SA NU NE RUSINAM DE HRISTOS! – Meditatie la Sfanta Cruce (1)

6-04-2007 Sublinieri

Sfantul Nicodim Aghioritul – Deprinderi duhovnicesti:

Purtandu-si Domnul Crucea, a purtat-o:

A. In vazul tuturor

“Ia aminte frate, la felul in care Iisus Hristos si-a puratat Crucea Sa, pentru ca sa-l imiti si tu, pentru ca fara Cruce nimeni nu poate intra intru Imparatia lui Dumnezeu. Mai intai Hristos si-a purtat Crucea inaintea intregii multimi, pe la amiaza, in mijlocul Ierusalimului, care era plin de multime nenumarata de popor, care venise din toate partile lumii ca sa praznuiasca Pastile dupa porunca Legii. Atunci a pornit Iisus de la pretoriul lui Pilat, purtand pe umerii sai Crucea, avand de amundoua partile cate un talhar, purtand coroana de spini pe cap cu batjocora si pedeapsa, imbracat iarasi cu hainele Sale ca sa-L cunoasca toti, fiind vestit de crainicul domnesc, care mergea inainte strigand din gura si cu trambita- ca este vinovat mortii; inconjurat de multi calai si ostasi, inaintand spre locul de osanda, in mijlocul unei gloate nenumarate si mai ales a capeteniilor poporului: a arhiereilor si a preotilor, a fariseilor si a carturarilor, care in loc sa fie intristati si sa-L compatimeasca, toti cu un glas il huleau si-l batjocoreau batandu-si joc de Dansul; “Si purtandu-si crucea a iesit in locul ce se numeste al capatanei” (Ioan 19, 17).

O, priveliste nemaivazuta pentru ingeri, Stapanul cel infricosat, a carui hotarare va cutremura toata lumea in ziua cea din urma, acum, cu mainile legate la spate, cu infatisarea trista, cu ochii intristati, cu capul plecat, merge ca un osandit sa fie ucis de oameni pacatosi, adica tocmai pentru aceia care acum Il omoara.

Domnul a rabdat cu asa mare bucurie batjocura publica ca sa-ti dea pilda sa-L urmezi si tu, adica sa nu te rusinezi cand oamenii te invinovatesc si te ocarasc pentru ca pazesti poruncile lui Hristos; ca pazesti intregi si neschimbate nu numai dogmele credintei, ci si invataturile Sfintei Evanghelii si ale Sfintilor Parinti, ca sa nu te rusinezi daca te invinuiesc ca nu urmezi multimii, ci celor putini si buni: sau ca nu te impotrivesti adevarului ci, dimpotriva, il aperi pazind cele scrise: sa nu te impotrivesti adevarului si iarasi: Pana la moarte lupta pentru adevar si Dumnezeu va lupta pentru tine” (Sirah 4, 25). Ca sa nu te rusinezi daca oamenii te invinovatesc si-ti dau numiri defaimatoare pentru ca nu te asemeni lor, nici nu vrei sa te unesti la relele si nelegiuirile pe care le fac ei; pentru ca tu ii mustri sau cu fapta sau cu pilda vietii tale bune, sau cu cuvantul si marturia Sfintei Scripturi si a purtatorilor de Dumnezeu parinti. Bucura-te si slaveste pe Dumnezeu ca ai fost batjocorit pentru numele Lui si ca te-ai invrednicit sa fii ocarat pentru aceasta, precum te mangaie corifeul apostolilor zicand: “De sunteti graiti de rau pentru numele lui Hristos ferice de voi, ca Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu odihneste peste voi (1 Petru 4, 14). Batjocura oamenilor si ocarile pe care le primesti pentru adevar si pentru virtute, inaintea intregii lumi fara nici o jena sau rusine, dupa cum Dumnezeu si Domnul si-a purtat Crucea nesocotind dispretul si ocara oamenilor dupa cum este scris: In locul bucuriei ce-I era pastrata, a suferit crucea, netinand seama de ocari” (Evrei 12, 2). Cu astfel de ocari te faci si tu impreuna partas la patimile si batjocurile lui Iisus, neindoielnic ca la vreme te vei impartasi si de bucuria slavei Lui.

Iubitul meu frate, poarta Crucea, si batjocura lui Iisus Hristos, socotindu-le o bogatie mai mare decat toate comorile imparatilor, pentru ca sa fii si tu numarat impreuna cu toti sfintii noi si vechi care au purtat Crucea lui Hristos precum este scris: “Pentru ca si Iisus ca sa sfinteasca poporul prin sangele Sau, a patimit afara de porti. Sa iesim dar la Dansul afara din tabara purtand ocara Lui (Gal. 6, 14). Si pentru ce te-ai rusina purtand Crucea lui Hristos? Sfantul Apostol Pavel se lauda in Crucea Domnului si tu te rusinezi? Iar mie sa nu-mi fie a ma lauda, decat in Crucea Domnului nostru Iisus Hristos (Gal. 6, 14).

Dar te ocaraste lumea pentru adevarul pe care-l spui? Pentru virtutea pe care o ai? Te prigoneste? Iti scoate nume rau? Bucura-te si te veseleste de aceasta caci este scris: Fericiti veti fi cand va vor prigoni si va vor ocari si vor socoti numele vostru ca un rau.” (Luca 6, 22). Te blesteama oamenii? Nu lua aminte la blestemele lor, pentru ca daca oamenii te blesteama, apoi te vor aplauda toti ingerii si sfintii Raiului si te vor lauda, iar Dumnezeu de sus te va binecuvanta si-ti va da cununa slavei vesnice: “Ei vor blestema si tu vei binecuvanta ( Ps. 108, 27).

Daca, insa, ascunzi adevarul si calci poruncile Domnului, ca sa pastrezi deprinderile cele rele si sa placi lumii, ca sa te laude oamenii si sa nu fii rusinat de dansii, atunci vai si amar de tine! Pentru ca ai aruncat de pe umeri Crucea lui Hristos si ai calcat-o in picioare, pentru ca nu esti cu adevarat si ucenic si urmator a lui Iisus Hristos, adevaratul tau invatator, ci ucenic al diavolului si al lumii. In ziua judecatii se va rusina si Hristos sa te faca al Sau si sa te faca partas slavei si Imparatiei Lui: Cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele in acest neam desfranat si pacatos si Fiul omului se va rusina de dansul, cand va veni intru slava Tatalui Sau cu sfintii Sai ingeri (Marcu 8, 38)”.


Categorii

1. Slider, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Saptamana Mare, Sfantul Nicodim Aghioritul, Vinerea Mare

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “SA NU NE RUSINAM DE HRISTOS! – Meditatie la Sfanta Cruce (1)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: “Iată de ce suntem noi fericiţi…” – CRUCIULIŢA ȘI AJUTORUL NEVĂZUT AL MAICII DOMNULUI. “Maica Domnului mijlocește si veghează pentru fiecare” | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “Săvârşitu-s-a, împlinitu-s-a!” – IATĂ OMUL, IATĂ DUMNEZEUL CARE “NE-A IUBIT PÂNĂ LA SFÂRȘIT”! | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: DENIA CELOR 12 EVANGHELII pentru SFANTA SI MAREA VINERI A PATIMIRILOR DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS (video, audio) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate