VLADICA BARTOLOMEU DESPRE TARELE OMULUI CONTEMPORAN: instrainarea prin Internet si TV, paranoia egocentrista, lingusirea si senzualitatea. “Cand va fi sfarsitul lumii?”

2-02-2011 Sublinieri

“Iubitii mei, crestinismul este cel care ne descopera innoirea omului, noutatea si innoirea omului. De aceea, am zis sa ne luam un ragaz de cateva minute si sa ne oprim asupra acestui lucru.

Pentru ca, stiti care este paradoxul secolului vitezei pe care il mosteneste cel in care am intrat, si care sunt neajunsurile? Pe de-o parte, cu cat informatiile si mijloacele de informatie sunt mai rapide si mai sofisticate, cu atat noi, oamenii, ne cunoastem mai putin intre noi. Pentru ca primesti stirea, dar nu asa cum este, sau a fost transmisa ea la origine, ci asa cum vrea sa ti-o transmita cel care ti-o transmite, care intre tine si sursa stirilor adevarata pune un filtru, o oglinda, o anumita culoare care o deformeaza. In general se numeste manipularea individului si ea exista! Asa incat, iata de ce ne instrainam unii de altii, si iata ce si tarile, popoarele, se instraineaza unele de altele: pentru ca se conteaza pe imagine, iar imaginea este doar aceea care se transmite.

Iata de ce este nevoie ca oamenii sa se apropie sufleteste si fizic, unii de altii, prin vizite, prin excursii, prin calatorii, sa nu astepte totul de la televizor si de la internet, ca daca vom ajungem sa ne cunoastem, sa ne iubim, sa ne uram, sa ne casatorim, sa ne inmormantam doar prin internet, atunci intr-adevar ne vom instraina cu desavarsire unii de altii.

Repet ceea ce am spus alta data, ca un batran calugar intelept, cu viata sfanta a fost intrebat de cineva:

“Parinte, cand o sa fie sfarsitul lumii?”.

Si el a raspuns: “Sfarsitul lumii va fi atunci cand o sa dispara potecile dintre casele oamenilor”.

Ei bine, nu trebuie sa lasam aceste poteci, sa dispara, sa creasca iarba peste ele, ci sa le pastram batatorite. De aceea este importanta institutia bisericeasca, fiindca ea este aceea care ne aduce in fata lui Dumnezeu si ne aduce unul langa altul.

Ati vazut cat de miscator a fost momentul de azi-noapte, cand unii s-au hotarat sa nu intampine Anul Nou cu ochii stalpiti [=pironiti, n.n.] pe micul ecran, pe televizor, ci sa vina in catedrala, sau in alta biserica si sa-l intampine privind catre Dumnezeu, catre eternitate, catre Cel care ne innoieste cu adevarat, si pe noi, si  Anul in care am intrat?! Ne-am simtit ca suntem unii langa altii, iar cand am iesit din biserica am citit pe fetele tuturor, barbati, femei si copii o bucurie extraordinara.

Atunci cand esti in fata televizorului esti singur, pentru ca vezi acolo numai ceea ce vrea televizorul sa-ti transmita. Dar aici esti in fata lui Dumnezeu, a slujitorilor Lui, si laolalta umar langa umar cu fratii tai, si simti comuniunea, [care este ceva] mai mult decat comunitatea. Si aceasta pentru ca cei care au venit aici, si-au adus aminte ca sufletul lor este cel care are nevoie de innoire, iar innoirea se face si prin rugaciune”.

“A fi egoist, repet, inseamna a trai doar pentru tine. Egocentrismul inseamna constiinta pacatoasa de a te crede pe tine centrul universului, sau, intr-un limbaj romanesc, buricul pamantului. Sa crezi ca totul se-nvarte in jurul tau, sa crezi ca toti oamenii iti datoreaza tie totul, si lor nu le datorezi nimic, sa crezi ca tu esti cel mai important, cel mai inzestrat, cel mai frumos, cel mai tanar, cel mai destept, si cel mai iubit.

Cat priveste egolatria, ea este culmea egocentrismului. De indata ce ai ajuns , despre tine, sa te crezi centrul pamntului, nu esti departe de paranoia. Sa-ti creezi si sa-ti cultivi un cult al personalitatii, in asa fel ca oamenii sa vorbeasca bine, sa te laude, numai despre tine, si prin toate mijloacele sa fi slavit si preaslavit, onorat, laudat, de catre ceilalti.

Este cursa cea mai vicleana in care cad de obicei conducatorii de popoare si cei care sunt pusi sa stapaneasca, pentru ca intotdauna colaboratorii au tendinta sa te laude pe degeaba, si sa te linguseasca, iar tu incepi incetul cu incetul sa crezi putin cate putin din ceea ce spun ei, si toate aceste laude se acumuleaza in tine, si incepi si tu sa crezi despre tine ceea ce spun lingusitorii. De aceea, adevaratul conducator intelept este acela care nu le permite subalternilor sai sa-l laude sub nicio forma, si nu numai ca nu le permite, dar chiar le interzice. Aceasta, pentru ca sa-si pastreze dreapta masura, si sa cumpaneasca el exact ceea ce este, si ceea ce nu este in lumea aceasta, ce e bun, sau ce e rau. Aceasta inseamna si dreapta socotinta despre tine insuti.

Ei bine, dragii mei, de indata ce ai renuntat la egoism, ai renuntat la egocentrism, si te-ai lepadat, sau ai respins egolatria, inseamna ca te-ai lepadat de tine. Aceasta nu inseamna sa te ranesti, nu inseamna sa te negi pe tine insuti, ramai o persoana demna si intreaga, cu rostul tau in familie si in societate, cu dreptul tau de a vietui onorabil in lumea aceasta, dar in masura decentei si in masura smereniei”.

“E foarte important, si ma adresez in special tineretului: nu va mai croiti viata fara sa aveti nicio certitudine pentru ziua de maine, si nu mai traiti la intamplare! Traiti dupa niste principii sanatoase, si asigurati-va de pe acum, ceea ce este esential pentru un adolescent, sau pentru un tanar, pentru o adolescenta sau pentru o tanara: spiritul de discernamant, sa stii sa alegi intre bine si rau, intre folositor si nefolositor.

Nu cultivati neaparat senzualitatea, in dauna afectiunii. Senzualitatea inseamna depravare, dar inseamna si labilitate, astazi este-nu este, se schimba, pe cata vreme afectiunea se traduce in prima si ultima instanta prin iubire. Iar casnicia trebuie neaparat intemeiata pe iubire si pe incredere reciproca. Fara acestea nu se poate“.

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Ce este pacatul?, Crestinul in lume, Cuvantul ierarhilor, Egoismul, voia proprie, IPS Bartolomeu Anania, Pentru tineri, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Razboiul nevazut, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

62 Commentarii la “VLADICA BARTOLOMEU DESPRE TARELE OMULUI CONTEMPORAN: instrainarea prin Internet si TV, paranoia egocentrista, lingusirea si senzualitatea. “Cand va fi sfarsitul lumii?”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Pingback: PACATUL TRUFIEI versus LEPADAREA DE SINE
 2. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN, BLANDUL MARTURISITOR - DE 4 ANI IN VESNICIE. Cuvinte de folos (I): "Rugati-va mai mult! Cine vorbeste mult, pagubeste mult"
 3. Pingback: Iuda ca teolog şi ecumenist » Alex Rădescu Blog
 4. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA DESPRE APOCALIPSA, vanzarea fratilor, rabdare si “profetii improvizati, cu pofta de publicitate” de pe internet (audio) -
 5. IPS BARTOLOMEU: “De aceea este importanta institutia bisericeasca, fiindca ea este cea care ne aduna in fata lui Dumnezeu si ne aduce unul langa altul.”
  Ceea ce este greu, face Dumnezeu – ramane ca noi sa facem putinul care mai ramane.

 6. Pingback: PARINTELE ANTHONY KARBO (SUA) despre educatia copiilor in Biserica si despre purtarea cu tinerii cazuti in pacate. “TRAIM FARA DUMNEZEU SI NICI NU NE DAM SEAMA! Astazi diavolul nu ne mai lupta cu gloante, ci ne copleseste cu dulciuri” -
 7. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre PACATUL TIMPULUI PIERDUT, PACATUL CURIOZITATII SI TRANDAVIEI FLECARE -
 8. Pingback: SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA DESPRE PRIETENIE, chipul prietenului adevarat si al celui nesincer si lingusitor, “cel mai abject dintre toti oamenii” -
 9. Pingback: Invataminte si reflectii duhovnicesti in vremea crizei. ATENTIE LA IMPRUMUTURI SI LA “OFERTELE TARI”! -
 10. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE -
 11. Pingback: 2 ANI FARA PARINTELE BARTOLOMEU ANANIA. Lectia unei vieti demne si roditoare. EXPERIENTA DIN INCHISOAREA DE LA AIUD (audio). Marturisirea ortodoxa a “Leului Ardealului”: “Fundamentalisti? Bine, daca vreti, fundamentalisti!” -
 12. Pingback: EGOISMUL CRESTINULUI - "MORTUL" CARE REFUZA SA MOARA SI IA MASCA VIETII "NOI"/ Neomenia "ortodoxa” sau Cum fentam "BANALA" MORALA in Biserica?/ De ce nu facem auzit oamenilor GLASUL VIU AL LUI HRISTOS? (Recomandari duh
 13. Pingback: Predici audio la Duminica slabanogului din Capernaum: RUGACIUNEA PENTRU CELALALT ARE MARE PUTERE, IUBIREA DE APROAPE DESCHIDE ORICE POARTA! -
 14. Pingback: Predica staretului IACHINT al Putnei la Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci despre dragostea fara masura a lui Dumnezeu pentru noi si SFARSITUL LUMII ANUNTAT DE SFARSITUL DRAGOSTEI CRESTINE -
 15. Pingback: EGOISMUL CRESTINULUI – “MORTUL” CARE REFUZA SA MOARA SI IA MASCA VIETII “NOI”/ Neomenia “ortodoxa” sau Cum fentam “BANALA” MORALA in Biserica?/ De ce nu facem auzit oamenilor GLASUL VIU AL LUI HRISTOS? (Re
 16. Pingback: SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA SI PATIMILE NOASTRE (III): vanitatea, ambitia, viclenia, flecareala, vorbirea multa, desarta si obscena, desfatarea… -
 17. Pingback: Interviu de suflet cu PARINTELE GHEORGHE HOLBEA despre modelele sale formative si duhovnicii sai, INTALNIREA CU PARINTELE STANILOAE si criza tinerilor traitori in “societatea relativismului absolut” -
 18. Felicitari pentru postarea acestui articol, care este un stralucit exemplu de ortodoxie empirica, si care ne arata destul de clar ca suntem aprope de sfarsitul lumii!

  @ pr. Ioan Ardelean
  “N-aş fi dorit să vă întristez, dar vreau să semnalez o coincidenţă deloc suspectă: un site ortodox (rusesc, ecumenist???: http://www.egliserusse.eu/blogdiscussion/Deces-du-metropolite-de-Cluj-figure-controversee-de-l-orthodoxie-roumaine_a1407.html) preia o pagină a “fârtaţilor” catolici (http://www.la-croix.com/afp.static/pages/110131192759.du0cbq3e.htm)”

  Anuntul cu pricina il scoate antisemit pe IPS Bartolomeu Anania
  si spune multe despre cine controleaza Rusia, angajata acum in combaterea “fascistilor” de la Kiev. Este ridicol faptul ca IPS Bartolomeu Anania este considerat atat simpatizant al organizatiei de dreapta, Garda de Fier, in care ar fi intrat la 14 ani(deci fiind copil), cat si ca avand legaturi cu politia politica comunista, care l-a condamnat de doua ori la inchisoare!

  “Le métropolite de Cluj, Bartolomeu Anania, figure controversée de l’Eglise orthodoxe roumaine en raison de ses liens supposés avec un mouvement antisémite puis avec la police politique communiste, est mort lundi à l’âge de 89 ans, a annoncé l’archevêché.Mgr Bartolomeu, connu pour ses opinions conservatrices et auteur de plusieurs ouvrages religieux et pièces de théâtre, est décédé à Cluj (nord-ouest) des suites d’une maladie cardiaque. Ses activités au sein d’une organisation de jeunes sympathisants de la Garde de Fer, mouvement antisémite de l’entre-deux-guerres qu’il avait rejoint dès ses 14 ans, lui avaient valu deux condamnations à la prison.”

  Rusia a organizat in acest an prima demonstratie de 1 Mai de dupa 1991, spre slava unor vremuri de trista amintire. Nu stiu daca liderii de la Kremlin au primit si binecuvantarea Bisericii Ortodoxe Ruse pentru asta…

 19. Pingback: ZIUA CAND SE TERMINA PIESA DE TEATRU, SE ARUNCA MASTILE SI SE ARATA ADEVARUL DESPRE FIECARE: “Nu‑mi judeca dupa cele dinafara ale omului, ci dupa cele dinauntru…”. CINE ESTE OM si cine lup, leu sau naparca? -
 20. Pingback: LUPUL CU CHIP DE MIEL si… CEI DUPA CHIPUL SAU: “Pe cand la exterior par neprimejdiosi, in interior te rod prin rautatea lor, prin invidie, ura si osandire” | Cuvântul Ortodox
 21. Pingback: INEDIT: Cum si-a iertat IPS Bartolomeu Anania tortionarii, dupa 50 de ani! | Cuvântul Ortodox
 22. Pingback: “Occi­dentalii au câştigat bunăstarea, dar, o dată cu ea, au pierdut comuniunea cu Dum­nezeu şi caută acum tot felul de surogate”. CALDURA HARULUI SI LUMINA IUBIRII IN TINUTURILE SI IN INIMILE RECI SI INTUNECOASE ALE NORDULUI | Cuvânt
 23. Pingback: EGOISMUL CRESTINULUI – “MORTUL” CARE REFUZA SA MOARA SI IA MASCA VIETII “NOI”/ Neomenia “ortodoxa” sau Cum fentam “BANALA” MORALA in Biserica?/ De ce nu facem auzit oamenilor GLASUL VIU AL LUI HRISTOS? | C
 24. Dar de la Domnul sunt cuvintele Parintelui Ierarh…

 25. Un batran calugar intelept, cu viata sfanta a fost intrebat de cineva:
  “Parinte, cand o sa fie sfarsitul lumii?”.
  Si el a raspuns: “Sfarsitul lumii va fi atunci cand o sa dispara potecile dintre casele oamenilor”.

  “Pe de-o parte, cu cat informatiile si mijloacele de informatie sunt mai rapide si mai sofisticate, cu atat noi, oamenii, ne cunoastem mai putin intre noi. Pentru ca primesti stirea, dar nu asa cum este, sau a fost transmisa ea la origine, ci asa cum vrea sa ti-o transmita cel care ti-o transmite, care intre tine si sursa stirilor adevarata pune un filtru, o oglinda, o anumita culoare care o deformeaza. In general se numeste manipularea individului si ea exista! Asa incat, iata de ce ne instrainam unii de altii, si iata ce si tarile, popoarele, se instraineaza unele de altele: pentru ca se conteaza pe imagine, iar imaginea este doar aceea care se transmite.
  Iata de ce este nevoie ca oamenii sa se apropie sufleteste si fizic, unii de altii, prin vizite, prin excursii, prin calatorii, sa nu astepte totul de la televizor si de la internet”

 26. În Marea Britanie s-a înființat Ministerul SINGURĂTĂȚII
  Statisticile indică aproximativ 9 milioane de oameni în această situație, atât tineri cât și vârstnici.
  Mai mulți cercetători au asociat problema singurătății cu instalarea demenței, a hipertensiunii și cu riscul unui deces prematur.
  http://www.puterea.ro/externe/prea-singuri-in-marea-britanie-s-a-infiintat-ministerul-singuratatii-163354.html

  Există oameni care nu au vorbit cu o rudă sau cu un prieten de luni de zile.Procentajul celor care locuiesc singuri este mai ridicat ca niciodată – jumătate din locuitorii Parisului şi două treimi din locuitorii din Stockholm trăiesc singuri.
  https://www.businessmagazin.ro/actualitate/singuratatea-una-dintre-cele-mai-periculoase-boli-ale-secolului-xxi-exista-oameni-care-nu-au-vorbit-cu-o-ruda-sau-cu-un-prieten-de-luni-de-zile-17855559

 27. Pingback: MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA – PĂRINTE, FRATE, PRIETEN. Zece ani de la adormire (+31.01.2011). “EXERCITII DE DOR” cu fostul actor RĂZVAN IONESCU, Preasfințitul MACARIE DRĂGOI și Arhimandriții Dumitru Cobzaru (VIDEO) si ANDREI COR
 28. Pingback: Pr. Ioan Dumitriu: SĂ NU LUĂM DECIZII ÎN STARE DE PANICĂ sau sub manipularea propagandei, ALE CĂROR EFECTE LE VOM RESIMȚI ȘI LE VOM REGRETA MAI TÂRZIU! “Nu trebuie oare să fim prudenți la tot ce ni se oferă? Pentru că în vremuri de criz
 29. Pingback: CENTENAR ANANIA – Cuvânt antologic, vizionar și mărturisitor al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU despre corupția spirituala și NOUA EUROPĂ sub chipul seducător al MARELUI INCHIZITOR. “Nu vrem, cu prețul “intrării” noastre în Eur
 30. Pingback: CENTENAR ANANIA – Cuvânt antologic, vizionar și mărturisitor al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU despre corupția spirituală și NOUA EUROPĂ sub chipul seducător al MARELUI INCHIZITOR. “Nu vrem, cu prețul “intrării” noastre în Eu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate