SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA – Staretul mangaierii

10-10-2008 Sublinieri

__staret-ambrosie_optino1.jpg

Astazi, 10 octombrie este praznuit unul dintre marii sfinti ai Optinei, Staretul Ambrozie cel plin de iubire parinteasca, a carui sfintenie l-a atras si l-a inspirat in mod special si pe Dostoievski, care l-a “portretizat” literar sub chipul Staretului Zosima din capodopera sa “Fratii Karamazov. O imagine deosebit de graitoare despre ceea ce ii era cel mai caracteristic Sfantului iubit de Dostoievski am gasit-o pe blogul Viata ortodoxa, ca extras dintr-o carte cu invataturile sale:

ambrose.jpg

“Doar prin acţiunea harului poate fi explicată acea putere caracteristică părintelui Ambrozie de a purta suferinţele nenumărate. Oamenii veneau la el din toate părţile pentru a-i încredinţa lui aceste poveri şi a-şi uşura sufletele. El îi primea fără murmur, le primea poverile nu ca pe unele străine, ci ca pe ale sale proprii, le retrăia ca pe ale sale… Cuviosul era întărit mereu de o putere nevăzută, astfel încât în orice clipă putea lua asupra sa o nouă sarcină.

Stareţul îşi şoptea uneori mustrarea: „Am fost strict la începutul stăreţiei mele, iar acum am devenit slab. Oamenii sunt cuprinşi de atâta patimi, de atâtea patimi…“. Şi în aceste clipe de tristeţe îşi încredinţa povara sa lui Dumnezeu primind puteri noi. Dumnezeu, care l-a aşezat în mijlocul suferinţelor omeneşti pentru a le uşura, era totdeauna împreună cu el; şi tocmai de acea părintele Ambrozie putea să-i mângâie pe cei aflaţi în suferinţe, pentru că era mijlocitor între oameni şi Crucea lui Hristos, pe care în vecii vecilor au fost dezlegate suferinţele noastre, şi pe care petrece nesfârşita putere a compătimirii dumnezeieşti.Sunt slab“, spunea părintele despre stăreţia sa, însă aceasta nu era slăbiciune, ci îngăduinţă, întemeiată pe credinţa în menirea dumnezeiască a sufletului şi pe dragoste…

El ştia că până şi sufletul care a cunoscut cele mai mari căderi nu a pierdut capacitatea de a ajunge pe culmile nevoinţei ascetice, că sunt persoane care îşi răscumpără greşelile din trecut printr-o mare pocăinţă. El ştia că există oameni care chiar dacă se prăbuşesc în adâncimea păcatului, se ridică totuşi şi se înalţă şi petrec într-o continuă luptă împotriva păcatului; şi chiar dacă sunt uneori învinşi, nu-şi pierd nădejdea şi nu cedează, purtând războiul duhovnicesc până la sfârşit“.

***

Mai multe despre cine a fost si cum era Sf. Ambrozie de la Optina, puteti citi aici, de unde am preluat si cateva din cuvintele sale de invatatura de mai jos:

  • “Pentru mireni (crestinii din lume), radacina tuturor relelor este iubirea de argint, iar pentru calugari – iubirea de sine“.
  • Păzeşte-te de neîncredere ca de foc, pentru că vrăjmaşul aşa îi prinde pe oameni în plasa lui şi se străduieşte să prezinte totul în chip denaturat: ce e alb în negru şi ce e negru în alb, aşa cum a procedat şi cu strămoşii Adam şi Eva în rai”.
  • “Casa sufletului este rabdarea, hrana sufletului este smerenia. Cand in casa nu se gaseste hrana, atunci sufletul iese afara, adica din rabdare. Pe vechii crestini, vrajmasul ii ispitea prin chinuri, iar pe cei de azi, prin boli si ganduri”.
ambrozie_de_la_optina.jpg
  • Cuvantul nu e ca vrabia: zboara, dar nu poti sa-l prinzi. Foarte des, din cauza cuvintelor nesocotite, se intampla mai multe necazuri decat din cauza faptelor. De aceea este numit omul cuvantator, ca sa pronunte numai cuvintele gandite si chibzuite”.
  • Fiti dar intelepti ca serpii (Matei 10, 16). Sarpele cand trebuie sa-si schimbe vechea piele cu cea noua, cauta un loc ingust si ferit de ochii lumii, care i se pare potrivit si astfel isi lasa pielea dinainte. Asa si omul care doreste sa-si scoata subrezeala (omul vechi) trebuie sa mearga pe calea ingusta a implinirii poruncilor Evangheliei“.
  • Tristeţea vine din îngâmfare şi de la diavol. Vine din îngâmfare când nu ni se face voia, când ceilalţi nu vorbesc despre noi aşa cum am vrea şi, de asemenea, vine din râvna de a depune eforturi peste puterile noastre.”
  • “Neliniştea sufletească este simptomul mândriei ascunse şi demonstrează lipsa de experienţă şi de pricepere a omului. Înţelepciunea duhovnicească se câştigă prin smerenie, frica de Dumnezeu, menţinerea conştiinţei curate şi a răbdării în necazuri”.

1010aambroseoptina.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Sfintii de la Optina, Staretul Ambrozie de la Optina, Viata de familie

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA – Staretul mangaierii

  1. Despre puterea duhurilor rele asupra oamenilor, Parintele Ambrozie scria:

    “Dracii au puterea de a intuneca mai intai mintea, si apoi de a misca inima; si numai atunci pun stapanire pe tot trupul, ca fiarele salbatice, mai intai sugand sangele de la cap, apoi infulecand tot trupul”

    “Asa cum Domnul a ingaduit dracilor sa intre in porci, tot la fel El ingaduie puterilor dracesti sa navaleasca in cei car duc o viata murdara ca a porcilor, sau in cei care sunt robiti altor patimi”

    Cineva l-a intrebat: ‘Este cu putinta ca botezul, primirea Sf.TAine si in general intreaga sfintire pe care o primim de la felurite sfintiri sa fie neputincioase ?
    Pr.Ambrozie: “Aceste sfintiti nu numai ca nu ne apara daca le primim nu nevrednicie, ba chiar le dau puterilor dracesti o deschidere mai larga asupra noastra, dupa cum vedem in pilda lui Iuda care, avand gandul rau al vinderii, a primit cu nevrednicie Cina cea de Taina.”

    De ce se scarbesc oamenii? “Dupa Marcu Ascetul, scarba este o cruce duhovniceasca care ne este trimisa pentru a ne curati de pacatele noastre trecute. Scarba mai vine si pentru alte pricini: din rusinarea iubirii de sine, pentru ca nu ne aflam propria noastra cale; si din slava desarta, cand cineva vede ca cei deopotriva cu el se bucura de cinste mai mare; din imprejurari apasatoare in timpul carora credinta noastra in voia lui Dumnezeu si nadejdea in mila si ajutorul Lui atotputernic este lasata deoparte. Adesea ne lipseste credinta si nadejdea si de aceea suntem tulburati”.

    “Nu insusirea omului, ci calea voii lui este pretul pentru judecata lui Dumnezeu, spunea Pr.Ambrozie. “Insusirile oamenilor sunt de pret numai in judecata omeneasca, si aceea, acestea sunt fie laudate, fie defaimate. In judecata lui Dumnezeu, insusirile oamenilor nu sunt incuviintate sau neincuviintate. Domnul se uita la scopul bun si la lupta pentru fapta cea buna, si pretuieste impotrivirea de la patimi…”

    “Ca veni vorba, nu trebuie sa pierzi din vedere vremurile noastre sucite, in care pana si sufletele copilasilor sunt vatamate de cele ce vad si aud, si de aceea au nevoie de curatire, care nu poate sa vina fara suferinta. Curatirea sufletului se petrece cel mai adesea prin suferinta trupeasca. Sa stii ca fericirea raiului nu este data nimanui care nu a suferit mai intai”.

    “Cea mai importanta invatatura: intelepciunea crestina sta in pastrarea credintei in Domnul la vremuri de ispita: puterea se naste din siguratatea cu Dumnezeu; scarba se naste din lucrul ravnit; constiinta slabiciunilor, mustrarea de sine si rabdarea sunt trei trepte spre smerenie; cea mai scurta cale spre Hristos este de a-si purta unul altuia poverile; cea mai mare opreliste in dobandirea sfinteniei sta in pofta trupului, pofta ochilor si slava desarta”.

    “Rugaciunea celui care nu se socoteste pe sine pacatos, nu este placuta lui Dumnezeu”

    “Dragostea lui Dumnezeu este cercata de impotrivire”

    “Asupra celui care are o parere inalta despre sine si pune temei pe simtamintele sale mangaietoare, este ingaduita o lupta mai mare, asa incat acela va fi smerit printr-o constientizare a slabiciunii sale”.

    “Trebuie sa-i multumesti lui Dumnezeu caci El iti trimite tie de toate. Asta pentru trei pricini: ca sa te aduca in simtiri, ca sa te aduca la constiinta si la recunostinta”

    “Dumnezeu vindeca mandria. Asta inseamna ca supararile launtrice sunt trimise de Dumnezeu, caci mandria nu va rabda supararile trimise de oameni”.

    “Spune-i celui care te lauda: ‘nu ma lauda, sau vom discuta dupa aceea’. Scara ne spune sa ne ferim de asemenea oameni. Este mai bine sa rabzi un om rautacios.”

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Staretii de la Optina - povatuitori duhovnicesti de mare pret pentru toata vremea
  3. Cititi “Fratii Karamazov”, este o capodopera, cititi-l pe Dostoievski !

  4. Da , este o capodopera ! Ca si “Umiliti si obiditi” , “Jucatorul” , “Oameni sarmani” , “Nopti albe” , “Crima si pedeapsa” , “Demonii”, “Idiotul” sau “Amintiri din casa mortilor” [ adica din inchisoare …] – toate romanele sale sunt capodopere , ce bine ar fi sa mai fie citite azi…si , daca tot suntem la Dostoievski ,
    nu pot sa nu zic si ce-a spus despre animale:”Iubeste animalele …
    Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata. NU le deranja bucuria , nu le hartui , nu le priva de fericirea lor , nu lucra IMPOTRIVA INTENTIEI LUI DUMNEZEU. Omule , nu te mandri cu superioritatea fata de animale : ele nu au pacat , dar tu , cu trufia ta – pangaresti pamantul si lasi urmele prostiei dupa tine…”

    ar fi multe de spus celor care pangaresc pamantul [ de cativa ani , de dupa ’89 – am aflat ca Dostoievski mergea adesea la staretul Ambrozie , unde afla pace , liniste si raspunuri la multe din intrebarile lui chinuitoare ]

  5. Fratilor Admin – multumesc , iar si iar pentru ca au insistat asupra
    “Staretilor de la Optina”… asa invatam sa pastram in minte si in inima ceea ce citim …

    Dupa cum ne-a obisnuit , in comentariile ei – Magda este tot la inaltime “pentru toata vremea” , mai ales ca se afla in miezul sfintelor povatuiri si se pastreaza in duhul Sfintelor Scrieri ale Sfintilor Parinti , ca un indemn spre cei mai slabi in credinta si – mai ales – pentru constientizarea pacatelor si lupta cu dusmanii vazuti si nevazuti…

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Varsanufie de la Optina ne impartaseste din tainele esentiale ale luptei pentru mantuire
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Macarie de la Optina despre pacea buna si pacea inselatoare
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Raspunsuri duhovnicesti foarte folositoare pentru infruntarea ispitelor de pe cale, de la STARETUL LEONID DE LA OPTINA (11 octombrie)
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Staretul Ambrozie de la Optina, intruparea iubirii desavarsite
  10. Pingback: Rugaciunea de dimineata a STARETILOR DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST
  11. Pingback: STARETII DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNEA DE DIMINEATA a ultimilor stareti, ACATISTUL si RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST. Sfaturi duhovnicesti si profetii -
  12. Pingback: “Familia ortodoxa”: STALPII DE FOC DE LA OPTINA -
  13. Pingback: SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA despre diferite forme de INSELARE: “Nu orice dorinta ce pare buna e de la Dumnezeu. Tot ce insufla vrajmasul este ori INAINTE DE VREME si PESTE PUTERI, ori cu SEMETIE si cu slava desarta” -
  14. Pingback: Invataturi ale SFANTULUI AMBROZIE AL OPTINEI despre LUPTA DUHOVNICEASCA impotriva feluritelor si rafinatelor ISPITE ALE VRAJMASULUI: “Striga catre Domnul si catre Maica lui Dumnezeu cu constiinta adanca a starii tale putrede, parasind gandurile seme
  15. Pingback: Alte sfaturi pentru viata duhovniceasca dusa intru SIMPLITATE si SMERENIE, din intelepciunea SFANTULUI AMBROZIE DE LA OPTINA: “Nu fi ca o musca suparatoare, care uneori zboara de colo-colo fara nici o noima, iar uneori inteapa, sacaindu-i pe toti
  16. „Fiti dar intelepti ca serpii (Matei 10, 16). Sarpele cand trebuie sa-si schimbe vechea piele cu cea noua, cauta un loc ingust si ferit de ochii lumii, care i se pare potrivit si astfel isi lasa pielea dinainte.- mi se par cele mai intelepte cuvinte ale sfantului Ambrozie. Un alt sfant parinte spunea sa fim mai vicleni ca serpii, sa nu stie stanga ce face drepta, mai ales in zilele astea dificile. Sfantul Ambrozie sa mangaie si sufletele celor necajiti.

  17. Pingback: PS MACARIE, in conferinta de la Cluj, “Lacrimile pocaintei si sinceritatea inimii” (VIDEO): “Deseori NE AMAGIM SINGURI, refuzam sa primim harul lui Dumnezeu si NE DROGAM CU SUROGATE, iar toate aceste FALSE MANGAIERI atrofiaza in om nevoi
  18. Pingback: Sf. Ambrozie de la Optina | albastru de… mai departe (2)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate