CONVORBIREA TACUTA A MAICII DOMNULUI CU NOI – MINUNEA DIN SATUL BIHOREAN DELANI: Icoana Maicii Domnului a izvorat mir la exact 1 an distanta de minunea de la Schitul Huta: “Daca mai marii Bisericii tac, vorbesc icoanele”

1-10-2010 Sublinieri

“De ce ambele minuni s-au petrecut tocmai in Bihor si cu icoane care au legaturi cu lupta de rezistenta a ortodoxiei? De ce la sarbatorile Sfantului Ioan Botezatorul, al carui cap a fost taiat, deoarece s-a impotrivit dezmatului si luxului exagerat?”

Minunea de la Delani

Intr-un sat din Bihor icoanele izvorasc mir

Cand anul acesta la Schitul Huta se implinea un an de la lacrimarea icoanei Maicii Domnului, intr-un sat in apropiere de schit, la Delani, o alta icoana a Maicii Domnului a izvorat mir. Atat Schitul Huta cat si parohia Delani au multe lucruri asemanatoare in ce priveste activitatea misionara in zona Beiusului si ambele au hramul Sfantului Ioan Botezatorul.

In data de 29 august 2010 la Delani a inceput sa izvorasca mir din icoana Maicii Domnului pictata de ierodiaconul Siluan de la Manastirea Nicula. Icoana de la Delani este o copie fidela dupa icoana originala de la Nicula care, in urma cu trei veacuri, cand generalul Bukov a intrat in Ardeal, a lacrimat trei saptamani fara oprire. Icoana originala de la Nicula a plans cand peste 200 de biserici si manastiri din Ardeal au fost arse sau demolate de armatele imperiului Habsburgic conduse de generalul Adolf Bukov. Atunci Imparateasa Maria Tereza a impus cu sila, in zonele de sub ocupatie habsburgica, o noua credinta: greco-catolicismul.

In parohia Delani prozelitismul uniat a fost stopat cu curaj si fermitate de catre preotul Ionel Tota si credinciosii din sat cu toate ca presiunile au fost foarte mari atat din punct de vedere a administratiei locale, politic, cat si din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Primele semne ale minunii au aparut din ajun, cand, dupa savarsirea vecerniei cu litie si inaltarea de rugaciuni Sfantului Ioan Botezatorul, din piciorul stang al Mantuitorului din icoana a izvorat mir. Primul care a vazut minunea a fost un tanar participant la slujba. Credinciosii prezenti au inmarmurit

“Nu pot explica in cuvinte ce am simtit atunci, ce stare de bucurie duhovniceasca am simtit” spune o credincioasa din satul Delani care a vazut cele petrecute.

In ziua cand Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) icoana a izvorat iarasi mir in prezenta a peste 100 crediciosi. Asemenea si in ziua praznuirii Sfintei Cruci icoana a izvorat mir din nou. La putin timp au inceput sa izvorasca picaturi de mir si din alte icoane din biserica.

Credinciosii din zona au facut fotografii si au filmat cateva din momentele in care s-a petrecut minunea, copii dupa aceste inregistrari aflandu-se la casa parohiala din Delani.

Preotul paroh Ionel Tota spune ca e un semn al Maicii Domnului pentru mangaierea credinciosilor si intarirea in dreapta credinta.

Tot in 29 august, cu un an inainte, la Schitul Huta, a lacrimat o copie a icoanei Maicii Domnului din Kazan (Ukraina) ocrotitoare impotriva ereziilor si ajutatoare in vremuri de prigoana. Despre minunile ce au avut loc in eparhia Bihorului, ieromonahul Eftimie Mitra de la Huta spune ca

“Orice minune trebuie marturisita cu tarie, dar si cu atentie, fara a cadea in alte ispite sau capcane ce ni le poate intinde diavolul incercand sa discrediteze lucrarea lui Dumnezeu. Noi ca oameni nu am contribuit cu nimic la aceste minuni. Ne punem totusi intrebarea: De ce ambele minuni s-au petrecut tocmai in Bihor si cu icoane care au legaturi cu lupta de rezistenta a ortodoxiei? De ce la sarbatorile Sfantului Ioan Botezatorul, al carui cap a fost taiat, deoarece s-a impotrivit dezmatului si luxului exagerat? Cred ca Maica Domnului si sfintii vorbesc intr-un mod aparte dar nu toti putem sa ii intelegem intocmai. Cine are urechi de auzit sa auda“.

Credinciosii din zona Beiusului au vizitat biserica din Delani pentru a vedea minunea cu ochii lor si au participat la slujbele oficiate de preotul paroh Ionel Tota. S-au savarsit si slujbe de pomenire a martirilor neamului si taina slujbei de Maslu la care au participat preoti din imprejurimi.

Atat biserica de la Delani cat si cea de la Huta au hramul Sfantului Ioan Botezatorul iar minunile s-au petrecut in ziua cand in Biserica Ortodoxa se sarbatorea Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la un an diferenta una de alta.

Episcopia Ortodoxa a Oradiei si protopopiatul ortodox Beius refuza sa faca vreun comentariu legat de acest subiect. Daca mai marii Bisericii tac, vorbesc icoanele. Si nu oriunde!

prof. Viorel Marculescu

Oradea, 27 septembrie 2010

Am putea spune ca e un condens dar ce s-a intamplat la fata locului nu pare a fi asta. Daca ar fi un condens s-ar fi umezit intreaga suprafata dar aici s-au umezit doar anumite parti. Mai mult decat atat, condensul nu emana miros de mir, cum a fost in cazul icoanelor de la Huta si Delani. Deocamdata stiinta nu a gasit o explicatie chimica sau stiintifica acestor fenomene”. (Viorel Mudura, fizician, ASTRADROM -Cluj)

***

“Minunile ce se fac prin anumite icoane nu sunt intamplatoare. Ateii incearca sa combata mitul icoanelor, iar credinciosii le cinstesc cu evlavie. Firesc, Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa creada in existenta Sa, in timp ce minunile sunt o dovada a existentei Sale.

Daca te rogi cu credinta orice icoana e facatoare de minuni. Practic minunea nu o face materialul din care e confectionata icoana, ci Maica Domnului sau sfantul al carui chip e in acea icoana. Nu cinstim materia ci pe cel reprezentat in icoana asa cum intr-o fotografie a unei persoane dragi nu indragim hartia din care e confectionata ci pe persoana din imagine. Asa se explica minunile ce se fac cu anumite icoane.

Plansul unor icoane sau izvorarea de mir din acestea sunt o convorbire tacuta a Maicii Domnului (sau a sfantului din icoana) cu noi. Unii se mira, altii se impotrivesc, altii cred cu tarie, altii cauta explicatii, fiecare dupa cum ii este deschisa inima. Exaltarile lumesti trebuie evitate pentru ca, de multe ori, ele pot fi ispite prin care diavolul incearca sa discrediteze lucrarea lui Dumnezeu. Important este ca atunci cand credem sa si traim launtric orice minune pe care Dumnezeu o face in viata noastra, atat in viata de obste cat si in viata personala, aceasta in duhul smerit si cu dreapta cugetare al Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe”.

(ieromonah Eftimie Mitra, Schitul Ortodox Huta, Bihor)

Legaturi:

Despre parintele Eftimie Mitra si Schitul Huta:


Categorii

Marturisirea Bisericii, Minuni si convertiri, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “CONVORBIREA TACUTA A MAICII DOMNULUI CU NOI – MINUNEA DIN SATUL BIHOREAN DELANI: Icoana Maicii Domnului a izvorat mir la exact 1 an distanta de minunea de la Schitul Huta: “Daca mai marii Bisericii tac, vorbesc icoanele”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Era o prorocie?
  Iata ce spunea pr Eftimie la acel moment: “Exaltarile lumesti trebuie evitate pentru ca, de multe ori, ele pot fi ispite prin care diavolul incearca sa discrediteze lucrarea lui Dumnezeu”
  Nu contestam minunea dar atitudinea preotului de la Delani ne pune pe ganduri. Parohul spune ca icoana sa izvoraste mir si azi, ceea ce ne da de gandit deoarece noi nu vedem acest lucru. Doar preotul si anumiti apropiati ai sai vad acestea, simt miresme etc. I-am recomanda preotului paroh sa citeasca cu atentie cartea “Despre inselare” a sf. Ignatie Briancianinov.
  A izvorat atunci dar acum totul e ca la inceput, icoanele nu mai izvorasc nimic. Din pacate parohul incearca sa transforme minunea in “pelerinaje la icoana” si alte “actiuni duhovnicesti” prin care se face reclama…
  Ii recomandam preotului paroh sa mai citeasca din Sfintii Parinti, in mod deosebit capitolele despre smerenie si sa lase minunea “sa vorbeasca singura”.

 2. Ii multumim MAICII DOMNULUI pentru tot ce ne-a dat si pentru sanatatea noasra
  Sa incercam macar da fim mai buni.

 3. Doamne ajuta!Am avut placerea sa merg alaturi de parintele Ionel intr-un pelerinaj,a fost prima data cand l-am vazut in viata mea,parintele nu face propaganda este un om al lui Dumnezeu un om plin de har.Nu inteleg cum pot unele persoane sa vorbeasca fara sa stie nimic despre dansul,mergeti la delani si ii asculati rugaciunile sa vedeti intradevar ce minuni se infaptuiesc acolo.Mantuitorul sa va daruiasca intelepciune

 4. Multumesc lui Dumnezeu si Maicii Domnului pentru ca mi-a indrumat pasii spre acest loc sfintit. Impreuna cu un grup de pelerini aici ne-am gasit linistea sufletesca pe care o cautam demult.
  Biserica din Delani este un locas sfant, deosebit, binecuvantat de Dumnezeu, unde simti prezenta lui Dumnezeu, a Maicii Domnului si a sfintilor din sfintele icoane, din sfintele moaste precum si din puterea rugaciunii preotului Ionel.
  Minunile numeroase care se petrec aici le stie doar bunul Dumnezeu si parintele Ionel.
  Eu pot confirma ca in prezenta mea si a pelerinilor, icoana Maicii Domnului de la Poceaev a izvorat mir in momentul in care ne-am inchinat si am sarutat-o. Cu alta ocazie, dupa ce ne-am rugat la icoana Maicii Domnului de la Nicula, dupa plecarea noastra a izvorat mir din abundenta, fapt confirmat de cei ramasi in biserica.Chiar cand nu se observa izvorand mirul din sfintele icoane, in biserica se simt miresme diferite de mir la unele sarbatori.
  Daca ne gandim ca in acest locas sfant in trecut, unii preoti si-au varsat sangele pentru apararea credintei ortodoxe si ca in prezent Dumnezeu a ales aici un preot cu haruri deosebite, am putea intelege mai bine sfintenia acestui loc.
  Sunt foarte revoltata de comentariul persoanei cu numele “dorina”, care incearca “sa arunce cu noroi” in acest loc sfant si sa-l discrediteze pe parintele Ionel, dar nu va reusi deoarece sfintele icoane “vorbesc” in continuare, crestinii adevarati marturisesc cele vazute si traite si nu le poate nimeni “inchide gura” si mai sunt si fotografii ale credinciosilor, marturii incontestabile.
  Minunile se dau dupa credinta fiecaruia, iar in acest loc sfant poti veni doar daca ai chemare de la Dumnezeu si Maica Domnului.
  Un credincios adevarat nu poate si nu are dreptul sa judece pe nimeni, cu atat mai mult pe un preot, iar parintele Ionel nu este un parinte oarecare, este un “ales” a lui Dumnezeu, un parinte foarte rugator care primeste pe toata lumea cu bunatate si caldura duhovniceasca, rugandu-se pentru nevoile fiecaruia.
  Aici nu se face turism, doar rugaciuni putenice, parintele nu cheama pe nimeni, doar Dumnezeu si Maica Domnului aduc pe cei chemati.
  Pe langa lacrimile varsate din sfintele icoane, aici curg multe lacrimi si din ochii credinciosilor pe care numai Maica Domnului le sterge prin mila ei.
  Cat despre smerenia parintelui, noi putem spune ca nu am mai gasit la nimeni atata smerenie.
  Cum isi poate permite cineva a-i da sfaturi ironice unui preot?!
  Oare stie ea ce inseamna smerenia, a cumoscut-o vreodata?! Stie ea mai bine “Vietile Sfintilor” decat un preot cu mult har?!
  Indiferent ce credinta are aceasta persoana nu putem spune decat ca “Dumnezeu sa o ierte, sa-i lumineze mintea sa inteleaga puterea lui Dumnezeu si sa-si ceara iertare pentru ca acest pacat sa n-o urmareasca-n viata.”
  Mintea noastra, a pacatosilor inca nu poate pricepe sfintenia acestui loc. Aici iti poti gasi vindecarea sufleteasca si trupeasca dupa masura credintei fiecaruia.
  “Fericiti sunt cei care au vazut si au crezut!”
  si mai ” Fericiti sunt cei care n-au vazut si au crezut si cred in continuare in puterea lui Dumnezeu, a rugaciunii si a sfinteniei preotilor!”

  Dumnezeu sa ne lumineze mintea tuturor!
  Doamne ajuta!!!

 5. @DORINA TU NU ESTI ORTODOXA!PUNCT!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate