“RAIUL NU SE DOBÂNDEȘTE DECÂT ÎMPREUNĂ”. PREASFINȚITUL MACARIE – cuvinte puternice și dătătoare de NĂDEJDE pentru traversarea acestor vremuri bulversante: “Dacă ar fi bună această criză pandemică ar fi tocmai ieşirea din convenţionalism, formalism şi manierism în slujirea noastră. Iată, a venit vremea comunicării directe, inimă către inimă” (VIDEO, TEXT)

8-02-2021 Sublinieri

Episcopul Macarie: „Îi place lui Dumnezeu o lume în care ești stigmatizat dacă susții public căsătoria normală, diferența naturală dintre bărbat și femeie, copilăria firească?” (Paraclisul Episcopal din Stockholm, sâmbătă, 6 februarie 2021):

„Preaiubiţii mei,

Dăm slavă preamilostivului Dumnezeu că ne-a învrednicit şi astăzi să ne adunăm la Dumnezeiasca Liturghie; fiind sâmbătă, i-am pomenit pe toţi cei adormiţi, pe rudeniile noastre pentru care am adus ofrandă, însă, mai cu seamă, pe cei adormiţi din neam în neam întru dreapta credinţă, cărora li s-a uitat numele şi nu mai are cine să-i pomenească.

Mare milostenie facem atunci când pomenim sufletele celor plecaţi de aici, din această lume. Am primit multe semne de la cei pe care în mod deosebit îi pomenim la Dumnezeiasca Jertfă, la Sfânta Liturghie, la Proscomidie. Eu însumi, de multe ori, în slujirea mea la Dumnezeiescul Altar, am primit vestire de la cei apropiaţi şi, prin mila Celui Preaînalt, am primit înştiinţare că atâtea suflete s-au uşurat prin rugăciunile pe care le-am înălţat pentru ei, aici, la Dumnezeiescul Jertfelnic. Numai Dumnezeu poate să scoată sufletele din iad. De aceea, în fiecare sâmbătă obişnuim ca aici, la paraclisul episcopal, să săvârşim Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a celor adormiţi pe larg. Am fost foarte impresionat pentru că şi astazi aţi adus ofrande de bucate şi îmbrăcăminte pe care să le transmiteţi celor flămânzi şi celor care nu au îmbrăcăminte, celor goi. Sunt atâţia săraci în ţară care aşteaptă să le dăm o mână de ajutor şi să punem umărul în purtarea crucii.

Totodată, la Sfânta Liturghie i-am pomenit şi pe cei care sunt în suferinţă sufletească şi trupească. I-am pomenit şi pe cei care sunt însinguraţi şi, mai cu seamă, pe cei care se află pe patul de suferinţă acasă sau la spital. Sunt atâţia bolnavi cu care se identifică Mântuitorul Iisus Hristos, cărora le suntem aproape cu rugăciunea, dar şi cu fapta.

De aceea, preaiubiţii mei, numai împreună primim curaj să putem merge înainte în aceste vremuri de restrişte. Dacă ar fi ceva bun în această perioadă pe care o traversăm este întărirea noastră în credinţă. Dacă ar fi bună această criză pandemică ce a bulversat radical Biserica şi viaţa noastră ar fi tocmai ieşirea din convenţionalism, formalism şi manierism în slujirea şi propovăduirea noastră de slujitori – fie arhierei, fie preoţi, fie diaconi.

Iată, a venit vremea comunicării directe, inimă către inimă. Să fim sinceri, adevaraţi şi simpli. Nu simplişti! Căci marile adevăruri sunt simple, directe şi evidente. În aceste vremuri grele de multe ori ne punem această întrebare: Oare Îi place lui Dumnezeu lumea aceasta în care trăim?

Oare Îi place lui Dumnezeu o lume în care suntem stigmatizaţi dacă susţinem public căsătoria normală, diferenţa naturală dintre bărbat şi femeie, copilăria firească? Oare Îi place lui Dumnezeu atunci când suntem cu toţii înfricoşaţi, suntem cuprinşi de această frică patologică care bulversează sufletele noastre? Suntem înfricoşaţi de multe ori în faţa morţii, făcând un scop în sine din supravieţuirea biologică şi neavând perspectiva veşniciei.

În această lume din ce în ce mai bulversată oare trăim creştineşte? Sunt eu un Lot în Sodoma şi Gomora acestei lumi? Sunt eu un Daniel cu cei trei tineri în Babilonul de azi?

Să cerem grabnic, cu multă osârdie, ajutorul preamilostivului Dumnezeu. Una este să traversezi cu Dumnezeu furtuna şi cu totul alta este să traversezi furtuna singur, neavizat şi nepregătit. De aceea, iată, în această lume atât de secularizată în care cei mai mulţi dintre cei cu care convieţuim nu au perspectiva veşniciei şi sunt cuprinşi de panică, de frică, de deznădejde, de anxietate, de depresie, noi credem în Dumnezeul nostru! El ne ţine pe braţe! Nu ne lasă să cădem de pe braţele Sale milostive! Noi avem perspectiva veşniciei, iar veşnicia nu este o teorie sau un concept, ci este realitate, este dor adevărat!

Aşadar, să ne ancorăm vieţile în cer şi în veşnicie, fiindcă de acolo nu mai pot fi smulse. Pe când, dacă ni le înfigem în cele pieritoare, la prima pală de vânt vor fi smulse. Să privim la cer şi să avem nădejde că acolo este casa noastră! Să pregustăm din această viaţă bucuria cea veşnică, Raiul care se dobândeşte împreună, în comuniune de iubire şi de rugăciune! Raiul nu se dobândeşte decât împreună, prin fratele nostru şi prin sora noastră. Împreună trebuie să dobândim Raiul, împreună trebuie să ajungem acolo. Acesta este crezul nostru. Acesta este scopul vieţii noastre: mântuirea sufletului. Dacă nu ne mântuim sufletul, mai bine nu ne-am fi născut în această lume. Aşadar, un singur suflet avem şi o singură mântuire şi cu acestea nu ne putem juca, iubite frate şi iubită soră!

Să fim foarte grijulii şi veghetori, fiindcă, iată, un război nevăzut se poartă, al cărui câmp de luptă este însăşi inima noastră. De aceea nu ceda, nu da înapoi, ci dobândeşte pocăinţa ca să câştigi Raiul, asemenea tâlharului de pe cruce. Hristos ne va spune şi nouă, dacă ne pocăim asemenea tâlharului de-a dreapta: Iertate îţi sunt păcatele! Adevărat îţi spun ţie, astăzi vei fi cu Mine în Rai. Amin”.

Legaturi:

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE slujind în satul său natal, în Duminica după Botezul Domnului: “Dumnezeu trimite mângâiere și ajutor atunci când înmulțim RUGĂCIUNEA PENTRU CEI ÎNSINGURAȚI ȘI BOLNAVI. Dacă lumea devine tot mai inospitalieră și tot mai neprietenoasă, noi trebuie să dăm mărturie că nu avem casă aici pe pământ, ci CASA NOASTRĂ ADEVĂRATĂ ESTE ÎN CER”

HRISTOS NU TE LASĂ SINGUR! – Cuvinte puternic mângâietoare pentru ridicarea din deznădejde, singurătate, moarte sufletească (PS MACARIE, PS BENEDICT – video; IEROM. PAISIE BORZA)

EPISCOPUL MACARIE – MESAJ DE CRĂCIUN: “Nu fi trist, iubite frate şi nu fi temătoare, scumpă soră. Hristos îţi dă acum totul: Împărăţia Cerurilor. Pentru acest mare dar merită să trăieşti şi să mori!”

HRISTOS NU TE LASĂ SINGUR! – Cuvinte puternic mângâietoare pentru ridicarea din deznădejde, singurătate, moarte sufletească (PS MACARIE, PS BENEDICT – video; IEROM. PAISIE BORZA)

“SOLUȚIA ACESTOR VREMURI TOT MAI GRELE este soluția orbului din Ierihon: „DOAMNE, MILUIEȘTE-MĂ! Doamne, ajută-mă! DOAMNE, NU MĂ LĂSA!”. Orice altă soluție este o falsă soluție” (Predica PS MACARIE, video+text)

EPISCOPUL MACARIE: “Sunt mulţi, prea mulţi care suferă, neluaţi în seamă, uitați, pentru că TOTUL ESTE BLOCAT ASTĂZI DE ACEASTĂ UNICĂ BOALĂ şi de acest unic virus. ÎN NUMELE ACESTUI UNIC VIRUS SE STOPEAZĂ TOTUL, se jertfeşte libertatea şi chiar umanitatea” (VIDEO, TEXT)

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE: “Să fim adevărați înaintea lui Dumnezeu și să nu căutăm să plăcem lumii. Avem un suflet și o singură mântuire. Și cu acestea nu ne putem juca!” (VIDEO, TEXT)

PS MACARIE DRĂGOI: “Maica Domnului ne acoperă pe noi, turma cea mică, rănită și hărțuită de LUPII ÎNGROZITORI în aceste vremuri de restriște. Spunem cu glas tare tuturor: NU VĂ TEMEȚI! MAICA DOMNULUI ESTE CU NOI!” (video, text)

PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord, despre SALVAREA IDENTITATII si a CREDINTEI la românii din DIASPORA, ce inseamna “A FI IN BISERICA” si despre incercarea “strigatoare la cer” de PERVERTIRE si UCIDERE SUFLETEASCA A COPIILOR. “O noua ideologie a stricarii firii umane vine sa schimbe fața intregii lumi. Si incepe tocmai prin copii” (si AUDIO)

“SĂ LUCRĂM LA DRAGOSTEA DINTRE NOI!”- Preasfințitul MACARIE al Europei de Nord: “Gândim și ne comportăm ca omul postmodern egocentric. Ca și cum am fi PE CONT PROPRIU. FIECARE CU TREABA LUI. Chiar și atunci când suntem în biserică, uităm faptul că suntem mădulare ale Trupului lui Hristos…. NU NE MAI SUSȚINEM, SUNTEM VICTIME UȘOARE PENTRU DIAVOL”

DUMNEZEU VREA SA LUCREZE PRIN OM. “Noi toti suntem una. Suntem facuti unii pentru ceilalti, nu suntem insule, ne mantuim sau ne pierdem impreuna”. EGOISMUL CARE RASTIGNESTE sau.. DE CE SUNTEM RESPONSABILI PENTRU TOTI? Preasfintitul Macarie: “Noi suntem legați unii de alții într-o REȚEA NEVĂZUTĂ, dar adevărată și lucrătoare. TOT CEEA CE FACEM ÎI INFLUENȚEAZĂ PE CEILALȚI”

“Cati copii orfani, singuri, indurerati, traumatizati, sunt printre noi, care chiar au nevoie de parinti!” SA AJUTAM LA PURTAREA CRUCII CELOR AFLATI IN SUFERINTA, IN SINGURATATE! SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE NE VRAJMASESC – Partea a doua a conferintei de la Ploiesti (2016), “IUBIREA CRUCII”, a PS Macarie

 

***

PS BENEDICT BISTRITEANUL la Soborul Sfintilor Arhangheli: “Cand APROAPELE devine DEPARTE este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca APROAPELE ESTE MANTUIREA NOASTRA si, daca are nevoie de ajutorul nostru, NU FUGIM DE EL, ci ii dam o mana de ajutor”. OARE PANDEMIA SAU MASS-MEDIA NE POT DESPARTI DE HRISTOS? (video, text)

PS BENEDICT VESA – chemare caldă la SLUJIRE RECIPROCĂ ÎN VREMURI GRELE: “Noi, cei tari, să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi! Cine face altfel trădează duhul Evangheliei. Vremurile prin care trecem trebuie să ne facă MAI SENSIBILI, mai atenţi la celălalt, nu FRICOȘI pentru viaţa şi sănătatea noastră. NU MURIM DE BOALĂ, CÂT MURIM DE SINGURĂTATE” (video, text)

PARINTELE MIHAIL MILEA: “Suntem în PERSECUȚIE, toată Biserica, de la un capăt la altul. ESTE UN ÎNCEPUT. Se joacă cu Dumnezeu! Dragii mei, UNDE AUZIȚI CĂ E LITURGHIE, ALERGAȚI! Nu poţi trăi fără Hristos. Poţi să ai frigiderul plin, dacă nu-L ai pe Hristos, eşti cel mai sărac din lume” (VIDEO, TEXT)

 

***

“Fratele meu este viata mea”

Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul despre CUM POT FI AJUTATI SI CUM AR TREBUI SLUJITI CEI BOLNAVI. “Daca nu suspini in pat, suspina cel putin in rugaciunea pentru bolnavi. Daca cerem ceva de la Dumnezeu fara sa jertfim şi noi ceva, rugaciunea nu ne este ascultata”. IMPORTANTA INTELEGERII CELOR INDURERATI

Cuviosul Paisie Aghioritul ne invata CUM SA NE RUGAM PENTRU CEILALTI (II) – Rugaciunea CU DURERE IN INIMA pentru cazuri concrete si pentru toata lumea

RUGACIUNEA PENTRU CEILALTI (I): “De ce te gandesti doar la tine, bunul meu copil, si nu te gandesti putin si la lumea care sufera? Cati nu striga in aceasta clipa: ‘Ajutor! Ajutor!’ si nu exista nimeni langa ei ca sa-i ajute?”

Cuviosul Paisie Aghioritul despre SFANTA LITURGHIE, IMPARTASIRE si pomenirea la PROSCOMIDIE

Pomenirea mortilor (Mosii de toamna). VIATA DUPA MOARTE. CEL MAI BUN PARASTAS PENTRU CEI ADORMITI – Cuviosul Paisie Aghioritul

SFANTUL PAISIE AGHIORITUL ne vorbeste despre cat de importanta este POMENIREA MORTILOR: “Mereu sa ne aducem aminte de cei adormiti si sa ne rugam pentru ei!”

Cuviosul Seraphim Rose: CE PUTEM FACE PENTRU CEI RAPOSATI?

SFANTUL LAVRENTIE AL CERNIGOVULUI: “Vai, cat de multi sunt in focurile iadului…. daca i-ati vedea, vi s-ar rupe sufletul de durere”

Avva Efrem Filotheitul – sfaturi duhovnicesti de mare pret despre FOLOSUL SI PUTEREA MILOSTENIEI, mai ales a celei SUFLETESTI si DUHOVNICESTI

SA-I ALINAM PE CEI IN SUFERINTA, rugandu-ne pentru ei, ca si pentru cei AFLATI IN IAD: “Mare este milostenia pe care o facem pentru acesti oameni si, daca este posibil, sa varsam in fiecare zi cate o lacrima pentru ei. Nefericirea, chinul, disperarea lor, sa devina suferinta si nelinistea noastra”

Staretul Efrem Filotheitul: “DACA ATI STI CAT DE MULT CER AJUTOR CEI ADORMITI…”. Importanta extraordinara a POMENIRII LA PROSCOMIDIE pentru cei plecati dintre noi


Categorii

Marturisirea Bisericii, PS Macarie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““RAIUL NU SE DOBÂNDEȘTE DECÂT ÎMPREUNĂ”. PREASFINȚITUL MACARIE – cuvinte puternice și dătătoare de NĂDEJDE pentru traversarea acestor vremuri bulversante: “Dacă ar fi bună această criză pandemică ar fi tocmai ieşirea din convenţionalism, formalism şi manierism în slujirea noastră. Iată, a venit vremea comunicării directe, inimă către inimă” (VIDEO, TEXT)

  1. Pingback: “Avem o nevoie disperată de a ne rupe din lanţurile singurătăţii și de a ne găsi libertatea în SOLIDARITATE. Numai în aceasta putem găsi TĂRIA DE A REZISTA” | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: PS BENEDICT BISTRIȚEANUL: “Să facem poteci între noi. Lucrați până este ziuă!”. ÎMPĂRĂȚIA – ca ÎMBRĂȚIȘARE LA SÂNUL PĂRINTESC vs. IADUL ca PRĂPASTIE A ÎNSINGURĂRII (video, text) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate