Predici audio si cantari la SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Blandul si smeritul MARTOR al lui Hristos si MIJLOCITOR al nostru. Mesaje pentru noi

6-01-2013 Sublinieri

Sf. Ioan Botezatorul din Deisis

Predica Parintelui Hrisostom de la Manastirea Putna (2012) la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie)

Mijlocitorul de care ne temem nejustificat:

Rezumat:

“Pomenirea dreptului cu laude, iar tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule…”

Chiar daca nu a facut minuni, inaltimea lui este dincolo de orice inchipuire omeneasca, deoarece in favoarea lui avem marturia lui Dumnezeu Insusi.

– In icoana Deisis: sta in ceruri de-a stanga Mantuitorului, mijlocind pentru noi, lucru randuit chiar de Dumnezeu-Tatal.

– “Iata, Eu trimit pe Ingerul Meu inaintea fetei Tale” – a fost trimis de Insusi Tatal.

– “Cel mai mare om nascut din femeie” – marturia Mantuitorului Iisus Hristos.

– Noi avem fata de el o atitudine de retinere, daca nu de teama. Este o atitudine foarte daunatoare pentru noi, pentru ca ne lipseste de cel mai mare mijlocitor, dupa Maica Domnului.

– Oare intelegem ce inseamna sa fii mijlocitor pentru cineva, ce relatie se stabileste? Mijlocitorul se roaga pentru mine, imi ia apararea. Sa se lase pe sine la urma si sa-l intereseze ma mult relatia mea cu Dumnezeu si sa slujeasca acestei relatii.

Se numeste pe sine “prietenul Mirelui” – cuvinte in care se ascunde o mare gingasie, o mare lepadare de sine, o mare dragoste, atat pentru Mire, cat si pentru Mireasa lui; el traieste mereu in umbra Mirelui si a miresei si face tot ce poate ca cei doi sa fie una, iar din bucurie si din dragoste pentru cei doi se lasa pe el la urma, pana intr-acolo incat aproape nu este bagat in seama.

– Iata cum intelege Sfantul Ioan Botezatorul sa ne slujeasca noua, sa lucreze impreuna cu Dumnezeu la mantuirea noastra. Si noi ne temem sa-i cerem ajutorul!

– O alta caracteristica a unui mijlocitor: sa ne poata intelege, sa nu ne acuze. Dar sa fiu inteles de cineva nu inseamna ca trebuie sa fie la fel ca mine, la fel de pacatos ca mine. Ceea ce ar trebui sa ne uneasca pe noi si pe povatuitorii pe care-i alegem – nu gradul de cadere, nu pacatele, ci dorinta de a ne ridica deasupra pacatului. Nu ma duc la cineva care este si el sub frica si sub stapanirea pacatului.

– Sa nu ne temem de infatisarea aspra a Sf. Ioan Botezatorul, de viata sa ascetica, pentru ca asa el a biruit pacatul.

– La Sfantul Ioan mergem daca vrem sa invatam cum se face pocainta. “Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui”.

– Nu se poate pune inceput pocaintei decat prin trezirea constiintei. Precum constiinta treaza merge inaintea iubirii, tot asa si Sf. Ioan Botezatorul a mers inaintea lui Hristos. Nu exista pocainta fara trezire, fara a ne da seama ca asa cum suntem noi, nu suntem bine.

– Este numit “Glasul” [ce striga in pustie] – pentru ca s-a identificat cu mesajul pe care il avea, a pus mai presus de sine voia lui Dumnezeu si misiunea de la El. S-a dat pe sine in spate ca persoana: “Acesta trebuie sa creasca, iar eu sa scad”. S-a facut pe sine glasul pocaintei, calauza cea mai puternica spre inima lui Dumnezeu.

“Pocainta este intoarcerea in inima lui Dumnezeu” (Sf. Ioan Gura de Aur).

Ispita duhovnicilor: de a creste pe ucenici dupa chipul si asemanarea lor, si nu a lui Hristos. Si ispita credinciosilor: de a-i vedea pe duhovnici mai presus de Dumnezeu, de a uita de Dumnezeu si de a se lipi de ei, de oameni.

Si noi suntem chemati sa facem acelasi lucru cu cei din jur: sa nu cautam sa vindecam NOI, sa ridicam NOI pe ceilalti! Bucuria ca prin tine Hristos sa ia chip in celalalt, iar tu ai scazut, ai ramas in urma – atunci Dumnezeu va da marturie pentru tine.

Mana care s-a atins de crestetul blandului Stapan nu poate sa fie decat calda. Sa ne lasam purtati de ea!Cel care este prietenul Mirelui” este cel care ii stie cel mai bine iubirea fata de Mireasa, fata de Biserica, fata de noi. Sa ne incredem in aceasta iubire si sa ne folosim de ea, avem nevoie de aceasta pentru pocainta noastra! Pocainta nu este ceva greu de dus, care sa ne crispeze si sa ne invartoseze. Sa ne lasam in mainile celor care au fost cel mai aproape de inima lui Dumnezeu!

***

Predica Parintelui Dosoftei de la Manastirea Putna (2011) la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie)

Sfantul Ioan Botezatorul – martorul lui Hristos

– Dumnezeu, in smerenia Sa, nu S-a pravalit asupra oamenilor cu putere si cu spaima, ci a venit in chip smerit si Si-a luat martori dintre oameni, pentru a nu lucra de Unul Singur, pentru ca taina dumnezeirii este smerenia si comuniunea.

– Sfantul Grigorie de Nyssa: Starea normala a Bisericii este rastignirea”. Toti cei care L-au urmat pe Hristos au mucenicit sub o forma sau alta, cel putin cu mucenicia duhului, a lepadarii de sine, daca nu si cu cea a trupului.

Cum putem fi si noi martorii/marturisitorii lui Dumnezeu? Mantuitorul leaga mantuirea noastra de calitatea noastra de marturisitori. Un om cand face ceva se exprima pe sine. Dumnezeu, cand ne-a facut pe noi, oamenii, S-a exprimat pe Sine. Daca noi implinim gandul lui Dumnezeu cu noi, atunci Il ajutam pe Dumnezeu sa Se arate oamenilor, si noua insine. In masura in care noi nu ne implinim rostul, gandul pe care Dumnezeu L-a avut dinainte de facerea lumii cu fiecare dintre noi, atunci noi insine suntem ca o oala stricata, [din cauza careia ceilalti pot sa huleasca pe Olar, ca si cum El nu ar fi fost priceput]. Daca reusim, cultivand legatura cu Dumnezeu, sa implinim rostul nostru, vom fi ca un vas frumos [care va marturisi frumusetea si intelepciunea Olarului].

– Prin fiecare dintre noi, Dumnezeu are ceva de spus in lume. Daca noi nu ne sfintim viata, nu dezvoltam ceea ce a pus Dumnezeu in noi, atunci o farama din ceea ce Dumnezeu avea de spus oamenilor, ramane ascunsa in pacatele noastre.

– O alta lectie a Sfantului Ioan: apropierea de Dumnezeu, familiaritatea cu El te face sa-L poti recunoaste. In vremea noastra, ceea ce desparte pe om (si societatea) de Dumnezeu nu sunt numai pacatele, ci o stare generala de nefamiliaritate cu Dumnezeu. Aceasta nu se intampla numai in Occident, in spatiile neortodoxe, necrestine, care nu mai au Sfintele Taine, ci si la noi in tara, cu noi insine, cei care mergem la biserica.

– Despre impartasirea copiilor.

– Despre linistire. Lumea de astazi sufera de un “zumzait” continuu al patimilor, al informatiilor si al multor lucruri nefolositoare. In masura in care nu cautam aceasta linistire, pierdem mediul, spatiul in care putem auzi vocea lui Dumnezeu. Din cauza zgomotului, noi nu mai auzim “soapta” lui Dumnezeu, care ne vorbeste smerit, incet, in taina. Noi pornim “zumzetul” de dimineata, cand deschidem radiouglasul pocainteil, pana seara, cand adormim cu televizorul deschis. Chiar daca aparent nu pacatuim, suferim de acest pacat al lipsirii: in loc “sa avem urechi de auzit” pentru vocea Domnului, “avem urechi de auzit” pentru toate cele ale lumii, care ne despart de a auzi pe Dumnezeu si devin mai rele decat un pacat propriu-zis.

– De ce chemarea la pocainta? Pentru a intelege aceasta, trebuie sa intelegem ce este pacatul. Cat de grav este? Analogia cu cancerul.

– Cuvantul IPS Justinian, Arhiepiscopul Maramuresului: “Nu pacatui!”

***

Predica Parintelui Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca) la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie 2012)

APA SI FOC:

Cel care Il arata pe Hristos, Care ne va afunda pe noi “in Duh Sfant si in foc”, care ne va imbraca in har, in caldura Duhului

Va mai recomandam pentru aceasta sarbatoare:

***

RUGACIUNI SI CANTARI (AUDIO) PENTRU SFANTUL PROOROC SI INAINTEMERGATOR IOAN:

Condacul:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

*

Sedealna:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

*

Cantarile I si III ale Canonului:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

*

Toata slujba Paraclisului cantata de Nectarie Protopsaltul poate fi comandata de aici.

***

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Ciprian Negreanu, Parintele Dosoftei Dijmarescu, Parintele Hrisostom de la Putna, Pocainta, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Predici audio si cantari la SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Blandul si smeritul MARTOR al lui Hristos si MIJLOCITOR al nostru. Mesaje pentru noi

  1. mi-a fost de mare folos predica parintelui Hrisostom deoarece m-a facut sa constientizez si mai bine aceasta sa-i zicem “retinere” pe care am avut-o mereu fata de Sfantul Ioan Botezatorul, un fel de teama pe care mi-o inspira asceza sa desavarsita si asprimea vietii sale sfinte. De cate ori ma uit la icoana celui mai mare sfant si mijlocitor din ceruri, dupa Maica Domnului, simt pe drept cuvant mustrarea lui fata de nevrednicia mea. Si totusi, parintele are dreptate :
    “Mana care s-a atins de crestetul blandului Stapan nu poate sa fie decat calda ”
    Sfinte Ioane, Inaintemergatorule al Domnului, iarta-ma pentru putinatatea mea, arata-ne si noua calea pocaintei adevarate si mijloceste pentru cu noi cu puternicile tale rugaciuni !

  2. Are cineva stiinta, de ce in Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, la Icosul 12 sunt doar 11 versuri?

  3. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca:” Sf.Ioan Botezatorul este prietenul Mirelui,caruia Ii infatiseaza mireasa”,spunand apoi ca inceputul nuntii Mielului,adica Lui Hristos este in clipa cand El castiga primul suflet(Ce frumos!)Domnul este infatisat sub chipul Mirelui,deoarece nunta este simbolul cel mai potrivit pentru a exprima relatia unica intemeiata pe dragoste jertfelnica,ce se stabileste intre Fiul,Tatal si faptura,pe care vine sa o mantuiasca.Nunta presupune, deasemenea, o impreunare bazata pe libertate,fara constrangere, si pentru ca nunta sa aiba loc trebuie ca mireasa sa-si deschida sufletul fata de Mire si sa-L intampine cu dragoste. Ce explicatii frumoase!
    Hristos este MIRELE intregii creatii,pe care o va rascumpara de sub robia pacatului si o va inalta la ceruri dupa ce va fi curatita prin pocainta.
    Se mai spune ca misiunea Sfantului Botezator este de a-I aduce mireasa ,caci la indemnul lui(Botezatorului)primii ucenici au pornit pe urmele Sale,Andrei si Ioan.Ei se alatura Lui Hristos in clipa cand afla ca El este MIELUL,Care ridica pacatul lumii.Prima chemare reprezinta momentul tainic al deschiderii sufletelor catre Domnul Hristos,fiind cu adevarat inceputul nuntii Mielului.
    Deci,Adrei si Ioan sunt primii apostoli care II urmeaza Domnului Hristos,fara ca El sa-i fi indemnat sa vina.Chiar ii intreba:”CE cautati?”,iar ei raspund tot cu o intrebare:”Rabi,unde locuiesti?”,la care si primeste raspunsul:”Veniti si veti vedea”(Ioan 1-38,39).apoi Andrei si Ioan,dupa cum marturiseste cel de al doilea ,”au ramas la El in ziua aceea”)Apoi Andrei de indata se duce la fratele lui,Simon,si striga:”Am gasit pe Mesia”.
    Alegandu-si primii ucenici dintre aceia care se aflau in preajma Sfantului Ioan,Domnul a pus in lumina rolul de PREMERGATOR si MIJLOCITOR sau aducator de suflete la nunta Mielului,Hristos,in Imparatia Cerurilor.
    Asadar,sa ne rugam cu toata nadejdea Sfantului Ioan Botezatorul,pentru a ne darui mai intai,pocainta cea adevarata si a fi vrednici de a ne schimba camasa cea plina de noroiul pacatelor,pentru a putea intra la Nunta Mielului si Mirelui Hristos Domnul!Doamne, iarta-ma!
    (de prin carti adunate)

  4. @ Cristian:

    Nu stim.

    Acatistul in greaca, pentru cine ar putea sa-l traduca: http://orthodoxbooks.blogspot.ro/2012/01/blog-post.html şi http://ntprodromoy.blogspot.ro/p/blog-page_19.html

  5. Va multumesc.

    Cel putin am numarat, in versiunea greceasca sunt 13 versuri si la ultimul Icos. Deci, la noi lipsesc 2 versuri. Daca cineva poate traduce Icosul 12, chiar ar fi util. Cu google translate nu merge.

  6. Pingback: SFANTUL IOAN, INAINTEMERGATORUL SI BOTEZATORUL DOMNULUI. Predici audio ale Parintelui Ioanichie Balan, preablandul dojenitor al Sihastriei -
  7. Pingback: Cuvinte de invatatura catre tineri de la duhovnicii manastirii Putna: SPOVEDANIA CA VARSARE A INIMII CATRE DUMNEZEUL CARUIA I-AM INSELAT IUBIREA; DUHOVNICUL CA PRIETEN AL MIRELUI/ Parintele staret Melchisedec: Ramaneti in tara, iubiti-va neamul, scuturati
  8. Pingback: Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la NASTEREA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. De ce a fost pedepsit Zaharia? Pe cine trebuie sa certam cu asprime si cui putem descoperi noi pacatele, dupa modelul Proorocului Ioan? -
  9. Pingback: Mare a fost Ioan Botezătorul… -
  10. Pingback: SFANTUL IOAN INAINTEMERGATORUL si MISIUNEA PREOTEASCA in zilele noastre: “Este vremea ca toti clericii sa mai reduca din TEORIE si sa se intoarca la ASCEZA cea adevarata”. CAND NU ARE PUTERE CUVANTUL CLERICULUI? | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: “… si vino de stai impreuna cu noi!”. PARACLISUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Cantari psaltice la praznicul Soborului Inaintemergatorului. RUGACIUNE CATRE “PRIETENUL DE APROAPE AL LUI HRISTOS” (audio + text) | Cuvântul Ortodo
  12. Pingback: “FĂRĂ POCĂINŢĂ NU EXISTĂ MÂNTUIRE PENTRU NIMENI! Domnul Se descoperă doar aceluia care îşi recunoaşte păcătoşenia”. CĂINŢA CONTINUĂ, lupta cu păcatul şi nemulţumirea de sine – ÎMPLINIREA CHEMĂRII ÎNAINTEMERGĂTORUL
  13. Pingback: PARINTELE MACARIE, Episcopul românilor din SCANDINAVIA, la BOTEZUL DOMNULUI (foto, video) despre "marea adanca" a sufletului omenesc, agitata si bantuita de "balauri nevazuti", chiar si cand, LA SUPRAFATA, pare linistita: "Numai
  14. Pingback: DUMINICA DUPĂ EPIFANIE si SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL, prietenul smerit al Mirelui. “ÎNCEPEM CU HRISTOS, Care ne arată adevărul şi despre noi înşine. Nu avem timp de pierdut, pentru că Împărăţia cerurilor s-a apropiat” | Cuvântul O
  15. Pingback: PĂRINTELE HRISOSTOM DE LA PUTNA: “Nu le plac celor mari să spunem lucrurilor pe nume, nu le plac adevărurile rostite cu voce tare – şi, iată, Ioan Botezătorul aceasta a făcut! Vor rezista acestor vremuri cei care se mulţumesc cu puţin
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate