SAMARINEANCA si SETEA LUI HRISTOS. Predici (audio, video) si meditatii la Duminica femeii samarinence: INTALNIREA OMULUI CU DUMNEZEU
“Dumnezeu este însăşi viaţa noastră şi dacă nu este încă, trebuie să devină!”
Pr. Valentin Mordasov
“Evanghelia ne povesteste despre intalnirea samarinencei cu Hristos la fantana. Evreii se dusmaneau cu samarinenii, dar Iisus Hristos a inceput El Insusi discutia cu femeia, uimind-o. Si mai mult a uimit-o cand i-a spus ca i-ar putea da o apa deosebita, care se da doar celor credinciosi. Apoi a surprins-o si cu discutia despre sotul ei. Atunci ea a inceput sa-I puna intrebari, indeosebi referitoare la subiectul disputei in credinta dintre evrei si samarineni: inchinarea in Duhul Adevarului. Ea L-a crezut pe Hristos. A fugit in oras, le-a spus oamenilor ce i s-a intamplat, ca si altii sa creada.
Domnul i-a vizitat si multi au crezut. De ce ea, o femeie pacatoasa, s-a invrednicit de intalnirea cu Mantuitorul? Ea avea trei calitati inalte:
Intai de toate, avea condescendenta fata de oamenii de alt neam si de alte confesiuni. Noi trebuie sa invatam de la ea o lectie de bunavointa. Roaga-te pentru oricine. Sfantul Nicolae a vindecat si pe mahomedani, si pe saracini. Nu lega o mare prietenie cu ei, fereste-te de dispute pe tema credintei si de rugaciunea comuna, dar acorda-le ajutor la nevoie.
In al doilea rand, aceasta femeie avea dorinta de cunoastere, dragoste de cugetarea duhovniceasca. Multi astazi nu se gandesc la credinta, dar samarineanca tindea sa-L cunoasca pe Dumnezeul Adevarului.
Si, cel mai important, avea dragoste fata de aproapele. Poti cunoaste Adevarul si sa-l tii ascuns in tine, ea insa s-a grabit sa-i aduca pe multi la Hristos.
Iata de ce s-a invrednicit ea de discutia cu Mantuitorul. Darul cuvantului trebuie folosit pentru a vesti celor necredinciosi despre Dumnezeu; altfel vom raspunde pentru ei in vesnicie. Fa aceasta cu intelepciune, vorbeste cu cei care au judecata. Daca oamenii nu asculta si manifesta indiferenta, nu arunca inaintea lor pietrele pretioase ale cuvantului de propovaduire. Multi pier prin cuvant, nu prin fapta. Sfantul Antonie ii impartea pe ucenicii sai in ascultatori din curiozitate (egiptenii) – pe dansii „hraneste-i” si elibereaza-i – si in ascultatori de dragul aspiratiei spre Dumnezeu (ierusalimitenii). Cuviosul Pimen spunea:
“Cine tace pentru Dumnezeu bine face, si cine vorbeste pentru Dumnezeu bine face.“
Prorocul Isaia spunea: Preotii care nu vestesc voia lui Dumnezeu sunt asemenea cainilor care nu latra.
Nu ascunde adevarul. Cuvantul lui Dumnezeu este argint, ofera-l celorlalti dupa nivelul si starea fiecaruia. Medicul recunoaste boala dupa limba. Boala duhovniceasca o recunoastem de asemenea dupa limba: cel nechibzuit este asemenea unei tobe care bate, in timp ce sfantul cugeta la lucrurile sfinte. Cel intelept stie cand sa taca si cand sa vorbeasca. Sa tindem spre aceasta intelepciune.
(Din: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia, 2011)
***
Predici audio ale pr. Ciprian Negreanu (Biserica Studentilor, Cluj-Napoca) – 2010-2012:
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
*
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
***
Arhim. Dumitru Cobzaru (exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Clujului):
– Predici video la Duminica Samarinencei – Manastirea Floresti si Catedrala din Cluj-Napoca (2012) –
“Textul evanghelic care s‑a citit mai înainte a fost foarte lung, dar prin ce exprimă cred eu că este foarte scurt, pentru că ne vorbeşte despre o întâlnire dintre Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, şi om, în cazul nostru, femeia samarineancă. Această întâlnire dintre om şi Dumnezeu sau dintre Dumnezeu şi om, a fost consemnată şi aparţine istoriei, însă trebuie să devină și a noastră. Să ne regăsim în ea și, dacă se poate, s‑o înveşnicim, rămânând pentru totdeauna alături, în preajma şi în faţa lui Dumnezeu.
Dacă ar fi doar să ne imaginăm, atât cât poate mintea noastră să cuprindă, această întâlnire dintre Iisus Hristos şi femeia samarineancă, am fi oarecum invidioşi pentru că noi n‑am avut această şansă. Dar această şansă o are fiecare om, deoarece Dumnezeu Îşi doreşte cu tot dinadinsul să‑l întâlnească pe om în intimitate şi nu numai, ci şi aşa, cum ne întâlnim noi cu El în fiecare duminică şi sărbătoare sau la fiecare slujbă, în special la Sfânta Liturghie. Dacă S‑a întâlnit Iisus Hristos cu femeia samarineancă, în fapt, S‑a întâlnit cu întreaga umanitate, pentru că răspunsurile ce le primim din evanghelia de astăzi sunt valabile pentru întreaga omenire de până atunci şi până la sfârşitul veacurilor.
Două lucruri esenţiale ni se relatează în această evanghelie şi ni le lămureşte Mântuitorul Iisus Hristos, şi anume: că omul nu se hrăneşte numai cu pâine ci „şi cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu” şi că nu este suficient să bem apă ca să trăim, ci trebuie neapărat să fim conştienţi de altă dimensiune a vieţii noastre, nu numai a celei pământeşti ci şi a celei veşnice. Şi al doilea lucru pe care ni‑l lămureşte Domnul Hristos este închinarea pe care I‑o datorăm lui Dumnezeu şi care trebuie să fie în duh şi‑n adevăr. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să avem o credință abstractă, foarte generală, ci trebuie să credem în mod concret, adevărat sau în adevăr şi, mai mult decât atât, în Duhul Adevărului.
Ne apropiem cu paşi repezi de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt şi rugăciunea pe care o adresăm Duhului Sfânt, a treia Persoană a Sfintei Treimi, este rugăciunea „Împărate ceresc…”. Felul în care ne adresăm Persoanei a treia a Sfintei Treimi sau una dintre numirile Duhului Sfânt este şi Duhul Adevărului! Deci, credinţa noastră trebuie neapărat să fie întemeiată pe propovăduirea Mântuitorului Iisus Hristos, care spune despre El Însuşi: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”. Adevărul, trebuie să fie înţeles în Duhul lui Dumnezeu, în sau prin puterea Duhului Sfânt. Or, puterea Duhului Sfânt o depozitează Biserica, această instituţie divino‑umană care împărtăşeşte necontenit, până la sfârşitul veacurilor, darurile și lucrarea Duhului Sfânt. Iar închinarea noastră trebuie să fie făcută, ne spune Sfânta Scriptură de astăzi, în duh şi în adevăr, adică să ne închinăm Sfintei Treimi: Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt.
Credinţa noastră trebuie să fie dreaptă, corectă, adevărată și deplină!
Dilema care se pune în evanghelia de astăzi – unde să ne închinăm lui Dumnezeu, în Ierusalim sau pe Garizim? – o lămureşte Mântuitorul Hristos, fără să excludă că mântuirea vine prin evrei, El Însuşi născându‑Se ca om din acest popor, şi anume că, închinarea se poate face, se va face şi trebuie făcută pretutindeni; trebuie să fie însuşită de toate popoarele, nu numai de poporul ales sau de cele care au fost în imediata lor vecinătate sau în amestecare ca samarinenii, şi că propovăduirea credinţei celei adevărate trebuie să ajungă până la marginile pământului, iar credinţa trebuie să aibă un caracter universal valabil pentru întreaga umanitate, pentru toate popoarele din această lume. Credinţa în Sfânta Treime, închinarea la Dumnezeu‑Tatăl în Duh şi în Adevăr!
Şi revin la celălalt lucru esențial relatat de evanghelie. La insistenţa sau la dimensiunea care trebuie să ne preocupe, fără să ne limităm la existenţa biologică şi umană. Să conştientizăm ceea ce ne învaţă Mântuitorul nostru astăzi: niciodată n‑o să ajungem să ne săturăm cu adevărat, să ne astâmpărăm setea, chiar din punct de vedere biologic, fără de El. Numai El este depozitarul apei celei vii şi numai El poate să ne dea această apă! Dacă această apă ajunge să fie primită de fiecare, ne spune Sfânta Scriptură, Mântuitorul Însuşi, ea devine în fiinţa noastră izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică. Cuvântarea Mântuitorului astăzi este de esenţă, este teologică, înaltă şi profundă în acelaşi timp. Cu siguranţă, cele două zile pe care şi le‑a rezervat samarinenilor, cât a mai rămas cu ei, au fost şi ca să le explice cu de‑amănuntul: ce înseamnă viaţa dincolo de aceste limite și ce înseamnă Dumnezeu cu adevărat, încât ei au crezut nu numai pentru cuvântul femeii, ci mai ales datorită prezenţei şi cuvântului Mântuitorului că: El este Hristos, Mântuitorul lumii!
Iubiţi creştini, aceste două învăţături pe care evanghelia de astăzi ni le transmite prin femeia samarineancă de care s‑a amintit, dar şi prin glasul Bisericii, trebuie să ni le însuşim neapărat. Să nu ne limităm la viaţa biologică, la mâncare şi la băutură. Chiar Hristos, atunci când este îndemnat de apostoli să mănânce, refuză şi spune: „Eu am de mâncat o altă mâncare pe voi nu o ştiţi”, dar pe care au aflat‑o şi pe care şi noi trebuie s‑o aflăm. Iar apa, despre care ne spune Hristos astăzi, este băutura pe care şi noi trebuie s‑o găsim. Or, Iisus Hristos, prin Biserica Lui, ne cheamă la fiecare Liturghie: „Luaţi, mâncaţi, Acesta este Trupul Meu cel ce pentru voi se frânge spre iertarea păcatelor” şi „Beţi dintru Acesta toţi, Acesta este Sângele Meu cel ce pentru voi se varsă spre iertarea păcatelor”. Şi a doua, să nu mai zicem niciodată că noi credem în Dumnezeu fără să‑L cunoaştem. Dumnezeu nu este ceva abstract, Dumnezeu este ceva concret. Duh este Dumnezeu, ne spune evanghelia de astăzi. Dumnezeu este însăşi viaţa noastră şi dacă nu este încă, trebuie să devină! Amin!
Hristos a înviat!”
***
Cantari la Vecernia pentru Duminica Samarinencei:
Va invitam sa mai cititi la aceasta Duminica:
- APA CEA VIE. Predici audio la DUMINICA SAMARINENCEI: IPS Bartolomeu Anania
- CUI II MAI ESTE SETE DE DUH SFANT?
- De ce crestinii nu mai cauta Duhul Sfant? Ce inseamna inchinarea in duh si in adevar? CULTURA DUHULUI, A TAINEI VERSUS CULTURA IMAGINII, A EXTERIORULUI
- Predica Sfantului Luca al Crimeei la DUMINICA FEMEII SAMARINENCE
- Duminica femeii samarinence: omul intre “binele” firii cazute si lucrarea launtrica a Duhului (Sf. Ignatie Briancianinov si Sf. Teofan Zavoratul)
- CHEMARE LA POCAINTA IN DUMINICA FEMEII SAMARINENCE: “Va veni ziua in care pentru un pahar cu apa curata vei da o lira si nu-l vei gasi” (Mitrop. Augustin de Florina)
- IEROM. TEOFAN (Putna): E nevoie de “apa cea vie”. Sa nu dezertam de la lupta cea buna!
***
10 Commentarii la “SAMARINEANCA si SETEA LUI HRISTOS. Predici (audio, video) si meditatii la Duminica femeii samarinence: INTALNIREA OMULUI CU DUMNEZEU”