Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici!

15-04-2009 Sublinieri

Unul din capitolele evanghelice citite in a doua Denie din Saptamana Patimilor, de o tulburatoare si tragica actualitate:

MATEI Cap. 23

(audio – aici)

1. Atunci a vorbit Iisus mulţimilor şi ucenicilor Săi,

2. Zicând: Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise;

3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac.

4. Că leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, iar ei nici cu degetul nu voiesc să le mişte.

5. Toate faptele lor le fac ca să fie priviţi de oameni; căci îşi lăţesc filacteriile şi îşi măresc ciucurii de pe poale.
6. Şi le place să stea în capul mesei la ospeţe şi în băncile dintâi, în sinagogi,

7. Şi să li se plece lumea în pieţe şi să fie numiţi de oameni: Rabi.

8. Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi.

9. Şi tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.

10. Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos.

11. Şi care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru.

12. Cine se va înălţa pe sine se va smeri, şi cine se va smeri pe sine se va înălţa.

13. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.

14. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că mâncaţi casele văduvelor şi cu făţărnicie vă rugaţi îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veţi lua.

15. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un ucenic, şi dacă l-aţi făcut, îl faceţi fiu al gheenei şi îndoit decât voi.

16. Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceţi: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.

17. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfinţeşte aurul?

18. Ziceţi iar: Cel ce se va jura pe altar cu nimic nu este legat, dar cel ce se va jura pe darul ce este deasupra altarului este legat.

19. Nebuni şi orbi! Ce este mai mare, darul sau altarul care sfinţeşte darul?

20. Deci, cel ce se jură pe altar se jură pe el şi pe toate câte sunt deasupra lui.

21. Deci cel ce se jură pe templu se jură pe el şi pe Cel care locuieşte în el.

22. Cel ce se jură pe cer se jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el.

23. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi

24. Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!

25. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie.

26. Fariseule orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară.

27. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia.

28. Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.

29. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,

30. Şi ziceţi: De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.

31. Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.

32. Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri!

33. Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?

34. De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci şi înţelepţi şi cărturari; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni; dintre ei veţi biciui în sinagogi şi-i veţi urmări din cetate în cetate,

35. Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-aţi ucis între templu şi altar.

36. Adevărat grăiesc vouă, vor veni acestea toate asupra acestui neam.

37. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi cu pietre ucizi pe cei trimişi la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu aţi voit.

38. Iată, casa voastră vi se lasă pustie;

39. Căci vă zic vouă: De acum nu Mă veţi mai vedea, până când nu veţi zice: Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului.


Cititi si:

fs.jpg

Răul rămîne rău în orice împrejurare, dar mai cu seamă atunci este rău cînd socoteşti că nici n-ai nevoie de îndreptare; şi este încă şi mai cumplit răul cînd, rău fiind, socoţi că mai poţi îndrepta şi pe alţii. Lucrul acesta vrea să-l arate Hristos cînd îi numeşte pe cărturari şi pe farisei călăuze oarbe. Dacă este cea mai mare nenorocire şi ticăloşie ca un orb să creadă că nu are nevoie de călăuză, gîndeşte-te în ce prăpastie îi duce pe alţii cînd el vrea să le fie călăuză! Hristos spunea aceste cuvinte ca să arate cît de ahtiaţi după slavă sunt cărturarii şi fariseii, ca să arate cît de puternică e furia bolii lor“.


Categorii

1. Slider, Biserica la ceas de cumpana, Citiri liturgice din Scripturi, Martea Mare, Saptamana Mare, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici!

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » Omilia Sfantului Luca al Crimeei la DUMINICA FEMEII GARBOVE, despre fatarnicie si pacatul judecarii aproapelui si a arhiereilor
 2. Pingback: Omilia Sfantului Luca al Crimeei la DUMINICA FEMEII GARBOVE, despre fatarnicie si pacatul judecarii aproapelui si a arhiereilor « PELERIN ORTODOX
 3. Pingback: TAMADUIREA FEMEII GARBOVE - Predici si talcuiri de mare actualitate. FATARNICIA SI RAUTATEA DEGHIZATE IN RAVNA "INTRANSIGENTA" PT. ADEVAR
 4. Pingback: FARISEUL
 5. Pingback: Sfantul Ignatie Briancianinov despre BOALA MORTALA A FARISEISMULUI SI SIMPTOMELE EI MAI GRAVE: smintirea prefacuta, osandirea, ravna vicleana (2) -
 6. Pingback: Staretul Melhisedec de la Lupsa in “Familia ortodoxa” despre FOCUL RAVNEI, ORBIREA FORMALISMULUI SI LUMINA ASUMARII DE SINE. “Prin pacat, duhurile rautatii te talharesc, se hranesc din energia vietii tale” -
 7. Pingback: Predici audio la VINDECAREA ORBULUI DIN IERIHON (BARTIMEU). IPS Bartolomeu Anania despre STARUINTA IN RUGACIUNE si ORBIREA SUFLETEASCA A CELOR NECINSTITI SUFLETESTE: “Cata ipocrizie exista in vremurile noastre!” -
 8. Pingback: VINDECAREA FEMEII GARBOVE. Predicile PS Sebastian, episcopul Slatinei si Arhim. Nectarie, staretul Manastirii Sihastria Putnei (audio) despre FARISEISM, INVIDIE, IUBIRE SI RECUNOSTINTA -
 9. Pingback: PARINTELE MELHISEDEC, Staretul Manastirii Lupsa, despre FORMALISM si VIATA DUHOVNICEASCA: “Celui ce i se pare ca sta, sa ia aminte sa nu cada” -
 10. Pingback: CUVINTE TARI SI SFREDELITOARE ale Sfantului Luca al Crimeei, in Miercurea Patimilor: “O, groaza! O, negraita josnicie, ticalosie neasemuita! OARE NU ESTE SI IN NOI FATARNICIE?” -
 11. Buna ziua!
  Suntem in Sfantul Post ai Sfantului Craciun.
  Am prezentat printr-un e-mail in luna august, trista situatie a unei familii extrem de disperata, efectiv ingenunchiata de viata, care se afla pe teritoriul italian, dar intr-o stare de maxima saracie si abandon din toate punctele de vedere.
  Era (si inca mai este!) vorba de un tanar de 27 de ani, tata a doi copii de 3-4 ani pe atunci (intre timp au implinit 4 si 5 anisori), care in 25 iunie a fost grav accidentat impreuna cu un alt tanar de 26 de ani, si a ajuns in reanimare. Prietenul sau a murit dupa 32 de zile. El a stat in coma in 125 de zile, a suportat 14 operatii, apoi a fost transferat in ortopedie unde se afla si la ora actuala, in imposibilitatea de a cobora din pat, deci nu autosuficient.
  Acasa, avea nevasta si cei doi copilasi si pe mama sa, de 55 de ani, care in urma nenorocirii fiului sau a facut si dezvoltat o forma agresiva si rapida, galopanta, de cancer pulmonar cu metastaze la cap si vertebre. A stat si ea in spital 2 luni de zile, in alta structura sanitara.
  Neavand pe nimeni, mama celor doi copii nu putea sa mearga nici sa isi caute de lucru, (in zona respectiva se lucreaza doar sporadic, in anumite perioade, sezoane, si numai daca se are norocul de a fi chemati sau admisi la munca undeva, la negru si pe doi creitari…)
  Femeiuta asta, de doar 24 de ani, nu a putut nici sa mai spere la un loc de munca. Se impartea intre un spital si altul cu copilasii dupa ea, facand blatul, deoarece nu avea bani de bilete. Micile lor economii s-au terminat repede chiria si utilitatile nemaiputand fi platite.
  Spuneam ca m-am adresat Episcopiei/Mitropoliei Romanilor in Italia, concret Parintelui Popescu Gabriel, care mi-a promis ca va cauta sa faca tot ce este posibil sa sustina aceasta familie.
  In 11 noiembrie m-a contactat prin e-mail sa imi comunice ca s-au aprobat in adunarea lor generala alocarea unor burse de cate 30 (treizeci) de Euro pentru fiecare dintre cei doi copii ai acestor tineri si ca i-a virat in contul pe care eu il comunicasem.
  Dar dupa cateva minute mi-a trimis un nou mesaj cerandu-mi sa ii dau din nou numarul de cont. Mi-a spus ca nu putea sa vireze ca era gresit nuarul
  Intr-adevar, exista o problema, pe care dupa cateva zile am rezolvat-o: in loc de litera “O” se scria o cifra “0”.
  I-am comunicat numarul corect dar dumnealui mi-a comunicat ca… era foarte prins cu treburi care nu sufereau amanare si ca va face transferul in urmatoarea saptamana. Dat fiind ca asta se intampla intr-un sfarsit de saptamana, nu m-a ingrijorat.
  Dar banii nu ajungeau in cont nici dupa 2 saptamani. Am retrimis mesaje cu numarul corect, explicand de fiecare data ca situatia acestor oameni devenea din ce in ce mai dificil de suportat si de gestionat. Dar… tacere sau… maxim promisiunea ca va face transferul in urmatoarea saptamana…
  Intre timp a murit Parintele Nicolae Voinea dela Roma. S-au intalnit toti preotii la inmormantarea acestuia. Eu contactasem inainte si pe Parintele Florin Bontea de la Caserta explicandu-i ca nu puteau sa mearga la dumnealui, deoarece nici bani nu aveau si nici sa telefoneze nu isi permiteau. Le facusem eu incarcarea creditului ca sa poata sa faca macar cateva apeluri in caz de maxima urgenta.
  Mama tanarului a fost externata la sfarsitul celor doua luni de spitalizare, deoarece nu mai puteu sa o tina internata, acesta fiind timpul maxim pentru strainii grav bolnavi fara posibilitati materiale, sa stea internati pe cheltuiala spitalului.
  Intoarsa acasa… trebuia ingrijita, si ea, iar tanara facea fata cu greu situatiei.
  Saptamana trecuta aceasta a chemat ambulanta pentru ca soacra ei nu mai reusea sa indure durerile. In timpul noptii aceasta si-a dat obstescul sfarsitm fara macar sa fi primit ultima impartasanie…
  La ora actuala este intr-o camera frigorifica in spitalul in care a decedat,
  in asteptare ca birocratia sa fie depasita si sa i se permita inmormantarea crestineasca, chiar si saraca, in cimitirul localitatii unde este spitalul, deoarece nu au bani si nici alte rude sa se ocupe de transfer nici in Romania (unde oricum nu mai au pe nimeni si nimic!) nici in localitatea unde locuiau fara acte in regula.
  Saptamana viitoare tanarul, Adrian, va fi externat, pentru ca expira cele 6 luni de spitalizare pe cheltuielile spitalului, chiar daca el nu este vindecat complet, ba chiar este destul de departe de aceasta vindecare.
  Nu se stie cu ce va ajunge acasa. Nu au masina, nu au pe nimeni cu masina, nu au bani, nu are nici macar scaun cu roti.
  Nu va ajunge in mod sigur la inmormantarea mamei sale care, speram, va avea loc zilele acestea, pentru ca nimeni nu il va transporta chiar daca medicul primar i-ar da invoire.
  Va trebui apoi sa se intoarca regulat la spital pentru ulterioare ingrijiri si gimnastica de recuperare, sperand sa se evite sa ramana invalid 100%.
  Dar… din aceleasi motive, nu o va putea face.
  Gina, tanara mamica, nu va putea sa mearga la munca, daca autoritatile nu o vor ajuta sa isi duca macar copiii la gradinita (si se pare ca nu le pasa!) Sa se intoarca in Romania… Unde? Cu ce? La cine? Probabil va fi un proces si la fel de probabil (nimic nu este sigur in ziua de azi, cu toata coruptia, nepasarea si necinstea care domneste!) va obtine o despagubire, sper corecta si decenta, pentru daunele suferite de Adrian si de familia sa. Dar pana atunci, trebuie sa reuseasca cumva sa supravietuiasca. Dar cu indiferenta din jur… vazand ca semenii nostri isi pun degetul sau creionul in fata nasului si se prefac ca nu vad, mai ramane sa li se arate funia si sapunul…
  Parintele Gabriel Popescu, dupa numeroase incercari de a-l contacta, cand am reusit sa vorbesc cu dumnealui in ultimele doua saptamani a evitat sa mai spuna ceva de acei banuti si a zis ca… au delegat pe parintele Bontea Florin sa sustina familia cu alimente. Bine inteles nu li s-a dat nici macar un praf de sara… Dar eu am insistat pentru a li se trimite acei amarati de creitari, cei 60 de Euro lunari care acum ar trebui sa fie 240 Euro, fiind vorba deja de 4 luni. Dar el a schimbat vorba, repetand mereu “saptamana viitoare”.
  Azi, mi-a spus ca… datorita faptului ca nu a putut sa ii vireze in noiembrie, din cauza numarului de cont gresit, acei bani nu se mai dau si vor fi ajutati cu alimente de parintele Bontea…
  Dar moarta, cu ce va fi ingropata?
  Nora-sa nici macar la cimitir la inmormantare nu va putea merge din lipsa de bani.
  Nici macar un colt de paine nu ii va putea pune langa paharul de apa si nici o lumanare nu ii va putea aprinde seara, pentru sufletul ratacitor in lumea aceasta pana la cele 40 de zile…
  Am inteles imediat realitatea trista, rusinoasa, nerusinata: Episcopia Romana Ortodoxa din Italia pristineste in sanul ei CARTURARII SI FARISEII! Rusine, si pacat! Mare pacat!
  Sa imi ierte mie Dumnezeu pacatul de a fi inteles cum stau lucrurile si de a ma fi impovarat de vina de a exprima o opinie in ceea ce ii priveste!
  Cine vrea sa ajute aceasta familie, este rugat sa depuna, oricat de putin, atat cat il va lasa sufletul, constiinta si ii va permite situatia financiara proprie. Oricat, este bine venit.
  Datele contului sunt urmatoarele:
  IBAN IT 91O0101067684510306160791.
  Contul este pe numele Ginei Stoentel, nevasta lui Adrian si mamica celor doi copii ai lor, nora Mariei Iacob, cea care a trecut la Domnul.
  Va multumesc in numele lor si al meu personal, pentru tot ceea ce veti decide sa faceti si Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  Putinul de la noi, de la dumneavoastra inseamna pentru ei sansa de a continua sa supravietuiasca pana cand Adrian isi va primi drepturile, (sperand sa il ajute Dumnezeu sa le primeasca, pentru ca deja am dat de cativa sarlatani care se asmutisera ca hienele pe cazul sau in tentativa de a-i obtine semnaturile si a-l insela lasandu-l fara dreptul la despagubire).
  Asemenea situatii consider ca trebuie stiute, facute publice si divulgate, ca oamenii sa stie ca nu toti cei care se arata a fi buni crestini sunt asa ci ca este bine si intelept sa ii evitam si sa nu ne facem iluzii.
  Doamne ajuta!
  Sarbatori linistite, in pace, sanatate, seninatate si armonie!
  Nu uitati va rog, in vreme ce in casele dumenavoastra este lumina si caldura si bucatele aburesc pe mese, in lumea aceasta, semeni de-ai nostri, mai putin norocosi, mai vitregiti de soarta, rabda cu umilinta in singuratate foamea iar la ferestele lor infloresc flori de gheata.
  Nimeni nu este imun la saracie, la boala, la moarte!
  Chiar daca acum ni se pare ca este sigura bunastarea noastra, un cutremur, o inundatie, un incendiu, un accident sau o boala ne poate reduce in situatia lor. E bine sa ne punem in locul lor, sa empatizam cu cei mai putin norocosi si favorizati de destin.
  Dumnezeu sa va calauzeasca spre hotararile cele mai intelepte si sa va ocrotesca in orice moment!

 12. Pingback: Cuvant ascetic spre mustrarea cugetului de la SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL. Cum sa ne rugam neincetat si cum sa dobandim strapungerea inimii? -
 13. Pingback: Sfantul Luca al Crimeei: talcuire din RUGACIUNEA SFANTULUI EFREM SIRUL despre DUHUL IUBIRII DE STAPANIRE, DUHUL GRAIRII IN DEȘERT si DUHUL GANDULUI SMERIT: “Cat de putina sme­renie este in ziua de astazi!” -
 14. Pingback: PREDICI AUDIO ale PARINTELUI CIPRIAN NEGREANU care aduc in actualitate Evanghelia despre TANARUL BOGAT: “NOI suntem FARISEII. Primim incercari si ispite LA MASURA LA CARE NE-AM FATARNICIT sau AM JUDECAT PE ALTII” -
 15. Pingback: FATARNICIA – cel mai urat pacat in ochii lui Dumnezeu. “SA NU JUDECAM CU DOUA MASURI”, acuzand cu asprime neputintele altora, iar pentru ale noastre gasind indreptatiri! “DEPENDENTA DE A JUDECA” si PATIMA PLACERII DE A LOVI I
 16. Pingback: CARTURARII FATARNICI SI VADUVA SARACA. Viciile ascunse ale inimii care falsifica si fac neroditoare viata noastra crestineasca. SA NU FIM CONCESIVI FATA DE PROPRIILE PACATE “MARUNTE” CARE NE SLABESC VOINTA SI NE TOCESC SENSIBILITATEA CONSTIINT
 17. Pingback: Chilia Buna Vestire | Ce trebuie sa faca niste MISIONARI ORTODOCSI autentici?
 18. Pingback: CARTURARII FATARNICI SI VADUVA SARACA. Viciile ascunse ale inimii care falsifica si fac neroditoare viata noastra crestineasca. “Deprinde-te sa biruiesti cele mici daca vrei sa le birui pe cele mari”. SA NU FIM CONCESIVI FATA DE PROPRIILE PACA
 19. Pingback: “…SĂ NU RĂMÂNEM AFARĂ DIN CĂMARA LUI HRISTOS!”. Suntem pregătiți de Nuntă? Îl mai așteptăm pe Mire sau L-am înșelat deja cu dragostea lumii? Cine sunt cei “NEBUNI ȘI ORBI” mustrați de Iisus? NUNTA E “PE B
 20. Pingback: DE LA FARISEII DE IERI LA FARISEII DE ASTAZI... "Amagitorul acela..." si META-amagitorii lumii - Cuvântul Ortodox
 21. Pingback: CE-AȚI FĂCUT DIN ȚARĂ? Părintele Cezar Axinte – omilie dureroasă despre un POPOR AJUNS LA O GREA CUMPĂNĂ, gârbovit, îmbolnăvit și aproape PECETLUIT prin propriile alegeri. CE MAI AVEM DE FĂCUT ACUM? (video) | Cuvântul Ortodox
 22. Pingback: VAMESUL SI FARISEUL. Pr. Cezar Axinte despre RISCUL CADERII PRIN INALTAREA SAU PAREREA DE SINE: “AVETI GRIJA SA NU DISPRETUITI PE NIMENI! Cea mai mare rautate pe care o face omul, care este de esenta demonica, e viclenia” (VIDEO + text) | Cuv
 23. Pingback: Cuvant la Sfânta şi Marea Marţi. Denia de luni seara | ioanelixir
 24. Pingback: “…SA NU RAMANEM AFARA DIN CAMARA LUI HRISTOS!”. Suntem pregatiti de Nunta? Il mai asteptam pe Mire sau L-am inselat deja cu dragostea lumii? Cine sunt cei “NEBUNI ȘI ORBI” mustrati de Iisus? NUNTA E “PE BUNE”, FR
 25. Pingback: “…SA NU RAMANEM AFARA DIN CAMARA LUI HRISTOS!”. Suntem pregatiti de Nunta? Il mai asteptam pe Mire sau L-am inselat deja cu dragostea lumii? Cine sunt cei “NEBUNI SI ORBI” mustrati de Iisus? NUNTA E “PE BUNE”, FRA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate