SFANTA MUCENITA IULIANA, dorul jertfelnic dupa Hristos

21-12-2007 Sublinieri

12-21-sf_iuliana.jpg

Avem astazi inca o sfanta mucenita care pentru dragostea lui Hristos a intampinat si suferit vrajmasia familiei sale si a celui ce ar fi trebuit sa fie, dupa planurile lumesti, viitorul sau sot. Dar Sfanta Mucenita Iuliana avea sufletul si trupul sau afierosite Dumnezeului celui Viu si Vesnic. Iar aceasta dragoste de viata datatoare i-a dat acestei fapturi plapande, asa cum s-a petrecut si cu Sfintele Mucenite Varvara si Filofteia, curajul marturisitor al omului celui nou nascut intru Hristos.

Sa ne rugam cu rugaciunea puternica a Sfintei Mucenitei Iuliana, rostita in timpul incercarilor atroce la care a fost supusa pentru dezlipirea sa de Domnul Vietii – Iisus Hristos:

“Doamne, Dumnezeul meu, atotputernice, Cel ce esti nebiruit in putere si tare intru lucruri, ia de la mine necazurile acestea si ma izbaveste de durerile care m-au cuprins, precum pe Daniil de la lei, precum pe Tecla din foc si de la fiare. Tatal meu si maica mea m-au lasat. Iar Tu, Doamne, nu te departa de la mine, ci precum ai pazit odata pe Israel, care fugea prin mare, iar pe vrajmasii lui i-ai inecat, astfel si pe mine acum ma pazeste!”.

Din viata sa redam partea in care Sfanta Mucenita Iuliana a infruntat ispita diavolului care o imbia, aparand in chip de inger luminos, sa cedeze prigonitorilor, sa se crute, si sa nu mai rabde chinurile mucenicesti. Fie ca prin rugaciunile mucenitei sa ne dezrobim si noi de inselarile diavolului, inlantuind balaurul cu rugaciunea fierbinte catre Hristos:

iuliana-si-diavolul-inlantuit.jpg

“[…] Astfel grăind sfînta către Dumnezeu şi încă rugăciunea fiind în gura ei, vrăjmaşul cel nevăzut, prefăcîndu-se în înger luminat, a venit la dînsa şi a zis:

O, Iuliano! rabzi munci grele, dar încă mai grele şi mai multe şi cu adevărat nesuferite ţi-a gătit Elevsie, iar tu, cînd vei fi scoasă, jertfeşte îndată, pentru că nu poţi mai mult să rabzi cumplitele munci”.

Atunci sfînta l-a întrebat: “Cine eşti tu?” Iar diavolul i-a răspuns:

“Îngerul lui Dumnezeu sînt şi de vreme ce mult se îngrijeşte de tine Dumnezeu, de aceea m-a trimis la tine, voind să te supui eparhului şi să nu piară trupul tău cel sfărîmat cu multe munci, căci mult îndurat este Domnul şi-ţi va ierta aceea pentru neputinţa trupului tău rănit”.

Acestea auzind, muceniţa s-a înspăimîntat şi s-a tulburat, căci vedea pe cel ce se arătase, cu chipul de înger, dar cu sfatul fiindu-i vrăjmaş. Apoi, suspinînd din adîncul inimii şi umplîndu-i-se ochii de lacrimi, a zis:

“Doamne, Dumnezeul meu, ziditorule al tuturor, pe Care Te laudă puterile cereşti şi de Care se cutremură mulţimea dracilor, nu mă trece cu vederea pe mine, care pătimesc pentru Tine, ca nu cumva în loc de dulceaţă, să-mi dea mie amărăciune vrăjmaşul meu, ci arată-mi cine este acesta care grăieşte acum? Cine este cel ce zice că este robul Tău?”

Aşa a strigat sfînta şi îndată a fost auzită. Căci a venit din cer glas, zicînd:

“Îndrăzneşte, Iuliano, Eu sînt cu tine, iar pe cel ce a venit la tine, prinde-l că ţi-am dat stăpînire şi putere asupra lui şi de la el însuşi te înştiinţează cine este şi pentru ce a venit la tine”.

Astfel glasul a urmat rugăciunii, iar glasului, minunea, pentru că îndată s-au dezlegat legăturile şi a căzut lanţul de pe coapsele ei. Apoi s-a sculat sfînta de la pămînt sănătoasă şi tare cu trupul. Iar diavolul stătea nemişcat, fiind ţinut cu puterea lui Dumnezeu, legat fiind cu legături nevăzute. Şi l-a apucat muceniţa ca pe un rob netrebnic şi l-a întrebat ca la o judecată cine este, de unde şi de cine este trimis? Iar el, deşi plin de minciuni, însă fiind silit de puterea Ziditorului tuturor care îl muncea pe el, chiar nevrînd, a început a spune adevărul:

Eu sînt un diavol din domnii cei mai dintîi ai întunericului, trimis de tatăl meu satana ca să te ispitesc şi să te înşel pe tine. Pentru că mare rană am primit prin rugăciunile tale de la întreaga înţelepciune feciorească şi de la răbdarea ta cea bărbătească. Eu sînt acela care, odată cu pierzarea, am sfătuit pe Eva în Rai ca să calce porunca lui Dumnezeu. Eu am îndemnat pe Cain să ucidă pe fratele său Abel. Eu am învăţat pe Nabucodonosor să pună chipul cel de aur în cîmpul Deira. Eu sînt acela care am înşelat pe evrei ca să se închine idolilor. Eu l-am înnebunit pe înţeleptul Solomon, făcîndu-l iubitor de femei. Eu am sfătuit pe Irod spre uciderea pruncilor şi pe Iuda la vînzarea Învăţătorului său, apoi şi pe el la spînzurare. Eu am ridicat pe evrei ca să-l ucidă pe Ştefan cu pietre şi pe Neron să spînzure pe Petru cu capul în jos, iar pe Pavel să-l taie cu sabia”.

Auzind acestea, Sfînta Iuliana a făcut altă minune, căci alte legături şi bătăi a pus asupra lui, afară de acele nevăzute cu care diavolul se legase de la Dumnezeu şi, el fiind legat, ea îl bătea. Şi o! minune, că pe duhul cel fără de trup şi nematerial, a putut sfînta a-l lega cu legături materiale şi a-l bate. Căci puterea lui Dumnezeu, care îl ţinea cu legături nescăpate şi cu nemincinoase răni îl muncea, l-a dat nevăzut în stăpînirea iubitei Sale mirese. Iar diavolul răbda dureri din mîinile cele fecioreşti, ca şi din mîinile lui Dumnezeu, pentru că cu biciul material i se dădeau răni nemateriale, adică din acelea cu care se munceşte de la Dumnezeu neamul diavolesc.

Atunci diavolul a început a striga:

“Vai, mie, ce voi face acum şi cum voi scăpa? Pe mulţi am înşelat şi i-am aruncat în nevoi, iar acum singur înşelîndu-mă, am căzut în nevoie. Pe mulţi i-am înfăşurat cu legături şi cu răni, iar acum sînt singur legat şi cu bătăi rănit de mîinile fecioreşti. Pe mulţi i-am robit mie, iar acum singur sînt ţinut, ca un rob şi ca un prădat. O! tatăl meu satana, pentru ce m-ai trimis aici, cum n-ai ştiut ce mi se va întîmpla? Cum n-ai ştiut că nimic nu este mai puternic decît fecioria şi nimic nu este mai tare decît rugăciunile cele muceniceşti?”

Astfel Sfînta Iuliana, muncind pe diavol toată noaptea, dimineaţa eparhul a poruncit s-o scoată din temniţă, dacă este vie.

Venind sfînta şi trăgînd după sine pe diavol, l-a aruncat la un loc de gunoaie ce s-a întîmplat în cale, apoi a venit înaintea lui Elevsie, strălucind cu frumuseţea feţei şi cu podoaba cea dintîi, fiind cu tot trupul sănătoasă, ca şi cum n-ar fi primit nici o muncă. Muncitorul minunîndu-se, a zis către dînsa: “Spune-mi, Iuliano, cînd şi cum ai învăţat această vrăjitorie şi cu ce meşteşug te-ai tămăduit aşa degrabă de răni, încît nimic nu se mai află pe tine?” Sfînta a răspuns:

“Nu este în mine nici un meşteşug vrăjitoresc, ci puterea cea dumnezeiască negrăită şi atotputernică m-a tămăduit, care nu numai pe tine, ci şi pe tatăl tău satana l-a umplut de ruşine. Pe mine m-a făcut mai puternică decît voi amîndoi, că şi tu şi domnul tău, diavolul, sînteţi sub picioarele mele, pentru că am legat pe stăpînul tău, căruia îi slujeşti şi muncile tale în nimic le-am socotit. Astfel, Hristosul meu a sfărîmat aici puterea voastră, iar acolo, ţie şi tatălui tău şi slujitorilor voştri, v-a gătit focul cel veşnic, tartarul cel înfricoşat, întunericul cel dinafară şi viermii cei neadormiţi, pe care munci le vei moşteni degrabă“. “


Categorii

Meditatii duhovnicesti, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SFANTA MUCENITA IULIANA, dorul jertfelnic dupa Hristos

  1. Imi doresc foarte mult acatistul Sfintei Mucenite Iuliana, si nu stiu de unde as putea face rost. De asemenea mai stiu ca Sfintele Moaste ale Sfintei Iuliana sunt undeva in Italia, stiti localitatea? Va multumesc.

  2. Am gasit doar urmatoarele informatii:
    Trupul ei a fost luat de o femeie de rang nobiliar din Roma, pe nume Sofia (sau Sephonia), care le-a dus în casa sa, în Campania. După o vreme, zidindu-se o biserică în cinstea Sfintei Iuliana la Cumae (Como, Italia), au fost așezate aici, cu cinste, sfintele sale moaşte. În cursul Evului Mediu, moaștele Sfintei Mucenițe Iuliana au fost mutate de mai multe ori, astfel că acum mai multe biserici din Italia (mai ales din Como și Napoli) susțin că păstrează moaștele Sfintei sau părți din acestea.
    http://ro.orthodoxwiki.org/Iuliana_din_Nicomidia

    Am dori si noi sa gasim acatistul Sfintei Mucenite…

  3. Sa se bucure Sfinta Mucenita, pentru taria sa si pentru jertfa ei cea bineplacuta Domnului. Sa ne rugam ei sa fie mijlocitoare inaintea Domnului pentru sufletele noastre!

  4. Sfanta Mucenita Iuliana ajuta-ne sa fim izbaviti din focul patimilor!

  5. @Elena Gorgon

    acatistul Sfintei inca nu a fost alcatuit, insa exista un canon al Sfintei Iuliana, daca-l doriti, contactati-ma pe id-ul iuliana_maria21

    Doamne ajuta!

  6. SF. IULIANA AJUTA-NE SA INVINGEM BOLILE;TATIANA,ILEANA-STELUTA,ANCA,OVIDIU-ALEXANDRU,ADINA ,BIANCA,IONUT,CRISTINA,AURELIA,ILEANA,EMIL,GEORGE.

  7. SF.IULIANA SA NE TRIMITA SI NOUA ACELASI DAR DE A TRAI IN FECIORIE TRUPEASCA SI SUFLETEASCA PINA LA SFARSITUL VIETII

  8. Sf mucenita Iuliana , roaga-te Bunului Dumnezeu sa ma lumineze si sa ma inatreasca pe mine pacatoasa in sfanta si dreapata credinta si pe toti ai casei mele ca intru toate sa facem voia Lui cea sfanta si sa nu-l mai intristam cu pacatele noastre ca neputinciosi suntem.Cinstim viata ta cea sfanta si bine placuta lui Dumnezeu.Domnul sa ne ocroteasca prin mijlocirea Ta si sa ne tamaduiasca de tote bolile sufletesti si trupesti.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate