“CAND RUSINEA FEMEILOR VA DISPAREA, atunci ziua Judecatii va fi aproape“

8-10-2007 Sublinieri

women_deacons_11.jpg

Fericitul Filothei Zervakos, sfantul ucenic al Sf. Nectarie de Eghina vorbeste despre unul din semnele apropierii sfarsitului despre care…. se vorbeste mai putin, despre o anormalitate intrata, din pacate, in obisnuit, in firesc. Si in alta parte (vezi aici) Fericitul a descoperit ce a primit de la Dumnezeu ca viziune, ca una din cele doua mari rele pentru care Dumnezeu bate lumea astazi este, pe langa avort, si “goliciunea femeilor”, fenomen de proportii fara precedent in istorie:

“Umblă acum goale, – desi bărbatii nu sunt mai prejos, – însă mai mult femeile, iar aceasta nu este cu putintă s-o rabde Dumnezeu. A răbdat pe păcătosii din vremea lui Noe, pe cei din Sodoma si Gomora, dar parcă nu ajunseseră la acest stadiu, să umble goi pe stradă si să-si arate trupurile lor goale la bărbati, ca să-i atragă spre păcat”.

Prilej de a ne aminti ca marturisirea lui Hristos sau a inchinarii la idolul trup se face si prin cele “exterioare” – dar reprezentative – ale noastre si pentru a constientiza ca desfranarea sau curatia sunt cel mai lesne “propovaduite” nu prin cuvinte, ci prin exemplul nostru:

filotheos-zerbakos.jpg

Îmbrăcămintea necuviincioasă a femeilor

“Despre femei ce să mai spun? Nu au în minte altceva decât cum să se împodobească. Se întrec una pe alta în veşminte. Ce să spun şi despre îmbrăcămintea necuviincioasă pe care le îndeamnă să o poarte născocitorul răutăţii, diavolul. Vai şi amar! Cum de nu le e ruşine femeilor creştine? Ţigăncile şi musulmanele se îmbracă decent, pentru a nu-i sminti pe bărbaţi, pe când femeile creştine, care au tradiţie de la Hristos, de la apostoli, de la Sfinţii Părinţi să se îmbrace decent, au ajuns la nebunie desăvârşită prin felul în care se îmbracă! Taţii şi mamele să fie pilde bune şi să nu-şi lase copiii – povăţuindu-i cu iubire de Dumnezeu – să se îmbrace necuvios. Iar bărbaţii să le ferească pe femeile lor de îmbrăcămintea indecentă, căci vor da socoteală în ziua Judecăţii. Femeile cere intră în biserica lui Dumnezeu îmbrăcate necuviincios şi fără de ruşine, fac voia diavolului. Mai bine să nu calce pe la biserică, fiindcă în afară de faptul că nu au nici un folos din asta, îi vatămă şi îi smintesc şi pe ceilalţi credincioşi din biserică.

Îmi pare rău că sunt nevoit să cercetez şi să mustru. Nu vreau acest lucru, şi poate că-i întristez pe cei răspunzători de asta. Dacă nu v-aş iubi, nu v-aş cerceta. Îndreptaţi-vă şi atunci voi înceta şi eu să cercetez. Vai mie dacă voi tăcea, văzând asemenea fărădelegi!

maryegypt.jpg

Când ruşinea femeilor va dispărea

Într-o carte veche pe care am găsit-o cu mulţi ani în urmă, am citit printre altele că, atunci când ucenicii L-au întrebat pe Domnul nostru Iisus Hristos când se vor întâmpla în lume semnele înfricoşătoare ale celei de-a Doua Veniri, când dragostea multora se va răci şi credinţa va pieri, Domnul le-a spus, printre altele: “atunci când femeile vor deveni bărbaţi şi bărbaţii femei“.

Şi Sfântul Ioan Gură de Aur, atunci când nişte creştini l-au întrebat când va fi a Doua Venire, le-a răspuns: “Când ruşinea femeilor va dispărea, atunci ziua Judecăţii va fi aproape“. Aceste profeţii ale Domnului nostru Iisus Hristos şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale altor prooroci, apostoli, Sfinţi Părinţi, despre care am vorbit mai devreme, se împlinesc astăzi cu precizie.

holymyrrhbearers.jpg

De aici încolo încetează să te mai vopseşti

Ca părinte duhovnicesc, am îndatorirea şi responsabilitatea să-i povăţuiesc pe fiii mei. Te povăţuiesc deci ca de aici încolo să încetezi a-ţi mai vopsi buzele, unghiile şi faţa şi să rămâi cum te-a zidit Dumnezeu. Nu-ţi dori să devii mai presus de Dumnezeu; fiindcă, atunci când te vopseşti cu culori roşii, Îl huleşti pe Dumnezeu. E ca şi cum ai spune: “Dumnezeu n-a ştiut sau n-a putut să mă facă cu buze sau unghii roşii; şi ceea ce n-a putut să facă Dumnezeu, o voi face eu, ca să par mai frumoasă să mă admire şi preţuiască bărbaţii şi femeile fără minte şi să-mi spună că sunt <<femeie fermecătoare>>, modernă, nu înapoiată“. Însă în felul acesta îl întristezi pe Dumnezeu şi pe mine, părintele tău duhovnicesc, şi pe toţi oamenii cuminţi şi cu frică de Dumnezeu, şi-l bucuri pe diavol şi pe oamenii neînţelepţi, bărbaţi şi femei.

Aşadar, dacă Îl iubeşti pe Dumnezeu şi ţi-e frică de Dânsul, dacă mă respecţi şi pe mine, părintele tău duhovnicesc, din clipa aceasta în care primeşti scrisoarea mea, să încetezi a te mai vopsi. Şi să-ţi împodobeşti de aici încolo sufletul cu smerenie, cuvioşenie şi virtuţi. Atunci se va bucura şi Dumnezeu, şi îngerii, şi Maica Domnului, şi sfinţii, şi te vor ocroti şi învrednici să intri în Împărăţia Cerurilor.

Însă dacă vei urma moda şi te vei lua după femeile moderne, ca acuma, când le imiţi vopsindu-te, le vei imita şi la fumat, şi la jucat cărţi şi la altele, care sunt scârboase chiar şi când le aminteşte cineva”.

ne-vorbeste-parintele-filothei-zervakos.jpg

( “Ne vorbeşte Părintele Filothei Zervakos”, Ed. Cartea Ortodoxa-Egumenita, 2007, cap. “Îmbrăcăminte“)

 • Cititi, pe teme inrudite:

Boala si nebunia slavei desarte

Cuviosul Paisie despre neoranduiala launtrica si infatisarea exterioara

Despre femeile care poarta podoabe de aur si se impodobesc – Sf. Ioan Gura de Aur


Categorii

1. Slider, Crestinul in lume, Curvia, Duminica Mironositelor, Femeia crestina, Fericitul Filotei Zervakos, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

159 Commentarii la ““CAND RUSINEA FEMEILOR VA DISPAREA, atunci ziua Judecatii va fi aproape“

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 4 / 6 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Orice carte duhovniceasca este necesar a o citi cu binecuvantare , altfel o ei razna prin faptul ca toata cultura si stiinta acumulata nu te lasa sa intelegi sensul ADEVARULUI ,iar
  inima in loc sa-ti ramana mai bogata decat a fost inainte de a incepe sa citesti ai umplut-o tot cu :critici, concluzii /pareri/aprecieri /……. personale, fara nici o legatura cu mesajul pe care Dumnezeu dorea sa iti ramana,tie ,in inima, ca o “frumoasa floare” ce sar putea exprima prin cuvintele mangaiere/bucuria priceperii a ceva pe care nu il stiai inca. o exprimare interioara care nu -ti lasa inima sa critice.

  Daca albinele nu se opresc la toate florile sa culeaga “dulceata” necesara mierii; nici noi sa nu luam in mana o carte care nu ne aduce la sfarsit pace si bucurie- Cum stim asta? Intraba-ti duhovnicul pentru ca el iti cunoaste inima tanarule care nu ai inteles ce a vrut parintele Filothei Zervakos sa ne spuna!

 2. @ Paget:

  Depinde de duhovnic si de gandirea sa, de cat de bine am facut alegerea si de cum (cat de sincer) ii punem problema, de multe… Sa nu fetisizam nici duhovnicul, ca sa nu ajungem in alte belele si sa ne facem fiecare sectisoara sa, in functie de duhovnic, precum se intampla azi la tot pasul…

 3. Parerea mea e ca nu conteaza atat de mult daca iti dai unghiile doar cu lac important e de ce faci aceasta. Probabil tot pentru a placea oamenilor ceea ce din cate stiu eu e tot mandrie.
  Si eu incercat tot felul de artificii pt ca credeam ca asa ma va iubi mai mult barbatul s-au voi fi mai placuta celorlalti.Cu cat ma gateam mai mult cu atat barbatul se uita si la alte femei asa ca am facut un gest de curaj si am renuntat la toate aceste lucruri femeiesti, am spus ca voi ramane naturala cum m-a dat Dumnezeu.De atunci nu m-am mai certat cu omul meu si nici mustrari de constiinta nu am mai avut ca am atras privirile barabtilor.
  Iar un preot mi-a spus odata ca femeile nu mai fac copii pentru ca poarta pantaloni, palarii, fuste scurte, fumeaza…
  Plus ca timpul pierdut ca sa te machezi poti sa-l folosesti pt rugaciune.Ganditi-va ca la Judecata vom da seama de cum ne-am folosit putinul timp pamantesc.Ce vom spune:ne-am uitat la tv, ne-am machiat cu orele.Si pt ce?In plus femeile dau sume enorme pe toate prostiile astea.Mai bine ar face acte de caritate.
  Doamne ajuta!

 4. Buna:),am citit acest articol si majoritatea comentariilor.Majoritatea aveti dreptate,dar referitor la machiaj,oje,etc…e adevarat astea nu fac bine pentru ten,piele,iar unele femei chiar devin obsedate sa arate impecabil si nu ies din casa pana nu stau 10 minute in fata oglinzii.Parerea mea e ca poti arata impecabil si fara machiaj,(eu mereu asociez cuvantul “impecabil” cu bun gust in materie de haine si cat de curat/a arati.)Dar cum spunea Magda ca se da cu lac de unghii transparent,sa stiti ca unele persoane au probleme cu unghiile,se exfoliaza,se rup etc si deseori un lac de unghie transparent[care nu e tot una cu oja,nu are atatea chimicale] ajuta unghia,o intareste si nu o mai exfoliaza.E transparent deci nu se vede,in concluzie nu te poti mandri ca “vai ce unghii am eu”,totul tine ca omul sa constientizeze cand face ceva.De ce face,pentru ce face,s.a.m.d.Cel mai important lucru sa nu faci ceva pentru lume!Ci sa faci ceva pentru tine:).De exemplu mie daca imi place o fusta care nu e tocmai deasupra genunchilor cum poarta toate fetele nu ma intereseaza ca mi se spun chestii de genul:”O Doamnee dar de ce nu porti fuste mai scurte?” sau etc mie imi place si punct.La fel si cu un medalion, nu-l port ca sa arat eu lumii ce mi-am cumparat sau cat de bogata-s,il port pentru ca ori imi aminteste de o persoana draga,sau din varii mtoive.

 5. Pingback: Război întru Cuvânt » SFATURILE SFANTULUI VALERIU GAFENCU CATRE SURORILE SALE DESPRE CUMINTENIE, NATURALETE, SIMPLITATE
 6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfintii Cuviosi Martinian si Zoe – ocrotitorii celor care se lupta impotriva desfranarii
 7. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVANT DUHOVNICESC CU PUTERE AL PR. MIHAI ALDEA: “Trebuie sa lasam deschise portile pocaintei pentru oricine si sa fim sinceri cu noi insine”
 8. Pingback: Război întru Cuvânt » Dr. Ioan Gandu: SA LUPTAM LUPTA CEA BUNA (II). “Stiti voi, fratilor, care este arma cea mai puternica a omului pe pamant?…”. De ce o lepadam tocmai pe ea?
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » Mironositele si Apostolii – inima si chibzuinta
 10. Pingback: Război întru Cuvânt » Predica PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei, la DUMINICA MIRONOSITELOR. Cine ne va pravali si noua piatra impatimirii de cele desarte ale lumii?
 11. cred ca Biblia e masura turor masurilor si invatatura tuturor invatzaturilor………….pastrati-o in suflet si nu veti gresi.
  la ce bun toate polemicile…daca vrei un raspuns il vei gasi la DUHOVNICUL tau si nu pe net………..Doamne ajuta!

 12. Pingback: Război întru Cuvânt » ZIUA FEMEII… ORTODOXE SI A FIULUI IUBIRII. Cuvinte pline de miez si de miere ale Parintelui Constantin Sarbu pentru Duminica mironositelor si praznicul Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan
 13. Dar aş vrea ca voi să fiţi lipsiţi de grijă. Cel neînsurat se îngrijeşte de ale Domnului, cum să-I placă Domnului; dar cel însurat se îngrijeşte de ale lumii, cum să-i placă femeii, şi iată-l împărţit Şi femeia nemăritată, şi fecioara se îngrijeşte de ale Domnului, ca să fie sfântă şi cu trupul şi cu duhul; dar cea măritată se îngrijeşte de ale lumii, cum să-i placă bărbatului. (Ep I Corinteni, Cap 7-32-34)

  Personal, cred că, măritată sau nemăritată, femeia care se îngrijeşte de ale Domnului, va simţi tot mai puţin nevoia de sulemeneli, vopseli, farduri, frizuri care mai de care, toalete etc, în special dacă (cea măritată) are şi norocul de a avea ca soţ un bărbat care şi el se îngrijeşte de ale Domnului, şi nu numai în biserică. În ceea ce le priveşte pe cele care depăşesc limita decenţei, mai ales în biserică, cred că mai bune decât observaţiile care mai mult şi mai degrabă smintesc şi îndepărtează, ar fi mila şi rugăciunile noastre pentru ca ele să depăşească aceste lucruri prea lumeşti şi prea puţin ziditoare şi, poate în primul rând ar trebui să ne rugăm pentru noi, să ne întărim astfel încât să nu cădem în judecata aproapelui (începând prin a nu ne mai uita atâta în jur pentru a evalua decenţa celorlalţi şi a o compara cu a noastră din reflex), atâta vreme cât nici noi nu suntem sfinţi, chiar dacă, cel puţin prin ceea ce se vede, am vrea să părem în ochii celorlalţi.

 14. Pingback: Război întru Cuvânt » FEMINISMUL SI PERVERTIREA FEMINITATII. Cu Parintii Epifanie Teodoropulos si Nicolae Tanase, intr-un stil putin mai nonconformist…
 15. „CERUL SI PAMANTUL VOR TRECE DAR CUVINTELE MELE NU VOR TRECE”

 16. Credeti-ma am intalnit si femei care nu se machiau,nu aveau tocuri de 10-12 cm,nu aveau decoltee si haine sclipitoare mulate dar aveau f mult bun gust in a-si alege iar asta le facea elegante dar intr-un mod simplu!

  De foarte multe ori,femeile/fetele vor sa iasa in evidenta prin stralucire,sa epateze…dar eu cred ca un om matur va fi placut impresionat si chiar va observa simplitatea cu care se imbraca o femeie.:)

  Adevarata eleganta vine din simplitate.:)Aceea este o eleganta reala,adevarata.

  Este imposibil sa asociezi bunul gust cu ostentatia.

  Plus ca,asa cum spunea cineva mai sus,daca am stii cat rau ne fac cometicele din industrie,tocurile inalte,etc…dar din pacate de multe ori preferam sa ne sacrificam sanatatea sau sa spunem “lasa ca nu-i asa rau”…

 17. Pingback: Război întru Cuvânt » CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. Sa recitim impreuna, pentru ca ne priveste…
 18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: RUSINEA – O NOTIUNE DISPARUTA? JUDECATA CELOR NEVINOVATI
 19. Pingback: “Familia ortodoxa”: INTERVIU CU PARINTELE NICOLAE TANASE DESPRE FEMEIE, SEXUALITATE, CASATORIE, TELEVIZOR… -
 20. Pingback: DUMINICA FEMEILOR MIRONOSITE. Predicile Sfantului Luca al Crimeei si Parintelui Sofian Boghiu: CUM PUTEM MERGE PE CALEA SFINTELOR FEMEI? -
 21. Pingback: PARINTELE SERAFIM DE LA CASIEL si DOAMNA SILVIA RADU despre taina femeii: „Dumnezeu are multe Magdalene pe care le asteapta sa devina Sfanta Maria Magdalena” -
 22. Pingback: BOLOVANII CARE STAU DEASUPRA CAPETELOR NOASTRE… (Sa recitim impreuna vedeniile ceresti ale Cuviosului FILOTEI ZERVAKOS, †8 mai 1980) -
 23. “Tot ce este din aceasta lume, aici va ramane!”
  Toata frumusetea & placerea lumeasca este DESERTACIUNE, doar cea duhovniceasca este adevarata, zicea Parintele I. CLEOPA.
  Evident, in lumea nebuna in care traim, cu totii vrem sa fim (sa parem) frumosi, destepti….desavarsiti iar ptr. asta apelam la tot felul de artificii! Chiar daca nu suntem (din pacate) de acord cu afirmatiile acestui sfant parinte, ar trebui – macar din frica de D-zeu – atunci cand intram in Sf. Biserica s-avem o infatisare placuta Domnului, mai ales femeile: FARA decolteuri sau minijup-uri, FARA ciorapi-plasa si tocuri inalte, FARA machiaj (strident) FARA sa mestecam guma sau sa stam cu mainile-ncrucisate sau mai rau – picior peste picior! Este la fel de important un fapt pe care foarte putine femei il cunosc, macar in Biserica si la Sf. Liturghie sa se mearga in fusta si cu capul acoperit! Baticul (naframa) inseamna INFRANARE si smerenie. Ori daca noi mergem si ne-nchinam la sfintele icoane cu buclele-n vant, cu buzele pline de ruj, etc……nu este asta o scarba inaintea Domnului? Nu, nu sunt eu o credincioasa desavarsita, dimpotriva: sunt o pacatoasa care incerc sa deslusesc caile Domnului, invat si eu mereu.
  Haideti sa nu-L mai maniem pe D-zeu, dand exemple straine, punandu-ne pe noi mai presus! Sa-ncercam sa fim cuviinciosi prin tot ceea ce spunem si facem. Sa fiti siguri ca, ceea ce facem acum-aici in aceasta viata, se rasfrange asupra noastra in viata vesnica! Aceasta viata este doar introducerea in ceea ce va urma! Asadar….sa traim ACUM – AICI, in iubire de semeni, smerenie si rugaciune! Fiti siguri ca D-zeu nu lasa nicio nota “neplatita”! D-zeu sa ne-ajute si sa aiba mila de noi toti!

 24. Eu sunt aceeasi Irina care a facut doua comentarii mai sus..
  Cu riscul ca acest comentariu sa nu fie publicat, m-am simtit datoare sa postez deznodamantul: sotul meu a gasit alta femeie, care seamana cu mine, dar este strident machiata si foarte aranjata. El considera ca port responsabilitatea infidelitatii lui deoarece nu m-a interesat sa ma fac atractiva.. (nu m-am fardat si lui ii era rusine sa fie vazut cu o femeie “stearsa”).
  Nu vreau sa smintesc pe nimeni.
  Dar nu vreau sa las iluzia ca femeia are cu adevarat optiunea sa ia ce infatisare doreste. Astfel de lucruri sunt imediat pedepsite in societatea de azi, dupa cum am invatat pe pielea mea.
  Mi-as dori ca barbatii sa nu se mai erijeze in judecatorii infatisarii femeilor in ziua de azi pentru ca nu au habar cat de grea si umilitoare este viata unei femei astazi, indiferent daca se fardeaza sau nu.

 25. @ Irina:

  Ne pare tare rau si suntem alaturi de tine cu sufletul… dar in toata durerea trebuie sa fie si o tainica bucurie atunci cand Evanghelia (chiar cea citita astazi!) se implineste in noi. Trist ar fi daca in felul acesta am fi ispititi sa regretam ca nu suntem si noi precum cei ce traiesc dupa poftele diavolului si dupa cei ce isi iau partea in aceasta lume, si sa tanjim sa ne asemanam lor. Maica Domnului si Sfanta Irina sa te intareasca in credinta si in rabdare, sora noastra!

 26. admin,
  “Trist ar fi daca in felul acesta am fi ispititi sa regretam ca nu suntem si noi precum cei ce traiesc dupa poftele diavolului si dupa cei ce isi iau partea in aceasta lume, si sa tanjim sa ne asemanam lor.”
  Adevarat ati grait. Din pacate, si acest gen de ispita isi arata coltii in astfel de situatii.

  Irina,
  Cand aveam in jur de treizeci de ani am trecut prin aceeasi experienta. Sotul a divortat, a trait in concubinaj cu femeia respectiva, amandoi frumosi si realizati, pana saptamana trecuta cand doamna a murit in urma unei boli cumplite. Ce a ramas in urma frumusetii ei? Toti vom muri, important este cum ne infatisam in fata lui Dumnezeu, unde “fardurile” nu ne pot urma.
  Domnul sa va intelepteasca sa faceti doar voia Lui!

 27. @admin si anonim
  Multumesc pentru gandurile bune.

  Din pacate, nu acel fel de ispita isi arata coltii (desi exista si aceea). Dar am vazut ca atunci cand cazi, ispite mult mai subtile si mai grele dau navala..

  Eu am crezut intotdeauna ca daca respect cu strictete toate lucrurile marunte, ma va ajuta Dumnezeu sa le fac si pe cele grele si mari.. Nu ma asteptam la asa deznodamant, desi toate semnele indicau ca vine, dar ma gandeam ca doar nu lasa Dumnezeu.
  Dar ceea ce vroiam sa spun este ca imi displace sa citesc comentarii in care unii isi construiesc “sfintenia” pe spatele altora.
  Da, sunt multe pacate, multi pacatosi, dar cat timp prin vorbe nu poti sa-l ajuti pe cel de alaturi sa se indrepte (ci doar iti arati o “sfanta indignare”), mai bine taci.
  Eu am trecut prin asta si spun ca este foarte greu (si sotul m-a luat nemachiata, ne-aranjata). Majoritatea celor care respecta cu strictete regula naturaletii, baticului etc.. sunt fie necasatorite, fie in varsta.
  Altfel, sa nu-si faca nimeni iluzii, nu ai parte decat de dispret, inclusiv din partea altor credinciosi. Mie mi s-a spus nu o data ca o femeie nemachiata este fie lenesa, fie nesimtita (sau ambele). Sau fanatic religios, sinonim cu abisul prostiei. Cam acesta este tratamentul de care ai parte daca vrei sa nu te fardezi, nu vopsesti parul, vrei sa porti batic si fusta decenta. In ziua de azi este o dictatura a imaginii. Nu poti sa o ignori, ca esti pedepsit (umilit, marginalizat,..). Daca un barbat nu intelege la ce se expune o femeie care face asta, mai bine sa taca, decat sa acuze pe cele care se machiaza din lipsa de curaj, presiune sociala etc.

 28. Observ in comentarii ca se pune problema tinutei vestimentare de pe vremea Imperiul Roman…ei bine, femeile si barbatii chic din acea perioada a protocrestinismului erau imbracati foarte decent (privind prin ochiul modern). Doar “anumite categorii” erau imbracate indecent. Idealul de frumusete, atat al barbatilor cat si al femeilor romane (de la Roma – nu din Romania 🙂 ) era “eroul masculin” De aceea femeile romane nu doar ca nu aveau decoltee ci chiar isi infasurau strans bustul pt a parea ca nu au sani si sa para mai aproape de imaginea bustului masculin. Atat ca nu-si acopereau coafura, in rest, un om al zilelor noastre ar spune despre o femeie romana chic ca mai bine s-ar duce la manastire. 🙂

  Revenind la tinuta vestimentara actuala, am impresia ca de fiecare data cand se discuta problema, se ignora vestimentatia masculina, care si ea este foarte sexi (in ochii femeilor…si al unor “barbati” 🙂 )
  Pantaloni mulati pe fund (asta in cazul in care fundul nu-i dezgolit pe jumatate, conform modei actuale), tricouri mulate pe muschii lucrati la sala, parfumuri fine sau grele, dupa caz, frizuri care mai de care mai fitzoase…etc.
  In afara de asta, nu stiu daca ma insel sau chiar e adevarat, dar chiar si portul pantalonilor la barbati (fie si mireni) este contrar invataturilor Sfintilor Parinti

  Cateva femei s-au “plans” aici ca “de multe ori barbatii le inping la portul unei tinute provocatoare”…Da este adevarat, dar acei barbati fac parte, cred, din cei pe care i-am descris mai sus si despre care Sf Ioan Gura de Aur spunea ca-s la fel ca femeile de lume.

  Acum, doar asa “de amoru artei”, as vrea sa dau o replica celor care spun ca ei/ele se poarta in acord cu liniile generale ale modei insa decent si fara sa fie ostentativ/e …
  Le/Ii rog sa se gandeasca la faptul ca ceea ce este acum considerat mai mult decat decent, in urma cu 60-70 de ani era considerat scandalos! In aceeasi linie, ceea ce e considerat scandalos acum, in scurt timp va fi considerat normal…. daca peste vreo 50 de ani va fi la moda sa porti haine transparente , fara desuuri, crestinul ce va face? va fi decent si neostentativ purtand totusi chiloti?…si ma tem ca nu exagerez prea mult…da! ar fi de neconceput asa ceva, dar asa parea si acu 80 de ani de neconceput ca oamenii sa fie imbracati cum sunt acum ( nu mai vb de ceea ce se intampla la plaja) deci, ce facem? mergem in acord cu duhul lumesc? sau nu?

 29. @daniel

  Totusi…cred ca te DUCI PREA DEPARTE!
  In primul rand, nu cred ca va mai exista ‘peste 50 de ani’ – lumea oricum e DUSA la vale si se rostogoleste vertiginos spre prapastie, nu gluma!

  Vom umbla si-n pelea goala dar din cauze independente de vointa noastra (recomand citirea poeziei profetice a Sf.Ioan Hozevitul in care explica ce si cum…), mancand ce s-o nimerii pana la carne de om…

  N-ai mentionat ‘nimic nou sub soare’ iar in privinta modei la romani, numai sotiile de demnitari erau imbracate ‘ca la manastire’ si numai intr-un cadru ceremonios datorita vizitarii Cezarului sau a altui superior si asta, pana se imbatau si se dezlantuiau frenetic, fara pic de rusine – asa, ca-n video-clipurile cu dezechilibratii mintal de-acum…

  Iar duhul lumesc stapaneste PE TOTI – fara exceptie, in proportie mai mica sau mai mare, fluctuand datorita barometrului duhovnicesc care oscileaza aplecarea mai mult spre lumesc sau duhovnicesc – de-aici si balansarea cand pe-un picior, cand pe-altul!

  Ideal ar fi sa cauti CALEA DE MIJLOC ca in problemele de spiritualitate dar fiind atent si la estetica, care tine – pana la urma – de bun-simt si un simt al proportiilor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate