“Treziti-va, frati romani, pana nu-i prea tarziu!”strigatul de dincolo de moarte al Parintelui Ioanichie Balan

24-11-2008 Sublinieri

“Daca nu va tineti serios de biserica si de ortodoxie, prapad e cu noi!”

Parintele Ioanichie – 1 an de veghe in ceruri pentru Ortodoxia romaneasca

PARINTELE IOANICHIE Balan: „Ori buni crestini, ori pierim!”

S-a înaltat la Domnul, nu cu mult timp în urma, Parintele Ioanichie Balan, unul dintre marii duhovnici pe care bunul Dumnezeu i-a daruit neamului românesc. L-am cunoscut pe Parintele Ioanichie în urma cu 15 ani. A fost singura data când am stat fata catre fata cu Parintele. Eram atunci studenta în anul întâi, curioasa si dornica de a transmite colegilor mei de generatie un sfat, o vorba plina de duh dintr-un suflet plin de duh. Parintele ne îndemna atunci la lupta, o lupta fatisa, crâncena, cu agresiunile la care era supusa generatia noastra. M-am simtit atunci asemeni unui copil dojenit cu dragoste, dar în acelasi timp cu asprime de parintele sau. Am avut impresia ca peste oamenii dragi mie timpul nu va trece. Ca parintele Ioanichie ma va astepta mereu sa ma întorc la Sihastria si sa-mi dea alte si alte sfaturi pentru tinerii brasoveni. M-am înselat – Parintele Ioanichie a plecat pe urmele fratilor sai mai mari, Parintele Cleopa, Parintele Staniloae, Prea Fericitul Teoctist, sa stea la taifas cu Dumnezeu. Vestea plecarii sale la cele vesnice a picat ca un traznet în sufletul meu. Cuvintele sale, însa, pe care le transmitea tinerilor atunci razbat si dincolo de mormânt, parca mai puternice, catre un altul si totusi acelasi tineret român. Acesta este motivul pentru care am hotarât astazi restituirea unor frânturi de gânduri din cele împartasite mie în smerenia chiliei Parintelui. Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!

(Crina Palas)

http://civicmedia.ro/acm/images/stories/parintele%20ioanichie.jpg

Ioanichie Calauzitorul

În viata sa fiti tineri care sa sfinteasca un loc, o casa, o societate, o generatie, un cartier si locul de munca unde veti lucra. Prin comportament crestin, mai întâi. Ori esti crestin azi, ori esti pagân, una din doua. Si crestin ortodox, caci România e tara ortodoxa. Tineti cont ce va spune un calugar batrân si rau: daca nu va tineti serios de biserica si de ortodoxie, prapad e cu noi. Ne manânca vecinii si strainii si pagânii. Daca va tineti de Biserica, nici rusii, nici tatarii, nici nemtii, nici alte tari din Rasarit sau Apus nu vor putea sa ne scoata din Carpati si sa ne dezlipeasca de Hristos.

Nu mai aveti acces la Sfânta Spovedanie, nu va mai faceti vreme de Sfânta Împartasanie, nu aveti bucuria vietii cum o au cei care traiesc întru Hristos. Veti avea bucuria placerilor, a sexualitatii, a ispitelor si patimilor trupesti, dar nu bucuria întru Hristos. Bucurii trupesti, orizontale, care se consuma într-o zi, si nu bucurii vesnice, verticale, axate pe Hristos. Treziti-va! Sunteti tineri si noua ne e mila de ce se va întâmpla cu tara asta care se cheama înca România. Vreti sa mai ramâna România Românie? Întoarceti-va la ortodoxie, la Biserica, la tinuta morala decenta, cinstita a românilor dintotdeauna. Faceti un comitet, mergeti duminica pe la spitale, la casele de batrâni, ajutati cu cuvântul, mângâiati, sfatuiti, combateti casele de desfrâu. Mergeti la manastiri, la preoti batrâni care sa va lumineze, sa va binecuvinteze, sa va calauzeasca. Ortodoxia activa e o misiune. Misionarismul se face de la om la om. Dar pentru asta trebuie sa va curatiti de pacatele tineretii, sa cititi cât mai multe carti teologice. Sa stiti voi întâi câte ceva din frumusetea Ortodoxiei, din trairea întru Hristos, ca sa puteti trage si pe altii spre Hristos, sa puteti fi o luminita aprinsa acolo unde veti trai. Trebuie sa faceti ceva. Eu sunt un om mai de baricade. Ori facem ceva, ori ne ducem la plimbare.

Sfânta Evanghelie spune ca la sfârsitul lumii vor fi chemate toate neamurile. Deci natia ramâne pâna la sfârsitul lumii. Ba mai mult, fiecare neam si tara are îngerul sau pazitor. Neamurile crestine trebuie sa ramâna. Iar crestinii trebuie sa fie la locul lor, echilibrati, seriosi si sa nu se dezlipeasca pentru nimic în lume de pamântul strabun în care i-a nascut Dumnezeu. De ce exista tentatia de a pleca în alta tara? Credeti ca, afara de Dumnezeu, ne vrea cineva din lume? Cine îsi pune nadejdea în Rasarit si Apus se înseala amarnic. Numai în Dumnezeu, în smerenia, rabdarea si deviza parintilor nostri, a românilor dintotdeauna, ne putem pune speranta. Nu ne-au scos de aici nici turcii, nici tatarii, nici rusii, nici nemtii, nici austro-ungarii, si nici de-acum înainte nu ne va scoate nimeni. Doar Dumnezeu, daca ne vom îndeparta de El.

Asa ca, treziti-va, luati aminte si, cot la cot cu preotii, cu calugarii, treceti la post, la rugaciune, la spovedanie. Asa trebuie sa fie o tara crestina care poarta Crucea de doua mii de ani. Treziti-va, frati români, pâna nu-i prea târziu! Ori crestini buni, ori pierim. Luati aminte ce va spun: numai Dumnezeu din cer ne salveaza. Priviti în sus, fratilor, nici într-o parte, nici în alta! Fericirea noastra este sa ramânem aici, unde ne-a nascut Dumnezeu, cu Hristos în brate si în bratele lui Hristos“.

sursa: VEGHEA, Publicatie a Generatiei Neasteptate


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Biserica rastignita, Mari duhovnici, preoti si invatatori, Marturisirea Bisericii, Opinii, Parintele Ioanichie Balan, Pentru tineri, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la ““Treziti-va, frati romani, pana nu-i prea tarziu!”strigatul de dincolo de moarte al Parintelui Ioanichie Balan

  1. “De ce exista tentatia de a pleca în alta tara? Credeti ca, afara de Dumnezeu, ne vrea cineva din lume? Cine îsi pune nadejdea în Rasarit si Apus se înseala amarnic”.

    Da, foarte adevarat a grait parintele. Eu sunt plecata din tara de aproape 9 ani si de Craciunul acesta ma voi intoarce definitiv, cu ajutorul lui Dumnezeu. Nu pot sa spun decit ca experienta mea de viata confirma din plin cele spuse de parintele Ioanichie. Vestul ofera satisfactie materiala si implinire profesionala dar in rest nimic. Ramii strain printre straini, fara radacini adevarate, fara tara si de multe ori il pierzi si pe Dumnezeu.

  2. “daca nu va tineti serios de biserica si de ortodoxie, prapad e cu noi. Ne manânca vecinii si strainii si pagânii. Daca va tineti de Biserica, nici rusii, nici tatarii, nici nemtii, nici alte tari din Rasarit sau Apus nu vor putea sa ne scoata din Carpati si sa ne dezlipeasca de Hristos.”

    Acelasi lucru l-a spus Sf.N.Velimirovici poporului sarb; n-au tinut seama de cele spuse si, in consecinta – ‘i-au durut capul si si-au baut cafeaua’! Asa si cu noi: durerea de cap deja a inceput fiindca mancatoria a pornit chiar din sanul nostru pornind de la propria persoana, in familie, in societate…iar in Biserica – durerea mare – a pornit de la macinarea intre molari cu sfasierea ortodoxiei cu incisivii celor care mai intai au fost sub patura securitatii, comunismului, iar mai apoi – dupa ’89 – a fost si este de la neamendarea din/la timp a celor cu apucaturi ecumeniste, sub plapuma masoneriei!

    Ei! Inceputul a fost cum a fost…sfarsitul va fi tragic!
    Fiindca, nu numai ca se murdareste Camasa lui Hristos prin ceea ce se intampla acum, dar se rupe din ea, cu furie dementa in numele unei ‘paci’ lumesti si odihnitoare pentru crestinul lesios care fuge de nevointa, de post, de spovedanie…de parca asta ar trebui sa revina numai calugarului nu si mireanului, de parca Judecata Finala priveste numai pe cei din cinul monahal…pe urma, se neaga ca ar fi murdarita si ca, inalbitorul (pocainta)- daca este reala, iar nu de ochii lumii (cum facura Corneanu si Sofronie) poate sa mai astepte…azi, maine, poimaine poate chiar pe patul de moarte ispitind bunatatea si mult-milostivirea lui Hristos!

    Cati dintre crestini de-ai nostrii nu ‘judeca’ asa?! ‘lasa draga! Ce? Cand o sa imbatranesc, cand o sa fiu la pensie, cand….’ iar in privinta ecumenismului multi vad cu ochi buni lucrul acesta! ‘ce vrei domnule? N-avem acelasi Dumnezeu toti? Mai ales catolicii, sunt ca noi!’; si ce convinsi sunt cand afirma lucrul asta…

  3. Dumnezeu sa-l numere cu sfintii acolo sus in ceruri.Parintele a fost si va ramane in sufletele noastre un mare traitor, un mare carturar si un suflet delicat.

  4. Trebuie sa ne ECHIPAM cat mai curand si cat mai repede cu tot “echipamentul militar duhovnicesc” si sa ne luam si sa invatam sa folosim cu cat mai multa pricepere si maestrie tot “armamentul crestin duhovnicesc din dotarea Ortodoxiei” de care aminteste Sf. Apostol Pavel – Spadasinul si Instructorul militar al Bisericii lui Hristos in Epistola sa adresata crestinilor din Efes.

    Apoi trebuie sa URCAM repede pe zidurile si meterezele cu creneluri ale CETATII nevazute care inconjoara si apara neamul romanesc ortodox.

    Si trebuie sa incepem sa RIPOSTAM cat mai mult si intens la cei care ataca de zeci de ani in mod concertat tara aceasta. Trebuie si noi ca in filmul “KINGDOM OF HEAVEN”, sa incepem sa “bombardam” cu mare putere de impact si cu cea mai tare si distrugatoare munitie duhovniceasca pe care o are ORTODOXIA, trupele cele nevazute ale lui “SALAHADIN CEL NEVAZUT”!

    Parintele bulgar SERRAFIM ALEXIEV ne spune intr-o lucrare a sa, tradusa si aparuta si in romaneste la Editura PREDANIA, ca viata crestina ortodoxa autentica are doua laturi si caracteristici si anume: INAINTARE si LUPTA!, iar Sf. Scriptura ne spune ca in Imparatia Cerurilor nu se ajunge decat cu lupta si ea-Imparatia Cerurilor, se ia si se cucereste cu sila si cu lupta, dar intelesul acestei lupte este acela de “ASALT”, si am adauga…asalt “concertat” si “repetat”!

    Sa ascultam de acest minunat PARINTE si LUMINATOR si mare invatator al neamului nostru – IOANICHIE – si sa devenim cat mai repede crestini LUPTATORI in OASTEA BISERICII, si sa intram cat mai repede in randurile TRUPELOR COMBATANTE ale Ortodoxiei, ca sa se aparam tara aceasta si pe copiii nostri, care cresc si care trebuie si ei sa invete de la noi TAINA CREDINTEI, Taina Mantuirii, pe singura Cale care duce in Imparatia Cerurilor – Scumpa Ortodoxie!

    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  5. Pingback: TREZITI-VA, TREBUIE SA FACETI CEVA! | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
  6. Pingback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Madrid) » Blog Archive » Veşnica lor pomenire!
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » 80 DE ANI DE LA NASTEREA PARINTELUI IOANICHIE BALAN. BLANDUL MARTURISITOR PRIGONIT DE MAI-MARII SAI (1930-2007)
  8. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN, MARTURISITORUL - DE 4 ANI IN VESNICIE. Cuvinte de folos (I): "Rugati-va mai mult! Cine vorbeste mult, pagubeste mult"
  9. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN. Cuvinte de folos despre ispitele vremii (II): "E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini"
  10. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN – file de jurnal duhovnicesc. GLASUL CONSTIINTEI DE VORBA CU SUFLETUL: “Te strig, vino, scoala-te din dormitare!” -
  11. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN – ULTIMII ANI, BOALA SI PLECAREA LA DOMNUL -
  12. Pingback: “Bucura-te, Ioanichie, mare facator de carti duhovnicesti!” PARINTELE IOANICHIE BALAN – IN CAUTAREA SFINTILOR -
  13. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN, mult-ostenitorul Sihastriei, slujitorul neobosit al neamului sau: “SALVAREA NOASTRA ESTE RUGACIUNEA. LUMEA ESTE LA O RASCRUCE. Strigati mai tare, mai mult, sa auda Dumnezeu strigatul romanilor” -
  14. Tinerii azi stau pe net..De ce voi nu intrati pe forumurile lor, de ce nu le vorbiti de credinta, de istoria neamului plina de sacrificii intru credinta, de valori culturale create prin crestinismul ortodox ?

  15. @ Ioan:

    Care “voi”? Si care forumuri? Si cam cat rost ar avea sa fie aruncate margaritarele pe forumurile care spurca totul fara rusine din capul locului? Nu credem intr-o astfel de “marturisire”. Pentru tinerii care ei insisi nu cauta cele sfinte, ar trebui sa-i caute cei chemati sa faca asta nu prin locuri virtuale, ci in viata reala si in crizele lor reale.

  16. @ Ioan,
    Pai, tu crezi ca administrarea acestui site complex, zilnic updatat cu multe materiale duhovnicesti, stiri si comentarii, de la ai carui administratori unii ca tine asteapta “sa mute TOTI muntii din loc”, este un lucru atat de usor incat TOT EI ar trebui sa mai intre si pe forumurile tinerilor? Eventual pe majoritatea, daca nu chiar pe toate…

    Stii cum vine asta? Pe cel care duce deja o povara mare, noi vrem sa “punem” si mai mult.

    Concluzie: draga frate, poti CHIAR TU sa continui (caci, nu ma indoiesc de faptul ca o faci deja) sa le recomanzi tinerilor -intrand pe forumurile lor- sa intre cat mai multi pe acest site si sa citeasca. Nu?

  17. Pingback: CUVIOSUL IOANICHIE MARTURISITORUL – intransigent, incomod si profetic – despre România si Noua Ordine Mondiala, in dialogul mustrator cu Sorin Dumitrescu din 1997: “Sa dea Dumnezeu sa NU intram in NATO… Acum este timpul apocalipti
  18. Pingback: MARTURII despre FERICITUL PARINTE IOANICHIE BALAN, marele duhovnic de la Sihastria Neamtului: “Multa grija avea de noi!”. DUIOSIE SI FERMITATE -
  19. Pingback: Avertismentele profetice ale Parintelui Ioanichie: “SA NU RAVNITI LA FERICIREA CELOR DIN OCCIDENT! E vremea sa ne rugam! Vremea s-a scurtat, anii cei grei s-au apropiat“. CAT TIMP MAI POATE DAINUI ROMÂNIA? -
  20. Pingback: Predica Parintelui IOANICHIE BALAN (†22 nov. 2007) la PILDA BOGATULUI CARUIA I-A RODIT TARINA: “Bogatia noastra este dreapta credinta ortodoxa pe care o ataca in toate ziarele cei care nu sunt ortodocsi, cei care cred in bani! Nu cu noi se lupta,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate