SFANTUL MARE MUCENIC MINA – “samarineanul milostiv” pana la mucenicie

10-11-2008 Sublinieri

Maine Biserica il praznuieste pe Sf. Mare Mucenic Mina (viata sa este relatata mai pe larg aici), care a trait si patimit in vremea prigoanelor impotriva crestinilor. Porunca imparateasca fiind data ca acei crestini care nu se inchina idolilor sa fie munciti si omorati, Mina isi lasa slujba ostaseasca si se duce in pustie, curatindu-se cu postul si rugaciunea. Dupa multi ani de nevointa, vazand cu duhul pregatirile hulitoare din cetate si aprinzandu-se de ravna dupa Dumnezeu, Mina se arata in mijlocul unui mare praznic idolesc pentru a marturisi credinta sa in Domnul Hristos in fata tuturor inchinatorilor la idoli si a primi cununa de mucenic.

Prin pilda vietii sale, Sf. Mare Mucenic Mina ne arata, in primul rand, ca pentru a ne putea inchina Domnului in duh si adevar trebuie sa fim dispusi sa renuntam la toate cele care ne tin impatimiti de duhul ucigas al lumii:

Domnul a împărăţit, să se mînie popoarele. Dacă împăraţii voştri se mînie asupra lui Hristos şi asupra creştinilor care mărturisesc numele Lui, ce-mi pasă mie? Eu de acea mînie nu ţin seama, fiind rob al Hristosului meu. Numai de aceasta am grijă, ca să petrec în mărturisirea Preasfîntului Său Nume pînă la moarte şi să mă îndulcesc de dragostea Lui, de care cine mă va putea despărţi? Necazul sau strîmtorarea, sau prigoana, sau foamea, sau nevoia, sau sabia? Nimic nu mă va despărţi pe mine de dragostea lui Hristos!“,

a marturisit mucenicul.

Cu inima aprinsa de dragostea lui Dumnezeu, Sf. Mina nu mai putea sa se linisteasca in pustie.

O inima milostiva arde de dragoste pentru toata zidirea, pentru oameni, pentru pasari, pentru dobitoace, pentru draci si pentru toata faptura” [Sf. Isaac Sirul].

Precum samarineanul milostiv, Sf. Mina paraseste pustia pentru a tamadui ranile sufletesti ale oamenilor care zaceau in inconstienta inchinarii la idoli, aducandu-le marturisirea credintei sale curate drept alifie pentru vindecarea orbirii duhovnicesti:

Venit-am catre cei ce nu ma cauta pe mine, aratatu-m-am celor ce nu întrebau de mine. (…) Iar acum auzind de praznicul vostru cel necurat, am rîvnit dupa Dumnezeul meu si am venit sa mustru orbirea voastra si sa marturisesc pe Unul, adevaratul Dumnezeu, Care a zidit cerul si pamantul cu cuvîntul Sau si tine toata lumea“.

Mai mult decat atat, atunci cand alaturi de tine oamenii sunt taiati cu fierastraul, ai datoria sa urli cat te tine cosul pieptului, dupa cum spune parintele Nicolae Steinhardt. Fratii sai intru Hristos sufereau torturi groaznice in acest timp de prigoana, iar Sf. Mina vine sa strige adevarul in fata tuturor si sa sufere alaturi de ei. Sf. Vasile cel Mare spunea intr-o scrisoare adresata unor frati crestini prigoniti ca ar vrea sa zboare pana la ei ca sa patimeasca impreuna.

Sa-mi fie mie ca pentru adevar sa patimesc si din legaturile trupesti sa ma dezleg; pentru ca aceasta de multa vreme o doresc“,

raspundea, cu alta ocazie, Sf. Vasile celui care-l ameninta cu moartea.

Chiar daca suntem hotarati sa suferim pentru Hristos, jertfa noastra nu poate fi primita decat daca am fost chemati de Dumnezeu, care ne va da harul Sau, dobandind dragostea care le rabda pe toate, fara de care nu vom rezista incercarilor abatute asupra noastra.

Intalnim uneori oameni care doresc sa sufere pt. Hristos, dar daca n-avem harul in insusi trupul nostru, n-am putea suporta suferintele muceniciei. De aceea nu trebuie sa ne angajam cu indrazneala intr-o asemenea isprava. Daca insa Domnul ne cheama la ea, atunci trebuie sa-i cerem ajutorul si El ni-l va da“,

ne invata parintele Sofronie Saharov. Simpla noastra ravna omeneasca, oricat de mare, nu ne va feri de cadere, dupa cum nici Petru – pe care nu-l putem intrece in iubirea sa pentru Hristos [Sf. Vasile cel Mare] -, nu a marturisit ca este ucenic al Sau, atunci cand a fost incercat.

Mucenicii ne invata jertfa ca modalitate autentica de a fi milostivi pana la capat. Sa ne jertfim si noi aproapelui si sa nu ne multumim cu redistribuirea prisosului nostru. Ei ne mai invata sa nu facem compromisuri. Nici macar sa ne prefacem ca jertfim idolilor! Daca reusim suntem cu un picior pe pragul usii celei stramte, poate chiar un pas mai incolo…

ghighiu_sfantul_mina.jpg

Cititi si:


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Samarineanul Milostiv, Sfantul Mare Mucenic Mina, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “SFANTUL MARE MUCENIC MINA – “samarineanul milostiv” pana la mucenicie

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Teodor Marturisitorul: “Porunca Domnului este a nu tacea in vremea primejduirii credintei”
 2. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Teodor Studitul - intarire si sprijin pe calea marturisirii si a patimirii pentru Hristos
 3. tare mult am fost ajutata de Sf Mina!

 4. Multumiri si lauda aduc Sfantului Mare Mucenic Mina!!!
  La sfatul unui prieten am spus aproape zilnic rugaciunea Sf.

 5. Multumiri si lauda aducem Sfantului Mare Mucenic Mina!!!
  De un an de zile eu si familia mea trecem prin mari greutati financiare.
  La sfatul unui prieten am spus aproape zilnic rugaciunea Sf.Mare Mucenic Mina. Martea am citit acatistul Sf. Mare Mucenic Mina.
  Situatia noastra financiara a inceput sa se imbunatateasca in aceasta perioada, am inchis ce-i drept o afacere, dar acest lucru s-a dovedit dupa ceva timp c-a fost o hotarare buna.
  Semnul ca suntem sub protectia Marelui Sfant l-am primit chiar ieri, 11.11.2009, ziua inchinata Sf. Mare Mucenic Mina, cand o prietena ne-a sunat si ne-a spus ca a auzit ca am mai avea nevoie de ceva bani pentru a cumpara mai multa marfa, pentru ca transportul sa fie mai rentabil. Nu stia sa ne spuna exact de la cine a auzit… Ne-a spus ca poate sa ne ajute cu 5.000 euro.
  5.000 EURO!!!… 5.000 EURO!!! Nu stiam ce sa spun…Am ramas fara grai..
  Fara sa-i cerem!!! …{N-am fi indraznit sa cerem atatia bani!!!}
  Am stiut in acel moment ca aceea era o MINUNE. Era un semn de la Sf. Mare Mucenic Mina pentru noi.
  Multumiri aducem Sfantului Mare Mucenic Mina!!!
  SFINTE MARE MUCENIC MINA MULTPATIMITORULE, ROAGA-TE PENTRU NOI MANTUITORULUI NOSTRU ISUS HRISTOS!!!!

  Oameni buni, rugati-va Sfantului Mare Mucenic Mina! Este un mijlocitor foarte bun pe langa Mantuitorul nostru Isus Hristos!

  Nu am cuvinte sa spun cata bucurie a cuprins inima mea. Stiu acum (nu doar cred) ca suntem cu totii ocrotiti si IUBITI.
  Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti!

 6. Am uitat sa mai spun ceva…
  Daca pe prima n-o considerati O MINUNE, ce ziceti de asta: Camionului cu care am transportat marfa i s-a stricat pompa de motorina. Ne-ar fi costat in jur de 800-900 euro doar pompa, fara manopera,…
  Ne-au sunat cei de la Iveco si ne-au spus ca pompa avea un defect de fabricatie, deci ne-o inlocuiesc ei fara sa platim NIMIC!!!
  OAU!!! Ne-au dat inapoi chiar si banii ce i-am dat pentru platforma care a dus masina la ei…
  MINUNE!!! Aceasta-i o MINUNE!!!
  Simt ca suntem ocrotiti si iubiti!!
  Multumesc Sfinte Mare Mucenic Mina!!!Roaga-te pentru noi Mantuitorului nostru Isus Hristos!
  Doamne, binecuvanteaza-ne pe noi toti!

 7. Si pe mine m-a ajutat mult Sfantul Mare Mucenic Mina. Pierdusem ceva important si dupa mult timp de cautare renuntasem. I-am spus familiei de intamplare iar tata sau sora mea m-a sfatuit sa ma rog la Sfantul Mina si imediat, daca-mi aduc aminte bine, ziua urmatoare gasisem lucrul pierdut. Minunat!
  Sfinte Mare Mucenic Mina, roaga-te Domnului nostru Iisus Hristos sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca.

 8. Doamne ajuta,

  Frati Admin si dumneavoastra tuturor, sanatate, bucurie, pace si bunasporire. Sfantul Mina m-a ajutat si m-a mangaiat si pe mine. cu adevarat sfantul descopera lucrurile ascunse. intelepciunea populara ne spune ca ; “pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”, “fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur” si “fereste-te de omul sarac ca este plin de invidie si rautate”. nimic nu este mai dureros decat sa primesti lovituri de la prieteni vechi,asa zisi prieteni. si te intrebi, 35 de ani am fost orb, surd ? cat bine le-am facut, cat i-am ajutat familia in momente disperate, l-am considerat prietenul meu bun …. si de fapt el si sotia lui au avut doar invidie si rautate si un mare talent de a manipula si disimula. este dureros sa constati ca de fapt doar tu l-ai considerat prieten si el doar s-a folosit de tine ros fiind de invidie si ura. II multumesc Sfantului Mina pentru tot ajutorul pe care mi l-a dat. numai Dumnezeu stie prin ce am trecut si cat am suferit. cantariti bine oamenii si aveti grija cu cine va insostiti, cui faceti bine sidaca merita increderea si dragostea fratiilor voastre. traim vremuri grele. Rugaciunile Sfantului Mina sa ne ocroteasca pe toti si sa ne feresca de oamenii rai si nesinceri. Amin !

 9. La sfatul Parintelui Iustin Parvu si cu binecuvantarea parintelui duhovnicesc am citit un timp indelungat Acatistul Sf.Mare Mucenic Mina, pentru a primi ajutor in cateva procese pe care le-a ingaduit Dumnezeu sa vina asupra mea.
  Intr-o seara,am citit pana in momentul cand am ajuns la minunea sfantului cu omul refacut din bucati si inviat. Pentru ca rabdarea mea se terminase, am pus carticica pe masa si i-am spus Sfantului Mina: daca ai putut sa inviezi un mort din bucati, inseamna ca nu iti este greu sa mergi sa ii spui judecatorului ca am nevoie urgenta sa imi faca dreptate!
  In aceasta stare de razvratire am terminat cu rugaciunea si am mers la culcare.
  A doua zi, m-a sunat avocatul sa imi spuna ca totul s-a terminat, spre mirarea lui, cu castigul meu de cauza, in care dumnealui nu a crezut nici o clipa.
  Sfantul Mina nu a tinut seama de obraznicia mea (dar nu recomand sa imi urmeze cineva exemplul).
  De atunci, in casa mea arde necontenit o candela in fata icoanei Sfantului Mina.

 10. Pingback: Suflete... schimbate la fata (1): Alexandru Tudor. MARTURISIREA DE CREDINTA SI MINUNILE DIN VIATA UNUI ARBITRU ROMAN DE FOTBAL
 11. Pingback: PARACLISUL SFANTULUI MINA, marele mucenic si facator de minuni
 12. Sfantul Mina este un sfant prezent si grabnic ajutator pentru cei care ii cer ajutorul. L-am descoperit in copilarie, apoi l-am uitat, l-am redescoperit cu ochii tineretii si marturisesc tutror ajutorul si dragostea sa. Rugati-va Sfantului Mina si o sa va vina in intampinare!

 13. In Ierusalim cand am fost, am vazut cum Sfantul Mina l-a facut pe un tanar ce furase 3000 de $ sa aduca acesti bani inapoi pagubasului.
  Mie mi-a dat 7 mil. inapoi pentru 1 mil. imprumutat cuiva care nu mai voia sa mi-l dea inapoi, pedepsindu-l pe acesta aspru.
  In urma cu doua saptamani Sfantul Mina mi-a dat prin minune diplomele de facultate si actele de studii pe care le-am pierdut in urma cu doi ani imediat ce am fagaduit ca voi ajuta cu bani construirea bisericii lui din orasul meu.
  Cumnatul meu mi-a povestit ca unui prieten Sfantul Mina i-a adus masina cu niste instrumente f. valoroase dupa 30 de zile in care a citit acatistul lui. Sfantul i-a facut pe hoti sa se certe la impartirea prazii si sa se parasca unul pe celalalt politiei.

 14. Pe Sfantul Mare Mucenic Mina l am descoperit intampalator,ani in urma,venind in Romania.Voiam sa vizitez o biserica sau o manastire si am gasit o, aproape de Suceava,inaltandu se pe un deal(cred ca el m a adus la acea manastire).
  De a lungul anilor m a ajutat in foarte multe probleme,incepand cu lucruri pierdute,examene sau rezolvari a unor probleme.La fiecare rezolvare incerc sa fac cate o donatie sau il rog sa ma ajute promitandu i ca voi dona sau ajuta cu ceva.Il intreb intotdeauna cum sa procedez in anumite situatii si gasesc intotdeauna o solutie.

  Manastirea Sfantul Mina
  judetul Suceava,satul Rosiori,Comuna Forasti,pe drumul E85 intre Roman si Falticeni
  Staret Arhimandrit Varnava Raicu Ene
  Tel.0722231124
  http://www.msmina.ro
  Multumesc Sfinte Mare Mcenice Mina!

 15. Anul trecut, la inceputul lunii noiembrie, logodnicul nepoatei mele,ALEXANDRU, s-a gandit el ,in numele iubirii , sa ajunga in Australia la iubita sa, fraudulos.A incercat sa obtina viza de 3 ori ..a fost bietul de el in Grecia la ambasada,in Iugoslavia la ambasada , nimic ..nu a obtinut viza ..Asa incat , si-au dat un punct de intalnire in Singapore , ca aveau aproape doi ani de cand nu se vazusera si isi traiau fericirea doar pe internet .trist.Avea un plan : sa sara in apa , sa inoate pana la un vas de marfa care urma sa plece spre AUSTRALIA si care ajungea in 9 zile acolo .Isi pregatise hrana pt 9 zile si apa (bidoane) pe care le avea intr-un rucsac legat de corpul lui .Telefonul il bagase in multe multe pungulite, sigilat bine, probat acasa ca nu cumva sa intre apa in el,avea si un cutit intr-un buzunarel lateral la rucsac(in caz ca trebuia sa isi desfaca de pe el greutatea ).Planul era clar..cand ajungea pe acel vas,trimitea un mesaj nepoatei mele ca e in siguranta ,iar nepoata mea care avea avionul in aceeasi zi cu plecarea lui, pleca linistita si l-ar fi asteptat in Australia.Insa nu s-a intamplat asa…nepoata mea cand a vazut ca Vasul acela pleaca din port..si ca trec ore ..si nici un semnde la Alex, s-a inspaimantat foarte si s-a dus sa reclame la politia de frtontiera.L-au cautat peste tot , si la spitale ..nimic ..orele treceau iar ei nu aveau nici un semn ..se apropia ora cand sa plece si ea in Austrlia ..vai, nu stia ce sa faca.Politia a luat datele nepoatei mele,pt a putea comunica orice noutate.
  Eram toti alarmati ..trece o zi, doua ,trei,patru..nimic nimic, plangeam,ne rugam ,speram sa fie viu dar ..nimic nu arata asta .Am vorbit cu un parinte aici la bacau, s ase roage, a vorbit si mama baiatului cu un alt parinte , la fel sa se roage ..apoi ,am propus : haideti sa ne rugam toate odata , impreuna . eu nepoata, mama lui Alex ..si am spus, pt ca e srbatoarea SF MARE MUCENIC MINA ..si stiam ca a inviat un om taiat bucati ..ne-am pus in genunchi , fiecare la casa sa , si am inceput sa facem Acatistul Sfantului MARE MUCENIC MINA .Cand am ajuns la acel punct unde se vorbeste ca l-a inviat pe cel taiat bucati, am simtit cum Sfantul il ridica de pe fundul apei pe Alex ..si il aduce la mal..am inceput sa plang si am spus, Sfinte , asa cum l-ai inviat pe acela , ce nu era doar mort ci taiat in bucati ..asa adu-l printre noi pe Alex .Doamne , ce minune …Plangeam, ma rugam , faceam metanii mari ..si credeam ..CREDEAM din tot sufletul meu ..Alex e un baiat cu multe virtuti..NU ..imi era greu sa accept ca nu mai e printre noi NU !!! ..
  Am pus capul pe perna , dupa rugaciune si am spus : Doamne , daca Alex traieste , eu ma las de fumat( aveam aceasta patima) ..si nici bine nu am spus cuvintele astea ..ca suna mama lui Alex , tipa in telefon ..ca ALEX traieste ..ca l-au gasit niste pescari pe malul apei si ca e la spital ..il gasise in stare de inconstienta ..nu stia nici cine este .
  CE MINUNE A FACUT SF MARE MUCENIC MINA ..L-A INVIAT PE ALEX..Doamne , iti multumesc in fiecare zi , pentru tot ce imi dai ..Doamne miluieste-ne pe noi .
  Sfinte Mare Mucenice Mina , roaga-te pentru noi pacatosii .Amin

 16. buna am inceput si eu acatistul am ajuns la jumatate si ma rog ca sa l pot sa l termin.cine poate sa mi spuna care este cea mai buna biserica a sf mina? multumesc

 17. @ michaela:

  Nu exista “cea buna biserica” a unui sfant. Mergeti in oricare biserica ortodoxa.

  Va recomandam, daca aveti ragaz, sa cititi:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/22/de-ce-cauta-omul-semne-minuni-si-vindecari-paranormale/
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/09/19/care-rugaciuni-sunt-facatoare-de-minuni-i/

 18. Pingback: PREDICI (si video, audio) la SFANTUL MARE MUCENIC MINA, aparatorul ravnitor al celor nedreptatiti si ocrotitorul grabnic al celor pagubiti -
 19. sunt intr o situatie de viata destul de urata,viata cam trece pe langa mine,numai Dumnezeu ma poate izbavi de nenorocirea de pe capul meu .aseara deznadajduita am luat acatistul sfantului Mina si am inceput sa plang si sa i povestesc despre situatia mea in care ma chinui ,diverse situatii din trecut ,cum sa ma percep pe mine insami ca om,cat valorez eu,cine sunt cu adevarat,situatii prezente ganduri care nu mi dau pace ,si ma rugam sa ma ajute cum stie el mai bine,sa ma indrume,sa mi deschida ochii ,cum sa procedez in fel de fel de situatii ,cum sa percep viata ,chiar din timpul rugaciunii am simtit ca sunt alt om,ma simteam foarte bine cu mine,apoi i am citit rugaciunea sa ma ajute in profesia mea ,l am rugat multe si sa stiti ca m a ajutat aseara
  Roxana

 20. @Roxana:

  Mi s-a parut foarte interesanta relatarea ta.

  Este vorba, in fond, de lectia aceasta pe care permanent viata incearca sa ne invete: a lucra in mod efectiv cu Dumnezeu, a transforma credinta contemplativa in credinta vie si lucratoare, a-L lasa pe Dumnezeu sa ne vindece si innoiasca vietile si sufletele, pe El, `Doctorul sufletelor si al trupurilor`. Da, `un alt om`, bine zis. Asta este si scopul. Eu am observat cum Dumnezeu restaureaza omul din temelii. Din pacate, rareori izbutim sa ne incredintam Lui cu toata increderea, asa cum te lasi total pe mana unui doctor dibaci care te asigura ca totul va fi bine. Chiar MULT mai bine decat simpla revenire la situatia anterioara.

  Doamne ajuta! Recunosc lucrurile despre care vorbesti. Din experienta proprie ti-o spun: va veni o vreme in care vei intelege ca trecerea prin acest tunel a fost de fapt o binecuvantare. Numai cel care a cunoscut tenebrele propriului sine, le-a explorat si si-a inteles neputinta, numai aceluia ii este cu adevarat dat sa renasca.

 21. Doamne ajuta! Nu-i nevoie sa publicati comentariul, vroiam doar sa va spun ca M-re Sf. Mina pomenita de Gaby (#14) este stilista. Eu am ajuns acolo doar pt ca am vazut indicatorul si am hotarat sa fac un ocol, ca sa descopar ca aveau “icoana” “sf.” Glicherie si ca icoana zilei era cu ~2 saptamani in urma. Acum evident ca pe site-ul lor nu scrie nimic in privinta asta si pe mine nu ma cunoasteti ca sa ma credeti pe cuvant… dar m-am gandit sa va scriu oricum, poate reusiti sa aflati mai multe si sa va convingeti.

 22. Pe mine m-a ajutat Sf. Mina azi. M-am dus sa scot bani de la bancomat si plecind, am uitat portofelul acolo. Banii scosi (salariul) ii pusesem in geanta, dar in portofel mai aveam ceva bani pentru piata si cardul. Am intrat intr-un magazin si, cind am dat sa platesc, am vazut ca nu mai am portofelul. M-am intors in fuga la bancomat, rugindu-ma tot drumul la Sfint sa ma ajute sa-mi regasesc portofelul. A fost o minune! Era acolo, asa cum il lasasem, vraiste, iar la citiva pasi, niste tineri stateau de vorba. Am promis pe drum ca o sa-i citesc Acatistul ca multumire pentru cit de grabnic ajutator a fost.

 23. @ Daciana:

  Chiar e o minune…

 24. Pingback: RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE NEDREPTATI si ACATIST CATRE SFANTUL MINA rostite de Parintele Episcop MACARIE DRAGOI (video, audio) | Cuvântul Ortodox
 25. Pingback: PARINTELE DAN BADULESCU – cuvant fulminant la SFANTUL MINA: “Noi suntem intr-o perioada asemanatoare cu cea a instaurarii comunismului: DICTATURA SE MANIFESTA INTAI DISCRET. Atunci au venit tancurile sovietice, acum vine un virus”. BINEL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate