Sfantul Ioan Rusul si Crucea batjocurii rabdate in fiecare zi pentru Hristos

27-05-2009 Sublinieri

stjohntherussian.jpg

Sfantul Ioan Rusul a fost unul din prizonierii de razboi ce au avut de infruntat reaua patimire a starii de sclav aflat sub stapanirea turcilor. Acest mare sfant, ale carui sfinte moaste intregi sunt izvor de minuni si de tamaduiri si in zilele noastre, nu are, paradoxal, o viata care sa aiba un aspect eroic sau chiar hagiografic. Mai degraba putem spune ca Sf. Ioan Rusul a dus o viata extrem de simpla, de modesta. Intru smerenie s-a aratat sfintenia sa, dar si cu putere, inca din viata sa pamanteasca. El a facut o alegere simpla: ca rob aflat in mana turcilor, prin lepadarea de Hristos si acceptarea trecerii la Islam, putea sa obtina un trai mai usor si mai tihnit. Prin dragostea sa de Hristos, a ales insa sa fie tinta maltratarilor, a batjocurilor si a injosirilor la care era supus in fiecare zi, ca “necredincios” si ghiaur ce se afla. Un rob ghiaur era o spurcaciune in fata turcilor, asa cum un crestin (ca si orice alt om care nu e mozaic) este spurcaciune in fata evreilor fanatici. El nu era privit ca om, si nici macar ca un animal sau rob-instrument, ci era pur si simplu o fiinta respingatoare si dispretuita, fara valoare.

Acest fel de viata a ales sa traiasca Sf. Ioan Rusul, de dragul lui Hristos! Si acest lucru i se socoteste, credem, ca mucenicie, nu una savarsita prin martiriul sangelui, ci prin zilnica asumare a conditiei de fiinta umilita si batjocorita pentru credinta sa. Sa il avem ca o pilda vie in fata ochilor nostri, deoarece alegerea Sf. Ioan Rusul, dezgolita de orice fel de mangaiere adusa de poza eroica si de emfaza celor ce se umfla in pene cu onoarea sau cu vitejia lor triumfalista, mucenicia tacuta a rabdarii, a rabdarii de fiecare zi si pana la sfarsit, aceasta este singura alegere mantuitoare care ne sta si noua in fata, intr-o societate care devine pe zi ce trece mai batjocoritoare fata de crestinism si fata de crestini decat cea turca din trecut. Am reluat materialul despre Sf. Ioan Rusul de pe biblioteca Manastirii Saraca.

Continuare aici

ioanrusul.JPG


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate