Sf. Mare Mucenic Gheorghe – prilej de intrebari esentiale: CE NI SE CERE NOUA AZI?

22-04-2009 Sublinieri

ioan-si-camelia-popa.JPG

  • Parintele Sofronie scria in “Viata si invatatura Staretului Siluan”:

“Cuvantul sau (al Sf. Siluan) era simplu, pasnic, bland si plin de bunatate, dar pentru a-l urma voia sa fii la fel de necrutator fata de tine insuti cum era el insusi. Trebuia sa ai hotararea pe care Domnul o cere celor ce vor sa-L urmeze pana la a-si uri propria lor viata (Luca 14, 26)”.

psofronie20.jpg

  • Parintele Serafim Rose, citat de Ierom. Damaschin:

“In jurnalul sau, parintele Serafim scria: Noi, cei ce ne zicem crestini, nu trebuie sa asteptam nimic altceva decat sa fim rastigniti. Caci a fi crestin inseamna a te rastigni, in aceste vremuri si in oricare alte vremuri, de cand Hristos a venit intaia data. Viata Sa este model – si avertisment – pentru noi toti.

Trebuie sa fim rastigniti individual, mistic, caci rastignirea deplina este singura cale catre inviere. Daca vom invia cu Hristos, trebuie mai intai sa ne smerim impreuna cu El – chiar pana la umilinta cea din urma, cea de a fi inghititi si scuipati afara de lumea cea neintelegatoare.

Si trebuie sa fim rastigniti la vedere, in ochii lumii, caci Imparatia lui Hristos nu este din aceasta lume, si lumea nu o poate primi, nici macar un singur reprezentant al ei, nici pentru o singura clipa. Lumea il poate accepta doar pe Antihrist, acum sau in orice alta vreme.

Nu-i de mirare, atunci, ca este dificil sa fii crestin – nu este dificil, este imposibil. Nimeni nu poate accepta cu buna-stiinta un mod de viata care, cu cat este trait mai autentic, cu atat mai mult duce spre auto-distrugere.

Si din aceasta cauza ne razvratim mereu, incercam sa ne usuram viata, incercam sa fim crestini pe jumatate, incercam sa dobandim ce-i mai bun din ambele lumi. Trebuie pana la urma sa alegem – fericirea noastra zace intr-una din cele doua lumi, nu in ambele.

Dumnezeu ne da tarie sa urmam calea rastignirii; nu exista alta cale de a fi crestin“.

sfantul-gheorghe-icoana-rusia.jpg

***

  • detaliu-sf-gheorghe-ochi.jpg Plecand de la raspunsurile formulate anterior prin Cuviosii mari Parinti din ultima generatie de “filocalici”, Sofronie si Seraphim, am vrea sa spunem ca principalul lucru de care cred ca avem nevoie este o hotarare tare, as zice de o hotarare disperata (intelegand prin asta “nadejdea deznadajduita” de care scrie tot parintele Sofronie undeva), provenita dintr-o buna “frica a lui Dumnezeu“, dintr-o constientizare a mortii noastre sufletesti si dintr-o scarba de sine, de a lua o data “taurul de coarne” si a ne incredinta cu totul voii lui Dumnezeu, de a ne uri pe noi insine. Trebuie sa ajungem “la limita”, sa avem curajul sa ne confruntam cu iadul care suntem, sa ne privim in fata si… ajunsi in fata haului, sa strigam, sa plangem, sa batem cu toate fortele la poarta aparent ferecata a lui Dumnezeu! Si nu doar o data, nu doar o zi, ci sa reinnoim cat de des, zilnic daca putem, aceasta hotarare si aceasta plangere, aceasta bataie la poarta Cerului!
  • detaliu-sf-gheorghe-ochi.jpgDe asemenea cred ca este vital sa avem curajul sa privim in fata realitatea tragica a momentului istoric in care traim ca umanitate si ca Biserica. Sa nu ne fie frica sa gandim, sa vedem realitatea fara cosmetizari iluzorii, fara sa ne amagim cu sugestii pozitive imaginare. Sa nu ne fie frica sa spunem lucrurile pe numedar sa o facem cu durere, nu cu dispret, nu spre osandire! – si sa spunem minciunii ca e minciuna si sa nu ne prefacem ca o credem, pacatul sa-l numim pacat si sa nu-l relativizam, ratacirii sa-i zicem ratacire, chiar daca e sa parem in ochii “lumii” a fi “intoleranti”; si toate acestea indiferent unde le vedem, la vladica sau la opinca! Sa nu ne fie rusine sa ramanem cu Hristos, cu Adevarul si cu Iubirea evanghelica (nu cu cea “umanista”), sa nu ascultam mai mult de oameni decat de Cuvantul lui Dumnezeu! Sa invatam si lectia lui “Nu!”, lectia fundamentala pe care ne-o predau martirii oricarui veac, sa stim sa refuzam categoric supunerea fata de rau, sa ne impotrivim compromisurilor, sa nu cedam santajelor si chemarilor la o viata tihnita si comoda, intemeiata pe minciuna si lepadare.
  • detaliu-sf-gheorghe-ochi.jpgFara acestea nu calatorim pe  singura cale mantuitoare, pe calea cea stramta, oricat ne-am amagi ca “se poate si altfel”, ca “noi nu suntem sfinti (si nu trebuie neaparat sa fim)“, ca “traim in lume, nu suntem calugari”, ca “suntem in secolul XXI si sunt alte vremuri“… etc.; fara acestea, mereu ne vom complace intr-o viata caldicica, plina de compromisuri si de minciuna, mereu vom amana schimbarile esentiale de facut in noi, niciodata nu vom avea taria sa renuntam la obiceiurile noastre lumesti si vatamatoare, la “tovarasiile rele”, la “neputintele” noastre, la tot ce simtim in constiinta ca e neplacut lui Dumnezeu si piedica in calea harului Sau, fara acestea nu vom iesi niciodata din “caruselul” indreptatirilor de sine si al lamentatiilor fara folos…
  • detaliu-sf-gheorghe-ochi.jpgSa invatam de la Sfintul Mare Mucenic Gheorghe, dar sa invatam si din curajul nebunesc izvorat din prisos de iubire jertfelnica al unor simple femei cum erau mironositele, de la Sfanta Mucenita Alexandra imparateasa (care nu era alta decat sotia marelui ucigas de crestini Diocletian si care, convinsa de Sfantul Gheorghe, s-a lepadat de toate, alegand moartea si sfidandu-l pe sangerosul ei consort imperial!) Si sa ne rugam lor toti sa nu ne lase in lasitatile noastre de tot felul!

AMIN!

sf-gheorghe-micsorat.JPG

saint_georges2.JPG

s42.jpg

s43.jpg

s41.jpg


Categorii

Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Meditatii duhovnicesti, Parintele Serafim Rose, Parintele Sofronie Saharov, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Sf. Mare Mucenic Gheorghe – prilej de intrebari esentiale: CE NI SE CERE NOUA AZI?

  1. Da! Spunea un parinte ca suntem in oastea lui Hristos de la Botez si ca, crucea este viata noastra; dar cand crucea necazurilor, scarbelor de tot felul da peste tine nu sti cum sa fugi de greutatea ei cainandu-te ca numai tie ti se poate intampla asa ceva! Mie asa mi se intampla! Ma impotrivesc, ma vaiet, ma intristez – of!!! si-atunci realizez ce slaba credinta si lipsa de nadejde am.

  2. Cum sa ne faurim CONSTIINTA TARE, menita sa ne ajute sa intoarcem cu inima si cu viata spre Domnul?Cum sa iesim din labirintul lumii acesteia si din cel propriu, al patimilor?Cum sa ne tinem intr-o astfel de constiinta, daca, prin mila Domnului, am intrat in ea?

  3. Pai cred ca raspunsurile sunt in mare masura date in cele scrise mai sus: hotarare tare, sinceritate maxima, necrutatoare cu sine, cheamarea continua a ajutorului si milei lui Dumnezeu, ridicare grabnica din fiecare cadere prin cainta si luarea de la capat a luptei, s.a.m.d. Veti mai gasi aici texte de ajutor practic in aceasta privinta. O sa revin cu niste linkuri.

  4. Va multumesc ca va faceti timp sa raspundeti.
    In aceasta lume care merge spre dezastru si in care viata duhovniceasca abia daca mai e cu putinta iar dragostea dintre frati e inghitita de egoism, sfintii par a fi singurii care ne mai sustin cu dragostea lor, cu sfaturile lor datatoare de viata, de lumina.Domnul sa ne ajute sa incrustam in inima cuvintele lor si sa ascultam de ele!

  5. multumiri admin pentru linkuri

  6. Citesc cu bucurie randurile primite si multumesc Cerului ca v-am descoperit.Atat de departe de casa singurul lucru care imi lipsea,era biserica si cuvantul Domnului.E adevarat ,pe Dumnezeu il port in suflet si simt prezenta Lui atunci cand e bine si cand e mai putin bine, dar cantarile si slujbele bisericii noastre sunt margaritare pentru suflet.Am avut marea sansa sa cunosc parinti sfinti ca parintele Cleopa,Parintele Gherasimde la manastirea Cocos,cuvatul lor de ocara la viata noastra pacatoasa imi lipseste.Va multumesc pentru mesaje si Domnul fie cu cei carora le e frica de judecata Lui,Hristos a Inviat!Laudat fie numele Lui in Veci .Amin.

  7. Vorba unui duhovnic: Cazi, iar te ridici, si tot asa. Nu cred ca e cineva care nu se poticneste. Important e sa mergi inainte si sa stii ca intotdeauna cu noi este Dumnezeu! Doamne ajuta!

  8. ICOSUL AL 6-LEA:

    Luminat, o, Mucenice, in auzul tuturor in mljlocul luptei ai strigat: Unul este Dunmezeu-Treimea: Tatal si Fiul si Duhul Sfant; si Hristos este Dumnezeu. Pentru aceasta te binecuvantam pe tine zicind:

    Bucura-te, stralucite al Treimii propovaduitorule.
    Bucura-te, vesel trambitator al credintei.
    Bucura-te, privighetoare cu dulce glas si mult viersuitoare.
    Bucura-te, randunea cantatoare si rasunatoare.
    Bucura-te, buze in cer tunatoare a Dumnezeirii lui Hristos.
    Bucura-te, limba de miere curgatoare a iconomiei lui Hristos.
    Bucura-te, al cuvantarii de Dumnezeu, propovaduitorule.
    Bucura-te, ritor impodobit al credintei.
    Bucura-te, sirena atragatoare a Parintelui.
    Bucura-te, psaltire a Duhului bine rasunatoare.
    Bucura-te, cel prin care adevarul s-a aratat.
    Bucura-te, cel prin care minciuna s-a infruntat.
    Bucura-te, Mare Mucenice Gheorghe

    La Multi Ani tuturor ce poarta numele Sfantului Gheorghe!

  9. HRISTOS A INVIAT!
    Trebuie sa fim rastigniti individual, mistic, caci rastignirea deplina este singura cale catre inviere. Daca vom invia cu Hristos, trebuie mai intai sa ne smerim impreuna cu El – chiar pana la umilinta cea din urma, cea de a fi INGHITITI SI SCUIPATI afara de lumea cea neintelegatoare.
    IUBITII SI IERTATI!

  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Praznicul Sf.Mare Mc. Gheorghe, purtatorul de biruinta: MUCENICII, DOVADA INVIERII LUI HRISTOS
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE GHEORGHE CALCIU: Cuvant la Sfantul Mare Mucenic Gheorghe
  12. Pingback: SFANTUL GHEORGHE. Predica Parintelui Sofian despre MUCENICI -
  13. Pingback: LECTIA MARTIRILOR CARE AU BIRUIT LUMEA. “Fiecare din noi e chemat la o forma de marturie sau martiriu pentru Hristos”. In cinstea pomenirii Sfantului Mucenic Gheorghe -
  14. Pingback: MARTURISIREA SI APOSTAZIA in istoria Bisericii si in vremurile noastre. Intre RUSINAREA DE HRISTOS si PROVOCAREA CU DINADINSUL A PERSECUTIEI -
  15. Pingback: CUNUNIE SI MUCENICIE. Viata duhovniceasca a celor casatoriti si pomenirea SFANTULUI MARE MUCENIC PROCOPIE (8 iulie) -
  16. Pingback: SFANTUL IGNATIE TEOFORUL, exemplu de martiriu -
  17. Pingback: Predica la SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE a Arhim. Andrei Coroian (audio): “Credinta nu este lucratoare fara MARTURISIREA EI… Traim o vreme de ‘IUBIRISM’ spiritual. Cine nu marturiseste adevarul este o CALAUZA OARBA” -
  18. Pingback: PREDICI AUDIO la SFANTUL GHEORGHE: Mucenicia – drumul lui Hristos si al celor care II urmeaza: “Nu este sluga mai mare decat stapanul ei…” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: “Tu ce esti dispus sa faci pentru Acest Iisus Hristos?” – CUVINTE ZGUDUITOARE ale Parintelui HRISOSTOM RADASANU la sarbatoarea SFANTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE (video, text): “Sa nu ne asteptam la ceva bun de la aceasta lume! Noi, c
  20. Pingback: “Ne-am slabanogit cu totul, abia palpaie credinta noastra, suntem dispusi a ne plia dupa cei ce au puterea, ACCEPTAM ORICE, DE DRAGUL DE A NE PASTRA LINISTEA SI CONFORTUL. Ne-am invatat cu COMPROMISUL, cu DUBLU-GANDITUL, cu adevarurile ciuntite, car
  21. Pingback: PREDICA VIE A PREASFINȚITULUI MACARIE la SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE despre vremurile de PSIHOZĂ ANTICREȘTINĂ: “Suntem urâți pentru Hristosul nostru! Să nu ne descurajăm, preaiubiții mei! Vă spun din toată inima: NU VĂ TEMEȚI! Cu câ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate