“DORIND SA-TI MANTUIESTI APROAPELE, IA SEAMA SA NU TE TRAGA INTR-O PRAPASTIE PIERZATOARE. Apostazia este ingaduita de Dumnezeu. Nu incerca s-o opresti cu mana ta neputincioasa, dar departeaza-te de ea” (SF. IGNATIE BRIANCIANINOV). Din sfaturile Cuviosului Nikon despre RELATIILE CU SEMENII

30-04-2015 Sublinieri

p. Nikon 2

Vedeti si:

letter2

Cuviosul Nikon Vorobiov:

Legaturile cu oamenii

“Monahiei Serghia

Aratati in repetate randuri ca „lucrul cel mai pretios in legaturile cu oamenii este intelegerea reciproca“. Evident, la dumneavoastra cuvantul „intelegere” are un sens foarte specific. Nu se poate sa-l intelegi foarte bine pe altul si sa te folosesti de aceasta intelegere oricum. Pe langa intelegere este necesara comuniunea de vederi, „impreuna-simtirea”, sympatheia, sau, pe scurt, dragostea, care naste intelegerea adevarata. Pur si simplu trebuie ca oamenii sa fie de acelasi duh si atunci va exista si intelegere intre ei.

Nici o patima, mai ales cand e acoperita de viclenie, nu poate sa inceteze de la sine.

***

Unui student de la Academia teologica din Moscova

Dragule..!

Dupa scrisoarea ta si dupa discutia pe care am avut-o la telefon mi-a venit dorinta sa-ti amintesc cuvintele lui Ignatie Briancianinov:

Sf Ignatie BriancianinovPe tine insuti mantuieste-te! Ferice de tine daca vei gasi in lucrarea mantuirii macar un singur impreuna-lucrator credincios: acesta este un dar dumnezeiesc mare si rar in vremea noastra.

Dorind sa-ti mantuiesti aproapele, ia seama sa nu te traga intr-o prapastie pierzatoare – lucru care se intampla ceas de ceas. Apostazia este ingaduita de Dumnezeu. Nu incerca s-o opresti cu mana ta neputincioasa. Departeaza-te, fereste-te pe tine insuti de aceasta apostazie, si e de ajuns atat din partea ta.

Fa cunostinta cu duhul vremii, studiaza-l, ca sa eviti, pe cat iti sta in putinta, inraurirea lui. <<Acum aproape ca nu mai este cucernicie adevarata>>, zicea Sfantul Tihon acum o suta de ani (acum doua sute – n.a.), <<acum este numai fatarnicie>>. Teme-te de fatarnicie – in primul rand in tine insuti, apoi in ceilalti”.

Trebuie sa dam acestor spuse deplina lor insemnatate, sa ne calauzim dupa ele, stiind cine le-a scris.

Daca vei observa ca profesorii fac o greseala, insa aceasta ori nu are mare insemnatate, ori este limpede pentru toti, nu o scoate in evidenta in fata celorlalti, ci acoper-o cu dragoste si ingaduinta. Daca e importanta si trebuie sa clarifici adevarul, intreaba-l pe profesor intre patru ochi, ca un invatacel, nu ca un iubitor de dispute. Daca se supara, nu-i mai spune si nu-l mai intreba niciodata, nici intre patru, nici – cu atat mai mult – in fata altora, ci cauta raspunsul in carti ori scrie-mi mie. Daca vei proceda altfel, iti vei face dusmani si-ti vei ingreuna situatia fara folos pentru tine sau pentru altii. Te rog foarte mult sa ma asculti in aceasta privinta.

Oamenii sunt prea neputinciosi si orgoliosi. Trebuie sa-i crutam, tinand minte cuvintele lui Ignatie Briancianinov si aplicandu-le si profesorilor, si studentilor, si tuturor…

Fii intelept! Nu te fa invatator nici colegilor, si daca te va intreba cineva ceva raspunde cinstit asa cum crezi ca-i adevarat, dar refuza cu hotarare sa judeci si cu atat mai mult sa osandesti pe cineva, mai ales conducerea sau pe pedagogi. Aceasta este o porunca evanghelica.

Despre pravilele Apostolilor si Sinoadelor nu o sa-ti scriu. Citeste singur. Despre aplicarea lor literala in vremea de fata nici nu poate fi vorba.

La vremea sa, Mitropolitul Filaret al Moscovei a spus asa despre candidatii la preotie:

„Daca ar fi sa ne calauzim strict dupa canoane, nu am avea aproape nici un preot” (nu mai tin minte exact cuvintele, dar sensul este redat cu absoluta exactitate).

Ca sa nu lungesc vorba, inchei. Sa fii sanatos! Domnul sa te pazeasca!

Descopera-ti Domnului, la rugaciune si in toata vremea, neputintele, necazurile, nedumeririle. In toate sa te mustri pe tine insuti, sa nu te indreptatesti.

Iarta-ma ca iti tot dau sfaturi, dar iti vreau binele! Poate ca ceva iti va fi de folos.

Sa te binecuvanteze Domnul si sa te apere de tot raul!

N., care te iubeste

***

Unui student de la Academia teologica din Moscova

Nu te teme! Toti oamenii sunt fiinte cazute, toti sunt bolnavi sufleteste, la fel ca tine, cu toate ca nici pe departe nu-si dau toti seama de acest lucru. Potrivit Sfantului Petru Damaschinul, tocmai aceasta este vederea duhovniceasca – si ea este dar de la Dumnezeu, nu proprietate a omului. Omul trupesc nu poate niciodata sa se vada asa cum este. Asadar, nu te teme de oameni, de judecata lor, de influenta lor. Linisteste-te! Curand vei putea primi eliberarea de parerile omenesti si linistea duhului. Domnul sa te ajute!

Pentru Dumnezeu, sa nu faci nimic dintr-o disputa sau luandu-te la intrecere. Asta mi-au spus de mii de ori mama si bunica mea, dandu-mi o multime de exemple cu oameni care s-au schilodit ori au murit din asta. Asa s-a inecat si un tanar cu care era vorba sa se marite mama: a facut ramasag ca va trece inot raul, dar s-a inecat, cu toate ca era un inotator excelent.

Adu-ti aminte regulile de purtare de la Ignatie Briancianinov. El citeaza parerea Sfantului Vasilie cel Mare si altor Parinti din vechime, care dadeau bunei purtari exterioare o mare insemnatate pentru viata duhovniceasca.

*

Unui student de la Academia teologica din Moscova

Sa nu pretinzi de la altii calitatile pe care doresti tu sa le aiba, ci studiaza-i in mod obiectiv si adapteaza-te la conditiile date.

Sa taci mai mult, sa nu-ti exprimi parerile fara sa fie o nevoie deosebita si sa nu te destainuiesti nimanui. Citeste a doua Epistola catre Timotei, capitolul 3, versetele 1-15. Ia aminte la ultima propozitie din versetul 5.

Ce fericire este sa ai credinta! Cei ce nadajduiesc in Domnul sunt ca muntele Sionului! Sa tii cont de starea ta. Totul e pentru om, nu omul e pentru sambete de tot felul“.

(din: Cuviosul Nikon Vorobiov, Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească, Editura Sophia, 2014)


nikon-vorobiov-cuvios-cum-sa-traim-in-ziua-de-astazi-scrisori-despre-via-a-duhovniceasca-11970

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cuviosul Nikon Vorobiov, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Razboiul nevazut, Sfantul Ignatie Briancianinov

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la ““DORIND SA-TI MANTUIESTI APROAPELE, IA SEAMA SA NU TE TRAGA INTR-O PRAPASTIE PIERZATOARE. Apostazia este ingaduita de Dumnezeu. Nu incerca s-o opresti cu mana ta neputincioasa, dar departeaza-te de ea” (SF. IGNATIE BRIANCIANINOV). Din sfaturile Cuviosului Nikon despre RELATIILE CU SEMENII

 1. Frati A(d)min

  Foarte mult fac cuvintele ce le asterneti pe site. Si o fraza scurta ale Parintilor in fiecare zi, cu toate ca dorim tot mai multe cuvinte de folos duhovnicesc si lumesc, e in stare sa ridice sufletul.. De cate ori nu m-a ridicat pe mine neputinciosul cuvintele asternute aici pe site..
  Va multumesc si vedeti ca inca mai sunteti, cu toate ca va pregateati mereu de parastas.. 🙂 .Ba ati si innoit siteul.
  Si inca mai ramaneti, ca folos raspanditi..

 2. @ Petru:

  Noi multumim! Dar cu fiecare an si cu fiecare luna ne asteptam si mai mult decat inainte de punctul final… Si cu totii cred ca ar trebui sa ne pregatim astfel si astfel sa pretuim cu adevarat fiecare noua zi si fiecare nou cuvant – nascut tot mai cu greu – ca pe un dar. Care nu stii daca va mai veni si maine… Sa multumim Domnului! Faca-se voia Lui!

 3. Foarte frumos extrasul, de mult folos. Cât de mult conteaza sa nu judeci pe ceilalti… in ziua de azi pare ca din ce in ce mai multi sunt ignora aceasta porunca (“tu esti ecumenist, tu esti cu patriarhul, tu esti extremist”), desfiintand pe celălalt cu două vorbe. Ar fi util pentru ei sa citeasca acest articol si să iau aminte la sfaturile Cuviosului, si sa nu mai judece exclusiv în litera, cat in duhul Legii.
  Multumesc pt. articol! Doamne ajuta!

 4. Pingback: Având înfăţişarea adevăratei credinţe, dar tăgăduind puterea ei. Depărtează-te şi de aceştia | Taina Căsătoriei
 5. Hristos a Inviat! Foarte folositor. Multumesc. Cred ca se aplica si celor care stau printre straini de credinta …neam. Trebuie multa rabdare.

 6. Pingback: DIN SCRISORILE STARETULUI NIKON VOROBIOV DESPRE FRANGEREA INIMII si CONDITIILE IERTARII PACATELOR: “Vremii noastre i‑a fost dată o singura nevointa: sa ne recunoastem pacatele si neputinta, sa ne pocaim pentru ele si sa rabdam fara cartire…
 7. Pingback: “Cu totii ne aflam pe taramul duhurilor cazute…” – INDEMNURI PENTRU CONSTIENTIZAREA SI LUPTA CU INFLUENTELE DEMONICE. Cumplitul pericol al primirii gandurilor de sinucidere si al deznadejdii de iubirea lui Dumnezeu: “NU-I DA
 8. Pingback: Noi sfaturi duhovnicesti pentru infruntarea “razboiului crancen” cu duhurile cazute. PRIMEJDIA STARII DE VISARE sau PATIMA DULCETII LA NIVEL PSIHOLOGIC. “Trebuie sa cerem de la Domnul cu smerenie si cu inima cat mai franta sa ne pazeasca
 9. Pingback: “Deosebit de rău este că atunci când îl ameninţa boala s‑a întors pe calea cea dreaptă, iar CÂND S-A FĂCUT BINE, A UITAT TOTUL” | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: CUVIOSUL NIKON VOROBIOV: “Dumnezeu Iubire ESTE, nu doar ARE iubire. Cea mai mică întoarcere spre Domnul, cea mai mică hotărâre de a merge către El stârnesc deja bucurie în cer, ajutor şi iertarea fărădelegilor” | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: CE INSEAMNA SI CUM SE POATE SA PAZESTI PORUNCILE LUI DUMNEZEU? “Nu vi se pare ca visati prea mult si despre lucruri mari, scapand din vedere cele marunte, reale, accesibile?” – FRANGEREA INIMII ACOPERA LIPSURILE DIN FAPTE | Cuvântul Ort
 12. Pingback: Parintele Ciprian Negreanu despre RASPUNDEREA PENTRU PASTRAREA DARULUI INVIERII CA TREZIRE A SUFLETULUI si despre IMENSA PUTERE A CUVANTULUI: “Sa avem mare grija la cuvinte. Cuvintele noastre ne darama pe noi insine!” | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: PACAT, LUPTA SI RIDICARE. “Chipul slavei Tale celei negrăite sunt, deşi port rănile păcatelor”. SCRISORI DE DRAGOSTE… DUMNEZEIASCA, CUVINTE DE TREZIRE SI DE INCURAJARE DE LA UN SFANT AL ZILELOR NOASTRE: “Tu să nu te tulburi de
 14. Pingback: LUPTA CU PACATUL. “Nu te îndreptăţi pe tine însuţi şi nu‑ţi îndreptăţi greşelile, ci spune lucrurilor pe nume înaintea ta şi înaintea lui Dumnezeu…” Scrisori de intarire de la CUVIOSUL NIKON pentru RAZBOIUL DE TOATA VREME
 15. Pingback: “Pocăinţa a fost dată vremii noastre în loc de fapte, care nu mai sunt” – MUSTRARI SI INCURAJARI de la Cuviosul Nikon Vorobiov pentru ASUMAREA CURAJOASA A ATITUDINII AUTENTICE DE POCAINTA | Cuvântul Ortodox
 16. Pingback: Iubind cu “INIMA NOUA” a omului NASCUT DE SUS sau: LEGATURA CU DUMNEZEU ca TEMELIE A RELATIILOR CU APROAPELE – Conferinta de la Cluj a PARINTELUI ZAHARIA ZAHAROU (septembrie 2015; audio, video, text) | Cuvântul Ortodox
 17. Pingback: Arhim. Ioan Krestiankin despre VREMURILE NOASTRE si MANTUIREA PRIN NECAZURI: “Ne aşteaptă vremuri mult mai dificile. Nu se poate să trăim acum fără discernământ”. CUM PUTEM REZISTA GROZAVIILOR VIITOARE SI DUHULUI APOSTAZIEI? “Mul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate