STARETII DE LA OPTINA – povatuitori duhovnicesti de mare pret pentru toata vremea

11-10-2008 Sublinieri

CUVINTE DE FOLOS EXTRASE DIN VOLUMUL: Ne vorbesc Staretii de la Optina“, Editura Egumenita, 2007:

hieroschemamonkambrose.jpg

CADERILE

  • Caderile noastre in manie si in celelalte fapte ale patimilor ne arata mandria duhovniceasca avuta inainte si, fara sa vrem, ne smeresc. Daca ne vom stradui sa distrugem aceasta radacina, mladitele de la sine se vor vesteji. (Sfantul Macarie)
  • Trebuie sa avem parte de multe incercari pana sa ne cunoastem neputinta cu adevarat si sa ne smerim. Si acest lucru nu se dobandeste in putin timp, ci de-a lungul vremii. Chiar caderile noastre infraneaza aroganta noastra si, fara sa vrem, ne smeresc. Iar inaintea lui Dumnezeu este mai bun un pacatos care se pocaieste decat un drept care se mandreste. (Sfantul Macarie)
  • Cel ce cade si se ridica, cel ce se caieste si se smereste este mai bun decat cel ce nu cade si nu se caieste, si nu se smereste; din lupte invatam arta razboiului. (Sfantul Macarie).

staretii_20de_20la_20optina.jpg

NEPUTINTA

  • Vazandu-ti neputintele tale, poti judeca cu ingaduinta si neputintele celorlalti. (Sfantul Macarie)
  • De neputintele trupesti trebuie sa tii seama, iar daca te silesti peste masura, poti slabi de tot; trebuie numai sa te inarmezi impotriva lenii. (Sfantul Macarie)

staretii_20de_20la_20optina.jpg

TRISTETEA

  • Niciodata nu a existat, nu exista si nu va exista un loc lipsit de tristete pe pamant. Un asemenea loc poate exista numai in inima, cand Domnul salasluieste in ea. (Sfantul Nicon)
  • In greutati, in neintelegeri si in toate imprejurarile, cel mai apropiat mijloc si sigur spre folosul nostru este adresarea catre Domnul si lasarea in seama Lui a necazurilor si grijilor noastre. In acelasi timp trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu pentru cei cu care avem de-a face si totul va merge bine. Domnul lumineaza pe tot omul care vine in lume si da pace sufletelor noastre. Tristetea nu este de folos in lucrul care cere barbatie. (Sfantul Moise)
  • Daca nu aveti inaintea cui sa deschideti sufletul vostru, spuneti-I Domnului Dumnezeu necazul vostru. (Sfantul Nicon)
  • Este dezastruos sa ne intristam peste masura si sa ne omoram inainte de vreme: trebuie prin toate mijloacele sa-I multumim Domnului pentru tot, oricare ar fi pedepsele pe care El ni le-ar trimite in aceasta lume. (Sfantul Leon)

staretii_20de_20la_20optina.jpg

DESPRE MANGAIERE SI NECAZ, DESPRE NADEJDE SI BARBATIE IN LUPTA DUHOVNICEASCA, DESPRE MUSTRARE SI LAUDA, DESPRE TREZVIE SI IMPRASTIERE

  • Mantuirea noastra, dupa cuvantul Sfantului Petru Damaschin se afla intre frica si nadejde, ca sa nu avem incredere prea mare in sine si sa nu deznadajduim, ci cu buna nadejde si incredere in mila si ajutorul lui Dumnezeu sa ne straduim sa ne petrecem viata in implinirea poruncilor lui Dumnezeu. (Sfantul Ambrozie)
  • Fara iarna nu ar exista primavara, fara primavara nu ar exista vara. Asa este si in viata duhovniceasca: putina mangaiere, iar apoi putina durere si, astfel, putin cate putin, se formeaza calea mantuirii. (Sfantul Anatolie)
  • In conceptia oamenilor, calea mantuirii ar trebui sa fie o cale neteda, usoara si linistita, dar, dupa cuvantul Evangheliei, calea aceasta este dureroasa si stramta. Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant – zice Domnul -, n-am venit sa aduc pace, ci sabie (Matei 10: 34). (Sfantul Ambrozie)
  • Daca te vei astepta numai la conditii favorabile mantuirii, nu vei pune inceput vietii placute lui Dumnezeu. (Sfantul Nicon)
  • Domnul ne poate mangaia tot timpul. Insa mangaierea neincetata ne face rau, asa cum, daca soarele va dogori neincetat, totul se va usca sau se va culca la pamant. Dar, cand fenomenele alterneaza este bine. (Sfantul Anatolie)
  • In viata duhovniceasca intotdeauna este asa: fie mangaierea este precedata de necaz, fie necazul este precedat de mangaiere. Aceste schimburi dau nastere la nadejde si smerenie. Numai necazurile sunt diferite, sunt si lumesti si duhovnicesti, dar acest lucru este inca devreme sa-l cunosti. Primeste ceea ce-ti trimite Dumnezeu, cu multumire si cu seninatate; cu sentimentul mangaierii sa nu te mandresti, iar in necazuri sa nu deznadajduiesti. (Sfantul Macarie)
  • Adevarata barbatie este legata intotdeauna de sentimentul smereniei adanci. Cel smerit intotdeauna este gata sa indure totul – si pe cele dinaluntru, si pe cele dinafara – socotindu-se vrednic nu numai de necazurile trimise, dar si de altele mai mari. Cel smerit nu poate fi zdruncinat, tulburat. El tot timpul este pregatit pentru orice. Asa a spus Moise Arapul cand a fost alungat din trapeza: Gata am fost si nu m-am tulburat (Psalm 118: 60). Asadar, sa pregatim sufletele si inimile noastre prin smerenie si ea ne va ajuta in rabdarea tuturor ispitelor. (Sfantul Nicon)
  • Orice necaz te-ar lovi, orice neplacere ti s-ar intampla, tu sa spui: “Voi rabda aceasta pentru Iisus Hristos!”. Numai sa spui asa si iti va fi mai usor. Caci numele lui Iisus Hristos este puternic: datorita lui, toate necazurile se vor potoli, diavolii vor pieri, supararea si descurajarea ta vor inceta cand vei repeta dulcele Lui nume. “Doamne! Da-mi rabdare, marime de suflet si blandete! Doamne! Da-mi sa vad greselile mele si sa nu osandesc pe nimeni!” (Sfantul Antonie)
  • Oricate valuri s-ar ridica impotriva sufletului tau, intotdeauna sa alergi la Hristos Mantuitorul si El iti va veni in ajutor si va potoli valurile. Sa crezi ca Domnul ti-a oranduit o asemenea viata spre vindecare; nu o respinge si nu cauta odihna trupeasca, nici pacea falsa; mai intai se cuvine sa fii zguduit si sa induri multe; si daca vei avea o descoperire, ea va usura mult lupta ta si vei avea mai multa liniste decat daca o vei cauta singur. (Sfantul Leon)
  • Agatati-va de camasa lui Hristos si El nu va va lasa! (Sfantul Varsanufie)
  • De lupii cei tainici, fara ajutorul lui Hristos este cu neputinta sa ne izbavim – pentru alungarea lor este nevoie de harul Lui cel atotputernic, nu de neputinciosul ajutor omenesc. De aceea trebuie sa mergem pe urmele lui Iisus cu cea mai mare smerenie, Lui sa I le cerem pe toate si inaintea Lui sa revarsam toata durerea noastra si mai presus de aceastea s-o rugam pe Maica Domnului si pe ceilalti placuti ai lui Dumnezeu pentru indreptarea noastra, recunoscandu-ne cu adevarat pacatele si neputintele noastre. (Sfantul Moise).
  • Ca sa existe rod duhovnicesc, sunt necesare anumite conditii: samanta (cuvant) buna si ogor bun. Rodul se coace daca exista rabdare. Cate cazuri au fost cand omul, nevazand rodul asteptat, a cazut in deznadejde si toate ostenelile lui s-au pierdut. Trebuie sa avem fermitatea de a indura totul. Numai atunci putem nadajdui sa dobandim cele dorite. Prin rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre (Luca 21: 19) (Sfantul Nicon)
  • In vremurile noastre, Dumnezeu nu le trimite nevoitorilor ispitele pe care le trimitea celor din vechime, deoarece nu le-ar putea indura, si nici nu le da daruri ca acelora, ca sa nu se inalte peste masura. (Sfantul Leon)
  • Cat de mult trebuie sa asudam, cate osteneli trebuie sa savarsim si cate lipsuri, boli, necazuri si suspine trebuie sa induram pentru dobandirea vesnicei odihne in ceruri! Iar noi credem ca, trandavind, adica sezand pe pat moale, dupa o viata luxoasa, vom si intra in Imparatia cerurilor! (Sfantul Antonie)
  • Soarta tuturor celor care vor sa se mantuiasca este sa sufere. De aceea, daca suferim, sa ne bucuram, caci se cladeste mantuirea noastra. (Sfantul Nicon)
  • Nu suntem socotiti a fi smeriti atunci cand ne umilim singuri pe noi insine, ci cand, umiliti fiind de ceilalti, fara tulburare primim aceasta umilinta ca fiind vrednici de ea. De asemenea, sterpiciunea noastra sufleteasca, fara sa vrem, ne coboara in adancul smereniei si patimile care ne chinuie au aceeasi influenta. (Sfantul Macarie)
  • Straduieste-te sa pui de acord purtarea smerita exterioara cu smerenia launtrica. Socoteste-te cea mai rea si ultima dintre toti, nu numai cu buzele rostind, ci in inima cugetul inradacinand; el iti va aduce liniste. (Sfantul Macarie)
  • Pentru cei mandri, mustrarea este cutit ascutit, iar pentru cei smeriti comoara bogata. (Sfantul Antonie)
  • Slava desarta, daca o atingi cu degetul, tipa: are pielea fina. 🙂 (Sfantul Ambrozie)
  • Cine ne mustra ne daruieste, iar cine ne lauda ne jefuieste. (Sfantul Ambrozie)
  • Laudele adresate tie sa nu le asculti si sa te temi de ele. Adu-ti aminte ce spune unul dintre Sfintii Parinti: daca cineva te lauda, sa te astepti si la mustrare din partea lui. (Sfantul Ilarion)
  • Trebuie sa ne inspaimante orice slava si lauda omeneasca, pentru ca, dupa invatatura Sfintilor Parinti, “nu numai daca primesti slava de la oameni, dar si daca asculti sunetul acestor cuvinte si te desfeti cu ele, pierzi slava vesnica“. Nu ingadui, Doamne, sa fim atrasi de desfatarea cu slava desarta de aici! (Sfantul Macarie)
  • Toata greseala din partea noastra consta in faptul ca nu vrem sa ne supunem voii atotbunei Pronii a lui Dumnezeu, care ne arata prin imprejurari calea folositoare sufletului, ci tot cautam o cale linistita a noastra, care exista numai in vise, iar in realitate pe pamant nu exista; nu toti, ci numai unii vor avea parte de liniste… atunci cand li se va canta: “Cu sfintii odihneste…” (Sfantul Ambrozie)
  • Toti traim acum si umblam in umbra mortii, caci moartea nu este peste mari si tari, ci este langa fiecare. Ne inspaimantam de moartea unuia si a altuia, insa hotararea cu privire la indreptarea noastra o amanam pe viitor, cand limba noastra nu va mai putea vorbi. (Sfantul Antonie).
  • Mare nenorocire sufleteasca este viata imprastiata. O impresie deosebit de neplacuta le produce celor care accepta imprastierea dupa ce au inceput deja sa duca o viata atenta. Crestinul evlavios trebuie sa-si petreasca viata cu toata atentia fata de sine si cu trezvie. Privegheati si va rugati ca sa nu intrati in ispita (Marcu 14:38) – a spus Domnul. (Sfantul Nicon)
  • Cine a izbutit sa-si aprinda candela sa, acela va triumfa impreuna cu Preadulcele si Preadoritul sau Mire in rasunetul cel mare al celor ce praznuiesc. Iar candela aceasta este rugaciunea. Inima este fitilul, rugaciunea este focul, iar bucuria cea negraita in inima rugatoare este lucrarea Duhului Sfant sau desfatarea in logodna cu Mirele Ceresc. De aceea va si indemn si va rog: nu motaiti, nu pierdeti timpul cu rasete si glume, caci timpul nu se mai intoarce; toate aceste mangaieri vremelnice se vor preface in carbuni aprinsi, in duhoare si miros urat, in intuneric de nepatruns si nu ai unde sa fugi. De aceea le-a spus Domnul celor iubiti ai Sai: Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita (Matei 26: 41). (Sfantul Anatolie)

__________________________________________________________________

Cititi si:

***

staretii_20de_20la_20optina.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Sfintii de la Optina

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “STARETII DE LA OPTINA – povatuitori duhovnicesti de mare pret pentru toata vremea

  1. Interesant:

    “In vremurile noastre, Dumnezeu nu le trimite nevoitorilor ispitele pe care le trimitea celor din vechime, deoarece nu le-ar putea indura, si nici nu le da daruri ca acelora, ca sa nu se inalte peste masura. (Sfantul Leon)”

    De ce? Pentru ca:

    Ispitele nu le mai avem ca a acelor din vechime datorita mediul ambiant, viata sociala insasi este o ISPITA ce te frige la calcai (asemeni lui Ahile) prin generalizarea libertinajului, ferestrele sufletului (ochii) iti sunt asaltati de privelisti pacatoase (pe strada, in reviste, ziare, televizor) prin auz (huliri, vorbe desarte, muzica…sau antimuzica), de atitudinile, reactiile nesanatoase in privinta unor lucruri serioase, nici nu mai vorbim; tocmai de aceea, nici darurile nu mai sunt ca acelora din vechime fiindca nu mai suntem intr-o asezare trupeasca si sufleteasca demne de ele, pentru a le primi si aprecia cum se cuvine – fie ne-am iesi din minti mandrindu-ne, fie ne-am lenevi si-am cobora standardul-startul duhovnicesc la care am ajuns facand un pas inainte si trei inapoi…; poate doar cei ce s-au retras in locuri ferite de ochii lumesti si zarva cotidiana in insingurarea lor pentru Dumnezeu si, din dragoste si mila pentru toata zidirea sa mai aiba daruri aruncand rodul lor ca margaritare de mult pret lumii pentru a mai dorii aceasta bunuri si bucurii duhovnicesti trezind dorul dupa Cel ce ne-a adus la viata si doreste fierbinte intoarcerea noastra in sanurile Sale dar respectandu-ne deplin libertatea de a fi sau a nu fi cu EL si aici si in vesnicie!

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Varsanufie de la Optina ne impartaseste din tainele esentiale ale luptei pentru mantuire
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL SERAPHIM ROSE IN “JUNGLA ZELOTISMULUI”
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Macarie de la Optina despre pacea buna si pacea inselatoare
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Macarie de la Optina - smerita calauza catre viata ne-lumeasca
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Ignatie Briancianinov despre diverse forme de INSELARE si despre cauza lor esentiala: lipsa pocaintei, a inimii infrante (2). AVIZ CELOR CARE CAUTA IN RUGACIUNE TRAIRI INALTE SI “EVOLUTIE SPIRITUALA”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Raspunsuri duhovnicesti foarte folositoare pentru infruntarea ispitelor de pe cale, de la STARETUL LEONID DE LA OPTINA (11 octombrie)
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Staretul Ambrozie de la Optina, intruparea iubirii desavarsite
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfaturi ale Staretului Partenie de la Pecerska DESPRE TREZVIE SI LUPTA DUHOVNICEASCA
  10. Pingback: INDRUMARILE STARETULUI IOSIF DE LA OPTINA: "Ravna care vrea sa indrepte orice rau este ea insasi un mare rau"
  11. Pingback: Sfantul Nicon, ultimul staret de la Optina ne invata CUM SA NE PREGATIM DE PRIGOANE. Este bine sa ne dorim sa traim chiar in timpul venirii lui ANTIHRIST? -
  12. Pingback: Rugaciunea de dimineata a STARETILOR DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST -
  13. Pingback: STARETII DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNEA DE DIMINEATA a ultimilor stareti, ACATISTUL si RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST. Sfaturi duhovnicesti si profetii -
  14. Pingback: “Familia ortodoxa”: STALPII DE FOC DE LA OPTINA -
  15. Pingback: SFANTUL MACARIE DE LA OPTINA – SFATURI DUHOVNICESTI PENTRU MIRENI: Sa nu umblam dupa mangaieri si desfatari harice, sa ne socotim slugi netrebnice! -
  16. Pingback: SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA despre diferite forme de INSELARE: “Nu orice dorinta ce pare buna e de la Dumnezeu. Tot ce insufla vrajmasul este ori INAINTE DE VREME si PESTE PUTERI, ori cu SEMETIE si cu slava desarta” -
  17. Pingback: SFANTUL MACARIE DE LA OPTINA – smerita calauza catre viata ne-lumeasca: 150 DE ANI DE LA TRECEREA LA CELE VESNICE -
  18. Pingback: Invataturi ale SFANTULUI AMBROZIE AL OPTINEI despre LUPTA DUHOVNICEASCA impotriva feluritelor si rafinatelor ISPITE ALE VRAJMASULUI: “Striga catre Domnul si catre Maica lui Dumnezeu cu constiinta adanca a starii tale putrede, parasind gandurile seme
  19. Pingback: SFANTUL NECTARIE AL OPTINEI, ultimul staret al legendarei “dinastii” duhovnicesti. HARISME, MINUNI si INVATATURI de mare insemnatate despre CUM SA NE RUGAM LA DIFERITE NEVOI si CUM SA NE MARTURISIM: “Puterea rugaciunii nu sta in multele
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate