Tot ceea ce spun a fost vazut la TV in Romania, nu’i niciun secret….

    Merge si cu pianul pe scari, dar trebuie putintica grija..

  29. Ma oameni buni voi stiti dece i s-a interzis plecarea pe acel avion? voi stiti ce se afla in acel avion? Se aflau liste cu cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei … adica s-a facut ceva timp in urma un asa zis referendum si rezultatele “Originale” se duceau la moskova …
    Stiti ce cred eu, americanii sunt tampiti sa-i provoace asa cum ii duce mintea si rusii sunt tampiti si reactioneaza asa cum ii duce mintea.
    Din pacate sufera cei ce se afla intre aceste puteri.

  30. Romania nu are drepturi asupra Transnistriei iar republica Moldova de 25 de ani se putea uni cu Romania de 100 de ori daca voia (Crimeei i-a trebuit o luna pentru asta)…
    Autoritatile de la Chisinau care i-au perchezitionat avionul si i-au confiscat ducumente lui Rogozin au fost la fel de stupide ca si cele romanesti care i-au interzis zborul prin spatiul aerian romanesc….
    Da, sunt de acord: rusii ne detesta si ne sunt mereu ostili de multa vreme.
    Intrebare: ce a facut diplomatia romaneasca pentru a schimba aceasta situatie ?
    Alta intrebare: Bulgaria de ce nu i-a inchis spatiul aerian, nu e si ea in NATO ?

  31. Ma sperie felul cum unii inteleg ideea ca suntem in NATO. NATO e o alianta defensiva intre state suverane. Din cate stiu Rusia nu a agresat NATO iar Ucraina nu face parte din aceasta alianta.
    Adica, daca NATO ne spune “Duceti-va si trageti-i o flegma lui Putin” noi trebuie sa facem asta, fiindca suntem in NATO ?

    Dar am sa mai dau un exemplu: Romania in 1914, fix acum 100 de ani, era in alianta Puterilor centrale, alaturi de germania si Austro-Ungaria, conform ntratatelor de aderare (sic) semnate. Prin urmare, ar fi trebuit sa intre in razboi, impotriova Rusiei. A fost un Consiliu de Coroana (un fel de CSAT de atunci) in care regele Carol I a cerut aplicarea tratatului de alianta si intrarea in razboi. Toti oamenii politici participanti, cu una sau doua exceptii (Carp parca si inca cineva) au refuzat. Si regele nu a fortat, Romania a ramas neutra. De ce ? Fiindca nu tratatul trebuie fetisizat, ci telul suprem este interesul national.
    Daca in loc de carol, Carp, si ceilalti ar fi fost basescu, Ponta, Antonescu, fireste ca ne-am fi onorat imediat tratatul. 🙂

  32. Gestul de a inchide spatiul aerian roman, pentru avionul vicepremierului Dmitri Rogozin, se inscrie perfect in “logica” actiunilor vasalilor americani care braveaza prin comportamentul lor iresponsabil si provocator. Ma gandesc de multe ori la ipoteza, daca peste noapte s-ar schimba ansamblul raporturilor de dependenta si SUA ne-ar arunca in bratele Rusiei. Atunci s-ar putea vedea o schimbare brusca de atitudine a politicienilor nostri, iar buzele se vor tuguia in alte directii. Greseala pe care o fac toti, este ca amesteca trecutul istoric cu prezentul nu tocmai roz pentru nimeni. Prin intermediul evenimentelor din Ucraina, prin declaratiile facute, prin discutiile interminabile cu mobilizarea rezervistilor, cu NATO si atitudinea sa fata de Romania sau alte state, consider ca cei aflati la conducerea acestei tari n-au avut alt scop decat sa distraga atentia populatiei de la problemele interne la cele externe. Marionetele noastre au sporit isteria considerand Rusia adevarata amenintare externa la adresa Romaniei. Adevarul este altul, mult mai dureros, pe care-l cunoastem cu totii.

  33. Si inca un exemplu mai dau: sa ne amintim cum in 1968, in Tratatul de la Varsovia fiind, Ceausescu a refuzat participarea la invadarea Cehoslovaciei. De unde rezulta ca Ceausescu avea mai multa demnitate si era mai patriot decat astia de acum. Ce trista involutie !

  34. @Obrenovici
    Unde vezi tu involutia? In caz ca ai uitat, Ceausescu i-a sfidat pe rusi, exact cu i-am sfidat si noi pentru obraznicia de care au dat dovada in Tiraspol si in Ucraina.
    2. Rusul stie numai de forta si se pare ca au uitat ca si-au luat-o destul tare de la noi dupa ce am trecut Prutul.
    3. Principlala noastra problema nu sunt rusii, ci cozile lor de topor si propagandistii lor din tara noastra, exact cum a fost si este cazul si in Ucraina.
    4. Cand rusii o sa ne invadeze, impreuna cu bulgarii si ungurii o sa vada o ploaie de foc venita dinspre Deveselu, Mihail Kogalniceanu si Camp Bondsteel din Kosovo!

  35. Asa zisii aliati vin si pleaca, vecinii raman. Si da, Ucraina e un stat artificial ce inglobeaza teritorii romanesti milenare si nu pot decat sa ma bucur daca va fi desfiintat de Rusia. Macar pentru atata lucru si nu trebuia sa ne dam cocosi fata de Rusia prin aderarea la sanctiunile luate de americani si altii. Observ cum din nou, politicienii de nimic ai Romaniei fac greselile politicienilor de nimic din anii 30. Si atunci, si acum am fost si suntem condusi de tradatori sau de imbecili.

  36. Apropo de involutie, Rusia se afla intr-o plina “evolutie” a consumului de droguri!

    9.03.2010
    Rusia are 1,5 milioane de dependenti de heroina
    Rusia a fost cel mai mare consumator de heroina din Afganistan, in 2008, reprezentand 21% din productia Afganistanului.
    http://www.ziare.com/international/stiri-externe/rusia-are-1-5-milioane-de-dependenti-de-heroina-1001111

    18.10.2011
    “Crocodil”, ucigasul drog care vine din Rusia
    “Croco” este ieftin, usor de cumparat si, totodata, letal. Acest drog isi devoreaza consumatorul pe dinauntru, pielea victimelor devenind de culoare gri-verde cu rani extrem de urate. In Rusia, dependenti de acest drog sunt cu sutele de mii, iar in Germania a sunat deja alarma.
    http://www.ziare.com/stiri/droguri/crocodil-ucigasul-drog-care-vine-din-rusia-1127662

    16.11.2013
    Elevii și studenții din Rusia vor fi testați la consumul de droguri
    Elevul sau studentul nu va fi pus la evidență narcologică, dacă acesta va fi la prima abatere.
    Autorii documentului recunosc, însă, că această măsură nu este suficientă în lupta împotriva narcomaniei.
    Pe data de 5 decembrie 2013 în Federația Rusă intră în vigoare legea prin care în școlile ruse este introdusă testarea pentru consumul de droguri și substanțe psihotrope.
    http://diez.md/2013/11/16/elevii-si-studentii-din-rusia-vor-fi-testati-la-consumul-de-droguri/

    Cine va lupta in caz de razboi avand in vedere numarul urias de alcoolici si narcomani in randul tinerilor din Rusia?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare