CRUCEA CARE ODIHNESTE

12-09-2008 Sublinieri

Pr. Dumitru Staniloae in “Mica Dogmatica vorbita“:

hristos-rastignit-si-maica-domnului-1.jpg

“Crucea este usa Imparatiei cerurilor. Trebuie sa regasim sensul Crucii ca biruinta asupra mortii spirituale, biruinta a iubirii. Avem adeseori o reprezentare partiala despre Cruce si despre taina ei redusa la faptul de a suporta o asceza, de a ne infrana de la placeri, de la tot felul de satisfactii. Exista insa si un alt sens al Crucii: compasiunea pentru celalalt. Cu siguranta insa nu putem face totul pentru celalalt daca tinem la placerile noastre egoiste, daca omul este legat de lacomie, pofta de stapanire, mandrie. Aceasta arata insa numai aspectul negativ al Crucii. Pot sa ma apropii de celalalt fara sa-i vorbesc despre Cruce, aratandu-i insa ca sunt gata la toate sacrificiile pentru el. Daca este bolnav, ma voi duce la el, voi ramane impreuna cu el. Celalalt poate suporta el insusi greutati, persecutii, somaj… Iar eu pot sa port impreuna cu el aceasta Cruce.

Inima celuilalt poate fi miscata daca vede ca eu port o Cruce pentru el. Atunci el va intelege sensul Crucii fara ca eu sa ii spun ca tocmai Crucea este cea care ma impinge sa fac aceasta. O fac pur si simplu.

Sa nu le predicam doar oamenilor sa-si ia Crucea, ci sa o luam noi insine ajutandu-i pe ceilalti. Voi ajunge astfel la convingerea ca aceasta Cruce nu este o suferinta pentru mine. Sufar pentru celalalt, dar aceasta suferinta pentru el ma bucura, ma odihneste, cum spune un monah de la Athos”.

  • CITESTE MAI MULT AICI

karfreitag-simon.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra, Luarea Crucii si urmarea lui Hristos, Parintele Dumitru Staniloae

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “CRUCEA CARE ODIHNESTE

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Ce frumos spus:

    “Sa nu le predicam doar oamenilor sa-si ia Crucea, ci sa o luam noi insine ajutandu-i pe ceilalti. Voi ajunge astfel la convingerea ca aceasta Cruce nu este o suferinta pentru mine. Sufar pentru celalalt, dar aceasta suferinta pentru el ma bucura, ma odihneste, cum spune un monah de la Athos”

    S-o luam, atat cat ne sta in putere, ajutand cat/cand putem fiindca, nimic nu se compara cu nadejdea ivita in ochii celui incercat dar nu doborat sub povara ei prin deznadejde datorita celui care-l ajuta pe cale si bucuria din final, de-a fi ajuns la liman! Stia ce spune monahul din Athos. Conteaza enorm de mult, atunci cand esti in genunchi si simti cat este de greu si ai senzatia ca gata! nu mai poti, sa sara cineva – cu vorba sau cu fapta – si sa te ajute sa te ridici! Sunt multe cruci in viata; unele sunt din lemn, altele din fier, altele din titan. Ele vin cand nici cu gandul nu gandesti, si-ti inconvoaie spatele sub greutatea lor. Usurarea in purtarea lor tine de aproapele, izbavirea de ele vine din indreptarea vietii si din nadejdea si increderea in Dumnezeu. Altminteri, poti muri sub greutatea Crucii sau, mai grav – sa-ti faci felul din pricina nesuportarii ei.

  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Crucea cea usoara
  3. Pingback: Inaltarea Sfintei Cruci « LIBERTAS
  4. Crucea uneste cerul cu pamantul si imbratiseaza lumea cu iubirea in Duhul Sfant.In centrul Sfintei Cruce sta pironit Fiul Omului cel asemenea noua afara de pacat , invatandu-ne sa fim asemenea Lui, pironindu-ne iutimea trupului pe Crucea jertfei in iubirea lui Hristos.
    Crucea zideste si zdrobeste in acelasi timp. Zideste sufletele spre sfintenie si zdrobeste puterea nevazuta a vrajmasilor.
    Crucea este usoara si grea, precum nadejdea in Dumnezeu este in noi sau nu.Fara nadejde nu putem avansa prea departe pe Calea mantuirii.
    Crucea uneste si desparte;ne uneste cu Dumnezeu si ne desparte de diavol.
    Crucea inviaza si omoara; inviaza sufletele noastre moarte si omoara patimile din noi.
    Crucea este facatoare de pace si razboi; aduce pace in suflete si razboi duhurilor rautatii.
    Crucea uneste oamenii si ii inalta de la pamant la cer.
    Crucea este simbolul iertarii si al iubirii oamenilor de catre Dumnezeu.
    Crucea este Sfanta Cruce, pecete a biruintei crestine, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA SFINTEI CRUCI - DUMINICA MANGAIERII
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Serghie Şevici (+25 iulie 1987) despre iubire: “Ia seama mai intai la suferinta sufletelor!”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Ierom. Ioan Buliga: CRUCEA - SEMNUL IUBIRII LUI DUMNEZEU PENTRU LUME
  8. Pingback: Duminica Sfintei Cruci « Blogul omului frumos
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica Sfintei Cruci. “STUDIUL” CALVARULUI SI GOLGOTEI ESTE CEA MAI BUNA SCOALA
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » “CÂND DRAGOSTEA E ÎMPĂRĂTEASĂ…” Jean-Claude Larchet talcuieste cuvintele Sfintilor Parinti despre iubirea crestina
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DUMITRU STANILOAE (†5 octombrie 1993) DESPRE HRISTOS-SLUJITOR SI CHEMAREA NOASTRA LA RESPONSABILITATEA SLUJIRII JERTFELNICE: “Cum sa stii daca iubesti cu adevarat pe cineva, daca nu ai suferit pentru el?
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » Comori duhovnicesti de mare pret din invataturile Cuviosilor din Gaza (6 februarie): SFANTUL VARSANUFIE, “Marele Batran”, si SFANTUL IOAN, “Prorocul”
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » Nu poate sa fie adevar fara dragoste si nu poate sa fie dragoste fara adevar! Poate sa nu te copleseasca dragostea lui Hristos? – CUVANT AL PR. MIHAI ALDEA
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » Duminica Sfintei Cruci. CE RASTIGNIRE FATA DE LUME I SE CERE SI MIREANULUI?
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » CRUCEA, PUTEREA “NEBUNA” A CRESTINULUI. Inaltul Teofan mustra, in Duminica Sfintei Cruci, nelegiuirile anti-familie din lumea contemporana (propaganda homosexualitatii, avortului, prostitutiei, educatiei “s
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » Pr. Ioannis Romanides: TAINA CRUCII
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » IMNURI VII PENTRU CRUCEA PURTATA
  18. Pingback: Predica PS Sebastian al Slatinei la vindecarea slabanogului din Capernaum. II PURTAM PE CEILALTI IN SUFLETELE NOASTRE? NE PASA DE SUFLETELE LOR?
  19. Pingback: Predica trezitoare la Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci: CE INSEAMNA LUAREA CRUCII SI URMAREA LUI HRISTOS?
  20. Pingback: Luarea Crucii si urmarea lui Hristos: LOGICA OMENEASCA versus "LOGICA" LUI DUMNEZEU
  21. Pingback: Sa recitim impreuna: CUVINTE ESENTIALE DE LA PARINTELE SERGHIE SEVICI: "Pacatul pentru care-l osandesti pe celalalt se face pacat al tau"; "Dracii nu se scot din om cu vorbe..."; "La inima omului se-ajunge prin rugaciune"
  22. Pingback: CUM POATE INVIA SUFLETESTE UN TANAR? Puterea minunata a rugaciunii pentru ceilalti (PREDICI AUDIO)
  23. Pingback: DUMINICA SFINTEI CRUCI. Predica PS Sebastian al Slatinei: VIATA CA O CRUCE. Cine se menajeaza, se complace si refuza LUPTA, cum va castiga Imparatia? -
  24. Pingback: “DREPTATEA” CRUCII. LEGEA LUI HRISTOS CERE RASTIGNIRE. Scrisori ale Sf. Ignatie Briancianinov despre necazuri, lepadare de sine, dragoste si indreptatire -
  25. Pingback: MAICA GAVRILIA SI ADEVARATA MARTURISIRE A ORTODOXIEI – 20 de ani de la mutarea in Imparatia iubirii. “DRAGOSTEA ESTE DOAR PE CRUCE” -
  26. Pingback: INALTAREA SFINTEI CRUCI. Predica despre sensul Crucii a PARINTELUI SOFIAN BOGHIU, chemat la Dumnezeu, acum 10 ani, in ziua acestui mare praznic -
  27. Pingback: Predicile Sfantului Teofan Zavoratul la INALTAREA SFINTEI CRUCI -
  28. Pingback: PARINTELE PETRONIU TANASE despre SENSUL CRUCII si rostul asezarii ei in mijlocului Postului Mare -
  29. Pingback: PREDICI strapungatoare ale Sfantului Ioan de Kronstadt la DUMINICA SFINTEI CRUCI: “Sa ne luam cat mai repede crucea, atata timp cat Cel rastignit pe Cruce continua sa ne arate milele Sale!” -
  30. Pingback: El, Cel ce-i vindeca pe cei cu inima zdrobita… -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate