EMINESCU a adus rugaciunea in inchisorile comuniste. Marturia Doamnei ASPAZIA OTEL-PETRESCU

15-01-2012 Sublinieri

Rugaciune

Craiasa alegandu-te
Ingenunchem rugandu-te,
Inalta-ne, ne mantuie
Din valul ce ne bantuie,
Fii scut de intarire
Si zid de mantuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie!

***

Florin Bogardo (Stela Enache): Rugaciune (versuri: Mihai Eminescu)

…inalta-ne, ne mantuie!

“Dupa cum am mai afirmat, intentia mea nu este sa reafirm si sa sustin adevaruri spuse si demonstrate de personalitati competente. Intentia mea este sa rectific, printr-o marturisire simpla si adevarata, nerecunostinta mea fata de Mihai Eminescu, care atat pentru mine cat si pentru foarte multi detinuti politic a fost apostol si profet si, in ultima instanta, fratele Mihai, cel ce cu „Rugaciunea” sa ne-a intarit si ne-a adus langa Maica Domnului, grabnica ajutatoare.

Vreau sa imi cer iertare ca nu am marturisit la timpul respectiv cum m-a ajutat fratele Mihai sa ma salvez din mlastina deznadejdii in care ma aruncasera samaritenii comunisti, dusmani de moarte ai Eminescului, altul decat creatorul lui „imparat si proletar”.

Zaceam intr-o disperare neagra, izolata in inchisoarea de la Mislea, blagoslovita cu patru ani de detentie peste cei zece executati deja. Singura, intr-un pustiu absolut, in total regim de exterminare. De nicaieri niciun ajutor, nicio lumina, nicio speranta. In negura totala brusc mi s-a iscat in minte „Rugaciunea” eminesciana. Mi-au tot revenit cu obstinatie versurile „Inalta-ne, ne mantuie / Din valul ce ne bantuie”. A fost inceputul recuperarii mele.

Am realizat cu luciditate ca eram in valtoarea unui val ce ma bantuia si din care nu eram capabila sa ma ridic. Am realizat apoi ca doar Sfanta Fecioara Maria ma putea inalta pe aripa rugaciunii si m-am rugat Ei. Am scris despre acest moment apocaliptic din viata mea de intemnitata, dar nevrednica de mine am omis sa detaliez acest moment, pe care azi il numesc „clipa mea Mihai Eminescu“. Prin versurile sale, el ma luase in experienta sa de credincios, m-a ajutat sa-mi aflu diagnosticul si mi-a indreptat speranta catre Craiasa ingerilor pe aripa rugaciunii sale. Cu regrete tarzii vin sa-i multumesc acum in numele meu si in numele tuturor suratelor mele cu care impreuna am tot murmurat superba sa „Rugaciune” si ne-am incalzit duhovniceste la sfintenia ei.

Cu smerenie rostesc „de profundis” cuvantul „iarta-ma!”.

“Biserica Ortodoxa, Maica spirituala a neamului romanesc”

Cu riscul de a primi inca o anatema peste capul meu, voi incheia marturisirea mea cu afirmatia ca Mihai Eminescu a fost un puternic punct de sprijin in tragica noastra rezistenta la imbecilizarea comunista. Desfid pe tot cel ce habar nu are ce cutremurator adevar poate rosti suferinta. Acest adevar i-a dat Parintelui Constantin Voicescu premonitia ca este nevoie sa fie reafirmata legatura sufleteasca a lui Eminescu cu Hristos si cu Maica Sa, in pofida tuturor celor necredincioase din opera sa. Altfel, de ce ar fi construit parintele ultima sa predica rostita in ziua de 8 septembrie 1997 la Sfanta Liturghie oficiata la Mislea pe textul cunoscutei poezii eminesciene inchinata Maicii Domnului? Iata ce ne spunea Parintele Constantin Voicescu, el insusi fost detinut politic, deci stia ce a insemnat “Rugaciunea” Eminului pentru cei inchisi:

“ne amintim de versurile inchinate Maicii Domnului de poetul nostru cel de toate zilele, Mihai Eminescu, care precum stiti considera Biserica Ortodoxa drept Maica spirituala a neamului romanesc”.

Versurile evocate au fost considerate de Parintele Voicescu “adevarate file de acatist”. Si cum nimic nu este intamplator, ne-a mai spus atunci Parintele ca singurul cuvant de indrumare iesit din gura Maicii Domnului a fost: “sa faceti tot ce va spune El”, cuvant rostit la nunta din Cana Galileii. Si sublinia Parintele ca “in aceasta se cuprinde toata Evanghelia, alta cale de mantuire, alta cale de indumnezeire nu exista“.

Si daca asa este, sa ne amintim ce ne spune El, blandul Iisus: “Cine este curat sa ridice piatra”. Si atunci ma intreb si eu nepriceputa, ce fel de mana are acel ce cuteaza sa ridice piatra ca sa loveasca in sufletul lui Mihai Eminescu, mai bine zis in calitatea lui de martir si de roman crestin? Caci nu pentru calitatea sa de ateu comunist i-au fost scurtate zilele. Cine are urechi de auzit, sa auda!

Aspazia Otel Petrescu

***

Noi sustinem ca e mai bine sa inaintam incet, dar pastrind firea noastra romaneasca, decit sa mergem repede inainte, dezbracindu-ne de dinsa prin straine legi si straine obiceiuri…

Nu e permis nimanui a fi stapan in casa noastra, decat in marginile in care noi ii dam ospetie. Daca natia romaneasca ar fi silita sa piarda o lupta, va pierde-o, dar nimeni, fie acela oricine, sa n’aiba dreptul a zice c’am suferit cu supunere orice masura i-a trecut prin minte sa ne impuna.

Noi am zis de la inceput ca nu exista compensatii pentru Basarabia, precum nu exista niciodata vro plata pentru o palma macar din pamantul patriei.

Aceste sunt lucruri sfinte, cari se pierd sau se castiga prin imprejurari istorice, dar nici se vind, nici se cumpara, nici se schimba.

Eu las lumea ce merge deja, ca sa mearga cum ii place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adancul lor binele tarii e cresterea morala a generatiunii tinere si a generatiunii ce va veni. Nu caut adepti la ideea intai, dar la cea de-a doua sufletul meu tine cum tine la el insusi.

Crist a invins cu litera de aur a adevarului si a iubirei, Stefan cu spada cea de flacari a dreptului. Unul a fost libertatea, celalalt aparatorul evanghelului ei. Vom depune deci o urna de argint pe mormantul lui Stefan, pe mormantul crestinului pios, al romanului mare”.

(Mihai Eminescu la Putna, 1871)

(din: Cuvinte catre tineri, 2009 si mihai-eminescu.ro)

Bustul lui Eminescu de Oscar Han, aşezat la Putna în anul 1926 prin sârguinţa Cercului Arboroasa şi la iniţiativa lui Nichifor Crainic

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Aspazia Otel Petrescu, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Mihai Eminescu, Muzica, Poezii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “EMINESCU a adus rugaciunea in inchisorile comuniste. Marturia Doamnei ASPAZIA OTEL-PETRESCU

  1. Cata putere au cuvintele lui Eminescu. Nu pot explica de ce, numai Dumnezeu cred ca stie…

  2. @IoanC:

    au putere pentru ca, dincolo de caderile si ridicarile sale, Eminescu le-a trait.

  3. Pingback: EMINESCU, SPOVEDANIA SI MONAHISMUL -
  4. Rugaciunea unui dac

    Mihai Eminescu

    Pe cand nu era moarte, nimic nemuritor,

    Nici samburul luminii de viata datator,

    Nu era azi, nici mane, nici ieri, nici totdeauna,

    Caci unul erau toate si totul era una;

    Pe cand pamantul, cerul, vazduhul, lumea toata

    Erau din randul celor ce n-au fost niciodata,

    Pe-atunci erai Tu singur, incat ma-ntreb in

    sine-mi:

    Au cine-i zeul carui plecam a noastre inemi?

    El singur zeu statut-au nainte de-a fi zeii

    Si din noian de ape puteri au dat scanteii,

    El zeilor da suflet si lumii fericire,

    El este-al omenimei izvor de mantuire:

    Sus inimele voastre! Cantare aduceti-i,

    El este moartea mortii si invierea vietii!

    Si el imi dete ochii sa vad lumina zilei,

    Si inima-mi implut-au cu farmecele milei,

    In vuietul de vanturi auzit-am al lui mers

    Si-n glas purtat de cantec simtii duiosu-i viers,

    Si tot pe lang-acestea cersesc inc-un adaos:

    Sa-ngaduie intrarea-mi in vecinicul repaos!

    Sa blesteme pe-oricine de mine-o avea mila,

    Sa binecuvanteze pe cel ce ma impila,

    S-asculte orice gura ce-ar vrea ca sa ma rada,

    Puteri sa puie-n bratul ce-ar sta sa ma ucida,

    S-acela intre oameni devina cel intai

    Ce mi-ar rapi chiar piatra ce-oi pune-o capatai.

    Gonit de toata lumea prin anii mei sa trec,

    Pan’ ce-oi simti ca ochiu-mi de lacrimi e sec,

    Ca-n orice om din lume un dusman mi se naste,

    C-ajung pe mine insumi a nu ma mai cunoaste,

    Caci chinul si durerea simtirea-mi a-mpietrit-o,

    Ca pot sa-mi blestem mama, pe care am iubit-o

    Cand ura cea mai cruda mi s-ar parea amor…

    Poate-oi uita durerea-mi si voi putea sa mor.

    Strain si far’ de lege de voi muri – atunce

    Nevrednicu-mi cadavru in ulita l-arunce,

    Si-aceluia, Parinte, sa-i dai coroana scumpa

    Ce-o sa amute canii, ca inima-mi s-o rumpa,

    Iar celui ce cu pietre ma va izbi in fata,

    Indura-te, stapane, si da-i pe veci viata!

    Astfel numai, Parinte, eu pot sa-ti multumesc.

    Ca tu mi-ai dat in lume norocul sa traiesc.

    Sa cer a tale daruri, genunchi si frunte nu plec,

    Spre ura si blestemuri as vrea sa te induplec,

    Sa simt ca de suflarea-ti suflarea mea se curma

    Si-n stingerea eterna dispar fara de urma!

  5. “Fara de stricaciune”,Maicuta Domnului pe “Dumnezeu-Cuvantul” a nascut. Dumnezeu a zidit lumea cu Cuvantul.A zis “sa se faca lumina” si “s-a facut lumina”.Prin Cuvant se zideste si omul launtric. Eminescu a surprins in opera sa “launtrul” nostru,de aceea ne recunoastem in trairile adevarate profunde si eterne. De aici si dificultatea de a traduce poezia sa in alte limbi (si chiar in limba romana, cum zicea T. Arghezi).Dificultatea traducerii vine tocmai din trairea specifica poporului nostru,in care Hristos se afla nevazut in momentele esentiale ale existentei.(Evident, si alte culturi au creatorii lor reprezentativi).
    In vremurile noastre,vremuri de mari schimbari, nu s-ar parea ca vrajmasul pregateste lupta sa impotriva lui Dumnezeu- Cuvantul?! Biserica si Scoala au in comun tocmai aceasta indreptare spre Cer si,respectiv, spre lume prin Cuvant. Numita modernizare nu ar viza tocmai inlocuirea Creatiei Bunului Dumnezeu cu o lume virtuala,de suprafata,fara profunzime si fara viata? Omul ar trebui astfel sa fie “formatat”, rupt de radacini, de sensul vietii sale si de Dumnezeu. Cine ar putea sa realizeze acest lucru mai bine decat scoala?! De ne-am da seama ca aici este cu adevarat reduta de aparat,intr-un context in care multe sunt diversiuni!
    Da-ne,Doamne, rabdare,putere in Cuvant si intelepciunea de a-Ti pazi Poruncile si de a ramane copiii Tai!

  6. Pingback: MIHAI EMINESCU: 123 ani de la adormire (15 iunie 1889). DESPRE BOALA SI MOARTEA POETULUI NATIONAL [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Aspazia Otel-Petrescu pentru “Familia ortodoxa”: SUFERINTA SI COMUNIUNE, RUGACIUNE SI MINUNI, JERTFA SI IERTARE in inchisorile politice pentru femei -
  8. Pingback: DEMOSTENE ANDRONESCU IMPLINESTE 85 DE ANI. La multi ani blandului poet si marturisitor al temnitelor comuniste! POEZIA CA RUGACIUNE -
  9. Pingback: Maica Benedicta (Zoe Dumitrescu-Busulenga): EMINESCU A IUBIT SI A APARAT ORTODOXIA/ In plus: CE NE-AR SPUNE EMINESCU DESPRE ROMANIA IN UNIUNEA EUROPEANA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Mihai Eminescu: „A fi bun român e o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat”. Nicolae Steinhardt, despre Eminescu « Regăsirea frumosului pierdut
  11. Pingback: Mihai Eminescu: „Să înaintăm încet, dar pastrând firea noastră romanească”. Nicolae Steinhardt, despre Eminescu. Radu Gyr, baladă pentru Eminescu « Regăsirea frumosului pierdut
  12. Pingback: Mihai Eminescu | albastru de...
  13. Pingback: DACA EMINESCU AR FI AZI PRINTRE NOI… “Dispretuind Biserica noastra nationala si injosind-o, atei si francmasoni cum sunt toti… CINE COMBATE ORTODOXIA POATE FI ORICE, DAR NUMAI ROMÂN NU E!” -
  14. Pingback: La plecarea Parintelui Iustin, duhovnicul sfintit prin patimire si jertfa tacuta. MARTURII CALDE DESPRE O FLACARA CARE A ARS PANA LA CAPAT DIN IUBIRE NEINTELES DE MARE PENTRU OAMENI - Război întru Cuvânt
  15. Pingback: BISERICA IL COMEMOREAZA PE MIHAI EMINESCU. Ce spunea poetul national despre ORTODOXIE? Dar despre “CIOCOII BOIEROSI SI FUDUI”?/ Emotionantul portret al lui Ioan Slavici despre cel “cu desavarsire lipsit de egoism” - Recomandari
  16. Pingback: EMINESCU ACTUAL – despre VANZAREA PAMANTULUI catre straini, colonizarea economica a României, transformarea angajatilor in unelte. ASASINAREA LUI EMINESCU – dezbatuta la “Panorama” si “Secvential” (VIDEO) - Recomandari
  17. Pingback: Doamna ASPAZIA OTEL-PETRESCU despre FAMILIA ROMANEASCA de altadata si MODUL DE VIATA TRADITIONAL: “In familie exista intotdeauna si Cel Nevazut ca membru al familiei. Era o viata asezata. Acum omul traieste la intamplare” -
  18. Pingback: Recomandare de carte: DR. GALINA RADULEANU – “Repetitie la moarte… din spatele gratiilor”. PILDA UNUI OM BIRUITOR -
  19. Pingback: 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu/ Eminescu, apărător al Bisericii Ortodoxe/ De ziua lui Eminescu şi a Culturii Române sărbătorim „mintea neamului nostru românesc” | Regăsirea frumosului pierdut
  20. Pingback: Eminescu, freamătul unui neam în inima unui om / Eminescu, apărător al Bisericii Ortodoxe/ De ziua lui Eminescu sărbătorim „mintea neamului nostru românesc” | Regăsirea frumosului pierdut
  21. Pingback: Eminescu, freamătul unui neam în inima unui om / Ce spunea Eminescu despre Ortodoxie/ De ziua lui Eminescu sărbătorim „mintea neamului nostru românesc” | Regăsirea frumosului pierdut
  22. Pingback: MIHAI EMINESCU – 125 ANI DE LA ADORMIRE. Au pus la cale serviciile secrete eliminarea Poetului Naţional? | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: EMINESCU ACTUAL – despre VANZAREA PAMANTULUI catre straini, colonizarea economica a României, transformarea angajatilor in unelte. ASASINAREA LUI EMINESCU – dezbatuta la “Panorama” si “Secvential” (VIDEO) | Cuvântul O
  24. Pingback: “Nu mă lăsa, Doamne, să cad din braţele Tale!” – PS MACARIE de vorbă cu scriitoarea ASPAZIA OȚEL PETRESCU despre pătimirile din temniţele comuniste. BUCURIILE SUFERINȚEI și PUTEREA SMERENIEI RUGĂTOARE | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: ÎN VIZITĂ LA DOAMNA ASPAZIA, cea cu credința de oțel: “Nicio frică să nu fie mai mare decât frica de Dumnezeu”. PREZENȚA MÂNTUITORULUI ÎN IADUL CELULELOR TRANSFORMATE ÎN CHILII, povățuirile și binecuvântările Părintelui Arseni
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate