Alin Fumurescu in “Cotidianul”: PATRIARHUL MARTA

22-04-2009 Sublinieri

Patriarhul Marta

 img-0024-og.jpg

Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, dar un singur lucru trebuieşte. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.” (Luca, 10:41-2)

Patriarhul Daniel e un om gospodar. Ştie să administreze cu pricepere averile Bisericii pe care o păstoreşte. Scoate bani din piatră seacă, înfiinţează posturi de radio şi televiziune, plăteşte purtători de cuvânt şi formatori de imagine, găseşte sponsori etc. În limbaj laic e un excelent manager. Ştie cu ce se mănâncă şi politica: crizele financiare, fie ele şi mondiale, vin şi pleacă, alegerile rămân. Criză sau nu, voturile nu se devalorizează. Când bugetele se subţiază, salariile îngheaţă sau scad, Prea Fericitul a reuşit performanţa de a stoarce de la parlamentari câteva miliarde bune pentru biserici, başca singura creştere salarială a anului – cea a preoţilor.

Cu un drum a legat mai strâns Biserica de stat, dar asta nu pare să aibă vreo importanţă. Nu s-a milogit, cum greşit au interpretat răuvoitorii. De milogit se milogesc neputincioşii. PF Daniel şantajează fără să şantajeze. Ce vreţi? Economia n-are mamă, n-are tată, e născută de o mătuşă care nu ţine de foame.

Dovada? Pastorala de Paşte. Ştiu. E greu să scrii o pastorală bună: originală, captivantă şi cu un mesaj clar în acelaşi timp. Timp de aproape două mii de ani s-a dezbătut, s-a scris, s-a vorbit despre Înviere atât de mult încât până şi speranţa de a putea atinge deodată toate cele trei obiective pare imposibilă. Nu degeaba pasajul din Ioan Hrisostomul a devenit centrul liturghiei pascale. Nu degeaba puţină lume se mai oboseşte să le citească sau să le asculte. Ce poţi zice mai mult sau mai bine? Ei bine, ÎPS Anania a reuşit, şi în acest an, să arate că se poate scrie ceva mişcător în adevăratul sens al cuvântului – acela de a te mişca să faci ceva. Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt. E suficient să o citiţi.

Prea Fericitul Daniel a făcut şi el ce-a putut şi ce-a ştiut un apel străveziu către sponsori. Bate şaua spiritualităţii să priceapă iapa lui Becali şi a altora ca el. Banii, aflăm, pot fi folosiţi pentru „dezvoltarea spirituală”. Urmează o înşiruire contabilicească de citate biblice în stare să plictisească până şi un pustnic, toate menite a mai stoarce, dacă se poate, un ban de pe urma celor dispuşi să parieze, din disperare, până şi pe Dumnezeu. Pastorii protestanţi, nevoiţi să se descurce singuri, sunt – din acest punct de vedere – mult mai convingători. Ca un credincios ce mă declar (ajută necredinţei mele), am pretenţii mai mari. Nu degeaba zicem Sfântul Duh, nu Sfântul Spirit. Sunt bune şi logica, şi pâinea, nimeni nu zice nu, dar Marta nu trăieşte numai cu pâine.

Alin Fumurescu

(articol preluat cu acordul autorului)

cu-basescu-si-iorgulescu.JPG

P.S. Razboi intru Cuvant: Dupa “traditia” deja consacrata, Alin Fumurescu trebuie sa se astepte cat de curand la o replica agresiva din partea Biroului de Presa al… Patriarhului Daniel (ca e impropriu si ipocrit sa-l numim al Patriarhiei). Pe de alta parte, in ceea ce ne priveste, am prefera, anul acesta, asa cum am aratat deja, Pastoralele exceptionale ale IPS Teofan si PS Sebastian:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Opinii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Alin Fumurescu in “Cotidianul”: PATRIARHUL MARTA

 1. Sa fie ca Marta ar fi prea frumos, dar probabil dl. Fumurescu a cautat sa fie elegant si sa nu jigneasca. Eu cred ca mai degraba e unul din personajele despre care e vorba in postarea de aici, care se preocupa si el foarte tare de saraci…:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/04/15/miercurea-ungerii-jertfelnice-si-a-meschinariei-tradatoare/

 2. Dumnezeu sa-l aiba in paza pe IPS Anania. Mare roman, mare ortodox. In ceea ce- priveste pe Preafericit..acesta a dat un examen la faza cu Nicolae Corneanu si l-a picat. Daca nu a tinut cont de ce spun Sfintele Canoane mie unul imi ridica semne mari de intrebare. daca Patriarhul nu da de-a azvarlita celor ce o iau razna, atunci cine? Poate pare cam dur, dar asta e vreme de masuri aspre si nu de diplomatie.

 3. Domnilor!
  Recunosc: gandesc parsiv! Marta (de partea Patriarhiei) si cealalta Marta – sora ei geamana – (statul: mamona!) gadila, momeste, incuviinteaza, fac front comun prin ceea ce doreste Marta (intreaga) facand scandal Mariei (partea de arhierei, preoti si mireni) care, ‘partea cea buna si-a ales’ dar care… nefiind ancorata in realitatea asta secularizata, ateista, non-conformista, refuzand a fiinta in lumea asta cantonandu-se cu incapatanare de ‘cea vesnica’ spre paguba si ‘rusinea’ ei au facut front comun spre indepartarea ei umpland ranita Martei impreuna cu a sa sora geamana cu ceea ce-si doresc ele, DOAR d.p.d.v.lumesc spre ‘slava’ si ‘stralucirea’ vesmintelor, a salariului indestulator – pe de-o parte si a incuviintarii/acceptarii tacite de partea cealalta!

  Asa ca…Marta geamana (statul…)STIE prea bine ca, fara ajutorul sorei sale geamane… privind strict dintr-un spirit de fronda dar si de teama (ancestrala, nejustificata – aparent- decat de subconstient, aproape metafizic…) mareste salariile primeia fiindca ii este frica de anateme si de Acatistele date de poporul bine-credincios care, suferind ca nimeni altul…justificat – intr-un fel sau altul – ar putea atenta prin jalea si nedreptatea strigatoare la Cer, la buna-starea si propasirea Martei din care nu vrea sa iasa sau sa scada…nadajduind – aiurea! – la sprijin chiar si in trecerea la cele vesnice, asa cum facura Florian Pitis, Adrian Pintea si, chiar ‘mama magiei albe’din Chitila care, pe bani multi si stralucitori (nu stiu de or fi fost 30 de arghinti/si/sau din aur…)si cu incuviintarea primei Marte au avut parte de un sobor de preoti la inmormantare, de cor de maici, ce Cruci, de slujbe de pomenire samd…lasand la o parte pe Dumnezeul Cerului si-al Pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute care, nu este patimas, nu poate fi mituit si nu poate fi prostit!

  Din pacate Marta este la ‘putere’ si, o asupreste constant pe Maria (in special dupa ’90) si in manastiri – acestea transformandu-se in cooperative de productie (vedeti voi, comunismul n-a murit definitiv…) aplicandu-se sub mantia ‘ascultarii’ monahiile/monahii trudesc spre slava lumeasca si indestularea pantecelui ce…aduce/trage dupa el alte patimi rusinoase, groase…Sf.Calinic Cernicanul de ar fi trait in zilele noastre le-ar fi batutu obrazul si le-ar fi dat cateva bice pe spinare! Important este Raiul lumesc si ‘binefacerile lui’ nu, cel Ceresc! Pelerinii trebuie sa manance musai ‘de dulce’, in special carne de porc, nu?! Rugaciunea este ‘scutita’ de ascultare, participarea la Slujbele Bisericii beneficiaza doar cei/cele bolnave si batrane/ni nu?! Ortodoxia din pct.asta de vedere, boleste de mult! Iar ca, in orice oranduire (lumeasca si/sau bisericeasca) pestele de la cap se-mpute! Coada fiind fie prea lehamisita, fie ateista, fie indiferenta de a incepe curatirea pornind de la ea!

 4. Articolul , pe fond , este bun , dar nu este deloc potrivita asocierea titlului cu Marta …Ea l-a iubit pe Dumnezeu sincer si
  curat , a alergat pe cale sa-L intampine cu durere si cu dragoste , a slujit cu aceeasi ravna pentru pregatirea bucatelor la
  masa unde Iisus a fost oaspete iubit …la Marta a fost vorba de
  simpla naivitate , la [ne]fericitul nostru patriarh , in nici un caz nu se poate vorbi de naivitate , nici de dragoste de Dumnezeu … in loc de “Patriarhul Marta” – NEFERICITA INSPIRATIE –
  era mai potrivit “Patriarhul mamona” …

 5. aaa , am vazut ce-a zis “gand” … si foarte bine a zis …

 6. Bine zis,”gandule”…da,& ucenicul din Kariot era preocupat de saraci&de “risipa”mirului…Hristos a intrat in Ierusalim pe manzul asinei…ia sa vezi cu ce limuzina/e vine pf sa…El n-avea unde sa-si plece capul…iar pf-ul.. ce sa mai zic(k am vazut resedinta sa de la Iasi,prin ’97…p dinauntru…& p atunci eram un student rupt in …dos…& m-am smintit…)…Daca as zice ca “marele alb”e si mare ipocrit as comite,cred, o tautologie(sau pleonasm?:?)…Am citit pastorala…lunga ca o zi de post & soporifica de ar adormi spontan o turma de rinoceri dara-mi-te niste drept-maritori obositi& afectati de criza economica…(nu stiu de ce predicile lu’danutz s.r.l. m-au adormit intotdeauna:/…).Pastorala ips Teofan(si cea de Nasterea Domnului…)M-A/U TINUT TREAZ…si uitandu-ma in Biserica, credinciosii au fost atenti…ca niciodata…Numa’ de ar crede ceea ce a si spus/scris …Cat despre maririle de salariu ale preotilor…sa fim solemni… pe cei din parohiile sarace i-a ajutat ca…lumanarea la mort…adica aproape deloc…le raman de platit catre”inalta poarta”aceleasi debite cu multe zerouri+si multe alte dijme...(…)

 7. HRISTOS A INVIAT!
  De mult ma tot gandesc la ce se intampla in jurul meu (cu un anume IPS, cu PF-ul, cu tacerea unor prelati, cu zicerile altora …) si mi-am adus aminte de spusa Parintelui Arsenie Boca impotriva spiritului antisemit. Tot din ciclul acesta – cainii se supara pe piatra aruncata catre ei si nu pe cel care a aruncat-o.
  Oare ce se intampla in jur este fara stiinta Domnului ? Oare de ce s-a rugat Iisus pe cruce “Iarta-le lor ca nu stiu ce fac” ? Oare chiar putem schimba cele randuite si facute cu buna stiinta (chiar daca noi in stiinta nostra nu intelegem) ?
  Oare nu suntem in lumea asta si prosti si destepti si nimeni (inca !) nu a venit cu vreo propunere sa ne lichideze pe cei prosti ?
  Oare de ce sunt multi care aleg retragerea din lume, rugaciunea si postul – intelegand ca mai multe se pot schimba cu rugaciunea curata?
  Oare de ce niciun stalp al bisericii nu a spus nimic (sau aproape nimic) rau sau defaimator despre cei din fruntea BOR?
  De ce, de ce … ?
  Am pus intrebarile astea DOAR pentru mine, pentru ca eu nu pot sa ma rog pentru cei ce (mi-)au gresit (voit sau nu), pentru ca eu nu inteleg bine ce se intampla in jurul meu, dar incepe sa-mi fie tot mai clar ca “daca sunt cinci crestini adevarati” in lume atunci nu poate diavolul sa faca nimic. Si atunci ma rog sa fie acei cinci crestini.
  Doamne ajuta-ne!

 8. Asa cum anticipasem, nu avea cum sa intarzie prea mult un “stramb” la replica, “in buna traditie”, de 1 an jumatate incoace, a “Dealului”:
  DREPT LA REPLICĂ – LUMINA ÎNVIERII ŞI ÎNTUNERICUL INVIDIEI
  http://www.basilica.ro/ro/stiri/drept_la_replica_lumina_invierii_si_intunericul_invidiei.html

  In mod previzibil, biroul de presa al PF Daniel a dat un drept la replica asa cum stie: inveninat, dur si jignitor la persoana. Pentru o “palma” fina si subtila, biroul de presa raspunde ca un “ghiolban” de trei lei: cu un pumn din fundul gradinii. Probabil acest lucru se explica prin furia celui vizat sau prin zelotismul scribilor de garda. Din nefericire pentru “ei”, inca mai exista oameni care nu sunt cumparati de banii lor, nu si-au vandut constiinta si au “tupeul fantastic” sa arate ca imparatul e gol. Si de ar fi vorba numai de un imparat gol…

 9. …Te-ai exprimat & mai bine Agnes… “patriarhul mamona”…Eu zic ca merge & “Sef Rabin”(ca & asa-i prieten la catarama cu numitul Hacohen M.)…Sa intelegem asadar cf “dubasilor”de serviciu ai basilicii ca “Eliahu”Ciobotea are o “inima fara de rautate si o minte fara de viclesug”?…:/:? Eu unu-s gata sa-l(i)cred:D;)…

 10. Hristos a inviat!
  Pentru ca articolul se refera direct la “mamona” si multi ii dau felurite intelesuri, fac precizarea: cuvantul “mamona” este cuvant aramaic si inseamna BAN, AGONISEALA.
  Are un inteles clar, iar daca este folosit netradus in cartile noastre, asta nu face decat sa sporeasca confuzia, sa para credinciosilor ceva abstract, asociat oarecum cu dracul.
  As ruga pe fratii preoti sa-l traduca poporului (si sa se fereasca de el).
  Doamne ajuta!

 11. Bietul Ghita Pristanda … ce alegeri memorabile …va amintiti , fratilor , ce bine a stiut el sa numere steagurile din oras , mai ales de la “catindrala” ? … zice si-acum Ghita , c-a vazut
  aia cu ” intunericul invidiei” … ” CURAT MURDAR , coane Fanica !” …

 12. Din cate citesc, nu prea va place de Patriarh… Io nu prea il stiu, da vorba dumneavoastra, prea multa vorba de bani si alte cele, vorba Sf. Ioan Gura de aur: “Inainte sufletele erau de aur, si vasele de lut, acum vasele de aur si sufletele de lut”.

  Alex

 13. Domnii mei,
  Dupa moartea PF Teoctist, pe care l-am cunoscut personal si in diferite imprejurari, tot haladuind pe net, am gasit volens-nolens, o multitudine de exprimari, interpretari, pareri personale, ganduri si altele asemenea, despre “schimbarea” garzii la Patriarhie…
  O singura “idee” mi-a ramas pe singurul neuron ce-l mai detin, aceea a unui tanar, care spunea cam asa:”-…bine ca va veni in sfarsit un Patriarh citit, si voi auzi si eu, in sfarsit, o predica buna, in catedrala patriarhala…”
  Nu pot decat sa sper ca tanarul in cauza era sincer si dezinteresat cand a spus asta si ca s-a “indestulat” de predici bune…

 14. Hristos a inviat!

  De ce oare nu ne putem abtine sa fim aspri cu aproapele nostru macar in Saptamana Luminata?

  Poate ca daca ne-am ruga si ne-am plange pacatele mai mult nu s-ar mai face intuneric in noi ca sa privim paiul si nu barna.Patriarhul acesta a iesit, la urma urmei, dintre noi iar daca nu ne place este pentru ca bunul Dumnezeu a binevoit sa ne arate cine suntem…La ce fel de pastori sa ne asteptam cand noi insine ne inecam in patimi si nu ne rugam zilnic pentru ca “smerit Duhul cel Sfant”- cum spunea Sf. Siluan – sa lumineze si inima acestora.

  Ce zic oare protestantii care viziteaza acest site atunci cand vad ca nu ne iubim Patriarhul?

  Iertati-ma!

  Hristos a inviat pentru toti!

 15. cresterea salariilor preotilor….aiurea!!!! si-au crescut ei salariile mii de lei…si desigur la clica lor din administratie…la preoti praf in ochi au crescut din fonduri proprii…o cardasie cu statul….sa controleze mai bine!…in rest Dumnezeu sa ne ierte pe toti

 16. @ Mihai:

  Adevarat a inviat!

  Nu stim ce zic protestantii si nu ne intereseaza prea tare, dar stim ce zic ortodocsii care simt pe pielea lor (mai ales preotii, dar nu numai) cat de mult ii “iubeste” patriarhul pe ei… Si daca ar fi vorba de “paie”, chiar ca nu si-ar bate nimeni capul. Iar plansul pacatelor duce la o si mai mare sensibilitate duhovniceasca, la o vedere si mai fina a apostaziei in care suntem condusi si a nedreptatilor strigatoare la cer (carora lingusitorii mai-marelui li se fac complici) care se fac si peste care niciun crestin care nu vrea sa piarda Sfantul Duh nu are cum sa treaca nepasator. Si de aici si se ajunge la o si mai mare durere. Da, sunt de vina si pacatele noastre ca am ajuns aici, dar hai sa nu folosim asta drept alibi si calus in gura pentru a nu mai spune ceea ce striga deja si pietrele!

 17. cuvintele potrivite pt patriarhul daniel sant urmatoarele,,vai voua fatarnicilor,carturari si farisei,voi nu intrati in imparatia cerurilor, dar nici pe altii nui lasati,,

 18. Hristos a înviat!Fraţilor,hai să nu-l mai judecăm pe patriarh şi să-i găsim care mai de care “coplimente”mai năstruşnice.părerea mea e că nu e bine ceea ce facem comentând sarcastic deciziile maimarilor BOR.Oare câţi dintre noi n-ar fi procedat la fel dacă am fi fost în locul patriarhului.Credeţi că e atât de uşor să fii conducător al unei instituţii atât de importanate cum e Biserica?ne este f.uşor să judecăm,dar nu rezolvăm nimic aşa,ci dimpotrivă,ne facem mai mult rău altora dar mai ales sufletelor noastre.Iisus când era pe cruce îi judeca pe răufăcătorii Lui sau se ruga pt.dânşii.Noi am înţeles răul care ne paşte pe viitor cu crizele,comunismul,biometria,ş.a.m.d.Dacă ştim bine că a participat decizional şi a greşit în multe chestii privind trecutul,prezentul şi viitorul creştinismului ortodox din România,să ne rugăm totuşi pentru patriarh ca Domnul să-l ierte pt.greşelile comise că n-a stiut ce face şi să-l lumineze Maica Domnului,dacă vrem să ne mai trăim aici pe pământ libertatea creştinească.A nu se înţelege greşit că sunt de partea patriarhului!E clar că a greşit,dar,fraţilor,ESTE MARE PĂCAT SĂ JUDECĂM UN PREOT,CU ATÂT MAI MULT UN PATRIARH,chiar dacă a greşit va fi dator să dea un răspuns în faţa marelui Judecător,nu trebuie să luăm noi locul lui Dumnezeu.Să ne împărtăşim mai bine idei cum să rezistăm vremurilor grele care ne aşteaptă decât să comentăm fără rost ceea ce Dumnezeu a lăsat voit să se întâmple.e clar că trebuie să ne pregătim mucenicie dacă e cazul,cum a zis pr.Justin,se vede că Dumnezeu vrea să scurteze timpul până la venirea Sa din nou pe pământ.de Doamne ajută!

 19. Hristos a inviat! …bine spunea sfantul ardealului ca ,,nu au putut sfintii parinti pe timpuri,care duceau o viata sfanta,sa-i aduca inapoi la dreapta credinta ortodoxa pe cei rataciti care sau departat de la dreapta credinta ortodoxa,cu atat mai greu se va realiza acest lucru in zilele noastre cu asemenea pastori care nu au nimic sfant sau in comun cu ortodoxia,, …bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa-i lumineze la minte pe cei din conducerea Bor amin. [culegem ceea ce am semanat].

 20. @Cornelia

  Cred ca vorbesti ca multi altii: adica din necunostinta de cauza – se pare – argumentul tau se vrea aparat si justificat fie sub mantia ‘iubirii’ si/ori a ‘ascultarii’, pentru a nu se face vinovati – vezi Doamne! – de pacatul judecarii aproapelui (mirean, monah, arhiereu, IPS-it ori Patriarh) chiar daca acesta/acestia frizeaza ridicolul aratand interesul propriu, lipsa iubirii in primul rand fata de Hristos care este Capul Bisericii si implicit a aproapelui (oricare!) care este madular al Bisericii prin cochetarea cu ecumenismul, cu impunerea bunului plac, cu implementarea pecetii fiarei…fie pe fata, fie in ascuns, fie prin indiferenta…dar printr-o instapanire pur lumeasca, feroce, rece, impenetrabila si inabordabila ce ar presupune doar ascultare orbeasca dintr-o parte; drept consecinta nu poate sa nu creeze impotrivire, indignare sau revolta!

  Averchie Tausev, Ioan Ianolide, Iustin Popovici, Cuv.Nifon al Constantianei si multi, multi altii…au facut o radiografie a starii Bisericii in ansamblul ei (preoti si mireni) iar din dragoste pentru Biserica au atentionat – fiecare la vremea lui – asupra pericolului caderii in derizoriu a credintei, a superficialitatii existente, a superstitiilor pana la ocult promovate de unii mireni si incuviintate de preoti, a dependentei Bisericii de catre Stat, a caderii ortodoxiei datorita pierderii savoarei ei, a sarii…sunt lucruri spuse cu durere, cu suflet dar care, nu mai au ecou datorita privirii doar in ansamblu iar nu in profunzime!

  Iar daca nu reactionam si nu vorbim, vrednici de osanda vom fi pentru ca este vorba de credinta noastra, de ortodoxia noastra care, este sfasiata, murdarita fiindca se vrea inregimentata de-a valma intr-un ecumenism pagubos, intr-o ‘religie’ new-agista, satanista ce n-are de-a face cu Hristos! Drept urmare…cine vrea – din punctul asta de vedere – sa nu ‘cada’ in pacatul judecarii pentru ca ierarhii dorm caldut pe-o ureche, n-au dacat sa n-o faca si sa taca…pana la a doua venire a lui Hristos cand, nu vor mai putea tace si vor trebui sa dea raspuns!

 21. Pingback: De ce unii ierarhi ai Bisericii noastre premiaza marionetele care au distrus tara? BOC PRIMESTE CRUCEA TRANSILVANA DE LA MITROPOLIATUL ANDREI, iar BOR o impunsatura, via Deutsche Welle, pe tema Catedralei Mantuirii Neamului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate