Parintele Agapie Corbu despre FANATISM, FANATICI si reactia fata de SOCIETATEA APOSTAZIATA

3-07-2012 Sublinieri

PARINTELE AGAPIE CORBU DESPRE FANATISM (AUDIO)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

“…O alta chestiune, iarasi, esentiala pe calea sfinteniei este credinta ortodoxa. Si ne prezinta [Sfantul] Chiril si pe Sfantul Eftimie, si pe Sfantul Sava si pe ceilalti, avand multa ravna catre credinta ortodoxa, dar, in acelasi timp zice, “fiind fara fanatism.

Zice despre Sfantul Eftimie ca era plin de blandete in ceea ce priveste dreapta credinta, dar era si plin de ravna pentru aceasta. Si, intamplarile de atunci, diferitele scandaluri pe teme hristologice, diferitele “partide” care se creasera atuncea au produs mare tulburare, si la un moment dat chiar s-a urcat pe tronul Ierusalimului un eretic care l-a izgonit pe patriarhul ortodox, un oarecare Teodosie, iar Eftimie, pentru ca nu vroia sa produca scandaluri, sa se puna in fruntea oamenilor, sa transforme Biserica in camp de lupta, s-a retras in pustie, in adancul pustiei si lucra prin rugaciune – lucru care s-a dovedit a fi foarte rodnic pentru Biserica, pentru ca la cateva luni acest Teodosie a fost indepartat si a revenit patriarhul ortodox Iuvenalie.

Asadar si aceasta credinta ortodoxa – da, pe de-o parte o pazim cu scumpatate, dar, pe de alta parte fara fanatism, pentru ca deja fanatismul nu mai este ortodox, si atuncea cadem intr-o contradictie: pretindem ca suntem ortodocsi, dar ne lipseste ortodoxia.

Ce sa intelegem prin a nu fi fanatici? Daca asteptam din partea Bisericii un cuvant hotarat impotriva unor patimi, inseamna ca putem fi numiti fanatici?

– Pai depinde de modul in care se face cuvantul. Fanaticul este cel care, in general, din cauza ca e fixat pe o anumita problema devine obtuz, nu mai vede nimic altceva. Si nu se bazeaza fanaticul pe puterea si lucrarea lui Dumnezeu.

Acuma stiti scandalul cu Vatopedi. Daca Vatopedi ar fi o manastire fanatica, ar incepe cu scandaluri, cu demonstratii, cu pancarte. Credeti ca le-ar fi greu sa mobilizeze, cum zice Hristos: credeti ca mi-e greu sa ma rog sa vina, sa trimita Tatal, douasprezece legiuni de ingeri? Asa putea si manastirea asta, dar nu face, ca nu-i manastire fanatica. Daca ar fi zelotista nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar intampla.

Asadar fanaticul, din cate cred eu, nu ia in considerare lucrarea lui Dumnezeu.

Ce face [Sfantul] Eftimie? Efitmie se retrage in Panherimos, zice Chiril, adica in pustia cea mai adanca, pana ce va trece scandalul. Si este un verset, care acuma se va tot citi in fiecare duminica, in fiecare saptmana la Utrenie din Isaiia, si anume:

Ascunde-te, poporul meu, cat de cat – cat de putin –  pana ce urgia va fi trecut“.

Si regasim acest verset in Apocalipsa, unde se spune ca poporul lui Dumnezu sa nu se faca partas pacatelor care bantuie in cetatea Babilonului, cetate care de fapt este societatea, adica nu un anumit oras, cutare sau cutare oras. Este societatea contemporana apostaziata, cazuta de la Dumnezeu. Fie ca e in Romania, fie ca e in Rusia, fie ca e in America, e o societate care nu mai functioneaza pe principiile  crestin-ortodoxe. Ca ea este compusa dintr-o majoritate ortodoxa, asta e altceva, dar nu inseamna ca ea functioneaza, ca la temelia ei stau principiile Bisericii.  De-asta se vorbeste si de separarea Bsiericii de Stat

Asadar asta inseamna sa nu fii fanatic: sa lasi si lucrarea lui Dumnezeu. Tu sa tii cu fermitate credinta ta, dar pana la urma Dumnezeu este cel care conduce istoria si sa-I lasam Lui dreptul acesta, sa nu I-l rapim.

Si ceea ce aduce tulburare in suflet, tot ceea ce tulbura duhul rugaciunii tinde sa vina de la un anumit zel nebun, de care vorbeste si Sfantul Isaac Sirul: vatamarea care vine din partea zelului celui nebun“.

Asadar nu exista numai un fanatism din acesta, in domeniul patimilor, stiu eu, de tipul: “Biserica ar trebui sa vina cu metode de inchizitie si sa puna capat raului in lume“, ci exista si un zel nebun, care-i pandeste si pe pustnici, si pe calugari prin manastiri, un fanatism din acesta duhovnicesc“.

(Extras din conferinta Parintelui Agapie Corbu de la Alba-Iulia, din 23 feb. 2012, “Sfantul Chiril de Scythopolis si sfintenia astazi”

De acelasi Parinte:

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Despre inselare, Mari duhovnici, preoti si invatatori, Portile Iadului, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Parintele Agapie Corbu despre FANATISM, FANATICI si reactia fata de SOCIETATEA APOSTAZIATA

  1. E la fel de periculos “zelul nebun” ca si “lasitatea asa-zis prudenta”, fiindca amandoua au ceva in comun si anume sunt FIICELE INSELARII de sine…si ale unei pareri de sine care NU STA IN ADEVAR si nu are INVALUIREA Harului DUHULUI Sfant.

    Am citit si eu unele comentarii impotriva ADMINILOR acestui site pe “Apologeticum” si m-am consternat de “veninul” lor. Pur si simplu NU TREBUIAU incuviintate si acceptate pe acel site. Sunt atat de josnice…si aduc “sminteala” mare in randul cititorilor de siteuri ortodoxe.

    Este INCOMPATIBILA rautatea afisata emfatic cu calitatea de “crestin ortodox”.

    Asa dupa cumnu poate arde focul in apa, asa nu poate sta GANDUL PLIN DE DUSMANIE si BATJOCURA la adresa aproapelui in inima si sufletului unui AUTENTIC crestin ortodox.

    Nu puteam sa admit si sa concep ca unii credstini ZELOTISTI pot fi atat de fanatici si de MANATI DE UN DUH DE AGESIVITATE incat sa dea afara din ei cuvinte spuse intr-un limbaj suburman si subuman…

    O mica recomandare PENTRU fratiI ADMINI…NU MAI RASPUNDETI la provocari…ci puneti in aplicare SFATUL intelept din acest material… si anume RETRAGETI-VA in rugaciune si ieratati din inima pe cei care va batjocoresc ca sa aveti cu voi DARUL Duhului Sfant…si sa fiti aparati de alte ispite ale vrajmasului!

    AMIN!

  2. De fapt fanatismul are intotdeauna legatura cu mindria. Mindria de a fi mai bun decit ceilalti, de a aprtine unei elite dar fara aportul individual, adica fara mult efort de esenta. CU alte cuinvinte, este mai usor sa fii fanatic decit sa practici credinta. Cred ca fanatimsul este o parte a pacatului “caderii de-a dreapta”.

    Si asta este valabil nu numai pentru ortodoxie dar pentru toate religiile, evident.

  3. Nu am cuvinte sa-mi exprim recunostinta pentru osardia Parintelui Agapie Corbu de a traduce scrierile binecuvantatului staret Emilianos Simonopetritul…

  4. Apostolul Pavel ne arată cum trebuie să facem toate lucrurile:
    “Dar toate să se facă cu cuviinţă şi după rânduială.” (I Corinteni 14:40), adică, nu bătându-ne cu pumnul în piept cât suntem noi de drepţi;
    Şi iarăşi:
    “Toate ale voastre cu dragoste să se facă.” (I Corinteni 16:14), deci, ura şi fanatismul deşănţat nu-şi au locul în propovăduirea Adevărului.

    “Mai departe, fraţilor, câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun, orice virtute şi orice laudă, la acestea să vă fie gândul.” (Filipeni 4:8).

  5. La râvna noastră cea aprinsă
    Şi la dorinţa de dreptate
    Adaugă-ne Har şi milă
    Răbdare şi nerăutate

    Şi ajută-ne să înţelegem
    Că ne-ai cerut ca să-i iubim
    Şi pe vrăjmaşii noştrii Doamne
    Ca să putem să î-Ţi slujim.

    Ajută-ne întâi să’nvingem
    Păcatul nostru şi mândria,
    Şi’apoi iubindu-ne vrăjmaşii
    Să apărăm ortodoxia.

    Ca să n’ajungem să impunem
    Ceia ce Tu nu ai impus,
    Orbiţi de-o râvnă ce nu vine
    Din Duhul Sfânt, Doamne Iisus.

    Că n’ ai venit pe lume Doamne,
    Să judeci şi să osândeşti
    Ci să ne-aduci tainele iubirii
    Prin legile dumnezeieşti.

    Nu ai impus porunci la nimeni,
    Ci ne-ai adus sfânta-Ţi iubire
    Prin jertfa vieţii, prin martiriu
    Desăvârşit, prin răstignire.

    Ajută-ne Doamne Iisuse
    S’ajungem la sfânta-Ţi dreptate
    Prin viaţa fără de prihană
    Prin dragoste şi bunătate.

    Să nu impunem doar o lege
    Înaltă dar necruţătoare
    Ce stinge dragostea şi mila
    Şi nu zideşte prin iertare.

    Să nu purtăm râvna lui Saul,
    Ci precum Ştefan să zidim
    Credinţa-(n noi şi)-n fraţii noştrii
    În vremile ce le trăim.

  6. Pingback: In actualitate: IMPOSTORUL RELIGIOS, FALSUL PROFET, INSELATUL, FANATICUL… (I) -
  7. Multe multumiri fratilor pentru articolul asta. Pt. mine chiar a venit la un moment potrivit 🙂 Domnul sa va binecuvinteze si sa va intareasca!

  8. Buna seara!
    Am vazut un articol in care se spune ca s-au calculat temperaturile din Rai si Iad.Mi se pare o tampenie.
    Ce parere aveti?Cum ar trebui privite articolele de acest gen?
    Multumesc!
    DOAMNE AJUTA.

  9. @Andrei Ion:

    Ca ceea ce ati spus si dvs: tampenii.

  10. Pingback: In actualitate: PRIMITIVUL “MISTIC”, “VEDETA” DUHOVNICEASCA, “MINUNISTUL”, DREPTUL MANDRU, SARLATANUL RELIGIOS (II) -
  11. Pingback: IPS HIEROTHEOS VLACHOS – cuvant esential despre UCENICI si FANI in Biserica -
  12. Pingback: EREZIILE CONTEMPORANE. Parintele Arsenie Vliangoftis despre cateva din marile secte antihristice ale zilelor noastre si mijloacele lor de inrobire si spalare a creierelor -
  13. Pingback: INCERCARILE MITROPOLITULUI IEROTHEOS VLACHOS: calomnii, defaimari si diversiuni din partea unei manastiri cu tendinte schismatice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: PROFESORUL IOAN PATRULESCU (actualul rasofor Iona) – conferinta de la Timisoara (2008), prima parte: Suntem angajati într-un RAZBOI TOTAL cu diavolul. Lumea in care traim astazi este BABILONUL CEL MARE (si audio) -
  15. Pingback: Parintele Arsenie Muscalu despre INCREDEREA IN VISE si deosebirea intre RAVNA DUHULUI si RAVNA NEBUNA. Ce urmareste VRAJMASUL prin ispite de-a dreapta? -
  16. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: MONAHISM SANATOS, MONAHISM BOLNAV - Recomandari
  17. Pingback: Parintele Nichifor Horia (Iasi) despre MARTURISIREA CREDINTEI, DISCERNAMANT, DRAGOSTE, ZELOTISM SI HABOTNICIE - Recomandari
  18. Pingback: PS IGNATIE MURESANUL despre SECULARIZAREA DIN INTERIORUL BISERICII si CALDURA SUFLETEASCA prin care ar trebui apropiati de Dumnezeu tinerii si cei necredinciosi. CUM DAM MARTURIE DESPRE HRISTOS? - Recomandari
  19. Pingback: Mitropolitul cipriot Atanasie despre BOALA… SLUGII VICLENE: “Cum este cu putinta sa te rogi si sa fii plin de fiere fata de semenul tau? Se poate sa nu mananc mancare cu untdelemn, dar sa-l mananc pe fratele de dimineata pana noaptea. TU, CARE
  20. Pingback: DISCERNAMANTUL – lumina, “sarea” si cârma indispensabile vietii duhovnicesti. CUVIOSUL PAISIE: “Vezi lucrurile ingust; esti atenta doar la ceea ce trebuie facut si nu-ti pasa de om. Nu ai discerna­mant si de aceea le infrunti pe
  21. Cat de adevarat este ceea ce spune parintele: “exista si un zel nebun, care-i pandeste si pe pustnici, si pe calugari prin manastiri, un fanatism din acesta duhovnicesc“.
    Citeam zilele trecute despre ceva asemanator.
    La una din manastirile Sfantului Munte, au coborat cativa pustnici dintre cei care nu erau de acord cu schimbarea calendarului. Si in fata sfintei biserici, ii ponegreau pe calugarii manastirii in fel si chip, deoarece nu intrerupeau comuniunea cu Bisericile care tineau calendarul nou. Unul dintre batranii manastirii, statea putin mai departe si nu participa in nici un fel la “discutie”. Cand insa zelotistii au inceput sa le spuna ca sunt lipsiti de harul Sfantului Duh si ca Sfintele Taine nu mai sunt valabile, batranul n-a mai putut rabda. S-a ridicat si i-a spus celui mai infocat dintre aceia: Acum voi intra in Sfantul Altar si-ti voi aduce Sfantul Potir sa arunci jos ce este in el si sa calci cu picioarele (probabil erau dupa Sfanta Liturghie si preotul slujitor nu consumase inca). Atunci, “zelotistii” au amutit, si-au luat picioarele la spinare, si dusi au fost! Probabil s-au ingrozit si ei de hulele pe care le spuneau.
    Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte caci vom da socoteala pentru fiecare cuvant pe care il rostim!

  22. @ cititor:

    Foarte bun exemplul! Dar stiti ceva? Eu ii vad in stare pe fanaticii nostri de azi chiar sa calce in picioare si Tainele din Potir 🙁

  23. Sa ne fereasca Domnul!
    Se pare ca lui sarsaila , de la 1924 si pana acum, i-au mai crescut cornitele ( si copitele!)…E tot mai nerusinat.

  24. Pingback: SUTASUL si SIMTAMANTUL PROFUND AL NEINSEMNATATII PROPRII: “Nu ne mântuim numai pentru că suntem creştini ortodocşi şi susţinem aceasta în mod intelectual. Luaţi aminte, voi credincioşii, care CREDEȚI CĂ SUNTEȚI DEJA MÂNTUIȚI… Ca
  25. Pingback: Oameni si… demoni travestiti in salvatori: “CRUCIADA” IMPOTRIVA RAULUI (din afara) a “LUPTATORULUI ORTODOX” PANA LA… MACELARIREA FRATILOR: “Cain l-a ucis pe Abel pentru că nu a ucis păcatul DIN PROPRIA INIMĂ. P
  26. Pingback: “O, de ar fi trăit atunci oarecare super-zeloţi şi super-ortodocşi contemporani! Ar fi aruncat defăimarea de TRĂDĂTOR în obrazul marelui SFÂNT FOTIE”. Fericitul parinte marturisitor EPIFANIE despre PERICOLUL SCHISMEI CARE INCEPE CU NE
  27. Pingback: “Nu ştiţi, oare, fiii cărui Duh sunteţi?” ISPITA “ULTIMATUMURILOR” si PRECIPITAREA RAVNEI FARA CHIBUZINTA/ De ce se pomeneste episcopul la Liturghie?/ SFANTUL SI MARELE SINOD… DIN LAUNTRUL NOSTRU ABANDONAT/ Litera si Duh
  28. Pingback: “Fiți cu luare-aminte la cei ce se arată a fi „super-ortodocși”!” AVERTISMENTELE DUHOVNICESTI ALE UNUI MITROPOLIT MARTURISITOR GREC: “Nu ne putem ocupa unilateral doar cu erezia, ci ne vom îngriji mai întâi să ne curățim suf
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate